VISUMA UZBŪVE UN PĒTNIECĪBA

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "VISUMA UZBŪVE UN PĒTNIECĪBA"

Transkripts

1 1. VISUMA UZBŪVE UN PĒTNIECĪBA Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri Stundas piemērs D_12_UP_01_P1 HERCŠPRUNGA RASELA diagramma Skolēna darba lapa D_12_UP_01_P2 Galaktikas modelis Skolēna darba lapa D_12_SP_01_01_P Datorprezentācijas vērtēšanas kritēriji Skolēna darba lapa D_12_SP_01_02_P Galaktiku daudzveidība un izvietojums Skolēna darba lapa D_12_DD_01_P1 Planētas novērojumi Skolēna darba lapa D_12_DD_01_P2 Zvaigžņu krāsas un temperatūras saistība Skolēna darba lapa D_12_LD_01 Zemes rotācijas perioda noteikšana pēc zvaigžņu novērojumiem Skolēna darba lapa Kārtējais vērtēšanas darbs Nobeiguma vērtēšanas darbs Visuma uzbūve un pētniecība Varianti; vērtēšanas kritēriji Lai atvēru dokumentu aktivējiet saiti. Lai atgrieztos uz šo satura rādītāju, lietojiet taustiņu kombināciju CTRL+Home.

2 V I S U M A VISUMA UZBŪVE UN PĒTNIECĪBA T E M A T A A P R A K S T S Skolēni vienmēr ir interesējušies par to, kā radies un veidojies Visums, kā cēlušies debess objekti un kādi ir to pastāvēšanas un kustības nosacījumi. Interesi rosinoša ir dzīvības rašanās uz Zemes un arī tas, vai uz citām planētām eksistējusi dzīvība, vai varbūt tā arī pašlaik eksistē kaut kur Visuma dzīlēs. Kaut gan mēs dzīvojam jaunu tehnoloģiju un sasniegumu laikmetā, tomēr daudziem cilvēkiem nav izpratnes par norisēm Visumā: kas ir cēlonis Mēness fāžu maiņai, kāpēc notiek Saules vai Mēness aptumsumi, kā rodas krītošās zvaigznes u. c. Protams, nelielu ieskatu šajos jautājumos skolēni ir guvuši pamatskolā. Tomēr līdz šim astronomijas jautājumi, pamatojoties uz zināmām likumsakarībām, nav pietiekami pamatoti un saprotami izklāstīti un mācīti. Tādēļ šī tēma paplašinās skolēnu zināšanas vidējās izglītības līmenī. Skolēni iegūs izpratni ne tikai par mūsu Galaktikas uzbūvi, bet arī par Visuma veidošanos un struktūru, par objektiem, kas tajā eksistē. Šo dažādo tematu apguve palīdzēs skolēniem uzkrāt informāciju par nozīmīgākajiem astronomijas atklājumiem, planētām, zvaigznēm un to sastāvu, iedalījumu un īpašībām, kā arī pētīšanas metodēm. Viņi varēs veikt praktiskus novērojumus un aprēķinus, apgūs prasmi rīkoties ar zvaigžņu karti. Priekšstati par megapasaules objektu daudzveidību un uzbūvi padziļinās arī izpratni par gravitācijas mijiedarbību un tās nozīmi kosmisko objektu zvaigžņu, planētu, galaktiku un ar tām saistīto sistēmu pastāvēšanā. Prasme izmantot gravitācijas likumu, spēja analizēt gravitācijas ietekmi uz galaktiku procesiem ir ļoti svarīga. Tā palīdz skolēniem realizēt netiešās mērīšanas metodes, piemēram, lai noteiktu Saules vai Mēness masu. Mācot šo un arī citus tematus, skolotājam ir jādod iespēja izmantot informācijas tehnoloģijas datu ieguvei, to apstrādei un izvērtēt internetā pieejamo informāciju. Ieteicams izmantot virtuālos modeļus un datorsimulāciju, jo tieši šīs metodes palīdz izprast procesus, kas nav pieejami tiešai novērošanai megapasaulē. U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A

3 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A DABASZINĪBAS 12. klase C E Ļ V E D I S Galvenie skolēnam sasniedzamie rezultāti PROGRAMMĀ STANDARTĀ Izskaidro Visuma struktūru. Izprot mūsu Galaktikas struktūru un Saules sistēmas vietu tajā. Raksturo zvaigžņu daudzveidību un to fizikālos raksturlielumus. Raksturo Zemes grupas planētas un milzu planētas. Apraksta galaktiku fizikālās īpašības (forma, objektu vecums, gāzu sastāvs). Apraksta dabas parādību, procesu un dzīvo sistēmu pētīšanā lietojamo tehnisko ierīču darbības pamatprincipus. Izskaidro teleskopu un kosmisko aparātu darbības principus un to pielietošanu kosmosa pētīšanā. Veic mērījumus un novērojumus, strādājot grupā vai individuāli, lieto tehniskās ierīces, laboratorijas piederumus, vielas, modeļus, dabas objektus, ievērojot drošas darba metodes, kā arī saudzīgi izturoties pret tiem. Veic planētu novērojumus ar teleskopu vai virtuāli. Ar modeļu/shēmu palīdzību attēlo planētu un to pavadoņu izvietojumu un kustību. Veido megapasaules struktūras modeļus: zvaigznes, galaktikas, galaktiku kopas. Veic aprēķinus un izsaka fizikālo lielumu sakarības. Nosaka planētas rādiusu pēc attāluma un leņķiskā rādiusa. Nosaka zvaigžņu attālumu, izmantojot paralaksi. Nosaka attālumu līdz galaktikām, izmantojot Habla likumu. Apkopo, sistematizē, salīdzina un analizē no dažādiem avotiem iegūtu informāciju par dabas daudzveidību un procesiem tajā. Pārveido dažādas vizuālās informācijas formas vārdiskajās formās un otrādi. Izmantojot Hercšprunga Rasela diagrammu, salīdzina dažādu tipu zvaigžņu raksturlielumus. Analizē masu medijos iegūto informāciju par kosmosa ietekmi uz Zemi (asteroīdi, Saules starojums, kosmiskais starojums, paisumi un bēgumi). Analizējot informāciju vai apmeklējot astronomisko observatoriju, iepazīstas ar zinātnieku darbu. Novēro ķermeņu temperatūras un izstarotās gaismas saistību. Ir iepazinis nozīmīgākos zinātniekus un atklājumus dabaszinātnēs, ar piemēriem pamato to ietekmi uz sabiedrības attīstību. Raksturo Ptolemaja, Kopernika un mūsdienu priekšstatus par Visuma uzbūvi. 5 Darbs ar tekstu. Vizualizēšana. SP. Galaktiku daudzveidība un izvietojums. VM. Galaktiku struktūra. VM. Radioteleskops. Laboratorijas darbs. LD. Zemes rotācijas perioda noteikšana pēc zvaigžņu novērojumiem. Demonstrēšana. D. Planētas novērojumi. IT izmantošana. SP. Virtuālais ceļojums Saules sistēmā. Demonstrēšana. D. Zvaigžņu krāsas un temperatūras saistība. VM. Visuma uzbūve un pētniecība. VM. Herčsprunga Rasela diagramma. STUNDĀ KD. Saules aktivitātes ietekme uz Zemi.

4 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A U Z D E V U M U P I E M Ē R I Sasniedzamais rezultāts I II III Raksturo Ptolemaja, Kopernika un mūsdienu priekšstatus par Visuma uzbūvi. Kāpēc, vērojot no viena un tā paša skatu punkta uz Zemes dažādos gadalaikos plkst dienvidu pusē ir redzami citi zvaigznāji? Izvēlies pareizo atbildi! a) Zeme griežas ap asi. b) Zvaigznes pārvietojas Visumā. c) Saules sistēma pārvietojas Visumā. d) Zeme riņķo ap Sauli. Kādas būtiskas pasaules veidojuma pārmaiņas izraisīja pāreja no Ptolemaja uz Kopernika modeli? Parādi Saules, Zemes un divu planētu atrašanās vietas Ptolemaja un Kopernika izveidotajās pasaules uzbūves sistēmās! Raksturo Zemes grupas planētas un milzu planētas. Kura pazīme nav raksturīga milzu planētām? a) Gredzens. b) Cieta virsma. c) Blīva atmosfēra. d) Liels skaits pavadoņu. Salīdzini Zemes grupas planētas un milzu planētas, aizpildot tabulu! Zemes grupas planētas Atšķirīgais Kopīgais Milzu planētas Atšķirīgais Planētai ir atšķirīgs rotācijas periods uz ekvatora un pie poliem. Kā to izskaidrot? Pie kādas grupas pieder šī planēta? Nosaka planētas rādiusu pēc attāluma un leņķiskā rādiusa. Trīs mazās planētas (A, B, C) atrodas vienādā attālumā no Zemes. To redzamais leņķiskais diametrs attiecīgi ir 0,2; 0,8 un 2 loka sekundes. Nosaki, kura no planētām ir vislielākā! Planētas leņķiskais rādiuss ir 30 loka sekundes, attālums no Zemes ir 41,6 milj. km. Aprēķini planētas rādiusu un pēc rokasgrāmatas datiem nosaki, kas tā ir par planētu! Labāko teleskopu izšķiršanas spēja ir 0,1 loka sekunde. Aprēķini, cik lielā attālumā vēl ir iespējams ieraudzīt tādas planētas disku, kuras izmēri ir tikpat lieli kā Zemei! Analizē masu medijos iegūto informāciju par kosmosa ietekmi uz zemi (asteroīdi, Saules starojums, kosmiskais starojums, paisumi un bēgumi). Kuras no minētajām dabas parādībām izskaidrojamas ar Saules iedarbību uz Zemi? Paisums, bēgums, ziemeļblāzma, Mēness dārzs, vulkānu izvirdumi. Mūsdienās sakarā ar straujo enerģijas patēriņa pieaugumu masu medijos bieži tiek rakstīts par alternatīviem enerģijas avotiem. Viens no alternatīvajiem enerģijas avotiem ir paisuma un bēguma enerģijas izmantošana. Apraksti, kā šādu enerģiju varētu izmantot elektriskās strāvas ražošanā! Kādā veidā rodas paisuma enerģija? Skolēni, pētot koka celma gadskārtas, pamanīja, ka ik pēc 11 gadiem gadskārtas kļūst platākas. Skolēni izteica pieņēmumus: a) ik pēc 11 gadiem ir vairāk nokrišņu un koks aug straujāk; b) tas saistīts ar Visuma procesiem nevis ar meteoroloģiskajām parādībām uz Zemes. Kurai no šīm hipotēzēm tu piekrīti? Pamato to!

5 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A DABASZINĪBAS 12. klase Sasniedzamais rezultāts I II III Raksturo zvaigžņu daudzveidību un to fizikālos raksturlielumus. Kāds ķīmiskais elements ir visu zvaigžņu sastāvā? a) Slāpeklis. b) Ogleklis. c) Ūdeņradis. d) Silīcijs. Divām zvaigznēm Saule un Kapella ir līdzīgs starojuma spektrs un krāsa. Paskaidro, kāda ir šo zvaigžņu virsmas temperatūra! Vai var apgalvot, ka šīm zvaigznēm ir vienāda masa un izmēri? 19. gs. filozofs Ogists Konts ir teicis, ka cilvēkiem nekad neizdosies noteikt zvaigžņu ķīmisko sastāvu. Vai viņa paredzējums ir piepildījies? Atbildi pamato! Izmantojot Hercšprunga Rasela diagrammu, salīdzina dažādu tipu zvaigžņu raksturlielumus. Kādi fizikālie lielumi ir izmantoti, veidojot Hercšprunga Rasela diagrammas (D_12_UP_01_P1)? Aplūko Hercšprunga Rasela diagrammu (D_12_UP_01_P1)! K spektra klases zvaigzne var būt pārmilzu zvaigzne, milzu zvaigzne vai galvenās secības zvaigzne. Kāda ir tās krāsa? Cik liela aptuveni ir zvaigznes starjauda katrā gadījumā? Salīdzini Hercšprunga Rasela diagrammu (D_12_UP_01_P1) astronomijā ar sugu klasifikācijas sistēmu bioloģijā un ķīmisko elementu periodisko tabulu! Nosaka zvaigžņu attālumu, izmantojot paralaksi. Kā zvaigznes paralakse ir saistīta ar zvaigznes attālumu? a) Attālums ir tieši proporcionāls paralakses leņķim. b) Attālums ir apgriezti proporcionāls paralakses leņķim. c) Šie lielumi nav saistīti. Zvaigznes Eridāna epsilon paralakse ir 0,3 loka sekundes. Aprēķini tās attālumu no Zemes parsekos! Cik ilgā laikā, lidojot ar gaismas ātrumu, varētu aizlidot līdz zvaigznei Centaura Alfa, kuras paralakse ir 0,75? Kādēļ to nevar realizēt?

6 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A Sasniedzamais rezultāts I II III Izprot mūsu Galaktikas struktūru un Saules sistēmas vietu tajā. Aplūko galaktikas modeli (D_12_UP_01_P2)! Ieraksti tukšajos rāmīšos galaktikas uzbūves elementu nosaukumus! Galaktikas disks, lodveida zvaigžņu kopas, halo, Galaktikas centrālā daļa. Aplūko galaktikas modeli (D_12_UP_01_P2)! Iezīmē Saules sistēmas vietu Galaktikas shēmā! Ptolemajs izstrādāja pasaules uzbūves sistēmu, kuras centrā bija Zeme. Koperniks uzskatīja, ka pasaules centrs ir Saule, bet Heršels izteica hipotēzi, ka Piena Ceļa centrā ir Saules sistēma. Izveido stāstījumu par to, kā attīstījušies priekšstati par mūsu Galaktiku! 8 Apraksta galaktiku fizikālās īpašības (forma, objektu vecums, gāzu sastāvs). Nosauc galaktiku tipus! Pie kura tipa pieder mūsu Galaktika? Doti trīs dažādu galaktiku raksturlielumi. Izmantojot datus literatūrā, papildini tabulu un secini, kura no galaktikām ir vislīdzīgākā mūsu Galaktikai! Veido tās vārdisku aprakstu! Kādām īpašībām jāpiemīt galaktikai, lai tajā veidotos jaunas zvaigznes? Nosaukums Tips Diametrs Masa (Saules masas ) Andromedas miglājs S 50 kpc Lielais Magelāna Mākonis Ir 11 kpc NGC 205 E 3,2 kpc 1, Piena Ceļš Nosaka attālumu līdz galaktikām, izmantojot Habla likumu. Uzraksti Habla likumu un paskaidro tajā ietilpstošos raksturlielumus! Kādas galaktikas attālināšanās ātrums ir 1200 km/s. Aprēķini, cik liels ir attālums līdz šai galaktikai! Kvazāra 3C273 sarkanā nobīde ir 0,16. Cik lielā attālumā atrodas šis objekts? Izsaki šo attālumu parsekos, gaismas gados un metros! Izskaidro, ar ko atšķiras kvazārs no galaktikas!

