PowerPoint Presentation

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "PowerPoint Presentation"

Transkripts

1 Zema oglekļa satura apsildes un dzesēšanas tīklu attīstības paātrināšana Kapacitātes veidošanas un pasniedzēju apmācības programma 5. modulis. Apsildes un dzesēšanas tirgus un finanses Autors: CREARA

2 Ievads THERMOS 5. modulis Pasniedzēju apmācības programma Šī moduļa mērķis ir sniegt pārskatu par centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tirgus galvenajām iezīmēm. Šis modulis ir sadalīts piecās daļās šādi: 5.1. Tirgus dalībnieki visos valdības līmeņos 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Kapitāls Aizdevu kapitāls Dotācijas Alternatīvie finanšu avoti 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Tradicionālais sabiedriskais nodrošinājums Pārvaldības līgums Nomas nolīgums Koncesijas līgums Privatizācija Uzņēmējdarbība siltuma jomā ESCO Tirgus un ieguldījumu šķēršļi Tirgus un ieguldījumu iespējas 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi Īpašuma noteiktā tīrā enerģija (PACE) Projekta finanses Forfeitings/faktorings PipeCo modelis

3 5.1. Tirgus dalībnieki visos valdības līmeņos 5.1. Tirgus dalībnieki visos valdības līmeņos Centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tīklu attīstība ir lielā mērā atkarīga no tirgus dalībnieku darbībām dažādos valdības līmeņos. Viņiem ir jāizveido adekvāts tiesiskais regulējums DHC tīkliem un jābruģē ceļš uz tirgus izvēršanu. Var identificēt tālāk norādītos valdību līmeņus. Eiropas līmenis: galvenokārt veido Eiropas Komisija, kas nosaka ilgtermiņa attīstības plānus, mērķus un politikas instrumentus to sasniegšanai Valsts līmenis: valsts enerģētikas aģentūras vai valdības departamenti, kas ievieš Eiropas regulas un nosaka valsts enerģētikas politiku Reģionālais līmenis: reģionālās aģentūras ir atbildīgas par konkrētas piemērojamās struktūras definēšanu konkrētai teritorijai, pamatojoties uz valsts noteikumiem Vietējais līmenis: vietējās varasiestādes, kas atbalsta konkrētos DHC projektus vietējā līmenī, pamatojoties uz Eiropas, valsts un reģionālā līmeņa dalībnieku izveidoto struktūru

4 5.1. Tirgus dalībnieki visos valdības līmeņos Lai efektīvi izvērstu DHC tirgu, ir svarīgi saskaņot tirgus dalībnieku rīcību visos valdību līmeņos. Šim nolūkam tiek veidota vairāklīmeņu pārvaldība, kas sasaista vietējos, reģionālos un valsts līmeņus, kā visu interešu koordinācijas nodrošināšanas iespējamais risinājums. Eiropas līmenis Valsts līmenis Reģionālais līmenis Vietējais līmenis Vairāklīmeņu pārvaldība Vairāklīmeņu pārvaldība ir jāsaprot kā dažādu neatkarīgu dalībnieku lēmumu pieņemšanas procesu sasaiste, kas bieži notiek dažādos hierarhijas līmeņos un kam ir dažādas kompetences. Avots:

5 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra 5.2 Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Ar DHC projektiem saistītās sākotnējās ieguldījumu izmaksas ir vērā ņemamas. Centralizētās siltumapgādes tīkliem ar laiku vajadzētu atmaksāties, tomēr var paiet vairāki gadi, lai atgūtu plānošanas un konstrukcijas sākotnējos izdevumus un ģenerētu peļņu. Tas nozīmē, ka ieguldījumiem centralizētās siltumapgādes jomā vairāk ir piemēroti investori, kas vēlas gūt ieņēmumus ilgtermiņā, nevis tie, kuri cenšas ātri atgūt ieguldīto kapitālu nodaļā tiek pārskatīts dominējošais tirgus, kā arī centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tīklu vistradicionālākā finanšu struktūra. Avots:

6 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra āts investors ska kapitāls Kolektīvā inansēšana ooperatīvs DHC tīklu finanšu struktūru parasti veido akcionāru ieguldījumi, ilgtermiņa aizdevumi, īstermiņa aizdevumi (piemēram, pārtēriņš vai īstermiņa aizdevums apstiprinātu ieguldījumu subsīdiju gadījumā), īstermiņa saistības (piemēram, tirdzniecības kredīts) un investīciju atbalsta dotācijas. Patērētāja pieslēgšanas maksas ES struktūrfondi Starptautiskā dotācija Valsts dotācijas Pilsētas līmeņa subsīdijas Banka Finanšu uzņēmums Specializētie fondi Parāda nodrošinājums Aizdevuma garantijas Apgrozības fonds Uz attīstību pamatotas zemes vērtības iegūšanas stratēģijas Kapitāls Dotāciju kapitāls Aizdevums Cits Avots: % % %

7 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Nākamajos slaidos ir aprakstīti ar centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tīkliem visvairāk saistītie finansējuma avoti, kā norādīts H2020 Coolheating projektā: Kapitāls Aizdevu kapitāls Dotācijas Alternatīvie finanšu avoti Avots:

8 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Kapitāls Pašu kapitāls ir īpašnieku personīgais ieguldījums projektā. Tas ir zināms arī kā riska kapitāls, jo investori uzņemas savas naudas zuduma risku, ja uzņēmējdarbība nav veiksmīga. Atšķirībā no aizdevu kapitāla tas nav jāatmaksā ar procentiem, bet tiek atspoguļots plānotā projekta īpašumtiesību struktūrā. Pašu kapitālu var iekšēji nodrošināt projekta izstrādātāji (municipalitāte/uzņēmums/kooperatīvs/privātpersona) vai tas arī var nākt no ārējiem avotiem. Avots:

9 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Tālāk ir norādīti izplatītākie pašu kapitāla avoti. Privātais kapitāls ir projekta iniciatoru vai finanšu investoru pašu kapitāla nodrošinājums vidējā vai ilgā termiņā. Privāto kapitālu var nodrošināt ārēji investori īpašumtiesību vai aizdevuma formā. Riska kapitālu jaunizveidotiem uzņēmumiem un mazajiem uzņēmumiem ar augstu ilgtermiņa izaugsmes potenciālu nodrošina investori. Riska kapitāls parasti nāk no ieguldītājiem, ieguldījumu bankām un citām finanšu iestādēm, kas apvienojas līdzīgas partnerībās vai ieguldījumos. Avots:

10 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Tālāk ir norādīti izplatītākie pašu kapitāla avoti. Kolektīvā finansēšana/kooperatīvs: DHC struktūrā kooperatīvi nodrošina savus līdzekļus ieguldījuma struktūrai. Šie līdzekļi var pārstāvēt kapitālu vai līdzīgi riska kapitāla fondiem arī projekta operatoram izsniegto aizdevumu, un tie ir jāatmaksā DHC uzņēmumam (šādā gadījumā šie līdzekļi tiek pārveidoti par aizdevu kapitālu). Savienojuma maksas: parasti mazus kapitāla avotus investīciju struktūrfondos var arī nodrošināt ar savienojumu maksām. Ienākumi no ieguldījumiem ir pilnībā atkarīgi no tīkla klientu bāzes, tāpēc šī shēma obligāti ir paredzēta maksātspējīgiem klientiem. Avots:

11 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Aizdevu kapitāls Parāda vai aizdevu kapitāls atšķiras no pašu kapitāla, jo parādu kapitāla parakstītāji nekļūst par uzņēmuma daļu īpašniekiem, bet ir tikai kreditori, un parādu kapitāla nodrošinātāji parasti saņem līgumā noteiktus gada procentuālos ieņēmumus no sava aizdevuma. Šī investīciju fondu daļa ir jāatmaksā norādītā periodā ar fiksētu procentu likmi. Ir arī noteikti aizdevumi, kas ir parādu finansējuma un dotāciju kombinācija. Aizdevums ar subsidētu procentu likmi ir šāda veida hibrīdā finanšu mehānisma piemērs. Aizdevu kapitālu var saņemt no bankas, finanšu uzņēmuma vai citas finanšu iestādes kā ilgtermiņa aizdevumu vai no specializētiem fondiem projektiem, kas izmanto RES. Avots:

12 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Tālāk ir norādīti visizplatītākie aizdevu kapitāla avoti. Parādu nodrošinājums un saistību finansēšana: Pilsētas var nodrošināt projektiem aizdevumus ar zemām izmaksām, pamatojoties uz savu spēju palielināt zemu izmaksu atbalsta kapitālu. Līdzīgā veidā pilsētas var izlaist vispārējas nodrošinātās obligācijas, lai projektam nodrošinātu parādu. Var tikt izlaistas arī ieņēmumu obligācijas, lai šo parādu efektīvi nodrošinātu ar augstāku procentu likmi. Aizdevumu garantijas un parakstīšana: Aizdevumu garantijas no pilsētām ļauj piekļūt parādam ar zemu procentu likmi projektiem, ievērojami samazinot projekta kopējās izmaksas. Kreditori var pieprasīt kādu aizdevuma garantiju no pašvaldībām, kas pilsētai uzliek aizdevuma atmaksāšanas saistības projekta neveiksmes gadījumā. Avots:

13 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Dotācijas Vairums DHC projektu finansēšanas struktūru iekļauj finansējumus no dotācijām kapitāla dotāciju vai subsidētu procentu likmju aizdevumu formā. Centrālo enerģijas sistēmu dotāciju finansējums biežāk nāk no augstākiem valdības līmeņiem nekā no pašas pilsētas. Pašvaldības un vietējās varas iestādes var palīdzēt atsevišķiem projektiem iegūt finansējumu no valsts vai starptautiskām dotācijām vai arī nodrošināt kapitāla dotācijas vai ikgadējos maksājumus konkrētiem projektiem, lai sniegtu iespēju to sākotnējai attīstībai vai palīdzētu tos virzīt uz sociāliem vai vides mērķiem. Avots:

