Vadlīnijas bērnu mēbelēm pirmsskolas izglītības iestādēs un bērnu uzraudzības pakalpojumu vietās 2017.gads

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Vadlīnijas bērnu mēbelēm pirmsskolas izglītības iestādēs un bērnu uzraudzības pakalpojumu vietās 2017.gads"

Transkripts

1 Vadlīnijas bērnu mēbelēm pirmsskolas izglītības iestādēs un bērnu uzraudzības pakalpojumu vietās 2017.gads

2 Izstrādātas saskaņā ar Ministru kabineta gada 17. septembra noteikumiem Nr. 890 Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu. Ievads Pirmsskolas izglītības iestādēs un bērnu pieskatīšanas pakalpojumu vietās (turpmāk tekstā izglītības iestādes) bērni ikdienā pavada ilgu laiku un veic dažādas ikdienas aktivitātes ietur maltītes, rotaļājas, tajā skaitā darbojas pie galda, guļ diendusu vai atpūšas. Nereti tās ir vairāk nekā astoņas stundas dienā, tāpēc videi jābūt drošai, ērtai, patīkamai, veselību veicinošai, lai bērns varētu pilnvērtīgi attīstīties un arī mācīties. Viens no priekšnoteikumiem ir ergonomikas 1 pamatprincipu ievērošana. Vadlīnijas paredzētas plašam profesionāļu un interesentu lokam izglītības iestāžu administrācijām, valsts un pašvaldību institūcijām, pedagogiem, īpaši organizējot mēbeļu iepirkumus. Vadlīnijas bērnu mēbelēm pirmsskolas izglītības iestādēs un bērnu uzraudzības pakalpojumu vietās satur ieteikumus fiziskās vides organizēšanai, akcentējot bērniem piemērotu mēbeļu (galds, krēsls, gultas) atbildīgu un informētu izvēli, izvietošanu un pielāgošanu, pamatojoties uz pētījumiem par bērnu un pusaudžu fizioloģiju un vides ergonomiku, kā arī šādiem normatīvajiem aktiem: 1) Attiecībā uz mēbelēm ir piemērojamas prasības, kuras noteiktas Preču un pakalpojumu drošuma likumā (turpmāk PPDL). Saskaņā ar PPDL 4.pantu ražotāja pienākums ir ražot un laist apgrozībā tikai drošu, cilvēka dzīvībai, veselībai un personas mantai, kā arī videi nekaitīgu preci. Ražotājs ir atbildīgs par apgrozībā laistās preces drošumu. 2) Vispārējās higiēnas prasības Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 "Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu" (turpmāk tekstā Noteikumi Nr. 890). un nozares standartiem: 3) Preču ražotājiem ir pienākums piedāvāt drošas preces patērētājiem, kā to nosaka PPDL, un tie var izvēlēties veidus, kā novērtēt drošumu, tai skaitā izvēlēties brīvprātīgos standartus, piemēram, LVS EN :2016 Mēbeles. Krēsli un galdi izglītības iestādēm. Funkcionālie izmēri, LVS EN 2 1 *Ergonomika mācība par cilvēkam drošas un ērtas darba vides izveidošanu. Saskaņā ar Starptautisko Ergonomikas asociācijas definīciju "ergonomika cilvēka faktori" ir zinātnes disciplīna, kas pēta cilvēka un apkārtējās vides savstarpējās attiecības. Vārdam ergonomika ir grieķu izcelsme, un tulkojumā tas nozīmē ergon (cilvēka) darbs un spēks, nomos likums vai noteikumi.

3 A1:2016 Mēbeles. Krēsli un galdi mācību iestādēm. 2.daļa: Drošuma prasības un testēšanas metodes un LVS EN 716 Mēbeles. Mājas apstākļiem paredzētās parastās un saliekamās bērnu gultiņas. 1. daļa: Drošuma prasības, izstrādāt savus standartus, testa metodes vai izmantot nozarē esošo labu ražošanas praksi. Standartu piemērošana ir brīvprātīga, komersantam nav pienākums izmantot standartu, bet ir pienākums garantēt drošumu, kas nav mazāks par drošumu, kas būtu sasniegts, piemērojot standartu. Standarti savā būtībā ir tehniska specifikācija vai procedūra, par kuru ir vienojusies pati nozare (šajā gadījumā mēbeļu ražošanas nozare), iesaistot visas ieinteresētās puses produktu ražotājus, lietotājus, patērētāju interešu aizsardzības organizācijas, sertifikācijas, testēšanas un akreditācijas, akadēmiskās vides pārstāvjus, kontroles un uzraudzības organizācijas u.t.t.. Standarti nav normatīvie akti, tie ir brīvprātīgi piemērojami, taču tie rada optimālu sakārtotību produkta vai procesa radīšanā un gatavus nosacījumus noteikta produkta vai pakalpojuma radīšanai. Standarti virza arī lietotāja vajadzību izvēlēties zinātnes un ražošanas praksē un pieredzē pamatotu risinājumu. Ergonomiskie principi, kvalitātes un drošuma prasības, mēbeļu (galds un krēsls) funkcionālie izmēri un mēbeļu marķēšanas nosacījumi ir iekļauti Latvijas nacionālajā standartā pārņemtajā Eiropas standartā, kas ir pieejams Latvijas nacionālajā standartizācijas institūcijā Latvijas standarts - Standarts LVS EN :2016 Mēbeles. Krēsli un galdi izglītības iestādē. Funkcionālie izmēri (turpmāk tekstā Standarts). NB! Standarta citātu iekļaušana vadlīnijās ir saskaņota ar SIA Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs Standartizācijas biroju un to pārpublicēšana nav atļauta. Standartus var iegādāties Latvijas Nacionālajā standartizācijas institūcijā Latvijas standarts (Krišjāņa Valdemāra iela 157), Ieteikumi šajās vadlīnijās saskan ar Standarta prasībām, lai arī standarta piemērošana ir brīvprātīga un komersantam nav pienākums izmantot standartu, bet ir pienākums garantēt drošumu, kas nav mazāks par drošumu, kas būtu sasniegts, piemērojot standartu. Saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma (jaunā redakcijā, kas stājas spēkā ) 22.pantu pasūtītājs (piemēram, izglītības iestādes, organizējot iepirkumus) var pieprasīt piegādātājam iesniegt testēšanas pārskatus, sertifikātu vai novērtējumus, atsaucoties uz PPDL: 3 apliecinājums, kas pierāda preces atbilstību PPDL 5.pantam, piemēram, testēšanas pārskats vai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā akreditētas institūcijas izsniegtu apliecinājumu par pārbaudes rezultātiem;

4 4 ražotāja tehnisko dokumentāciju, kas pierāda preces atbilstību drošuma prasībām; apliecinājums, kas pierāda atbilstību ergonomikas principiem, piemēram, testēšanas pārskats; instrukcija par mēbeļu apkopju veikšanas veidu, regularitāti; papildus prasības, piemēram, instrukcija vai norādījumi par izvietošanu (īpaši bērnu gultām).

5 5 BĒRNIEM ATBILSTOŠU MĒBEĻU (KRĒSLS UN GALDS) IZVĒLE Ergonomikas prasībām atbilstošas mēbeles ievērojami ietekmē bērna pašsajūtu un motivē izkopt pareizas sēdēšanas paradumus jau agrīni. Izglītības iestādēs plānojot jaunu mēbeļu iegādi bērniem, svarīgākie kritēriji ir: mēbeļu drošība, atbilstība ergonomikas principiem. Standarts nosaka bērna auguma garuma un vecuma atšķirībām piemērotus dažādus krēslu un galdu izmērus, formu un ergonomisku dizainu, lai bērniem nodrošinātu ergonomisku un augumam atbilstošu sēdēšanu, ieņemot ērtas pozas, bez muskuļu sasprindzinājuma, veicinot labākas stājas saglabāšanu, un līdz ar to labāku uzvedību nodarbībā un labākus mācību rezultātus. Bērnu mēbelēm ir jābūt veidotām, ievērojot sēdēšanas ergonomiskos principus un pielāgojamām atbilstoši auguma garumam vai nu tās ir ērti un viegli regulējamas, vai tās ir neregulējamas, bet marķētas pēc atbilstoša izmēra, un bērns sev nepieciešamo izmēru var viegli atpazīt. Bērniem paredzētajām mēbelēm ir jābūt ilglietojamām, viegli kopjamām, viegli pārvietojamām, gaumīgām (pievilcīgs dizains un krāsa veicina pozitīvu mācīšanās pieredzi) un izgatavotām no netoksiska materiāla (ar zemu gaistošo organisko savienojumu (GOS) emisiju līmeni). Apliecinājumu par atbilstību materiālu drošības prasībām, materiāla īpašībām, uzstādīšanu un kopšanu jāpieprasa no ražotāja. Piebilde: Izglītības iestādei paredzētām citām mēbelēm, piemēram, sienu plauktiem, skapjiem, garderobes, atpūtas un ēdnīcas zonas, pasākumu zāles, praktisko nodarbību telpu u.c. telpu mēbelēm arī jāatbilst prasībām, kuras noteiktas PPDL un attiecīgi atbilstības dokumenti ir jāpieprasa ražotājam. Izglītības iestādes uzdevums ir vispirms nodrošināt mēbeles (iegādātas jaunas vai lietotas, vai iestādes rīcībā līdz šim esošas), un katram bērnam ierādīt viņa augumam vispiemērotāko komplektu - krēslu un galdu. Lai izraudzītos bērniem vispiemērotākās mēbeles, ieteicams sekot ceļvedim (skatīt 1. tabulu), kur norādīts fiksēta sēdekļa un galda augstums ar atbilstošu krāsu un ciparu marķējumu, ņemot vērā bērna vecumu un auguma garumu un veikt bērna auguma mērījumus (skat.nodaļu Bērna auguma mērījumi piemērotu mēbeļu izvēlei ). Bērniem ar īpašām vajadzībām galda un krēsla augstums var atšķirties no tabulā noteiktā, ievērojot viņu individuālās vajadzības.