7 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A DABASZINĪBAS 12. klase Sasniedzamais rezultāts I II III Izprot gravitācijas ietekmi uz planētu kustību, galaktiku veidošanos un mijiedarbību. Palielinoties attālumam no Saules, palielinās lielo planētu apriņķošanas periodi. Mazākais apriņķošanas periods ir Merkuram, bet lielākais Urānam. Ar ko tas izskaidrojams? Venēras attālums no Saules mainās intervālā 0, ,725 AU, no Zemes 0, ,017 AU, no Marsa 1, ,662 AU. Ar aprēķinu pamato, vai ir iespējama šo planētu sadursme! Pieļaujot iespēju, ka Saule izzustu, kā kustētos Saules sistēmas ķermeņi? Izskaidro teleskopu un kosmisko aparātu darbības principus un to lietošanu kosmosa pētīšanā. 1. Kuras no ierīcēm var izmantot Visuma objektu pētīšanai? a) Mākslīgie Zemes pavadoņi. b) Gaisa baloni. c) Propelleru lidmašīna. d) Kosmiskā zonde. e) Orbitālā stacija. f) Starpplanētu kosmiskais aparāts. Jēdziens gravitācijas lēca ir radies pēc analoģijas ar optisko lēcu, jo arī tā sakopo gaismas starus. Uzzīmē, kā darbojas šāda lēca! Atbildi uz jautājumiem! Atbildes pamato! a) Kādā veidā var novērot debess ķermeņu ultravioleto starojumu? b) Kā ir iespējams iegūt debess ķermeņa fotouzņēmumu ultravioletajos staros? c) Kādus teleskopus izmanto šim nolūkam? 9 2. Kāpēc astronomiskajos pētījumos izmanto liela diametra teleskopus? a) Lai iegūtu lielu palielinājumu. b) Lai novērstu atmosfēras radītos traucējumus. c) Lai saskatītu vāji spīdošus debess objektus. d) Lai veiktu kosmisko staru novērojumus. Apraksta vēl neatbildētos Visuma izpētes jautājumus. Kurš no šiem ir vēl neatbildēts Visuma izpētes jautājums? A. Vai uz Marsa pastāv ūdens? B. Vai pēc miljons gadiem nodzisīs Saule? C. Kāpēc zvaigznes spīd? D. No kā sastāv tumšā matērija galaktikās? Dzīvība kosmosā ārpus Zemes vēl nav atklāta, taču ir objekti, kur tā varētu pastāvēt. Aplūko tabulu un aprēķini planētas vidējo temperatūru! Atzīmē, kuras planētas pie citām zvaigznēm varētu būt piemērotas dzīvības eksistencei! Kāpēc? 20. gadsimta beigās tika atklāts, ka Visumā pastāv tumšā matērija. Tās daba vēl nav izpētīta, ir tikai zināms, ka tās dēļ Visums izplešas paātrināti. Kā šis atklājums maina priekšstatus par Visuma evolūciju? Zvaigzne Min. temp., ºC Max. temp., ºC HD HR HD HD HD

8 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A S T U N D A S P I E M Ē R S 1 0 VIRTUĀLAIS CEĻOJUMS SAULES SISTĒMĀ Mērķis Padziļināt izpratni par Saules sistēmas ķermeņu daudzveidību un prezentēt apkopoto informāciju, izmantojot IT. Skolēnam sasniedzamais rezultāts Raksturo Saules sistēmas ķermeņu daudzveidību. Iegūst, apkopo informāciju un izveido prezentāciju, izmantojot IT, un izprot to nozīmi zinātnes sasniegumu popularizēšanā. Nepieciešamie resursi Katram skolēnam (pārim) dators ar interneta pieslēgumu. Izlozes kartītes ar Saules sistēmas ķermeņu nosaukumiem. Izdales materiāls Datorprezentācijas vērtēšanas kritēriji (D_12_SP_01_01_P). Mācību metode Prāta vētra, IT izmantošana. Mācību organizācijas formas Pāru darbs. Vērtēšana Skolotājs novērtē prezentāciju, izmantojot dotos kritērijus. Skolotāja pašnovērtējums Secina par stundas mērķa sasniegšanu, izmantotās metodes lietderību un efektivitāti. Stundas gaita Ieplānojot internetstundu un prezentāciju sagatavošanu, skolotājam jārēķinās ar laika resursiem. Lai novērtētu skolēnu izveidotās prezentācijas, nepieciešama vēl viena stunda. Stundā, kurā notiek prezentācijas, skolēniem dod uzdevumus, kuros viņi iegūto informāciju strukturē vai arī pēc dotajiem kritērijiem piedalās citu grupu sagatavoto prezentāciju vērtēšanā. Pirms stundas skolotājs sagatavo izlozes kartītes ar Saules sistēmas ķermeņu nosaukumiem, piemēram, Saule, Merkurs, Venēra, Marss, Urāns, Neptūns, komētas, asteroīdi, Mēness, pēdējos simts gados atklātās planētas. Plaša vizuālā un tekstuāla informācija (raksturlielumi, salīdzinājums ar Zemi, izpēte, virsmas fotogrāfijas u. c.) par Saules sistēmas ķermeņiem atrodama šādās interneta vietnēs: Savu svaru un relatīvo vecumu dienās un gados, dzīvojot uz noteiktas Saules sistēmas planētas var uzzināt interneta vietnē Savukārt par atsevišķiem debess ķermeņiem papildu informāciju var skatīt vietnē - Marss. NASA fotogrāfijas. Saturns Plānotie pētījumi turpmākajos gados atrodami interneta vietnē NASA

9 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A DABASZINĪBAS 12. klase Skolotāja darbība Organizē darbam un iepazīstina ar stundā veicamo uzdevumu virtuālajā ceļojumā izpētīt kādu Saules sistēmas ķermeni. Savukārt nākamajā stundā katrs skolēnu pāris prezentēs ceļojumā iegūto informāciju par kādu Saules sistēmas ķermeni, tādēļ virtuālajā ceļojumā iegūtā informācija jānoformē Pover Point prezentācijas veidā. Lūdz skolēnus izveidot pārus un izlozēt ceļazīmi kartīti ar uzrakstu. Aicina izteikt priekšlikumus par to, kādi jautājumi būtu jāiekļauj prezentācijā. Priekšlikumus pieraksta uz tāfeles, vienojas par 3 kopīgiem jautājumiem, uz kuriem atbildes jāsniedz prezentācijā, jo prezentācijas laiks ir ierobežots 5 minūtes. Aicina izteikt priekšlikumus par to, kādi varētu būt darbības soļi, lai sagatavotu prezentāciju. Priekšlikumus pieraksta uz tāfeles, vienojas par kopīgiem soļiem, kurus veiks šajā stundā. Ieteicamais darba plānojums: 1. solis informācijas meklēšana un saglabāšana (10 minūtes), 2. solis informācijas izvērtēšana un atlase (10 minūtes), 3. solis prezentācijas noformēšana( 5 minūtes). Iepazīstina ar prezentācijas vērtēšanas kritērijiem. Aicina doties ceļojumā un novēl atrast īsāko un veiksmīgāko ceļu interneta tīklos! Informācijas saglabāšanai iesaka atvērt jaunu dokumentu, kurā iekopēt izmantotās adreses. Iesaka izmantot gan latviešu, gan angļu valodā pieejamo informāciju. Veic konsultanta lomu. Lai optimizētu darbu, dotās interneta vietnes var ievadīt pirms stundas, jo precīza adreses ievadīšana dažos gadījumos aizņem daudz laika. Ja ir vairāk laika,tad skolēni var patstāvīgi meklēt informāciju. Aicina sākt informācijas izvērtēšanu un atlasi. Iesaka prezentācijā iekļaut datus, fotogrāfijas, animācijas vai īsus videoklipus, norādot atsauces uz avotu. Aicina sākt prezentācijas veidošanu. Aicina vienoties par slīdu skaitu prezentācijā. Optimālais slaidu skaits prezentācijā ir 5, tiem pievienojot īsus komentārus. Mācību stundas pēdējās minūtēs aicina saglabāt izveidoto prezentāciju un savākto informāciju. Nepabeigta darba gadījumā aicina līdz nākamajai stundai rast iespēju to pabeigt. Ja iepriekš to saskaņo ar informātikas skolotāju, tad prezentāciju var pilnveidot informātikas stundā. Prāta vētra (10 minūtes) Iepazīstas ar stundas uzdevumu. Skolēnu darbība Izlozē Saules sistēmas debess ķermeni, par kuru jāveido prezentācija. Izsaka priekšlikumus, kādus jautājumus vajadzētu iekļaut prezentācijā, kura raksturotu kādu no Saules sistēmas ķermeņiem. Piemēram, planētas raksturojums (rādiuss, masa, gada ilgums) un dažādu raksturlielumu salīdzinājums ar atbilstīgiem Zemes raksturlielumiem, neparastas parādības uz planētas, planētas izpēte. Izsaka savus priekšlikumus, dalās pieredzē un vienojas par kopīgiem soļiem, kurus būtu racionāli izmantot, lai veidotu veiksmīgu prezentāciju. Iepazīstas ar prezentācijas vērtēšanas kritērijiem. IT izmantošana informācijas iegūšanā un apstrādē ( 30 minūtes) Meklē, atrod un atlasa informāciju (tekstuālo un vizuālo) par izlozēto Saules sistēmas ķermeni, un saglabā to, ja nepieciešams konsultējas ar skolotāju. Izvērtē vizuālo informāciju un atlasa ar nolūku atbildēt uz izvirzītajiem jautājumiem. Veido prezentāciju Pover Point veidā un saglabā to, pārdomā komentārus slīdiem. Uzdod jautājumus, ja tādi radušies. 1 1

10 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A S T U N D A S P I E M Ē R S 1 2 GALAKTIKU DAUDZVEIDĪBA UN IZVIETOJUMS Mērķis Pilnveidot izpratni par galaktiku daudzveidību un megapasaules sistēmu izmēriem un attālumiem, veidojot tuvējo galaktiku izvietojuma modeli. Skolēnam sasniedzamais rezultāts Raksturo galaktiku formu daudzveidību. Izveido galaktiku modeļus, pārveidojot doto informāciju un ievērojot mērogu. Nepieciešamie resursi Izdales materiāls Galaktiku daudzveidība un izvietojums (D_12_SP_01_02_P). Vizuālais materiāls Galaktiku veidi (D_12_SP2_01_VM). Divi transportieri, 3,5 m garas mērlentes, papīrs, šķēres, flomāsteri. Mācību metode Darbs ar tekstu, vizualizēšana. Mācību organizācijas formas Individuāls darbs, grupu darbs. Vērtēšana Skolotājs vērtē skolēnu prasmi izveidot galaktikas modeli, pārveidojot vārdisko informāciju vizuālajā. Skolotāja pašnovērtējums Secina par stundas mērķa sasniegšanu, izmantoto metožu lietderību un efektivitāti. Stundas gaita Galaktiku izvietojuma modeli veido plakanu, jo visas tuvējās grupās ietilpstošās galaktikas atrodas aptuveni vienā plaknē (līdzīgi kā Saules sistēmas planētu orbītas). Šādas plakanas struktūras pastāvēšana dēļ ir iespējams ieviest supergalaktiskās koordinātas (supergalaktisko garumu un attālumu). Ieteicams izmantot šādu mērogu: galaktiku attālumam 1 cm = 50 kly, galaktiku izmēriem 1 cm = 10 kly. Tādā gadījumā modeli var izvietot uz 6,5 6,5 m lielas grīdas. Galaktiku izmēriem un attālumam var izraudzīties vienādu mērogu, taču, ja galaktikas ir palielinātas, modelis izskatās labāk. Iepriekš skolotājs vai skolēni izgatavoto supergalaktisko koordinātu mašīnu. Tā ir ierīce leņķu mērīšanai, un to var izgatavot no kartona vai no diviem lieliem transportieriem. Skolēni izmēra katras galaktikas supergalaktisko garumu un attālumu. Attāluma mērīšanai var izmantot 3,5 m garu mērlenti vai pašizgatavotu supergalaktisko lineālu, kura viena iedaļa ir 1 Mly. Tad skolēni novieto galaktiku modeļus izmērītajās pozīcijās un tuvējo galaktiku izvietojuma modelis ir gatavs! Skolotāja darbība Lūdz skolēnus izteikt savas asociācijas par jēdzienu Piena Ceļš. Uz tāfeles pieraksta skolēnu izteikumus. Paskaidro, ka mūsu Galaktika nav vienīgā zvaigžņu sistēma Visumā. Informē, ka šajā stundā iepazīs mūsu Galaktikai tuvāko kaimiņu citu veidu galaktikas, izgatavos to modeļus un noteiks to atrašanās vietu galaktiku izvietojuma modelī, kuru veidos klases/skolas gaitenī. Darbs ar tekstu (10 minūtes) Skolēnu darbība Izsaka savas atziņas un aktualizē savas zināšanas. Uzklausa skolotāju. Izdala darba lapu un aicina tajā izpildīt 1. uzdevumu. Darba lapā izlasa informāciju par dažādām galaktiku formām.