14 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Ir divi galvenie dotāciju veidi. Pilsētas līmeņa subsīdijas: dažām pilsētām, kurās pēta mūsdienīgas centrālās enerģijas sistēmas, ir uzlaboti mehānismi, piemēram, regulētie tarifi, tīklu mērījumi un siltuma iniciatīvas, kas internalizē šo sistēmu publiskās priekšrocības saistībā ar valsts komunālo pakalpojumu uzņēmumiem, tomēr pilsētas līmenī attīstītajās vispārējās subsīdijās tās ir mazāk ievērojamas. Starptautiskie vai valstu fondi vai aizdevumi: pilsētās ievērojami starptautiskie un valstu fondi tiek novirzīti DHC gan sākotnējai attīstībai, gan renovācijai. Pilsētas var atbalstīt šādu fondu pieejamību projektiem. Visā Eiropā ES struktūrfondiem ir svarīga loma, palīdzot vietējām un valsts līmeņa valdībām modernizēt sagrauto centralizētās siltumapgādes infrastruktūru. Avots:

15 5.2. Dominējošā tirgus plānošana un finanšu struktūra Alternatīvie finanšu avoti Citi iespējamie finanšu avoti. Apgrozības fondi: dažas pašvaldības veido investīciju fondus vai zaļos fondus, lai nodrošinātu subsīdijas, dotācijas un finansējumu ar zemām izmaksām vai vispār bez izmaksām, it īpaši sākumposmos, sabiedrības interesēs veiktajām izstrādēm. Šīs dotācijas var nākt no kāda pilsētas aktīva (piemēram, pilsētas zemes vai saimniecības akciju) s, papildmaksas par saimniecības enerģijas rēķiniem vai inovatīviem avotiem, piemēram, novērstām subsīdiju izmaksām. Uz attīstību pamatotas zemes vērtības iegūšanas stratēģijas: lauku zemes pieprasījums ļauj attīstīt jaunas pilsētvides zonas, palielinot zemes vērtību. Turpmākie un pastāvīgie ieņēmumi no zemes s vai iznomāšanas atsevišķās zonās un nodokļu iekasēšana no jauniem zemes īpašniekiem nodrošina finanses infrastruktūrai. Avots:

16 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi 5.3 Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Īpašumtiesību modeļa izvēle nozīmīgi ietekmē projekta realizāciju un it īpaši patērētāju sākotnējo motivāciju. Tradicionāli izplatītākais partnerības modelis ir bijis sākotnējās valsts īpašumtiesības, tomēr izveidotajās sistēmās pieaug privātā sektora saistību daļa. Turklāt labi funkcionējošās un sasaistītās pašvaldībās un kopienās interesanta opcija var būt kooperatīvo īpašumtiesību modeļi. Šajā nodaļā tiek aplūkots dominējošais tirgus, kā arī lielie tradicionālie un inovatīvie partnerības modeļi centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tīklu attīstībā. Avots:

17 Avots: Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi 5.3. nodaļā tiks konkrēti aplūkoti šie H2020 Coolheating projektā identificētie partnerības modeļi: Tradicionālais sabiedriskais nodrošinājums Pārvaldības līgums Nomas nolīgums Koncesijas līgums Privatizācija Uzņēmējdarbība siltuma jomā ESCO

18 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Tradicionālais sabiedriskais nodrošinājums Šo pakalpojumu nodrošina valdība, pašvaldība, valsts iestāde vai valstij piederošs uzņēmums. Valsts struktūras definē precīzas siltums, liels siltumsūknis procedūras un opcijas DHC sabiedriskajam nodrošinājumam. Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais Elektrības Elektrotīkls CHP Tikai apsilde Īpašumtiesību ieguldījuma subsīdija Pašvaldība/ valdība DH tīkls Cenas/tarifa apstiprinājums Ēku apvienība Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Degvielas padeve ģenerēšana padeve sadale patēriņš Tradicionālajā modelī valdībai pieder siltuma ražošanas stacijas un DH tīkls, tā regulē sektoru, nodrošina atbalstu ieguldījumiem un nosaka tarifus. Avots:

19 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Elektrotīkls Pašvaldība/ valdība Regulējošā iestāde Pārvaldības līgums Pārvaldības līgums ietver publisko pakalpojumu pārvaldības ārpakalpojumus, bet īpašumtiesības un lēmumi par ieguldījumiem paliek publiskā sektora ziņā. Šie līgumi parasti ir īslaicīgi (no diviem līdz pieciem gadiem). Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrības CHP Tikai apsilde Pārvaldība Ieguldījuma subsīdijas apstiprināju ms Maksa DH tīkls Ziņošana Sabiedrisko pakalpojumu uzņēmums Ēku apvienība Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Privāts operators (Privātajam) operatoram tiek maksāta fiksēta maksa, lai segtu tā personāla izmaksas un izdevumus, un to var papildināt ar maksu par sniegumu, kas saistīta ar pakalpojuma nodrošināšanas kvalitāti, sedzot kaitējumus, ko izraisījusi snieguma parametru nesasniegšana. Avots:

20 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Nomas nolīgums Nomas modelī privāta puse (nomnieks) uzņemas DHC sistēmas ekspluatāciju un pārvaldību, kā arī iekārtu modernizācijas īstenošanu, noslēdzot līgumu ar publisko pusi (iznomātāju). Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrības Elektrotīkls CHP Tikai apsilde Ieguldījuma subsīdijas apstiprinājum s Pašvaldība/ valdība DH tīkls Ziņošana Aktīvu sabiedrība Cenas/tarifa apstiprinājums Ēku apvienība Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Pārvaldība Nomas maksa Maksu un izmaksu atgūšana CAPEX finansējums kapitāla aktīvu uzlabošanai Nomnieks Publiskā puse (iznomātājs) saņem nomas maksājumus no nomnieka, kas tiek no jauna investēti darbības uzlabojumos (saistības saskaņā ar nomas līgumu). Nomas līgumu ilgums ir vidējs parasti 8 15 gadi, un parasti tie ietver darbiniekus, kuri tiek norīkoti vai nodoti operatoram. Avots:

21 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Koncesijas līgums Saskaņā ar koncesijas līgumu valsts iestāde koncesionāram (privātai pusei) piešķir tiesības renovēt, finansēt un izmantot esošu infrastruktūras aktīvu. Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrības Elektrotīkls CHP Tikai apsilde Koncesijas līgums Siltu ma pārd ošan a Pašvaldība/ valdība DH tīkls Ziņošana Cenas/tarifa apstiprinājums Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Koncesionārs Ēku apvienīb a Parāda apkalpošana Parāds Kapitāls Ienākums no ieguldījumiem Aizdevēji Ieinteresētās puses Aktīvi ļoti bieži paliek sabiedriskā sektora īpašumā, bet koncesijas līgumi pēc būtības ir ilgstoši (parasti gadi vai visā iekārtas darbmūža laikā), lai koncesionārs atgūtu ieguldījumus; pēc tam atbildība par ekspluatāciju pāriet atpakaļ pie valsts iestādes. Avots:

22 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Privatizācija Elektrotīkls Pašvaldība/ valdība Regulējošā iestāde Privatizācija var ietvert esošas saimniecības pilnīgu atsavināšanu vai jaunu aktīvu privātu nodrošināšanu, izmantojot shēmu Būvniecība-ekspluatācijanodošana. Pilnai atsavināšanai parasti tiek pievienoti ierobežojumi attiecībā uz privāto operatoru, kuram pakalpojumu sniegšanas nolūkos būs nepieciešama licence, un parasti šādai licencei ir termiņš. Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Parāda apkalpošana Aizdevēji Elektrības CHP Tikai apsilde Privāta ģenerācija Parā ds Kapitāls Īpašumtiesību ieguldījuma subsīdija Ieinteresētās puses DH tīkls Ienākums no ieguldījumiem Cenas/tarifa apstiprinājums Ēku apvienība Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Vēl viena privatizācijas forma ir jauna aktīva privāts nodrošinājums, izmantojot līgumu Būvniecība-ekspluatācija-nodošana, ko parasti lieto pilnīgi jaunām darbībām. Avots:

23 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Uzņēmējdarbība siltuma jomā jomas uzņēmējdarbības modeļi atšķiras no tradicionālajiem enerģijas modeļiem tādā ziņā, ka ieguldītājs ir klients un tādējādi īpašumtiesību attiecības tiek nodalītas starp klientu un uzņēmēju. Biomasa Parāda apkalpošana Aizdevēji Elektrības CHP Tikai apsilde Parāds Elektrotīkls Uzņēmējs siltuma jomā Kapitāls Īpašumtiesību ieguldījuma subsīdija Ienākums no ieguldījumiem Pašvaldība/ valdība DH tīkls Cenas/tarifa apstiprinājums Ēku apvienība Ieinteresētās puses (atsevišķs uzņēmējs, uzņēmēju konsorcijs, uzņēmums vai kooperatīvs, lauksaimnieki, mežu īpašnieki) Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji jomas uzņēmējdarbība var būt klienta ieguldījums, kur uzņēmējs pārrauga praktisko darbību un uzturēšanu, bet pašvaldība uzņemas ieguldījumu risku. Alternatīvi tas var būt uzņēmēja ieguldījums, kur uzņēmējs (vai trešās puses ieguldītājs) uzņemas ieguldījumu risku un uzņēmēja iesaistīšanās atgādina koncesijas līgumu. Avots:

24 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi ESCO ESCO modeli var izmantot arī DHC uzņēmējdarbības/īpašumtiesī bu modeļos. Pamataspekts, kas nosaka patērētāja vēlmi pieslēgties DHC tīklam, ir patērētāja gala izmaksas, kuras viņš vēlas redzēt tādas pašas vai zemākas par esošo apkures cenu, kā arī pieslēgšanas DHC tīklam cena un izmaksas. Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrības Elektrotīkls CHP Tikai apsilde Īpašumtiesību ieguldījuma subsīdija Pašvaldība/ valdība DH tīkls Investīcijas skaitītājos/hca un energoefektivitātē Cenas/tarifa apstiprinājums Ēku apvienīb a Ēkas iekšējā instalācija Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Izmaksu atgūšana, pateicoties siltuma ietaupījumiem ESCO Izmaksas saistībā ar pieslēgšanos centralizētās siltumapgādes tīklam patērētājam var tikt subsidētas pēc ESCO principa. Patērētājs nemaksā par pieslēgšanu, bet pieslēgšanas izmaksas tiek segtas ar enerģijas cenu. Avots:

