LV ES siltumnīcefekta gāzu emisijas: par tām ziņo pienācīgi, taču vajadzīgs labāks priekšstats par samazinājumiem nākotnē. Īpašais ziņojums. Nr.

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "LV ES siltumnīcefekta gāzu emisijas: par tām ziņo pienācīgi, taču vajadzīgs labāks priekšstats par samazinājumiem nākotnē. Īpašais ziņojums. Nr."

Transkripts

1 LV 2019 Nr. 18 Īpašais ziņojums ES siltumnīcefekta gāzu emisijas: par tām ziņo pienācīgi, taču vajadzīgs labāks priekšstats par samazinājumiem nākotnē

2 Saturs Punkts Kopsavilkums I VIII Ievads Starptautiskais konteksts Eiropas konteksts Revīzijas tvērums un pieeja Apsvērumi Komisija pienācīgi pārbauda un paziņo ES emisiju datus ES ziņojumi atbilst starptautiskajām prasībām un pārsniedz tās Komisijas un EVA veiktā paziņoto emisiju kvalitātes pārbaude ir apmierinoša ES siltumnīcefekta gāzu pārskats laika gaitā ir uzlabojies ES ir vajadzīgs labāks priekšstats par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu nākotnē Komisija un EVA palīdz dalībvalstīm uzlabot prognožu kvalitāti Komisija nevērtēja risku, kas saistīts ar nozīmīgām novirzēm no ES atsauces scenārija ES gada emisiju mērķi aptver lielāko daļu nozaru, par kurām ir pieejami dati Komisija ir izstrādājusi nozaru ceļvežus, kas aptver gandrīz 70 % no emisijām Ziņojumi par ES politiku un pasākumiem ir nepilnīgi Secinājumi un ieteikumi Pielikums. Informācija par siltumnīcefekta gāzēm Akronīmi un saīsinājumi Glosārijs

3 Komisijas atbildes Revīzijas darba grupa Laika skala

4 Kopsavilkums I ES kā Kioto protokola (1997. g.) un Parīzes nolīguma (2015. g.) puse ir apņēmusies piedalīties pasaules mēroga centienos samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas. Saskaņā ar šiem nolīgumiem ES mērķis ir līdz gadam samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas par 20 %, līdz gadam par 40 % un līdz gadam par %. Lai novērtētu progresu šo mērķu sasniegšanā, Komisijai ir nepieciešamas aplēses par iepriekšējo un prognozēto emisiju apjomu, kā arī par emisiju samazināšanas politikas un pasākumu ietekmi. Vispārējā stāvokļa apskatā par ES rīcību enerģētikas un klimata pārmaiņu jomā, kas publicēts gadā, mēs konstatējām, ka siltumnīcefekta gāzu emisiju pārskati ir joma, kurā pastāv potenciāls risks, jo ir veikts ierobežots revīzijas darbs. II Mūsu revīzija koncentrējās uz Komisijas centieniem (tai palīdzēja Eiropas Vides aģentūra, EVA) nodrošināt ES siltumnīcefekta gāzu emisiju pārskata kvalitāti un kvalitatīvu informāciju par emisiju samazinājumiem nākotnē. Mēs konstatējām, ka ES emisiju dati ir pienācīgi paziņoti, bet Komisijai ir vajadzīgs labāks priekšstats par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumiem nākotnē. III Komisija ziņo par siltumnīcefekta gāzēm Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām (UNFCCC) sekretariātam saskaņā ar starptautiskajām prasībām un sniedz papildu datus Eiropas Parlamentam un Padomei. Lai nodrošinātu šo datu kvalitāti, Pārraudzības mehānisma regulā un tās īstenošanas noteikumos ir izklāstīta ES sistēma dalībvalstu siltumnīcefekta gāzu pārskatu izskatīšanai. Mūsu darbs liecināja, ka Komisija ar EVA palīdzību apmierinoši pārbauda paziņotās emisijas un laika gaitā ES siltumnīcefekta gāzu pārskati ir uzlabojušies. Tomēr attiecībā uz zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības (LULUCF) nozari eksperti neveic tādu pašu veidu pārbaudes kā citās nozarēs. Šī nozare ir īpaši svarīga ne tikai attiecībā uz gada mērķiem, bet arī tāpēc, ka LULUCF datiem piemīt liela statistiskā nenoteiktība. IV Ar Pārraudzības mehānisma regulu tika izveidota arī ES sistēma, lai izskatītu datus par dalībvalstu prognozēm. Gan Komisijas, gan UNFCCC sekretariāta veiktajā izskatīšanā gadā konstatēja mazāk problēmu nekā gadā, un tas liecina par valsts prognožu uzlabošanos. Tomēr Komisija nenovērtēja risku, kas saistīts ar nozīmīgām novirzēm no ES atsauces scenārija.

5 V Lai panāktu emisiju samazinājumu, ES ir izvirzījusi mērķus, kas ietver lielāko daļu paziņoto datu. Attiecībā uz LULUCF nozari pirmie ES mērķi ir formulēti gadam, savukārt starptautiskās kuģniecības nozarē starptautiski pieņemtais mērķis ir paredzēts gadam. Starptautiskā aviācija jau ir iekļauta ES mērķos gadam. VI Mēs konstatējām, ka ilgtermiņa nozaru ceļveži aptver gandrīz 70 % no paziņotajām emisijām. Šādi konkrēti ceļveži ir būtiski svarīgi attiecīgo nozaru ilgtspējīgai attīstībai. Tomēr nav konkrētu norāžu dažām galvenajām nozarēm, piemēram, lauksaimniecībai un LULUCF. Tas ietekmē nozaru īsāka termiņa politiku un pasākumus. VII Klimata pārmaiņu mazināšanas politikas un pasākumu mērķis ir samazināt emisijas nākotnē. Komisija un EVA ir ieviesušas pārbaudes attiecībā uz tās informācijas kvalitāti, ko dalībvalstis iesniegušas par savu klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumiem. Tomēr Komisija nav paziņojusi aplēses par dažu ES politikas jomu un pasākumu ietekmi uz emisijām. VIII Pamatojoties uz šiem konstatējumiem, mēs iesakām Komisijai, lai tā uzlabo: a) savu izskatīšanas procesu attiecībā uz LULUCF nozari; b) turpmāko emisiju samazināšanas satvaru.