11 V I S U M A U Z B Ū V E U N P Ē T N I E C Ī B A DABASZINĪBAS 12. klase Skolotāja darbība Sadala skolēnus (5...7) grupās. Katrai grupai dod izvēlēties lapiņas ar vairākiem numuriem, piemēram, 1...7, , utt. Atkarībā no grupu skaita, numuri var būt arī citi. Paskaidro, ka izmantojot informāciju, kas apkopota tabulā, skolēniem būs jāveido attiecīgo galaktiku modeļi. Vizualizēšana (20 minūtes) Izlozē modelējamo galaktiku numurus. Skolēnu darbība Paskaidro, ka, lai varētu savienot visas izveidotās galaktikas vienā modelī, nepieciešams vienots mērogs. Aicina izpildīt 2. uzdevumu darba lapā. Aicina katru grupu uz papīra uzzīmēt un izgriezt izlozēto galaktiku modeļus un uz līmlapiņām uzrakstīt to nosaukumus un pielīmēt pie modeļiem. Uz grīdas, centrā novieto pašizgatavoto supergalaktisko koordinātu mašīnu. Iepazīst tabulā Dati par mūsu Galaktikai tuvākajām galaktikām doto informāciju. Aprēķina vajadzīgos lielumus. Ievērojot mērogu un galaktikas veidu, izgatavo galaktiku modeļus. Novieto galaktiku modeļus ar uzrakstiem galaktiskajā koordinātu sistēmā, iepriekš nosakot tās atrašanās vietu galaktisko garumu un attālumu no galaktisko koordinātu sistēmas sākumpunkta Piena Ceļa galaktikas centra. 1 3 Aicina novietot izgatavotos galaktiku modeļus galaktiskajā koordinātu sistēmā. Aicina apspriest šādus jautājumus. Kuras divas galaktikas atrodas vistuvāk viena otrai, kuras divas vistālāk? Kur būtu visērtāk piestāt kosmosa kuģim, kas dodas no galaktikas M 83 uz galaktiku M 81? Kur šajā modelī atrodas lokālās superkopas centrs? Aicina veikt 4. uzdevumu noteikt galaktiku kopas galaktiku izvietojuma modelī un uz atsevišķam lapām uzrakstīt to nosaukumus. Noskaidrot, kuras galaktikas nepieder nevienai grupai. Apkopo, ka aplūkotās galaktikas veido tikai nelielu Visuma daļu. Demonstrē prezentāciju un uzdod jautājumus. Atbild uz jautājumiem un izpilda uzdevumus. Saskata, ka galaktikas veido grupas. Nosaka galaktiku kopas, uzraksta to nosaukumus. Nosaka galaktiku veidus. Salīdzina izveidoto galaktiku izvietojuma modeli ar prezentācijā doto zinātnisko shēmu.

12 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_UP_01_P1 Vārds uzvārds klase datums HERCŠPRUNGA RASELA DIAGRAMMA Aplūko Hercšprunga Rasela diagrammu! 1. uzdevums Kādi fizikālie lielumi ir izmantoti, veidojot Hercšprunga Rasela diagrammu? uzdevums K spektra klases zvaigzne var būt pārmilzu zvaigzne, milzu zvaigzne vai galvenās secības zvaigzne. Kāda ir tās krāsa? Cik liela aptuveni ir zvaigznes starjauda katrā gadījumā? uzdevums Salīdzini Hercšprunga Rasela diagrammu astronomijā ar sugu klasifikācijas sistēmu bioloģijā un ķīmisko elementu periodisko tabulu!

13 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_UP_01_P2 Vārds uzvārds klase datums Aplūko galaktikas modeli! GALAKTIKAS MODELIS 1. uzdevums Ieraksti tukšajos lauciņos galaktikas uzbūves elementu nosaukumus! Galaktikas disks, lodveida zvaigžņu kopas, halo, galaktikas centrālā daļa. 2. uzdevums Iezīmē Saules sistēmas vietu galaktikas shēmā! 3. uzdevums Ptolemajs izstrādāja pasaules uzbūves sistēmu, kuras centrā atradās Zeme; Koperniks uzskatīja, ka pasaules centrs ir Saule; Heršels izteica hipotēzi, ka Piena Ceļa centrā ir Saules sistēma. Izveido stāstījumu par to, kā attīstījušies priekšstati par mūsu Galaktikas uzbūvi!

14 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_SP_01_01_P Vārds uzvārds klase datums DATORPREZENTĀCIJAS VĒRTĒŠANAS KRITĒRIJI Kritērijs un tā apraksts Prezentācijas kārtas numurs Uzstāšanās laika organizācija Vai iekļaujas norādītajā laikā? Uzstāšanās struktūra Vai prezentācijai ir ievads, iztirzājums un nobeigums? Slīdu komentēšana Vai prezentācijas laikā slīdi tiek komentēti, vai to saturs nolasīts? Prezentācijas satura atbilstība mērķim Vai prezentācijas laikā tiek sniegtas atbildes uz sākotnēji izvirzītajiem jautājumiem? Vizuālās informācijas pietiekamība Vai attēlu, animāciju skaits ir optimāls un precīzi izraudzīts? Izmantotie avoti Vai ir atsauces uz izmantotās informācijas avotiem? Dabaszinātņu jēdzienu lietojums Vai tekstā pareizi lietoti dabaszinātņu jēdzieni un termini? 7

15 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_SP_01_02_P Vārds uzvārds klase datums GALAKTIKU DAUDZVEIDĪBA UN IZVIETOJUMS 1. uzdevums Izlasi tekstu un pasvītro galaktiku veidus! Galaktikām ir dažāda forma. Vairākums lielo galaktiku ir spirālveida galaktikas ar spirālzariem. Tās iedala normālajās spirālveida galaktikās (S) un šķērsotajās spirālveida galaktikās (SB). Piemēram, Trijstūra galaktika ir normālā spirālveida galaktika, bet galaktika M 83 ir šķērsotā spirālveida galaktika. Eliptiskās galaktikas (E) izskatās kā sfēriski vai nedaudz saplacināti zvaigžņu mākoņi. Eliptiskās galaktikas piemērs ir galaktika Centaura A. Lēcveida galaktikas (S0) formas ziņā ir pa vidu starp eliptiskajām un spirālveida galaktikām. Tām ir plakani diski, bet nav spirālzaru. Vēl ir arī neregulārās galaktikas (Irr), kam ir nenoteikta, neregulāra struktūra. Šī tipa galaktikas piemērs ir Lielais Magelāna mākonis. 2. uzdevums Iepazīsti tabulā doto informāciju! Aprēķini izlozēto galaktiku modeļu diametru, ievērojot mērogu: 1 cm = 10 kly! Aprēķini izlozēto galaktiku attālumu no Piena Ceļa galaktikas, ievērojot mērogu: 1 cm = 50 kly. Rezultātus ieraksti tabulā! Dati par mūsu Galaktikai tuvākajām un lielajām galaktikām Nr.p.k. Galaktika Attālums, Mly Attālums galaktiku izvietojuma modelī, cm Diametrs, kly Diametrs modelī, cm Supergalaktiskais garums, grādi Supergalaktiskais platums, grādi Tips 1. Piena Ceļš S 2. LMM 0, Irr 3. M 31 2, S 4. M 33 2, S 5. NGC 55 4, Irr 6. NGC 300 7, S 7. IC 342 8, S 8. NGC 247 8, S 9. NGC 253 8, S 10. NGC , SB 11. NGC , S 12. NGC , S 13. Mafeja II S 14. M 81 12, S 15. M 82 12, Irr 16. NGC S0 17. NGC SB 18. NGC , S0 19. IC , Irr 20. Centaura A 12, E 21. NGC , S 22. NGC , Irr 23. NGC , S 24. NGC 45 14, S 25. Mafeja I 14,4 > E 26. NGC , S 8

16 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_SP_01_02_P 27. NGC S 28. M 83 15, SB 29. ESO S 30. Dvingelo 1 16,3 > S 31. NGC , S 32. NGC , SB 33. NGC , S 34. M 94 17, S 35. NGC , S Izmantoti dati no Ričarda Pauela mājas lapas: Sarakstā iekļautas tikai tās galaktikas, kuru diametrs pārsniedz 25 tūkstošus gaismas gadus (25 kly). (1 kly = 1000 ly). Attāluma robeža ir 20 milj. gaismas gadu (20Mly). (1 Mly = ly). Tuvējo galaktiku attēli atrodami interneta vietnē: 3. uzdevums Iezīmē galaktiku atrašanās vietu galaktiskajā koordinātu sistēmā! 4. uzdevums Izlasi tekstu! Identificē galaktiku kopas galaktiku modelī! Uz līmlapiņām pieraksti to nosaukumus! Atsevišķas galaktikas pastāv reti, tām ir tendence veidot grupas. Mūsu Galaktika ietilpst aptuveni 40 galaktiku grupā, kuru sauc par Lokālo galaktiku grupu. Šajā modelī attēlotas tikai lielākās galaktikas no Lokālās grupas sarakstā iekļauta mūsu (Piena Ceļa) Galaktika, tās pavadonis Lielais Magelāna mākonis (LMM), Andromedas galaktika (M 31) un Trijstūra galaktika (M 33). Lokālajai grupai tuvākā galaktiku grupa ir Tēlnieka grupa, kurā ietilpst vairākas spirālveida galaktikas. Nākamajā galaktiku grupā ietilpst labi pazīstams galaktiku pāris M 81 un M 82. Vēl divas galaktiku grupas ir Centaura A grupa un Suņu I grupa. Tās atrodas aptuveni vienādā attālumā, taču dažādos virzienos. Pēdējā Mafeja galaktiku grupa ir neparasta ar to, ka grupas locekļi atrodas uz vienas līnijas samērā lielā attālumā cits no cita. Iespējams, ka šī galaktiku grupa kādreiz ir ietilpusi Lokālajā grupā, bet pēc ciešas tuvošanās Andromedas galaktikai tā tikusi aizsviesta tālu prom. Visas šajā modelī ietilpstošās galaktiku grupas atrodas Lokālās galaktiku superkopas nomalē. Superkopā ietilpst vismaz galaktiku un tās centrs ir Jaunavas galaktiku kopa, kas atrodas aptuveni 55 Mly attālumā (supergalaktiskais garums 105º). 9

17 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_DD_01_P1 Vārds uzvārds klase datums PLANĒTAS NOVĒROJUMI Izlasi tekstu! Pie debesīm ar neapbruņotu aci iespējams novērot četras spožas planētas Venēru, Marsu, Jupiteru vai Saturnu. Aplūkojot tās teleskopā, kļūst saskatāma planētu virsma un citas to īpatnības. Venērai, tāpat kā Mēnesim, var novērot fāzi; Marsam kļūst redzams disks un labi saskatāma oranžā krāsa; Jupiteram ir redzamas mākoņu svītras un četri spožākie pavadoņi; Saturnam redzams gredzens un spožākais pavadonis Titāns. Taču parasti visas četras planētas nav novērojamas vienlaikus. To redzamības apstākļi konkrētā periodā jānoskaidro astronomiskajā kalendārā vai internetā, piemēram, vietnē 1. uzdevums Pēc astronomiskā kalendāra vai internetā noskaidro, kuras planētas šajā laikā ir redzamas, izvēlies novērojumiem piemērotāko! 2. uzdevums Nosaki planētas atrašanās vietu, ar teleskopu novēro planētas veidolu un pavadoņus (ja tādi ir)! Darba gaita 1. Ar skolotāja palīdzību sameklē pie debesīm norādīto planētu! 2. Uzzīmē ar zīmuli planētas novietojumu attiecībā pret tuvākajām zvaigznēm (1. att.)! Pieraksti zvaigznāju, pie kura planēta pašlaik ir redzama! 3. Rūpīgi aplūko planētu ar teleskopu un uzzīmē ar zīmuli tās veidolu (2. att.), pievēršot uzmanību tam, vai saskatāms planētas disks, fāze, gredzens, pavadoņi un citas raksturīgas detaļas! Iegūto datu reģistrēšana 1. att. Planēta starp zvaigznēm Planēta 2. att. Planētas zīmējums Planēta Datums Laiks Zvaigznājs Datums Laiks Teleskops Palielinājums Rezultātu izvērtēšana Kāds bija planētas spožums salīdzinājumā ar spožāko zvaigžņu spožumu? 5

18 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_DD_01_P1 Uzraksti īsu planētas fizikālo raksturojumu, izmantojot savas zināšanas un informācijas avotus! Atzīmē tās zvaigžņu detaļas, kas bija novērojamas! Kādas atšķirības vērojamas starp planētas veidolu teleskopā un tās attēliem grāmatās? Kāpēc pastāv šādas atšķirības? 6

19 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_DD_01_P2 Vārds uzvārds klase datums ZVAIGŽŅU KRĀSAS UN TEMPERATŪRAS SAISTĪBA Zvaigznes ir sakarsētas gāzu lodes. Tās ir dažādās krāsās sarkanīgas, dzeltenas, baltas un zilganas. Vēro demonstrējumu, veic uzdevumus un izskaidro, kāpēc pastāv šāda krāsu atšķirība! 1. uzdevums Uzraksti savas domas, no kāda zvaigznes raksturlieluma varētu būt atkarīga tās krāsa? uzdevums Noskaties demonstrējumu un atzīmē 1. tabulā spuldzei pielikto spriegumu un kvēldiega krāsu! Spuldzes kvēldiega krāsas maiņa Spriegums, V Kvēldiega krāsa 1. tabula Rezultātu izvērtēšana Analizē un izvērtē iegūtos rezultātus, atbildot uz jautājumiem! Kā mainās kvēldiega krāsa, paaugstinoties kvēldiega temperatūrai? Vai tāpat krāsas maiņa notiek arī zvaigznēs, paaugstinoties to temperatūrai? Atbildi pamato! Sakārto dotās zvaigznes temperatūras paaugstināšanās secībā (pieraksti ciparus no 1 līdz 5)! Dzeltena Zilgana Balta Oranža Sarkanīga Aplūko 2. tabulu! Apvelc to zvaigzni, kurai ir viszemākā temperatūra, un to, kurai ir visaugstākā temperatūra! Kāda temperatūra ir dzeltenajām zvaigznēm? 7

20 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_DD_01_P2 Dažu zvaigžņu virsmas temperatūra Zvaigzne Tips Virsmas temperatūra, K Denebs Baltā pārmilzu zvaigzne Betelgeize Sarkanā pārmilzu zvaigzne 3400 Polārzvaigzne Dzeltenā pārmilzu zvaigzne 5800 Mira Sarkana milzu zvaigzne 3200 Kapella Dzeltenā milzu zvaigzne 5100 Vega Baltā zvaigzne Centaura α Dzeltenais punduris 5500 Bārnarda zvaigzne Sarkanais punduris tabula 8