25 5.3. Dominējošais tirgus un tradicionālie partnerības modeļi Tālāk tabulā ir redzams partnerības modeļu galveno aspektu pārskatījuma galīgais salīdzinājums. Darbība un pārvaldība Maksājums par pakalpojumiem Ieguldījums Īpašumtiesību Tradicionālais sabiedriskais nodrošinājums Sabiedriskais Sabiedriskais Sabiedriskais Sabiedriskais Pārvaldības līgumi Privātais Sabiedriskais Sabiedriskais Sabiedriskais Izpirkumnoma Privātais Privātais Sabiedriskais Sabiedriskais Koncesijas līgums Privātais Privātais Privātais Sabiedriskais Privatizācija Privātais Privātais Privātais Privātais Uzņēmējdarbība siltuma jomā Privātais Sabiedriskais/privātais Sabiedriskais/privātais Sabiedriskais/privātais ESCO Privātais Privātais Privātais Sabiedriskais/privātais Avots:

26 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Kaut arī centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tīkli lielajās Eiropas pilsētās ir izmantoti vairāku pēdējo gadu desmitu laikā, ir daudzi ieguldījumu un tirgus šķēršļi, kas traucē centralizētās siltumapgādes sistēmu replicēšanai un tālākai izvēršanai visā Eiropā. Tomēr ir arī ļoti plašas iespējas, kas var palīdzēt pārvarēt esošos šķēršļus, motivēt lēmumu par ieguldījumiem pieņemšanai un mudināt uz centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tirgus izvēršanu. Tirgus šķēršļus un iespējas var iedalīt divos līmeņos: Reģionālais/vietējais līmenis Eiropas/valsts līmenis Avots:

27 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Tirgus un ieguldījumu šķēršļi Reģionālajā/vietējā līmenī visaktuālākie šķēršļi, kas traucē tirgus izvēršanai, ir šādi: potenciālajiem patērētājiem nav informācijas par centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas priekšrocībām; patērētāji nevēlas pārslēgties no esoša un zināma risinājuma (proti, decentralizētām sistēmām) uz centralizētās siltumapgādes sistēmu; tādu standartizētu rīku trūkums, kas paātrina tīkla plānošanas procesu, kā arī samazina plānošanas izmaksas un DHC zinātību; var identificēt arī tādu inovatīvu finansējuma avotu un modeļu nepieciešamību, kuri var palīdzēt iegūt augstas avansa investīcijas.

28 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Eiropas/valsts līmenī šādi šķēršļi ietver: tādu precīzu un specifisku apkopoto datu (pēc pieprasījuma, potenciālie piegādes avoti, infrastruktūras izmaksas) trūkumu, kuri var palīdzēt valstu regulējošajām iestādēm izstrādāt pielāgotas DHC politikas; atšķirīgu pieeju centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas fundamentālajai idejai dažādās valstīs; DHC ieviesto politiku nesaskaņotību valsts un reģionālā/vietējā līmenī. Avots:

29 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Eiropas/valsts līmenī šādi šķēršļi ietver: tehnoloģisko šķērsli uzlabotu risinājumu nepieciešamību, lai nodrošinātu DHC piemērotību jaunām ēkām un efektīvi integrētu RES avotus; ar DHC saistīto valsts izglītības un padomdošanas programmu trūkums. Avots:

30 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Tirgus un ieguldījumu iespējas Lēmumus par investīcijām reģionālā un vietējā līmenī var motivēt vairākas iespējas: siltumapgādes energoefektivitātes un gaisa kvalitātes uzlabošana vietējā un reģionālajā līmenī, kā arī ietekmes uz vidi samazināšana; tādu Eiropas fondu pieejamība, kas var palīdzēt samazināt sākotnējo investīciju šķērsli. Turklāt, kā aprakstīts šī moduļa 5.5. nodaļā, tiek izstrādātas dažas inovatīvas finansējuma shēmas iespējamai tirgus stimulēšanai.

31 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Lēmumus par investīcijām reģionālā un vietējā līmenī var motivēt vairākas iespējas: iespēja kompetences apmaiņai un panākumu faktoru replicēšanai esošajos centralizētās siltumapgādes tīklos; tādu rīku kā THERMOS programmatūras attīstība palīdzēs samazināt plānošanas izmaksas, izvairīties no atkārtotas analīzes un paātrināt DHC tīkla plānošanas procesu.

32 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Eiropas un valsts līmenī var konstatēt šādas iespējas: DHC jaunā ES politika: pakete Tīra enerģija visiem Eiropas iedzīvotājiem izvirza ambiciozus EE un RES mērķus gadam un īpaši aplūko DHC tīklus; DH ceturtā paaudze palīdzēs pārvarēt tehnoloģisko šķērsli un nodrošinās DHC piemērotību ēkām ar zemu pieprasījumu un RES integrācijai.

33 5.4. Tirgus un ieguldījumu šķēršļi un iespējas Eiropas un valsts līmenī var konstatēt šādas iespējas: pārpalikušais siltums ir pieejams lielā apjomā un gatavs izmantošanai: Eiropā tiek izšķiests vairāk siltuma nekā nepieciešams visu ēku apsildei; turklāt, kā norādīts HRE projektā, 46 % no kopējā EU27 pārpalikušā siltuma apjoma ir ietverti 63 stratēģiski nozīmīgos siltuma sinerģijas reģionos; H2020 projektos paveiktais darbs, piemēram, THERMOS, gādās par uzlabotu datu pieejamību.

34 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi Centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tīkli galvenokārt ir finansēti ar tradicionālo finansēšanas modeļu palīdzību, piemēram, atsevišķām kredītlīnijām, subordinētiem aizdevumiem vai izpirkumnomu. Tomēr ir vairāki inovatīvi finansējuma modeļi, kas var palīdzēt izvērst jaunu centralizētās siltumapgādes un dzesēšanas tīklu attīstību. Šādos finansēšanas modeļos ir iekļauti: Īpašuma noteiktā tīrā enerģija (PACE) Projekta finanses Forfeitings/faktorings PipeCo modelis Šajā nodaļā ir aplūkotas šo inovatīvo finansējuma modeļu galvenās iezīmes un to pieņemšanas iespējas.

35 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi Īpašuma noteiktā tīrā enerģija (PACE) PACE ir finansēšanas mehānisms, kas sniedz zemu izmaksu ilgtermiņa finansējuma iespēju ēku energoefektivitātes, atjaunojamās enerģijas un ūdens taupīšanas modernizācijai. PACE finansējums sedz līdz 100 % no projekta izmaksām un tiek atmaksāts, īpašuma nodokļa rēķinam periodā līdz 20 gadiem pievienojot īpašu novērtējumu. PACE pirmoreiz tika ieviests gadā Bērklijā (Kalifornijā) un ātri izplatījās ASV un ārzemēs Kanādā, Austrālijā, bet visnesenāk Dienvidāfrikā. Pēdējo četru gadu laikā ir vērojams nozīmīgs PACE pieaugums, sasniedzot vairāk nekā četrus miljardus ASV dolāru finansētajos projektos un tādējādi izveidojot vairāk nekā jaunas vietējās darbavietas un simtiem jaunu uzņēmumu. Avots:

36 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi PACE galvenās iezīmes: PACE ir brīvprātīgs visām iesaistītajām pusēm. Līdzekļus PACE finansēšanai nodrošina iestāžu un privātie investori. PACE ir publiska-privāta partnerība, kur pašvaldība ļauj privātajam sektoram izmantot savu nodokļu ievākšanas sistēmu sākotnējo ieguldījumu atmaksāšanai (ar nodokļu finansēšanas mehānismu). PACE programmas pašvaldībai nerada ne parādus, ne saistības, tāpēc tās ir ilgtspējīgas programmas arī no finansiālā viedokļa. Mājas īpašnieka saistību neizpildes gadījumā pašvaldība izsniedz apliecinājumu par nenomaksātu nodokli (standarta procedūra neizpildes gadījumā). PACE IEGUVUMI DARBASPĒKA ATTĪSTĪBA: veido vietējās darbavietas EKONOMISKĀ ATTĪSTĪBA: samazina uzņēmējdarbības izmaksas ĒKU FONDS: uzturēts un uzlabots PAMATLĪNIJA: ietekmē vietējos uzņēmumus VESELĪGS GAISS: ietekme uz apkārtējo vidi Avots:

37 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi PACE IEGUVUMI PACE galvenās iezīmes: PACE finansējums pārvar lielos tirgus šķēršļus investīcijām energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas projektos. PACE novērtējums ir tieši saistīts ar īpašumu, nevis ar īpašnieku, tāpēc s gadījumā to var nodot nākamajam īpašniekam. Nodokļiem piesaistītais finansējums ir ļoti saistošs ieguldītājiem, jo piedāvā drošu atmaksas plūsmu un izmanto pazīstamu īpašuma nodokļu struktūru. PACE programmas ir demonstrējušas dažu visstingrāko patērētāju aizsardzības standartu pieņemšanu, lai nodrošinātu to, ka pilsoņi izmanto PACE finansējuma pilnas priekšrocības, vienlaikus aizsargājot viņus pret potenciāli nepareizu rīcību aizdošanas praksē. DARBASPĒKA ATTĪSTĪBA: veido vietējās darbavietas EKONOMISKĀ ATTĪSTĪBA: samazina uzņēmējdarbības izmaksas ĒKU FONDS: uzturēts un uzlabots PAMATLĪNIJA: ietekmē vietējos uzņēmumus VESELĪGS GAISS: ietekme uz apkārtējo vidi Avots:

38 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi Tomēr, kaut arī PACE mehānisms ir sekmīgi replicēts vairākās valstīs (piemēram, Kanādā un Austrālijā), plašai PACE pieņemšanai un ieviešanai Eiropā ir nepieciešami zināmi regulācijas pārskatījumi un pielāgojumi valsts un vietējos līmeņos. Projektā Horizon 2020 EuroPACE tiks izmantota ASV PACE tirgus labākā pieredze, papildus uzlabojot tās tvērumu, apjomu un vispārējo ietekmi, lai to pielāgotu Eiropai, cenšoties palielināt enerģijas ģenerēšanu un efektīvus ieguldījumus Eiropas mājokļu fondā. Avots:

