Balvu novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Balvu novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030"

Transkripts

1 Balvu novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz gadam 1. redakcija

2 Satura rādītājs Satura rādītājs... 2 Terminu skaidrojums... 3 Ievads... 4 Vizītkarte... 6 Attīstības izaicinājumi... 7 Stratēģiskā daļa... 9 Vīzija... 9 Ilgtspējīgas attīstības mērķi... 9 Prioritāte un rīcības virzieni Novada specializācija Telpiskās attīstības perspektīva Nozīmīgākie telpiskās struktūras elementi un vēlamās ilgtermiņa izmaiņas Prioritāri attīstāmās teritorijas Apdzīvotība un pakalpojumi Autoceļi Maģistrālie inženierkomunikāciju tīkli un cita infrastruktūra Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīkls Kultūrvēsturisko un dabas ainavu teritorijas Īstenošana un uzraudzība... 29

3 Terminu skaidrojums Ainava teritorija tādā nozīmē, kā to uztver cilvēki, un kas ir izveidojusies dabas un/vai cilvēku darbības un mijiedarbības rezultātā. Ainava ir gan fizioģeogrāfisks komplekss, gan vēsturiski pārmantotu tradīciju, paražu un estētisko īpašību kopums, kultūras mantojums, kam piemīt noteikta struktūra un funkcijas. Apdzīvojuma struktūra apdzīvojuma dažādo telpā nodalāmo elementu savstarpējā izvietojuma un saikņu noturīgs kopums, kas spēj nodrošināt apdzīvojuma veselumu un tā būtisko īpašību saglabāšanu, arī notiekot iekšējām un ārējām izmaiņām. Attīstības centrs teritorija, kurā ir resursu (t.sk. cilvēkresursu), sociālo un ekonomisko aktivitāšu koncentrācija un kas veicina apkārtējās teritorijas attīstību. Ilgtspējīga attīstība sabiedrības labklājības, vides un ekonomikas integrēta un līdzsvarota attīstība, kas apmierina iedzīvotāju pašreizējās sociālās un ekonomiskās vajadzības un nodrošina vides prasību ievērošanu, neapdraudot nākamo paaudžu vajadzību apmierināšanas iespējas, kā arī nodrošina bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu. Infrastruktūra tautsaimniecības teritoriālās struktūras sastāvdaļa, ko veido transporta, sakaru, tirdzniecības, enerģētikas un ūdenssaimniecības sistēma, kā arī mājokļi, skolas, veselības aizsardzības, kultūras, sporta u.tml. iedzīvotāju aprūpes objekti un to izkārtojums kādā teritorijā. Sasniedzamība attiecas uz to, cik viegli sasniedzami galamērķi. Papildus fiziskai sasniedzamībai, izmantojot transporta infrastruktūru, savienojamība ar modernu telekomunikāciju sistēmu starpniecību veicina teritoriju sasniedzamību netaustāmā veidā. Sasniedzamība ir atkarīga no transporta infrastruktūras un pakalpojumu izplatības un kvalitātes. Stratēģija ilgākam laikposmam paredzēts vispusīgs, komplekss rīcības plāns, programma, kur izvirzīti pamatmērķi un norādīti to sasniegšanas galvenie līdzekļi. Uz tās pamata tālāk izveido detalizētākus īstermiņa plānus (taktiku). Ziemeļlatgale - Latgales kultūrvēsturiskā novada Ziemeļu daļa.

4 Ievads Šī ir ilgtspējīgas attīstības, nevis tikai ekonomiskās izaugsmes stratēģija. Šīs stratēģijas pamatdoma ir uzlabot dzīves kvalitāti ne tikai esošajai, bet arī nākamajām paaudzēm. Tā aicina apmierināt esošās paaudzes vajadzības, līdzsvarojot sabiedrības labklājības, vides un ekonomiskās attīstības intereses tā, lai nemazinātu iespējas apmierināt nākamo paaudžu vajadzības. Balvu novada nākotnes attīstības vīzija ir Balvu novads gadā veido Ziemeļlatgales ekonomiskās attīstības, pakalpojumu un pārrobežu sadarbības centru. Novadā ir veselīga un labvēlīga dzīves vide visu vecumu iedzīvotājiem, tajā dzīvo aktīvi cilvēki, kuri veido savu labklājību, radoši apvienojot dabas kapitāla, pierobežas, kultūras mantojuma un jauno tehnoloģiju sniegtās iespējas". Stratēģijā izvirzīti četri stratēģiskie mērķi (1) apturēt iedzīvotāju skaita straujo sarukšanu, (2) paaugstināt nodarbinātības iespējas, (3) uzlabot pašvaldību, uzņēmumu un iedzīvotāju sadarbību, kā arī (4) ilgtspējīgi apsaimniekot dabas resursus. Mērķu sasniegšanai tiek izvirzīta viena prioritāte. Tā ir novada konkurētspējas palielināšana. Tās īstenošana tiek paredzēta ar septiņu rīcības virzienu palīdzību. Tie ir Kompetences 21. gs. darba tirgum, Pašvaldība kā partneris mazās un vidējas uzņēmējdarbības attīstībai", "Ilgtspējīgi pakalpojumi visa mūža garumā", "Videi draudzīga infrastruktūra", "Labi pārvaldīta un iedzīvotājus iesaistoša pašvaldība", "Ziemeļlatgales kultūras mantojuma izmantošana tūrisma produktu attīstīšanai" un Balvu novads kā Latgales pārrobežas sadarbības centrs. Novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija tika izstrādāta, identificējot galvenos novada izaicinājumus un specializācijas iespējas. Balstoties uz šo informāciju, tika radīta vīzija, no tās tika izvirzīti mērķi, prioritātes, rīcības virzieni un telpiskā perspektīva. Attīstības stratēģijas izstrādē ņemti vērā šādi plānošanas principi: ilgtspējīgas un līdzsvarotas attīstības princips, stratēģiskas attīstības princips, interešu saskaņotības un līdzdalības princips, attīstības plānošanas un normatīvo aktu savstarpējās sasaistes princips. Novada izaicinājumu, mērķu un prioritāšu veidošanā tika plaši izmantota Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz gadam ( Latvija 2030 ), kā arī Latgales stratēģija 2030 un Balvu novada attīstības programma gadam un Balvu novada teritorijas plānojums gadam. Balvu novada attīstības programma gadam un Balvu novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz gadam ir sinerģiski dokumenti, jo tos vieno kopīga ilgtermiņa prioritāte.

5 Balvu novada izvirzītais rīcības virziens Kompetences 21. gs. darba tirgum un Ilgtspējīgi pakalpojumi visa mūža garuma izriet no Latvija 2030 izvirzītajām prioritātēm Ieguldījumi cilvēkkapitālā un Paradigmas maiņa izglītībā. Savukārt rīcības virziens Pašvaldība kā partneris mazās un vidējas uzņēmējdarbības attīstībai un Videi draudzīga infrastruktūra izriet no Latvija 2030 prioritātes Inovatīva un ekoefektīva ekonomika, Labi pārvaldīta un iedzīvotājus iesaistoša pašvaldība no Latvija 2030 prioritātes Inovatīva pārvaldība un sabiedrības līdzdalība, Ziemeļlatgales kultūras mantojuma izmantošana tūrisma produktu attīstīšanai no Latvija 2030 prioritātes Kultūras telpas attīstība, bet Balvu novads kā Latgales pārrobežas sadarbības centrs no Latvija 2030 telpiskās perspektīvas. Visas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā izvirzītie rīcības virzieni ir saskanīgi ar Latgales stratēģijā 2030 izvirzītajiem četriem stratēģiskajiem rīcības virzieniem kompetences, savienojumi, gudra pārvaldība un efektīvi uzņēmumi.

6 Vizītkarte Iedzīvotāju skaits (2013. gads, Pilsonības un migrācijas Lietu pārvaldes dati) Platība 1045 km 2 (2012. gads, LR Centrālā statistikas pārvaldes dati ) Iedzīvotāju blīvums 13,3 cilv./km 2 Iedzīvotāju skaita pieaugums Darba spējīgo iedzīvotāju īpatsvars Nodarbinātība - 1,7% (2012. gadā, Pilsonības un migrācijas Lietu pārvaldes dati) 65,9% (2013. gads, Pilsonības un migrācijas Lietu pārvaldes dati) Bezdarba līmenis 17,6 %, bezdarbnieku skaits 1548 (2013. gada martā, Nodarbinātības valsts aģentūras dati) Darba samaksa (bruto) 343 Ls (2012. gads, LR Centrālā statistikas pārvaldes dati ) Ģeogrāfiskais novietojums Attālums līdz valsts nozīmes attīstības centriem Nozīmīgākie ceļi Administratīvais centrs Apdzīvojuma struktūra Novads atrodas Ziemeļlatgalē. Teritorija robežojas ar Alūksnes, Gulbenes, Rugāju, Viļakas, Baltinavas, Kārsavas, Rēzeknes un Lubānas novadiem. Rīga 220 km, Rēzekne 80 km, Daugavpils 176 km, Jēkabpils 145 km, Valmiera 133 km Gulbene-Balvi-Viļaka-Krievijas robeža (Vientuļi) (P35), Balvi-Kapūne (P47) un Rēzekne-Gulbene (P36), kā arī Viļaka-Kārsava (projekts Austrumu stīga ceļš) (P45) Balvu pilsēta Balvu novadu veido reģionālās nozīmes centrs Balvu pilsēta; novada nozīmes centrs Tilžas ciems; vietējās nozīmes centri ar ciema statusu Bērzkalne, Bērzpils, Briežuciems, Egļu ciems, Krišjāņi, Kubuli, Naudaskalns, Vectilža un Vīksna; apdzīvotas vietas ar ciema statusu - Rubeņi un Vērpuļeva. Dabas resursi Lauksaimniecības zemes veido 41% no novada teritorijas, meži 38%. Dabas aizsargājamās teritorijas Lubāna mitrājs (51353 ha), Orlovas (Ērgļu) purvs (2791 ha), Stompaku purvi (2978 ha) Lielākās upes un ezeri Lielākie uzņēmumi (pēc 2012.gada datiem) Kultūras pieminekļi Aiviekste, Bolupe, Iča, Vārniena, Tilža, Pērkonu ezers (229,6 ha), Balvu ezers (167,8 ha). AS "Balvu Enerģija", SIA "Senda Dz", SIA "Liepas Z", SIA "TAKO SD", AS "Balvu Maiznieks". Balvu novadā ir 18 objektiem ir valsts nozīmes arhitektūras kultūras pieminekļu statuss, t.sk. sakrālās celtnes (Balvu katoļu baznīca, Balvu luterāņu baznīca, Bērzpils jeb Beržu katoļu baznīca un Bēržu kapu kapliča, Tilžas katoļu baznīca), kā arī 29 vietējas nozīmes pieminekļi, t.sk. Balvu muiža un Balvu novada muzejs.. Teritorijas attīstības indekss Novada teritorijas attīstības līmeņa indekss gadā bija 0,591. No visiem 110 Latvijas novadiem, Balvu novads ieņem 82. vietu (Valsts reģionālās attīstības aģentūras dati).