6 6 1.tabula. Krēsla un galda piemērošana pirmsskolas vecuma bērna augumam izglītības iestādēs. Krāsa Balta Oranža Violeta Dzeltena Izmēra apzīmējums (saskaņā ar Standartu) Bērna vecums, gados līdz Apakšstilba (līdz paceles bedrītei) augstums, cm (saskaņā ar Standartu) Auguma garums (robežās no - līdz), cm (saskaņā ar Standartu) Galda augstums, cm (saskaņā ar Standartu) Krēsla augstums, cm (saskaņā ar Standartu) Izglītības iestādē jau esošajām mēbelēm ieteicams veikt krēslu un galdu marķēšanu (ja tas līdz šim nav veikts), izmantojot krāsu marķierus (noturīgu krāsojumu ar trafaretu), ieteicams apļa formā, lai ikviens lietotājs varētu atpazīt sev nepieciešamā izmēra krēslu un galdu. Marķējumā izmanto izmēra zīmi (ciparu) vai krāsu kodu, vai abus, atbilstoši paraugam 1. tabulā, un tam jābūt salasāmam un neizdzēšamam. Mēbelēm, kuras ir regulējamas un pielāgojamas bērna auguma īpatnībām, nav marķējuma, un to var neizmantot tikai tad, ja paredzēta bieža mēbeļu regulēšana un pielāgošana. Iegādājoties jaunas mēbeles, iepirkuma specifikācijā jānorāda nepieciešamie izmēri, daudzums un mēbeļu atbilstība standartam jeb ražotāja izstrādātam citam standartam, testa metodēm vai nozares labas ražošanas praksei, taču garantējot drošību un atbilstību ergonomikas principiem, kas minēti šajās vadlīnijās.

7 7 Bērna sēdus darba pozas ergonomiskie principi jeb svarīgākie bērnu mēbeļu (krēsls un galds) funkcionālie izmēri un problēmas, ja izmērs nav atbilstošs bērna auguma īpatnībām 1.attēls. Svarīgākie galda un krēsla funkcionālie izmēri. A - Krēsla (sēdekļa) augstums no grīdas ir vienāds ar apakšstilba garumu (pie tā pieskaita arī apavu papēža augstumu - apm. 2 cm). Ja krēsls ir par augstu un nav iespējams atbalstīt taisnā leņķī saliektas kājas uz grīdas vai paliktņa (augstajiem krēsliem uz kāju balsta) kājas apakšstilbos ir noslīdējušas un tiek saspiestas augšstilbos - tiek traucēta asinsrite apakšstilbiem, var būt sajūtama tirpšana un diskomforts. Ja krēsls ir par zemu un leņķis starp augšstilbiem un ķermeni kļūst mazāks par 90 (augšstilbi ir uzrauti virzienā pret ķermeni, iegurnis tiek iespiests krēslā dziļāk, atspiežoties pret atzveltni) - tiek veicināta t.s. apaļā mugura, ir diskomforta sajūta sēžas muskuļos, iegurnī. B- Krēsla dziļums ir 2/3 no augšstilba garuma jeb augšstilbi un iegurnis ir krēslā dziļi, bet tā, lai paceles bedrītes neiespiestos krēsla priekšējā malā. Ja krēsls ir par dziļu bērns nespēj atbalstīt muguru pret atzveltni. Ja tomēr ir iespējams atbalstīt

8 muguru pret atzveltni, tad parasti ceļa locītavā pacele tiek spiesta pret krēsla priekšējo malu un tiek traucēta apakšstilbu asinsrite. Lai mazinātu diskomfortu uz šāda krēsla un spētu atbalstīt muguru pret atzveltni, bērns sēž atgāzies. C- galda augstumu veido attālums no grīdas līdz krēsla sēdekļa virsmai, summēts ar attālumu no krēsla sēdekļa virsmas līdz taisnā leņķī saliektām bērna elkoņu locītavām, papildus pieskaitot cm. Galda augstums ir ergonomiski pareizs, ja bērnam, sēžot uz atbilstoša augstuma krēsla, elkoņu locītavās saliekti apakšdelmi veido taisnu leņķi, bet starp augšstilbiem un galda apakšējo virsmu veidojas brīva telpa (vismaz 3-5cm). Ja galds ir par zemu un zem galda nav pietiekami daudz brīvas telpas, augšstilbi tiek saspiesti, nav iespējams piesēsties pietiekami tuvu galdam. Bērns, balstot ķermeņa augšdaļu, atspiežas pret galda virsmu, elkoņu locītavas tiek par daudz nolaistas uz leju tiek veicināta t.s. apaļās muguras jeb kūkuma veidošanās. Ja galds ir par augstu, un veidojas pārāk liels attālums starp augšstilbiem un galda apakšējo virsmu bērns nevar ērti novietot augšdelmus uz galda, elkoņu locītavas tiek paceltas uz augšu, sasprindzinās ķermeņa augšdaļa (plecu josla), tiek veicinātas asimetriskas pozas un var veidoties stājas traucējumi (piem., skolioze). C1 - Paceļama galda virsma (ne vairāk kā 20 leņķī) ieteicama lasīšanai un rakstīšanai, skolēni spēj labāk saglabāt pareizu taisnu, simetrisku pozu, kad galva nedaudz noliecas. D - Galda dziļums (virziens uz priekšu) ir tāds, lai bērns var novietot darbam nepieciešamās lietas un atbalstīt rokas visā garumā (vismaz 50 cm). Galda platums ir tāds, lai bērns var brīvi izvērst abus elkoņus (vismaz 60 cm). Kāju telpa zem galda ērta, lai ir iespējama brīva apsēšanās un piecelšanās. Krēsla sēdekļa platums šim izmēram lielāka nozīme ir ilgstoši sēžot, tomēr jāievēro pamatprincips sēdeklim ir pilnībā jābalsta sēžas kaula pauguri. Krēsla platums būs atšķirīgs katram izmēram (no 0 līdz 3). E - atzveltnes atbalsta jeb tuvākais aizsniedzamais punkts (izvirzījums), jo bērna mugurai ir jābūt atbalstītai pret krēsla atzveltni. α leņķis - sēdekļa noliekums jeb leņķis uz priekšpusi (pozitīvs līdz +7 leņķis) vai uz aizmuguri (negatīvs līdz -5 leņķis), vai mobils noliekums uz abām pusēm, kas veicina dinamiskākas sēdēšanas apstākļus, jo sēžot iegurnis sasveras uz priekšu, slodze ir nedaudz lielāka uz kājām un samazinās sēdēšanas radītā slodze mugurai. 8

9 9 BĒRNA AUGUMA MĒRĪJUMI PIEMĒROTU MĒBEĻU IZVĒLEI Kad krēsli un galdi (vai nu regulējami, vai fiksēta izmēra) izglītojamajiem ir nodrošināti, katram bērnam ir jāierāda viņam piemērota izmēra marķēts krēsls un galds (skat. 1. tabulu) un jāinformē par pareizas sēdēšanas pozu. Piemērojot bērnam atbilstošas mēbeles, pieļaujamas pielaides +/- 2 cm, ņemot vērā bērnu auguma atšķirības līdzīgā vecuma posmā līdzīga vecuma bērniem. Vispirms nepieciešams veikt dažus bērna auguma mērījumus. Ieteicams, lai mērījumus vismaz divas reizes gadā veic medmāsa vai cita ārstniecības persona 2. Mērījumus ieteicams atkārtot 2 reizes gadā, jo norit bērna attīstība un augšana un, ja nepieciešams, bērnam jāierāda cits atbilstoša izmēra krēsls un galds. Pie telpas sienas ieteicams ērtā vietā izvietot vienkāršu plakātveida lineālu, kur pie auguma garuma atzīmēm norādīts krāsains marķējuma simbols (kas atbilst konkrēta izmēra galdam un krēslam), radot bērniem iespēju arī patstāvīgi noteikt savu auguma garumu un sameklēt piemērotāko krēslu un galdu. Lai pielāgotu bērnam krēslu un galdu, veic šādus pamata mērījumus (skatīt 2.un3. attēlu): 1) Auguma garums (A). Mērījumu veic, bērnam stāvot taisni, kājām kopā, nenovelkot apavus no galvas līdz papēžiem. 2) Apakšstilba garums līdz pacelei (C). Mērījumu veic, kad bērns sēž. Bērna iegurnim un apakšstilbiem jābūt taisnā leņķī, kājas ir apautas, novietotas uz grīdas. Iegūtais rezultāts nosaka pareizo sēdekļa augstumu. 3) Sēdus darba augstums, pareizai galda augstuma noteikšanai (D). Mērījumu veic, kad bērns sēž, augšdelmi atrodas vertikāli tuvu ķermenim, bet apakšdelmus saliec elkoņa locītavā tā, lai veidotos taisns leņķis. Izmēra attālumu no grīdas līdz apakšdelma apakšējai plaknei (skat. 2. attēlu). 4) Stāvus darba augstums (B). Mērījumu veic bērnam stāvot taisnām kājām, ar apaviem. Augšdelmi atrodas vertikāli tuvu ķermenim, bet apakšdelmus saliec elkoņa locītavā tā, lai veidotos taisns leņķis. Izmēra attālumu no grīdas līdz apakšdelma apakšējai plaknei (skat. 3. attēlu). 2 Veselības aprūpes nodrošināšanas kārtību vispārējās izglītības iestādēs (tajā skaitā pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās) nosaka MK noteikumi Nr. 277 Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe un pirmās palīdzības pieejamība izglītības iestādēs (turpmāk Noteikumi Nr.277). Iestādes (bērnudārza, skolas) vadītājam reizi gadā ir jāorganizē antropometrisko mērījumu (auguma garums, svars) veikšanu, redzes un dzirdes pārbaudi, stājas traucējumu kontroli (Noteikumu Nr punkts. Tā kā medmāsas nodrošināšana izglītības iestādē ir īpašnieka vai katras pašvaldības un to pārziņā esošo izglītības iestāžu vadītāju kompetencē, minētās pārbaudes iestādes vadītājs var organizēt arī citādi, piemēram, pieaicinot ģimenes ārstu.

10 Iegūtais rezultāts nepieciešams, ja paredzēts veikt darbu stāvus pie stāvgalda vai citas darba virsmas attēls. Bērna auguma mērījumi krēsla un galda augstuma piemērošanai. 3.attēls. Bērna auguma mērījumi krēsla un stāvgalda galda augstuma piemērošanai.