39 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi Projekta finanses Projekta finanses ir finansēšanas shēma, kas balstās tikai uz aizdevuma atmaksas nolūkos projekta ģenerētajām naudas plūsmām, nevis citiem aktīviem, kas var piederēt aizņēmējam (piemēram, pašam projektam ir jāspēj garantēt parāda atmaksu pat negatīvu scenāriju gadījumā). Tādējādi projekta aktīvi, tiesības un intereses tiek uzskatītas par sekundāru nodrošinājumu vai papildnodrošinājumu. Finanšu iestādes aizdod kapitālu īpašam nolūkam dibinātai sabiedrībai (SPV). Projekta finanses ir īpaši saistošas privātsektoram, jo uzņēmumi var finansēt lielo projektu ārpusbilances projektus. Tomēr sakarā ar šo mātesuzņēmuma regresa trūkumu projekta finansēšana ir dārgāka nekā korporatīvā finansēšana. Avots:

40 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi Projekta finanses ir plaši izmantotas atjaunojamās enerģijas un energoefektīvu projektu finansēšanai daudzās Eiropas valstīs dažu pēdējo gadu laikā un ir vērtīga opcija privātuzņēmumiem, kuri meklē finansēšanas mehānismus DH un DHC tīklu attīstībai. Operators Aizdevēji Aizdevuma līgums Darbības līgums Ieinteresētās puses Ieinteresētās puses līgums Projekta uzņēmums Koncesijas līgums Patēriņa pircēja līgums Dotētājs Patēriņa pircējs Būvniecības līgums Ieguldījumu nodrošināju ma līgums Būvniecības darbuzņēmējs Ieguldījuma piegādātājs Avots:

41 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi Forfeitings/faktorings ir finanšu darījums, kura laikā kāda juridiskā persona savus debitoru parādus (parasti rēķinus) ar atlaidi pārdod kādai trešajai pusei (ko sauc par starpnieku). Ar forfeitingu fondi pārņem klientu kredītu. Forfeitings galvenokārt ir izmantots energoefektivitātes līgumiem, kur energoefektivitātes līgumu faktoringa fonds iegādājas finansētus energoefektivitātes līgumus no to iniciatoriem (parasti ESCO) ar atlaidi, atbrīvojot iniciatoru bilanci, citu energoefektivitātes līgumu veidošanai. Tā kā nepietiekamas efektivitātes risks energoefektivitātes līgumiem biežāk rodas līguma darbības sākumā, šie bezriska līgumi kļūst par drošāku ienākumu plūsmu, ko var piešķirt (nodot) faktoringa fondam. Avots:

42 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi PipeCo modelis PipeCo modelis darbojas, pamatojoties uz ieguldījuma jaunā centralizētās siltumapgādes shēmā sadalīšanu dārgā siltuma sadales tīklā, kas pirms renovācijas darbojas gadus, no enerģijas ģenerācijas iekārtas un palīgiekārtām, kuru kalpošanas laiks pirms nomaiņas ir gadi. PipeCo modelis var darboties šādi: Uzņēmums A aizņemas naudu un izbūvē centralizētās siltumapgādes shēmu. Pēc shēmas nodošanas ekspluatācijā vispārējās izmaksas ir zināmas un ienākumi no klientiem C ir nodrošināti. Šajā brīdī A pārdod cauruļu tīklu uzņēmumam B, PipeCo. B atbalsta finanšu iestāde, kas ir apmierināta ar zema riska atdevi vairāku gadu desmitu laikā. Avots:

43 5.5. Inovatīvie pakalpojumi un finansēšanas modeļi A turpina pārvaldīt sistēmu. No sava enerģijas centra tas apgādā C, izmantojot PipeCo tīklu, par kuru maksā B regulāru (bet relatīvi mazu) sistēmas lietošanas maksu. A ir izdevies īsā termiņā atmaksāt savas lielākās izmaksas (piemēram, par cauruļu tīklu), un tam paliek projekta daļas ar augstāku iekšējās atdeves koeficientu, ko var finansēt īsākā periodā ar augstākām atlaižu likmēm. Pēc tam A sāk meklēt citu projektu, un viss process sākas no sākuma. A un B ir simbiotiskas attiecības, bet katram no tiem ir savai projekta lomai piemērota finansējuma struktūra. Avots:

44 Secinājums Secinājums Kā norāda analīze visā šajā modulī, DHC tīkla veidošanas process parasti ir komplekss, ietver vairākas ieinteresētās puses un var akceptēt vairākas īpašumtiesību un finanšu struktūras. Šajā saistībā ceļvedī Kopienas enerģija: plānošana, attīstība un piegāde ir definēti šajā procesā identificējamie 10 posmi: 1. Mērķu izvirzīšana 2. Datu apkopošana 3. Projekta definēšana 4. Opciju novērtējums 5. Iespējamību izpēte 6. Finansiālā modelēšana 7. Uzņēmējdarbības modelēšana 8. Tirgus un uzņēmējdarbības attīstība 9. Projekta iepirkums 10.Piegāde Avots:

45 Secinājums THERMOS rīki var palīdzēt enerģijas plānotājiem ceļveža Kopienas enerģija: plānošana, attīstība un piegāde pirmajos četros posmos, ļaujot enerģijas plānotājiem izvirzīt mērķus, definēt projektu, īstenot iepriekšēju iespējamību izpēti un noteikt svarīgāko ievācamo informāciju. Turklāt tas var arī palīdzēt pārvarēt 5.4. nodaļā identificētos tirgus šķēršļus. Pēc projekta definēšanas var atlasīt vispiemērotākos no modulī analizētajiem finanšu un īpašumtiesību modeļiem. Avots:

46 Pielikums Shēmas

47 Privāts investors Riska kapitāls Kolektīvā finansēšana Kooperatīvs Patērētāja pieslēgša nas maksas Finanšu struktūra ES struktūrfondi Starptautiskā dotācija Valsts dotācijas Pilsētas līmeņa subsīdijas Banka Finanšu uzņēmums Specializētie fondi Parāda nodrošinājums Aizdevum a garantijas Apgrozības fonds Uz attīstību pamatotas zemes vērtības iegūšanas stratēģijas Kapitāls Dotāciju kapitāls Aizdevums Cits % % %

48 Tradicionālais sabiedriskais nodrošinājums Elektrotīkls Pašvaldība/ valdība Regulējošā iestāde Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrības CHP Tikai apsilde Īpašumtiesību ieguldījuma subsīdija DH tīkls Cenas/tarifa Cenas/tarifa apstiprinājums metodoloģija Gala lietotāji Ēku apvienība Degvielas padeve ģenerēšana padeve sadale patēriņš

49 Pārvaldības līgums Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrotīkls Elektrības CHP Tikai apsilde Ieguldījuma subsīdijas apstiprinājums Pašvaldība/ valdība DH tīkls Ziņošana Cenas/tarifa apstiprinājums Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Pārvaldība Sabiedrisko pakalpojumu uzņēmums Privāts operators Maksa Ēku apvienība

50 Nomas nolīgums Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrotīkls Elektrības CHP Tikai apsilde Ieguldījuma subsīdijas apstiprinājums Pašvaldība/ valdība DH tīkls Ziņošana Cenas/tarifa apstiprinājums Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Pārvaldība Nomas maksa Nomnieks Aktīvu sabiedrība Ēku apvienība Maksu un izmaksu atgūšana CAPEX finansējums kapitāla aktīvu uzlabošanai

51 Koncesijas līgums Elektrotīkls Pašvaldība/ valdība Regulējošā iestāde Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrības CHP Tikai apsilde Koncesijas līgums DH tīkls Ziņošana Cenas/tarifa apstiprinājums Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Koncesionārs Ēku apvienība Parāda apkalpošana Aizdevēji Parāds Kapitāls Ienākums no ieguldījumiem Ieinteresētās puses

52 Privatizācija Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrotīkls Elektrības CHP Tikai apsilde Īpašumtiesību ieguldījuma subsīdija Pašvaldība/ valdība DH tīkls Cenas/tarifa apstiprinājums Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Parāda apkalpošana Aizdevēji Privāta ģenerācija Parāds Kapitāls Ienākums no ieguldījumiem Ieinteresētās puses Ēku apvienība

53 Uzņēmējdarbība siltuma jomā Elektrotīkls Elektrības Pašvaldība/ valdība Īpašumtiesību ieguldījuma subsīdija Cenas/tarifa apstiprinājums Regulējošā iestāde Cenas/tarifa metodoloģija Biomasa CHP Tikai apsilde DH tīkls Gala lietotāji Uzņēmējs siltuma jomā Ēku apvienība Parāda apkalpošana Aizdevēji Parāds Kapitāls Ienākums no ieguldījumiem Ieinteresētās puses (atsevišķs uzņēmējs, uzņēmēju konsorcijs, uzņēmums vai kooperatīvs, lauksaimnieki, mežu īpašnieki)

54 ESCO Elektrotīkls Pašvaldība/ valdība Regulējošā iestāde Biomasa, saules enerģija, ģeotermālā enerģija, atlikušais siltums, liels siltumsūknis Elektrības CHP Tikai apsilde Īpašumtiesību ieguldījuma subsīdija DH tīkls Cenas/tarifa apstiprinājums Ēku apvienība Cenas/tarifa metodoloģija Gala lietotāji Ēkas iekšējā instalācija Investīcijas skaitītājos/hca un energoefektivitātē ESCO Izmaksu atgūšana, pateicoties siltuma ietaupījumiem

55 Apkopojuma tabula Darbība un pārvaldība Maksājums par pakalpojumiem Ieguldījums Īpašumtiesību Tradicionālais sabiedriskais nodrošinājums Sabiedriskais Sabiedriskais Sabiedriskais Sabiedriskais Pārvaldības līgumi Privātais Sabiedriskais Sabiedriskais Sabiedriskais Izpirkumnoma Privātais Privātais Sabiedriskais Sabiedriskais Koncesijas līgums Privātais Privātais Privātais Sabiedriskais Privatizācija Privātais Privātais Privātais Privātais Uzņēmējdarbība siltuma jomā Privātais Sabiedriskais/privātais Sabiedriskais/privātais Sabiedriskais/privātais ESCO Privātais Privātais Privātais Sabiedriskais/privātais

56 PACE IEGUVUMI PACE IEGUVUMI DARBASPĒKA ATTĪSTĪBA: veido vietējās darbavietas EKONOMISKĀ ATTĪSTĪBA: samazina uzņēmējdarbības izmaksas ĒKU FONDS: uzturēts un uzlabots PAMATLĪNIJA: ietekmē vietējos uzņēmumus VESELĪGS GAISS: ietekme uz apkārtējo vidi

57 Projekta finanses Ieinteresētās puses Aizdevēji Dotētājs Aizdevuma līgums Ieinteresētās puses līgums Koncesijas līgums Operators Darbības līgums Projekta uzņēmums Patēriņa pircēja līgums Patēriņa pircējs Būvniecības līgums Ieguldījumu nodrošinājuma līgums Būvniecības darbuzņēmējs Ieguldījuma piegādātājs

58 web twitter THERMOS project This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement no The sole responsibility for the content of this presentation lies with its author and in no way reflects the views of the European Union.