7 Attīstības izaicinājumi Izaicinājums 1: Sarūkošs novads Balvu novads piedzīvo straujas demogrāfiskas izmaiņas. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem pēdējo desmit gadu laika (laika posmā no līdz gadam) iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 19%. Tikai migrācijas dēļ vien laika posmā no līdz gadam novada iedzīvotāju skaits ir sarucis par 1761 iedzīvotājiem. Sarūkošs vietējais tirgus mazina novada uzņēmējdarbības iespējas un rada pieaugošas grūtības noturēt jau esošos novada iedzīvotājus, kā arī mazinās darba spēks, jo īpaši jauniešu, pieejamību novada uzņēmējiem. Turklāt, samazinoties iedzīvotāju skaitam, nākotnē pieaugs infrastruktūras uzturēšanas izmaksas uz vienu iedzīvotāju. Izaicinājums 2: Vāji attīstīta uzņēmējdarbība Novadā ir salīdzinoši liels bezdarba līmenis gada martā tas bija 17,6% jeb par 2% augstāks nekā vidējais bezdarba līmenis Latgales reģionā (Nodarbinātības valsts aģentūras dati). Augstais bezdarba līmenis ir saistīts ar zemu uzņēmējdarbības aktivitātes līmeni. Par to liecina novada ekonomikas struktūra, kurā dominē pašnodarbinātie un individuālie komersanti tie veido 62,7% no ekonomiski aktīvajām saimnieciskajām vienībām novadā, kamēr komercsabiedrību jeb uzņēmumu īpatsvars novadā ir tikai 14,9%, kas ir 3,2 reizes mazāk nekā vidēji Latvijā (2011. gada CSP dati). Esošā ekonomikas struktūra ir maz orientēta uz jaunu darba vietu radīšanu plašākam novada iedzīvotāju lokam. Izaicinājums 3: Zema iedzīvotāju līdzdalība Novadā ir novērojama salīdzinoši zema iedzīvotāju iesaiste politiskajos un sabiedriskajos procesos. Par to liecina gan zemā iedzīvotāju līdzdalība pašvaldības velēšanās, gan dalība nevalstiskās organizācijās. Tikai 47,0% balstiesīgo novada vēlētāju piedalījās gada pašvaldību vēlēšanās. Salīdzinot ar pagājušajām velēšanām, iedzīvotāju līdzdalība samazinājās par 4,1% (Centrālās vēlēšanas komisijas dati). Pazīme, ka vairums sabiedrības norobežojās no politiskajiem un sabiedrības procesiem, norāda, ka novadā ir zems iedzīvotāju savstarpējās uzticības līmenis, kas būtiski apgrūtina iedzīvotāju, pašvaldības institūciju un uzņēmumu sadarbības spējas. Izaicinājums 4: Nolietojusies ceļu infrastruktūra Balvu novadā ir nolietojusies ceļu infrastruktūra aptuveni 90% ceļu infrastruktūrai ir nepieciešama seguma rekonstrukcija vai remonts. Turklāt tikai 1,3% no ceļiem un 56,3% no ielām ir

8 asfaltētas. Nolietojusies ceļu infrastruktūra samazina iedzīvotāju sasniedzamību un mobilitāti starp Balvu pilsētu un novada vietējās nozīmes attīstības centriem (Balvu novada attīstības programma gadam). Tas atstāj negatīvu ietekmi uz novada ekonomiku un iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Vājā sasniedzamība apgrūtina kvalitatīvu sociālo pakalpojumu sniegšanu novada iedzīvotajiem, mazina novada pievilcību gan izvēloties uzņēmējdarbībai piemērotu darbības vietu, gan kā tūrisma galamērķi. Izaicinājums 5: Austrumu pierobežas teritorija Balvu novads ietilpst Krievijas pierobežas teritorijā. Pierobežas novadiem ir raksturīgi zemāki attīstības rādītāji, salīdzinot ar citu Latvijas novadu rādītājiem. Iedzīvotāju skaits pierobežā ir samazinājies ļoti strauji; to ir veicinājusi teritorijas slikta sasniedzamība, kas palielina perifērijas efektu un sekmē pierobežas teritoriju iztukšošanos. Vienīgā republikas mēroga pilsēta, kas no Balviem ir mazāk nekā 100 km attālumā, ir Rēzekne. Tā atrodas 80 km attālumā, kamēr Valmiera 133 km, Jēkabpils 145 km, Daugavpils 176 km un Rīga 220 km attālumā. Vājā republikas mēroga pilsētu sasniedzamība samazina tirgus potenciālu Balvu novada uzņēmējiem. Ņemot vērā, kā Balvu novads atrodas ģeogrāfiski tuvu Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas un Lietuvas teritorijām, novadam ir jāmeklē sadarbības iespējas ar šo valstu pierobežu teritorijām, kā arī jāmeklē sadarbības partneri Baltijas jūras reģionā.

9 Stratēģiskā daļa Vīzija Balvu novads gadā veido Ziemeļlatgales ekonomiskās attīstības, pakalpojumu un pārrobežu sadarbības centru. Novadā ir veselīga un labvēlīga dzīves vide visu vecumu iedzīvotājiem, tajā dzīvo aktīvi cilvēki, kuri veido savu labklājību, radoši apvienojot dabas kapitāla, pierobežas, kultūras mantojuma un jauno tehnoloģiju sniegtās iespējas. Ilgtspējīgas attīstības mērķi Mērķis 1: Apturēt iedzīvotāju skaita straujo sarukšanu Iedzīvotāji ir novada attīstības galvenais dzinējspēks. Ilgtspējīgas attīstības iespējas ir būtiski apdraudētas straujā iedzīvotāju skaita sarukuma dēļ (sk. sadaļu Attīstības izaicinājumi ). Balvu novada ilgtspējīgas attīstības mērķis ir apturēt iedzīvotāju skaita sarukšanu. Tas sevī ietver gan emigrācijas mazināšanu, gan jaunu iedzīvotāju piesaisti. Attēls 1. Attīstības mērķi 1. Apturēt iedzīvotāju skaita sarukšanu 2. Paaugstināt nodarbinātības iespējas 3. Uzlabot pašvaldību, uzņēmumu un iedzīvotāju sadarbību 4. Ilgtspējīgi apsaimniekot dabas resursus Mērķis 2: Paaugstināt nodarbinātības iespējas Novadā ir salīdzinoši augsts bezdarba līmenis un novecojoša sabiedrība (sk. sadaļu Attīstības izaicinājumi ). Šīm tendencēm mijiedarbojoties, var pieaugt nabadzības riski, jo īpaši pirms pensijas vecuma iedzīvotāju vidū. Šis mērķis sevī ietver gan konkurētspējīgas un daudzveidīgas uzņēmējdarbības attīstību, gan iedzīvotāju zināšanu un prasmju pielāgošanu jaunām darba tirgus iespējām.

10 Mērķis 3: Uzlabot pašvaldību, uzņēmumu un iedzīvotāju sadarbību Savstarpēja uzticība un sadarbība ir būtisks ilgtspējīgas attīstības kapitāls. Novadā ir novērojama neattīstīta sadarbība, par ko liecina zemie sabiedrības līdzdalības rādītāji (sk. sadaļu Attīstības izaicinājumi ). Šis mērķis sevī ietver sadarbības veicināšanu starp iedzīvotājiem, pašvaldību, uzņēmējiem un nevalstiskām organizācijām. Mērķis 4: Ilgtspējīgi apsaimniekot dabas resursus Mežu, lauksaimniecības zemes, ūdens un citu dabas resursu efektīva un pareiza izmantošana ļauj peļņu nesošā veidā saglabāt un uzturēt novada dabas kapitālu. Novada dabas kapitāla un ainavu apsaimniekošanā ir jābalstās uz ilgtspējīgas attīstības pamatideju. Tā ir apmierināt esošās paaudzes vajadzības, lai nemazinātu nākamo paaudžu vajadzību apmierināšanas iespējas. Prioritāte un rīcības virzieni Attēls 2. Prioritāte un rīcības virzieni Prioritāte: Novada konkurētspējas palielināšana RV 1: Kompetences 21. gs. darba tirgum RV2: Pašvaldība kā partneris MVU attīstībai RV3: Ilgstpējīgi pakalpojumi mūža garumā RV4. Videi draudzīga infrastruktūra RV5: Labi pārvaldīta & iesaistoša pašvaldība RV6: Ziemeļlatgales kultūras mantojuma izmantošana tūrisma produktu attīstīšanai RV7: Balvu novads kā Latgales pārrobežas sadarbības centrs

11 Prioritāte: Novada konkurētspējas palielināšana Novada attīstība ir konsolidēta, lai palielinātu novada konkurētspēju, stimulējot resursu un potenciāla izmantošanu un mazinot infrastruktūras nepilnības, lai piesaistītu novadam izglītotus un aktīvus jauniešus, kas iesaistās uzņēmējdarbībā un kopā ar esošajiem novada uzņēmējiem rada darba vietas novada iedzīvotājiem. No šis prioritātes izriet 7 rīcības virzieni. Rīcības virziens 1: Kompetences 21. gs. darba tirgum Rīcības virziens ir vērsts uz Balvu novada kā Ziemeļaustrumu Latvijas izglītības centra nostiprināšanu. Plašais izglītības institūciju tīkls sniedz būtiskas iespējas sniegt izglītības pakalpojumus Ziemeļaustrumu Latvijas reģiona iedzīvotājiem (sk. sadaļu Novada specializācija ). Ir svarīgi papildināt šo tīklu ar kvalitatīviem izglītības pakalpojumiem, kuri sniedz zināšanas un prasmes 21. gadsimta darba tirgum. Īpašu uzmanību būtu jāpievērš attālinātā darba iemaņām, projektu darbiem, atvērto biroju telpu (angliski coworking) un rezidenču tipa inkubatoru nodrošināšanai un citām mūsdienīgām darba formām. Iespējamās aktivitātes: 1. izglītības iestāžu infrastruktūras sakārtošana un pakalpojumu attīstība; 2. neformālās un mūžizglītības attīstība; 3. apmācību attīstīšana iedzīvotāju IT kompetenču palielināšanai; 4. attālināta darba iespējas atbalstoša infrastruktūra; 5. lauku skolu kā pakalpojumu sniegšanas centru attīstība. Rīcības virziens 2: Pašvaldība kā partneris mazās un vidējas uzņēmējdarbības attīstībai" Rīcības virziens ir vērsts uz mazās un vidējās uzņēmējdarbības attīstīšanu un jo īpaši atbalstu pašnodarbinātajiem un individuālajiem komersantiem attīstīties par uzņēmumiem, kuri rada darba vietas novada iedzīvotājiem (sk. sadaļu Attīstības izaicinājumi ). Pašvaldībai ir jākļūst par nozīmīgu partneri uzņēmējiem, lai sekmētu jaunu darba vietu radīšanu. Iespējamās aktivitātes: 1. Biznesa centra darbības pilnveidošana; 2. uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūras attīstība; 3. radošas un inovatīvas uzņēmējdarbības veicināšana; 4. vietējās kooperācijas stimulēšana;

