Ši kabatas formāta gramata ir praktiski izmantojama ikvienam sēņotājam. Lieliskie attēli palīdz noteikt, vai sēne droši liekama grozā. Grāmatas bonuss

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Ši kabatas formāta gramata ir praktiski izmantojama ikvienam sēņotājam. Lieliskie attēli palīdz noteikt, vai sēne droši liekama grozā. Grāmatas bonuss"

Transkripts

1

2 Ši kabatas formāta gramata ir praktiski izmantojama ikvienam sēņotājam. Lieliskie attēli palīdz noteikt, vai sēne droši liekama grozā. Grāmatas bonuss - sēņu ēdienu receptes un ieteikumi, kā tās labāk sagatavojamas ziemai. i

3 mmm Saturs Ievads 2 Bērzlapes 3 2, 33 Lāčpurni 6, 7 Lielā dižsardzene 34, 3 5 Parastā gailene 8, 9 Pilsētas atm atene 36, 3 7 Baravikas 10, 11 C irtainā čigānene 38, 3 9 Parastā sviestbeka 12, 13 Porcelāna tintene 40, 41 G raudainā sviestbeka 14, 15 M ainīgā pacelm ene 42, 43 Govju sviestbeka 16, 17 A lksnene 44, 4 5 Priežu sviestbeka 18, 19 M edene jeb parastā vēršm ēle 4 6, 4 7 Bērzubekas 20, 21 Pelēkā pūkaine 4 8, 4 9 Apšubekas 22, 23 C ūcene 50, 51 Kazu sam tbeka 24, 25 Parastais vilnītis 52, 53 Rudzpulcu smilsbeka 2 6, 27 Parastā sm iltene 54, 55 Rudmieses 28, 29 Latīnisko nosaukum u rādītājs 5 6 Parastā sērpiepe 3 0, 31

4 Ievads Seši iemesli, kāpēc doties sēņot Sēnes ir garšīgs, uzturvielām bagāts pārtikas produkts, kas satur olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukvielas, dažādus vitamīnus, organiskās skābes, daudz kālija un fosfora, kā arī citas vērtīgas vielas. Sēņošana ir patīkams vaļasprieks, kas palīdz cīnīties pret mazkustību - vienu no galvenajiem sirds un asinsvadu slimību cēloņiem. Sēņošana ir atpūta svaigā gaisā. Mežs attīra gaisu no putekļiem un cita veida piesārņojuma, kā arī izdala gaisā vielas, kas nonāvē kaitīgus mikroorganismus. Sēņojot var iepazīt dabu un atpūtināt mūsdienu tehnoloģiju nogurdināto prātu. Mežā par sēnēm nav jāmaksā. Ja sēnes negaršo, tās var nodot sēņu pieņemšanas punktos, pārdot tirgū vai uzdāvināt draugiem. Sēnes var ilgstoši uzglabāt sālītā, marinētā, saldētā vai kaltētā veidā. 2-3 Kas jāievēro sēņojot Jāvāc tikai tās sēnes, kuras jūs droši pazīstat. Sēnes jānogriež ar nazi pie kātiņa pamatnes un jāieliek grozā, lai nesaspiežas. Nedrīkst vākt vecas un tārpainas sēnes, kā arī tās, kas aug pie autoceļiem, dzelzceļiem, izgāztuvēm un citās piesārņotās vietās, jo sēnes pastiprināti absorbē no augsnes piesārņojumu. Dodoties uz mežu, jāsaģērbjas tā, lai ērces nevarētu piekļūt pie ādas un piesūkties, bet kājās jāuzvelk piemēroti apavi, lai pasargātu sevi no odzes koduma. Pēc sēņošanas jāpārbauda, vai pa apģērbu nerāpo ērces, kā arī jāpārliecinās, vai kāda ērce jau nav piesūkusies.

5 Sēnes augļķermeņa uzbūve mm Sēņu sagatavošana 4-5 Sēnei ir augļķermenis un sēņotne - sīki micēlija pavedieni augsnē. 1 - cep u rīte 2 - kātiņš 3 - gredzens 4 - m aksts ^ 5 - lapiņas vai stobriņi 6 - sēņ otn e 2 G atav o jo t sēņu ēdienus, obligāti jāievēro, kā katru sēni drīkst izm antot. Piem ēram, m arin ēt un sālīt p ēc novārīšanas drīkst visas ēdam ās sēnes, bet svaigu sēņu m ērci drīkst g atavot tikai no tā m sēn ēm, kuras var lieto t bez iepriekšējas n o vārīšan as. Ja šo noteik um u n eiev ēro, var saindēties, piem ēram, ar vilnīšiem un alksnenēm. Jāņ em v ērā arī tas, ka sēnes ir grūti sagrem ojam as, tāp ēc sēņu ēdienus neiesaka ēst vakarā pirms gulētiešanas, kā arī dot maziem bērniem un slimniekiem. Sēnes var izm antot kā atsevišķu m altīti vai ari kā papildinājum u pie citiem ēdieniem. P iem ē ram, kaltētu sēņu pulveri v ar p ievien ot dažādām gaļas m ērcēm, sau tētiem dārzeņiem un zupām. Tapat katram pašam ieteicam s izmēģināt, ar kādām garšvielām pagatavotas sēnes ir visgaršīgākās. Lai labāk izjustu, piem ēram, baraviku patīkam o garšu, no asām garšvielām vajadzētu atteikties, bet, ja gatavo m altīti no sālītām sēnēm, dažādas garšvielas var to ievērojam i uzlabot. U zglabājot sēnes ziem ai, jāņ em vārā, ka tās nebojāsies tad, ja būs pietiek am ā daudzum ā pievienots sāls vai kāda skābe (etiķis, citron sk āb e). Ja cieši aizvākotām burkām m etāla vāciņ š ir uzpūties, sēnes lietot uzturā nedrīkst, jo pastāv risks saslim t ar ļoti bīstam u slimību - botulism u. Šī slimību izraisošā baktērija sastopam a, piem ēram, augsnē, bet savairojas, n o n āk ot vidē, kurā nav skābekļa. Sāls un skābes traucē baktēriju savairošanos. Sālītām sēnēm regulāri jānoņem pelējums un jārūpējas, lai sālījums sēnes pilnībā pārklātu.

6 (Morchella sp.) 6-7 Cepurīte ovāla vai konusveida, šūnaina, brūna, iedzeltena vai pelēcīga, ar dobumu vidū. Cepurītes malas saaugušas ar kātiņu. Kātiņš gaišāks par cepurīti, ari ar dobumu vidū. Mīkstuma ir maz, jo cepurītes un kātiņa lielāko daļu aizņem dobums. Mīkstums vaskveida, trausls, ar patīkamu garšu. Augšanas vieta. Aug starp lakstaugiem lapkoku un skujkoku mežos, parkos un dārzos. Biežāk sastopams parastais lāčpurns, smailais Iāčpurns un augstais lāčpurns. Līdzīgas sēnes, kas izmantojamas uzturā tādā pašā veidā kā lāčpurni, ir ķēvjpupi (Vērpa sp.), kuriem cepurītes malas nav pieaugušas pie kātiņa. Ievākšanas laiks. Aug pavasarī (aprīlis, maijs). Sagatavošana. Lāčpurni ir rūpīgi jānomazgā, jo starp cepurītes krokām ir daudz smilšu. Ēdamās sēnes, kas pirms lietošanas minūtes jānovāra un ūdens jānolej. Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar bisītēm (Gyromitra sp.), kurām ir nenoteiktas formas tumši brūna, doba cepurīte un īss kātiņš. Bisītes ir indīgas. Tas var lietot pēc pusgadu ilgas kaltēšanas atvērtā traukā vai vairākkārtējas novārīšanas, mainot ūdeni Dažkārt notiek saindēšanās, pat ieelpojot tvaikus, kas izdalās, bisītes vārot. Pildīti lāčpurni. Pēc sēņu novārīšanas atlasa veselās cepurītes. Pārējos lāčpurnus sagriež, pievieno sakapātus sīpolus un ccp uz pan nas krējum ā, kam pievieno nedaudz sviesta. Iegūst sam ērā biezu sēņu m asu. To uzmanīgi sapilda veselajos lāčpurnos un pasniedz pie gaļas ēdieniem.

7 Parastā gailene (Cantharellus dbarius) 8-9 Cepurīte dzeltenos toņos, vidū ieliekta, bieži ar viļņainu, nedaudz ieritinātu malu. Cepurītes apakšpusē nolaidenas, zarotas, lapiņām līdzīgas dzīslas. Kātiņš cepurītes krāsā, bez dobuma, blīvs. Gaišais mīkstums lauzuma vietā kļūst tumšāks. Augšanas vieta. Aug priežu, egļu, kā arī lapkoku mežos ūdenscaurlaidīgā augsnē. Bieži veido grupas. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī. Sagatavošana. Izcila ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Var gatavot sēņu mērci (sk. 23. Ipp.), sālīt (sk. 45. Ipp.), marinēt (sk. 37. Ipp.), kaltēt (sk. 11. Ipp.). Kaltētas gailenes pirms lietošanas jāmērcē. Tas var arī samalt miltos un pievienot mērcei. Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar dzeltensārto negaileni (Hygrophoropsis aurantiaca), kam kātiņš tievs, ar dobumu. Sēņu kotletes. G ailenes nom azgā, pievieno nedaudz vārītu risu, sīpolu un sam aļ. Iegūtajai m asai pievieno divas svaigas olas, nedaudz krējum a, sāli un piparus. Izveido kotletes, apviļā m iltos vai rīvmaizē un cep uz pannas. Sēņu kotletes var gatavot ari no sālītām sēnēm. Ja vēlas, rīsu vietā var izm antot vārītus kartupeļus.

8 (Boletus sp.) Cepurīte pusapaļa, gaiši līdz tumši brūna, ar gludu, nedaudz slidenu virsmu. Jaunām sēnēm stobriņi balti vai dzeltenīgi, vecākām - zaļgani. Kātiņš resns, brūngans, ar baltu dzīslojumu augšdaļā. Baltais mīkstums griezuma vietā krāsu nemaina. Tam ir maiga garša. Augšanas vieta. Aug lapkoku un skujkoku mežos. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī līdz salnām. Bieži sastopama vasaras baravika, egļu baravika, priežu baravika, ozolu baravika. Sagatavošana. Izcilas ēdamās sēnes, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. No baravikām var pagatavot lielisku sēņu mērci (sk. 23. Ipp.). Mazas sēnes labi noder marinēšanai (sk. 37- Ipp.). Ziemā pie mērcēm var pievienot kaltētu baraviku pulveri. Ciaršīgas ir baraviku karbonādes (sk. 35. Ipp.). Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar parasto žultsbeku (Tylopilus felleus), kam ir iesārti lobriņi un ļoti rūgta garša. Kaltētas sēnes. Baravikas rūpīgi n o tīra un sagriež plānās sloksnītēs. K altē krāsnī C tem - pcratū rā apm ēram vienu stundu. Ja nav pieejam a krāsns, sagrieztās sloksnītes uzber uz baltas p.iptra lapas vai tīras linu vai kokvilnas drānas un kaltē siltā vietā, piem ēram, uz radiatoriem, \.m ākas dienas. Izkaltušas sēnes, saspiežot starp pirkstiem, nedrīkst salipt kopā. Uzglabā slēgtā 11 aukā, lai k altētajām sēnēm nepiekļūtu kaitēkļi. K altētas baravikas var sam alt pulverī, ko ietei- i 11n. pievienot m ērcēm, vai ari vārīt sēņu zupā (sk. 39. Ipp.).