11 11 Pareizas sēdēšanas principi Sēdus stāvoklī kājas ir saliektas ceļu locītavās un veido taisnu vai nedaudz platāku leņķi ( 90 ). Pēdas (apavos) stabili balstītas pret grīdu (veidojot taisnu 90 leņķi), nav izstieptas zem galda, aizkabinātas aiz krēsla kājām vai sakrustotas zem sēdekļa. Ķermeņa augšdaļu un galvu tur taisni, nedaudz izvirzītu uz priekšu. Dziļi sēž krēslā, bet sēdekļa priekšējā mala nespiež uz paceles bedrīti un apakšstilbu muskuļiem (starp sēdekli un paceli brīva telpa apmēram 3-4 pirkstu platumā ). Mugura no jostas daļas līdz lāpstiņām ir atbalstīta pret krēsla atzveltni. Apakšdelmi saliekti taisnā leņķī un balstās pret galdu (vai uz roku balstiem, ja tādi ir). Apakšdelmi, darbojoties pie galda, vienmēr jāatbalsta pret galdu. Uz darba virsmas ir tikai darbam nepieciešamais, zem elkoņiem neatrodas grāmatas un citas lietas. 4.attēls. Bērna vēlamā sākuma poza sēdus.

12 12 Krēsla un galda savstarpējam novietojumam jābūt tādam, lai: krēsla priekšējo malu var pabīdīt 3-5 cm zem galda malas, atstarpe starp bērna ķermeni un galda priekšējo malu (bērna ķermenim tuvāko malu) būtu 3-5 cm. 5.attēls. Bērna poza, rakstot (lasot u.tml.) un vēlamie ergonomiskie uzlabojumi.

13 13 Bērna pareiza sēdus sākuma poza augumam atbilstošās mēbelēs ir parādīta 4. attēlā, savukārt 5. attēlā parādīts, ka bērna poza rakstot, lasot un veicot citas darbības uz galda nav pietiekoši ērta, ir saspringta un tātad nav ergonomiski pareiza. Piebilde. Attēlos redzamās mēbeles ir tipiskas Latvijas skolām, un, īpaši jaunākajās klasēs tās tiek piemeklētas atbilstoši skolēna augumam, bet tām vēlami uzlabojumi atbilstoši ergonomikas principiem, ko nosaka Standarts. Ir ļoti būtiski, lai bērnam ir viņa augumam atbilstošs krēsls un galds, un dota iespēja ieņemt pareizu sākuma pozu, taču nodarbības laikā sēdus stāvoklis dabiski mainās, un svarīgākais, lai bērns justos ērti. Kad bērns veic darbības lasa tekstu grāmatā vai planšetē, zīmē, raksta vai veic citas darbības uz galda virsmas, sēdus pozā jāsaglabā simetrija. Muskuļi nedrīkst saspringt, atrasties neērtā piespiedu stāvoklī, pleci nedrīkst būt uzrauti, ķermenis nedrīkst saliekties uz vienu pusi. Lai pilnībā nodrošinātu šādu priekšnoteikumu ievērošanu, ieteicams galds ar slīpuma regulēšanu. Optimālais attālums no lasāmā teksta līdz acīm ir aptuveni cm.

14 14 PAREIZAS STĀJAS VEICINĀŠANA BĒRNIEM 21. gadsimta jaunu zināšanu un tehnoloģiju laikmeta bērni lielu daļu savas ikdienas pavada sēdus stāvoklī gan izglītības iestādē, gan mājās. Pētījumā par skolēna stājas un pēdas parametru vērtējumu kā fiziskās attīstības rādītāju [2.] uzsvērts, ka, uzsākot skolas gaitas, bērni realizē tikai 50% paredzēto kustību apjoma. Un visnelabvēlīgākā ķermeņa poza, kas rada stājas traucējumus, ir tieši sēdus stāvoklis, īpaši augumam nepiemērotās mēbelēs. Bērniem agrīni vai laika gaitā, piemēram, mazkustīguma vai nepiemērotas slodzes dēļ var arī būt dažādi stājas traucējumi un muskuļu - skeleta sistēmas īpatnības, kuras var saasināties uzsākot skolas gaitas, kad rodas papildus slodze daudz sēžot, nepareizi sēžot, nesot skolas somu. Savukārt stājas traucējumi kavē bērna fizisko attīstību, izraisa sirds un asinsvadu, nervu, elpošanas un gremošanas sistēmu funkcionālo pasliktināšanos. Bērniem samazinās garīgās darba spējas mācību procesā un adaptācija stresa situācijām. Sēdēšana augumam nepiemērotās mēbelēs, neērtā pozā (piemēram, zīmējot, rakstot, plecu daļa saspringst un savērpjas uz vienu pusi), izraisa nogurumu, jo muskuļu sasprindzinājuma dēļ tiek traucēta apasiņošana, rodas tirpšanas sajūta kājās, var būt galvassāpes un tiek veicināta muguras sāpju attīstība; sēžot uz priekšu par daudz saliektā pozā, tiek saspiesta diafragma tas ietekmē elpošanu, kā arī skolēna runu. Asimetriska poza vai pastiprināta noliekšanās uz priekšu tuvāk mācību līdzekļa (grāmata, planšete u.tml.) virsmai, negatīvi ietekmē arī redzes funkciju ir redzes noguruma sajūta. Pareizas stājas veicināšanai jau no agrīnas bērnības un turpmāk skolas vecuma bērniem svarīgi: 1) Veicināt aktīvas fiziskās kustības, kas attīsta augošā bērna organismu un nostiprina muskuļu skeleta sistēmu, sākot ar rotaļām, vingrinājumiem, aktīvām brīvā laika nodarbībām (piem., pastaigas, pārgājieni, dejošana, u.tml.) un īpaši organizētām sporta nodarbībām gan mājās ģimenē, gan izglītības iestādē vai pieskatīšanas vietā. 2) Iemācīt stāvēt, sēdēt, pacelt un nest smagas lietas PAREIZI. Māca, pirmkārt, vecāki vai aizbildņi ar savu praktisko piemēru un zināšanām, tad - pedagogi izglītības iestādēs un veselības aprūpes speciālisti. Pedagogu vai auklīšu pienākums ir bērniem parādīt (vismaz 2 reizes mācību gadā ar demonstrāciju, kurā piedalās paši bērni) un regulāri atgādināt par pareizu stāju, sēdus pozu, mugursomas nešanu un pacelšanu. Veicot aktivitātes brīvi uz grīdas vai rotaļājoties, mācīt bērniem saglabāt simetrisku pozu. 3) Nodrošināt katra bērna augumam piemērotas mēbeles nodarbībām pie galda pirmskolas izglītības iestādē vai pieskatīšanas vietā galdu un krēslu, ieteicams funkcionālas, atbilstošas ergonomikas principiem. 4) Nodrošināt bērnam piemērotu un drošu gulēšanas vietu gultu un/vai stingru matraci vai citu alternatīvu gulēšanas vai atpūtas vietu, kas nepasliktina bērna labsajūtu.

15 15 Bērnu guldināšanas aprīkojums Attiecībā uz bērnu gultām ir piemērojamas prasības, kuras noteiktas PPDL. Saskaņā ar PPDL 4.pantu ražotāja pienākums ir ražot un laist apgrozībā tikai drošu, cilvēka dzīvībai, veselībai un personas mantai, kā arī videi nekaitīgu preci. Ražotājs ir atbildīgs par apgrozībā laistās preces drošumu. Ņemot vērā, ka uz bērnu gultām nepastāv PPDL 5.panta otrajā daļā uzskaitītās speciālās veselības un drošuma prasības, kā arī nacionālā standarta statusā nav adaptēti Eiropas standarti, uz kuriem publicētas atsauces Latvijas Vēstnesī (saskaņotie/harmonizētie standarti), tad šādos gadījumos saskaņā ar PPDL 5.panta ceturto daļu preču drošumu vērtē, ņemot vērā brīvprātīgos standartus, speciālajos attiecīgās nozares normatīvajos aktos noteiktos obligāti piemērojamos nacionālos standartus, Eiropas Komisijas rekomendācijas, kas nosaka preču drošuma novērtēšanas vadlīnijas, attiecīgajā nozarē pastāvošo labu ražošanas praksi, sasniegto zinātnes un tehnikas līmeni un drošumu, ar kādu persona varētu pamatoti rēķināties. Tā kā preču ražotājiem ir pienākums laist apgrozībā tikai drošas preces, tie var izvēlēties veidus, kā tiek novērtēts drošums, piemēram, izmantojot brīvprātīgos standartus, var tikt izstrādāti savi standarti, testa metodes vai izmantot nozarē esošo labo ražošanas praksi. Bērnu gultu drošuma prasības ir noteiktas brīvprātīgajos standartos, kuri ir Latvijas nacionālā standarta statusā adaptēti Eiropas Standartizācijas komitejas standarti: 1. LVS EN 716 Mēbeles. Mājas apstākļiem paredzētās parastās un saliekamās bērnu gultiņas. 1. daļa: Drošuma prasības. Standarta prasības attiecas uz parastajām un saliekamajām gultām, kuru pamatnes garums ir no 900 līdz 1400 mm; 2. LVS EN 747 Mēbeles. Vairākstāvu un augstās gultas. 1. daļa: Drošuma, stiprības un ilgizturības prasības. Standarta prasības attiecas uz augstajām un vairākstāvu gultām, kuru pamatnes augstums pārsniedz 600 mm. Piezīme! Iepriekš minētie bērnu gultu standarti un tajos minētās drošuma prasības, testēšanas metodes u.c. saistošā informācija izmantojama, ciktāl tie aptver konkrētā bērnu gultas modeļa riskus, piemēram, ja bērnu gultas guļvietas pamatnes augstums pārsniedz 600 mm, tad ražotājam jānodrošina bērna aizsardzība pret izkrišanas riskiem, nodrošinot gultas ar piemērotām aizsargbarjerām. Bērnu gultu ražotājam arī jānovērtē citi riski, kuri nav aptverti bērnu gultu brīvprātīgajos standartos. Preces ražotājām ir pienākums nodrošināt pilnu informāciju par preci t.sk. informāciju par visām sastāvdaļām, lietošanas ierobežojumiem, kopšanu, uzturēšanu, pārbaužu regularitāti, izvietošanu attiecība pret citiem priekšmetiem telpā u.c. saistošo informāciju. Esošajām divstāvu/augstajām gultām rūpīgi jāizvērtē to lietošana, piemēram, vai bērniem nav pieejami dažāda veida gultu stiprinājumi (eņģes, bultskrūves). Visas gultas malas jānodrošina ar aizsargbarjerām, izņemot iekļuves vietu gultā. Pastiprinātu uzmanību nepieciešams pievērst gultu konstrukcijas izturībai un