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētie finanšu instrumenti ir ilgtspējīgs un efektīvs veids,

Sīkāk

COM(2014)520/F1 - LV (annex)

COM(2014)520/F1 - LV (annex) EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.7.2014. COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 PIELIKUMI dokumentam KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI Energoefektivitāte un tās ieguldījums enerģētiskajā drošībā

Sīkāk

2019 QA_Final LV

2019 QA_Final LV 2019. gada ex-ante iemaksas Vienotajā noregulējuma fondā (VNF) Jautājumi un atbildes Vispārēja informācija par aprēķinu metodoloģiju 1. Kāpēc salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir mainījusies aprēķinu metode,

Sīkāk

IEE projekts Līgums Nr.: IEE/12/856/SI D.3.1.c - Kopsavilkums. Biznesa plāns Energoefektivitāte daudzdzīvokļu ēkās, Zemgales reģions, Latvija

IEE projekts Līgums Nr.: IEE/12/856/SI D.3.1.c - Kopsavilkums. Biznesa plāns Energoefektivitāte daudzdzīvokļu ēkās, Zemgales reģions, Latvija D.3.1.c - Kopsavilkums. Biznesa plāns Energoefektivitāte daudzdzīvokļu ēkās, Zemgales reģions, Latvija Projekta nosaukums: Energoefektivitāte daudzdzīvokļu ēkās Vieta: Zemgales reģions, Latvija Iesniegšanas

Sīkāk

Bild 1

Bild 1 Kā plānot naudas plūsmu un nākotnes finanšu situāciju Jānis Kļimenkovs 12.03.2015. Apskatāmie temati: Kāpēc jāplāno naudas plūsma Bilance, PZA, Naudas plūsma Kur visbiežāk pazūd nauda? Kā veidojas naudas

Sīkāk

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā 2014.gada 20.jūnija Rīkojums Nr. 315 Rīgā (prot. Nr.33 59. ) Grozījumi darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā 1. Izdarīt darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā

Sīkāk

Uzņēmīgums un uzņēmējdarbība

Uzņēmīgums un uzņēmējdarbība Atbalsta pasākumi jaunajiem uzņēmējiem Kas ir uzņēmējs? Uzņēmējs ir uzņēmuma īpašnieks, kurš, uzņemoties riskus un atbildību, cenšas gūt peļņu. Biznesa ideju var realizēt tikai tad, ja ir uzņēmējs cilvēks

Sīkāk

EIROPAS CENTRĀLĀS BANKAS PAMATNOSTĀDNE (ES) 2018/ (2018. gada 24. aprīlis), - ar ko groza Pamatnostādni ECB/ 2013/ 23 par vald

EIROPAS  CENTRĀLĀS  BANKAS  PAMATNOSTĀDNE  (ES)  2018/ (2018. gada 24. aprīlis),  -  ar  ko  groza  Pamatnostādni  ECB/  2013/  23  par  vald 15.6.2018. L 153/161 PAMATNOSTĀDNES EIROPAS CENTRĀLĀS BANKAS PAMATNOSTĀDNE (ES) 2018/861 (2018. gada 24. aprīlis), ar ko groza Pamatnostādni ECB/2013/23 par valdības finanšu statistiku (ECB/2018/13) EIROPAS

Sīkāk

Ēku energoefektīvas renovācijas finansējumu risinājumi Ēku renovācijas finansēšana, izmantojot energotaupības pasākumus Raivo Damkevics SIA RENESCO va

Ēku energoefektīvas renovācijas finansējumu risinājumi Ēku renovācijas finansēšana, izmantojot energotaupības pasākumus Raivo Damkevics SIA RENESCO va Ēku energoefektīvas renovācijas finansējumu risinājumi Ēku renovācijas finansēšana, izmantojot energotaupības pasākumus Raivo Damkevics SIA RENESCO valdes loceklis Tālr.: 67027427 Fakss: 29371545 E-pasts:

Sīkāk

Biznesa plāna novērtējums

Biznesa plāna novērtējums [uzņēmuma nosaukums] biznesa plāns laika posmam no [gads] līdz [gads]. Ievads I. Biznesa plāna satura rādītājs II. Biznesa plāna īss kopsavilkums Esošais stāvoklis III. Vispārēja informācija par uzņēmumu

Sīkāk

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats Neauditētais saīsinātais starpperiodu finanšu pārskats par 2018.gada 1.janvāri 30.septembri (pārskatā iekļauti operatīvie dati) SATURS Informācija par Sabiedrību 3 Vadības ziņojums 4 Paziņojums par valdes

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VAS Starptautiskās lidostas Rīga vidēja termiņa darbības stratēģija 2017.-2023. gadam un ilgtermiņa stratēģija 2017.-2036. gadam Apstiprināts 2018.gada 14.decembra VAS Starptautiskā lidosta Rīga padomes

Sīkāk

VALSTS AKCIJU SABIEDRĪBA

VALSTS AKCIJU SABIEDRĪBA AKCIJU SABIEDRĪBAS PASAŽIERU VILCIENS Nerevidēts saīsinātais starpperiodu finanšu pārskats par 2017.gada 1.janvāri 31.martu (Pārskatā iekļauti operatīvie dati) Informācija par sabiedrību Sabiedrības nosaukums

Sīkāk

Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par L

Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par L Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par Latvijas oglekļa mazietilpīgas attīstības stratēģiju

Sīkāk

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā Šeit top veiksmīgas karjeras Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress 2018.gada 18.-20.jūnijs Irina Pilvere Rektore, profesore www.llu.lv Kāpēc bioekonomikas attīstība

Sīkāk

FMzino_

FMzino_ Informatīvais ziņojums par Latvijas gatavību Eiropas Savienības finanšu resursu apguvei Šajā ziņojumā ir ietverta informācija par ES struktūrfondu (turpmāk - SF) un Kohēzijas fonda īstenošanas gaitu uz

Sīkāk

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes un kontroles mehānismi. Kapitālsabiedrību pārraudzības

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Biznesa plāna sagatavošana, nauda plūsmas plānošana IZGĀZIES PLĀNS? Biznesa plāns Kāpēc ir vajadzīgs biznesa plāns? - lai finansētājs (banka) spētu izvērtēt riskus saimnieciskās darbības attīstībā; -

Sīkāk

Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Di

Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Di Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Diskusija Rīgas pilsētas arhitektu birojā 20.11.2012

Sīkāk

Title

Title Ātraudzīgo kokaugu stādījumu ierīkošanas un izmantošanas koncepcija Vidzemes plānošanas reģionā Linda Drukmane SIA EKODOMA Valmiera 25/08/2015 Mērķis Izstrādāt ieviešanas koncepciju ilgtspējīgai ātraudzīgo

Sīkāk

AKCIJU SABIEDRĪBA RĪGAS ELEKTROMAŠĪNBŪVES RŪPNĪCA reģ. Nr Ganību dambis 53, Rīga, LV-1005 KONSOLIDĒTĀ FINANŠU INFORMĀCIJA PAR 2018.GADA 9

AKCIJU SABIEDRĪBA RĪGAS ELEKTROMAŠĪNBŪVES RŪPNĪCA reģ. Nr Ganību dambis 53, Rīga, LV-1005 KONSOLIDĒTĀ FINANŠU INFORMĀCIJA PAR 2018.GADA 9 AKCIJU SABIEDRĪBA RĪGAS ELEKTROMAŠĪNBŪVES RŪPNĪCA reģ. Nr. 40003042006 Ganību dambis 53, Rīga, LV-1005 KONSOLIDĒTĀ FINANŠU INFORMĀCIJA PAR 2018.GADA 9 MĒNEŠIEM ( NEAUDITĒTA ) SAGATAVOTA SASKAŅĀ AR ES APSTIPRINĀTAJIEM

Sīkāk

2015 Finanšu pārskats

2015 Finanšu pārskats 2015 2 Neatkarīgā revidenta ziņojums akcionāriem Ziņojums par finanšu pārskatiem Mēs esam revidējuši pievienotos ( Uzņēmums ) finanšu pārskatus, kas ietver 2015. gada 31. decembra bilanci, ienākumu pārskatu,

Sīkāk

Par Kredītu reģistra gada 4. ceturkšņa datiem Dalībnieki gada 31. decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t.