9 Parastā sviestbeka (Suillus luteus) Cepurīte sarkanbrūna, ar gļotainu, viegli novelkamu virsmiziņu. Stobriņi citrondzelteni. Kātiņš balts, vecām sēnēm - brūnsarkans. Ta augšdaļā gredzens, kura virspuse ir gandrīz balta, bet apakšpuse - daudz tumšāka. Pelēkais vai gaiši dzeltenais mīkstums griezuma vietā krāsu nemaina. Augšanas vieta. Aug priežu mežos, bieži uz stigām un celiņiem. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī līdz salnām. Sagatavošana. Ļoti garšīga ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Pirms gatavošanas cepurītei jānovelk virsmiziņa. No parastās sviestbekas pagatavota mērce (sk. 23. Ipp.) ir patīkamā dzeltenīgā krāsā. Uzmanību! Dažiem cilvēkiem sēne var izraisīt alerģiskas reakcijas. Ceptas sēnes. Ziem ai var saglabāt taukos cep tas sviestbekas. Vispirms sēnes rūpīgi nom azgā un sagriež. Tad cep uz p an nas sviestā, taukos vai eļļā, līdz sēņu sula iztvaiko. Pievien o sāli un citas garšvielas pēc izvēles un pilda sterilās burkās, ko pusstundu karsē C tem p eratū rā un pēc tam aizvāko. Uzglabā vēsā vietā. Ziem ā var izm antot sēņu m ērces pagatavošanai. C ep tā veidā var saglabāt arī citas sēnes, kuras var lietot bez iepriekšējas novārīšan as, piem ēram, gailenes, vairum u beku, rudm ieses, čigānenes. "

10 (Suillus granulatus) Cepurīte brūngana vai dzeltenoranža, izliekta vai izpletusies. Cepurītes virsma sausa, spīdīga, bet mitrumā kļūst gluma. Stobriņi zem cepurītes gaiši dzelteni, kātiņam pieguloši. Jaunām sēnēm no porām starp stobriņiem izdalās balta piensula. Kātiņš gaiši dzeltens, ar dzelteniem dziedzeriem, kas jaunām sēnēm izdala baltu piensulu. Baltais vai gaiši dzeltenais sēnes mīkstums ir stingrs, ar maigu riekstu garšu. Augšanas vieta. Aug priežu mežos galvenokārt sārmainā augsnē. Ievākšanas laiks. Aug vasaras otrajā pusē un rudenī līdz salnām. Sagatavošana. Laba ēdamā sēne, ko yar lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Var gatavot sēņu mērci (sk. 23. Ipp.), kaltēt (sk //}/>.), gatavot sēņu šašliku (sk. 2 t. ipp.). Pirms lietošanas cepurītei jānovelk virsmiziņa.

11 (Suillus bovinus) Cepurīte rūsas krāsā, izliekta, mitrumā kļūst gluma. Stobriņi veido saliktas, olīvzaļas poras, tāpēc cepurītes apakšpuse ir līdzīga sūklim. Kātiņš īss, bez gredzena. Mīkstums brūngans vai iesārts, bezgaršīgs. Augšanas vieta. Aug priežu mežos, bieži lielās grupās. Ievākšanas laiks. Aug vasaras otrajā pusē un rudenī. Sagatavošana. Ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Pēc vārīšanas sēnes iegūst violetu nokrāsu. Vāc tikai jaunas sēnes. Var gatavot sēņu mērci (sk. 23. Ipp-). Ta kā sēnei nav izteikta aromāta, vēlams pievienot dažādas garšvielas. Var arī marinēt (sk. 3 7 Ipp.) un sālīt (sk. 45. Ipp.).

12 (Suillus variegatus) Cepurīte izliekta, oranžbrūna, ar nedaudz samtainu un zvīņainu virsmu. Stobriņi brūni vai oranžbrūni. Kātiņš ir diezgan garš, brūns, ar oranžiem plankumiem. Griezuma vai lauzuma vietā dzeltenais sēnes mīkstums kļūst zilgans. Augšanas vieta. Aug priežu mežos un virsājos skābā augsnē. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī. Sagatavošana. Laba ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas, tomēr tai ir nedaudz metāliska smarža. Var gatavot sēņu mērci (sk. 23. Ipp.), marinēt (sk. 37. Ipp-), sālīt (sk. 45. Ipp.), kaltēt (sk. 11. Ipp.). Uzmanību! Dažkārt jutīgiem cilvēkiem priežu sviestbeka izraisa gremošanas traucējumus. Sēņu pīrāgi. Priežu sviestbekas un citas bekas var izm antot pīrāgu pildījum am. Sēnes sagriež mazos gabaliņos un apcep sviestā uz pannas. Tad pievieno sāli, sīki sakapātus sīpolus, nedaudz skāba krējum a un rīvm aizi. Iegūto m asu liek uz sagatav otiem rauga m īklas aplīšiem. Izveido pīrāgus un cep cepeškrāsnī, līdz tie kļūst brūni.

13 (Leccinum s p.) Cepurīte brūna, pusapaļa. Stobriņi pelēkbalti. Kātiņš balts, ar pelēkmelnām zvīņām, garš. Gaišais mīkstums griezuma vietā krāsu gandrīz nemaina. Grūti atšķirt dažādas bēr- zubeku sugas. Augšanas vieta. Aug mežos bērzu tuvumā pa vienai un grupās. Bieži sastopama parastā bērzubeka (Leccinum scabrum), melnā bērzubeka (Leccinum melaneum) un purva bēr- : 11 beka (Leccinum holopus). Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī līdz salnām. Sagatavošana. Ļoti garšīgas ēdamās sēnes, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Atri kļūst mīkstas un bojājas, tāpēc jāsagatavo tūdaļ pēc salasīšanas. Noder kaltēšanai (sk. II. Ipp-), marinēšanai (sk. 37. Ipp-), sālīšanai (sk. 45. Ipp.), sēņu zupām (sk. 39. Ipp.), pildītajiem pipariem (sk. 49. Ipp.), sēņu šašlikam. Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar parasto žultsbeku (Tylopilus felleus), kam ir iesārti stobriņi un ļoti rūgta garša, kuru var sajust, pieliekot sēni pie mēles. Sēņu sasliks. Jaunas, notīrītas bērzubekas sagriež ap tu ven i 1 cm biezās šķēlēs, uzber sāli. Ver uz iesm a, starp sēņu ripiņām liekot sīpolu ripiņas. C ep uz oglēm, uzm anoties, lai sēnes neapdegtu. Kad no sēnēm vairs neizdalās sula, tās ir gatavas. Uz iesm a var ce p t arī citas sēnes, kuras drīkst lietot bez iepriekšējas novārīšanas.

14 Apšubekas4p (lettmum s p.) Cepurīte pusapaļa, oranža, dzeltenbrūna vai sarkanbrūna, nedaudz samtaina. Virs- miziņa nedaudz pārkaras cepurītes malai. Stobriņi pelēki vai pelēkdzelteni. Kātiņš slaids, balts ar melnām vai tumši brūnām zvīņām. Mīkstums griezuma vai lauzuma vietā kļūst tumšs. Augšanas vieta. Aug mitros mežos, galvenokārt bērzu un apšu tuvumā, pa vienai vai nelielās grupās. Biežāk sastopama ir dzeltenbrūnā (Leccinum versipelle) un parastā apšubeka (Leccinum aurantiacum). Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī. Sagatavošana. Garšīga ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas sēņu mērces pagatavošanai. Sagatavotas sēnes ir tumšā krāsā. Jaunas sēnes ir piemērotas marinēšanai (sk. 37. Ipp.). Noder ari sēņu zupai (sk. 39. Ipp.), kaltēšanai (sk. 11. Ipp.), sēņu šašlikam (sk. 21. Ipp.). Sēņu mērce. Apšubekas sagriež, pievieno sāli un garšvielas p ēc vēlēšan ās. C ep uz pan nas eļļā vai kopā ar sm alki sagrieztiem speķa gabaliņiem. Pievien o pienu vai krējum u. Saskaroties ar gaisu, apšubekas kļūst pelēkas, tāpēc ari m ērcei ir pelēka krāsa. Ja vēlas, lai m ērce būtu m azāk trekna,-sagrieztās sēnes kopā ar garšvielām vāra pienā, iepriekš neap cep ot taukvielās.

15 Kazu samtbeka * lerotomus subtomentosus) Cepurīte samtaina, dzeltenā, dzeltenbrūnā vai sarkanbrūnā krāsā. Kātiņš tievs, dzeltenīgs, augšdaļā ar brūniem plankumiem. Mīkstums bāli dzeltens, griezuma vai lauzuma vietā krāsu nemaina. Augšanas vieta. Bieži aug lapkoku un skujkoku mežos. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī. Sagatavošana. Laba ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Stobriņi ar sporām ir bezgaršīgi, tāpēc tos ieteicams nogriezt. Var gatavot sēņu mērci (sk. 23. Ipp.), sālīt (sk. 45. Ipp.), jaunas sēnes arī marinēt (sk. 37. Ipp.)

16 Rudzpuķu smilšbekai Gyroporus tyanestens) Cepurīte dzeltenbrūna vai pelēkbrūna. Jaunas sēnes cepurītei ir puslodes forma, vēlāk - plakana. Kātiņš cilindrisks, ar paplašinātu apakšdaļu, vidū porains vai ar dobumu. Mīkstums balts, bet lauzuma vai griezuma vietā kļūst rudzupuķu zils. Augšanas vieta. Aug smilts augsnē skujkoku un jauktos mežos. Ievākšanas laiks. Aug no jūlija līdz oktobrim. Sagatavošana. Garšīga sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Piemērota cepšanai (sk. 23. Ipp.), kaltēšanai (II. Ipp.) un marinēšanai (sk. 37. Ipp ) Cepot zaudē zilo krāsu, un mērce ir patīkami dzeltena. Kaltētu smilšbeku mērce. K altētās sēnes vāra nelielā ūdens daudzumā. Kad sēnes kļūst mīkstas, tās izņem n o novārīju m a, pievieno sāli un cep kopā ar sagrieztiem sīpoliem eļļā vai sviestā. Tad uz p an nas sviestā sabrūn ina nedaudz kviešu m iltu, pievieno sēnes, sēņu novārījum u un saldo krējumu. Šādi var gatavot m ērci arī no citām kaltētām sēnēm.