16 stabilitātei, ņemot vērā gultu stiprinājumu un konstrukcijas stabilitāti nodrošinošo komponenšu nolietojumu. Regulāri nepieciešams pārbaudīt gultu un to sastāvdaļu stāvokli (stabilitāte, plaisas, skrūvju vaļīgums), lai nodrošinātu gultu drošu lietošanu. Neatbilstošas vai nedrošas bērnu gultas izmantošana var radīt virkni savainošanās risku, sākot no nelieliem līdz pat nopietniem savainojumiem, piemēram, bērns var gūt galvas traumu, izkrītot no gultas. Būtiskas ir metodes, ar kādām tiek nodrošināta bērnu gultiņas atbilstība noteiktajām drošuma prasībām. Izglītības iestādēs, organizējot jaunu mēbeļu bērniem iegādi, no komersanta (ražotāja) ir jāpieprasa virkne atbilstības dokumentu, piemēram: apliecinājums, kas pierāda preces atbilstību būtiskajām drošuma 3 prasībām, piemēram, pamatots brīvprātīgajos standartos, speciālajos attiecīgās nozares normatīvajos aktos noteiktos obligāti piemērojamos nacionālajos standartos, attiecīgajā nozarē pastāvošā labas ražošanas praksē u.tml.; apliecinājums, kas pierāda atbilstību ergonomikas principiem, piemēram, pamatojoties uz standartiem; preču testēšanas (ar attiecīgām apliecinātām metodēm, piemēram, nozares standartos) pārskati vai atbilstības apliecinājums; citi ražošanas kontroles dokumenti; instrukcija par mēbeļu apkopju veikšanas veidu, regularitāti, piemēram, detaļu drošības pārbaude, nomaiņa u.tml.; papildus prasības, piemēram, instrukcija vai norādījumi par gultu novietošanu, atbilstoša izmēra matračiem Drošs produkts" jebkurš produkts, kas normālos un loģiski paredzamos apstākļos, arī paredzamajā lietošanas laikā un attiecīgā gadījumā pakalpojuma sastāvā, ievērojot uzstādīšanas un uzturēšanas prasības, nerada risku vai rada tādu minimālu ar preces lietošanu saistītu risku, kurš uzskatāms pa pieļaujamu un atbilst augstam drošuma, cilvēka dzīvības, veselības un personas mantas, kā arī vides aizsardzības līmenim, ņemot vērā: 1) preces raksturojumu, arī tās uzbūvi, sastāvu un iepakojumu, un attiecīgā gadījumā uzstādīšanas un uzturēšanas instrukcijas; 2) ietekmi uz citām precēm, ja paredzams, ka preci izmanto kopā ar tām; 3) preces izskatu, noformējumu, marķējumu, brīdinājumus, lietošanas instrukcijas, likvidēšanas pamācības un citu ražotāja sniegto informāciju; 4) vai ir kādas kategorijas personas, it īpaši bērni un gados veci cilvēki, kas lietojot preci, var tikt apdraudētas.

17 17 Plānojot bērnu guldināšanu bērnu pirmsskolas izglītības iestādēs un bērnu uzraudzības pakalpojumu vietās (saskaņā ar Noteikumu Nr. 890 prasībām) jāievēro: 1) Bērnu guldināšanai diennakts grupās izmanto gultas. 2) Izņemot diennakts grupās, nodrošinot bērniem atpūtu pēc pusdienām, pieļaujams arī cits alternatīvs guldināšanas veids, ja izvēlētais veids (piemēram, uz grīdas izvietoti vieglas konstrukcijas paliktņi, izklājami matrači u.tml.) nepasliktina bērnu labsajūtu 4 (bērni labprāt dodas atpūsties uz paredzēto guļvietu, ir apmierināti un nav novērojamas pazīmes, kas var liecināt, par pašsajūtas pasliktināšanos). 3) Pakalpojuma sniegšanas vietā nodrošina bērnu lietošanai drošas un no veselībai nekaitīga materiāla izgatavotas mēbeles, kas ir piemērotas bērna ķermeņa īpatnībām, ņemot vērā ergonomikas prasības un principus 5. 4) Noteikumos Nr.890 vairs netiek iekļauts termins divstāvu gulta 6, tādēļ turpmāk jāvadās no MK noteikumu Nr punkta prasības, kas ietver drošības aspektu un bērna ķermeņa īpatnības (atbilstoši bērna vecumam un attīstības īpatnībām), un, piemēram, tās lietot bērniem, kuri vecāki par 6 gadiem. Ņemot vērā normatīvo aktu izmaiņas, kā arī no drošības un higiēnas apsvērumu viedokļa jāņem vērā, ka: 5) Divstāvu un augstās gultas turpmāk nav ieteicams no jauna iegādāties. 6) Esošajām divstāvu gultām rūpīgi jāizvērtē to lietošana (iestādei ir jāspēj pierādīt, tajā skaitā dokumentāli, ka konkrētās gultas atbilst Noteikumu Nr punkta prasībām) un tajās nedrīkst guldināt bērnus, kas jaunāki par 3 gadiem. 7) Vairākstāvu gultas droši var izmantot bērni, kuri vecāki par 6 gadiem (LVS EN 747 Mēbeles. Vairākstāvu un augstās gultas. 1. daļa: Drošuma, stiprības un 4 Ministru kabineta noteikumu Nr. 890 "Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu" 25.punkts. 5 Tiek grozīts gada 14. jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr. 404 Grozījumi Ministru kabineta gada 17. septembra noteikumos Nr. 890 "Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu" punktu. izteikt 32. punktu šādā redakcijā: "32. Pakalpojuma sniegšanas vietā nodrošina bērnu lietošanai drošas un no veselībai nekaitīga materiāla izgatavotas mēbeles, kas ir piemērotas bērna ķermeņa īpatnībām, ņemot vērā ergonomikas prasības un principus." 6 Tiek svītrots ar gada 14. jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr. 404 Grozījumi Ministru kabineta gada 17. septembra noteikumos Nr. 890 "Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu" punktu svītrot 26.punktu.

18 ilgizturības prasības ) un šo gultu kāpnēm jābūt stabili piestiprinātām pie gultas; atvāžamām skapjveida gultām jānodrošina konstrukciju stabilitāte. 8) Vairāku līmeņu sabīdāmām atvilktņu tipa gultām, kur augstākajā stāvā nokļūst ar papildus pieliekama kāpšļa vai soliņa palīdzību, ieteicams guldināt bērnus, kas nav jaunāki par 3 gadiem. 9) Visu veidu gultām jānodrošina aizsargbarjeras sānu un gala malai pret bērna izkrišanu. Pieprasīt un ievērot ražotāja norādījumus par gultu drošības barjerām un pārliecināties, ka bērns no gultas nevar viegli izkrist. 10) Gultas (guļamvietas) garumam vismaz par 10 cm jāpārsniedz bērna auguma garums, lai bērnam būtu ērti gulēt. 11) Gultām ir jābūt bērnu lietošanai drošām un no veselībai nekaitīga materiāla, par ko ir atbildīgs ražotājs. Veselībai kaitīgi var būt svina savienojumi no mēbeļu apdares krāsām, ftalāti plastiska materiāla mēbelēm, formaldehīdi līmētu saplākšņu mēbelēm. 12) Mēbeļu materiālam jābūt viegli kopjamam. 13) Gultai jābūt piemērotai bērna vecumam, attiecīgi komersantam (ražotājam) ir jāpieprasa apliecinājums (piemēram, atsauce uz standartiem), testēšanas pārskati par konkrētas gultas veida un konstrukcijas (detaļu, piemēram, redeļu izmēri un attālumi starp redelēm, gultas mehānisms), atbilstību un drošību noteiktam bērnu vecumam. 14) Gultu matračiem jābūt labā stāvoklī, tīriem, stingriem, plakaniem (bez izciļņiem un iespiedumiem virsmā), matračiem jāatbilst gultas izmēriem (konkrētai gultai piemērotu matraci, ņemot vērā garuma un biezuma izmērus) norāda gultas ražotājs, jo starp gultas pamatnes rāmi un matraci nedrīkst veidotas spraugas. Matracim jānodrošina ķermeņa atbalsts miega laikā, tādēļ, tas nedrīkst būt plāns un mīksts. 15) Katram bērnam jānodrošina individuāla guļvieta (gulta vai alternatīvs guļvietas veids un gultas piederumi (palags, sega, spilvens)), tos uzglabājot, jānodrošina, ka individuālie gultas piederumi savā starpā nesaskaras, tiek saglabāti tīri. 16) Matraču uzglabāšanas veidam (piemēram, viens virs otra salikti paliktņi, matrači) jābūt drošam un bērniem nepieejamam. 17) Par konkrēta guldināšanas veida piemērotību vecākiem ir tiesības izteikt priekšlikumus iestādes vadītājam. 18) Gultas konstrukcijai jābūt stabilai, gulta nedrīkst šūpoties. 19) Jāizvairās no gultām ar paceļamām un nolaižamām malām (bērna vieglākai izcelšanai), kas saistīts ar iespējamu konstrukcijas un fiksēšanās mehānisma nestabilitāti. 20) Gultas izvietošanā telpā vadās pēc ražotāja instrukcijas un drošības apsvērumiem 21) Virs gultas un blakus gultai aizsniedzamā attālumā nenovietot rotaļlietas (piem., rotaļu virtenes, karuseļus), interjera priekšmetus (piemēram, aizkarus ar aizsniedzamām atsaitēm, auklām, gaismas ķermeņus ar vadiem u.tml.), lai novērstu žņaugšanas risku. 22) Bērnu ir jāuzrauga gulēšanas laikā, lai novērstu velšanos un izkrišanu, uzkrišanu no augstāk izvietotām guļamvirsmām (ja tādas ir). 23) Bērniem nedrīkst būt pieejami nekādi gultas konstrukcijas stiprinājumi, skrūves, eņģes. 24) Nelietot gultas un to aprīkojumu, kuram ir bojājumu pazīmes. 18