12 5. atzinības zīmes izveide uzņēmumiem, kas izmanto vietējos resursus; 6. vietējiem uzņēmējiem draudzīgs pašvaldības iepirkums; 7. veicināt labāku novada iekšējo un ārējo sasniedzamību un ilgtspējīgas darbaspēka mobilitātes nodrošināšanu. Rīcības virziens 3: Ilgtspējīgi pakalpojumi visa mūža garumā Emigrācija un sabiedrības novecošanās ir būtiski novada izaicinājumi (sk. sadaļu Attīstības izaicinājumi ). Lai mazinātu emigrāciju, kā arī sabiedrības novecošanās ietekmi, ir nepieciešams attīstīt ilgtspējīgus pakalpojumus visa mūža garumā, īpašu uzmanību pievēršot veselības, tautas sporta un mūžizglītības jomām. Šie pakalpojumi būtu jāattīsta, gudri izmantojot un pārveidojot esošo infrastruktūru un vietējo cilvēku potenciālu. Iespējamās aktivitātes: 1. mūžizglītības pilnveidošana un attīstība; 2. sociālās aprūpes, rehabilitācijas un sociālo pakalpojumu infrastruktūras un pakalpojumu attīstība; 3. nevalstisko organizāciju iesaiste sociālo pakalpojumu sniegšanā; 4. veselības un sociālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšana pēc iespējas tuvāk klienta dzīves vietai; 5. veselīgu un aktīvu dzīvesveidu atbalstošas infrastruktūras pilnveidošana un attīstība, kā arī veselīgas atpūtas pasākumu popularizēšana; 6. sporta infrastruktūras pilnveidošana un attīstība, kā arī sporta, īpaši tautas jeb masu sporta, pasākumu organizēšana un popularizēšana. Rīcības virziens 4: Videi draudzīga infrastruktūra Rīcības virziens ir vērsts uz infrastruktūras attīstīšanu, kura pēc iespējas mazāk piesārņo vidi un noplicina novada dabas resursus. Jo īpaši būtiski ir attīstīt kompaktu un ilgtspējīgu infrastruktūru, lai, samazinoties iedzīvotāju skaitam, nepieaugtu infrastruktūras uzturēšanas ekonomiskās un vides izmaksas uz vienu iedzīvotāju (sk. sadaļu "Attīstības izaicinājumi"). Iespējamās aktivitātes: 1. energoefektivitāte; 2. dabas teritoriju sakopšana un izmantošana iedzīvotāju aktīvai atpūtai;

13 3. videi draudzīgas enerģijas un atjaunojamo dabas resursu izmantošana; 4. transporta infrastruktūras un inženierkomunikāciju tīklu infrastruktūras sakārtošana un attīstība; 5. velotransporta infrastruktūras izveide un attīstība; 6. ciemu un pilsētas zaļo teritoriju infrastruktūras uzlabošana; 7. komunālās saimniecības sakārtošana un attīstība; 8. degradēto teritoriju sakopšana un iekļaušana saimnieciskajā darbībā; 9. veselīgas, ekoloģiskas pārtikas ražošanas un tirdzniecības veicināšana; 10. neizmantoto lauksaimniecības zemju atgriešana saimnieciskajā darbībā. Rīcības virziens 5. Labi pārvaldīta un iedzīvotājus iesaistoša pašvaldība Rīcības virziens ir vērsts uz iedzīvotāju līdzdalības palielināšanu novada politiskajos un sabiedriskajos procesos. Tieši pašvaldība var būt par sadarbības katalizatoru starp dažādām sociālām un interešu grupām, kā arī iedzīvotājiem, valsti un uzņēmējiem (sk. sadaļu "Attīstības izaicinājumi"). Iespējamās aktivitātes: 1. vietējo iniciatīvu atbalstīšana novada ekonomikas izaugsmei un pakalpojumu tālākai attīstībai; 2. pašvaldības kapacitātes stiprināšana; 3. kvalitātes vadības sistēmas un labas pārvaldības principu ieviešana pašvaldībā; 4. ieviest pašvaldībā vienas pieturas aģentūras principu apkalpošanā, kā arī izmantot jaunākās tehnoloģijas attālinātu pakalpojumu sniegšanā; 5. aktīvāka un labāka pašvaldības sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām; 6. izbraukuma sēdes un tikšanās ar iedzīvotajiem pagastos. Rīcības virziens 6: Ziemeļlatgales kultūras mantojuma izmantošana tūrisma produktu attīstīšanai Prioritāte ir vērsta uz novada kultūras mantojuma popularizēšanu un komercializēšanu ar tūrisma palīdzību. Unikālie Ziemeļlatgales kultūras cilvēki ir resurss, kurš dod iespēju attīstīt eksportspējīgus tūrisma produktus, jo īpaši ņemot vērā ģeogrāfiski tuvo atrašanos Krievijas, Igaunijas un Baltkrievijas teritorijām. Tā ir iespēja attīstīt novada ekonomiku, veicināt lauku kultūrvides saglabāšanu, amatniecības un radošo industriju attīstību.

14 Iespējamās aktivitātes: 1. Sadarbība ar blakus esošiem novadiem Ziemeļlatgales vienotā tūrisma maršuta izveidošanai; 2. pilsētas un pagastu teritoriju unikālo iezīmju un vērtību saglabāšana; 3. nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana; 4. kultūras infrastruktūras sakārtošana un attīstība; 5. kultūras pasākumu organizēšana un mārketings; 6. dabas teritoriju pārdomāta iekļaušana tūrisma projektos; 7. rezidenču piedāvājums radošo profesiju pārstāvjiem, lai veicinātu atgriešanos vai pārcelšanos uz Balviem. Rīcības virziens 7: Balvu novads kā Latgales pārrobežas sadarbības centrs Prioritāte ir vērsta uz aktivitātēm, kuras pilnvērtīgi izmanto pierobežas reģionu sadarbības potenciālu un ES finansējuma sniegtās iespējas Baltijas jūras reģiona pārrobežu projektu veidošanai, lai veicinātu novada ekonomisko un sociālo attīstību, kā arī stiprinātu vietējo kopienu. Rīcības virziens izriet no Balvu novada atrašanās Krievijas pierobežas teritorijā, kā arī ģeogrāfiskā tuvuma Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas teritorijām. Šī ģeogrāfiskā iezīme apvienojumā ar pārrobežas sadarbības kompetenci varētu būt labs potenciāls sadarbības veidošanai starp Baltijas jūras reģionu pašvaldībām (piemēram, Skandināvijas valstīm). Iespējamās aktivitātes: 1. pārrobežu sadarbības projektu veicināšana kultūras, tūrisma, izglītības un uzņēmējdarbības jomās; 2. zināšanu uzkrāšana un izplatīšana citām Latvijas pašvaldībām tajos jautājumos, kuri ir saistīti ar pārrobežu sadarbību; 3. sadarbības projektu uzsākšana ar Baltijas jūras reģiona partneriem. Novada specializācija Ekonomiskā specializācija: dabas resursu ieguve un pārstrāde, lauksaimniecība, kokapstrāde un loģistika Novada ekonomiskā specializācija ir orientēta uz četriem virzieniem uz atjaunojamo darbas resursu (t.sk. kūdras, kā arī sapropeļa) ieguvi un pārstrādi, lauksaimniecības attīstību ar augstu

15 pievienotu vērtību, kokapstrādi un loģistiku. Trīs nozares ir saistītas ar novada dabas bagātībām. Dabas bagātību gudrāka izmatošana, tas ir, lielākas pievienotās vērtības radīšana var kalpot par pamatu lielākai novada iedzīvotāju turībai un jaunu darba vietu veidošanai. Nozīmīgākais uzsvars ir liekams uz kūdras ieguvi un pārstrādi. Tieši šajā jomā novadam ir vislielākās konkurētspējas priekšrocības pār blakus esošajiem novadiem. Papildus tam ir jāturpina attīstīt lauksaimniecību, īpaši bioloģisko lauksaimniecību, un kokapstrādi, jo pasaulē pieaug pieprasījums pēc ekoloģiskiem un veselīgiem produktiem. Savukārt loģistika kā novada ekonomiskā specializācija izriet no ģeogrāfiskās atrašanās Krievijas pierobežas teritorijā. Attēls 3. Novada specializācija 1. Ekonomiskā specializācija: dabas resursu ieguve un pārstrāde, lauksaimniecība, kokapstrāde un loģistika 2. Tūrisma specializācija: Ziemeļlatgales kultūras centrs 3. Pakalpojumu specializācija: izglītība 4. Pašvaldības specializācija: pārrobežu sadarbība Pakalpojumu specializācija: izglītība Balvu pilsēta ir reģionālas nozīmes attīstības centrs ar plašu izglītības institūciju tīklu. Plašā skolu tīkla un to nodrošinājuma dēļ novads sevi redz kā pamatizglītības, vispārējās vidējās un profesionālās izglītības sniedzēju arī blakus esošo novadu iedzīvotājiem. Balvu Tālākizglītības un cilvēkresursu attīstības centrā ir iespējams apgūt arī vairāku augstāko mācību iestāžu klātienes studiju programmas, kas ļauj Balviem kļūt par talākizglītības un augstākās izglītības pakalpojumu sniedzēju visas Ziemeļlatgales iedzīvotājiem, palīdzot tiem profesionāli pilnveidoties un pārkvalificēties atbilstoši darba tirgus pieprasījumam. Tūrisma specializācija: Ziemeļlatgales kultūras centrs Balvu novads ir Ziemeļlatgales centrs. Šeit tiek koptas un saglabātas kultūras mantojuma nemateriālās un materiālās vērtības, attīstīta mūsdienīga kultūras infrastruktūra un kultūras darba

16 organizēšana notiek augstā profesionālā līmenī. Šīs kvalitātes var kļūt par veiksmīgu atspērienu kultūras tūrisma attīstībai un Balvu novada kā Ziemeļlatgales kultūrvēsturiskā reģiona centra pozicionēšanai" Pašvaldības specializācija: pārrobežu sadarbība Balvu novada atrašanās Krievijas pierobežas teritorijā, kā arī ģeogrāfiskais tuvums Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas teritorijām sniedz lieliskas iespējas iesaistīties pārrobežu projektos. Balvu novada pašvaldība sevi redz kā neatņemamu sadarbības partneri pārrobežu sadarbības projektos. Pašvaldība uzkrās un izplatīs zināšanas, kuras ir saistītas ar pārrobežu sadarbību, nodrošinot informācijas apmaiņu ar citām Latvijas un Baltijas jūras reģiona pašvaldībām.