17 Rudm ieses (Lacfarius sp.) Cepurīte oranžbrūna, ieliekta, ar bālām, gredzeniskām joslām un ieritinātu malu. Kātiņš īss, oranžbrūns, ar oranžiem iedobumiem. Mīkstums biezs, trausls, dzeltens. Tas izdala oranžu vai zaļu piensulu, kas nemaina krāsu. Augšanas vieta. Aug skujkoku mežos skābā augsnē grupās. Priežu rudmieses (Lactarius deliciosus) aug zem priedēm, bet egļu rudmieses (Lactarius deterrimus) - egļu tuvumā. Nevar sajaukt ar citām sēnēm. Ievākšanas laiks. Aug vasaras beigās un rudenī. Sagatavošana. Ļoti labas ēdamās sēnes, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Rudmieses var cept {sk. 23. Ipp.), sālīļ:' (sk. 45. Ipp.) vai marinēt (sk. 37. Ipp.). Ievārītas sālītas rudmieses. Sālītas rudm ieses var uzglabāt ziem ai. Rudm iešu cep u rītes ar nelielu kātiņu (1 cm ) iem ērc aukstā ūdenī. N āk am ajā dienā ūdeni nom aina un sēnes m ērcē vēl vienu diennakti. Pēc tam ūdeni nolej, sēnes sam aisa ar sāli un pilda traukā, starp rudm iešu kārtām liekot upeņu lapas un dilles. Var pievienot arī ķiplokus un m ārrutku lapas vai saknes, piparus. Uz sēnēm uzliek slogu. Ja virs sēnēm neparādās sālījum s, uzlej sālsūdeni. Uzglabā vēsā vietā. Sautētas marinētas rudmieses. S ēn es n o tīra, nom azgā, ieber p iem ērotā trau k ā un ievieto cepeškrāsnī, kur sau tē 10 m inūtes. Pēc tam rudm ieses sapilda sterilās burkās, pārlej ar karstu m arinādi, kurai pievienots etiķis, lauru lapas, cukurs, pipari un krustnagliņas. Burkas aizvāko nr plastmasas vai m etāla vāciņu.

18 (Laetiporus sulphureus) 30-3i Cepurītes vēdekļveida vai neregulāru pusloku formas, spilgti dzeltenā vai oranždzeltenā krāsā, ar nedaudz zamšainu virsmu. Tas sakārtotas cita virs citas. Kātiņa nav, līdzīgi kā citām piepēm. Mīkstums gaiši dzeltens, drupens. Ta smarža ir atkarīga no koka sugas, uz kura sēne aug. Augšanas vieta. Aug galvenokārt uz lapkokiem, piemēram, ozoliem, vītoliem. Nevar sajaukt ne ar vienu citu sēni. Ievākšanas laiks. Aug no maija līdz augustam. Sagatavošana. Jauni augļķermeņi, kamēr tie ir mīksti, ir ēdami. Gatavo malto sēņu mērci vai sēņu kotletes (sk. 47. Ipp.). Uzmanību! Dažiem cilvēkiem sērpiepe var izraisīt alerģiju. Malto sēņu mērce. Parastās sērpiepcs jaunos augļķerm eņus nogriež, rūpīgi nom azgā un sam aļ gaļas m aļam ajā m ašīnā. Pēc tam liek uz pan nas, pievieno sāli, garšvielas un cep eļļā vai taukos. Var pievienot arī sakapātus sīpolus un krējumu, m altu gaļu. M alto sēņu m ērci var g a ta v o t arī no citā m sēnēm, kuras lietojam as bez iepriekšējas novārīšanas, vai arī no sālītām sēnēm.

19 ( Russulasp.) Cepurīte jaunām sēnēm visbiežāk izliekta, vecākām - plakana vai ieliekta. Zem c e purītes ir baltas vai iedzeltenas lapiņas, kas viegli sabirst. Cepurīte oranža, dzeltena, zaļgana, sarkana, brūna vai violeta. Virsmiziņa pilnīgi vai daļēji novelkama. Kātiņš balts vai krāsains, drupens, var būt ar dobumu. Mīkstums balts vai pelēcīgs, neizdala piensulu. Augšanas vieta. Aug dažādos mežos un purvos. Latvijā sastopamas aptuveni 30 bērzlapju sugas. Ievākšanas laiks. Aug no jūlija līdz salnām. Sagatavošana. Bērzlapes, kurām mīkstums nav sīvs, var cept bez iepriekšējas novārīšanas. Ja mīkstums ir nedaudz sīvs, bērzlapes jāvāra, bet ļoti sīvās sēnes vispār nav ieteicams lasīt. Jaunas bērzlapes jeb podiņus ieteicams marinēt (sk. 37. Ipp-), vecākās - labāk sālīt (sk. 45. Ipp.). SoiļU salāti ar olām un gurķiem. M azus podiņus 10 m inūtes vāra ūdenī, kam pievien ots nedaudz sāls un citron sk ābe vai etiķis. Tad sēnes atdzesē un sasm alcin a. Pievien o sakapātas i ieti n ovārītas olas, sīki sagrieztu svaigu gurķi un sasm alcin ātas dilles. S ajau c ar krējum u vai m ajonēzi. Siidus salātus var gatavot arī no jaunām čigānenēm un atm atenēm.

20 Lielā dižsardzene' [Macrolepiota protera) Jaunas sēnes cepurītei ir lietussarga forma, bet vecai sēnei cepurīte ir plakana, ar tumši pelēku izcilni vidū. Uz cepurītes gredzenveida sakārtotas zvīņas. Lapiņas blīvas, baltas vai krēmkrāsas. Kātiņš šķiedrains, klāts ar sīkām zvīņām, ar lielu, kustīgu gredzenu, pie pamatnes nedaudz paresnināts. Gaišais, pēc riekstiem smaržojošais sēnes mīkstums lauzuma vietā krāsu nemaina. Augšanas vieta. Aug zālainos meža klajumos, pļavās, ganībās, kāpās. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī. Sagatavošana. Izcila ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Svaigai dižsardzenei ir riekstu garša, un to var griezt uz sviestmaizēm. Var gatavot sēņu karbonādes vai lietot jebkurā citā veidā. Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar m ušm irēm (Amanila sp.), kam gredzens nav kustīgs un kātiņa apakšējā daļā ir bumbuļveida paplašinājums ar maksti, kā arī ar citām diž- sardzenēm, kas lauzuma vai griezuma vietā maina krāsu. Sēņu karbonādes. Sēnes rūpīgi nom azgā, noņem kātiņu un izgriež cepurītes izcilni. Tad cepurīti sagriež gabalos, apviļā sakultā olā, kam pievienots nedaudz sāls, p ēc tam - m iltos vai rīvm aizē. Cep uz pannas eļļā. Sādi var cep t arī baravikas un citas sēnes, kuras pirms lietošanas nav jānovāra.

21 Pilsētas atmatene (Agaritus bitorquis) Cepurīte balta līdz tumši brūna, nedaudz zvīņaina. Vecākām sēnēm lapiņas šokolādes brūnas. Kātiņš gaišs, augšdaļā ar gredzenu. Baltais mīkstums, sēnei novecojot, kā arī griezuma vietā kļūst nedaudz sārts. Augšanas vieta. Aug ceļmalās, vecos parkos un citās vietās ar auglīgu augsni. Līdzīga ir lauka atmatene (Agaricus campestris), kurai mīkstums, sēnei novecojot, kļūst sārts. Pilsētas atmatene ir kultivētās atmatenes (šampinjonu) priekštece. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī. Sagatavošana. Ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Var gatavot sēņu mērci (sk. 23. Ipp.), sēņu zupu (sk. 39.!f>p.), sālīt (sk. 45. Ipp.) un marinēt (sk. 37. Ipp.). Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar mušmirēm (Amanita sp.), kam kātiņa apakšējā daļā ir bumbuļveida paresninājums ar maksti. Marinētas sēnes. M arinēšanai iev āc jau nas, nelielas sēnes, notīra, nom azgā, apvāra. Lai sēnes nekļūtu tum šas, ūdenim pievieno nedaudz citronskābes vai etiķa. Sagatavo m arinādi (1 ēdam karote v ārām ā sāls, 1 ēd am k arote cuk ura, 1 ēd am k arote etiķa esen ces, 1 litrs ūd ens). Sēnes sapilda tīrās burkās, uzlej uzvārīto m arinādi, pievieno piparus, lauru lapas, ja vēlas - sīpolus vai ķiplokus. Burkas nosedz ar vāciņiem uti 15 m inūtes sterilizē 85 C tem peratūrā, tad aizvāko.

22 (Rozītes taperata) Cepurīte gaiši dzeltenbrūna, jaunām sēnēm cepurīte - olveida, vecākām - izliekta, ar izcilni vidū. Lapiņu malas zobainas. Kātiņš šķiedrains, bez dobuma, ar šauru, piegulošu gredzenu. Mīkstums gandrīz balts, šķiedrains, ar maigu garšu. Augšanas vieta. Aug galvenokārt skujkoku mežos skābā augsnē nelielās grupās. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī. Sagatavošana. Laba ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Vārīta nav sīksta kā vairums bērzlapju. Var cept svaigas (sk. 23. Ipp.), sālīt (sk. 45. Ipp.), marinēt (sk. 37. Ipp.). Garšīga ir čigāneņu-dārzeņu zupa. Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar balto mušmiri (Amanita virosa), kurai kātiņa apakšējā daļā ir bumbulveida paplašinājums. Sēņu-dārzeņu zupa. Vispirms sagatavo buljonu no svaigiem ziedkāpostiem, kāpostiem, burkāniem vai jebkuriem citiem dārzeņiem. Sēnes nom azgā, sagriež un apcep uz pannas sviestā vai eļļā. Pievien o dārzeņu buljonam, uzvāra un ēd, pieliekot zupai krējum u, dilles, lokus vai citus zaļumus.

23 (Copnnus tomātus) 40-4i Cepurīte balta, iegareni olveida vai plati koniska, ar pinkainu vai zvīņainu virsmu. Vecai sēnei cepurīte, sākot ar malām, kļūst melna. Kātiņš garš, dobs, ar gredzenu, kas no izbirušajām sporām krāsojas melns. Sēne ātri izšķīst un pārvēršas tumšā masā. Augšanas vieta. Aug mežos uz takām un ceļmalās, kā arī zālienos labi mēslotā augsnē. Ievākšanas laiks. Aug rudenī. Sagatavošana. Garšīga ēdamā sēne, ko var cept bez iepriekšējas novārīšanas (sk. 23. Ipp-). Ievāc tikai jaunas sēnes, kuru cepurīte vēl nav sākusi atvērties, un gata- vo tūdaļ pēc ievākšanas. Uzmanību! Nedrīkst lietot kopā ar alkoholiskiem dzērieniem!