19 19 Pieprasīt un ievērot ražotāja instrukciju par gultu un matraču apkopes regularitāti un pazīmēm, kurām jāpievērš uzmanība, pārbaudot gultu un matraču stāvokli, kā arī par rīcību (piemēram, neveikt patvaļīgu remontu, bet vērsties pie ražotāja vai tā sertificēta pārstāvja), lai novērstu jebkādus bojājumus materiāla plaisas, konstrukcijas nestabilitāte (piem., šūpošanās, skrūvju vaļīgums) skabargas, krāsas lobīšanās, matrača bojājumi u.c. Jāņem vērā preces montāžas, lietošanas, uzturēšanas un izjaukšanas instrukcijas, kā arī brīdinājumi. Ražotājiem ir pienākums nodrošināt patērētājus ar svarīgo informāciju par riskiem, kas produkta lietotājam var nebūt acīmredzami, piemēram izvelkamām vairākvietu gultām ar augšējai gultai atvāžamu virsmu - vāku, ļoti svarīga ir rūpīga vāka nostiprināšana (pie sienas) un stiprinājuma regulāra pārbaude, kad gultas ir izvilktas gulēšanai. Citi drošības ieteikumi un pasākumi: Bērnu guldināšanu vēlams nodrošināt, norobežojot no rotaļu un sadzīves zonas. Bērna gultā, bērnam guļot, nenovietot mīkstus gultas piederumus - segas, atbalsta spilvenus, aitādas, spilvenus (izņemot īpašus atbilstoša neliela izmēra zemus bērniem paredzētus spilvenus), kas var radīt smakšanas riskus kā arī, piemēram redeļu gultā bērns nepieskatīts atbalsta spilvenu var izmantot, lai pakāptos. Gultā, bērnam guļot nav ieteicams novietot rotaļlietas (izņēmums var būt viena mīļlieta, kas nav bojāta un atbilst principiem par bērniem drošām rotaļlietām (piemēram, nav ar asām šķautnēm, bateriju nodalījumiem, gumijām, aukliņām, sīkām detaļām, kas var atdalīties un radīt aizrīšanās un smakšanas riskus). Matraču iegādē nepieciešama rūpīga un atbildīga izstrādājuma sastāva izpēte un apliecinājums par drošumu un piemērotību bērnu lietošanai, jo matraču materiāli matrača specifisko īpašību nodrošināšanai var saturēt virkni ķīmisko savienojumu. Izvēloties ekoloģiskus gultas matračus, tiem jābūt speciālam marķējumam (ES ekomarķējumu piešķir tikai tādiem matračiem, kuri saskaņā ar Regulu (EK) Nr.66/2010, ir pieskaitāmi 2014.gada 23.jūnija Komisijas Lēmumā 2014/391/ES par ekoloģisko kritēriju noteikšanu ES marķējumu piešķiršanai gultas matračiem 1.pantā noteiktajai produktu grupai gultas matrači un tiem jāatbilst Komisijas Lēmuma 2014/391/ES pielikumā noteiktajiem kritērijiem un ar tiem saistītajām novērtēšanas prasībām. Ieteicamāki ir matrači ar dabisku pildījumu (vilna, kokosa šķiedra, jūraszāles) un organiskās kokvilnas vai vilnas pārklājumu. Matraču tehnoloģija ietver tādu apstrādes līdzekļu izmantošanu, kas slāpē liesmu, un drošākā izvēle ir vilnas materiāls un hidratēts silīcija dioksīds. Ieteicams izvairīties no matračiem, kas apstrādāti ar mitrumu atgrūdošām, īpaši perfluorētie savienojumi (PFC), poliuretāns, vinils, kā arī nanodaļiņu pārklājumu formulas. Par ieteicamākām mitrumu atgrūdošām vielām tiek uzskatīta vilna (īpaši ekosertificēta) un zema blīvuma polietilēns. Izvairīties no matračiem, kas apstrādāti ar antibakteriālām vielām.

20 20 Nobeigums Rūpes par veselīgu fizisko vidi bērniem ir daudzpusīgas un vairāku līmeņu. Gan valsts noteikto normu, gan tieši vecāku un pedagogu izpratne, atbildība, rūpes un līdzestība veicina veselīgāku iestādes fizisko vidi. Tāpēc, sniedzot metodisku atbalstu bērnu mēbeļu izvēlē, atgādinām un aicinām izmantot arī citu Valsts institūciju izstrādātus kvalitatīvus materiālus: Valsts izglītības satura centra VISC izstrādātu metodisko materiālu (elektronisks izdevums) pirmsskolas un sākumskolas skolēniem Vingro kopā ar mani! Valsts sporta medicīnas centra mājas lapā pieejamo informatīvo materiālu Kāda ir tava stāja?.

21 21 Izmantotie informācijas avoti: 1. Avota M. Bērnu un pusaudžu higiēna// Vides veselība, monogrāfija, sast.m. Eglīte, Rīgas Stradiņa universitāte.-rīga., 2008.g. 2.Umbraško S., Skolēna stājas un pēdas parametru vērtējums kā fiziskās attīstības rādītājs gadsimtu mijā. Promocijas darbs. Rīga Drošības vadlīnijas bērnu aprūpes precēm. PTAC. 4.Standarts LVS EN :2016 Mēbeles. Krēsli un galdi izglītības iestādē. Funkcionālie izmēri. 5. European child safety alliance, Child producēt safety guide Clean un Healthy New York American Sustainable Business Council. The Matress matters. Protecting Babies from toxic chemicals while they sleep f Fotoattēli sagatavoti un publicēti ar bērna vecāku rakstisku atļauju.

Svarīgākais par skolēnu redzi

Svarīgākais par skolēnu redzi «Veselības mācības» stunda par redzi Svarīgākais par skolēnu redzi Saturs Redzes sistēma Redze un dators Sūdzības Redzes režīms Apgaismojums Mācību un darba vietas iekārtojums un ķermeņa pozīcija Redzes

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI Tehniskā specifikācija 3.pielikums iepirkuma Nr. VNP 2015/8 Nolikumam N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts 1. Sekcija-rotaļlietu plaukts krāsaina. 1. Pielikums Sekcija- rotaļlietu plaukts. 1. Pielikums. Sekcija

Sīkāk

SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice

SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice vai vizuālais attēls atbilstoši tehniskajai specifikācijai

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valsts darba inspekcijas un Valsts izglītības satura centra organizētais seminārs Droša un veselīga izglītības iestāde no zināšanām uz paradumiem Biežākie darba vides riska faktori izglītības iestādēs

Sīkāk

IETEICAMIE VINGROJUMI

IETEICAMIE VINGROJUMI IETEICAMIE VINGROJUMI Pirkstu un plaukstu vingrojumi 1. Rokas izstieptas uz priekšu, plaukstas vērstas uz leju. Viens izstiept pirkstus, kamēr sajūt sasprindzinājumu, paturēt 5 Trīs savilkt pirkstus dūrēs,

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI 2.pielikums iepirkuma Nr. VNP 207/ Nolikumam Tehniskā specifikācija N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts. Sekcija- krāsains rotaļu un rotaļlietu plaukts.. Pielikums sekcijas izmēri Skaits,gab Sekcija- rotaļlietu

Sīkāk

ISKU ekspozīcijas izpārdošana

ISKU ekspozīcijas izpārdošana LIELĀ ISKU EKSPOZĪCIJAS IZPĀRDOŠANA ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU Moduļtipa dīvāns Kaari Materiāls: Tumši pelēks un zaļš filcs. Augstās sienas noņemamas un maināmas Cena: EUR 2450 + PVN

Sīkāk

LSPA iestājeksāmens FIZISKAJĀ SAGATAVOTĪBĀ 1. PIELIKUMS FIZISKĀS SAGATAVOTĪBAS KONTROLES TESTI-VINGRINĀJUMI Nr.pk. Kontrolvingrinājums Sievietes Vīrie

LSPA iestājeksāmens FIZISKAJĀ SAGATAVOTĪBĀ 1. PIELIKUMS FIZISKĀS SAGATAVOTĪBAS KONTROLES TESTI-VINGRINĀJUMI Nr.pk. Kontrolvingrinājums Sievietes Vīrie LSPA iestājeksāmens FIZISKAJĀ SAGATAVOTĪBĀ. PIELIKUMS FIZISKĀS SAGATAVOTĪBAS KONTROLES TESTI-VINGRINĀJUMI Nr.pk. Kontrolvingrinājums Sievietes Vīrieši. = Pievilkšanās kārienā pie stieņa = Roku saliekšana

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs modulis ar guļvietu Stūra modulis Zvilnis Modulis ar

Sīkāk

8

8 7. Obligātās veselības pārbaudes kartes aizpildīšanas kārtība ēdināšanas pakalpojumu nozarē Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām veselības pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par nodarbināto veselības

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne ar polsterējumu Roku balsts ar polsterējumu Sānu galdiņš

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - Relaksejosie_vingrojumi

Microsoft PowerPoint - Relaksejosie_vingrojumi Darba vingrošana Relaksējoši vingrojumi pleciem, mugurai un rokām 1 2 1. vingrojums 2. vingrojums Izpildot šo vingrojumu, nedaudz ieliekties kājās. Vienu roku pārlikt pāri otras rokas plecam, kā parādīts

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju sol

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju sol CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju soliņš Kāju soliņš ar nodalījumu mantu glabāšanai Vienvietīgs

Sīkāk

4

4 IZMANTOTIE SAĪSINĀJUMI Atbildīgā iestāde Fonds Konkurss KPFI Projekta līgums LR Vides ministrija SIA Vides investīciju fonds Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāts konkurss "Siltumnīcefekta

Sīkāk

RĪGAS PĀRDAUGAVAS PAMATSKOLA Reģistrācijas Nr , Kartupeļu ielā 2, Rīgā, LV 1058, Tālrunis , fakss , e-pasts 1

RĪGAS PĀRDAUGAVAS PAMATSKOLA Reģistrācijas Nr , Kartupeļu ielā 2, Rīgā, LV 1058, Tālrunis , fakss , e-pasts 1 RĪGAS PĀRDAUGAVAS PAMATSKOLA Reģistrācijas Nr. 90002202539, Kartupeļu ielā 2, Rīgā, LV 1058, Tālrunis 67623155, fakss 67625760, e-pasts pdps@riga.lv 1. Vispārīgie noteikumi DARBA DROŠĪBAS INSTRUKCIJA Nr.