6 Ievads Starptautiskais konteksts 01 Siltumnīcefekta gāzes absorbē un izdala siltumu (infrasarkano starojumu no saules) atmosfērā. Klimata pārmaiņu starpvaldību padome (IPCC) ir Apvienoto Nāciju Organizācijas struktūra, kas novērtē ar klimata pārmaiņām saistītos zinātnes sasniegumus. Tā lēš, ka cilvēka darbības izraisītās siltumnīcefekta gāzu emisijas ir izraisījušas pasaules temperatūras pieaugumu par aptuveni 1,0 C salīdzinājumā ar pirmsindustriālā laikmeta līmeni. Šā palielinājuma turpmākā ietekme ietver jūras līmeņa celšanos un ekstrēmākus laika apstākļus gadā daudzas pasaules valstis parakstīja Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām (UNFCCC), kuras mērķis ir stabilizēt siltumnīcefekta gāzu koncentrāciju atmosfērā tādā līmenī, kas varētu novērst bīstamu antropogēnu (cilvēka izraisītu) iejaukšanos klimata sistēmā. Nākamais solis bija gadā pieņemtais Kioto protokols, ar kuru ieviesa pasākumus un noteica saistošus emisiju samazināšanas mērķus attīstītajām valstīm, kas to parakstīja. Saskaņā ar Kioto protokolu attīstītās valstis arī apņēmās izstrādāt politiku un pasākumus, lai ilgtspējīgā veidā atbalstītu tajā noteikto emisiju samazināšanas mērķu sasniegšanu. UNFCCC sekretariāts uzrauga un ziņo par Konvencijas un Kioto protokola izpildi. 03 Parīzes nolīgumu (2015. g.) parakstīja 197 valstis. Parīzes nolīguma mērķis ir ierobežot vidējās temperatūras pieaugumu pasaulē krietni zem 2 C salīdzinājumā ar pirmsindustrializācijas laikmeta līmeni un turpināt centienus ierobežot temperatūras paaugstināšanos vēl vairāk līdz 1,5 C salīdzinājumā ar minēto līmeni. Tajā nav noteikti parakstītājām pusēm saistoši emisiju samazināšanas mērķi, taču pusēm ir pienākums nodrošināt nacionāli noteikto devumu vispārējam mērķim ierobežot temperatūras pieaugumu pasaulē. Šis devums ietver gan cilvēku darbības izraisītu emisiju samazināšanu to rašanās vietā, gan siltumnīcefekta gāzu piesaisti ( oglekļa dioksīda piesaistītājsistēmas ). 04 Centienus samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas un tādējādi ierobežot globālo sasilšanu sekmē precīza informācija par emisiju līmeņiem, tendencēm, kā arī politiku un pasākumiem, kas vērsti uz to uzlabošanu. Tam ir vajadzīgs stabils satvars siltumnīcefekta gāzu emisiju pārraudzībai un ziņošanai par tām, kā arī ticama informācija par prognozētajām emisiju izmaiņām, kuras izriet no esošās un plānotās politikas un pasākumiem.

7 05 Gan Kioto protokolā, gan Parīzes nolīgumā ir noteikts šāds satvars. Kioto protokola noteikumi ir spēkā līdz gada emisiju paziņošanai (2022. gadā). Parīzes nolīguma noteikumus pirmo reizi izmantos ziņošanai par emisijām gadā (publicēšana gadā). Šie noteikumi ietver kvalitātes nodrošināšanas procedūras (t. i., UNFCCC sekretariāta un tā ekspertu grupu veiktu datu izskatīšanu), un tos papildina UNFCCC un Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes vadlīnijas. Eiropas konteksts 06 ES dalībvalstīs mīt 6,9 % pasaules iedzīvotāju, un tās saražo 21,8 % pasaules iekšzemes kopprodukta gadā tās radīja aptuveni 8,4 % no visām siltumnīcefekta gāzu emisijām pasaulē ES nolēma samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas 3 par 20 % līdz gadam, par 40 % līdz gadam un par 80 % 95 % līdz gadam salīdzinājumā ar gada līmeni. Emisiju tendence līdz šim un aplēstā virzība līdz gadam ir atspoguļota 1. attēlā. Līdz gadam ES ir samazinājusi emisijas par 21,7 % 4 salīdzinājumā ar gada līmeni. Lielākajai daļai siltumnīcefekta gāzu saskaņā ar Kioto protokolu bija tendence samazināties (sk. A attēlu pielikumā). 1 Eurostat ziņojums ES pasaulē, gads. 2 ES gada pārskata ziņojums. 3 Eiropadomes gada 8. un 9. marta secinājumi, gada 4. februāra secinājumi un gada 23. un 24. oktobra secinājumi. 4 Šie dati ietver starptautisko aviāciju, lai tos varētu salīdzināt ar tiem datiem, kas paziņoti kā daļa no ES mērķiem.