Par Kredītu reģistra gada 4. ceturkšņa datiem Dalībnieki gada 31. decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t. Par Kredītu reģistra 2018. gada ceturkšņa datiem Dalībnieki 2018. gada 3 decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t.sk. 15 Latvijas Republikā reģistrētu kredītiestāžu, 5 ārvalstu

Sīkāk

bilance lv

bilance lv AKCIJU SABIEDRĪBAS VEF ( Uzņēmuma vienotais reģistrācijas numurs 40003001328 ) FINANŠU PĀRSKATS 2017.gada 09 mēnešiem Sagatavots saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas prasībām. Nerevidēts Rīgā 2017

Sīkāk

Izskatīts SIA Rīgas veselības centrs 2018.gada 30.novembra valdes sēdē (protokols Nr.38) SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts s

Izskatīts SIA Rīgas veselības centrs 2018.gada 30.novembra valdes sēdē (protokols Nr.38) SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts s Izskatīts SIA Rīgas veselības centrs 2018.gada 30.novembra valdes sēdē (protokols Nr.38) SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts starpperiodu pārskats par 2018. gada deviņiem mēnešiem

Sīkāk

Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes n

Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes n Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes novada pašvaldības budžets ir iedalīts pamatbudžetā,

Sīkāk

SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts starpperiodu pārskats par gada sešiem mēnešiem 2018

SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts starpperiodu pārskats par gada sešiem mēnešiem 2018 SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts starpperiodu pārskats par 2018. gada sešiem mēnešiem 2018 Peļņas vai zaudējumu aprēķins no 2018. gada 1. janvāra līdz 2018. gada 30. jūnijam

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS APSTIPRINĀTS ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007.gada 12.decembra lēmumu Nr.592 Elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodika saistītajiem lietotājiem Izdota saskaņā ar Elektroenerģijas

Sīkāk

Latvijas pārtikas nozares konkurētspējas rādītāju salīdzinošā analīze

Latvijas pārtikas nozares konkurētspējas rādītāju salīdzinošā analīze Latvijas pārtikas nozares konkurētspējas rādītāju salīdzinošā analīze 08.12.2015. prof. Irina Pilvere Aleksejs Nipers Latvija Lietuva Igaunija Polija Krievija Analizējamās nozares/valstis/periods Pētījums

Sīkāk

2013 Finanšu pārskats

2013 Finanšu pārskats 2013 2 Neatkarīgo revidentu ziņojums akcionāriem Ziņojums par finanšu pārskatiem Esam veikuši auditu klāt pievienotajiem ( Uzņēmums ) finanšu pārskatiem, kas sastāv no 2013.gada 31.decembra bilances, ienākumu

Sīkāk

Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja 2.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses p

Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja 2.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses p Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS 017018-19-7a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses pag., Koknese, Indrānu iela 3.1 Ēkas daļa -.1 Ēkas vai tās daļas

Sīkāk

V.1.0. ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Pa

V.1.0. ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Pa Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām,

Sīkāk

Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes no

Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes no Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes novada pašvaldības budžets ir iedalīts pamatbudžetā,

Sīkāk

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm C 449/46 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 1.12.2016. ZIŅOJUMS par Kopienas Augu šķirņu biroja 2015. gada pārskatiem ar Biroja atbildēm (2016/C 449/08) IEVADS 1. Kopienas Augu šķirņu biroju (turpmāk

Sīkāk

Title

Title Stratēģija un koncepcija ilgtspējīgai ātraudzīgo kokaugu stādījumu ierīkošanai un izmantošanai VPR Projekts SRCplus IEE/13/574/SI2.675729 Aivars Žandeckis SIA EKODOMA Mērķi Piedāvāt stratēģiju un ieviešanas

Sīkāk

1

1 SAISTOŠIE NOTEIKUMI Ādažu novadā A P S T I P R I N Ā T I ar Ādažu novada domes 2019.gada 25.jūnija sēdes lēmumu (protokols Nr.14 22) 2019.gada 25.jūnijā Nr. 14/2019 Grozījumi Ādažu novada domes saistošajos

Sīkāk

Rīga, gada 31.oktobris VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" Starpperiodu saīsinātais finanšu pārskats 2018.g. 01.janvāris

Rīga, gada 31.oktobris VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs Starpperiodu saīsinātais finanšu pārskats 2018.g. 01.janvāris Rīga, 2 0 18.gada 31.oktobris VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" Starpperiodu saīsinātais finanšu pārskats 2018.g. 01.janvāris - 30.septembris NEREVIDĒTS VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas

Sīkāk

AGLONAS NOVADA DOME, reģ.nr Somersetas iela 34, Aglona, Aglonas novads PAMATBUDŽETS (konsolidētais) 2012.GADS 2012.GADS IEŅĒMUMI, IZDEVUM

AGLONAS NOVADA DOME, reģ.nr Somersetas iela 34, Aglona, Aglonas novads PAMATBUDŽETS (konsolidētais) 2012.GADS 2012.GADS IEŅĒMUMI, IZDEVUM AGLONAS NOVADA DOME, reģ.nr. 965754 Somersetas iela 34, Aglona, Aglonas novads PAMATBUDŽETS (konsolidētais) 212.GADS 212.GADS IEŅĒMUMI, IZDEVUMI Klasifikācijas kods Rādītāju nosaukums (latos) Pielikums

Sīkāk

Banku sistēma, tās funkcijas, kredītu veidi. Latvijā ir divpakāpju banku sistēma Centrālā banka vai arī saukta par Emisijas banku un komercbankas. Lat

Banku sistēma, tās funkcijas, kredītu veidi. Latvijā ir divpakāpju banku sistēma Centrālā banka vai arī saukta par Emisijas banku un komercbankas. Lat Banku sistēma, tās funkcijas, kredītu veidi. Latvijā ir divpakāpju banku sistēma Centrālā banka vai arī saukta par Emisijas banku un komercbankas. Latvijas banka pilda divas galvenās funkcijas īsteno naudas

Sīkāk

Liguma paraugs 2

Liguma paraugs 2 1.pants Līguma priekšmets 1.1. Saskaņā ar šī līguma noteikumiem pasūtītājs uzdod, un uzņēmējs uzņemas saistības veikt pasūtītājam objektā darbus, kas noteikti šajā līgumā, t.i. - pamatojoties uz tehnisko

Sīkāk

Atalgojuma politika un prakse gadā Atalgojuma politika un prakse gadā Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes r

Atalgojuma politika un prakse gadā Atalgojuma politika un prakse gadā Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes r Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām,

Sīkāk

Gada parskats

Gada parskats reģistrācijas numurs Biedrību un nodibinājumu reģistrā 40008250497 2016. GADA PĀRSKATS Saturs Lpp. Vispārīga informācija par biedrību VĀCU KALNU ĪPAŠNIEKI 3 Bilance 4 Ieņēmumu un izdevumu pārskati 5 Ziedojumu

Sīkāk

VAS Latvijas autoceļu uzturētājs Neauditēts starpperioda saīsinātais finanšu pārskats

VAS Latvijas autoceļu uzturētājs Neauditēts starpperioda saīsinātais finanšu pārskats Neauditēts saīsinātais starpperiodu finanšu pārskats 2016. gada 1. janvāris 30.septembris (pārskatā iekļauti operatīvie dati) Saturs VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA PAR SABIEDRĪBU... 3 VADĪBAS ZIŅOJUMS... 4 PAZIŅOJUMS

Sīkāk

A/s "

A/s Sabiedrības ar ierobežotu atbildību RĒZEKNES SATIKSME. GADA PĀRSKATS Rēzeknē 2015 SATURS Lpp. Informācija par sabiedrību 3 Vadības ziņojums 4 Finanšu pārskats: Peļņas vai zaudējumu aprēķins 5 Bilance 6

Sīkāk

Microsoft Word - Gada_parskats_PF_2018_sais

Microsoft Word - Gada_parskats_PF_2018_sais AS PIRMAIS SLĒGTAIS PENSIJU FONDS 2018. GADA PĀRSKATS (SAĪSINĀTS) ZIŅOJUMS PAR PENSIJU PLĀNU DARBĪBAS VEIDS Akciju sabiedrība Pirmais Slēgtais Pensiju Fonds (turpmāk Pensiju Fonds) ir viens no sešiem privātajiem

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - VMF LATVIA 2018_2

Microsoft PowerPoint - VMF LATVIA 2018_2 SIA VMF LATVIA 2017.gada darbības rezultāti un uzdevumi 2018.gadam Jānis Buļs Valdes priekšsēdētājs SIA VMF LATVIA 23.03.2018. Esošie VMF LATVIA stratēģiskie mērķi 1. Nodrošināt efektīvu un ilgtspējīgu

Sīkāk

Paskaidrojuma raksts un Mārupes novada domes priekšsēdētāja ziņojums par Mārupes novada pašvaldības 2017.gada budžetu Pašvaldības darbības finansiālo

Paskaidrojuma raksts un Mārupes novada domes priekšsēdētāja ziņojums par Mārupes novada pašvaldības 2017.gada budžetu Pašvaldības darbības finansiālo Paskaidrojuma raksts un Mārupes novada domes priekšsēdētāja ziņojums par Mārupes novada pašvaldības 2017.gada budžetu Pašvaldības darbības finansiālo pamatu veido budžets, kas kalpo kā instruments pašvaldības

Sīkāk

APSTIPRINĀTI ar AS Valmieras stikla šķiedra akcionāru sapulces lēmumu (protokola Nr. 1(2018)) Akciju sabiedrības VALMIERAS STIKLA ŠĶIEDRA

APSTIPRINĀTI ar AS Valmieras stikla šķiedra akcionāru sapulces lēmumu (protokola Nr. 1(2018)) Akciju sabiedrības VALMIERAS STIKLA ŠĶIEDRA APSTIPRINĀTI ar 25.05.2018. AS Valmieras stikla šķiedra akcionāru sapulces lēmumu (protokola Nr. 1(2018)) Akciju sabiedrības VALMIERAS STIKLA ŠĶIEDRA S T A T Ū T I JAUNĀ REDAKCIJA Valmiera 2018 1. Firma

Sīkāk

Amenda Markets AS IBS Klienta statusa noteikšanas politika Versija 3.0 Versija Spēkā stāšanās datums Lappuses nr no

Amenda Markets AS IBS Klienta statusa noteikšanas politika Versija 3.0 Versija Spēkā stāšanās datums Lappuses nr no Amenda Markets AS IBS Klienta statusa noteikšanas politika Versija 3.0 Versija Spēkā stāšanās datums Lappuses nr. 1.0 15.01.2014. 1 no 5 2.0 17.06.2016. 1 no 5 3.0 03.01.2018. 1 no 6 Amenda Markets AS

Sīkāk

Template

Template ES VALSTU MĀJOKĻU POLITIKA Aino Salmiņš, LPS padomnieks Mājokļu politika Mājokļu politikas instrumenti Dzīvojamo māju būvniecība Dzīvojamo māju uzturēšana Sociālo dzīvojamo māju nodrošināšana Dzīvojamo

Sīkāk

Vides aspektu apzināšana II. Izejvielu, ūdens, notekūdens, atkritumu, gaisa, trokšņu, smaku un augsnes piesārņojuma audits

Vides aspektu apzināšana II. Izejvielu, ūdens, notekūdens, atkritumu, gaisa, trokšņu, smaku un augsnes piesārņojuma audits Vides aspektu apzināšana II. Izejvielu, ūdens, notekūdens, atkritumu, gaisa, trokšņu, smaku un augsnes piesārņojuma audits 1. PIEREDZES STĀSTS... 3 2. IZEJVIELU, ŪDENS, NOTEKŪDENS, ATKRITUMU, GAISA, TROKŠŅU,