Sīkāk

8

8 7. Obligātās kartes aizpildīšanas kārtība autoservisā Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par viņu stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, lai nodarbinātie ilgstoši

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts APSTIPRINĀTS Gulbenes novada pašvaldības domes 2018. gada 28. jūnija sēdē, Protokols Nr.12, 7 Gulbenes 1. pirmsskolas izglītības iestādes NOLIKUMS Gulbenē Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV 90000048152, Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: 67970844, e-pasts: pasvaldiba@sigulda.lv www.sigulda.lv Siguldā NOLIKUMS Nr.6/2017

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 sēdvietām Stūra modulis Zvilņa modulis Kāju soliņš

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts Mālpils novada dome Mālpils novada pirmsskolas izglītības iestāde Māllēpīte Reģ. Nr. 4301901951 Jaunā ielā 3, Mālpilī, Mālpils novadā, LV 2152 Tālrunis/fakss 67925069, 67925252, e-pasts piimalp@tvnet.lv

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr , Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis fakss

LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr , Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis fakss LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr.90009115622, Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis +371 64522453 fakss+371 64522453, e-pasts: dome@balvi.lv APSTIPRINĀTS ar Balvu novada

Sīkāk

Daugavpils 13.pirmsskolas iestādes APU Vieta Drošība Atbildība Cieņa Sporta zālē Pastaiga ārpus iestades teritorijas. Ekskursijā Guļamistābā Klausies

Daugavpils 13.pirmsskolas iestādes APU Vieta Drošība Atbildība Cieņa Sporta zālē Pastaiga ārpus iestades teritorijas. Ekskursijā Guļamistābā Klausies Daugavpils 13.pirmsskolas iestādes APU Vieta Drošība Atbildība Cieņa Sporta zālē Pastaiga ārpus iestades teritorijas. Ekskursijā Guļamistābā Klausies un izpildi skolotāja norādījumu Sporta inventāru izmanto

Sīkāk

ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis , tālrunis/ fakss 6

ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis , tālrunis/ fakss 6 ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr. 4113901196 Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis 633 51347, tālrunis/ fakss 633 51127, elektroniskais pasts: vidusskola@alsunga.lv

Sīkāk

P R O J E K T S v

P R O J E K T S    v APSTIPRINĀTS ar Ādažu novada domes 23.08.2016. sēdes lēmumu (protokols Nr.13 4) 2016.gada 23.augustā NOLIKUMS Ādažu novadā Nr.14 Ādažu vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 15.panta

Sīkāk

Avision

Avision Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes Zīlīte NOLIKUMS 2017.gada 31.augustā Bauskā Nr.43 (prot.nr. 5, 5.punkts) Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo daļu, Vispārējās izglītības

Sīkāk

Mobila Satura pakalpojumu kodeksa projekts

Mobila Satura pakalpojumu kodeksa projekts Mobilo satura pakalpojumu kodekss 1. Ievads 1.1 Satura pakalpojumu piedāvājums arvien paplašinās, ko veicina straujā mobilo tehnoloģiju attīstība un mobilo sakaru Lietotāju augošā vajadzība pēc aizvien

Sīkāk

The Finnish Quality Since 1960 SNIEGS LEDUS DROŠĪBA UZ JUMTA Sniega barjeras Jumta laipas Kāpnes Nožogojumi

The Finnish Quality Since 1960 SNIEGS LEDUS DROŠĪBA UZ JUMTA Sniega barjeras Jumta laipas Kāpnes Nožogojumi The Finnish Quality Since 1960 SNIEGS LEDUS DROŠĪBA UZ JUMTA Sniega barjeras Jumta laipas Kāpnes Nožogojumi SOMU PROFESIONALITĀTES TRADĪCIJAS KOPŠ 1960. GADA ORIMA darbības tradīcijas ir aizsākušās jau

Sīkāk

SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV , Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: , e-pasts: pasvald

SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV , Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: , e-pasts: pasvald SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV 90000048152, Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: 67970844, e-pasts: pasvaldiba@sigulda.lv www.sigulda.lv Siguldā NOLIKUMS Nr.7/2016

Sīkāk

ALBAU SIA V 03 v1 Lapa 1 Lapas 5 Produkta tehniskā datu lapa RAWLPLUG TFIX-8ST Siltumizolācijas stiprinājums Pielietošana: Siltumizolācijas stiprināju

ALBAU SIA V 03 v1 Lapa 1 Lapas 5 Produkta tehniskā datu lapa RAWLPLUG TFIX-8ST Siltumizolācijas stiprinājums Pielietošana: Siltumizolācijas stiprināju Lapa 1 Pielietošana: Siltumizolācijas stiprinājumi ir paredzēti minerālvates un putu polistirola stiprināšanai visās pamatnēs (A, B, C, D, E). APSTIPRINĀJUMI Sertificēti saskaņā ar ETAG 014, ETA-09/0144

Sīkāk

Prezentācijas tēmas nosaukums

Prezentācijas tēmas nosaukums Godīgas konkurences aspekti publisko iepirkumu procedūrās Kristaps Riekstiņš Iepirkumu uzraudzības biroja Tiesību aktu piemērošanas departamenta vecākais referents Publiskajam iepirkumam ir svarīga nozīme,

Sīkāk

NAME :

NAME : STARPTAUTISKĀ INSPEKCIJAS UN SERTIFIKĀCIJAS ORGANIZĀCIJU KONFEDERĀCIJA TREŠO PERSONU INSPEKCIJAS UN SERTIFIKĀCIJAS PIEVIENOTĀ VĒRTĪBA KAS MĒS ESAM UN KO MĒS DARĀM CEOC International ir Eiropas apvienība,

Sīkāk

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus

Sīkāk

BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījum

BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījum BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījumi: 12.07.2018., prot.nr.9, 8. Grozījumi: 25.10.2018.,

Sīkāk

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr.4112901178 Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr. 63324284, tālr./fakss 63324169 e-pasts: varmesk@kuldiga.lv APSTIPRINĀTS Ar Kuldīgas

Sīkāk

Dzīve ar jauno ceļa locītavu Informācija par ceļa protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepie

Dzīve ar jauno ceļa locītavu Informācija par ceļa protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepie Informācija par ceļa protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepieciešamo pēcoperācijas aprūpi. Bukletā ir apkopoti praktiski padomi saistībā ar operāciju.

Sīkāk

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Ģeometriski mainīgas un nemainīgas sistēmas Stieņu sistēmu struktūras analīzes uzdevums ir noskaidrot, vai apskatāmā sistēma ir ģeometriski mainīga, vai nemainīga.

Sīkāk

ATKLĀTA KONKURSA Par tiesību piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā Kurzeme lo

ATKLĀTA KONKURSA Par tiesību piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā Kurzeme lo ATKLĀTA KONKURSA Par tiesību piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā Kurzeme lotē Aizpute, Kuldīga, Priekule, Saldus, Ventspils (identifikācijas

Sīkāk

APSTIPRINĀTS Gulbenes novada domes 2011.gada 24.februāra domes sēdē Nr.2, 19. GROZĪJUMI Gulbenes novada domes 2013.gada 28.marta domes sēdē Nr.4, 31.

APSTIPRINĀTS Gulbenes novada domes 2011.gada 24.februāra domes sēdē Nr.2, 19. GROZĪJUMI Gulbenes novada domes 2013.gada 28.marta domes sēdē Nr.4, 31. APSTIPRINĀTS Gulbenes novada domes 2011.gada 24.februāra domes sēdē Nr.2, 19. GROZĪJUMI Gulbenes novada domes 2013.gada 28.marta domes sēdē Nr.4, 31. Gulbenes novada dome SVEĶU INTERNĀTPAMATSKOLA Reģ.Nr.

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Biroja krēsli Lasi vairāk MARKUS un LÅNGFJÄLL grozāmo krēslu garantiju brošūrā. Ideāls biroja krēsls Ja skaidri zini, kas tev nepie

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Biroja krēsli Lasi vairāk MARKUS un LÅNGFJÄLL grozāmo krēslu garantiju brošūrā. Ideāls biroja krēsls Ja skaidri zini, kas tev nepie CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Biroja krēsli Lasi vairāk MARKUS un LÅNGFJÄLL grozāmo krēslu garantiju brošūrā. Ideāls biroja krēsls Ja skaidri zini, kas tev nepieciešams, izvēlēties īsto biroja krēslu ir pavisam vienkārši.

Sīkāk

Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63

Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63 Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr.4112901027 Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63448697, e- pasts:dzervespamatskola@inbox.lv APSTIPRINU:

Sīkāk

Microsoft Word _Pamatjoma.doc

Microsoft Word _Pamatjoma.doc Ogres sākumskola ATTĪSTĪBAS PLĀNS 2014. 2017. gadam Skolas attīstības prioritātes 2014.- 2017.gadam 2014./2015.m.g. 2015./2016.m.g. 2016./2017.m.g. Mācību saturs Pamatzināšanu kodola izveide izglītojamiem

Sīkāk

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība TUKUMA VAKARA UN NEKLĀTIENES VIDUSSKOLA Izglītības iestādes reģistrācijas Nr.4314900206 Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr.90001637109 Zemītes iela 5/1, Tukums, Tukuma novads, LV-3101 63129196 - direktors,

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis , fakss NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, gada 18.jan

LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis , fakss NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, gada 18.jan LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis 63404750, fakss 63423391 NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, 2018. gada 18.janvārī Nr.2 Liepājas 8.vidusskolas nolikums Izdots saskaņā

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis , fakss:

LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis , fakss: LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr. 90000015912 Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis 63331555, fakss: 63350452, e-pasts: dome@skrunda.lv SAISTOŠIE NOTEIKUMI

Sīkāk

Informācija par gūžas protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepieciešamo pēcoperācijas aprūpi

Informācija par gūžas protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepieciešamo pēcoperācijas aprūpi Informācija par gūžas protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepieciešamo pēcoperācijas aprūpi. Bukletā ir apkopoti praktiski padomi, kas ir saistīti

Sīkāk

skaitampuzle instrukcija

skaitampuzle instrukcija MUZLE SKAITĀMPUZLE UZDEVUMU VARIANTI ARITMĒTIKAS PAMATU APGŪŠANAI. 1. 1. Saliek pamatni ar 10 rindām (pirmajā rindā 1 kauliņš, apakšējā 10 kauliņi). Kauliņus aiz apļiem atstāj tukšus. Skaita kauliņus katrā

Sīkāk

Vispārējās izglītības iestādes paraugnolikums

Vispārējās izglītības iestādes paraugnolikums MADONAS NOVADA PAŠVALDĪBA LAZDONAS PAMATSKOLA Reģ.Nr. 4412900119, Jurģkalni, Lazdonas pagasts, Madonas novads, LV 4824 tel: 64807460, fakss 64826555, e-pasts: lazdonasskola@gmail.com APSTIPRINĀTS ar 18.10.2016.