8 1. attēls. Vēsturisko un turpmāko emisiju aplēses salīdzinājumā ar emisiju samazināšanas mērķiem Vēsturiskās siltumnīcefekta gāzu emisijas milj.t CO 2 ekv Emisijas gadā -21,7 % Prognozes, ja īsteno pašreizējos pasākumus Prognozes, ja īsteno papildu pasākumus Lai sasniegtu mērķi, samazinājumam jābūt lineāram -20 % gadā % gadā -79 milj. t CO 2 ekv. gadā -23 milj. t CO 2 ekv. gadā -32 milj. t CO 2 ekv. gadā -80 % gadā -114 milj. t CO 2 ekv. gadā -95 % gadā -157 milj. t CO 2 ekv gadā Avots: Eiropas Revīzijas palāta, pamatojoties uz ES gada pārskata ziņojumu (2017. gada emisiju dati), gada ES valstu paziņojumu un divgadu ziņojumu, kas adresēts UNFCCC (prognožu dati), kā arī EVA ziņojumu Trends and projections in Europe 2018 Tracking progress towards Europe s climate and energy targets [Tendences un prognozes Eiropā gadā: progresa atspoguļojums virzībā uz Eiropas klimata un enerģētikas mērķiem], (ikgadējie samazinājumi, kas vajadzīgi mērķa sasniegšanai). 08 Lai sasniegtu šos samazinājumus un izpildītu starptautiskos noteikumus, ES un tās dalībvalstis ir apņēmušās katru gadu ziņot UNFCCC sekretariātam par savām galīgajām siltumnīcefekta gāzu emisijām, nosūtot tām siltumnīcefekta gāzu pārskatus (sk. 1. izcēlumu). Eiropas Vides aģentūra publicē ES starpposma pārskatus par konkrēto gadu, parasti nākamā gada (N+1) oktobrī, un galīgos pārskatus pēc sešiem mēnešiem, N+2 gada maijā 5. 5 Piemēram, gada pārskati tika publicēti gada maijā.

9 1. izcēlums Kas ir siltumnīcefekta gāzu pārskati? Siltumnīcefekta gāzu pārskati ir skaitļos izteiktas aplēses par emisijām, kas gada laikā rodas cilvēka darbības rezultātā kādas valsts teritorijā. Apkopotais ES pārskats ietver visu dalībvalstu pārskatus, kā arī Islandes radītās emisijas. Kvantitatīvo novērtējumu aplēš, reizinot darbības datus ar emisijas faktoriem. UNFCCC definē darbības datus kā cilvēka darbības apjomu, kas rada emisijas vai piesaisti konkrētā laika posmā konkrētā nozarē. Darbības datu piemērs transporta jomā ir degvielas pārdošanas apjoms. Emisijas faktori ir attiecīgās siltumnīcefekta gāzes emisijas vidējais rādītājs konkrētā avotā attiecībā pret darbības vienībām. Piemēram, emisijas faktors var atbilst emisijām, kas rodas, sadedzinot vienu tonnu brūnogļu. Iegūtās emisijas izsaka kā oglekļa dioksīda (CO2) ekvivalentus (sk. B attēlu pielikumā), izmantojot pārrēķina koeficientus atkarībā no katras gāzes globālās sasilšanas potenciāla. Piemēram, vienas tonnas NF3 sasilšanas potenciāls ir līdzvērtīgs tonnām CO2. 09 Saskaņā ar Kioto protokolu un UNFCCC konvenciju ES un tās dalībvalstis UNFCCC sekretariātam sniedz arī turpmāk minēto informāciju: a) prognozes par emisijām nākotnē kopā ar informāciju par to, kā šīs prognozes ir veidotas (piemēram, izmantotie modelēšanas rīki un tos ietekmējošie faktori); b) informāciju par klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumiem, ko izmanto ilgtspējīgai emisiju samazināšanai, tostarp šo pasākumu tvērumu, politikas un pasākumu saikni ar ES politikas virzieniem, ex ante un attiecīgos gadījumos arī ex post informāciju par to radīto ietekmi, kā arī ziņas par to, kā valsts politika un pasākumi sekmē valsts ilgtermiņa mazoglekļa ekonomiskās attīstības stratēģijas. 10 Prognozes tiek izmantotas, lai aplēstu turpmāko progresu emisiju samazināšanā un parādītu, vai klimata pārmaiņu mazināšanas politika un pasākumi būs efektīvi. 2. attēlā ir paskaidrota saikne starp mērķiem, prognozēm, politiku un pasākumiem. Prognozēs ņemti vērā ne tikai mazināšanas politikas un pasākumu rezultāti, bet arī lielāks pieņēmumu un parametru kopums, kas attēlā nav atspoguļots.

10 2. attēls. ES mērķu, prognožu, politikas un pasākumu sasaiste Emisiju samazināšanas mērķi Mērķi ir izvirzīti, un tie nosaka papildu politiku un pasākumus Labi izstrādāta politika un pasākumi samazina emisijas saskaņā ar izvirzītajiem mērķiem Mērķu sasniegšana jāpārrauga attiecībā pret emisijām pagātnē un prognozēm Politika un pasākumi Prognozes Politika un pasākumi jāpielāgo, ja prognozes liecina, ka mērķus nesasniegs Prognozēs jāņem vērā politikas un pasākumu ietekme, jo tie tiešā veidā iespaido emisijas nākotnē Avots: Eiropas Revīzijas palāta.