21 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_LD_01 Vārds uzvārds klase datums ZEMES ROTĀCIJAS PERIODA NOTEIKŠANA PĒC ZVAIGŽŅU NOVĒROJUMIEM Situācijas apraksts Jānis ar Astru siltā augusta vakarā, kad jau bija kļuvis tumšs, sēdēja uz soliņa un sarunājās. Astra ievēroja, ka garās sarunas laikā kāda zvaigzne pie debesīm ir ievērojami pārvietojusies. Jānis paskaidroja, ka zvaigžņu diennakts kustība ir šķietama. Patiesībā griežas Zeme. Astra ieminējās, ka tad jau zvaigžņu stāvokli var izmantot laika mērīšanai, bet Jānis sāka domāt, ka varētu noteikt arī Zemes rotācijas periodu. Pētāmā problēma Kā iespējams noteikt Zemes rotācijas periodu? Hipotēze Zemes rotācijas periodu ir iespējams aprēķināt, izmantojot mērījumus par zvaigžņu pārvietošanos attiecībā pret nekustīgu objektu Polārzvaigzni. Zeme rotē ap asi, tāpēc var novērot zvaigžņu relatīvo kustību debesjumā attiecībā pret Polārzvaigzni. Lielumi, pazīmes Atkarīgais zvaigžņu novietojums. Neatkarīgais Polārzvaigznes atrašanās vieta. Fiksētais fotoaparāta maksimālais ekspozīcijas laiks. Konstante pilna apgrieziena leņķis (360 ). Darba piederumi Digitālais fotoaparāts uz statīva vai stabila atbalsta, hronometrs vai pulkstenis, dators ar attēlu apstrādes programmatūru. Darba gaita 1. Digitālo fotoaparātu novieto uz statīva un pagriez pret Polārzvaigzni, lai tā atrastos vienā attēla malā, bet otrajā attēla malā atrastos Lielo Greizo Ratu jeb Kasiopejas zvaigznājs! Polārzvaigznes atrašanai izmanto Lielo Greizo Ratu zvaigznāju (1. att.)! Veic vienu uzņēmumu ar fotoaparāta maksimālo ekspozīcijas laiku, piemēram, 8 sekundes! Pēc iespējas precīzi atzīmē uzņemšanas momentu (vai laiku uzņem ar hronometru)! Precīzi pēc 30 minūtēm, neizkustinot fotoaparātu (svarīgi!), veic atkārtotu uzņēmumu! Iegūtos attēlus ielādē datorā, ar attēlu apstrādes programmu pārvēršot melnbaltos negatīvos (lai zvaigznes būtu redzamas kā melni punkti uz balta fona) un izdrukā! 5. Veic datu apstrādi, rezultātu analīzi un izvērtēšanu! 1. att. Polārzvaignes izvietojums attiecībā pret Lielo Greizo Ratu zvaigznāju. 15

22 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_LD_01_P Iegūto datu reģistrēšana un apstrāde 1. Abos attēlos identificē Polārzvaigzni un vēl 3 zvaigznes! Izmēri zvaigžņu izvietojuma leņķus attiecībā pret Polārzvaigzni, par leņķu mērīšanas sākotnējo virzienu izvēloties nogriezni, kas novilkts paralēli attēla horizontālajai malai un iet caur Polārzvaigzni! Leņķu aprēķināšanai konstruē atbilstīgus trijstūrus un leņķi aprēķini pēc trigonometrijas formulām sakarībām taisnleņķa trijstūrī! 2. att. Pirmais zvaigžņu uzņēmums. 3. att. Otrais zvaigžņu uzņēmums (pēc 30 minūtēm). 2. Apkopo rezultātus tabulā! Zemes pagrieziena leņķa aprēķināšana Nr. p. k. 1. uzņēmums 2. uzņēmums Leņķu starpība Zvaigzne Leņķis Zvaigzne Leņķis Aprēķini visu trīs leņķu starpības aritmētisko vidējo! Tas ir Zemes rotācijas leņķiskais ātrums pusstundā. Lai aprēķinātu Zemes rotācijas leņķisko ātrumu vienā stundā, iegūto skaitli sareizini ar 2! Pilna apgrieziena leņķi (360 ) izdali ar iegūto leņķisko ātrumu un nosaki Zemes rotācijas periodu (stundās)! 16

23 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_LD_01_P Rezultātu analīze un izvērtēšana Kāda ir iegūtā Zemes rotācijas perioda vērtība salīdzinājumā ar diennakts garumu, kas ir precīzi 24 stundas? Kāpēc Zemes rotācijas periodu neizdevās noteikt precīzāk? Kā iespējams uzlabot darba precizitāti? Kā tu, pamatojoties uz šajā darbā gūto pieredzi, raksturotu eksperimenta lomu dabas parādību izpētē? 17

24 DABASZINĪBAS 12. klase PLANĒTAS NOVĒROJUMI Darba izpildes laiks 40 minūtes D_12_DD_01_P1 Mērķis Attīstīt novērošanas prasmes, veicot planētas veidola un pavadoņu (ja tādi ir) novērojumus ar teleskopu. Sasniedzamais rezultāts Nosaka planētas atrašanās vietu attiecībā pret zvaigznājiem, izmantojot zvaigžņu karti vai astronomisko kalendāru. Ar teleskopu novēro planētas veidolu un pavadoņus (ja tādi ir). Reģistrē planētas un tās novietojuma novērojumus. Strādā ar informācijas avotiem, noskaidrojot planētu redzamību un planētu fizikālās īpašības. Darbs veicams ārpusstundu laikā vakarā, kad ir tumšs. Ziemā to iespējams veikt arī agri no rīta pirms stundām, kamēr vēl ir tumšs. Uzdevumi 1. Izlasīt tekstu. Pie debesīm ar neapbruņotu aci iespējams novērot četras spožas planētas Venēru, Marsu, Jupiteru vai Saturnu. Aplūkojot tās teleskopā, kļūst saskatāma planētu virsma un citas to īpatnības. Venērai, tāpat kā Mēnesim, var novērot fāzi; Marsam kļūst redzams disks un labi saskatāma oranžā krāsa; Jupiteram ir redzamas mākoņu svītras un četri spožākie pavadoņi; Saturnam redzams gredzens un spožākais pavadonis Titāns. Taču parasti visas četras planētas nav novērojamas vienlaikus. To redzamības apstākļi konkrētā periodā jānoskaidro astronomiskajā kalendārā vai internetā, piemēram, vietnē 2. Pēc astronomiskā kalendāra vai internetā noskaidrot, kuras planētas šajā laikā ir redzamas, izvēlēties novērojumiem piemērotāko. 3. Noteikt planētas atrašanās vietu, ar teleskopu novērot planētas veidolu un pavadoņus (ja tādi ir). Darba piederumi Teleskops, elektriskais pagarinātājs (25 m), lukturītis (katram skolēnam vai skolēnu grupai), astronomiskais kalendārs vai pieeja internetam, grozāmā zvaigžņu karte (palīglīdzeklis), pulkstenis (palīglīdzeklis). Darba gaita 1. Izmantojot astronomiskajā kalendārā vai internetā uzrādīto planētas atrašanās vietu attiecībā pret debespusēm vai zvaigznājā, sameklē planētu pie debesīm, ņemot vērā, ka planētas parasti ir spožākas par zvaigznēm un mazāk mirgo. Kā palīglīdzekli iespējams izmantot grozāmo zvaigžņu karti, kuru iestata uz novērojumu momentu. Tad pēc kartes pie debesīm sameklē zvaigznāju, kurā atrodas planēta. 2. Uzdod skolēniem ar zīmuli darba lapā 1. attēlā uzzīmēt planētas izvietojumu zvaigznājā. 3. Sagatavo teleskopu darbam atbilstīgi teleskopa lietošanas instrukcijai un datubāzē izvēlas planētu. Dod komandu teleskopam pagriezties pret to. Ja nav pieejams automātiskais teleskops, tad uzvadīšanu uz planētu veic manuāli. Planētas iestatīšanai redzeslauka centrā izmanto vismazāko palielinājumu, bet planētas aplūkošanai izmanto lielu palielinājumu. 4. Ļauj skolēniem rūpīgi aplūkot planētu ar teleskopu un darba lapā 2. attēlā uzzīmēt ar zīmuli tās veidolu, pievēršot uzmanību tam, vai ir saskatāms planētas disks, fāze, gredzens, pavadoņi un citas raksturīgas detaļas. Rezultātu izvērtēšana Kāds bija planētas spožums salīdzinājumā ar spožāko zvaigžņu spožumu? Venēra un Jupiters ir spožāki par spožākajām zvaigznēm. Marss un Saturns parasti ir aptuveni tikpat spoži kā spožākās zvaigznes. Uzraksta īsu planētas fizikālo raksturojumu, izmantojot savas zināšanas un informācijas avotus. Atzīmē tās zvaigžņu detaļas, kas bija novērojamas. Atbilde ir atkarīga no izraudzītās planētas. Šeit skolēni izmanto dabaszinību kursā iegūtās zināšanas. Kādas atšķirības vērojamas starp planētas veidolu teleskopā un tās attēliem grāmatās? Kāpēc pastāv šādas atšķirības? Grāmatās parasti publicē attēlus, kurus ir ieguvuši kosmiskie aprāti, kas lidojuši garām planētai nelielā attālumā. Tāpēc šajos attēlos ir vairāk detaļu nekā var saskatīt teleskopā. 5

25 ZVAIGŽŅU KRĀSAS UN TEMPERATŪRAS SAISTĪBA Darba izpildes laiks 15 minūtes D_12_DD_01_P2 Mērķis Attīstīt novērošanas un datu analīzes prasmes, novērojot un analizējot sakarsēta ķermeņa izstarotās gaismas krāsas saistību ar ķermeņa temperatūru. Sasniedzamais rezultāts Analizē un izvērtē novērojumu datus par spuldzes kvēldiega izstarotās krāsas maiņu atkarībā no sprieguma. Izprot saistību starp zvaigžņu krāsu un temperatūru. Uzdevums Zvaigznes ir sakarsētas gāzu lodes. Tās ir dažādās krāsās sarkanīgas, dzeltenas, baltas un zilganas. Vērot demonstrējumu, veikt uzdevumus un izskaidrot, kāpēc pastāv šāda krāsu atšķirība. Karsējot metāla stienīti, tas sākumā kvēlo sarkans, bet, temperatūrai paaugstinoties, kļūst dzeltens, tad balts. Tāda pati saistība starp krāsu un temperatūru pastāv arī zvaigznēm, kas ir karstas, spīdošas gāzu lodes. Zvaigznes ir zilganas, baltas, dzeltenas un sarkanīgas. Tās atrodas tik tālu, ka tieši to temperatūras mērījumi nav iespējami, tāpēc izmanto zvaigžņu krāsas saistību ar temperatūru. Krāsu ir iespējams noteikt, mērot gaismas intensitāti caur filtriem, kas laiž cauri noteiktas spektra joslas gaismu. Pēc mērījumu rezultātiem aprēķina temperatūru. To arī izmanto demonstrējumā, lai modelētu dažādas temperatūras zvaigznes. Skolēnu darba lapā 1. uzdevums ir izteikt prognozi par zvaigžņu krāsu. Uzdod to veikt patstāvīgi, bet stundas beigās vēlreiz atgriežas pie šī uzdevuma, lūdzot skolēniem izvērtēt savu prognozi. Darba piederumi Autotransformators vai cits regulējams sprieguma avots, demonstrējumu voltmetrs vai voltmetrs, kura rādījumu var demonstrēt uz ekrāna, elektriskā kvēlspuldze (220 V spriegumam). Klases telpai jābūt aptumšotai. Darbā ērti var izmantot elektrisko galda lampu vai spuldzi, kas pieslēgta slēdzim ar maināmu pretestību (tiristora slēdzis). Darba gaita 1. Autotransformatoram pieslēdz 220 V spriegumam atbilstošu kvēlspuldzi un demonstrējumu voltmetru. Iestata dažu voltu spriegumu. Elektriskā strāva sasilda spuldzes kvēldiegu, taču tas vēl nekvēlo, jo temperatūra ir pārāk zema. Atgādina skolēniem, ka cauri kvēldiegam plūstošā elektriskā strāva sakarsē kvēldiegu. Jo lielāks spuldzei pieliktais spriegums, jo augstāka kvēldiega temperatūra. 2. Iestata dažu desmitu voltu spriegumu. Spuldze nedaudz iekvēlojas, kvēldiegs ir sarkanīgā krāsā. Pakāpeniski paaugstina spriegumu, dodot iespēju skolēniem veikt nolasījumus, aizpildīt 1. tabulu darba lapā un novērot, ka vispirms kvēldiegs kļūst dzeltens, bet pēc tam arvien baltāks. Zilganu krāsu iegūt neizdosies, jo līdz tik augstai temperatūrai sakarsēt kvēldiegu nav iespējams. Rezultātu izvērtēšana Kā mainās kvēldiega krāsa, paaugstinoties kvēldiega temperatūrai? Piemērs. Mainoties kvēldiega temperatūrai, tā krāsa mainās no sarkanas uz dzeltenu un pēc tam uz baltu. Jo augstāka kvēldiega temperatūra, jo tā krāsa ir baltāka. Tāda pati temperatūras un krāsas saistība ir zvaigznēm. Jo augstāka zvaigznes temperatūra, jo tās krāsa ir baltāka (mainās no sarkanīgas uz dzeltenu, tad baltu un beidzot zilganu). Vai tāpat krāsas maiņa notiek arī zvaigznēs, paaugstinoties to temperatūrai? Atbildi pamato. Sakārto dotās zvaigznes temperatūras paaugstināšanā secībā (pieraksta ciparus no 1 līdz 5). Dzeltena (3) Zilgana (5) Balta (4) Oranža (2) Sarkanīga (1) 6

26 DABASZINĪBAS 12. klase Aplūko 2. tabulu darba lapā. Apvelk to zvaigzni, kurai ir viszemākā temperatūra un to, kurai ir visaugstākā temperatūra. Kāda temperatūra ir dzeltenajām zvaigznēm? Zvaigzne Zvaigznājs Tips Virsmas temperatūra, K Denebs Gulbis Baltā pārmilzu zvaigzne Betelgeize Orions Sarkanā pārmilzu zvaigzne 3400 Polārzvaigzne Mazais Lācis Dzeltenā pārmilzu zvaigzne 5800 Mira Valis Sarkanā milzu zvaigzne 3200 Kapella Vedējs Dzeltenā milzu zvaigzne 5100 Vega Lira Baltā zvaigzne Centaura α Centaurs Dzeltenais punduris 5500 Bārnarda zvaigzne Čūsknesis Sarkanais punduris