17 Telpiskās attīstības perspektīva Nozīmīgākie telpiskās struktūras elementi un vēlamās ilgtermiņa izmaiņas Telpiskās attīstības svarīgākais pamatnosacījums Balvu novadā ir teritorijas ilgtspējīgas attīstības nodrošināšana, ievērojot novada teritorijas attīstības vēsturisko pēctecību, respektējot iedzīvotāju šodienas vajadzības un nākotnes nepieciešamības, nodrošinot ekonomisko aktivitāšu iespēju realizēšanu tik lielā mērā, cik tas nodrošina teritorijas sabalansētu dabas un cilvēku radītās vides līdzāspastāvēšanu. Novadam kā galvenie telpiskās perspektīvas attīstības virzieni tiek izvirzīti: 1. bioloģiskās lauksaimniecības attīstība lauksaimniecībai piemērotās zemēs (sk. sadaļu Prioritāri attīstāmās teritorijas ); 2. policentriskas apdzīvotības un pakalpojumu sniegšanas saglabāšana (sk. sadaļu Apdzīvotība un pakalpojumi ); 3. iekšējās un ārējās sasniedzamības uzlabošana (sk. sadaļu Autoceļi ); 4. kultūras un dabas vērtīgo ainavu saglabāšana (sk. sadaļas Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīkls un Kultūrvēsturisko un dabas ainavu teritorijas ) Prioritāri attīstāmās teritorijas Balvu novada ekonomiskā specializācija ir vērsta uz trim uzņēmējdarbības virzieniem (1) dabas resursu ieguvi un pārstrādi; (2) lauksaimniecību, īpaši bioloģisko lauksaimniecību, un (3) kokapstrādi. Ņemot vērā šo specializāciju, novadam ir svarīgi attīstīt derīgo izrakteņu teritorijas, bioloģiskajai lauksaimniecībai piemērotas zemes, mežsaimniecības, kā arī ražošanas attīstības teritorijas. Savukārt tūrisma un rekreācijas teritorijām ir jākalpo kā būtiskām teritorijām Balvu novada ekonomikas dažādošanai (sk. attēlu Telpiskā struktūra ). Lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir lielākais resurss lauku teritoriju attīstībai. Šīs teritorijas ir jāorientē uz bioloģiskas gala produkcijas ieguvi. Būtiski ir uzlabot lauksaimniecībā izmantojamo zemju auglību, atjaunojot un rekonstruējot meliorācijas sistēmas. Lauksaimniecības zemes izlietošanas mērķiem ir jābūt savienotiem ar vides, lauku apvidu ainavu, dabas resursu, augsnes un sugu daudzveidības aizsardzību un uzlabošanu. Derīgo izrakteņu teritorijās būtu atbalstāma kūdras,

18 sapropeļa un citu derīgo izrakteņu ieguve un pārstrāde. Mežsaimniecības teritorijās ir būtiski nodrošināt mežu apsaimniekošanu un kāpināt meža ekonomisko vērtību, veicinot mežu teritoriju apmežošanu ar saimnieciski vērtīgākām koku sugām. Ražošanas attīstības teritorijās būtu atbalstāma kokapstrāde, kā arī lauksaimniecības produktu pārstrāde un ražošana. Ražošanas attīstības teritorijas galvenokārt būtu veidojamas ap novadu attīstības centriem un to tuvumā esošajām teritorijām. Tūrisma un rekreācijas (atpūtas) zonas ir būtiskas teritorijas gan tūrisma vajadzībām, gan viensētu apbūvei, kuras galvenokārt veidojas ap ūdens teritorijām.

19 Attēls 4. Telpiskā struktūra

20 Sekojot prioritāro teritoriju attīstības vadlīnijām, pašvaldība: atbalsta lauksaimniecības zemju konsolidāciju lauksaimniecības attīstībai nozīmīgās teritorijās, kā arī tradicionālās lauksaimniecības, bioloģiskās lauksaimniecības un tūrisma attīstību tūrisma un rekreācijas teritorijās; atbalsta lauksaimniecības ražošanas objektu izvietošanu lauksaimniecības teritorijās, ja tie nepārsniedz vienas saimniecības apkalpošanas vajadzības; atļauj līdz derīgo izrakteņu ieguves uzsākšanai teritorijas izmantot lauksaimniecības vai mežsaimniecības vajadzībām; sekmē meliorācijas sistēmu saglabāšanu un atjaunošanu, novēršot lauksaimniecībā izmantojamo zemju vērtības samazināšanos; sekmē publisko upju un ezeru pieejamību atpūtas un tūrisma mērķiem, kā arī brīvas pārvietošanās iespējas pa upēm un ezeriem; neatbalsta īpaši vērtīgo lauksaimniecības zemju degradēšanu, aizaudzēšanu ar krūmiem, nezālēm, tai skaitā latvāņiem, un meliorācijas sistēmu sagraušanu. Apdzīvotība un pakalpojumi Balvu novada apdzīvojuma struktūru veido: Latgales reģiona nozīmes centrs Balvu pilsēta, novada nozīmes centrs Tilžas ciems, vietējas nozīmes centri ar ciema statusu Bērzkalne, Bērzpils, Briežuciems, Egļuciems, Krišjāņi, Kubuli, Naudaskalns, Vectilža, Vīksna, kā arī apdzīvotās vietas Vērpuļeva, Rubeņi. Novadam ir svarīgi saglabāt šo četru pakāpju policentriska apdzīvojuma struktūru (sk. attēlu Attīstības centri un ceļu infrastruktūra ). Balvu pilsēta ieņem nozīmīgu lomu ne tikai novadā, bet arī Latgales reģionā. Balvu pilsētas loma nākotnē pieaugs, attīstot ciešākas, funkcionāli papildinošas saites ar Alūksni un Gulbeni. Tas ir veids kā Balvi var stiprināt savu nozīmi kā nacionālas nozīmes centrs. Balvu pilsētā un Tilžas ciemā būtu jānodrošina bagātīgs pakalpojumu grozs, savukārt novada attīstības centros pakalpojumu sniegšanā būtu jāizmanto vienas pieturas aģentūras pieeja. Tabula 1. Apdzīvojuma struktūra un pakalpojumu grozs Reģionālas nozīmes centrs - Balvu pilsēta - novada pašvaldības pārvaldes institūcijas - valsts pārvaldes institūcijas - pamatskola un vispārējās vidējās izglītības iestādes (pamatskola, vidusskola, valsts ģimnāzija) - pirmsskolas izglītības iestāde - interešu izglītības iestāde

21 - profesionālās ievirzes izglītības iestādes - profesionālās izglītības iestāde - augstākās izglītības ieguves iespējas (iestādes)? - sporta pakalpojumi - primārās un ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumi - veselības aprūpe daudzprofilu slimnīcā - pilna apjoma sociālā dienesta pakalpojumi (uzskaitīt??) - ilgstoša sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumi - reģionālas nozīmes kultūras iestāžu pakalpojumi( multifunkcionāls kultūras nams, centrālā bibliotēka, novada muzejs) - reģionālas nozīmes atpūtas un sporta infrastruktūras objekti - publiski pieejams ātrdarbīgs internets - dzīvojamais fonds - izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi - tirdzniecība un pakalpojumi - finanšu un apdrošināšanas pakalpojumi - sabiedriskā transporta pieejamība - asfaltbetona seguma ceļi līdz reģionālas, nacionālas un starptautiskas nozīmes centriem - ūdensapgādes, kanalizācijas un siltumapgādes nodrošinājums - ielu apgaismojums - teritorijas saimnieciskās darbības attīstībai, arī ražošanas objektu izvietošanai - Biznesa centra uzņēmējdarbības atbalsta pakalpojumi Novada nozīmes centrs - Tilžas ciems - pašvaldības pārvaldes pakalpojumi - vispārējā vidējās izglītības iestāde (vidusskola) - pirmsskolas izglītības iestāde - interešu izglītības ieguves iespējas ( iestāde?) - profesionālās ievirzes izglītības pakalpojumi - sporta pakalpojumi - primārās un ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumi - pilna apjoma sociālā dienesta pakalpojumi (uzskaitīt??) - kultūras pakalpojumi ( bibliotēka, kultūras nams, muzejs) - publiski pieejama atpūtas un sporta infrastruktūra - publiski pieejams ātrdarbīgs internets - dzīvojamais fonds - operatīvo dienestu iestādes (neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta atbalsta vietas) - mazumtirdzniecības pakalpojumi - izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi - sabiedriskā transporta pieejamība - asfaltbetona seguma ceļš līdz reģionālas nozīmes centram Balvu pilsētai - ūdensapgādes, kanalizācijas un siltumapgādes nodrošinājums - ielu apgaismojums - teritorijas saimnieciskās darbības attīstībai - informatīvi konsultatīvā atbalsta pakalpojumi uzņēmējiem Vietējās nozīmes centri - Briežuciems, Egļuciems un Bērzkalnes, Bērzpils, Krišjāņu, Kubulu, Naudaskalna, Vectilžas, Vīksnas ciemi - pašvaldības pārvaldes pakalpojumi - vispārējās izglītības iestāde vai nodrošināts transports audzēkņu pārvadāšanai uz tuvāko izglītības iestādi - pirmsskolas izglītības iestāde vai grupa vai nodrošināts transports audzēkņu pārvadāšanai uz tuvāko izglītības iestādi - interešu izglītības pieejamība - sporta pakalpojumi - primārās veselības un sociālās aprūpes pakalpojumi (uzskaitīt??) - kultūras pakalpojumi ( bibliotēka, tautas/saieta nams) - publiski pieejama atpūtas un sporta teritorijas - publiski pieejams ātrdarbīgs internets - dzīvojamais fonds - mazumtirdzniecības pakalpojumi - sabiedriskā transporta pieejamība - asfaltbetona seguma ceļš līdz reģionālas nozīmes centram Balvu pilsētai - ūdensapgādes, kanalizācijas un siltumapgādes nodrošinājums - ielu apgaismojums

22 - teritorijas uzņēmējdarbības izvietošanai - biznesa konsultants Pārējās apdzīvotās vietas Rubeņi, Verpuļeva Ceļu un komunikāciju infrastruktūra, elektroenerģijas pieejamība Viensētu loma palielināsies, attīstoties lauku tūrismam, pasīvajai un aktīvajai atpūtai, kā arī to izmantošanai par brīvdienu un vasaras mājokli pilsētniekiem. Vadlīnijas apdzīvojuma attīstībai: 1. jāveicina Latgales tradicionālās apdzīvojuma struktūras saglabāšana un attīstība, revitalizējot esošās apdzīvotās vietas un izvairoties no jaunu apdzīvoto vietu veidošanās teritorijās, kur nav nodrošināta vismaz minimālā nepieciešamā sociālā un inženiertehniskā infrastruktūra; 2. jāizvairās no apdzīvoto vietu nepamatotas izplešanās uz dabas teritoriju rēķina, jāpanāk optimāla iedzīvotāju un apbūves blīvuma paaugstināšana pilsētās un ciemos; 3. katras apdzīvotās vietas plānojumam jāveicina dzīves vides kvalitātes paaugstināšanās ne tikai vietējā pašvaldībā, bet visā reģionā, sabalansējot gan iedzīvotāju intereses, gan ekonomiskās izaugsmes iespējas, gan dabas un kultūrvides aizsardzības prasības; 4. plānojot apdzīvoto vietu inženiertehnisko nodrošinājumu, jāmeklē inovatīvi un videi draudzīgi risinājumi un tehnoloģijas, lai taupītu energoresursus un mazinātu vides piesārņojumu; 5. plānojot jaunu mājokļu, sociālo un citu pakalpojumu objektu, darba vietu attīstīšanu, iespēju robežās jāizmanto jau esošā infrastruktūra. Autoceļi Ārējā sasniedzamība Ir jāuzlabo novada sasniedzamība starp Daugavpils, Rēzeknes, Alūksnes un Gulbenes pilsētām, kā arī Krievijas teritorijā esošo Pleskavas apgabalu. Balvu novada attīstībai būtiski ir nacionālās nozīmes autoceļa statusa piešķiršana transporta koridoram Austrumu stīga, kā arī ceļam Gulbene Balvi Viļaka Vientuļi Pitalova. Šo ceļu attīstība ievērojami paaugstinās valsts Ziemeļu pilsētu tīkla potenciālu un pastiprinās Balvu pilsētas lomu. Attīstoties muitas darbībai Robežas kontroles punktā Vientuļi, varētu pieaugt vajadzība pēc apvedceļa izbūves nepieciešamību ap Balvu pilsētu (sk. attēlu Attīstības centri un ceļu infrastruktūra ).