24 (Kuehneromyces mutabilis) Cepurīte dzeltenīgi brūna, ar gaišāku izcilni vidū. Lapiņas gaiši brūnas līdz rūsas brūnas, nolaideni piestiprinātas pie kātiņa. Kātiņš ar gredzenu, gaišāks par cepurīti, zem gredzena - tumšāks, zvīņains. Sēnes mīkstums brūns, aromātisks. Augšanas vieta. Aug uz trūdošas lapkoku, reti - skujkoku koksnes, veidojot blīvus pudurus vai čemurus. Ievākšanas laiks. Aug no pavasara līdz vēlam rudenim. Bieži var atrast tad, kad nav citu sēņu. Sagatavošana. Izcila ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Noder sēņu mērcei (sk. 23. Ipp.), sēņu-dārzeņu'zupai (sk. 39. Ipp.) un sautējumam. Kātiņi ir sīksti, tāpēc izmanto tikai cepurītes. Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar citām sēnēm, kas aug uz celmiem un kam uz kātiņa zem gredzena nav zvīņu. Sēņu-kabaču sautējums. K ab aču s nom izo, sagriež šķēlītēs, uzber sāli un apviļā m iltos, tad sakultā olā. Pēc tam kabačus nedaudz apcep uz pan nas eļļā. P acelm eņu cepurītes cep nelielā sviesta daudzum ā. Pēc tam sautēšanai piem ērotā traukā kārto kabačus, sēnes un ripiņās sagrieztus sīpolus. K ārtojum u pārlej ar skābo krējum u, kam pievienots sāls, pārkaisa ar dillēm, lokiem vai pētersīļiem. Ja vēlas, lai sautējum s būtu biezāks, krējum ā iem aisa kviešu m iltus. C ep cepeškrāsnī apm ēram pusstundu.

25 (Lactarius rufus) Cepurīte sarkanbrūna, parasti - ar nelielu pauguriņu vidū. Lapiņas gaiši brūnas. Kātiņš brūns, trausls, ar gaišbrūnu mīkstumu. Sēnes mīkstums izdala baltu, sīvi dedzinošu piensulu, kas nemaina krāsu. Augšanas vieta. Aug skujkoku un lapkoku mežos skābā augsnē. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī, arī pēc salnām. Sagatavošana. Ēdamā sēne, kas lietojama tikai pēc novārīšanas. Var sālīt (sk. 45. Ipp.) un marinēt (sk. 37- Ipp-)- Sālītas sēnes. Sālīšanai sēnes nom azgā, ieber verd o šā ūdenī, kam p ievien ots sāls, u n vāra m inūtes. Tad sēnes nokāš un noskalo vēsā ūdenī. Lai alksnenes nebūtu rūgtas, tās ieteicam s n o vārīt otru reizi un vēlreiz noskalot. Pēc tam n o sēnēm n o tecin a ūdeni. Sēnes liek traukā, sajauc ar sāli (1 kg uz 10 kg sēņu) un uzliek slogu. Uzglabā vēsā vietā. Sēņu salāti. N o sālītām sēnēm g a ta v o sēņu salātus. S ēn es noskalo. Ja tās ir pārāk sāļas, uz īsu brīdi iem ērc verdošā ūdenī. Sēnes sakapā, pievieno sīki sagrieztus sīpolus, nedaudz etiķa vai citronskābes, skābo krējumu.

26 (Sarcodon imbruatus) Cepurīte nelīdzena, klāta ar zvīņām. Zem cepurītes brūnas vai pelēkas, līdz 1 cm garas adatiņas. Kātiņš īss, brūns, resns. Biezajam, gaišajam mīkstumam ir maiga vai nedaudz sīva garša. Lauzuma vietā tas kļūst sarkanīgs. Augšanas vieta. Aug lapkoku un skujkoku mežos. Ievākšanas laiks. Aug rudenī. Sagatavošana. Ēdamā sēne, ko vairums sēņu pazinēju iesaka lietot tikai pēc novārīšanas. Vārot kļūst tumša. Var sālīt (sk. 45. Ipp.) un marinēt (sk. 37. Ipp-)- Sēņu-gaļas kotletes. Sālsūdeni n ovārītas vai sālītas sēnes sam aļ gaļas m aļam ajā m ašīnā un pievieno iepriekš sagatav otai kotlešu m asai. C ep uz pannas un pēc tam sau tē krējum a m ērcē. Šādas kotletes var gatavot arī no citām vārītām sēnēm.

27 (Tritholoma portentosum) Cepurīte izliekta, vecākām sēnēm - ar izcilni. Cepurītes virsma spīdīga, pelēka, ar starainām svītrām, mitrumā - lipīga. Cepurītes mala un lapiņas bieži ir dzeltenas. Kātiņš dzeltenīgs, šķiedrains. Mīkstums ar miltu smaržu un garšu. Pie cepurītes bieži ir pielipušas smiltis un gruži. Augšanas vieta. Aug skujkoku mežos. Ievākšanas laiks. Aug rudenī, arī pēc salnām, pa vienai vai puduros. Sagatavošana. Laba ēdamā sēne, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas. Var cept (sk. 23. Ipp.) vai sautēt svaigu (sk. 43. Ipp.), sālīt (sk. 45. Ipp.), marinēt (sk. 37. Ipp-), izmantot kā piparu vai kabaču pildījumu. Uzmanību! Var sajaukt ar iedzelteno pūkaini (Tricholoma sejunctum), kuras cepurītei ir dzeltenīga nokrāsa. Šī sēne nav indīga, bet var izraisīt gremošanas traucējumus. Pipari ar sēņu pildījumu. Saldajiem pipariem izgriež kātiņu un izņem sēklas. Svaigas, sagrieztas pūkaines ap cep uz pannas eļļā vai sviestā, pievieno nedaudz rīvm aizes vai vārītu rīsu, lai iegūtu biezāku m asu. Pēc tam atdzesē un sapilda piparos. Piparus ievieto traukā, uzlej nedaudz ūdens, kam pievienots sāls un pipari. S au tē ap tu ven i 3 0 m inūtes. Piparus var pildīt arī ar sēņu un m altās gaļas m asu (1 :1 ). Piparu pildījumam var izm antot jebkuras sēnes, ko var lietot bez iepriekšējas novārīšanas.

28 r (Lactarius neeator) 50-5i Cepurīte ollvzaļa, lipīga, ar ieliekumu centrā un pūkainu malu, kas jaunai sēnei ir ieritināta. Lapiņas dzeltenbaltas vai zaļganas. Kātiņš īss, parasti gaišāks par cepurīti. Baltais mīkstums izdala daudz piensulas, kas žūstot kļūst zaļganbrūna. Augšanas vieta. Aug mitros mežos un parkos egļu un bērzu tuvumā, bieži - uz stigām, kas aizaugušas ar zāli. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī, arī pēc salnām. Sagatavošana. Lietojama tikai pēc novārīšanas. Var sālīt (sk. 45. Ipp.) un marinēt (sk. 37. Ipp.). Uzmanību! Mūsdienās zinātnieki ir atklājuši, ka sēne var veicināt vēža attīstību. Ja tomēr vēlas cūcenes lietot uzturā, pirms sēņu vārīšanas ieteicams nokasīt cepurītei tumšo virskārtu. \

29 (Lactarius torminosus) Cepurīte sārta, vidū ieliekta. Tas virsma mataina, mala - ieritināta. Lapiņas ciešas, dzeltenbaltas vai gaiši rozā. Kātiņš īss, cepurītes krāsā vai nedaudz gaišāks, vecām sēnēm - dobs. Trauslais mīkstums izdala sīvu, baltu piensulu. Augšanas vieta. Aug mežos bērzu tuvumā, visbiežāk - atklātās, zālainās vietās. Veido pudurus un riņķus. Līdzīgs, tikai gandrīz balts ir baltais vilnītis (Lactarius pubescens), ko lieto tādā pašā veidā. Ievākšanas laiks. Aug vasarā un rudenī. Sagatavošana. Ēdamā sēne, kas lietojama tikai pēc atkārtotas novārīšanas. Var sālīt (sk. 45. Ipp.) un marinēt (sk. 37. Ipp-)- Sālīti vilnīši ar garšvielām. Vilnīšus notīra un divas reizes n o v āra sālsūdenī, ūdeni n o m ain ot. Tad sēnes noskalo auk stā ūdeni, atdzesē, n o tecin a lieko ūdeni, sam aisa ar sāli (3 0 g sāls uz 1 kg sēņu) un pilda traukā, starp vilnīšu kārtām liekot ķiplokus, ķim enes, upeņu, ķiršu, m ārrutku un lauru lapas. Sēnēm uzliek slogu un uzglabā vēsā vietā.

30 (Tricholoma eguestre) Cepurīte dzeltena, plati izliekta, ar koši dzeltenam lapiņām. Kātiņš gaiši dzeltens. Pie cepurītes un kātiņa pielīp smiltis. Daudz smilšu sakrājas arī starp lapiņām. Augšanas vieta. Aug galvenokārt priežu un egļu mežos. Zem priedēm aug druknākas formas sēnes, bet zem eglēm un apsēm - slaidākas. Ievākšanas laiks. Aug rudenī, pat pēc stiprām salnām. Sagatavošana. Izcila ēdamā sēne, ko var cept bez iepriekšējas novārīšanas. Smiltenes cep (sk. 23. Ipp.), marinē (sk. 37. Ipp ) un sāla (sk. 45. Ipp.). l a kā sēnes grūti attīrīt no smiltīm, tās vēlams ilgstoši skalot tekošā ūdenī. Uzmanību! Nedrīkst sajaukt ar sēra pūkaini (Tricholoma sulphureum), kurai ir pelēcīgāka cepurīte un nepatīkama, degošas gumijas smaka.