11 11 Lai izpildītu emisiju samazināšanas saistības un īstenotu savas uzraudzības un ziņošanas saistības līdz gadam, ES ir pieņēmusi turpmāk uzskaitītos specifiskos tiesību aktus, kas ir saistoši dalībvalstīm. a) Pārraudzības mehānisma regula 6 un tās īstenošanas noteikumi 7, ar ko nosaka vispārējo uzskaites un ziņošanas sistēmu attiecībā uz cilvēka darbības izraisītajām siltumnīcefekta gāzēm, prognozēm, mazoglekļa ekonomiskās attīstības stratēģijām un klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumiem Eiropas Savienībā. b) Emisiju kvotu tirdzniecības sistēma 8, kas nosaka satvaru un mērķus emisiju samazināšanai no lielapjoma enerģijas un rūpniecības iekārtām 9, kā arī maksimālo daudzumu un uzraudzības un ziņošanas sistēmu attiecībā uz aviācijas emisijām Eiropas Ekonomikas zonā. c) Kopīgo centienu lēmums 10, ar ko nosaka saistošus ikgadējus emisiju samazināšanas mērķus katrai dalībvalstij enerģētikas, rūpniecības, 6 Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) Nr. 525/2013 par mehānismu siltumnīcefekta gāzu emisiju pārraudzībai un ziņošanai un citas informācijas ziņošanai valstu un Savienības līmenī saistībā ar klimata pārmaiņām un par Lēmuma Nr. 280/2004/EK atcelšanu (OV L 165, , 13. lpp.). 7 Komisijas Īstenošanas regula (ES) Nr. 749/2014 par tās informācijas struktūru, formātu, iesniegšanas procedūrām un izskatīšanu, kuru dalībvalstis ziņo saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 525/2013, un Komisijas Deleģētā regula (ES) Nr. 666/2014, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 525/2013 nosaka Savienības pārskata sistēmas pamatprasības un ņem vērā izmaiņas globālās sasilšanas potenciālos un starptautiski apstiprinātās vadlīnijās par pārskatu veikšanu. 8 Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2003/87/EK, ar kuru nosaka sistēmu siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas kvotu tirdzniecībai Kopienā un groza Padomes Direktīvu 96/61/EK (Dokuments attiecas uz EEZ) (OV L 275, , 32. lpp.). 9 Iepriekšējās ERP veiktās revīzijas ietvēra emisiju kvotu tirdzniecības sistēmas komponentus, sk. īpašo ziņojumu Nr. 06/2015 par emisijas kvotu tirdzniecības sistēmu un īpašo ziņojumu Nr. 24/2018 Oglekļa dioksīda uztveršanas un uzglabāšanas un inovatīvu atjaunojamo energoresursu demonstrējumi komerciālā mērogā Eiropas Savienībā: pēdējā desmitgadē plānotais progress nav panākts. 10 Eiropas Parlamenta un Padomes Lēmums Nr. 406/2009/EK par dalībvalstu pasākumiem siltumnīcas efektu izraisošu gāzu emisiju samazināšanai, lai izpildītu Kopienas saistības

12 lauksaimniecības un atkritumu apsaimniekošanas jomā attiecībā uz darbībām, uz kurām neattiecas emisijas kvotu tirdzniecības sistēma vai citi īpaši tiesību akti (kā norādīts turpmāk d) apakšpunktā). d) Īpaši pārraudzības, ziņošanas un uzskaites tiesību akti attiecībā uz oglekļa dioksīda emisijām un piesaisti no zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības (LULUCF) 11 un attiecībā uz emisijām no starptautiskās jūras kuģniecības (kuģiem, kas piestāj Eiropas Ekonomikas zonas ostās) Atsaucoties uz Parīzes nolīgumu un ES emisiju samazināšanas mērķiem pēc gada, ES atjaunināja savu tiesisko regulējumu šādi: a) gadā tā pieņēma jaunu uzskaites un ziņošanas sistēmu attiecībā uz antropogēnām siltumnīcefekta gāzēm, emisiju prognozēm, mazoglekļa ekonomiskās attīstības stratēģijām un klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumiem, kas piemērojami no gada (Regula par Enerģētikas savienības un klimata pasākumu pārvaldību 13 ); b) tika grozīta emisiju tirdzniecības sistēma un tika pieņemti jauni tiesību akti par valstu emisiju samazināšanas mērķiem katru gadu līdz gadam (jaunā Kopīgu centienu regula 14 ); siltumnīcas efektu izraisošu gāzu emisiju samazināšanas jomā līdz gadam (OV L 140, , 136. lpp.). 11 Eiropas Parlamenta un Padomes gada 21. maija Lēmums Nr. 529/2013/ES par uzskaites noteikumiem attiecībā uz siltumnīcefekta gāzu emisijām un piesaisti, kas rodas darbībās, kuras saistītas ar zemes izmantošanu, zemes izmantošanas maiņu un mežsaimniecību, un par informāciju par rīcību, kas saistīta ar šīm darbībām (OV L 165, , 80. lpp.). 12 Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2015/757 par jūras transporta oglekļa dioksīda emisiju monitoringu, ziņošanu un verifikāciju un ar ko groza Direktīvu 2009/16/EK (OV L 123, , 55. lpp.). 13 Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2018/1999 par enerģētikas savienības un rīcības klimata politikas jomā pārvaldību (OV L 328, , 1. lpp.). 14 Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2018/842 par saistošiem ikgadējiem siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumiem, kas dalībvalstīm jāpanāk no līdz