Sīkāk

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija 2016 2. DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas formas? JIA pastāv dažādas formas. Tās parasti izdala,

Sīkāk

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Kognitīvo procesu izpēte klīniskajā psiholoģijā Jeļena Lučkina, Mg.psych., klīniskais psihologs PSIHOLOĢIJA... Zinātne, kas pēta cilvēka vai cilvēku grupas psihes un psihiskas darbības izcelsmi, attīstību

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation K.Lankovska vecākā speciāliste veselības veicināšanas jautājumos Jelgavas sociālo lietu pārvalde Laba veselība palielina dzīves kvalitāti, stiprina ģimenes, veicina drošību, nabadzības samazināšanos un

Sīkāk

Overskrift

Overskrift PRIMES [3] ZPI process praksē Piedāvā Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union Pārskats 1) Iepirkuma process 2) Konkursa kritēriji 3) Pārbaude/pierādīšanas līdzekļi (atbilstības

Sīkāk

06LV0061

06LV0061 Kabeļu kanāli darbam un mājai Grīdlīstes kanāli perfekta elektroinstalācija Papildus info mūsu mājas lapā Modernas elektroinstalācijas ierīkošana bieži vien saistīta ar lieliem ieguldījumiem. Vadu un kabeļu

Sīkāk

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx 04/10/2018 JC 2018 35 Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru un banku nozarē Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru (EVTI) un banku (EBI) nozarē Mērķis 1. Lai nodrošinātu patērētāju

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS APSTIPRINU: Profesionālās izglītības kompetences centra Liepājas Valsts tehnikums direktors A. Ruperts 2013.gada 7. maijā Profesionālās izglītības kompetenču centrs Liepājas Valsts tehnikums audzēkņu biznesa

Sīkāk

APSTIPRINU Sociālo lietu pārvaldes vadītāja B. Siliņa Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvaldes Dienas aprūpes centrs personām ar garīga rakst

APSTIPRINU Sociālo lietu pārvaldes vadītāja B. Siliņa Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvaldes Dienas aprūpes centrs personām ar garīga rakst APSTIPRINU Sociālo lietu pārvaldes vadītāja B. Siliņa Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvaldes Dienas aprūpes centrs personām ar garīga rakstura traucējumiem Programma,, Deju un kustību terapija

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar labu, vienmērīgu apgaismojumu virs darba virsmas gatavot

Sīkāk

Presentation title

Presentation title Tehniskās ekspertīzes un diagnostikas dienests Daudzdzīvokļu ēku elektrotīklu testēšana Uģis Skopans, Dienesta vadītājs 23.01.2014, Jūrmala Saturs Elektrotīklu pieļaujamās slodzes noteikšana Elektroinstalācijas

Sīkāk

EKSPLUATĀCIJAS ĪPAŠĪBU DEKLARĀCIJA EĪD Nr CPR-M 561-7/11.14-LV 1. Unikālais izstrādājuma tipa identifikācijas numurs: Fix Master Toge skrūve bet

EKSPLUATĀCIJAS ĪPAŠĪBU DEKLARĀCIJA EĪD Nr CPR-M 561-7/11.14-LV 1. Unikālais izstrādājuma tipa identifikācijas numurs: Fix Master Toge skrūve bet EKSPLUATĀCIJAS ĪPAŠĪBU DEKLARĀCIJA EĪD Nr. 1343-CPR-M 561-7/11.14-LV 1. Unikālais izstrādājuma tipa identifikācijas numurs: Fix Master Toge skrūve betonam, TSM, augstas ekspluatācijas 2. Tipa, partijas

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA OZOLNIEKU NOVADA OZOLNIEKU VIDUSSKOLA Reģ. Nr , Jelgavas iela 35, Ozolnieki, Ozolnieku pagasts, Ozolnieku novads, LV-30

LATVIJAS REPUBLIKA OZOLNIEKU NOVADA OZOLNIEKU VIDUSSKOLA Reģ. Nr , Jelgavas iela 35, Ozolnieki, Ozolnieku pagasts, Ozolnieku novads, LV-30 LATVIJAS REPUBLIKA OZOLNIEKU NOVADA OZOLNIEKU VIDUSSKOLA Reģ. Nr. 90001623310, Jelgavas iela 35, Ozolnieki, Ozolnieku pagasts, Ozolnieku novads, LV-3018 Tālr./fakss 63050688, tālr. 63050188, e-pasts: ozolniekuvsk@apollo.lv,

Sīkāk

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Studiju kursa nosaukums KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Apjoms Apjoms kredītpunktos/ ECTS) 3/ 4,5 120 (stundās) Priekšzināšanas Latvijas valsts un tiesību vēsture, Valsts un tiesību teorija Zinātņu nozare Tiesību

Sīkāk

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai un drošai lietošanai Materiālu iespiešanai sagatavoja:

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Guļammēbeles bērniem no 3 gadu vecuma Gultas, matrači un piederumi Vajadzīga jauna gultiņa? Bērni vienmēr atrodas kustībā, iepazīst

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Guļammēbeles bērniem no 3 gadu vecuma Gultas, matrači un piederumi Vajadzīga jauna gultiņa? Bērni vienmēr atrodas kustībā, iepazīst CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Guļammēbeles bērniem no 3 gadu vecuma Gultas, matrači un piederumi Vajadzīga jauna gultiņa? Bērni vienmēr atrodas kustībā, iepazīst pasauli un apgūst un izmēģina jaunas lietas rotaļājoties.

Sīkāk

Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: Stājas spēkā: Šī Luminor

Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: Stājas spēkā: Šī Luminor Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: 26.01.2018. Stājas spēkā: 02.01.2019. 1.1. Šī Luminor Bank AS Latvijas filiāles Klientu statusa noteikšanas

Sīkāk

RĪGAS 33.VIDUSSKOLA Stūrmaņu iela 23, Rīga, LV 1016, tālrunis/ fakss , e-pasts IEKŠĒJIE NOTEIKUMI Rīgā Nr.VS

RĪGAS 33.VIDUSSKOLA Stūrmaņu iela 23, Rīga, LV 1016, tālrunis/ fakss , e-pasts IEKŠĒJIE NOTEIKUMI Rīgā Nr.VS RĪGAS 33.VIDUSSKOLA Stūrmaņu iela 23, Rīga, LV 1016, tālrunis/ fakss 67433415, e-pasts r33vs@riga.lv IEKŠĒJIE NOTEIKUMI Rīgā 29.02.2016. Nr.VS33-16-3-nts Rīgas 33.vidusskolas drošības noteikumi Izdoti

Sīkāk

Apakšējās ekstremitātes muskuļi

Apakšējās ekstremitātes muskuļi Apakšējās ekstremitātes muskuļi LĪGA VAINORE Apakšējo ekstremitāšu muskuļus veido: iegurņa joslas, apakšējās brīvās ekstremitātes jeb kājas muskuļi Iegurņa joslas muskuļi Iegurņa joslas priekšējie muskuļi

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu C 39/10 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 8.2.2011. EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS LĒMUMS (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Dir

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Dir Eiropas Savienības Padome Briselē, 2014. gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas

Sīkāk

I Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini

I  Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini AIZKRAUKLES NOVADA PAŠVALDĪBA AIZKRAUKLES INTEREŠU IZGLĪTĪBAS CENTRS Spīdolas iela 11, Aizkraukle, Aizkraukles nov., LV-5101 Aizkrauklē Nolikums Nr.2017/9 APSTIPRINĀTS ar Aizkraukles novada domes 2017.gada

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA TĒRVETES NOVADA DOME Reģ.Nr "Zelmeņi", Tērvetes pagasts, Tērvetes novads, LV-3730, tālr , fakss , e-pas

LATVIJAS REPUBLIKA TĒRVETES NOVADA DOME Reģ.Nr Zelmeņi, Tērvetes pagasts, Tērvetes novads, LV-3730, tālr , fakss , e-pas LATVIJAS REPUBLIKA TĒRVETES NOVADA DOME Reģ.Nr.90001465562 "Zelmeņi", Tērvetes pagasts, Tērvetes novads, LV-3730, tālr.63726012, fakss 63726012, e-pasts:tervetesnd@zemgale.lv TĒRVETES NOVADA TĒRVETES PAGASTĀ

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 FORUMS PAR BŪTISKAJĀM PĀRMAIŅĀM 2014.gada 5.februāris 1 Mērķis AI/SI apmainīties ar pieredzi būtisko pārmaiņu vērtēšanā un vienoties par vienotas prakses piemērošanu būtisko pārmaiņu identificēšanā un

Sīkāk

Rīgā gada. aprīlī LĪGUMS Nr. LB-07/2014/180 Par iebūvējamā skapja piegādi un uzstādīšanu Latvijas Bankas ēkā Poruka prospektā 12, Jūrmalā (iepir

Rīgā gada. aprīlī LĪGUMS Nr. LB-07/2014/180 Par iebūvējamā skapja piegādi un uzstādīšanu Latvijas Bankas ēkā Poruka prospektā 12, Jūrmalā (iepir Rīgā 2014. gada. aprīlī LĪGUMS Nr. LB-07/2014/180 Par iebūvējamā skapja piegādi un uzstādīšanu Latvijas Bankas ēkā Poruka prospektā 12, Jūrmalā (iepirkums LB/2014/36) Latvijas Banka (tālāk tekstā PASŪTĪTĀJS)

Sīkāk

Rīga, gada 4. februāris PIEDĀVĀJUMS NMS ELPA piedāvā iegādāties Vācijas ražotāja KERN svarus, kas paredzēti izmantošanai ārstniecības iestādēs.