23 Attēls 5. Ārējā sasniedzamība Iekšējā sasniedzamība Ņemot vērā novada nolietojušos ceļu infrastruktūru, ir būtiski modernizēt novada nozīmes ceļus, veidot videi draudzīgas transporta sistēmas un nodrošināt velotīkla attīstību (sk. sadaļu Izaicinājumi ), lai uzlabotu novada iekšējās mobilitātes iespējas, kā arī veidotu ilgtspējīgu un savstarpēji papildinošu attīstības centros pieejamo pakalpojuma klāstu. Vadlīnijas sasniedzamības uzlabošanai: 1. jānodrošina visu apdzīvoto vietu gan ciemu un urbāno teritoriju, gan atsevišķu lauku sētu, ražošanas, pakalpojumu u.c. objektu lauku teritorijā sasniedzamība pa labas kvalitātes autoceļiem, kas aprīkoti ar satiksmes drošības tehniskajiem līdzekļiem; 2. jāveicina visu novada un vietējas nozīmes attīstības centru sasniedzamība pa asfaltbetona seguma ceļiem; 3. jāveicina efektīva, savstarpēji saskaņota, iedzīvotājiem ērta sabiedriskā transporta sistēma

24 novada apdzīvoto vietu, reģionālo un nacionālo attīstības centru sasniedzamībai. Attēls 6. Attīstības centri un ceļu infrastruktūra

25 Maģistrālie inženierkomunikāciju tīkli un cita infrastruktūra Novadā atrodas nacionālās nozīmes infrastruktūras objekti. Tie ir trīs 100 kv augstsprieguma elektrolīnijas un astoņas mobilo operatoru bāzes stacijas, kuras veic būtisku lomu Latgales reģiona nodrošināšanai ar mobilo sakaru pakalpojumiem. Šo teritoriju esošā vai plānotā (atļautā) izmantošana ir slēgtas vai ierobežotas lietošanas režīma būves, ietaises un teritorijas. To lietošanas ierobežojumi izriet gan no vēlēšanās aizsargāt specializētu objektu, gan no bīstamības, ko var radīt pats objekts. Vadlīnijas inženierkomunikāciju tīklu uzlabošanai: 1. inženiertīkli pēc iespējas kompakti jākoncentrē koridoros gar autoceļiem. Ciemos un citās urbanizētās vietās galvenie inženiertīkli izvietojami ielu un ceļu sarkano līniju koridoros un nodalījuma joslās, izvairoties no atsevišķu zemes vienību šķērsošanas; 2. jāparedz mūsdienu prasībām atbilstošu informācijas sistēmu izveide, nodrošinot augstas kvalitātes infrastruktūru telekomunikāciju un datu pārraides tīklus; 3. novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija atbalsta ūdensapgādes, kanalizācijas un atkritumu apsaimniekošanas sistēmas uzlabošanu un modernizāciju, vides piesārņojuma samazināšanu un infrastruktūras pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanu; 4. visās apdzīvotajās vietās jānodrošina līdzvērtīga pieeja informācijas un telekomunikāciju pakalpojumiem, tajā skaitā pieeja internetam. Jāveicina platjoslas interneta attīstība. 5. novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija atbalsta zaļo enerģiju alternatīvu energoapgādes veidu un videi draudzīgu tehnoloģiju attīstību, izmantojot vietējos atjaunojamos energoresursus koksnes atkritumus, salmus, biogāzi, zemes/ūdens siltumsūkņus u.c. Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīkls Balvu novadā ir trīs nozīmīgas, īpaši aizsargājamās dabas teritorijas dabas liegums Lubāna mitrājs, dabas liegums Orlovas (Ērgļu) purvs un dabas liegums Stompaku purvi. Šie dabas liegumi ir Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kas iekļautas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Natura Dzīvnieku brīvas kustības nodrošināšanai starp dabas aizsargājamām teritorijām iespēju robežās ir nepieciešams veicināt zaļo koridoru attīstību starp dabas teritorijām, tā izveidojot savstarpēji integrētu zaļā tīklojuma telpisko struktūru (sk. attēlu Kultūrvēsturiskie objekti un ainavas, kā arī īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīkls ). Zaļie

26 koridori kalpo kā joslas meža dzīvnieku migrācijai, jo daudzu dzīvnieku izplatības areāls bieži vien ir lielāks par vienu meža masīvu. Zaļajos koridoros būtu jāparedz brīva un maz ierobežota dzīvnieku kustība. Vadlīnijas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju ilgtspējas nodrošināšanai: galvenā prioritāte šajās teritorijās ir dabas aizsardzība un bioloģiskās daudzveidības saglabāšana. Ņemot vērā šo teritoriju īpašo jutīgumu, jāsaglabā līdzsvars starp teritorijas attīstību un vides aizsardzību; šajās teritorijās var atbalstīt organizētu ekoloģiskā tūrisma attīstību putnu un dzīvnieku vērošanu, ogošanu, medību tūrismu, makšķerēšanu, ievērojot LR MK noteikumu prasības; jebkuras saimnieciskās darbības plānošanā jāievēro īpaši aizsargājamām dabas teritorijām saistošās likumdošanas prasības. Nav pieļaujamas nekādas darbības, kas ir pretrunā ar šo teritoriju izveidošanas mērķiem un spēkā esošo likumdošanu; visas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas aizliegts apmežot, apbūvēt vai veikt kādas citas darbības, kas maina to dabisko, mazpārveidoto vidi vai esošo apbūves struktūru; veidot jaunus mazdārziņus un dārzkopības kooperatīvus; izvietot jaunus ražošanas uzņēmumus, fermas, noliktavas un komunālās apbūves objektus; veidot jaunas mazstāvu un daudzdzīvokļu dzīvojamās teritorijas; apbūvēt un citādi pārveidot dabas objektus, reljefu un estētiski augstvērtīgās ainaviskās teritorijas; aizbūvēt vai citādi aizsegt ainaviski nozīmīgākos skatupunktus un perspektīvas. Kultūrvēsturisko un dabas ainavu teritorijas Novadā ir plašs kultūrvēsturiskā mantojuma un nozīmīgu kultūrvēsturisko ainavu klāsts. Nozīmīgākie kultūras pieminekļi ir sakrālās celtnes, kā Balvu Romas katoļu baznīca, Balvu Ev. Luteriskā baznīca, Tilžas Romas katoļu baznīca, Bēržu katoļu baznīca, Bēržu kapu kapliča, kā arī Balvu muiža un Lāča dārzs. Kultūras pieminekļus drīkst izmantot kultūras, izglītības, zinātnes, tūrisma, saimnieciskiem vai citiem mērķiem tā, lai tiktu saglabāts kultūras piemineklis un kultūrvēsturiskā vide kultūras pieminekļa teritorijā, kā arī tā aizsardzības zonā (sk. attēlu Kultūrvēsturiskie objekti un ainavas, kā arī īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīkls ).

27 Vadlīnijas kultūrvēsturisku un dabas ainavu teritoriju saglabāšanai un atjaunošanai: 1. pašvaldība atbalstīs kultūrvēsturisko ainavu un kultūras mantojuma saglabāšanu un ilgtspējīgu izmantošanu tūrisma attīstībai; 2. pašvaldība neatbalstīs kultūrvēsturisko ainavu daudzveidības un estētiskās kvalitātes samazināšanos ainaviski nozīmīgajās teritorijās. Attēls 7. Kultūrvēsturiskie objekti un ainavas, kā arī īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīkls

28

29 Īstenošana un uzraudzība Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas ieviešanai noteikti vairāki uzraudzības rādītāji, kas palīdzēs novērtēt stratēģisko mērķu īstenošanas progresu un novada teritorijas attīstību. Stratēģijas īstenošanas uzraudzība ir Balvu novada domes kompetence. Tabula 1. Ilgtermiņa uzraudzības pamatrādītāji Mērķis Rādītājs Vērtība Ilgtermiņā sasniedzamais rezultāts Avots Apturēt iedzīvotāju Iedzīvotāju skaits Stabils PMPL skaita straujo (2013.gada sarukšanu 1.janvāris) Paaugstināt Bezdarba līmenis % 17,60% Samazinās NVA nodarbinātības iespējas (2013. gada marts) Uzlabot pašvaldību, uzņēmumu un iedzīvotāju sadarbību Ilgtspējīgi apsaimniekot dabas resursus Sadarbības projektu skaits Bioloģiskās lauksaimniecību skaits - Pie,..aug Balvu novada dome - Pieaug Balvu novada dome Lai nodrošinātu stratēģijā noteikto ilgtermiņa stratēģisko prioritāšu izpildi, reizi trīs gados vienlaikus ar gada publiskā pārskata izstrādi pašvaldība apkopos un izvērtēs sasniegtos uzraudzības pamatrādītājus (sk. tabulā Uzraudzības pamatrādītāji ). Reizi trīs gados attīstības programmas uzraudzības ziņojumi tiks papildināti ar pārskatu par Balvu novada telpiskās attīstības perspektīvas īstenošanu. Uzraudzības pamatrādītāju sarakstu var pārskatīt, veikto saraksta rezultatīvo izmaiņu pamatojumu iekļaujot attīstības programmas uzraudzības ziņojumos.

Microsoft Word - pielikums lemumam_Nr.6_ilg_att_str_2030.doc

Microsoft Word - pielikums lemumam_Nr.6_ilg_att_str_2030.doc APSTIPRINĀTA ar Balvu novada Domes 2014.gada 13.februāra lēmumu (sēdes protokols Nr.2, 6. ) Balvu novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam Balvi, 2013 Satura rādītājs Ievads... 3 Vizītkarte...

Sīkāk

DPP

DPP IEVADS Darbības programma Infrastruktūra un pakalpojumi 2.prioritāte Teritoriju pieejamības un sasniedzamības veicināšana 2.2. pasākums IKT infrastruktūra un pakalpojumi Pašreizējā sabiedrības attīstības

Sīkāk

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā Šeit top veiksmīgas karjeras Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress 2018.gada 18.-20.jūnijs Irina Pilvere Rektore, profesore www.llu.lv Kāpēc bioekonomikas attīstība

Sīkāk

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētie finanšu instrumenti ir ilgtspējīgs un efektīvs veids,

Sīkāk

Nr

Nr JELGAVAS PILSĒTAS PAŠVALDĪBAS 2017.GADA 24.AUGUSTA SAISTOŠAJIEM NOTEIKUMI Nr. GROZĪJUMI JELGAVAS PILSĒTAS PAŠVALDĪBAS 2017.GADA 9. FEBRUĀRA SAISTOŠAJOS NOTEIKUMOS Nr.17-3 JELGAVAS PILSĒTAS PAŠVALDĪBAS

Sīkāk

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes un kontroles mehānismi. Kapitālsabiedrību pārraudzības

Sīkāk

_ZINO_240413_00

_ZINO_240413_00 KULDĪGAS NOVADA PAŠVALDĪBAS AĢENTŪRAS KULDĪGAS ATTĪSTĪBAS AĢENTŪRA 2012. GADA DARBĪBAS PUBLISKAIS PĀRSKATS Saturs 1. Aģentūras izveidošanas mērķis 3 2. Aģentūras uzdevumi un funkcijas 3 3. Aģentūras svarīgākie

Sīkāk

Paskaidrojuma raksts un Mārupes novada domes priekšsēdētāja ziņojums par Mārupes novada pašvaldības 2017.gada budžetu Pašvaldības darbības finansiālo