13 c) tika pieņemti jauni noteikumi oglekļa dioksīda emisiju un piesaistes pārraudzībai, ziņošanai un uzskaitei LULUCF nozarē 15 ; d) Komisija gadā pieņēma priekšlikumu pārskatīt ES jūras transporta radīto CO2 emisiju pārraudzības, ziņošanas un pārbaužu sistēmu, lai to saskaņotu ar Starptautiskās Jūrniecības organizācijas izveidoto kuģu degvielas patēriņa pasaules mēroga datu vākšanas sistēmu. 13 ES tiesību akti veido satvaru, kas nodrošina datu kvalitāti attiecībā uz vēsturiskajām emisijām, prognozēm un informāciju par politiku un pasākumiem. 3. attēlā ir atspoguļots, kā dati tiek vākti, pārbaudīti un par tiem tiek ziņots. Attēla centrā ir uzskaitīti Komisijas un Eiropas Vides aģentūras (EVA) pienākumi gādāt par dalībvalstu aplēšu kvalitāti, sagatavojot apkopotus ES datus un iesniedzot šo informāciju UNFCCC sekretariātam. Komisija arī plāno ES emisiju samazinājumus, ierosinot atbilstošas stratēģijas un politiku un pasākumus, pamatojoties uz scenāriju analīzi. 14 EVA palīdz Eiropas Komisijai (Klimata politikas ģenerāldirektorātam, CLIMA ĢD) nodrošināt apkopoto ES pārskatu un prognožu kvalitāti 16. To pamatā ir dalībvalstu sniegtā informācija. Citi eksperti (tādi kā Kopīgais pētniecības centrs (JRC) un Eiropas Gaisa un klimata pārmaiņu tematiskais centrs) sniedz atbalstu Eiropas Vides aģentūrai un Komisijai šajā darbā. Šajā ziņojumā mēs atsaucamies uz šo darbu kā Komisijas izskatīšanu, jo Komisijai ir galīgā atbildība par šo datu kvalitāti. 15 Eurostat publicē atsevišķu datu kopu par emisijām, kas rodas ES patēriņā (t. s. oglekļa pēdu ). Šī datu kopa izriet no valstu emisiju kontiem 17, kas savukārt balstās uz siltumnīcefekta gāzu pārskatiem gadam un kas dod ieguldījumu rīcībā klimata politikas jomā, lai izpildītu Parīzes nolīgumā paredzētās saistības (OV L 156, , 26. lpp.). 15 Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2018/841 par zemes izmantošanā, zemes izmantošanas maiņā un mežsaimniecībā radušos siltumnīcefekta gāzu emisiju un piesaistes iekļaušanu klimata un enerģētikas politikas satvarā laikposmam līdz gadam un ar ko groza Regulu (ES) Nr. 525/2013 un Lēmumu Nr. 529/2013/ES (OV L 156, , 1. lpp.). 16 Saskaņā ar 24. pantu Pārraudzības mehānisma regulā (ES) Nr. 525/2013 un 42. pantu Pārvaldības regulā (ES) Nr. 2018/ Sk. arī mūsu īpašo ziņojumu Nr. 16/2019 Eiropas vides ekonomiskie konti: var uzlabot to lietderību politikas veidotājiem.

14 3. attēls. Atbildība par pārskatiem, prognozēm, politiku un pasākumiem Dalībvalstis o o o Aplēš emisijas pagātnē un nākotnē un valsts politikas un pasākumu ietekmi uz emisijām Šīs aplēses iesniedz ES un UNFCCC sekretariātam Uzlabo datus saskaņā ar ieteikumiem pēc ES un UNFCCC ekspertu veiktās izskatīšanas Eiropas Komisija o o o Sagatavo ES scenārijus Ierosina jaunu politiku un pasākumus emisiju samazināšanai Aplēš ES politikas un pasākumu ietekmi uz emisijām un šo informāciju iesniedz UNFCCC sekretariātam o o Eiropas Komisija, kurai palīdz EVA Izskata dalībvalstu iesniegtās aplēses un iesaka uzlabojumus Apkopo un pārbauda ES apkopotos pārskatus un prognozes un tos iesniedz UNFCCC sekretariātam UNFCCC sekretariāts o o Izskata dalībvalstu un Komisijas iesniegtās aplēses par emisijām pagātnē un nākotnē, kā arī informāciju par politikas un pasākumu ietekmi Iesaka uzlabojumus Sagatavo un iesniedz datus par emisijām pagātnē un nākotnē, kā arī par politiku un pasākumiem Sniedz ieskatu par emisiju samazināšanu nākotnē Eiropas Komisija, EVA, UNFCCC. Avots: Eiropas Revīzijas palāta.

15 Revīzijas tvērums un pieeja 16 Mūsu revīzija aptvēra ES ziņošanas un kvalitātes nodrošināšanas sistēmas izstrādi un darbību attiecībā uz datiem, kas paziņoti kopš gada saskaņā ar Kioto protokolu un ES Pārraudzības mehānisma regulu. 17 Mēs veicām šo revīziju tāpēc, ka gadā publicētajā vispārējā stāvokļa apskatā par ES rīcību enerģētikas un klimata pārmaiņu jomā konstatējām, ka siltumnīcefekta gāzu emisiju pārskati ir joma, kurā pastāv potenciāls risks, jo ir veikts ierobežots revīzijas darbs. Mēs sagaidām, ka mūsu secinājumi un ieteikumi sniegs noderīgu ieguldījumu, lai uzlabotu Komisijas izskatīšanas procesu attiecībā uz siltumnīcefekta gāzu emisiju datiem un satvaru emisiju samazināšanai nākotnē. 18 Revīzijas vispārējais jautājums bija šāds: vai Komisija pienācīgi pārbauda ES siltumnīcefekta gāzu emisiju pārskatu un informāciju par emisiju samazinājumiem nākotnē? 19 Lai atbildētu uz šo vispārējo revīzijas jautājumu, mēs a) novērtējām ES siltumnīcefekta gāzu pārskata kvalitātes pārbaudes; b) pārbaudījām papildu informāciju par plānoto ES siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu (ES prognozes un atsauces scenāriju, ilgtermiņa stratēģijas, ES politikas un pasākumu ietekmes skaitlisko noteikšanu). Mēs tieši nepārbaudījām dalībvalstu iestāžu sniegto informāciju un aplēses. 20 Izmantojot izlasi, kurā iekļāvām sešas dalībvalstis, mēs pārbaudījām, kā darbojas ES kvalitātes nodrošināšanas process attiecībā uz pārskatiem, prognozēm, politiku un pasākumiem, kas ieviesti ar Pārraudzības mehānisma regulu un tās īstenošanas noteikumiem. Galvenie izlases veidošanas kritēriji bija gada emisijas gadā un UNFCCC ekspertu ieteikumu skaits, kas formulēti pēc gada valstu ikgadējo pārskatu izskatīšanas. Izlasē tika iekļautas Čehija, Vācija, Francija, Itālija, Polija un Rumānija gadā tās radīja 56 % no ES emisijām.