Rīga, gada 4. februāris PIEDĀVĀJUMS NMS ELPA piedāvā iegādāties Vācijas ražotāja KERN svarus, kas paredzēti izmantošanai ārstniecības iestādēs. Rīga, 2016. gada 4. februāris PIEDĀVĀJUMS NMS ELPA piedāvā iegādāties Vācijas ražotāja KERN svarus, kas paredzēti izmantošanai ārstniecības iestādēs. Visi svari atbilst Ministru kabineta noteiktajām prasībām

Sīkāk

'PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Bauska.pptx

'PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Bauska.pptx PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Ginta Dzerkale Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļa Pārtikas kvalitātes shēmas *ES pārtikas kvalitātes shēmas: Bioloģiskās

Sīkāk

TIKAI Tehniskkā specifikācija

TIKAI Tehniskkā specifikācija Tehniskā specifikācija Pielikums Nr. 1 PII Vāverīte piegādes adrese: Pasta iela 25, Ape, Apes novads PII Taurenītis piegādes adrese: Internātskola, Gaujiena, Gaujienas pagasts, Apes novads N.p.k. MēbeĜu

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA JELGAVAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ. Nr , Pasta iela 37, Jelgava, LV-3001, Latvija ELEJAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr. Izglītības ies

LATVIJAS REPUBLIKA JELGAVAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ. Nr , Pasta iela 37, Jelgava, LV-3001, Latvija ELEJAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr. Izglītības ies LATVIJAS REPUBLIKA JELGAVAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ. Nr. 90009118031, Pasta iela 37, Jelgava, LV-3001, Latvija ELEJAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr. Izglītības iestāžu reģistrā 4513900859, NMR kods: 90009249831, Meža

Sīkāk

salona izpārdošana 2013 vasara.xls

salona izpārdošana 2013 vasara.xls Krēsls Lineal. Hromēts metāla rāmis, tumši brūnā krāsā beicēts ozola sēdeklis. Izmēri: 51,5*52,5/81cm. 1 gab. Ls 250.00 Ls 75.00 Bāra krēsls Lineal. Hromēts metāla rāmis, tumši brūnā krāsā beicēts ozola

Sīkāk

Mācību sasniegumu vērtēšanas formas un metodiskie paņēmieni

Mācību sasniegumu vērtēšanas formas un metodiskie paņēmieni 3.pielikums Vērtēšanas formas (pēc vietas mācību procesā) Ievadvērtēšana mācību procesa sākumā pirms temata vai mācību priekšmeta apguves, nosakot izglītojamā zināšanu un prasmju apguves līmeni, lai pieņemtu

Sīkāk

Auguma tipi

Auguma tipi Rīgas Stila un modes profesionālā vidusskola Figūru (augumu) tipi Mācību priekšmetā «Vizuālā tēla veidošana» Indra Stanke mg. ped., pedagogs Mērķis izstrādāt uzskates materiālus skaistumkopšanas nozares

Sīkāk

1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija CPD Knauf Termo Plus M, ETA 10/0320 sask. ar ETAG 004 Nr.

1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija CPD Knauf Termo Plus M, ETA 10/0320 sask. ar ETAG 004 Nr. 1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija 10 1020 CPD 020-024918 Knauf Termo Plus M, ETA 10/0320 sask. ar ETAG 004 Nr. 0115 Knauf Termo Plus M Ārējās siltumizolācijas kombinētā

Sīkāk

Mēbeļu piedāvājums / Office furniture offer

Mēbeļu piedāvājums / Office furniture offer Mēbeļu piedāvājums / Office furniture offer Ovāls pārrunu galds 1 - kļava, 1 - tumši pelēks Uz divām mono-kājām (nerūs.tērauds) 200cm virsmas garums, 90cm virsmas platums, 75cm augstums Skaits - 2 Cena

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation No profesijas standarta līdz reformai 2019. gada 16. martā. 19.03.2019 1 Reforma Sieviešu dzimtes vārds Pārkārtojums, pārveidojums, saglabājot galveno no līdzšinējā Pārmaiņa, pārkārtojums kādā sabiedrības

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Mācību satura un pieejas piedāvājums: aktualitātes, sabiedriskā apspriešana LPS, 2018.gada 17.aprīlī GUNTARS CATLAKS, VISC vadītājs Daudzviet pasaulē un arī Latvijā izpratne par to, kādas zināšanas un

Sīkāk

Projekts

Projekts VARAKĻĀNU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ. Nr. 90000054750 Rīgas ielā 13, Varakļāni, Varakļānu novads, LV-4838, Latvija tālrunis / fakss 64860840, e-pasts: varaklani@varaklani.lv Swedbank konts Nr. LV25HABA0001402041751,

Sīkāk

TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA Endoskopijas kabineta aprīkojumam jābūt jaunam, ražotam 2018.gadā, kurš savienojams ar slimnīcā esošo videoendoskopu GIF-Q165 u

TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA Endoskopijas kabineta aprīkojumam jābūt jaunam, ražotam 2018.gadā, kurš savienojams ar slimnīcā esošo videoendoskopu GIF-Q165 u TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA Endoskopijas kabineta aprīkojumam jābūt jaunam, ražotam 2018.gadā, kurš savienojams ar slimnīcā esošo videoendoskopu GIF-Q165 un videokolonoskopu CF-Q165. Nr. p.k. Tehniskie parametri

Sīkāk

1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija CPD Knauf Termo Plus P, ETA 10/0390 sask. ar ETAG 004 Nr.

1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija CPD Knauf Termo Plus P, ETA 10/0390 sask. ar ETAG 004 Nr. 1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija 10 1020 CPD 020-024916 Knauf Termo Plus P, ETA 10/0390 sask. ar ETAG 004 Nr. 0115 Knauf Termo Plus P Ārējās siltumizolācijas kombinētā

Sīkāk

EPL_elementi

EPL_elementi Elektropārvades līniju elementu katalogs Traversas, kāši, kronšteini un citi elementi elektropārvades līnijām Saturs Ievads... 1. Āķi...4 2. Balstu savilces un atgāžņu mezgli...7. Traversas...9 4. Tapas...18

Sīkāk

Atvieglojumi personām ar II invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta no

Atvieglojumi personām ar II invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta no Atvieglojumi personām ar II invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti 1. 2009.gada 4.augustā Ministru kabineta noteikumi Personām ar II invaliditātes Nr.872 Noteikumi

Sīkāk

JH_Konzernpräsentation

JH_Konzernpräsentation Darba drošība lietojot kravu pārvietošanas tehniku un strādājot noliktavās Jungheinrich Lift Truck SIA Māris Supe Rīga, 2015. gada 06.februāris Produkti Vilcēji Elektriskie palešu ratiņi, krautņotāji Bīdmasta

Sīkāk

EBA Guidelines on AMA changes and extensions

EBA Guidelines on AMA changes and extensions EBI pamatnostādnes par attīstīto mērīšanas pieeju (AMP) paplašināšana un izmaiņas (EBI/GL/2012/01) Londona, 2012. gada 6. janvāris EBI pamatnostādnes par attīstīto mērīšanas pieeju (AMP) paplašināšana

Sīkāk

Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta not

Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta not Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti 1. 2009.gada 4.augustā Ministru kabineta noteikumi Personām ar I invaliditātes Nr.872 Noteikumi

Sīkāk

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro2000 1. Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi - Poraini apakš apmetumi/ gaisa poru apmetumi - Reversīvie

Sīkāk

Dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs sabiedrība ar ierobežotu atbildību PortRail vienotais reģistrācijas numurs juridiskā adrese: Ekspor

Dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs sabiedrība ar ierobežotu atbildību PortRail vienotais reģistrācijas numurs juridiskā adrese: Ekspor Dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs sabiedrība ar ierobežotu atbildību PortRail vienotais reģistrācijas numurs 50103854091 juridiskā adrese: Eksporta iela 15 k-1, Rīga, LV-1045, tel. +371 67329816,

Sīkāk

ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001 Pr

ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001 Pr ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/1.2.2.1.5/09/IPIA/VIAA/001 Projekta 6.posms: 2012.gada janvāris - aprīlis Balvu

Sīkāk

Untitled

Untitled 1.pielikums Rīgas domes 2015.gada 15.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.185 Lokālplānojums zemesgabaliem Kantora ielā 10 (kadastra Nr.01001062132, kadastra Nr.01001062134) Redakcija 1.1. Teritorijas

Sīkāk

PAZIŅOJUMS PAR LĒMUMU IEPIRKUMU PROCEDŪRĀ KALNOZOLA IELAS PĀRBŪVE, STOPIŅU NOVADĀ 1. Iepirkuma identifikācijas Nr. SND 2018/5 2. Datums, kad paziņojum

PAZIŅOJUMS PAR LĒMUMU IEPIRKUMU PROCEDŪRĀ KALNOZOLA IELAS PĀRBŪVE, STOPIŅU NOVADĀ 1. Iepirkuma identifikācijas Nr. SND 2018/5 2. Datums, kad paziņojum PAZIŅOJUMS PAR LĒMUMU IEPIRKUMU PROCEDŪRĀ KALNOZOLA IELAS PĀRBŪVE, STOPIŅU NOVADĀ 1. Iepirkuma identifikācijas Nr. SND 2018/5 2. Datums, kad paziņojums par iepirkumu ievietots Stopiņu novada domes mājas

Sīkāk

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts:

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts: VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: +371 64123834, E-pasts: vidzeme@mantojums.lv, www.mantojums.lv 27.02.2014. Nr.14.4-07/78

Sīkāk

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l KAS IR PĀRDEVĒJA JURIDISKĀ IZPĒTE UN KAD TĀ IR VAJADZĪGA? Guntars Zīle, zvērināts advokāts, Zvērinātu advokātu biroja Lejiņš, Torgāns un Partneri Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma

Sīkāk