Sīkāk

APSTIPRINU: Mārupes novada Domes priekšsēdētājs Kapitāldaļu turētāja pārstāvis /M.Bojārs/ 2017.gada 15.janvārī APSTIPRINU: AS Mārupes komunālie pakalp

APSTIPRINU: Mārupes novada Domes priekšsēdētājs Kapitāldaļu turētāja pārstāvis /M.Bojārs/ 2017.gada 15.janvārī APSTIPRINU: AS Mārupes komunālie pakalp APSTIPRINU: Mārupes novada Domes priekšsēdētājs Kapitāldaļu turētāja pārstāvis /M.Bojārs/ 2017.gada 15.janvārī APSTIPRINU: AS Mārupes komunālie pakalpojumi loceklis /J.Ivanovs/ 2017.gada 15.janvārī AS

Sīkāk

Mēneša bilances pārskats VSPARK MFI nosaukums atlikumi. gada (stāvoklis dienas beigās) (pārskata mēneša pēdējais datums) Jāiesniedz Latvijas

Mēneša bilances pārskats VSPARK MFI nosaukums atlikumi. gada (stāvoklis dienas beigās) (pārskata mēneša pēdējais datums) Jāiesniedz Latvijas Mēneša bilances pārskats VSPARK 27002001 MFI nosaukums atlikumi. gada (stāvoklis dienas beigās) (pārskata mēneša pēdējais datums) Jāiesniedz Latvijas Bankai Adrese Aktīvi (10 lapu) (veselos latos) Pozīcijas

Sīkāk

Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: Stājas spēkā: Šī Luminor

Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: Stājas spēkā: Šī Luminor Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: 26.01.2018. Stājas spēkā: 02.01.2019. 1.1. Šī Luminor Bank AS Latvijas filiāles Klientu statusa noteikšanas

Sīkāk

Microsoft Word - NerevidÄfitais pĆrskats_1.ceturksnis_2018 (002)

Microsoft Word - NerevidÄfitais pĆrskats_1.ceturksnis_2018 (002) VALSTS AKCIJU SABIEDRĪBA STARPTAUTISKĀ LIDOSTA RĪGA 2018.gada nerevidēts saīsinātais starpperiodu pārskats par 3 mēnešu periodu līdz 2018.gada 31.martam, kas sagatavots saskaņā ar Eiropas Savienībā apstiprinātajiem

Sīkāk

Microsoft Word FS LAT IFRS SUPER FINAL CLEAN (1).docx

Microsoft Word FS LAT IFRS SUPER FINAL CLEAN (1).docx AKCIJU SABIEDRĪBA MINTOS MARKETPLACE (VIENOTAIS REĢISTRĀCIJAS NUMURS 40103903643) 2017. GADA PĀRSKATS (3. finanšu gads) SAGATAVOTS SASKAŅĀ AR ES PIEŅEMTAJIEM STARPTAUTISKAJIEM FINANŠU PĀRSKATU STANDARTIEM

Sīkāk

Kas ir birža un kā tā strādā?

Kas ir birža un kā tā strādā? BIRŽA- GREZNĪBA VAI TOMĒR NEPIECIEŠAMĪBA? PAR MUMS 2 Group Lielākā biržu grupa pasaulē. Pārstāvēta 6 kontinentos. Grupas biržās kotētas vairāk kā 3 300 kompānijas no 50 valstīm. Piemēram: Pasaulē ātrākā

Sīkāk

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx 04/10/2018 JC 2018 35 Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru un banku nozarē Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru (EVTI) un banku (EBI) nozarē Mērķis 1. Lai nodrošinātu patērētāju

Sīkāk

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus

Sīkāk

SIA (VAS)

SIA (VAS) SIA LDZ infrastruktūra neauditēts saīsinātais Finanšu pārskats par 2016.gada 6 mēnešu darbības rezultātiem izskatīts SIA LDZ infrastruktūra 2016.gada 21.jūlija Valdes sēdē, protokols Nr. INF-1.2./28 Informācija

Sīkāk

Commission Regulation (EC) No 448/2004

Commission Regulation (EC) No 448/2004 Šis teksts ir Eiropas Kopienu normatīvā akta tulkojums latviešu valodā, kas veikts Tulkošanas un terminoloģijas centrā. Tulkojums nerada nekādas tiesības un neuzliek nekādas saistības. Juridiski saistoši

Sīkāk

SIA Liepājas latviešu biedrības nams 2016.gada pārskats (Vadības ziľojums un finanšu pārskats) un revidenta ziľojums 1

SIA Liepājas latviešu biedrības nams 2016.gada pārskats (Vadības ziľojums un finanšu pārskats) un revidenta ziľojums 1 SIA Liepājas latviešu biedrības nams 2016.gada pārskats (Vadības ziľojums un finanšu pārskats) un revidenta ziľojums 1 2 SATURS Vispārīga informācija par Sabiedrību 3 Vadības ziľojums 4 Finanšu pārskats

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs Eiropas Savienības Padome Briselē, 2018. gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs: Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas

Sīkāk

Informacijas atklasanas atskaite_ LV

Informacijas atklasanas atskaite_ LV Informācija par AS Meridian Trade Bank darbībai 2014.gadā piemītošajiem riskiem, risku pārvaldīšanas mērķiem, metodēm un politikām, kā arī par pašu kapitāla prasībām un iekšējā kapitāla pietiekamību. Informācija

Sīkāk

VALMIERA šodien

VALMIERA šodien Valmieras daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovāciju ieguvumi. IA VALMIERAS NAMSAIMNIEKS 2016.gada 23.februāris Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Valmierā Apsaimniekošanā nodoto privatizēto māju skaits Valmierā

Sīkāk

Aktuālais 2012.gada pārskatu sagatavošanā budžeta iestādēs. Biruta Novika, zvērināta revidente, asociētā partnere, valdes loceklis starptautiskajā aud

Aktuālais 2012.gada pārskatu sagatavošanā budžeta iestādēs. Biruta Novika, zvērināta revidente, asociētā partnere, valdes loceklis starptautiskajā aud Aktuālais 2012.gada pārskatu sagatavošanā budžeta iestādēs. Biruta Novika, zvērināta revidente, asociētā partnere, valdes loceklis starptautiskajā auditorfirmā AUDIT ADVICE, NEXIA International Ir jau

Sīkāk

Microsoft Word - ZinojumsLV2015_2.doc

Microsoft Word - ZinojumsLV2015_2.doc Ziņojums par atklātu konkursu Rīgā 2015.gada 25.jūnijā Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs finanšu direktors Heino Spulģis Iepirkumu komisijas locekļi Oficiālo paziņojumu oficiālās publikācijas nodrošināšanas

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam 2017.gada 10. jūlijs Kādēļ vajadzīga nodokļu reforma? NAP 2020: vidējā ikgadējā IKP izaugsme vismaz 5% apjomā Latvijā 2015. gadā Džini koeficients bija

Sīkāk

SATURA RĀDĪTĀJS Seesam Insurance AS Latvijas filiāle starptautiskas komandas sastāvdaļa Seesam Insurance AS Latvijas filiāle starptautiskas komandas s

SATURA RĀDĪTĀJS Seesam Insurance AS Latvijas filiāle starptautiskas komandas sastāvdaļa Seesam Insurance AS Latvijas filiāle starptautiskas komandas s 1 Par Seesam Seesam s pakalpojumus Baltijas valstīs sāka sniegt 1991. gadā, kad Somijas Pohjola Group Plc. un ASV s koncerns American International Group Inc. nodibināja Seesam nedzīvības s akciju sabiedrību

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija 2015.gada valsts budžets Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Lembergs 1 Eiropas vietējo pašvaldību harta 1. Latvijas Republika Eiropas vietējo pašvaldību hartu ir ratificējusi 1996.gadā, (izņemot

Sīkāk

untitled

untitled EIROPAS KOMISIJA Briselē, 27.6.2014. COM(2014) 394 final 2014/0199 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA par konkrētām procedūrām, lai piemērotu Eiropas Kopienu un to dalībvalstu, no

Sīkāk

Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2010/31/ES (2010. gada 19. maijs) par ēku energoefektivitāti

Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2010/31/ES (2010. gada 19. maijs) par ēku energoefektivitāti 18.6.2010. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis L 153/13 EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES DIREKTĪVA 2010/31/ES (2010. gada 19. maijs) par ēku energoefektivitāti (pārstrādāta versija) EIROPAS PARLAMENTS

Sīkāk

_ZINO_240413_00

_ZINO_240413_00 KULDĪGAS NOVADA PAŠVALDĪBAS AĢENTŪRAS KULDĪGAS ATTĪSTĪBAS AĢENTŪRA 2012. GADA DARBĪBAS PUBLISKAIS PĀRSKATS Saturs 1. Aģentūras izveidošanas mērķis 3 2. Aģentūras uzdevumi un funkcijas 3 3. Aģentūras svarīgākie

Sīkāk

AS "Meridian Trade Bank" publiskais ceturkšņa pārskats par periodu, kas noslēdzās gada 30. septembrī Bilances pārskats gada 30.septembrī (

AS Meridian Trade Bank publiskais ceturkšņa pārskats par periodu, kas noslēdzās gada 30. septembrī Bilances pārskats gada 30.septembrī ( AS "Meridian Trade Bank" publiskais ceturkšņa pārskats par periodu, kas noslēdzās 215. gada 3. septembrī Bilances pārskats Kase un prasības uz pieprasījumu pret centrālajām bankām Prasības uz pieprasījumu

Sīkāk

Mārupes pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2019.gadā 1.pielikums Mārupes novada Domes 2019.gada 23.janvāra Sēdes Nr.1, lēmums Nr.23 Saistošajiem noteik

Mārupes pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2019.gadā 1.pielikums Mārupes novada Domes 2019.gada 23.janvāra Sēdes Nr.1, lēmums Nr.23 Saistošajiem noteik Mārupes pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2019gadā 1pielikums Mārupes novada Domes 2019gada 23janvāra Sēdes Nr1, lēmums Nr23 Saistošajiem noteikumiem Nr2/2019 (Grozīts ar MND 03042019 saistošiem noteikumiem

Sīkāk

Prezentācijas tēmas nosaukums

Prezentācijas tēmas nosaukums Godīgas konkurences aspekti publisko iepirkumu procedūrās Kristaps Riekstiņš Iepirkumu uzraudzības biroja Tiesību aktu piemērošanas departamenta vecākais referents Publiskajam iepirkumam ir svarīga nozīme,

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305 EIROPAS KOMISIJA Briselē, 7.12.2018 COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305/2013 un (ES) Nr. 1307/2013 groza attiecībā uz konkrētiem

Sīkāk

JOINT STOCK COMPANY/ LIMITED LIABILITY COMPANY XXX

JOINT STOCK COMPANY/ LIMITED LIABILITY COMPANY XXX VALSTS AKCIJU SABIEDRĪBA STARPTAUTISKĀ LIDOSTA RĪGA 2017.gada nerevidēts saīsinātais starpperiodu pārskats par 6 mēnešu periodu līdz 2017.gada 30.jūnijam, kas sagatavots saskaņā ar Eiropas Savienībā apstiprinātajiem

Sīkāk

SCENĀRIJS OIK ATCELŠANAI

SCENĀRIJS OIK ATCELŠANAI Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030.gadam Jānis Patmalnieks Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks 10.10.2018., Rīga Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030.gadam

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lauksaimniecības sektoru ekonomiskā analīze Latvijā SIA «Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs» Ekonomikas nodaļa 2016 Atsevišķu produktu vērtības dinamika 2010.-2015.gados (bāzes cenās, milj.