Paskaidrojuma raksts un Mārupes novada domes priekšsēdētāja ziņojums par Mārupes novada pašvaldības 2017.gada budžetu Pašvaldības darbības finansiālo Paskaidrojuma raksts un Mārupes novada domes priekšsēdētāja ziņojums par Mārupes novada pašvaldības 2017.gada budžetu Pašvaldības darbības finansiālo pamatu veido budžets, kas kalpo kā instruments pašvaldības

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation K.Lankovska vecākā speciāliste veselības veicināšanas jautājumos Jelgavas sociālo lietu pārvalde Laba veselība palielina dzīves kvalitāti, stiprina ģimenes, veicina drošību, nabadzības samazināšanos un

Sīkāk

Untitled

Untitled 1.pielikums Rīgas domes 2015.gada 15.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.185 Lokālplānojums zemesgabaliem Kantora ielā 10 (kadastra Nr.01001062132, kadastra Nr.01001062134) Redakcija 1.1. Teritorijas

Sīkāk

Title

Title Stratēģija un koncepcija ilgtspējīgai ātraudzīgo kokaugu stādījumu ierīkošanai un izmantošanai VPR Projekts SRCplus IEE/13/574/SI2.675729 Aivars Žandeckis SIA EKODOMA Mērķi Piedāvāt stratēģiju un ieviešanas

Sīkāk

DETALPLANOJUMA_1.REDAKCIJA (1)

DETALPLANOJUMA_1.REDAKCIJA (1) 1. PASKAIDROJUMA RAKSTS 1.1. IEVADS Detālplānojuma grozījumi Cidoniju iela 47 izstrāde, uzsākta atbilstoši Stopiņu novada domes 2016. gada 14. septembra lēmumam Nr.82 Par detālplānojuma Saulīši (1.z.g.),

Sīkāk

Latvijas pārtikas nozares konkurētspējas rādītāju salīdzinošā analīze

Latvijas pārtikas nozares konkurētspējas rādītāju salīdzinošā analīze Latvijas pārtikas nozares konkurētspējas rādītāju salīdzinošā analīze 08.12.2015. prof. Irina Pilvere Aleksejs Nipers Latvija Lietuva Igaunija Polija Krievija Analizējamās nozares/valstis/periods Pētījums

Sīkāk

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā 2014.gada 20.jūnija Rīkojums Nr. 315 Rīgā (prot. Nr.33 59. ) Grozījumi darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā 1. Izdarīt darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā

Sīkāk

BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījum

BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījum BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījumi: 12.07.2018., prot.nr.9, 8. Grozījumi: 25.10.2018.,

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr , Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis fakss

LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr , Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis fakss LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr.90009115622, Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis +371 64522453 fakss+371 64522453, e-pasts: dome@balvi.lv APSTIPRINĀTS ar Balvu novada

Sīkāk

FMzino_

FMzino_ Informatīvais ziņojums par Latvijas gatavību Eiropas Savienības finanšu resursu apguvei Šajā ziņojumā ir ietverta informācija par ES struktūrfondu (turpmāk - SF) un Kohēzijas fonda īstenošanas gaitu uz

Sīkāk

2. RUNDĀLES NOVADA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA GADAM Rundāle

2. RUNDĀLES NOVADA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA GADAM Rundāle 2. RUNDĀLES NOVADA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA 2014.-2030. GADAM Rundāle 2014 1 S A T U R A R Ā D Ī T Ā J S NOZĪMĪGĀKIE TERMINI... 4 SAĪSINĀJUMI... 5 IEVADVĀRDI... 6 I PAŠREIZĒJĀS SITUĀCIJAS ANALĪZES

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VAS Starptautiskās lidostas Rīga vidēja termiņa darbības stratēģija 2017.-2023. gadam un ilgtermiņa stratēģija 2017.-2036. gadam Apstiprināts 2018.gada 14.decembra VAS Starptautiskā lidosta Rīga padomes

Sīkāk

Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes no

Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes no Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes novada pašvaldības budžets ir iedalīts pamatbudžetā,

Sīkāk

Seminārs skolu sociāliem pedagogiem “Preventīvie pasākumi cilvēku tirdzniecības mazināšanai” 1.grupa un grupa - 31.

Seminārs skolu sociāliem pedagogiem   “Preventīvie pasākumi cilvēku tirdzniecības mazināšanai”    1.grupa un grupa - 31. Laba pārvaldība Rīgas domes Labklājības departamentā Inese Švekle Rīgas domes Labklājības departamenta direktore 2012.gada 21.novembris Zinātniski praktiskā konference: «Laba pārvaldība. Vīzija un realitāte»

Sīkāk

LATVIJAS BASKETBOLS CEĻĀ UZ SASNIEGUMIEM – Dace

LATVIJAS BASKETBOLS  CEĻĀ UZ   SASNIEGUMIEM – Dace LATVIJAS LATVIJAS BASKETBOLA BASKETBOLA SASNIEGUMI SASNIEGUMI LATVIJAS LATVIJAS LEPNUMS LEPNUMS Basketbola Basketbola attīstības attīstības programma programma STRATĒĢISKIE VIRZIENI KONKURĒTSPĒJĪGU KONKURĒTSPĒJĪGU

Sīkāk

Biznesa plāna novērtējums

Biznesa plāna novērtējums [uzņēmuma nosaukums] biznesa plāns laika posmam no [gads] līdz [gads]. Ievads I. Biznesa plāna satura rādītājs II. Biznesa plāna īss kopsavilkums Esošais stāvoklis III. Vispārēja informācija par uzņēmumu

Sīkāk

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr.4112901178 Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr. 63324284, tālr./fakss 63324169 e-pasts: varmesk@kuldiga.lv APSTIPRINĀTS Ar Kuldīgas

Sīkāk

Book 1

Book 1 1. MEŽA RESURSI LATVIJĀ, TO NOZĪME TAUTSAIMNIECĪBĀ PLATĪBA KRĀJA ĪPAŠNIEKI MEŽSAIMNIECISKO DARBU APJOMI IETEKME UZ EKSPORTU, IEKŠZEMES KOPPRODUKTU, ENERĢIJAS BILANCI UN NODARBINĀTĪBU Kas jāzina MEŽA ĪPAŠNIEKAM

Sīkāk

COM(2014)520/F1 - LV (annex)

COM(2014)520/F1 - LV (annex) EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.7.2014. COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 PIELIKUMI dokumentam KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI Energoefektivitāte un tās ieguldījums enerģētiskajā drošībā

Sīkāk

Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Di

Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Di Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Diskusija Rīgas pilsētas arhitektu birojā 20.11.2012

Sīkāk

Paskaidrojuma raksts par Alojas novada domes gada budžetu Ekonomiskā un sociālā situācija Alojas novadā Alojas novada domes 2016.gada budžets iz

Paskaidrojuma raksts par Alojas novada domes gada budžetu Ekonomiskā un sociālā situācija Alojas novadā Alojas novada domes 2016.gada budžets iz Paskaidrojuma raksts par Alojas novada domes 2016. gada budžetu Ekonomiskā un sociālā situācija Alojas novadā Alojas novada domes 2016.gada budžets izstrādāts, ievērojot likumus Par pašvaldību budžetiem,

Sīkāk

PB_izdevumi_13_2011

PB_izdevumi_13_2011 Kocēnu novada domes 2011.gada pamatbudžeta izdevumi Kocēnu novada domes Saistošo noteikumu NR.13/2011 "Par Kocēnu novada domes pamatbudžetu 2011.gadam" ( 19.10.2011.sēdes protokols Nr.14,9. ) PIELIKUMS

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 VIĻĀNU NOVADA DOME VIĻĀNU NOVADA ATTĪSTĪBAS PROGRAMMAS 2015. 2022. GADAM IZSTRĀDE Projekta uzsākšanas sanāksme 2014. gada 27. jūnijs 2 SATURS Pasūtītājs Izpildītājs Tiesiskais ietvars Viļānu novada attīstības

Sīkāk

WP 3 – Baltic section

WP 3 – Baltic section Rīgas metropoles areāla mobilitātes plānošana un NSB CoRe projekta aktivitātes 2019.gada 26.marts SUMBA sanāksme Astor Riga Hotel Projektu saspēle Mobilitātes risinājumi Rīgas metropoles areālā Ziemeļjūras

Sīkāk

APSTI PRI NĀTI a rba l vunova dadome s ga da27. de c e mbr a l ē mumu( s ē de spr ot.nr. 18,2. )

APSTI PRI NĀTI a rba l vunova dadome s ga da27. de c e mbr a l ē mumu( s ē de spr ot.nr. 18,2. ) APSTI PRI NĀTI a rba l vunova dadome s 2018. ga da27. de c e mbr a l ē mumu( s ē de spr ot.nr. 18,2. ) SATURS IEVADS 4 TERMINU SKAIDROJUMI 6 IZMANTOTIE SAĪSINĀJUMI 8 1. LATVIJAS IZGLĪTĪBAS ATTĪSTĪBAS PLĀNOŠANAS

Sīkāk

LABKLĀJĪGA SABIEDRĪBA Nr. Aktivitātes nosaukums Plānotais darbības rezultāts Izpildes termiņš Atbildīgais Finanšu avots RV1 IEDZĪVOTĀJU SKAITS U1 Sagl

LABKLĀJĪGA SABIEDRĪBA Nr. Aktivitātes nosaukums Plānotais darbības rezultāts Izpildes termiņš Atbildīgais Finanšu avots RV1 IEDZĪVOTĀJU SKAITS U1 Sagl LABKLĀJĪGA SABIEDRĪBA RV1 IEDZĪVOTĀJU SKAITS U1 Saglabāt stabilu iedzīvotāju skaitu, samazinot migrāciju, veidojot pievilcīgu dzīves vidi un nodrošinot darba iespējas novadā Izglītības Veicināt novada

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - Dompalma_21Apr_2009

Microsoft PowerPoint - Dompalma_21Apr_2009 UNODC grantu shēma un atbalstītie projekti Evija Dompalma, UNODC Nacionālā koordinatore Latvijā Prezentācijas saturs UNODC grantu shēmas mērķis un attīstības posmi HIV profilakses punktu iesniegto projektu

Sīkāk

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV , tālrunis: , fakss: ; e-pasts: SAISTOŠIE NO

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV , tālrunis: , fakss: ; e-pasts:   SAISTOŠIE NO JŪRMALAS PILSĒTAS DOME Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv SAISTOŠIE NOTEIKUMI Jūrmalā 2016.gada 16.decembrī Nr. 47 Par Jūrmalas

Sīkāk

SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV , Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: , e-pasts: pasvald

SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV , Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: , e-pasts: pasvald SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV 90000048152, Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: 67970844, e-pasts: pasvaldiba@sigulda.lv www.sigulda.lv Siguldā NOLIKUMS Nr.7/2016

Sīkāk

Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63

Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63 Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr.4112901027 Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63448697, e- pasts:dzervespamatskola@inbox.lv APSTIPRINU:

Sīkāk

APSTIPRINA TA JELGAVAS PILSĒTAS ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA Investīciju plāns ar Jelgavas pilse tas domes le mumu Nr.5/5 Aktualize tais

APSTIPRINA TA JELGAVAS PILSĒTAS ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA Investīciju plāns ar Jelgavas pilse tas domes le mumu Nr.5/5 Aktualize tais APSTIPRINA TA JELGAVAS PILSĒTAS ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA 2014-2020 Investīciju plāns ar Jelgavas pilse tas domes 23.05.2013. le mumu Nr.5/5 Aktualize tais Investīciju pla ns apstiprina ts ar Jelgavas pilse