31 Agaricus bitorquis 36, 37 Agarieus campestris 37 AmaniiasJ). 35,3 7 Amanita virosa 39 Boletus sp. 10,11 Caniharellus cibarius 8, 9 Cofmntts comatus 40,41 Gjromitra sp. 7 Gyroporus cyanescens 26, 27 Hygmphoropsis aurantiaca 9 Kuehneromyces mutabilis 42, 43 Lactarius deliciosus 29 Lactarius deterrimus 29 Lactarius necator 50, (035) Ku 845 Maruta Kusiņa SĒŅOSIM! Apgāds Zvaigzne ABC, 2008 ISBN Lactarius pubescens 53 luictarius rufus 44,45 Lactarius sp. 28, 29 Lactarius torminosus 52, 53 Laetiporus sulphureus 30, 31 Leccmum aurantiacum 23 Leccinum holopus 2 1 Leccinum melaneum 2 1 Leccinum scahrum 21 Leccinum sp Leccinum versipelle 23 Macrolepiota ļrrocera 34, 35 Morchella sp. 6, 7 Rozites cuperata 38, 39 Redaktore Agnese Biceniece Mākslinieciskais redaktors Eduards Groševs Apgāds Zvaigzne ABC, SIA, K. Valdemāra ielā 6, Rīgā, LV Red. nr. B-521 Jelgavas tipogrāfija Latīnisko nosaukumu rādītājs is 1 Russula sp. 32, 33 Sarcodon imfericatus 46, 47 Suillus bovinus 16,17 Suillus granulatus 14,15 SuiUus luteus 12,13 Suillus variegatus 18, 19 Tricholoma auratum, sk. Tricholoma equestre Tricholoma equestre 54, 55 Tricholoma portentosum 48, 49 Tricholoma sejunctum 49 Tricholoma sulphureum 55 Tylopilus felleus 11,21 Verpa sp. 7 Xerocomus subtomentosus 24, 25

LVM_Senotaja celvedis.indd

LVM_Senotaja celvedis.indd Latvijas sēņotāja ceļvedis FSC ir saudzīgas mežsaimniecības zīme. Tā norāda, ka šis krēsls, šī dēļu grīda vai šī koka māja nav aiz sevis atstājusi pliku celmu. Ka zvēriem arī turpmāk būs kur patverties.

Sīkāk

edie karte - - AUKSTIE "ASORTI" KOMPANIJAM "LUKOMORJE" Zivju asorti trim personām. Mazsālīts lasis, kūpināta forele, ar sarkanajiem ikriem pildītas ol

edie karte - - AUKSTIE ASORTI KOMPANIJAM LUKOMORJE Zivju asorti trim personām. Mazsālīts lasis, kūpināta forele, ar sarkanajiem ikriem pildītas ol edie karte AUKSTIE "ASORTI" KOMPANIJAM "LUKOMORJE" Zivju asorti trim personām. Mazsālīts lasis, kūpināta forele, ar sarkanajiem ikriem pildītas olas, kūpināta skumbrija, baltijas šprotes ~ 19.90 eur ~

Sīkāk

Cili, A5 CP LV

Cili, A5 CP LV ZEMAS CENAS KATRU DIENU! LIELĀ pica 30 cm TIKAI NO 2 BURGERS 349 ĢIMENES pica 42 cm TIKAI NO 4 KEBABS 349 PASŪTI: ZVANOT UZ PICĒRIJU CILI.LV ĒDIENKARTE LĪDZŅEMŠANAI TAKE AWAY ČILI TAKE AWAY ēdienkartei

Sīkāk

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Pralinē Saturs Izejvielas Par eļļas sēklām Ražošanas process Apstrāde Izmantošanas iespējas Izejvielas. Lazdu rieksti. Botānika Parastās lazdas (Corylus avellana) rieksts ir neveronis, kas nozīmē, ka sēkla

Sīkāk

COR

COR Uzkodas un našķi Mīdijas baltvīna un saldā krējuma mērcē ar grauzdētu maizi 12,00 Auksti kūpināta makrele (skumbrija) 7,50 ar rupjmaizes ķiploku grauzdiņiem un ceptiem sīpolu gredzeniem Gaļas plate ar

Sīkāk

2017_BBH_Seafood_Oyster_menu_a la carte_preview_LV_small

2017_BBH_Seafood_Oyster_menu_a la carte_preview_LV_small JŪRAS PLATES AUSTERES ½ Ducis Ducis Ostra Regal 37.00 70.00 Krystale 29.00 55.00 Gillardeau 35.00 68.00 Fine de Claire 22.00 40.00 Mūsu īpašā jūras velšu plate mīkstčaulu krabis, astoņkāja tausteklis,

Sīkāk

Uzklikšķinot uz zīmola logo, Jūs automatiski atvērsiet šī zīmola piedāvāto produkciju mūsu sortimentā. a as es m t l vas elme es al a ez cs a a as t m

Uzklikšķinot uz zīmola logo, Jūs automatiski atvērsiet šī zīmola piedāvāto produkciju mūsu sortimentā. a as es m t l vas elme es al a ez cs a a as t m Uzklikšķinot uz zīmola logo, Jūs automatiski atvērsiet šī zīmola piedāvāto produkciju mūsu sortimentā. a as es m t l vas elme es al a ez cs a a as t m t m c alt s as a a s as v esta as 1 za 4750234101672

Sīkāk

FULL_menu_final_LAT_EUR_decembris_2015..odt

FULL_menu_final_LAT_EUR_decembris_2015..odt Uzkodas un našķi EURO 32001 Mīdijas baltvīna un saldā krējuma mērcē ar grauzdētu maizi 11,50 36027 Cepti nēģi un svaigi sālīts lasis pasniegti uz grauzdētas ciabatas maizes 14,50 ar ceptām kartupeļu daiviņām

Sīkāk

Tehniskā specifikācija/finanšu piedāvājums* Iep. daļas Nr. Nr. p.k. Nosaukums Tehniskā secifikācija Vienība Daudzums 24 mēnešiem Pretendenta piedāvātā

Tehniskā specifikācija/finanšu piedāvājums* Iep. daļas Nr. Nr. p.k. Nosaukums Tehniskā secifikācija Vienība Daudzums 24 mēnešiem Pretendenta piedāvātā Tehniskā specifikācija/finanšu piedāvājums* Iep. daļas Nr. Nr. p.k. Nosaukums Tehniskā secifikācija Vienība Daudzums 24 mēnešiem Pretendenta piedāvātās preces izcelsmes valsts un ražotājs, ražotāja dotais

Sīkāk

the One° Precision Poacher™ receptes

the One° Precision Poacher™ receptes Sviestā vārītas garneles ar estragonu un ķiploku the one Precision Poacher Ar devēju ß Sviestā vārītas garneles ar estragonu un ķiploku 1 Sagatavošanās 5 minūtes/gatavošana 15 minūtes 2 2 porcijas the

Sīkāk

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās došas pastiprināšanās. Ja jūs varēsiet noteikt cilvēka

Sīkāk

BĀRA ĒDIENKARTE Libretto VIESNĪCAS KLASIKA Club sendvičs Kūpināta tītara krūtiņa, tomāti, bekons, cepta ola, avokado, kraukšķīgi kartupeļi, garš

BĀRA ĒDIENKARTE Libretto VIESNĪCAS KLASIKA Club sendvičs Kūpināta tītara krūtiņa, tomāti, bekons, cepta ola, avokado, kraukšķīgi kartupeļi, garš BĀRA ĒDIENKARTE Libretto VIESNĪCAS KLASIKA Club sendvičs 12.00 Kūpināta tītara krūtiņa, tomāti, bekons, cepta ola, avokado, kraukšķīgi kartupeļi, garšaugu majonēze Ciabatta steika sendvičs 14.00 Black

Sīkāk

the Multi Cooker BMC820 LV RU RECEPTES РЕЦЕПТЫ

the Multi Cooker BMC820 LV RU RECEPTES РЕЦЕПТЫ the Multi Cooker BMC820 LV RU RECEPTES РЕЦЕПТЫ UZKODAS RECEPTES the Multi Cooker BMC 820LV VISTAS GAĻAS GALERTS Sastāvdaļas 6 8 porcijām: vistu spārni, kājas, kakli (apmēram 1 kg) 1 sīpols 2 burkāni 5

Sīkāk

“Mana sēta, mana māja , mans pagalms”

“Mana sēta, mana māja , mans pagalms” Skaista mana tēvu zeme par visām zemītēm: Plaši lauki, zaļi meži, Zilis jūras ūdentiņš. Mana sēta, mana māja, mans pagalms Projekta autori 5.a klase 2018.g. 18.-20.aprīlis Projekta mērķis Veidot sadarbības

Sīkāk

1

1 Rēzeknes 6. vidusskola Dabīgo krāsvielu izmantošana ēdienu pagatavošanā Diāna Binduka, Rēzeknes 6. vidusskolas 10.a klases skolniece Darba vadītāja Irina Matule, ķīmijas skolotāja, pedagoģijas maģistre

Sīkāk

A/S"Fēnikss""(reģ.nr.: ) Apstiprinu: Pumpuru vidusskolas direktore Irēna Kausiniece Pumpuru vidusskola 2019.gada Dienas ēdienkarte pirmsskol

A/SFēnikss(reģ.nr.: ) Apstiprinu: Pumpuru vidusskolas direktore Irēna Kausiniece Pumpuru vidusskola 2019.gada Dienas ēdienkarte pirmsskol Pumpuru vidusskol 2019.gd s ēdienkrte pirmsskols izglītojmjiem (5-6g) 5dienām Dtu ms Lik posmā: 27.05.19.-31.05.19. Tuki Ogļhidr āti 27.05. Rīsu pārslu biezputr r ievārījumu PK 150/10 189,2 6,2 2,3 24

Sīkāk

 „ Lobes krogs ” 

 „ Lobes krogs ”  Labu apetīti!!! Zupas* 1. Soļanka 2.60 1.50 2. Frikadeļu zupa 2.20 1.20 3. Gulaša zupa 2.60 1.50 4. Aukstā zupa 2.20 1.20 Salāti* 1. Zemnieku salāti Siers,bekons, salātu lapas, sīpoli, paprika, gurķi,

Sīkāk

Personalizētas saldās dāvanas 2018

Personalizētas saldās dāvanas 2018 Personalizētas saldās dāvanas 2018 Iepriecini, apsveic, pasaki Paldies! un palutini sadarbības partnerus, darbiniekus un draugus ar gaumīgi un Jūsu uzņēmuma korporatīvajā stilā veidotām saldām dāvanām

Sīkāk

AUKSTĀS UZKODAS Antipasta Steiku Haoss (2 personām) Kūpināta marmora gaļa, tvaicēta teļa fileja, kūpināts lasis, garneles, grilēta paprika, siers Came

AUKSTĀS UZKODAS Antipasta Steiku Haoss (2 personām) Kūpināta marmora gaļa, tvaicēta teļa fileja, kūpināts lasis, garneles, grilēta paprika, siers Came AUKSTĀS UZKODAS Antipasta Steiku Haoss (2 personām) Kūpināta marmora gaļa, tvaicēta teļa fileja, kūpināts lasis, garneles, grilēta paprika, siers Camembert President, olīvas un marinēti dārzeņi. 15,20