27 DABASZINĪBAS 12. klase ZEMES ROTĀCIJAS PERIODA NOTEIKŠANA PĒC ZVAIGŽŅU NOVĒROJUMIEM Darba izpildes laiks 80 minūtes (ārpusstundu laikā) D_12_LD_01 Mērķis Paplašināt skolēnu zināšanas par megapasaules pētīšanas iespējām, pēc zvaigžņu kustības novērojumiem aprēķinot Zemes rotācijas periodu. Sasniedzamais rezultāts Novēro un reģistrē zvaigžņu pārvietošanās ātrumu. Aprēķina Zemes rotācijas periodu, izmantojot novērojumu datus. Saskata un formulē pētāmo problēmu Formulē hipotēzi Saskata (izvēlas) un sagrupē lielumus, pazīmes Izvēlas atbilstošus darba piederumus un vielas Plāno darba gaitu, izvēloties drošas, videi nekaitīgas darba metodes Novēro, mēra un reģistrē datus Lieto darba piederumus un vielas Apstrādā datus Analizē, izvērtē rezultātus, secina Prezentē darba rezultātus Sadarbojas, strādājot grupā (pārī) Dots Dots Dots Dots Dots Patstāvīgi Patstāvīgi Patstāvīgi Patstāvīgi Darba veikšanai nepieciešami zvaigžņu novērojumi, tāpēc tas jāveic ārpusstundu laikā. Skolotājs var organizēt darba ievadu klasē stundas laikā, novērojumus veikt ārpusstundu laikā, bet aprēķinu un izvērtējuma daļu veikt atkal mācību stundā. Situācijas apraksts Jānis ar Astru siltā augusta vakarā, kad jau bija kļuvis tumšs, sēdēja uz soliņa un sarunājās. Astra ievēroja, ka garās sarunas laikā kāda zvaigzne pie debesīm ir ievērojami pārvietojusies. Jānis paskaidroja, ka zvaigžņu diennakts kustība ir šķietama. Patiesībā griežas Zeme. Astra ieminējās, ka tad jau zvaigžņu stāvokli var izmantot laika mērīšanai, bet Jānis sāka domāt, ka varētu noteikt arī Zemes rotācijas periodu. Iepazīst situāciju, pārrunā ar skolēniem pētāmo problēmu. Pētāmā problēma Kā iespējams noteikt Zemes rotācijas periodu? Hipotēze Zemes rotācijas periodu ir iespējams aprēķināt, izmantojot mērījumus par zvaigžņu pārvietošanos attiecībā pret nekustīgu objektu Polārzvaigzni. Zeme rotē ap asi, tāpēc var novērot zvaigžņu relatīvo kustību debesjumā attiecībā pret Polārzvaigzni. Vērojot zvaigznes ilgāku laika intervālu, var redzēt, ka tās pārvietojas pagriežas par noteiktu leņķi attiecībā pret rotācijas centru debess ziemeļpolu, kura atrašanās vietu iezīmē Polārzvaigzne. Tas notiek debess diennakts kustības dēļ, kuras cēlonis ir Zemes rotācija ap asi. Izmērot pagrieziena leņķi, un zinot laika intervālu starp sākuma un beigu stāvokļiem, nosaka Zemes rotācijas leņķisko ātrumu (aptuveni 7,5 pusstundā). Tad aprēķina Zemes rotācijas periodu laiku, kādā tā veic pilnu apgriezienu ap asi (360 ). Lielumi, pazīmes Atkarīgais zvaigžņu izvietojums. Neatkarīgais Polārzvaigznes atrašanās vieta. Fiksētais fotoaparāta maksimālais ekspozīcijas laiks. Konstante pilna apgrieziena leņķis (360 ). Darba piederumi Digitālais fotoaparāts uz statīva (vai stabila atbalsta), hronometrs vai pulkstenis, dators ar attēlu apstrādes programmatūru. Digitālā fotoaparāta vietā darbā var izmantot arī analogo fotoaparātu, kuram iespējams manuāli uzstādīt ekspozīcijas laiku, piemēram, pusstundu (sk. darba gaitu). Darba gaita Darba gaitu skolotājs var veikt kopā ar skolēniem, konsultējot skolēnus par iekārtu lietošanu. 1. Digitālo fotoaparātu novieto uz statīva un pagriež pret Polārzvaigzni, lai tā atrastos vienā attēla malā, bet otrā attēla malā atrastos Lielo Greizo Ratu jeb Kasiopejas zvaigznājs. Polārzvaigznes atrašanai izmanto Lielo Greizo Ratu zvaigznāju (1. att.) 15

28 2. Veic vienu uzņēmumu ar fotoaparāta maksimālo ekspozīcijas laiku, piemēram, 8 sekundes. Pēc iespējas precīzi atzīmē uzņemšanas momentu (vai laiku uzņem ar hronometru). 3. Precīzi pēc 30 minūtēm, neizkustinot fotoaparātu (svarīgi!), veic atkārtotu uzņēmumu. 4. Iegūtos attēlus ielādē datorā, ar attēlu apstrādes programmu pārvērš melnbaltos negatīvos (lai zvaigznes būtu redzamas kā melni punkti uz balta fona) un izdrukā. Darbu iespējams veikt arī ar fotofilmu fotoaparātu. Tādā gadījumā jāveic viena 30 minūtes ilgstoša ekspozīcija. Iegūtajā fotoattēlā būs redzamas lokveida zvaigžņu svītras izgaismota zvaigžņu trajektorija. Tad no Polārzvaigznes jānovelk divas līnijas uz abiem lokveida svītras galiem un jāaprēķina virsotnes leņķis, kas atbilst turpmāk minētajai leņķu starpībai. Ja nav iespējas iegūt nekādus zvaigžņu uzņēmumus, tad rotācijas perioda aprēķināšanai var izmantot šajā darbā ievietotos Kasiopejas zvaigznāja attēlus, kas redzami datu reģistrēšanas piemērā. 5. Veic datu apstrādi, rezultātu analīzi 1. att. Polārzvaigznes izvietojums attiecībā pret un izvērtēšanu. Lielo Greizo Ratu zvaigznāju Iegūto datu reģistrēšana un apstrāde 1. Abos iegūtajos attēlos identificē Polārzvaigzni un vēl 3 zvaigznes. Izmēra zvaigžņu novietojuma leņķus attiecībā pret Polārzvaigzni, par leņķu mērīšanas sākotnējo virzienu izvēloties nogriezni, kas novilkts paralēli attēla horizontālajai malai un iet caur Polārzvaigzni. Leņķu noteikšanai konstruē atbilstošus trijstūrus un leņķi aprēķina pēc trigonometrijas formulām sakarībām taisnleņķa trijstūrī. Piemērs. 2. att. Pirmais zvaigžņu uzņēmums 3. att. Otrais zvaigžņu uzņēmums (pēc 30 minūtēm) 4. att. Pirmā zvaigžņu uzņēmuma apstrāde 5. att. Otrā zvaigžņu uzņēmuma apstrāde 2. Rezultātus apkopo tabulā. Zemes pagrieziena leņķa aprēķināšana Nr. p. k. 1. uzņēmums 2. uzņēmums Leņķu starpība Zvaigzne Leņķis Zvaigzne Leņķis 3. Aprēķina visu trīs leņķu starpības aritmētisko vidējo. Tas ir Zemes rotācijas leņķiskais ātrums pusstundā. Lai aprēķinātu Zemes rotācijas leņķisko ātrumu vienā stundā, iegūtais skaitlis jāreizina ar 2. (Skaitlis būs tuvu 15 /h.) 4. Pilna apgrieziena leņķi (360 ) izdala ar iegūto leņķisko ātrumu un nosaka Zemes rotācijas periodu (stundās). 16

29 DABASZINĪBAS 12. klase Rezultātu analīze un izvērtēšana Kāda ir iegūtā Zemes rotācijas perioda vērtība salīdzinājumā ar diennakts garumu, kas ir precīzi 24 stundas? Iespējams, ka skolēni iegūs rezultātā aptuveni 24 stundas ar dažu minūšu kļūdu. Tas ir pietiekami labi. Kāpēc Zemes rotācijas periodu neizdevās noteikt precīzāk? Kā iespējams uzlabot darba precizitāti? Lai precīzāk izmērītu Zemes rotācijas periodu, ir precīzāk jāmēra zvaigžņu stāvoklis noteiktos laika momentos. To astronomijā veic ar speciālām ierīcēm. Kā skolēns, pamatojoties uz šajā darbā gūto pieredzi, raksturotu eksperimenta nozīmi dabas parādību izpētē? Atbilde ir individuāla un atkarīga no skolēna uzsvērtā pētniecības procesa elementa. 17

30 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_KD_01 Vārds uzvārds klase datums Saules aktivitātes ietekme uz Zemi Uzdevums (6 punkti) Analizē tekstu par Saules aktivitātes izraisītajiem procesiem uz Zemes un aizpildi tabulu! Uz Saules notiekošie uzliesmojumi ietekmē procesus uz Zemes. Rentgenstarojums un ultravioletais starojums, kas rodas uzliesmojumu laikā, izplatās ar gaismas ātrumu un sasniedz Zemi pēc 8 minūtēm. Tas rada papildu jonizāciju jonosfērā un izraisa spēcīgus īsviļņu radiosakaru traucējumus. Īsviļņu diapazonu izmanto kuģu un lidmašīnu sakaru sistēmās un radiostacijās, kas raida lielā attālumā. Uzliesmojumā radusies protonu plūsma, kas sasniedz Zemi pēc pāris desmitiem minūšu, ir bīstama kosmonautiem, jo, tāpat kā gamma starojums, bojā šūnas. Enerģijas pieplūde Zemes magnetosfērā un pastiprināts ultravioletais starojums sasilda atmosfēras augšējos slāņus. Tie izplešas, līdz ar to pastiprinās Zemes mākslīgo pavadoņu bremzēšanās. Protonu radītās elektriskās izlādes var arī sabojāt pavadoņu elektroniskās iekārtas. Saules aktivitātes procesu ietekme uz Zemi Iedarbība uz nedzīvo dabu Iedarbība uz dzīvo dabu Iedarbība uz tehniku 5

31 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_ND_01 Vārds uzvārds klase datums VISUMA UZBŪVE UN PĒTNIECĪBA 1. variants 1. uzdevums (5 punkti) Vai apgalvojums ir patiess? Apvelc atbilstīgo atbildes variantu! a) Pie milzu planētām pieder Saturns, Jupiters, Urāns un Neptūns....Jā Nē b) Masu medijos reizēm ziņo, ka uzliesmojumi uz Saules ir kaitīgi visiem cilvēkiem. Vai tā ir taisnība?...jā Nē c) N. Koperniks apgalvoja, ka Saule sistēmas centrā atrodas Zeme....Jā Nē d) Galaktikas ir patstāvīgas, milzīgas zvaigžņu sistēmas, kas sastāv no daudziem miljardiem zvaigžņu...jā Nē e) Jo lielāks attālums līdz galaktikai, jo mazāks tās attālināšanās ātrums....jā Nē 2. uzdevums (7 punkti) Tabulā doti Zemes un Marsa fizikālie raksturlielumi. Izpildi prasīto! Planēta Planētas Rotācijas Pavadoņu Gredzeni Atmosfēras galvenās Temperatūra Magnētiskais diametrs, km periods, d. skaits sastāvdaļas uz virsmas, C lauks Zeme Marss ,00 1, Nav Nav N 2, O CO 2 60 Spēcīgs Vājš a) Izmantojot tabulas datus, uzraksti Zemes un Marsa 2 līdzīgās un 2 atšķirīgās pazīmes! Līdzīgās pazīmes Atšķirīgās pazīmes b) Izlasi tekstu un, pamatojoties uz tabulas datiem, uzraksti nepieciešamāko ekipējuma elementu, kas būs vajadzīgs cilvēkam, lai uzturētos uz Marsa! Marss ir Zemei līdzīgākā planēta Saules sistēmā. Tāpēc 21. gs. sākumā tiek projektēts kosmosa kuģis Ares, kas varēs nogādāt cilvēkus uz Marsa c) Planētas mazākais attālums no Zemes ir 56 milj. kilometru. Ar teleskopu izmērīja, ka tās leņķiskais rādiuss ir 12,5 loka sekundes. Kas tā ir par planētu? 14

32 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_ND_01 d) Shematiski attēlo Zemes un Marsa kustību ap Sauli! 3. uzdevums (4 punkti) a) Tabulā doti dati par attālumu r (parsekos) līdz zvaigznēm atkarībā no paralakses π (loka sekundēs). Aizpildi tabulu! r π 1/2 1/4 1/5 b) Izmantojot tabulas datus, uzraksti matemātisku sakarību, kas parāda r atkarību no π! c) Aprēķini attālumu līdz zvaigznei Centaura Alfa, ja tās paralakse ir 0,741! Parādi aprēķina gaitu! 4. uzdevums (8 punkti) Izpēti tabulu un Herčsprunga Rasela diagrammu! Izpildi prasīto! Zvaigzne Virsmas temperatūra, K Starjauda, L s Grupa Betelgeize pārmilzu zvaigzne Kapella Vega Sīriuss B ,01 Bārnarda zvaigzne ,

33 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_ND_01 a) Atzīmē tabulā minēto zvaigžņu atrašanās vietas Hercšprunga Rasela diagrammā un ieraksti tabulā, kurai zvaigžņu grupai pieder katra zvaigzne! b) Atzīmē Hercšprunga Rasela diagrammā Saules atrašanās vietu! c) Kura tabulā minētā zvaigzne izstaro visvairāk enerģijas?... d) Kurai tabulā minētajai zvaigznei ir viszilganākā krāsa? uzdevums (3 punkti) a) Galaktikas Jaunavas A attālināšanās ātrums ir 1200 km/s. Izmantojot doto Habla likuma grafiku, nosaki attālumu līdz šai galaktikai! Attālums, Mpc Ātrums, km/s Attālums līdz galaktikai... 16

34 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_ND_01 b) Attēlos parādītas divas galaktikas A un B. Vai tās pieder vienam vai dažādiem tipiem? Kā to iespējams noteikt? c) A B Kāpēc galaktikas attālinās cita no citas? 17

35 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_ND_01 Vārds uzvārds klase datums VISUMA UZBŪVE UN PĒTNIECĪBA 2. variants 1. uzdevums (5 punkti) Vai apgalvojums ir patiess? Apvelc atbilstīgo atbildes variantu! a) Pie Zemes grupas planētām pieder Zeme, Marss, Saturns un Jupiters. Jā Nē b) Masu medijos reizēm ziņo, ka daži asteroīdi ir bīstami Zemei. Vai tā ir taisnība? Jā Nē c) K. Ptolemajs apgalvoja, ka Saule sistēmas centrā atrodas Saule. Jā Nē d) Mūsu Galaktika ir spirālveida galaktika. Jā Nē e) Jo lielāka sarkanā nobīde, jo mazāks galaktikas attālināšanās ātrums. Jā Nē 2. uzdevums (7 punkti) Tabulā doti Zemes un Venēras fizikālie raksturlielumi. Izpildi prasīto! Planēta Planētas Rotācijas Pavadoņu Gredzeni Atmosfēras galvenās Temperatūra Magnētiskais diametrs, km periods, d. skaits sastāvdaļas uz virsmas, C lauks Venēra Zeme ,02 1, Nav Nav CO N 2,O Nav Spēcīgs a) Izmantojot tabulas datus, uzraksti Zemes un Venēras 2 līdzīgās un 2 atšķirīgās pazīmes! Līdzīgās pazīmes Atšķirīgās pazīmes b) Izlasi tekstu un, pamatojoties uz tabulas datiem, paskaidro, kā ir izdevies sastādīt Venēras kartes! Venēru sedz bieza mākoņu sega. Tiešu izpēti apgrūtina augstā temperatūra un spiediens uz tās virsas. Nolaižamie aparāti spēj darboties uz Venēras ļoti neilgi. Tomēr, izmantojot zondi Magellan izdevās sastādīt precīzas Venēras kartes c) Planētas mazākais attālums no Zemes ir 39 milj. kilometru. Ar teleskopu izmērīja, ka tās leņķiskais rādiuss ir 32 loka sekundes. Kas tā ir par planētu? 18