Sīkāk

Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par L

Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par L Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par Latvijas oglekļa mazietilpīgas attīstības stratēģiju

Sīkāk

Varakļānu novada teritorijas plānojums II. daļa 1. sējums: Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi Varakļānu novada pašvaldība APSTIPR

Varakļānu novada teritorijas plānojums II. daļa 1. sējums: Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi Varakļānu novada pašvaldība APSTIPR Varakļānu novada pašvaldība APSTIPRINĀTS: Ar Varakļānu novada pašvaldības 2012. gada.decembra sēdes lēmumu (sēdes protokols Nr...,. ) I. daļa Paskaidrojuma raksts 1. redakcija 2012. septembris Varakļānu

Sīkāk

Latvian Rural Advisory and Training Centre subsidiary FOREST ADVISORY SERVICE CENTRE

Latvian Rural Advisory and Training Centre   subsidiary  FOREST ADVISORY SERVICE CENTRE Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas 2014-2020 gadam ietvaros Raimonds Bērmanis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Meža konsultāciju pakalpojumu centrs www.mkpc.llkc.lv ES

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Snieguma ietvara mehānisms un snieguma rezerve Regulas Nr. 1303/2013 nosacījumi Katram prioritārajam virzienam nepieciešams veidot snieguma ietvaru, kurā iekļaujami iznākuma un finanšu rādītāji. Regula

Sīkāk

Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes n

Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes n Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes novada pašvaldības budžets ir iedalīts pamatbudžetā,

Sīkāk

Cēsis 2015 CĒSU NOVADA INTEGRĒTĀS ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA gadam III sējums RĪCĪBAS PLĀNS UN INVESTĪCIJU PLĀNS

Cēsis 2015 CĒSU NOVADA INTEGRĒTĀS ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA gadam III sējums RĪCĪBAS PLĀNS UN INVESTĪCIJU PLĀNS Cēsis 2015 CĒSU NOVADA INTEGRĒTĀS ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA 2013.-2019.gadam III sējums RĪCĪBAS PLĀNS UN INVESTĪCIJU PLĀNS SATURS Saturs... 2 Ievads... 3 Rīcības plāns... 6 Investīciju plāns... 35 Pielikumi:

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS ( ) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa n

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS ( ) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa n EIROPAS KOMISIJA Briselē, 30.9.2015 C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS (30.9.2015) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas

Sīkāk

Microsoft Word DaugavAbasMalas Pretplūdi Droš pras.docx

Microsoft Word DaugavAbasMalas Pretplūdi Droš pras.docx DROŠĪBAS PRASĪBAS UN PRETPLŪDU PASĀKUMI ŪDENSMALU LABIEKĀRTOŠANĀ Pārskats veikts Publisko un privāto partnerattiecību biedrības Zied zeme projektā Daugavas upes baseina ekonomiskā potenciāla attīstība

Sīkāk

L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sa

L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sa L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sapulce Grobiņa, 26.08.2016. Inga Brieze Rīgas plānošanas

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ Sociālās rehabilitācijas un institūcijām alternatīvu sociālās aprūpes pakalpojumu attīstība reģionos otrās kārtas otrā apakškārta 2011.gada maijs Nodarbinātības valsts aģentūras

Sīkāk

Par Kredītu reģistra gada 4. ceturkšņa datiem Dalībnieki gada 31. decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t.

Par Kredītu reģistra gada 4. ceturkšņa datiem Dalībnieki gada 31. decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t. Par Kredītu reģistra 2018. gada ceturkšņa datiem Dalībnieki 2018. gada 3 decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t.sk. 15 Latvijas Republikā reģistrētu kredītiestāžu, 5 ārvalstu

Sīkāk

Microsoft Word _Pamatjoma.doc

Microsoft Word _Pamatjoma.doc Ogres sākumskola ATTĪSTĪBAS PLĀNS 2014. 2017. gadam Skolas attīstības prioritātes 2014.- 2017.gadam 2014./2015.m.g. 2015./2016.m.g. 2016./2017.m.g. Mācību saturs Pamatzināšanu kodola izveide izglītojamiem

Sīkāk

BALVU SPORTA SKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2014.gada 15.maija lēmumu (protokols Nr.7, 3. ) Grozījumi:

BALVU SPORTA SKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2014.gada 15.maija lēmumu (protokols Nr.7, 3. ) Grozījumi: BALVU SPORTA SKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2014.gada 15.maija lēmumu (protokols Nr.7, 3. ) Grozījumi: 13.04.2017., prot.nr.5, 2. 2014.gada 15.maijā Izdots saskaņā

Sīkāk

P R O J E K T S v

P R O J E K T S    v APSTIPRINĀTS ar Ādažu novada domes 23.08.2016. sēdes lēmumu (protokols Nr.13 4) 2016.gada 23.augustā NOLIKUMS Ādažu novadā Nr.14 Ādažu vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 15.panta

Sīkāk

Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā

Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā 2013 Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā Aptaujas rezultāti Aptauja daļēji finansēta Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā INTERREG IVC programmas projekta Micropol

Sīkāk

PASKAIDROJUMA RAKSTS

PASKAIDROJUMA RAKSTS 1 Detalizēti Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi TERITORIJAS IZMANTOŠANAS UN APBŪVES NOTEIKUMI A. Detālplānojuma teritorijas atļautā izmantošana 1. Jauktas apbūves ar dzīvojamo funkciju

Sīkāk

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc Teritorijas izmantošana un apbūves noteikumi 1 Teritorijas izmantošana (zonējums), apbūves noteikumi Ķīpsalas teritorijas izmantošanas (zonējuma) pamatā likti iepriekš minētie nozīmīgie faktori, lai veicinātu

Sīkāk

Nīcas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija – gadam

Nīcas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija – gadam Nīcas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2014. 2030. gadam 1 Saturs Ievads 2.lappusē Novada vizītkarte 3. lappusē Biežāk izmantotie termini 3. lappusē I. Pašreizējās situācijas kopsavilkums no 4.

Sīkāk

Pētījums Biedrības Balvu rajona partnerības attīstības stratēģijas ieviešanas gala izvērtējums un turpmāko darbības virzienu noteikšana Balvi 2015

Pētījums Biedrības Balvu rajona partnerības attīstības stratēģijas ieviešanas gala izvērtējums un turpmāko darbības virzienu noteikšana Balvi 2015 Pētījums Biedrības Balvu rajona partnerības attīstības stratēģijas ieviešanas gala izvērtējums un turpmāko darbības virzienu noteikšana Balvi 2015 Pasūtītājs: Biedrība Balvu rajona partnerība Adrese: Brīvības

Sīkāk

SCENĀRIJS OIK ATCELŠANAI

SCENĀRIJS OIK ATCELŠANAI Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030.gadam Jānis Patmalnieks Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks 10.10.2018., Rīga Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030.gadam

Sīkāk

ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis , tālrunis/ fakss 6

ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis , tālrunis/ fakss 6 ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr. 4113901196 Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis 633 51347, tālrunis/ fakss 633 51127, elektroniskais pasts: vidusskola@alsunga.lv

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV 90000048152, Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: 67970844, e-pasts: pasvaldiba@sigulda.lv www.sigulda.lv Siguldā NOLIKUMS Nr.6/2017

Sīkāk

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas 204.-2020. gadam ietvaros Meža nozares konference 206 «Izaicinājumi un iespējas meža apsaimniekošanā» Rīga, 0 Normunds Strūve Zemkopības ministrijas

Sīkāk

VIDZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA

VIDZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA VIDZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA 2030 2015 Satura rādītājs Ievads... 2 1. Reģiona vizītkarte... 3 2. Plānošanas dokumentu pēctecība un sasaiste... 4 3. Stratēģiskā daļa...

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts APSTIPRINĀTS Gulbenes novada pašvaldības domes 2018. gada 28. jūnija sēdē, Protokols Nr.12, 7 Gulbenes 1. pirmsskolas izglītības iestādes NOLIKUMS Gulbenē Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo

Sīkāk

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 Tā tiek vadīta Solna Pilsētas deputāti likumu un noteikumu robežās var brīvi izlemt, kā tiks vadīta Solna. Politiskā vīzija ir tāda, ka Solnai ir jābūt vienotai un dzīvotspējīgai

Sīkāk

Microsoft Word - DP_ Kesan_paskaidrojuma raksts 1 redakcija.doc

Microsoft Word - DP_ Kesan_paskaidrojuma raksts 1  redakcija.doc Detālplānojums Mālpils pagasta zemes gabalā Ķešāni (kadastra nr. 8074-001-0094) 1. redakcija Mālpils, 2006 Saturs I PASKAIDROJUMA RAKSTS... 3 Ievads... 3 1.1. Teritorijas pašreizējā izmantošana... 3 1.2.

Sīkāk

Izglitiba musdienigai lietpratibai ZO

Izglitiba musdienigai lietpratibai ZO ZANE OLIŅA, mācību satura ieviešanas vadītāja, Skola2030 1 Projekta mērķis Aprobēt, pilnveidot, pēctecīgi ieviest vispārējās izglītības saturu un pieeju mācīšanai, kas skolēnos attīstītu dzīvei 21. gadsimtā

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis , fakss NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, gada 18.jan

LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis , fakss NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, gada 18.jan LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis 63404750, fakss 63423391 NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, 2018. gada 18.janvārī Nr.2 Liepājas 8.vidusskolas nolikums Izdots saskaņā

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation LAUKU TŪRISMA SPĒKS: uzņēmēju, pašvaldības un vietējās kopienas sadarbība Mežotnes pils, 2015. gada 30. oktobris Mārketinga kampaņa, veidojot un popularizējot lauku tūrisma produktus skolu jauniešiem,

Sīkāk

Sapropelis Latvijā

Sapropelis Latvijā Ogre, 10.decembris 2015. gads Andrejs Maršāns biedrība LPZAB tel. 29853674; amarshans@gmail.com Pētījuma mērķis Veikt Lobes ezera priekšizpēti, lai noskaidrotu ezera potenciālos, iespējamos attīstības

Sīkāk

Vispārējās izglītības iestādes paraugnolikums

Vispārējās izglītības iestādes paraugnolikums MADONAS NOVADA PAŠVALDĪBA LAZDONAS PAMATSKOLA Reģ.Nr. 4412900119, Jurģkalni, Lazdonas pagasts, Madonas novads, LV 4824 tel: 64807460, fakss 64826555, e-pasts: lazdonasskola@gmail.com APSTIPRINĀTS ar 18.10.2016.

Sīkāk

Slaids 1

Slaids 1 Nemateriālais kultūras mantojums (NKM) Latvijas kultūrpolitikas kontekstā Seminārs «Tradicionālās kultūras iespējas valsts kultūrpolitikā un izglītībā» 2012.gada 7.martā, Rīgā Dokumenti, tiesību akti 1.