Sīkāk

Polija

Polija Braukšanas ierobežojumi Polijā 2019. gadā Vispārējie ierobežojumi pilnu masu virs 12t Visaptverošs (visā valstī) no plkst. 18.00-22.00 dienu pirms valsts noteiktas svētku dienas(-ām). Aizliegums attiecināms

Sīkāk

Samaziniet, izmantojot atkārtoti visas dzīves garumā Piedāvājums spēkā no ( nedēļa) * kamēr prece ir pieejama noliktavā

Samaziniet, izmantojot atkārtoti visas dzīves garumā Piedāvājums spēkā no ( nedēļa) * kamēr prece ir pieejama noliktavā Samaziniet, izmantojot atkārtoti visas dzīves garumā Piedāvājums spēkā no 04.03.2019-31.03.2019 (10.-13. nedēļa) * kamēr prece ir pieejama noliktavā Mans pusdienu komplekts 1: EcoPure 500 l Sviestmaižu

Sīkāk

Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas

Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas skolotāja Kuldīga, 2015 Saturs Ievads... 3 1. Putnu

Sīkāk

Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Tēma: Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Latviešu valoda: Runāšana: Rodas cieņa pret latviešu valodu. Att

Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Tēma: Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Latviešu valoda: Runāšana: Rodas cieņa pret latviešu valodu. Att Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Rodas cieņa pret latviešu valodu. Attīstas skaidra izruna. Uzsver vārdus un zilbes pareizi. Izrunā pareizi gaŗos un īsos

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un EIROPAS KOMISIJA Briselē, 15.2.2019. C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2003/87/EK 2021.-2030. gada periodam

Sīkāk

Svaigs starts jaunajai paaudzei Piedāvājums spēkā ( nedēļā) kamēr prece ir noliktavā

Svaigs starts jaunajai paaudzei Piedāvājums spēkā ( nedēļā) kamēr prece ir noliktavā Svaigs starts jaunajai paaudzei Piedāvājums spēkā 01.04.2019 05.05.2019 (14.-18. nedēļā) kamēr prece ir noliktavā Jūsu piederumi ilgākam produktu kalpošanas laikam Vāciņu glabāšanas sistēma SS191415 12,

Sīkāk

Ēdienkarte Rudens - Ziema

Ēdienkarte Rudens - Ziema Ēdienkarte Rudens - Ziema Saturs 3 IEVADS 4 LĪKSMĪBA BEZ APSTĀJAS 6 Vaigi kārtainajā mīklā 8 Confit zoss ar smiltsērkšķiem un gailenēm 10 Sous-vide vistiņa ar ceptiem ķirbjiem un sēņu mērci 12 Meža cūkas

Sīkāk

Untitled-1

Untitled-1 R-05 Lietošanas rokasgrāmata Elektriskā plīts virsma CDE 32/1 X Cienījamais lietotāj! Pateicamies, ka izvēlējāties vienu no mūsu iekārtām, kas ļauj iegūt vislabākos rezultātus. Lūdzu, uzmanīgi iepazīstieties

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju sol

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju sol CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju soliņš Kāju soliņš ar nodalījumu mantu glabāšanai Vienvietīgs

Sīkāk

Kuldīgas 2

Kuldīgas 2 Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumskolas skolotāja Kuldīga, 2015 Saturs Ievads...3 1.Putnu barošana

Sīkāk

Ticejumi par akmeņiem

Ticejumi par akmeņiem Ticējumi par minerāliem V. Segliņš Ametists Ametists ir viens no pazīstamākajiem kvarca paveidiem. Tiek uzskatīts, ka tas: Sargā no burvestībām. Mazina tieksmi pēc alkohola. Palīdz pie sāpēm. Mīlētāju

Sīkāk

TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA

TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA N. p. k Nosaukums ATKLĀTA KONKURSA PĀRTIKAS PRODUKTU UN DZĒRIENU PIEGĀDE (ID.NR. SSIS 2012/2) Sveķu speciālā internātpamatskola Tehniskā specifikācija TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA Vēlamais iepakojums Pretendenta

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 sēdvietām Stūra modulis Zvilņa modulis Kāju soliņš

Sīkāk

Šis buklets ir radīts nieru slimību pacientiem, kuriem diagnosticēts augsts fosfora līmenis asinīs.

Šis buklets ir radīts nieru slimību pacientiem, kuriem diagnosticēts augsts fosfora līmenis asinīs. Šis buklets ir radīts nieru slimību pacientiem, kuriem diagnosticēts augsts fosfora līmenis asinīs. Mīļo lasītāj! Ja tavās rokās ir nonācis šis izdevums, tas nozīmē, ka Tu vai Tev tuvs un svarīgs cilvēks

Sīkāk

PrintGroup-vacSy_Maketirovani...

PrintGroup-vacSy_Maketirovani... R E V O L U C I O N Ā R A V A K U U M A S I S T Ē M A KĀPĒC IZŠĶIEST PĀRTIKU? Visā pasaulē aptuveni miljards cilvēku cieš pārtikas trūkuma dēļ, bet ar aptuveni 40 miljoniem tonnu pārtikas, kas tiek velti

Sīkāk

salona izpārdošana 2013 vasara.xls

salona izpārdošana 2013 vasara.xls Krēsls Lineal. Hromēts metāla rāmis, tumši brūnā krāsā beicēts ozola sēdeklis. Izmēri: 51,5*52,5/81cm. 1 gab. Ls 250.00 Ls 75.00 Bāra krēsls Lineal. Hromēts metāla rāmis, tumši brūnā krāsā beicēts ozola

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne ar polsterējumu Roku balsts ar polsterējumu Sānu galdiņš

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Premium kvalitātes aromatizēto Arabika kafijas pupiņu katalogs Kafija ir kas vairāk par rīta dzērienu... Kafija dod enerģiju, spēku un mundrumu. Sniedz baudu. Nodrošina atmosfēru. Tā reizē ir neatņemama

Sīkāk

Inga Borg Ziema pie Plupa

Inga Borg Ziema pie Plupa Inga Borg Ziema pie Plupa Plups ir maziņš neredzamais, kas var sarunāties ar dzīvniekiem. Cilvēki viņu neredz, izņemot tevi un mani. Plups dzīvo tālu tālu starp augstajiem kalniem. Viņš dzīvo maziņā kūdras

Sīkāk

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro2000 1. Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi - Poraini apakš apmetumi/ gaisa poru apmetumi - Reversīvie

Sīkāk

Microsoft Word - Knauf SIA_Mauermortel 10_LV_2010sep06.doc

Microsoft Word - Knauf SIA_Mauermortel 10_LV_2010sep06.doc 1 1. VIELAS / PRODUKTA IDENTIFIKĀCIJA UN ZIŅAS PAR RAŽOTĀJU 1.1. Izstrādājuma nosaukums Knauf Mauermörtel 10 (MM10) 1.2. Paredzētais pielietojums Mūrjava ar spiedes izturību 10 Mpa 1.3. Ziņas par uzņēmumu

Sīkāk

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr ir ogļhidrāti neatkarīgi no tā, cik lieli ir tauku uzkrājumi ķermenī. Uzkrātās ogļhidrātu rezerves ir visai ierobežotas: aknās vidēji

Sīkāk

grusniba

grusniba Grūsnības noteikšana laboratorijā piena un asins paraugos Dita Krastiņa SIA Piensaimnieku laboratorija, Ulbrokā Kā sauc šo laboratorijā izmantojamo grūsnības noteikšanas metodi? ELISA (enzyme-linked immunosorbent

Sīkāk

1, 0, 3, 4,,, 0, 1, 3,, 1, 0, 1,, 2, 2, ZEMO CENU LĪDERIS Akcija spēkā Kabači 1 kg 85 Bumbieri CONFE- RENCE 1 kg 25 Dzeltenā mel

1, 0, 3, 4,,, 0, 1, 3,, 1, 0, 1,, 2, 2, ZEMO CENU LĪDERIS Akcija spēkā Kabači 1 kg 85 Bumbieri CONFE- RENCE 1 kg 25 Dzeltenā mel 3 3 ZEMO CENU LĪDERIS Akcija spēkā 6.3.-.3.7. Kabači Bumbieri CONFE- RENCE 5 Dzeltenā melone Vīnogas RED GLOBE LIELISKA CENA Šampinjoni GARDNER 4 g 63 /kg Cūkas karbonāde bez kaula Tomāti 55-3 % 5 Broileru

Sīkāk

Microsoft Word - LLU Skriveri 2017 kartupe ļi un vasaras kvieši.docx

Microsoft Word - LLU Skriveri 2017 kartupe ļi un vasaras kvieši.docx Latvijas Lauksaimniecības universitāte Zemkopības institūts Atskaite Organiskā mēslojuma OrganiQ efektivitātes noteikšana vasaras kviešos un kartupeļos Pētījuma vadītājs: Pētījuma izpildītāji: Jānis Vigovskis

Sīkāk

Stollar espresso kafijas automāti Ideālai kafijai nepieciešama precizitāte. Katrreiz.

Stollar espresso kafijas automāti Ideālai kafijai nepieciešama precizitāte. Katrreiz. Stollar espresso kafijas automāti Ideālai kafijai nepieciešama precizitāte. Katrreiz. www.stollar.eu The Dual Boiler Pirmais sadzīves kafijas automāts, kas atbilst Zelta standarta prasībām. Tomēr būtībā

Sīkāk

PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS

PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS NELLEULLA ŠOKOLĀDE MŪSU STĀSTS Ieskaties viņai acīs. Senā valodā viņas vārds nozīmē zeltaina gaisma, mirdzums un spēks. Patiesi ieskaties acīs viņām visām, gaismas

Sīkāk

0, 0, 1, 0,,,,, 2, 4, 3, 7,,,,, PĒRC VIENU OTRS PAR BRĪVU , Pērc LAUKU pastēti un ņem otru PAR BRĪVU! Ramatas Plus 2 x 12

0, 0, 1, 0,,,,, 2, 4, 3, 7,,,,, PĒRC VIENU OTRS PAR BRĪVU , Pērc LAUKU pastēti un ņem otru PAR BRĪVU! Ramatas Plus 2 x 12 2 4 3 7 PĒRC VIENU OTRS PAR BRĪVU 06.02.-12.02.2017. 49 98 Pērc LAUKU pastēti 2 x 120 g 204 /kg 39 478 Pērc dūmoto DOKTORA desu Gaļas nams Ādaži 2 x 400 g 2 /kg 70 Pērc jebkurus makaronus BELINNI un ņem

Sīkāk

Mitrinātājs un attīrītājs Divi vienā Revolucionāra, pasaulē nebijusi tehnoloģija. Sausu gaisu ir grūti attīrīt. Mitrināšana kopā ar attīrīšanu ir daud