36 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_ND_01 d) Shematiski attēlo Zemes un Venēras kustību ap Sauli! 3. uzdevums (4 punkti) a) Tabulā doti dati par attālumu r (parsekos) līdz zvaigznēm atkarībā no paralakses π (loka sekundēs). Aizpildi tabulu! r π 1/3 1/4 1/5 b) Izmantojot tabulas datus, uzraksti matemātisku sakarību, kas parāda r atkarību no π! c) Aprēķini attālumu līdz Vegai, ja tās paralakse ir 0,129! Parādi aprēķina gaitu! 4. uzdevums (8 punkti) Izpēti tabulu un Herčsprunga Rasela diagrammu! Izpildi prasīto! Zvaigzne Virsmas temperatūra, K Starjauda, L s Grupa Polārzvaigzne pārmilzu zvaigzne Mira Vega Centaura α ,5 Sīriuss B ,01 19

37 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_ND_01 a) Atzīmē tabulā minēto zvaigžņu atrašanās vietas Hercšprunga Rasela diagrammā un ieraksti tabulā, kurai zvaigžņu grupai pieder katra zvaigzne! b) Atzīmē Hercšprunga Rasela diagrammā Saules atrašanās vietu! c) Kura tabulā minētā zvaigzne izstaro vismazāk enerģijas?... d) Kurai tabulā minētajai zvaigznei ir vissarkanākā krāsa? uzdevums (3 punkti) a) Galaktikas M 82 attālināšanās ātrums ir 300 km/s. Izmantojot doto Habla likuma grafiku, nosaki attālumu līdz šai galaktikai! Attālums, Mpc Ātrums, km/s Attālums līdz galaktikai... 20

38 S k o l ē n a d a r b a l a p a D_12_ND_01 b) Attēlos parādītas divas galaktikas A un B. Vai tās pieder vienam vai dažādiem tipiem? Kā to iespējams noteikt? A B c) Kāpēc galaktikas attālinās cita no citas? 21

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta 2015. gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznājiem Latvijā nekad nenoriet? (1 p) Kasiopeja Ērglis Vēršu

Sīkāk

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace v, m/s Projekta numurs: 8.3.2.1/16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sacensības Fizikas valsts 68. olimpiāde Otrā posma uzdevumi

Sīkāk

4. TEMATS GRAVITĀCIJA UN KUSTĪBA GRAVITĀCIJAS LAUKĀ Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri F_10_SP_04_P1 Brīvās kriš

4. TEMATS GRAVITĀCIJA UN KUSTĪBA GRAVITĀCIJAS LAUKĀ Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri F_10_SP_04_P1 Brīvās kriš 4. TEMATS GRAVITĀCIJA UN KUSTĪBA GRAVITĀCIJAS LAUKĀ Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri F_10_SP_04_P1 Brīvās krišanas paātrinājums Skolēna darba lapa F_10_SP_04_P2

Sīkāk

8.TEMATS RIŅĶI UN DAUDZSTŪRI Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri M_10_SP_08_P1 Ar riņķa līniju saistītie leņķi Sk

8.TEMATS RIŅĶI UN DAUDZSTŪRI Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri M_10_SP_08_P1 Ar riņķa līniju saistītie leņķi Sk 8.TEMTS RIŅĶI UN DUDZSTŪRI Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri M_10_SP_08_P1 r riņķa līniju saistītie leņķi Skolēna darba lapa M_10_UP_08_P1 pvilkts daudzstūris Skolēna

Sīkāk

Klimata valoda eksperimenta būtība Klimats vai laikapstākļi? Kurš ir kurš? Kas ir kas? Laikapstākļi ir tas, ko mēs šobrīd redzam aiz loga. Var būt sau

Klimata valoda eksperimenta būtība Klimats vai laikapstākļi? Kurš ir kurš? Kas ir kas? Laikapstākļi ir tas, ko mēs šobrīd redzam aiz loga. Var būt sau Klimata valoda eksperimenta būtība Klimats vai laikapstākļi? Kurš ir kurš? Kas ir kas? Laikapstākļi ir tas, ko mēs šobrīd redzam aiz loga. Var būt saulains, līt lietus vai snigt sniegs, pūst stiprs vējš

Sīkāk

Mācību sasniegumu vērtēšanas formas un metodiskie paņēmieni

Mācību sasniegumu vērtēšanas formas un metodiskie paņēmieni 3.pielikums Vērtēšanas formas (pēc vietas mācību procesā) Ievadvērtēšana mācību procesa sākumā pirms temata vai mācību priekšmeta apguves, nosakot izglītojamā zināšanu un prasmju apguves līmeni, lai pieņemtu

Sīkāk

4. GRAVITĀCIJA UN KUSTĪBA GRAVITĀCIJAS LAUKĀ Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri Stundas piemērs F_10_SP_04_P1 Br

4. GRAVITĀCIJA UN KUSTĪBA GRAVITĀCIJAS LAUKĀ Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri Stundas piemērs F_10_SP_04_P1 Br 4. GRAVITĀCIJA UN KUSTĪBA GRAVITĀCIJAS LAUKĀ Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri Stundas piemērs F_10_SP_04_P1 Brīvās krišanas paātrinājums Skolēna darba lapa F_10_SP_04_P2

Sīkāk

Laboratorijas darbi mehānikā

Laboratorijas darbi mehānikā Laboratorijas darbs Nr..1 Elektrisko mēraparātu pārbaude un mērdiapazona paplašināšana Studenta vārds, uzvārds:... Fakultāte, grupa:... Studenta apliecības numurs:... Teorētiskais pamatojums Praksē ne

Sīkāk

1

1 . Ļ Uzdevumos. 5. apvelc pareizai atbildei atbilstošo burtu. 75 minūtes ir: 0.75 h.5 h. h.5 h. Sešstūra piramīdas skaldņu skaits ir: 6 7 8. Izteiksmes log vērtība ir: -. Nevienādības x 0atrisinājums ir

Sīkāk

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Ģeometriski mainīgas un nemainīgas sistēmas Stieņu sistēmu struktūras analīzes uzdevums ir noskaidrot, vai apskatāmā sistēma ir ģeometriski mainīga, vai nemainīga.

Sīkāk

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr ir ogļhidrāti neatkarīgi no tā, cik lieli ir tauku uzkrājumi ķermenī. Uzkrātās ogļhidrātu rezerves ir visai ierobežotas: aknās vidēji

Sīkāk

Microsoft Word - IeskaisuGrafiks_10b.doc

Microsoft Word - IeskaisuGrafiks_10b.doc Priekšmets - angļu valoda Klase 10.a,b Mācību gads 2008/09. Skolotājs - Gesja Živa Nr. tēma saturs 1. Unit 1. Dwellings, household chores, the Present Tenses, phrasal verbs. 2. Unit 2. Life events, the

Sīkāk

Krājumā saīsinātā pierakstā sniegti pamatskolas ģeometrijas kursā sastopamie galvenie ģeometriskie jēdzieni, figūru īpašības, teorēmu formulējumi un a

Krājumā saīsinātā pierakstā sniegti pamatskolas ģeometrijas kursā sastopamie galvenie ģeometriskie jēdzieni, figūru īpašības, teorēmu formulējumi un a Krājumā saīsinātā pierakstā sniegti pamatskolas ģeometrijas kursā sastopamie galvenie ģeometriskie jēdzieni, figūru īpašības, teorēmu formulējumi un aprēķinu formulas, kas nepieciešamas, risinot uzdevumus.

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS APSTIPRINU: Profesionālās izglītības kompetences centra Liepājas Valsts tehnikums direktors A. Ruperts 2013.gada 7. maijā Profesionālās izglītības kompetenču centrs Liepājas Valsts tehnikums audzēkņu biznesa

Sīkāk

32repol_uzd

32repol_uzd Materiāls ņemts no grāmatas: Andžāns Agnis, Bērziņa Anna, Bērziņš Aivars "Latvijas Republikas 6-5 matemātikas olimpiādes" LATVIJAS REPUBLIKAS OLIMPIĀDE UZDEVUMI 8 klase Pierādīt, ka neviens no skaitļiem

Sīkāk

2012 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums

2012 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums 01 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums būs 1 4 no trijstūra ABC laukuma. Analogi no viduslīnijām

Sīkāk

Speckurss materiālu pretestībā 10. lekcija

Speckurss materiālu pretestībā 10. lekcija Speckurss materiālu pretestībā 10. lekcija Balstu reakciju un piepūļu aprēķins izmantojot ietekmes līnijas Ietekmes līnijas dod iespēju aprēķināt balstu reakcijas un iekšējās piepūles šķēlumā, kuram tās

Sīkāk

Fizikas valsts 64. olimpiāde Otrā posma uzdevumi 11. klasei 11 1: Paātrinājums 1. (3 punkti) Lācis izdomāja nopirkt automašīnu, taču pirms pirkšanas n

Fizikas valsts 64. olimpiāde Otrā posma uzdevumi 11. klasei 11 1: Paātrinājums 1. (3 punkti) Lācis izdomāja nopirkt automašīnu, taču pirms pirkšanas n Fizikas valsts 64. olimpiāde Otrā posma uzdevumi 11. klasei 11 1: Paātrinājums 1. (3 punkti) Lācis izdomāja nopirkt automašīnu, taču pirms pirkšanas nolēma izpētīt, cik ātri varēs sasniegt ar to ātrumu

Sīkāk

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference Klimats skolēnu zinātniski pētnieciskajos darbos: idejas un risinājumi, meklējumi un atradumi Mg. geogr. Andris Ģērmanis, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija Klimats no A līdz Z, Latvijas Universitāte, 26.02.2016.

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS APSTIPRINĀTS ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007.gada 12.decembra lēmumu Nr.592 Elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodika saistītajiem lietotājiem Izdota saskaņā ar Elektroenerģijas

Sīkāk

Masu plānošanas pamati. Tēma 6

Masu plānošanas pamati. Tēma 6 Tēma #6 MEDIJU PLĀNOŠANAS PROCESS. Konstantīns Kuzikovs RISEBAA 2015 Sākotnējo datu izpēte Mediju plānošanas uzdevumu un mērķu formulēšana Mediju plāna izstrāde Brīfs/ galvenās veicamā darba vadlīnijas

Sīkāk

1 10 UZDEVUMU PIEMĒRI Sasniedzamais rezultāts I II III 1. Izskaidro elektrisko lādiņu nodalīšanās piemērus dabā un tehnikā, lietojot jēdzienus: elektr

1 10 UZDEVUMU PIEMĒRI Sasniedzamais rezultāts I II III 1. Izskaidro elektrisko lādiņu nodalīšanās piemērus dabā un tehnikā, lietojot jēdzienus: elektr 0 UZDEVUMU PIEMĒRI. Izskaidro elektrisko lādiņu nodalīšanās piemērus dabā un tehnikā, lietojot jēdzienus: elektrizācija, lādiņu mijiedarbība, elektrostatiskā indukcija... Papildini teikumus! Ieraksti atbilstošos

Sīkāk

Microsoft Word - Papildmaterials.doc

Microsoft Word - Papildmaterials.doc SATURS DARBĪBAS AR DARBGRĀMATAS LAPĀM... 2 1.1. Pārvietošanās pa lapām...2 1.2. Lapas nosaukuma maiņa...3 1.3. Jaunas darblapas pievienošana...3 1.4. Lapas pārvietošana un dublēšana, lietojot peli...4

Sīkāk

KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV Reģ. Nr

KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV Reģ. Nr KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV - 3135 Reģ. Nr. 90009930116, Tālrunis 63155356, fakss 631 55356, e-pasts:

Sīkāk

Microsoft Word - kn817p3.doc

Microsoft Word - kn817p3.doc Vides ministrijas iesniegtajā redakcijā 3.pielikums Ministru kabineta 2008.gada 30.septembra noteikumiem Nr.817 Projekta iesnieguma veidlapa Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta iesnieguma veidlapa

Sīkāk

MAKETS.indd

MAKETS.indd Saturs Priekšvārds... 7 Aīda Rancāne ZIEMASSVĒTKU GRĀMATA VECĀKIEM UN SKOLOTĀJIEM I DAĻA LAIKS... 10 Gads. Saulgrieži... 10 Ziema vasara. Saules ceļš... 14 Svētku laiks. Svētie vakari... 16 Kalendārs.