16 21 Revīzijas pierādījumus apkopojām un analizējām, kā aprakstīts turpmāk. a) Mēs caurskatījām Komisijas kvalitātes kontroles un apliecinājuma dokumentus (rokasgrāmatas, kontrolsarakstus, konstatējumu un ieteikumu datu bāzes, pārskata ziņojumus), kas atbilst gada ikgadējiem pārskatiem par valstu un apkopotajiem ES pārskatiem un valstu prognožu, politikas un pasākumu divgadu ziņojumu izskatīšanu; b) caurskatījām attiecīgo dokumentāciju (atbalsta pētījumus, ietekmes novērtējumus un izvērtējumus un to kvalitātes nodrošināšanas dokumentāciju) saistībā ar ES atsauces scenāriju (prognozēm) par un gadu (kas bija pamats, lai definētu ES klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumus ES un gada mērķu sasniegšanai) un saistībā ar ES politiku un pasākumiem, kas revidētajā periodā (t. i., un gadā) paziņoti UNFCCC sekretariātam; c) iztaujājām CLIMA ĢD, JRC, EVA un Eurostat darbiniekus, lai iegūtu informāciju par ES emisiju, prognožu, politikas un pasākumu datu pārvaldību, un analizējām šo informāciju; d) analizējām atbildes uz anketas jautājumiem, ko bijām nosūtījuši sešām mūsu izlasē iekļautajām dalībvalstīm, lai iegūtu papildu informāciju par valstu siltumnīcefekta gāzu pārskatu, prognožu, politikas un pasākumu kvalitāti un uzlabošanu; e) iztaujājām ieinteresēto personu 18 un triju dalībvalstu pārstāvjus, kurus atlasījām, pamatojoties uz labas prakses piemēriem, kas norādīti to atbildēs uz anketas jautājumiem (Čehija, Francija un Polija). Mēs tiecāmies iegūt informāciju par Komisijas veikto izskatīšanu attiecībā uz valstu un apkopotajiem ES pārskatiem, politiku un pasākumiem, kā arī par infrastruktūrām un modelēšanas rīkiem, kas tika izmantoti siltumnīcefekta gāzu un to plūsmu uzraudzībai uz vietas un ar satelītu palīdzību. 18 UNFCCC sekretariāts, Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO) un Integrētā oglekļa novērošanas sistēma (ICOS) ES mēroga projekts, ko finansē no Septītās pētniecības pamatprogrammas.

17 Apsvērumi Komisija pienācīgi pārbauda un paziņo ES emisiju datus 22 Mēs novērtējām, cik lielā mērā ES paziņoto emisiju datu klāsts atbilst starptautiskajām prasībām. Mēs pārbaudījām arī, kā tika veikta ES un dalībvalstu pārskatu kvalitātes izskatīšana un kādi bija iegūtie rezultāti, un novērtējām, vai ES pārskati laika gaitā ir uzlabojušies. ES ziņojumi atbilst starptautiskajām prasībām un pārsniedz tās 23 Saskaņā ar Kioto protokolu Eiropas Savienībai un visām dalībvalstīm līdz gadam par 20 % ir jāsamazina šādu septiņu galveno siltumnīcefekta gāzu emisijas: oglekļa dioksīds (CO2), metāns (CH4), slāpekļa oksīds (N2O), fluorogļūdeņraži (HFC), perfluorogļūdeņraži (PFC), sēra heksafluorīds (SF6) un slāpekļa trifluorīds (NF3). Pilns gāzu un nolīgumu uzskaitījums ir sniegts pielikuma C un D attēlā. IPCC vadlīnijās ir norādītas metodes, kas izmantojamas to gāzu emisiju un piesaistes aplēsēm, kuru avoti un piesaistītājsistēmas ir jāņem vērā saskaņā ar Kioto protokolu, proti: enerģētika, rūpniecības procesi un produktu lietojums, lauksaimniecība, LULUCF un atkritumi. Mēs konstatējām, ka ES un dalībvalstis ir ievērojušas šīs prasības. 24 ES un dalībvalstu pārskatos ir jāiekļauj arī gāzes, avoti un piesaistītājsistēmas, uz kurām neattiecas Kioto protokola emisiju samazināšanas saistības, bet uz kurām attiecas UNFCCC ziņošanas noteikumi. Par šīm gāzēm, avotiem un piesaistītājsistēmām ziņo kategorijā izziņas posteņi. Tie attiecas uz emisijām no starptautiskās kuģniecības, starptautiskās aviācijas un biomasas enerģētikas vajadzībām. Apkopotais ES pārskats ietver datus par emisijām visos šajos izziņas posteņos saskaņā ar UNFCCC ziņošanas noteikumiem. 25 Saskaņā ar ES Pārraudzības mehānisma regulā (sk. 11. punktu) formulētajiem ziņošanas noteikumiem ir jāsniedz daudz plašāka informācija nekā tā, kas paredzēta starptautiskajos nolīgumos. Regulā ir noteikts, ka Komisijai jāziņo par ES civilās aviācijas radīto melnā oglekļa (kvēpu) emisiju 19 ietekmi uz klimatu un ietekmi, kas nav saistīta ar 19 Smalkās daļiņas, kurām piemīt gan dzesējoša, gan sildoša iedarbība.