Mitrinātājs un attīrītājs Divi vienā Revolucionāra, pasaulē nebijusi tehnoloģija. Sausu gaisu ir grūti attīrīt. Mitrināšana kopā ar attīrīšanu ir daud Mitrinātājs un attīrītājs Divi vienā Revolucionāra, pasaulē nebijusi tehnoloģija. Sausu gaisu ir grūti attīrīt. Mitrināšana kopā ar attīrīšanu ir daudz efektīvāka. JAUNUMS! l Īpaši zems enerģijas patēriņš

Sīkāk

OPEL ZAFIRA paneļa apgaismojuma lampu maiņa Kā nomainīt apgaismojuma lampiņas ZAFIRA mēraparātu panelī tas ir viens no jautājumiem, kuru var lasīt daž

OPEL ZAFIRA paneļa apgaismojuma lampu maiņa Kā nomainīt apgaismojuma lampiņas ZAFIRA mēraparātu panelī tas ir viens no jautājumiem, kuru var lasīt daž OPEL ZAFIRA paneļa apgaismojuma lampu maiņa Kā nomainīt apgaismojuma lampiņas ZAFIRA mēraparātu panelī tas ir viens no jautājumiem, kuru var lasīt dažādos OPEL Zafira autoīpašnieku forumos. Līdz šim man

Sīkāk

Eiro viltojumi Latvijā

Eiro viltojumi Latvijā Eiro drošības pazīmes un to pārbaude Andris Tauriņš Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs 5, 10, 20 eiro naudas zīmes 120 x 62 mm 127 x 67 mm 133 x 72 mm Jaunā 5 eiro naudas

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

A LA CARTE ĒDIENKARTE

A LA CARTE ĒDIENKARTE A LA CARTE ĒDIENKARTE BROKASTIS 7.30 11.00 pankūkas PLĀNĀ PANKŪKA AR IEVĀRĪJUMU VAI SKĀBU KRĒJUMU Crepe with jam or sour cream 0.60 PANKŪKA PILDĪTA AR: Crepe filled with: SIERU UN ŠĶIŅĶI cheese and ham

Sīkāk

Vasara par zemām cenām TAS MAN DER! VAIRĀK PAR MAZĀK...KATRU DIENU tops sievietēm, kokvilnas, ar elastānu, vienkrāsains, dažādas krāsas, izmēri: S XXL

Vasara par zemām cenām TAS MAN DER! VAIRĀK PAR MAZĀK...KATRU DIENU tops sievietēm, kokvilnas, ar elastānu, vienkrāsains, dažādas krāsas, izmēri: S XXL Vasara par zemām cenām TAS MAN DER! VAIRĀK PAR MAZĀK...KATRU DIENU tops sievietēm, kokvilnas, ar elastānu, vienkrāsains, dažādas krāsas, izmēri: S XXL top Elastīgs un ērts materiāls, kas piekļaujas augumam

Sīkāk

Microsoft Word - Raksts labošanai.doc

Microsoft Word - Raksts labošanai.doc Patiess stāsts Par vienu no mums Jeb kā es pazaudēju -16 KG... Ar vien vairāk cilvēki man jautā: Kā man tas izdevās? Kāds ir mans noslēpums un brīnumlīdzeklis? Ziniet, mani -16kg nepazuda ar Maģiskiem

Sīkāk

ISKU ekspozīcijas izpārdošana

ISKU ekspozīcijas izpārdošana LIELĀ ISKU EKSPOZĪCIJAS IZPĀRDOŠANA ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU Moduļtipa dīvāns Kaari Materiāls: Tumši pelēks un zaļš filcs. Augstās sienas noņemamas un maināmas Cena: EUR 2450 + PVN

Sīkāk

32repol_uzd

32repol_uzd Materiāls ņemts no grāmatas: Andžāns Agnis, Bērziņa Anna, Bērziņš Aivars "Latvijas Republikas 6-5 matemātikas olimpiādes" LATVIJAS REPUBLIKAS OLIMPIĀDE UZDEVUMI 8 klase Pierādīt, ka neviens no skaitļiem

Sīkāk

BAUSKAS PATRIOTISKĀ KAFEJNĪCU NEDĒĻA 2016.GADA NOVEMBRIS

BAUSKAS PATRIOTISKĀ KAFEJNĪCU NEDĒĻA 2016.GADA NOVEMBRIS Piedāvātie ēdieni: PILS KROGS Bauskas pilī Zemnieku podiņš. Biešu biezzupa ar ķiploku grauzdiņiem un biešu čipsiem. (Cena pērkot atsevišķi: 3,50 EUR). Ķirbju-dzērveņu kārtojums. (Cena pērkot atsevišķi:

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI Tehniskā specifikācija 3.pielikums iepirkuma Nr. VNP 2015/8 Nolikumam N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts 1. Sekcija-rotaļlietu plaukts krāsaina. 1. Pielikums Sekcija- rotaļlietu plaukts. 1. Pielikums. Sekcija

Sīkāk

Auguma tipi

Auguma tipi Rīgas Stila un modes profesionālā vidusskola Figūru (augumu) tipi Mācību priekšmetā «Vizuālā tēla veidošana» Indra Stanke mg. ped., pedagogs Mērķis izstrādāt uzskates materiālus skaistumkopšanas nozares

Sīkāk

Nr.p.k. Neapbūvētu pašvaldības nekustamo īpašumu pilsētā, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai, saraksts Zemes vienības adrese Statuss Kadastr

Nr.p.k. Neapbūvētu pašvaldības nekustamo īpašumu pilsētā, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai, saraksts Zemes vienības adrese Statuss Kadastr Nr.p.k. Neapbūvētu pašvaldības nekustamo īpašumu pilsētā, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai, saraksts Zemes vienības adrese Statuss Kadastra apzīmē jums Kop platība m2 Zemes lieto šanas veids

Sīkāk

Material Safety Data Sheet

Material Safety Data Sheet 1. VIELAS/MAISĪJUMA UN UZŅĒMUMA/FIRMAS IDENTIFIKĀCIJA 1.1.Produkta identifikators Vielas tehniskais nosaukums Vielas ķīmiskais nosaukums CAS Nr. 7447-40-7 EK Nr. 231-211-8 REACH reģistrācijas numurs: nav

Sīkāk

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Ģeometriski mainīgas un nemainīgas sistēmas Stieņu sistēmu struktūras analīzes uzdevums ir noskaidrot, vai apskatāmā sistēma ir ģeometriski mainīga, vai nemainīga.

Sīkāk

Katalogs_1web

Katalogs_1web TORTES, KUKAS UN KLINGERI TORTES Mēs zinām, cik patīkama ir tā sajūta, kad tuvojas kāds īpašs pasākums! Vai tās ir kāzas, īpaša jubileja vai uzņēmuma panākumu svinēšana Mēs palīdzēsim šo pasākumu padarīt

Sīkāk

the Steam Zone™ receptes

the Steam Zone™ receptes Tvaicētas kukurūzas vālītes ar čipotle sviestu Lieljaudas tvaicēšana vienā slānī, izmantojot atsevišķas zonas ß Tvaicētas kukurūzas vālītes ar čipotle sviestu 1 Sagatavošanās 15 minūtes/gatavošana 5 minūtes

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs modulis ar guļvietu Stūra modulis Zvilnis Modulis ar

Sīkāk

Aizsargiepakojuma marķējums

Aizsargiepakojuma marķējums Aizsargiepakojuma marķējums GLYPHOGAN 360 SL Herbicīds Vispārējs sistēmas iedarbības herbicīds īsmūža un daudzgadīgo viendīgļlapju un divdīgļlapju nezāļu un to sakņu iznīcināšanai tīrumos pēc ražas novākšanas,

Sīkāk

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai un drošai lietošanai Materiālu iespiešanai sagatavoja:

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valsts augu aizsardzības dienests AKTUALITĀTES Mēslošanas līdzekļu lietošana Ar kūtsmēsliem un digestātu iestrādātais slāpekļa daudzums uz 1 ha LIZ gadā nedrīkst pārsniegt 170 kg Jāievēro virszemes ūdensobjektu

Sīkāk

Weaning – Teaching your baby to enjoy good food

Weaning – Teaching your baby to enjoy good food Weaning Teaching your baby to enjoy good food Source: NHS Grampian CGD 090038 Language: Latvian Atradināšana no krūts Kā iemācīt bērnam baudīt labu ēdienu Weaning Teaching your baby to enjoy good food

Sīkāk

1.Vaks_saturs_atskaite

1.Vaks_saturs_atskaite Inženierģeoloģija, Ģeotehnika, Ģeoekoloģija SIA Ģeologu grupa Silūrs Tērbatas iela 88-45, Rīga, LV-1001, Tālrunis 7294324 Marka : ĢT Pasūtītājs : Siguldas novada dome Projektēšanas stadija : Tehniskais

Sīkāk

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija 2016 2. DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas formas? JIA pastāv dažādas formas. Tās parasti izdala,

Sīkāk

MILUPA_RIMI_noteikumi_2019_LV

MILUPA_RIMI_noteikumi_2019_LV 13.03.2019. Loterijas atļaujas numurs 5651 Milupa preču loterijas Pērc 2 Milupa produktus un laimē! noteikumi. 1. PREČU IZPLATĪTĀJS SIA Nutricia, reģistrācijas nr.: 40103070928, juridiskā adrese: Skanstes

Sīkāk

DEGVĪNS Pašdarinātā degvīna izgatavošanas tehnoloģija Izejvielas izvēle un sagatavošana Mājas apstākļos iegūtā degvīna uzglabāšana un aromatizēšana De

DEGVĪNS Pašdarinātā degvīna izgatavošanas tehnoloģija Izejvielas izvēle un sagatavošana Mājas apstākļos iegūtā degvīna uzglabāšana un aromatizēšana De DEGVĪNS Pašdarinātā degvīna izgatavošanas tehnoloģija Izejvielas izvēle un sagatavošana Mājas apstākļos iegūtā degvīna uzglabāšana un aromatizēšana Degvīni ļ v \ R i Raudzēšana Brāgas receptes j ļ Destilācijas

Sīkāk

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Page 2 Kāpēc man ir jādodas uz kolposkopijas klīniku? Jūs esat saņēmusi uzaicinājumu uz papildu apskati, jo dzemdes kakla skrīnings

Sīkāk

PDF_Saldudens_gids_A5

PDF_Saldudens_gids_A5 Saldūdens zivju ceļvedis, Pasaules Dabas Fonds. Pirmais izdevums. Teksta konsultants: Vides risinājumu institūts. Fotoattēli: www.latvijasdaba.lv; Karpa (Cyprinus carpio) un Strauta forele (Salmo trutta

Sīkāk

Catering_2014-dec-ALL.xls

Catering_2014-dec-ALL.xls Gastronome pakalpojumi Servisa centrs Gastronome Servisa centrs Gastronome Rīgā, t/c MC2, Krasta ielā 68a Rīgā, Brīvības ielā 31 Darba laiks: Darba laiks: P.-S. 10.30-20.00 P.- Pk. 8.30-21.00 Sv.-brīvdiena