Sīkāk

ES struktūrfondu finanšu pārdale pēc noslēgumu pieprasījumu iesniegšanas

ES struktūrfondu finanšu pārdale pēc noslēgumu pieprasījumu iesniegšanas ES Struktūrfondu un Kohēzijas fonda investīciju progress līdz 2013.gada 31.janvārim* * ziņojumā līdz 31.12.2012. un aptver arī EEZ un Norvēģijas un Šveices programmas Saturs 1. ES fondu ieviešanas progress

Sīkāk

Velosatiksmes attīstība Rīgā Starptautiskais seminārs Praktiski soļi ceļā uz bezizmešu mobilitātes ieviešanu Rudīte Reveliņa, Rīgas domes Satiksmes de

Velosatiksmes attīstība Rīgā Starptautiskais seminārs Praktiski soļi ceļā uz bezizmešu mobilitātes ieviešanu Rudīte Reveliņa, Rīgas domes Satiksmes de Velosatiksmes attīstība Rīgā Starptautiskais seminārs Praktiski soļi ceļā uz bezizmešu mobilitātes ieviešanu Rudīte Reveliņa, Rīgas domes Satiksmes departaments 13.12.2012. Saturs Situācija Paveiktais

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Atbalsts pašnodarbinātības vai uzņēmējdarbības uzsākšanai Diāna Balode Nodarbinātības valsts aģentūras Pakalpojumu departamenta Nodarbinātības pasākumu nodaļas Jauniešu garantijas eksperte Tālr. 67021696,

Sīkāk

Latvijas ekonomiskās attīstības resursi: cilvēkkapitāls, sociālais kapitāls, intelektuālais kapitāls, kultūras kapitāls un radošais kapitāls. Aigars P

Latvijas ekonomiskās attīstības resursi: cilvēkkapitāls, sociālais kapitāls, intelektuālais kapitāls, kultūras kapitāls un radošais kapitāls. Aigars P Latvijas ekonomiskās attīstības resursi: cilvēkkapitāls, sociālais kapitāls, intelektuālais kapitāls, kultūras kapitāls un radošais kapitāls. Aigars Plotkāns no Zosēniem Vai cilvēkkapitāls ir kapitāls?

Sīkāk

IKGADĒJAIS ATTĪSTĪBAS PROGRAMMAS ĪSTENOŠANAS UZRAUDZĪBAS ZIŅOJUMS GADS

IKGADĒJAIS ATTĪSTĪBAS PROGRAMMAS ĪSTENOŠANAS UZRAUDZĪBAS ZIŅOJUMS GADS PĀRSKATS PAR MĀRUPES NOVADA ATTĪSTĪBAS PROGRAMMAS 2013. 2019. GADAM ĪSTENOŠANU 2014. GADS Pārskats par Mārupes novada attīstības programmas 2013. 2019. gadam īstenošanu 2014. SATURS Ievads... 3 1. Mārupes

Sīkāk

Avision

Avision Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes Zīlīte NOLIKUMS 2017.gada 31.augustā Bauskā Nr.43 (prot.nr. 5, 5.punkts) Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo daļu, Vispārējās izglītības

Sīkāk

Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta not

Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta not Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti 1. 2009.gada 4.augustā Ministru kabineta noteikumi Personām ar I invaliditātes Nr.872 Noteikumi

Sīkāk

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts:

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts: VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: +371 64123834, E-pasts: vidzeme@mantojums.lv, www.mantojums.lv 27.02.2014. Nr.14.4-07/78

Sīkāk

I Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini

I  Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini AIZKRAUKLES NOVADA PAŠVALDĪBA AIZKRAUKLES INTEREŠU IZGLĪTĪBAS CENTRS Spīdolas iela 11, Aizkraukle, Aizkraukles nov., LV-5101 Aizkrauklē Nolikums Nr.2017/9 APSTIPRINĀTS ar Aizkraukles novada domes 2017.gada

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts Mālpils novada dome Mālpils novada pirmsskolas izglītības iestāde Māllēpīte Reģ. Nr. 4301901951 Jaunā ielā 3, Mālpilī, Mālpils novadā, LV 2152 Tālrunis/fakss 67925069, 67925252, e-pasts piimalp@tvnet.lv

Sīkāk

1

1 SAISTOŠIE NOTEIKUMI Ādažu novadā A P S T I P R I N Ā T I ar Ādažu novada domes 2019.gada 25.jūnija sēdes lēmumu (protokols Nr.14 22) 2019.gada 25.jūnijā Nr. 14/2019 Grozījumi Ādažu novada domes saistošajos

Sīkāk

Remigrācijas veicināšanas rezultāti Vidzemes plānošanas reģionā

Remigrācijas veicināšanas rezultāti Vidzemes plānošanas reģionā Remigrācijas veicināšanas rezultāti Vidzemes plānošanas reģionā Ziņojums Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē 29.03.2019. Ija Groza, remigrācijas jautājumu koordinatore Mērķis Palīdzēt ārvalstīs

Sīkāk

Konsolidēts uz SMILTENES NOVADA DOME Reģ. Nr , Dārza ielā 3, Smiltenē, Smiltenes novadā, LV-4729 tālr.: , fakss: 64707

Konsolidēts uz SMILTENES NOVADA DOME Reģ. Nr , Dārza ielā 3, Smiltenē, Smiltenes novadā, LV-4729 tālr.: , fakss: 64707 SMILTENES NOVADA DOME Reģ. Nr. 90009067337, Dārza ielā 3, Smiltenē, Smiltenes novadā, LV-4729 tālr.: 64774844, fakss: 64707583, e-pasts: dome@smiltene.lv 2011.gada 31.martā Smiltenē Apstiprināts Smiltenes

Sīkāk

Rīcības plāns 2016 N.p. k. Uzdevumi Pasākumi, aktivitātes Atbildīgie izpildītāji Izpildes termiņš vai periods Finanšu resursi un avoti Iznākuma (outpu

Rīcības plāns 2016 N.p. k. Uzdevumi Pasākumi, aktivitātes Atbildīgie izpildītāji Izpildes termiņš vai periods Finanšu resursi un avoti Iznākuma (outpu Rīcības plāns 2016 N.p. k. Uzdevumi Pasākumi, aktivitātes Atbildīgie izpildītāji Izpildes termiņš vai periods Finanšu resursi un avoti Iznākuma (output) rezultatīvie rādītāji Uzņēmējdarbība 1. U1.1.1/

Sīkāk

MKN grozījumi

MKN grozījumi Latvijas graudu nozares attīstības tendences Rigonda Krieviņa 22.10.2015. Latvijas graudu un rapša sējumu platības, kopraža un ražība 2 Graudu kopraža (tūskt.t) un platība (tūkst.ha) Ražība, t/ha Latvijas

Sīkāk

JŪRMALAS PILSĒTAS TERITORIJAS PLĀNOJUMA GROZĪJUMI I daļa Paskaidrojuma raksts 2016.gads

JŪRMALAS PILSĒTAS TERITORIJAS PLĀNOJUMA GROZĪJUMI I daļa Paskaidrojuma raksts 2016.gads JŪRMALAS ILSĒTAS TERITORIJAS LĀNOJUMA GROZĪJUMI I daļa askaidrojuma raksts 2016.gads Saturs 1. Funkcionālā zonējuma un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu saskaņošana ar MK em Nr.240)... 2 2.

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Liene Kubliņa liene.kublina@cvor.lv www.cvor.lv IT nozares attīstības iespējas ierobežota darba tirgus apstākļos Latvijas darba tirgus Ko dara Latvijas IT uzņēmumi Patiesie motivatori un jēgpilna komandas

Sīkāk

Izziòa

Izziòa IZZIĥA par vadošās iestādes komentāriem par Labklājības ministrijas sagatavoto 1.operacionālās programmas Cilvēkresursi un nodarbinātība prioritāti Nodarbinātība un sociālā iekĝaušana Pasākums Nodarbinātība

Sīkāk

RSU SKMK Stratēģija

RSU SKMK Stratēģija RSU SARKANĀ KRUSTA MEDICĪNAS KOLEDŽAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA 2016. 2020.GADAM Rīga, 2015 SATURS Ievads... 3 1. RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžas stratēģijas pamatnostādnes... 4 2. Galvenie Koledžas

Sīkāk

Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietau

Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietau Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietaupīt līdzekļus, samazināt ekoloģiskās pēdas nospiedumu

Sīkāk

RĪGAS DOMES 68. SĒDES DARBA KĀRTĪBA Nr. Nosaukums Dok.Nr. Ziņotājs 1. Grozījumi Rīgas domes 2011.gada 1.marta saistošajos noteikumos

RĪGAS DOMES 68. SĒDES DARBA KĀRTĪBA Nr. Nosaukums Dok.Nr. Ziņotājs 1. Grozījumi Rīgas domes 2011.gada 1.marta saistošajos noteikumos RĪGAS DOMES 68. SĒDES DARBA KĀRTĪBA 16.02.2016. 14.00 Nr. Nosaukums Dok.Nr. Ziņotājs 1. Grozījumi Rīgas domes 2011.gada 1.marta saistošajos noteikumos Nr.114 "Rīgas pilsētas pašvaldības nolikums" RD-16-3864-lp/2

Sīkāk

VIDZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA Pirmā redakcija gada 10.novembris

VIDZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA Pirmā redakcija gada 10.novembris VIDZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA ILGTSPĒJĪGAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA 2014-2030 Pirmā redakcija 1.0 2014. gada 10.novembris Satura rādītājs Ievads... 3 Reģiona vizītkarte... 4 Reģions Baltijā... 5 Stratēģiskā

Sīkāk

Absolventi

Absolventi Latvijas lauku telpas attīstība vēsturiskā skatījumā Gatis Krūmiņš, dr.hist. 2014.gada 9.decembris Latvijas lauku telpas unikalitāte tās vēsturiskajā kontekstā Lauku telpas pārvaldības īpatnības Pēdējos

Sīkāk

lemums_Julas_Mazas_Juglas_DP

lemums_Julas_Mazas_Juglas_DP RĪGAS PILSĒTAS BŪVVALDE Reģistrācijas Nr.LV90002719440, Amatu iela 4, Rīga, LV-1050, tālrunis 67105800, fakss 67012805 e-pasts: buvvalde@riga.lv, www.rpbv.lv Rīgā 18.07.2014. Nr. BV-14-8692-nd Uz Uz 02.12.2013.

Sīkāk

PDFP8NGRYUBVT.0.doc

PDFP8NGRYUBVT.0.doc EIROPAS KOMISIJA Briselē, 3.5.2011 SEC(2011) 541 galīgā redakcija KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS IETEKMES NOVĒRTĒJUMA KOPSAVILKUMS Dokuments, kas papildina šādu dokumentu: KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS

Sīkāk

BABĪTES NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģ. Nr Centra iela 4, Piņķi, Babītes pagasts, Babītes novads, LV-2107 tālr , , fakss 67

BABĪTES NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģ. Nr Centra iela 4, Piņķi, Babītes pagasts, Babītes novads, LV-2107 tālr , , fakss 67 BABĪTES NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģ. Nr. 90000028870 Centra iela 4, Piņķi, Babītes pagasts, Babītes novads, LV-2107 tālr. 26120706, 67914650, fakss 67914435, e-pasts dome@babite.lv, www.babite.lv Babītes

Sīkāk

Valsts pētījumu programma

Valsts pētījumu programma Vienotas sociālās politikas attīstība Latvijā Baiba Bela (LU SZF, SPPI) SEMINĀRS LABKLĀJĪBAS MINISTRIJĀ PAR SOCIĀLĀS POLITIKAS PLĀNOŠANAS PILNVEIDI Valsts pētījumu programma 2014-2017 IEVADS Sociālās drošības

Sīkāk

Prezentācijas tēmas nosaukums

Prezentācijas tēmas nosaukums Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai Solveiga Kabaka Pakalpojumu departamenta Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Tālr. 67021712 Solveiga.Kabaka@nva.gov.lv 24.02.2015, Rīga Mērķis:

Sīkāk