18 CO2 emisijām 20. Komisija publicē ES līmenī apkopotas ziņas par melno oglekli, pamatojoties uz datiem, kas saņemti no dalībvalstīm. Komisija ziņo arī par aviācijas radīto ietekmi, kas nav saistīta ar CO2 emisijām 21. Saskaņā ar Eiropas aviācijas vides ziņojumu par gadu aviācijas radītā ietekme, kas nav saistīta ar CO2 emisijām, pārsniedz CO2 radīto ietekmi. Tomēr pašlaik pieejamie zinātniskie dati par šādu ietekmi nav pietiekami, lai tos precīzi izteiktu skaitliski Komisija sagatavo arī datus par emisijām, kas radušās saistībā ar preču un pakalpojumu patēriņu Eiropas Savienībā (ieskaitot importu, bet izņemot eksportu). Šī informācija, ko sauc par oglekļa pēdu, ļauj iegūt papildu izpratni par gaisa emisiju ekonomiskajiem virzītājspēkiem un it īpaši par ES ietekmi uz emisijām pasaules mērogā. Tā var veicināt jaunas pieejas politikas veidošanā un sekmēt ilgtspējīgas ražošanas un patēriņa rādītāju noteikšanu Eurostat ir aplēsis, ka ES oglekļa pēda uz vienu cilvēku ir 7,2 tonnas CO2 (2017. g.). Tomēr šī oglekļa pēdas aplēse balstās uz sarežģītu aprēķinu 24. Komisijas un EVA veiktā paziņoto emisiju kvalitātes pārbaude ir apmierinoša 28 Izskatot valstu siltumnīcefekta gāzu pārskatu kvalitāti, Komisija un EVA pievērš galveno uzmanību tām emisiju kategorijām, kuras varētu radīt būtisku ietekmi uz dalībvalstu pārskatiem un apkopoto ES pārskatu, ja tās būtu novērtētas par augstu vai par zemu. Izskatīšanas process ir vērsts uz tiem kvalitātes kritērijiem, kas definēti UNFCC vadlīnijās, proti, pārredzamība, pilnīgums, konsekvence, salīdzināmība un precizitāte. Izskatīšanu papildina iepriekšējo Komisijas un UNFCCC ieteikumu izpildes pārbaude. Arī UNFCCC eksperti izskata dalībvalstu un Komisijas iesniegtās aplēses (sk. 3. attēlu). 20 Piemēram, aerosoli un mākoņu veidošanās ar netiešu ietekmi uz atmosfēras sasilšanu. 21 Komisijas Ziņojums Eiropas Parlamentam un Padomei ES un Parīzes klimata nolīgums: progresa izvērtējums pušu konferencē Katovicē, COM(2018) Eiropas aviācijas vides ziņojums par gadu, 23 Eiropas Vides aģentūra, Tehniskais ziņojums Nr. 20/2013 European Union CO 2 emissions: different accounting perspectives [Eiropas radītās CO 2 emisijas: dažādas iespējas to uzskaitīt]. 24 Sk. arī 3. izcēlumu mūsu īpašajā ziņojumā Nr. 16/2019 Eiropas vides ekonomiskie konti: var uzlabot to lietderību politikas veidotājiem.

19 29 Izskatīšanas process ietver automatizētas un manuālas pārbaudes. Automatizētajās pārbaudēs identificē trūkstošos datus un potenciālas neatbilstības attiecībā uz emisijām, emisijas faktoriem un tendencēm. Eksperti veic manuālas pārbaudes un vērtē, vai automatizēto pārbaužu laikā iegūtie konstatējumi norāda uz problēmām un vai dati un metodes ir ticami, t. i., nav par iemeslu tam, ka emisijas tiek aplēstas pārāk augstu vai zemu. Izskatītāji darbojas komandās, un viena eksperta konstatējumus vienmēr apstiprina otrs izskatītājs. 30 Izskatīšanas pirmajā posmā eksperti pārbauda siltumnīcefekta gāzu pārskatu aplēses visās nozarēs enerģētikā, rūpniecības procesos un produktu lietojumā, lauksaimniecībā, LULUCF un atkritumu nozarē. Viņi dokumentē pārbaužu rezultātus un apsvērumus paziņo dalībvalstīm. Otrajā posmā izskatīšanas veicēji pārbauda atbilstības jautājumus, kuri nav atrisināti pirmajā posmā un kuriem būtu būtiska ietekme uz galīgajām emisiju aplēsēm, un viņi var formulēt ieteikumus par pārskatu uzlabošanu. Tomēr Komisijas norīkotie eksperti pienācīgi nedokumentē Komisijas iepriekš formulēto ieteikumu pēcpārbaudi vai savu darbu saistībā ar mazāk nozīmīgiem jautājumiem, kas konstatēti automatizētajās pārbaudēs. Mēs arī atklājām, ka Komisijas turpmākie pasākumi attiecībā uz neatrisinātajiem jautājumiem, kuri apzināti UNFCCC pārskatos, balstījās uz nepilnīgu informāciju, ko sniegušas dalībvalstis gadā mūsu atlasītajās dalībvalstīs mēs atradām dokumentus, ko Komisijas eksperti pēcpārbaudīja attiecībā uz 11 jautājumiem, kuri norādīti UNFCCC pārskatos gadā. Tomēr UNFCCC eksperti gada pārskatos bija apzinājuši 64 joprojām neatrisinātus jautājumus. 31 LULUCF nozare (sk. 2. izcēlumu) nav iekļauta ES gada mērķos. Lai gan šī nozare ir ietverta pārskata pirmajā posmā, Komisija pagaidām neformulē ieteikumus un neveic turpmākus pasākumus saistībā ar lielāko daļu dalībvalstīm adresēto UNFCCC ieteikumu. LULUCF dati, kas norādīti apkopotajā ES pārskatā, liecina, ka šī nozare pašlaik piesaista vairāk CO₂ no atmosfēras nekā emitē (5,54 % no ES emisijām gadā; sk. 6. attēlu). Tādējādi LULUCF nozare ir uzskatāma par neto oglekļa piesaistītājsistēmu. Tomēr LULUCF datiem piemīt salīdzinoši liela statistiskā nenoteiktība 25. Pēc tam, kad nesen tika pieņemta LULUCF regula Nr. 841/2018, ar kuru nozari iekļāva gada mērķī, Komisija plāno pilnībā pārskatīt šo nozari, sākot ar gada emisijām, par kurām ziņos gadā. 25 Sk. ES gada pārskata ziņojumu.