Sīkāk

Vesla resna zarna-04.indd

Vesla resna zarna-04.indd 1. NODAĻA RESNĀ ZARNA UN JŪSU ĶERMEŅA VESELĪBA Par ķermeni ir jāgādā Jūsu ķermenis ir māja, kurā jūs dzīvojat. Bet par māju vis - maz laiku pa laikam ir jāgādā. Jumts var sākt tecēt, krāni var sabojāties,

Sīkāk

Ģimenes diena „Cālīši pulciņā” – „Mazputniņiem” 2015

Ģimenes diena „Cālīši pulciņā” – „Mazputniņiem” 2015 Ģimenes dienas koncert uzvedums Manai ģimenei. 4-5 vai 6 gadīgiem bērniem. Autore: Vineta Vītola Izmantotais mūzikas materiāls: 1. Dziesma Pavasara ziediņi no CD Zaķīša sapnis Knīpas un knauķi. 2. Vācu

Sīkāk

[vieta skolas emblēmai]

[vieta skolas emblēmai] [vieta skolas emblēmai] Sveiki! Mēs esam Kuldīgas Alterna8vās sākumskolas 3.b klase. Kopā ar klases audzinātāju Santu Reimani esam ļoc priecīgi par iespēju piedalīces LOK rīkotajā projektā «Sporto visa

Sīkāk

Meza skola metodes pirmsskola

Meza skola metodes pirmsskola FIGŪRU APGŪŠANA Veidot konkrēto figūru sadarbojoties ar citu bērnu Ar maziem solīšiem viens pāris sniegā veido vienu figūru Ar sniegu pārklāts laukums, laminētas kartiņas ar figūrām Bērni sadalās pa pāriem.

Sīkāk

CENU KATALOGS TAB.

CENU KATALOGS TAB. Cenu katalogs 2019 gadam MELNĀ/SVĒPĒTĀ KERAMIKA - krūzes, tējkannas, cukurtrauki, bļodas, šķīvji, podi, ziepju trauki TRAUKI NO AKMENS MASAS - krūzes, tējkannas, cukurtrauki, bļodas, šķīvji kolekcijās

Sīkāk

Apaļo kokmateriālu kvalitātes prasības

Apaļo kokmateriālu kvalitātes prasības Izstrādāja: VMF LATVIA Izmaiņas veica: Gatis Juhņēvičs INSTRUKCIJA Mērīšana Apaļo kokmateriālu kvalitātes prasības (3.1 metodei/ VMF MI 02.09) Apstiprināja: Aldis Ladusāns VMF MI 02.09 Variants: 14 Lappuse

Sīkāk

VBO Uzdevumi 10. klase KODS 1. uzdevums 1.1. Viena no Latvijā ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgām kukaiņu sugām ir astoņzobu mizgrauzis Ips

VBO Uzdevumi 10. klase KODS 1. uzdevums 1.1. Viena no Latvijā ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgām kukaiņu sugām ir astoņzobu mizgrauzis Ips . uzdevums.. Viena no Latvijā ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgām kukaiņu sugām ir astoņzobu mizgrauzis Ips typographus, kas attēlots zīmējumā. Astoņzobu mizgrauzis dzīvo zem mizas uz nesen atmirušiem parastās

Sīkāk

PAVASARIS 2015 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS

PAVASARIS 2015 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS PAVASARIS 2015 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS SATURS NELLEULLA šokolāde mūsu stāsts Mūsu produktu kategorijas Dāvanas Valentīndienai Dāvanas Sieviešu dienai Dāvanas Lieldienām Meistarklases un Saldumu Galds

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Meža kaitēkļi Latvijas mežos A.Šmits, Dr.Biol. LVMI «Silava» 1971 1974 1977 1980 1983 1986 1989 1992 1995 1998 2001 2004 2007 2010 2013 2016 Egļu astoņzobu mizgrauža paaudžu skaits 0- viena paaudze 1-

Sīkāk

ISSkiOM_2009_corrected_2010-LV

ISSkiOM_2009_corrected_2010-LV Starptautiskā specifikācija O-ar slēpēm kartēm ISSkiOM 2009 Apstiprināta IOF O-ar slēpēm komisijā 2009.gada augustā Apstiprināta IOF karšu komisijā 2009.gada septembrī Apstiprināta IOF padomē 2009.gada

Sīkāk

skaitampuzle instrukcija

skaitampuzle instrukcija MUZLE SKAITĀMPUZLE UZDEVUMU VARIANTI ARITMĒTIKAS PAMATU APGŪŠANAI. 1. 1. Saliek pamatni ar 10 rindām (pirmajā rindā 1 kauliņš, apakšējā 10 kauliņi). Kauliņus aiz apļiem atstāj tukšus. Skaita kauliņus katrā

Sīkāk

Apaļo kokmateriālu kvalitātes prasības

Apaļo kokmateriālu kvalitātes prasības 01.01.2017 AS Latvijas valsts meži 1 AS Latvijas valsts meži, 2013 Saturs SATURS... 2 I NODAĻA... 4 II NODAĻA... 11 III NODAĻA... 33 IV NODAĻA... 36 Stabu 18< kvalitātes... 37 Stabu 14-19 kvalitātes...

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija Faberlic mūsu veselībai un skaistumam! Funkcionāls uzturs. Tējas. Produkti veselībai. Ortopēdiskie produkti u.c. Dace Rune / dacerune@hotmail.com / Faberlic Europa / faberliceuropa@gmail.com / www.faberliceuropa.com

Sīkāk

'PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Bauska.pptx

'PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Bauska.pptx PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Ginta Dzerkale Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļa Pārtikas kvalitātes shēmas *ES pārtikas kvalitātes shēmas: Bioloģiskās

Sīkāk

LV_quick_guide_specimen

LV_quick_guide_specimen MŪSU nauda ĪSS PĀRSKATS par euro banknošu pretviltošanas elementiem www.euro.ecb.int IEVADS MŪSU nauda Vai pazīstat euro banknošu pretviltošanas elementus? Šeit atradīsiet īsu pārskatu par katras euro

Sīkāk

Dārzā Lidijas Edenas teksts Andras Otto ilustrācijas Zaķis skatās lielām, brūnām acīm. Ko tu redzi, zaķīt? Skaties, re, kur māmiņas puķu dārzs! Nē, nē

Dārzā Lidijas Edenas teksts Andras Otto ilustrācijas Zaķis skatās lielām, brūnām acīm. Ko tu redzi, zaķīt? Skaties, re, kur māmiņas puķu dārzs! Nē, nē Dārzā Lidijas Edenas teksts Andras Otto ilustrācijas Zaķis skatās lielām, brūnām acīm. Ko tu redzi, zaķīt? Skaties, re, kur māmiņas puķu dārzs! Nē, nē, zaķīt! Māmiņas puķes nevar ēst! Zaķis lēkā mūsu dārzā.

Sīkāk

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode]

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode] Biogāzes staciju tehnoloģiskie risinājumi Ilze Dzene, SIA Ekodoma projektu vadītāja Līguma Nr. IEE/09/848 SI2.558364 Projekta ilgums 01/05/2010 31/10/2012 Projektu atbalsta Rīga, 2011.gada 13.maijs Biogāze...

Sīkāk

Projekts 4xmāksla (Madona) Piecas partnerības (Saldus Rajona Attīstības Biedrība, Madonas novada fonds, Ludzas rajona partnerība, Partnerība laukiem u

Projekts 4xmāksla (Madona) Piecas partnerības (Saldus Rajona Attīstības Biedrība, Madonas novada fonds, Ludzas rajona partnerība, Partnerība laukiem u Projekts 4xmāksla (Madona) Piecas partnerības (Saldus Rajona Attīstības Biedrība, Madonas novada fonds, Ludzas rajona partnerība, Partnerība laukiem un jūrai, Kandavas partnerība) turpina īstenot Eiropas

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI 2.pielikums iepirkuma Nr. VNP 207/ Nolikumam Tehniskā specifikācija N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts. Sekcija- krāsains rotaļu un rotaļlietu plaukts.. Pielikums sekcijas izmēri Skaits,gab Sekcija- rotaļlietu

Sīkāk

INOVATĪVI RISINĀJUMI, JAUNI PRODUKTI UN PATĒRĒTĀJU IZVĒLE ZIVJU PRODUKTU KLĀSTĀ Aina Afanasjeva Direktore, Starptautiskā organizācija Eurofish Konfere

INOVATĪVI RISINĀJUMI, JAUNI PRODUKTI UN PATĒRĒTĀJU IZVĒLE ZIVJU PRODUKTU KLĀSTĀ Aina Afanasjeva Direktore, Starptautiskā organizācija Eurofish Konfere INOVATĪVI RISINĀJUMI, JAUNI PRODUKTI UN PATĒRĒTĀJU IZVĒLE ZIVJU PRODUKTU KLĀSTĀ Aina Afanasjeva Direktore, Starptautiskā organizācija Eurofish Konference Izaicinājumi nozarē un pievienotās vērtības radīšana

Sīkāk

Stundas tēma: Draudzīgas un cieņpilnas vides veicināšana klasē un skolā. 40 min + 40 min Klase: 4. Mērķis: Skolēns apzinās savu rīcību un spēj par to

Stundas tēma: Draudzīgas un cieņpilnas vides veicināšana klasē un skolā. 40 min + 40 min Klase: 4. Mērķis: Skolēns apzinās savu rīcību un spēj par to Stundas tēma: Draudzīgas un cieņpilnas vides veicināšana klasē un skolā. 40 min + 40 min Klase: 4. Mērķis: Skolēns apzinās savu rīcību un spēj par to atbildēt. Uzdevumi: Sniegt atbalstu skolēnam sevis

Sīkāk

Book 1

Book 1 1. MEŽA RESURSI LATVIJĀ, TO NOZĪME TAUTSAIMNIECĪBĀ PLATĪBA KRĀJA ĪPAŠNIEKI MEŽSAIMNIECISKO DARBU APJOMI IETEKME UZ EKSPORTU, IEKŠZEMES KOPPRODUKTU, ENERĢIJAS BILANCI UN NODARBINĀTĪBU Kas jāzina MEŽA ĪPAŠNIEKAM

Sīkāk

Aukstumiekārtas

Aukstumiekārtas KAFIJAS GATAVOŠANAS, UZGLABĀŠANAS UN SADALES IEKĀRTAS Kafija ir ļoti sens dzēriens, kurš agrāk bija pieejams tikai dižciltīgām personām, bet šodien to iespējams baudīt jebkuram cilvēkam. Kafijas gatavošanas

Sīkāk