Sīkāk

Microsoft Word - Parsk 2012.g. 3 men.doc

Microsoft Word - Parsk 2012.g. 3 men.doc AKCIJU SABIEDRĪBA RĪGAS ELEKTROMAŠĪNBŪVES RŪPNĪCA reģ. Nr. 40003042006 Ganību dambis 31, Rīga, LV-1005 FINANŠU PĀRSKATS PAR 2012. GADA 3 MĒNEŠIEM ( NEAUDITĒTS ) SATURS Informācija par sabiedrību 3 Peļņas

Sīkāk

Print

Print AAS BTA Baltic Insurance Company 3 CETURKŠŅU FINANŠU PĀRSKATS 2018 Šis ir pārskats sagatavots saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 31.08.2016 noteikumiem Nr. 147 Apdrošinātāju publisko ceturkšņa

Sīkāk

AS LPB Bank Reģ. Nr. LV SWIFT: LAPBLV2X Brīvības 54, Rīga, LV-1011 Tālr Vispārēja informācija Info

AS LPB Bank Reģ. Nr. LV SWIFT: LAPBLV2X Brīvības 54, Rīga, LV-1011 Tālr Vispārēja informācija Info AS LPB Bank Reģ. Nr. LV5010189561 SWIFT: LAPBLV2X Brīvības 54, Rīga, LV1011 Tālr. +71 6 777 2 999 info@lpb.lv www.lpb.lv Vispārēja informācija Informācijas atklāšana par AS LPB Bank darbību 2018.gadā Akciju

Sīkāk

RIGENSIS BANK PUBLISKAIS PĀRSKATS(NEAUDITĒTS)

RIGENSIS BANK PUBLISKAIS PĀRSKATS(NEAUDITĒTS) RIGENSIS BANKA AS PUBLISKAIS PĀRSKATS PAR 2015.GADA 6 MĒNEŠIEM (NEAUDITĒTS) Apstiprināts Rigensis Bank AS Valdes 2015.gada 06.augusta sēdē, Protokols Nr. 03/40 Saturs 1. INFORMĀCIJA PAR BANKU UN BANKAS

Sīkāk

Print

Print AAS BTA Baltic Insurance Company 2 CETURKŠŅU FINANŠU PĀRSKATS 2018 Šis ir pārskats sagatavots saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 31.08.2016 noteikumiem Nr. 147 Apdrošinātāju publisko ceturkšņa

Sīkāk

Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietau

Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietau Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietaupīt līdzekļus, samazināt ekoloģiskās pēdas nospiedumu

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET Eiropas Savienības Padome Briselē, 2017. gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra

Sīkāk

Seminārs skolu sociāliem pedagogiem “Preventīvie pasākumi cilvēku tirdzniecības mazināšanai” 1.grupa un grupa - 31.

Seminārs skolu sociāliem pedagogiem   “Preventīvie pasākumi cilvēku tirdzniecības mazināšanai”    1.grupa un grupa - 31. Laba pārvaldība Rīgas domes Labklājības departamentā Inese Švekle Rīgas domes Labklājības departamenta direktore 2012.gada 21.novembris Zinātniski praktiskā konference: «Laba pārvaldība. Vīzija un realitāte»

Sīkāk

AS VALMIERAS STIKLA ŠĶIEDRA INFORMĀCIJA PAR UZŅĒMUMU UN GRUPU NEAUDITĒTA KONSOLIDĒTA FINANŠU INFORMĀCIJA PAR GADA 9 MĒNEŠIEM Sagatavots saskaņā

AS VALMIERAS STIKLA ŠĶIEDRA INFORMĀCIJA PAR UZŅĒMUMU UN GRUPU NEAUDITĒTA KONSOLIDĒTA FINANŠU INFORMĀCIJA PAR GADA 9 MĒNEŠIEM Sagatavots saskaņā INFORMĀCIJA PAR UZŅĒMUMU UN GRUPU NEAUDITĒTA KONSOLIDĒTA FINANŠU INFORMĀCIJA PAR 2018. GADA 9 MĒNEŠIEM Sagatavots saskaņā ar starptautiskajiem grāmatvedības standartiem VALMIERA 2018 1 SATURS Lpp. INFORMĀCIJA

Sīkāk

Interim Financial Statement

Interim Financial Statement AS ELKO GRUPA Neauditēts starpperioda 2018. gada 3 mēnešu konsolidētais finanšu pārskats Struktūra Lpp. Vadības ziņojums 3 Paziņojums par vadības atbildību 5 Konsolidētā bilance 6 Konsolidētais peļņas

Sīkāk

KONTEINERU LIFTERS Ražotājs: SmartTEH Apraksts: SmartTEH piedāvā lielisku risinājumu beramkravas pārkraušanai. Revolucionārais konteineru lifters ļauj

KONTEINERU LIFTERS Ražotājs: SmartTEH Apraksts: SmartTEH piedāvā lielisku risinājumu beramkravas pārkraušanai. Revolucionārais konteineru lifters ļauj KONTEINERU LIFTERS Ražotājs: SmartTEH Apraksts: SmartTEH piedāvā lielisku risinājumu beramkravas pārkraušanai. Revolucionārais konteineru lifters ļauj pielādēt konteineru līdz malām, turklāt ātrākā veidā,

Sīkāk

Reģ.Nr Turgeņeva 14, Rīga, LV-1050, tālr , fakss , e-pasts PAKALPOJUMU CENRĀDIS (spēk

Reģ.Nr Turgeņeva 14, Rīga, LV-1050, tālr , fakss , e-pasts PAKALPOJUMU CENRĀDIS (spēk Reģ.Nr.40003248087 Turgeņeva 14, Rīga, LV-1050, tālr.+371 6 7232211, fakss +371 6 7232212, e-pasts info@dzks.lv,www.dzks.lv PAKALPOJUMU CENRĀDIS (spēkā no 05.12.2017.) Pakalpojums KONTA ATVĒRŠANA, APKALPOŠANA,

Sīkāk

Microsoft Word - kn817p3.doc

Microsoft Word - kn817p3.doc Vides ministrijas iesniegtajā redakcijā 3.pielikums Ministru kabineta 2008.gada 30.septembra noteikumiem Nr.817 Projekta iesnieguma veidlapa Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta iesnieguma veidlapa

Sīkāk

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību A TurboC 4U Vienotais reģ. Nr gada pārskats Rīga, gads

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību A TurboC 4U Vienotais reģ. Nr gada pārskats Rīga, gads Sabiedrība ar ierobežotu atbildību A TurboC 4U Vienotais reģ. Nr. 40003302557 2016. gada pārskats Rīga, 2017. gads Saturs Informācija par sabiedrību... 3 Vadības ziņojums... 4 Peļņas vai zaudējuma aprēķins...

Sīkāk

SABIEDRĪBAS AR IEROBEŽOTU ATBILDĪBU JELGAVAS NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA PĀRVALDE FINANŠU PĀRSKATS PAR 2018.GADA 9 MĒNEŠIEM Jelgavā, 2018

SABIEDRĪBAS AR IEROBEŽOTU ATBILDĪBU JELGAVAS NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA PĀRVALDE FINANŠU PĀRSKATS PAR 2018.GADA 9 MĒNEŠIEM Jelgavā, 2018 SABIEDRĪBAS AR IEROBEŽOTU ATBILDĪBU JELGAVAS NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA PĀRVALDE FINANŠU PĀRSKATS PAR 2018.GADA 9 MĒNEŠIEM Jelgavā, 2018 SATURS Lpp. 1.Bilance...3-4 2. Peļņas vai zaudējumu aprēķins...5 3. Finanšu

Sīkāk

Microsoft Word _Energy_waste_management_LV.docx

Microsoft Word _Energy_waste_management_LV.docx Nostāja Nr. 4 2018. gada 7. jūnijs FICIL nostāja attiecībā uz atkritumu apsaimniekošanu un enerģētikas politiku 1. Kopsavilkums Būs vajadzīgs laiks, lai sakārtotu enerģētikas sistēmu, kas pašlaik ir pārejas

Sīkāk

Microsoft Word - Finansu parskats neauditets I_pusgads_2012_LV.doc

Microsoft Word - Finansu parskats neauditets I_pusgads_2012_LV.doc A/S Valmieras stikla šķiedra 2012.gada 6 mēnešu FINANŠU PĀRSKATS NEAUDITĒTS NOSAUKUMS JURIDISKAIS STATUSS Valmieras stikla šķiedra Akciju sabiedrība REĢISTRĀCIJAS NUMURS, VIETA UN DATUMS Nr. 40003031676

Sīkāk

NAME :

NAME : STARPTAUTISKĀ INSPEKCIJAS UN SERTIFIKĀCIJAS ORGANIZĀCIJU KONFEDERĀCIJA TREŠO PERSONU INSPEKCIJAS UN SERTIFIKĀCIJAS PIEVIENOTĀ VĒRTĪBA KAS MĒS ESAM UN KO MĒS DARĀM CEOC International ir Eiropas apvienība,

Sīkāk