Sīkāk

2019 QA_Final LV

2019 QA_Final LV 2019. gada ex-ante iemaksas Vienotajā noregulējuma fondā (VNF) Jautājumi un atbildes Vispārēja informācija par aprēķinu metodoloģiju 1. Kāpēc salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir mainījusies aprēķinu metode,

Sīkāk

Sērijas apraksts: Wilo-Yonos PICO Līdzīgs attēlā redzamajam piemēram Modelis Aprīkojums / funkcija Slapjā rotora cirkulācijas sūknis ar skrūvsavienoju

Sērijas apraksts: Wilo-Yonos PICO Līdzīgs attēlā redzamajam piemēram Modelis Aprīkojums / funkcija Slapjā rotora cirkulācijas sūknis ar skrūvsavienoju Sērijas apraksts: Wilo-Yonos PICO Līdzīgs attēlā redzamajam piemēram Modelis Aprīkojums / funkcija Slapjā rotora cirkulācijas sūknis ar skrūvsavienojumu, bloķējošās strāvas pārbaudes EC motors un integrēta

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar labu, vienmērīgu apgaismojumu virs darba virsmas gatavot

Sīkāk

Latvijas Republika BAUSKAS NOVADA DOME BAUSKAS 2. VIDUSSKOLA Reģ. Nr , Dārza iela 9, Bauska, Bauskas nov., LV-3901 tālrunis/fakss ,

Latvijas Republika BAUSKAS NOVADA DOME BAUSKAS 2. VIDUSSKOLA Reģ. Nr , Dārza iela 9, Bauska, Bauskas nov., LV-3901 tālrunis/fakss , Latvijas Republika BAUSKAS NOVADA DOME BAUSKAS 2. VIDUSSKOLA Reģ. Nr. 4513901295, Dārza iela 9, Bauska, Bauskas nov., LV-3901 tālrunis/fakss 63922473, e-pasts: 2.vidusskola@bauska.lv, www.bauska.lv APSTIPRINĀTI

Sīkāk

Presentation title

Presentation title Tehniskās ekspertīzes un diagnostikas dienests Daudzdzīvokļu ēku elektrotīklu testēšana Uģis Skopans, Dienesta vadītājs 23.01.2014, Jūrmala Saturs Elektrotīklu pieļaujamās slodzes noteikšana Elektroinstalācijas

Sīkāk

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība TUKUMA VAKARA UN NEKLĀTIENES VIDUSSKOLA Izglītības iestādes reģistrācijas Nr.4314900206 Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr.90001637109 Zemītes iela 5/1, Tukums, Tukuma novads, LV-3101 63129196 - direktors,

Sīkāk

Ūsas Autors nezināms Andras Otto ilustrācijas Kaķis savas ūsas izmanto, lai mērītu telpu vai attālumu. Tas ir sevišķi svarīgi, ja viņš mēģina ielīst š

Ūsas Autors nezināms Andras Otto ilustrācijas Kaķis savas ūsas izmanto, lai mērītu telpu vai attālumu. Tas ir sevišķi svarīgi, ja viņš mēģina ielīst š Ūsas Autors nezināms Andras Otto ilustrācijas Kaķis savas ūsas izmanto, lai mērītu telpu vai attālumu. Tas ir sevišķi svarīgi, ja viņš mēģina ielīst šaurā vietā vai mazā caurumā. Ūsas viņam darbojas kā

Sīkāk

Instrukcija par semināru Seminārs ir e-studiju aktivitāšu modulis, kas ir līdzīgs uzdevuma modulim, kurā studenti var iesniegt savus darbus. Tikai sem

Instrukcija par semināru Seminārs ir e-studiju aktivitāšu modulis, kas ir līdzīgs uzdevuma modulim, kurā studenti var iesniegt savus darbus. Tikai sem Instrukcija par semināru Seminārs ir e-studiju aktivitāšu modulis, kas ir līdzīgs uzdevuma modulim, kurā studenti var iesniegt savus darbus. Tikai semināra modulī tiek paplašināta uzdevuma funkcionalitāte.

Sīkāk

skaitampuzle instrukcija

skaitampuzle instrukcija MUZLE SKAITĀMPUZLE UZDEVUMU VARIANTI ARITMĒTIKAS PAMATU APGŪŠANAI. 1. 1. Saliek pamatni ar 10 rindām (pirmajā rindā 1 kauliņš, apakšējā 10 kauliņi). Kauliņus aiz apļiem atstāj tukšus. Skaita kauliņus katrā

Sīkāk

Microsoft Word - Parskats_Kraslava_2007.doc

Microsoft Word - Parskats_Kraslava_2007.doc SIA Krāslavas nami Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2007. gadā Saturs I. Ziņas par operatoru...3 II. Vispārīga informācija par piesārņojošajām darbībām...4 III. Emisijas aprēķini sadedzināšanas

Sīkāk

Anita Palapa Liepājas Universitātes Studiju programmas Logopēdija 3. kursa studente Liepājas Katoļu pamatskolas praktikante Jautras spēles visai ģimen

Anita Palapa Liepājas Universitātes Studiju programmas Logopēdija 3. kursa studente Liepājas Katoļu pamatskolas praktikante Jautras spēles visai ģimen Anita Palapa Liepājas Universitātes Studiju programmas Logopēdija 3. kursa studente Liepājas Katoļu pamatskolas praktikante Jautras spēles visai ģimenei, kas attīsta, pilnveido bērna lasītprasmi un rakstītprasmi,

Sīkāk

IEVADS

IEVADS SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment Kūdras izstrādes procesa Kalnasalas (Beržovkas) purvā radītā trokšņa novērtējums Rīga, 2017. gada marts SATURS IEVADS... 3 1. PROGRAMMATŪRA UN APRĒĶINU METODES...

Sīkāk

Social Activities and Practices Institute 1 Victor Grigorovich Street, Sofia 1606, Bulgaria Phone: Kas ir

Social Activities and Practices Institute 1 Victor Grigorovich Street, Sofia 1606, Bulgaria Phone: Kas ir Kas ir interaktīvās studijas? Iztrādāja: Nelija Petrova-Dimitrova Uzdevums 1 Interaktīvās studijas ir mijiedarbība, nevis iedarbība! Uzdevums 2 Interaktīvo studiju pamatā ir grupas dinamika! Grupa ir apmācību

Sīkāk

Svarīgākais par skolēnu redzi

Svarīgākais par skolēnu redzi «Veselības mācības» stunda par redzi Svarīgākais par skolēnu redzi Saturs Redzes sistēma Redze un dators Sūdzības Redzes režīms Apgaismojums Mācību un darba vietas iekārtojums un ķermeņa pozīcija Redzes

Sīkāk

Simetrija spēlēs Teorija un piemēri, gatavojoties Atklātajai matemātikas olimpiādei 2018./2019. mācību gadā Olimpiādes uzdevumu komplektā katrai klašu

Simetrija spēlēs Teorija un piemēri, gatavojoties Atklātajai matemātikas olimpiādei 2018./2019. mācību gadā Olimpiādes uzdevumu komplektā katrai klašu Simetrija spēlēs Teorija un piemēri, gatavojoties Atklātajai matemātikas olimpiādei 28./29. mācību gadā Olimpiādes uzdevumu komplektā katrai klašu grupai tiek iekļauts algebras, ģeometrijas, kombinatorikas

Sīkāk

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Satura rādītājs Anotācija...3 Projekta mērķi...3 1. Statistikas dati...3 2. Informācijas analize...7 2.1. Alkohola

Sīkāk

Preču loterijas Laimīgā pistole noteikumi. PRECES IZPLATĪTĀJS UN LOTERIJAS ORGANIZĒTĀJS: SIA Neste Latvija, uzņēmuma reģistrācijas numurs:

Preču loterijas Laimīgā pistole noteikumi. PRECES IZPLATĪTĀJS UN LOTERIJAS ORGANIZĒTĀJS: SIA Neste Latvija, uzņēmuma reģistrācijas numurs: Preču loterijas Laimīgā pistole noteikumi. PRECES IZPLATĪTĀJS UN LOTERIJAS ORGANIZĒTĀJS: SIA Neste Latvija, uzņēmuma reģistrācijas numurs: 40003132723, juridiskā adrese: Bauskas ielā 58a, Rīgā, LV-1004,

Sīkāk

TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA Endoskopijas kabineta aprīkojumam jābūt jaunam, ražotam 2018.gadā, kurš savienojams ar slimnīcā esošo videoendoskopu GIF-Q165 u

TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA Endoskopijas kabineta aprīkojumam jābūt jaunam, ražotam 2018.gadā, kurš savienojams ar slimnīcā esošo videoendoskopu GIF-Q165 u TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA Endoskopijas kabineta aprīkojumam jābūt jaunam, ražotam 2018.gadā, kurš savienojams ar slimnīcā esošo videoendoskopu GIF-Q165 un videokolonoskopu CF-Q165. Nr. p.k. Tehniskie parametri

Sīkāk

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA NAUDAS PASAULE APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Latvijas Banka, 2019 1. darba lapa pamatskolai Atbildi

Sīkāk

Ievads par privātumu Dalībnieki izpētīs savu attieksmi pret privātumu, kā arī privātuma nozīmi savā dzīvē. Dalībnieki izvērtēs, kāda veida informāciju

Ievads par privātumu Dalībnieki izpētīs savu attieksmi pret privātumu, kā arī privātuma nozīmi savā dzīvē. Dalībnieki izvērtēs, kāda veida informāciju Ievads par privātumu Dalībnieki izpētīs savu attieksmi pret privātumu, kā arī privātuma nozīmi savā dzīvē. Dalībnieki izvērtēs, kāda veida informāciju viņi nepubliskotu, kā arī aplūkos situācijas, kad

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ZANE OLIŅA, mācību satura ieviešanas vadītāja Dzīvo patstāvīgi un veselīgi Apzinās sevi, savas vēlmes un intereses, Spēj dzīvot patstāvīgi, saskaņā ar savām vērtībām, Saglabā un nostiprina savas garīgās

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Pamācība Erasmus+ rīki Kursu katalogs Mobilitātes iespējas Stratēģiskās partnerības www.schooleducationgateway.eu Vispārēja informācija Šī ir pamācība, kas palīdzēs izmantot School Education Gateway vietnes

Sīkāk

Komandu sacensības informātikā un matemātikā Cēsis 2017 Izteiksmes Fināla uzdevumi Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķ

Komandu sacensības informātikā un matemātikā Cēsis 2017 Izteiksmes Fināla uzdevumi Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķ Izteiksmes Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķirīgi viencipara naturāli skaitļi un astoņas aritmētisko darbību zīmes (katra no tām var būt tikai +, -, * vai /). Iekavas

Sīkāk

ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001 Pr

ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001 Pr ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/1.2.2.1.5/09/IPIA/VIAA/001 Projekta 6.posms: 2012.gada janvāris - aprīlis Balvu

Sīkāk

Meza skola metodes pirmsskola

Meza skola metodes pirmsskola FIGŪRU APGŪŠANA Veidot konkrēto figūru sadarbojoties ar citu bērnu Ar maziem solīšiem viens pāris sniegā veido vienu figūru Ar sniegu pārklāts laukums, laminētas kartiņas ar figūrām Bērni sadalās pa pāriem.

Sīkāk

Dārzā Lidijas Edenas teksts Andras Otto ilustrācijas Zaķis skatās lielām, brūnām acīm. Ko tu redzi, zaķīt? Skaties, re, kur māmiņas puķu dārzs! Nē, nē

Dārzā Lidijas Edenas teksts Andras Otto ilustrācijas Zaķis skatās lielām, brūnām acīm. Ko tu redzi, zaķīt? Skaties, re, kur māmiņas puķu dārzs! Nē, nē Dārzā Lidijas Edenas teksts Andras Otto ilustrācijas Zaķis skatās lielām, brūnām acīm. Ko tu redzi, zaķīt? Skaties, re, kur māmiņas puķu dārzs! Nē, nē, zaķīt! Māmiņas puķes nevar ēst! Zaķis lēkā mūsu dārzā.

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

Slaids 1

Slaids 1 Superstatic 449 Statiskais siltumskaitītājs, statiskais dzesēšanas skaitītājs Pielietošana: Kompaktais siltumskaitītājs Superstatic 449 var tikt darbināts ar akumulatoru vai elektrotīklu. Tas tiek izmantots

Sīkāk

Pārskatu aizpildīšana

Pārskatu aizpildīšana Atkritumu pārvadājumu pavadzīmju izveides instrukcija Atkritumu Pārvadājumu Uzskaites Sistēma (APUS) ir jālieto ir visiem, kam to nosaka MK noteikumi Nr.494 (07.08.2018) (https://likumi.lv/ta/id/300874-atkritumu-parvadajumuuzskaites-kartiba)

Sīkāk

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr.4313900189, Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr.65035929, fakss 65022206, e-pasts: ogres1vsk@ogresnovads.lv, www.ogres1v.lv Iekšējie noteikumi

Sīkāk

ro41_uzd

ro41_uzd Materiāls ņemts no grāmatas:andžāns Agnis, Bērziņa Anna, Bērziņš Aivars "Latvijas matemātikas olimpiāžu (5-5) kārtas (rajonu) uzdevumi un atrisinājumi" LATVIJAS RAJONU 4 OLIMPIĀDE 5 klase 4 Dots, ka a

Sīkāk

70 Mērķis Veidot izpratni par metālu ražošanas procesu, izmantojot lomu spēli. RAŽOSIM METĀLU! (2 stundas) Temata No izejvielas līdz produktam stundas

70 Mērķis Veidot izpratni par metālu ražošanas procesu, izmantojot lomu spēli. RAŽOSIM METĀLU! (2 stundas) Temata No izejvielas līdz produktam stundas 70 Mērķis Veidot izpratni par metālu ražošanas procesu, izmantojot lomu spēli. RAŽOSIM METĀLU! (2 stundas) Temata No izejvielas līdz produktam stundas piemērs Skolēnam sasniedzamais rezultāts Veido prezentāciju

Sīkāk

Komisijas Regula (EK) Nr. 640/2009 (2009. gada 22. jūlijs) par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2005/32/EK īstenošanu attiecībā uz ekodizaina

Komisijas Regula (EK) Nr. 640/2009 (2009. gada 22. jūlijs) par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2005/32/EK īstenošanu attiecībā uz ekodizaina L 191/26 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 23.7.2009. KOMISIJAS REGULA (EK) Nr. 640/2009 (2009. gada 22. jūlijs) par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2005/32/EK īstenošanu attiecībā uz ekodizaina

Sīkāk

Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk?

Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk? Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk? 08.06.2016. Kā notiek aprobācijas pētījums? Pētījumos balstītu piemēru radīšana (research based design) Piemēru un modeļu izstrāde Teorētiskais pamatojums un modelis

Sīkāk

Microsoft Word - Daugavgriva_SEG_08.doc

Microsoft Word - Daugavgriva_SEG_08.doc 1(8) Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2008. gadā I. Ziņas par operatoru 2.pielikums Ministru kabineta 2004.gada 7.septembra noteikumiem 778 Operators: nosaukums vai vārds un uzvārds Akciju sabiedrība

Sīkāk

Eiro viltojumi Latvijā

Eiro viltojumi Latvijā Eiro drošības pazīmes un to pārbaude Andris Tauriņš Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs 5, 10, 20 eiro naudas zīmes 120 x 62 mm 127 x 67 mm 133 x 72 mm Jaunā 5 eiro naudas

Sīkāk

Apstiprinu: ESF projekta Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai vadītāja L. Voroņenko gada 13. nov

Apstiprinu: ESF projekta Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai vadītāja L. Voroņenko gada 13. nov Apstiprinu: ESF projekta Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai vadītāja L. Voroņenko 2017. gada 13. novembrī Projekts Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu

Sīkāk

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Studiju kursa nosaukums KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Apjoms Apjoms kredītpunktos/ ECTS) 3/ 4,5 120 (stundās) Priekšzināšanas Latvijas valsts un tiesību vēsture, Valsts un tiesību teorija Zinātņu nozare Tiesību

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LED spuldzes Apgaismojuma revolūcija Dzīvot ar LED spuldzēm ir viegli, skaisti un ekonomiski. Tās patērē daudz mazāk elektroenerģij

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LED spuldzes Apgaismojuma revolūcija Dzīvot ar LED spuldzēm ir viegli, skaisti un ekonomiski. Tās patērē daudz mazāk elektroenerģij CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LED spuldzes Apgaismojuma revolūcija Dzīvot ar LED spuldzēm ir viegli, skaisti un ekonomiski. Tās patērē daudz mazāk elektroenerģijas, tām ir izcils dizains un laba gaismas kvalitāte,

Sīkāk

A.Broks Studiju kursa DOMĀŠANAS SISTEMOLOĢIJA nodarbību shematiskie konspekti DS - PRIEKŠVĀRDS

A.Broks Studiju kursa DOMĀŠANAS SISTEMOLOĢIJA nodarbību shematiskie konspekti DS - PRIEKŠVĀRDS DS - PRIEKŠVĀRDS 2012-13 1 DS - PRIEKŠVĀRDS 2012-13 2 DS - PRIEKŠVĀRDS 2012-13 3 Komentāri par studiju kursa b ū t ī b u un s ū t ī b u Būtība veicot sistēmiskās domāšanas kā domāšanas sistēmiskuma apzināšanu,

Sīkāk

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr.4313900189, Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr.65035929, fakss 65022206, e-pasts: ogres1vsk@ogresnovads.lv, www.ogres1v.lv Izglītojamo mācību

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 BIZNESA LABORATORIJA Piektdiena, 24.oktobris, plkst.15:05 Mums dzīvē nepieciešama ne tikai veiksme un zināšanas, bet arī iespēja veikt izvēles, izmēģināt un iespējas kļūdīties. Un šķiet, reti kura auditorija

Sīkāk

G.Plivna-sistemanalize

G.Plivna-sistemanalize Kvalitatīva sistēmanalīze - labas veiktspējas atslēga gints.plivna@gmail.com Kas es esmu? Pieredze darbā ar Oracle kopš 1997 Oficiālais amats sistēmanalītiķis Rix Technologies Pasniedzu Oracle SQL un PL/SQL

Sīkāk

Pārbaudes darbs. Varbūtību teorija elementi. 1.variants Skolēna vārds,uzvārds... 1.uzdevums. ( 1punkts) Kurš no notikumiem ir drošs notikums: a) nākoš

Pārbaudes darbs. Varbūtību teorija elementi. 1.variants Skolēna vārds,uzvārds... 1.uzdevums. ( 1punkts) Kurš no notikumiem ir drošs notikums: a) nākoš Pārbaudes darbs. Varbūtību teorija elementi. 1.variants Skolēna vārds,uzvārds... 1.uzdevums. ( 1punkts) Kurš no notikumiem ir drošs notikums: a) nākošais auto, kas iebrauks manā ielā, būs zilā krāsā; b)

Sīkāk

*Pareizā atbilde un pareizo atbilžu daudzums procentos zaļā krāsā. 3. klase 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazini

*Pareizā atbilde un pareizo atbilžu daudzums procentos zaļā krāsā. 3. klase 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazini 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazinies internetā, bet dzīvē nekad neesi saticis, kā visdrošāk būtu rīkoties?: Pareizas atbildes: 6728 no 8404 1) Tikties publiskā vietā.

Sīkāk

Komandu olimpiāde Bermudu trijstūris Katru uzdevumu vērtē ar 0 5 punktiem. Risināšanas laiks - 3 astronomiskās stundas Uzdevumi 7. klasei 1. Doti 5 sk

Komandu olimpiāde Bermudu trijstūris Katru uzdevumu vērtē ar 0 5 punktiem. Risināšanas laiks - 3 astronomiskās stundas Uzdevumi 7. klasei 1. Doti 5 sk Komandu olimpiāde Bermudu trijstūris Katru uzdevumu vērtē ar 0 5 punktiem. Risināšanas laiks - 3 astronomiskās stundas Uzdevumi 7. klasei 1. Doti 5 skaitļi. Katru divu skaitļu summa ir lielāka par 4. Pierādīt,

Sīkāk

Auguma tipi

Auguma tipi Rīgas Stila un modes profesionālā vidusskola Figūru (augumu) tipi Mācību priekšmetā «Vizuālā tēla veidošana» Indra Stanke mg. ped., pedagogs Mērķis izstrādāt uzskates materiālus skaistumkopšanas nozares

Sīkāk

Microsoft Word - Abele

Microsoft Word - Abele LATVIJAS MĀKSLAS AKADĒMIJA Kalpaka bulvāris 13, Rīga, Latvija, LV-1867; Reģ. Nr. 90000029965 tālr.+371 67332202, +371 67221770; fakss +371 67228963 Diploma pielikums ir sastādīts saskaņā ar modeli, kuru

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija lai mācītos jebkurā laikā un vietā 2016. gada 24. augusts Lielais dzintars, Liepāja www.iespejutilts.lv IESPĒJU TILTS 2016, lai mācītos jebkurā laikā un vietā Liepājas koncertzālē Lielais dzintars norisināsies

Sīkāk

Microsoft Word - Latv_Gaze_SEG atskaite 2007.doc

Microsoft Word - Latv_Gaze_SEG atskaite 2007.doc 2.pielikums Ministru kabineta 2004.gada 7.septembra noteikumiem Nr.778 Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2007. gadā I. Ziņas par operatoru 1. Operators: 1.1. nosaukums vai vārds un uzvārds Akciju

Sīkāk

Microsoft Word - kn17p1.doc

Microsoft Word - kn17p1.doc Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegtajā redakcijā 1.pielikums Ministru kabineta 2009.gada 6.janvāra noteikumiem Nr.17 Eiropas Sociālā fonda projekta iesnieguma veidlapa Projekta nosaukums: Darbības

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 IZM VISC Eiropas Sociālā fonda projekts Dabaszinātnes un matemātika SKOLOTĀJU STUDIJU PROGRAMMU NODARBĪBU MATERIĀLI DABASZINĀTŅU UN MATEMĀTIKAS DIDAKTIKĀ Latvijas Universitāte Liepājas Universitāte Daugavpils

Sīkāk

RĒZEKNES SĀKUMSKOLAS DIREKTORA VIETNIECES INFORMĀTIKAS JOMĀ DARBĪBAS IZVĒRTĒJUMS PAR 2015./2016. MĀCĪBU GADU 1. Rēzeknes sākumskolas direktora vietnie

RĒZEKNES SĀKUMSKOLAS DIREKTORA VIETNIECES INFORMĀTIKAS JOMĀ DARBĪBAS IZVĒRTĒJUMS PAR 2015./2016. MĀCĪBU GADU 1. Rēzeknes sākumskolas direktora vietnie RĒZEKNES SĀKUMSKOLAS DIREKTORA VIETNIECES INFORMĀTIKAS JOMĀ DARBĪBAS IZVĒRTĒJUMS PAR 2015./2016. MĀCĪBU GADU 1. Rēzeknes sākumskolas : Silvija Studena, e-pasts: silvija.studena@gmail.com, tel.64623720

Sīkāk

Microsoft Word _Pamatjoma.doc

Microsoft Word _Pamatjoma.doc Ogres sākumskola ATTĪSTĪBAS PLĀNS 2014. 2017. gadam Skolas attīstības prioritātes 2014.- 2017.gadam 2014./2015.m.g. 2015./2016.m.g. 2016./2017.m.g. Mācību saturs Pamatzināšanu kodola izveide izglītojamiem

Sīkāk

Microsoft Word - du_5_2005.doc

Microsoft Word - du_5_2005.doc 005, Pēteris Daugulis BŪLA (BINĀRĀS) FUNKCIJAS UN/VAI MATEMĀTISKĀ LOĢIKA Lietderīgi pētīt funkcijas, kuru argumenti un vērtības ir bināras virknes. Kopa {0,} tiek asociēta ar {jā, nē} vai {patiess, aplams}.

Sīkāk

Atskaites koncerts 25.aprīlī izskanēja tradicionālais interešu izglītības pulciņu atskaites koncerts. Šogad koncertu papildināja smilšu kino Krāsainā

Atskaites koncerts 25.aprīlī izskanēja tradicionālais interešu izglītības pulciņu atskaites koncerts. Šogad koncertu papildināja smilšu kino Krāsainā Atskaites koncerts 25.aprīlī izskanēja tradicionālais interešu izglītības pulciņu atskaites koncerts. Šogad koncertu papildināja smilšu kino Krāsainā saruna, māksliniece Guna Miķelsone. Sakrālās mūzikas

Sīkāk

Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei gada 18. oktobrī,

Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei gada 18. oktobrī, Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes 2012. gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei 2018. gada 18. oktobrī, prot. Nr. 9 Dokumenta mērķis: Dokumentā aprakstīti

Sīkāk

Uzdevumu krājums matemātikā 8. klasei izglītojamajiem ar speciālajām vajadzībām 1.uzdevums: Decimāļā skaitīšanas sistēma. Skolēniem uz ekrāna parāda t

Uzdevumu krājums matemātikā 8. klasei izglītojamajiem ar speciālajām vajadzībām 1.uzdevums: Decimāļā skaitīšanas sistēma. Skolēniem uz ekrāna parāda t Uzdevumu krājums matemātikā 8. klasei izglītojamajiem ar speciālajām vajadzībām 1.uzdevums: Decimāļā skaitīšanas sistēma. Skolēniem uz ekrāna parāda tabulu un izskaidro kā pa skaitļu šķirām jāievieto dotā

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS Preiļu novada dome Preiļu 1. pamatskola Reģ. Nr. 4212900356 Daugavpils ielā 34, Preiļu novadā, LV-5301, Tālruņi: 65322749, 65322084, e-pasts: preilu1psk@pvg.edu.lv APSTIPRINĀTS ar Preiļu 1.pamatskolas

Sīkāk

APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu pad

APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu pad APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes konkursa Apraides tiesību piešķiršana radio programmas

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI Tehniskā specifikācija 3.pielikums iepirkuma Nr. VNP 2015/8 Nolikumam N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts 1. Sekcija-rotaļlietu plaukts krāsaina. 1. Pielikums Sekcija- rotaļlietu plaukts. 1. Pielikums. Sekcija

Sīkāk

2

2 2. pielikums Ministru kabineta 2004. gada 7. septembra noteikumiem 778 Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2012. gadā 1. Ziņas par operatoru 1. Operators: 1.1. nosaukums vai vārds un uzvārds SIA

Sīkāk

Microsoft Word - SEG_ atskaite_Bolderaja_2008.doc

Microsoft Word - SEG_ atskaite_Bolderaja_2008.doc SIA Bolderaja Ltd Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2008.gadā. Saturs I. Ziņas par operatoru.. 3 II. Vispārīga informācija par piesārņojošām darbībām. 4 III. Emisijas aprēķini sadedzināšanas procesiem

Sīkāk

Drives, PLC and automation products for all needs

Drives, PLC and automation products for all needs BU Drives and Controls, May Frekvenču pārveidotāji visām vajadzībām. Slide 1 Biznesa struktūra piedziņa un vadība Pielietojuma nozares HVAC Pārtikas rūpniecība Dzērienu industrija Tīrais un netīrais ūdens

Sīkāk

Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education ( Piemērots skolēniem vecuma

Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education (  Piemērots skolēniem vecuma Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education (http://hctfeducation.ca/lessons/earth-ecosystems-and-ecology/) Piemērots skolēniem vecuma posmā: Pirmsskola līdz 8. klase Kategorija: Ekosistēmas

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne ar polsterējumu Roku balsts ar polsterējumu Sānu galdiņš

Sīkāk

Apstiprinu:

Apstiprinu: Lapa : 1 (24) 1 Lapa : 2 (24) Ievads Salaspils kodolreaktora (turpmāk SKR) teritorijā un tā tuvākajā apkārtnē VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs veic Speciālās atļaujas darbībām ar

Sīkāk

Inga Borg Ziema pie Plupa

Inga Borg Ziema pie Plupa Inga Borg Ziema pie Plupa Plups ir maziņš neredzamais, kas var sarunāties ar dzīvniekiem. Cilvēki viņu neredz, izņemot tevi un mani. Plups dzīvo tālu tālu starp augstajiem kalniem. Viņš dzīvo maziņā kūdras

Sīkāk

Dual TEMP PRO

Dual TEMP PRO Dual TEMP PRO 1 Darbības instrukcija Rezultāta nolasījums 5 Ievietotas zondes nolasījums HACCP pārbaudes gaismas diods (LED) SCAN poga (infrasarkanā) Režīma poga Zondes poga (zondes ievietošanas) Ievads

Sīkāk

STOPIŅU NOVADA DOME ULBROKAS VIDUSSKOLA Reģistrācijas Nr Vālodzes, Stopiņu novadā, LV- 2130, tālrunis: , fakss: , e-pasts:

STOPIŅU NOVADA DOME ULBROKAS VIDUSSKOLA Reģistrācijas Nr Vālodzes, Stopiņu novadā, LV- 2130, tālrunis: , fakss: , e-pasts: STOPIŅU NOVADA DOME ULBROKAS VIDUSSKOLA Reģistrācijas Nr.2013901107 Vālodzes, Stopiņu novadā, LV- 2130, tālrunis: 67910372, fakss: 67910151, e-pasts: ulbrokas.skola@u-vsk.lv; www.ulbrokas-vsk.lv APSTIPRINU

Sīkāk

1

1 APSTIPRINĀTS Starptautiskās Kosmetoloģijas koledžas Padomes sēdē Rīgā, 28.10.2015., protokola Nr. 3-11/5 STUDIJU PĀRBAUDĪJUMU NOLIKUMS 1. Vispārīgie noteikumi 1.1. Nolikums nosaka kārtību, kādā kārtojami

Sīkāk

Austra Avotiņa autora vai autoru grupas vārds, uzvārds Kultūras izpausmes formas. Māksla kā kultūras forma. Ievads. darba nosaukums Materiāls izstrādā

Austra Avotiņa autora vai autoru grupas vārds, uzvārds Kultūras izpausmes formas. Māksla kā kultūras forma. Ievads. darba nosaukums Materiāls izstrādā Austra Avotiņa autora vai autoru grupas vārds, uzvārds Kultūras izpausmes formas. Māksla kā kultūras forma. Ievads. darba nosaukums Materiāls izstrādāts ESF Darbības programmas 2007. - 2013.gadam Cilvēkresursi

Sīkāk