20 2. izcēlums LULUCF nozares būtiskums un ziņošana Atmosfēras CO2 uzkrājas sauszemes ekosistēmās kā ogleklis augos un augsnē. Zemes izmantošana, zemes izmantošanas maiņa un meži ietekmē atmosfēras CO2 līmeni. Mežos aug papildu veģetācija virs zemes un zem tās, un tādējādi meži piesaista CO2 no atmosfēras. Tomēr, ja zālājus uzar, kokus cērt, lai iegūtu enerģiju, vai mežu aizstāj ar pļavām vai apdzīvotām teritorijām, rodas CO2 emisijas. Visas šīs CO2 piesaistes un emisijas tiek paziņotas siltumnīcefekta gāzu pārskatos attiecībā uz LULUCF nozari. Par emisijām un piesaisti, ko rada izmaiņas meža zemēs (piemēram, meža stādīšana vai izciršana), ES ziņo atbilstoši saistībām saskaņā ar Kioto protokolu un UNFCCC. Ja šīs izmaiņas piesaista vairāk CO2 nekā emitē, pārskatos ir atspoguļots kopējais emisiju daudzums, no kura atņemts piesaistītais emisiju apjoms. Apkopotajā ES pārskatā ir sniegti papildu dati par mežu apsaimniekošanas, zālāju, aramzemes, mitrāju un apdzīvotu teritoriju emisijām un piesaisti, lai gan saskaņā ar Kioto protokolu tas nav obligāti. Saskaņā ar jauno LULUCF regulu, kas pieņemta pēc tam, kad stājās spēkā Parīzes nolīgums (sk. 12. punktu), visu šo uzskaites kategoriju emisijas un piesaiste tiks iekļautas obligātajās ziņošanas prasībās. 32 ES Pārraudzības mehānisma regulā un tās īstenošanas regulā 26 noteikts, ka ir jāpārbauda, vai pārskati saskan ar datiem no citiem avotiem, piemēram, ar ETS paziņotajiem datiem, enerģētikas statistiku, gaisa piesārņojumu un fluorēto gāzu regulējumu. Komisijas norīkotie eksperti pārbauda pārskatu konsekvenci attiecībā pret prasītajiem datiem un izmanto papildu metodes, lai pārliecinātos, vai aplēses ir pamatotas Komisijas gada 30. jūnija Īstenošanas regula (ES) Nr. 749/2014 par tās informācijas struktūru, formātu, iesniegšanas procedūrām un izskatīšanu, kuru dalībvalstis ziņo saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 525/2013 (OV L 203, , 23. lpp.). 27 Izskatītāji salīdzina dalībvalstu datus ar datiem par darbību (ziņošana par visām darbībām un apjoms, t. i., izlaide), kuri attiecas uz dažādiem emisijas avotiem. Šos datus iegūst no Eiropas un starptautiskās statistikas, pasaules mēroga rūpniecības organizācijām, Eirokontroles un no ES projektiem, kuru mērķis ir savākt un modelēt šādus datus par darbību.

21 33 Satelītdati kopā ar pārraudzības datiem, kas iegūti uz vietas, potenciāli var uzlabot darbības datus, pārbaudīt paziņotos datus un sniegt papildu informāciju par emisijām un piesaisti tajās nozarēs, kurās aplēses mēdz būt nenoteiktākas (sk. 3. izcēlumu). 3. izcēlums Dati no satelītiem un no in situ pārraudzības stacijām var palīdzēt emisiju aplēšu pārbaudēs Cilvēka darbības izraisīto siltumnīcefekta gāzu emisiju aplēses var pārbaudīt, izmantojot atmosfēras novērojumus, kas iegūti dažādās satelītmonitoringa stacijās, pārraudzības stacijās uz vietas un ar modelēšanas palīdzību. Eiropas Savienībā īsteno projektus (piemēram, divi projekti VERIFY un ICOS ), lai uzlabotu pārraudzības datu kvalitāti. Tie, iespējams, ļaus ES veikt pārbaudes, izmantojot šos datus. Satelītu atmosfēras monitoringa pakalpojumi var sniegt informāciju par siltumnīcefekta gāzu koncentrācijām un darbības datiem. Faktiskās siltumnīcefekta gāzu emisijas un emisiju avotus var noteikt, izmantojot dažādas modelēšanas procedūras. Pārraudzības stacijas uz vietas lokāli mēra siltumnīcefekta gāzu emisijas un piesaisti, kā arī to plūsmu ar relatīvi augstu precizitāti (salīdzinājumā ar aplēsēm). Tās spēj sniegt jaunu informāciju, kas var uzlabot aplēses attiecībā uz lauksaimniecības, atkritumu un LULUCF nozarēm šīm aplēsēm raksturīga liela nenoteiktība. Zemes pārklājuma uzraudzībā balstītai pārraudzībai izmanto tādus satelītus kā Copernicus, kā arī citas attālās uztveres metodes, un uz to mudina jaunā LULUCF regula (2018/841). 34 Viena dalībvalsts (Apvienotā Karaliste) ir izmantojusi satelītdatus, lai pārbaudītu datus attiecībā uz LULUCF nozari, īpaši izmaiņas meža segumā. Tā arī pārbaudīja emisiju aplēses, izmantojot uz vietas iegūtos pārraudzības datus attiecībā uz dažām valsts pārskatā minētajām gāzēm. Šīs pārbaudes ļāva labāk aplēst metāna un dažu fluorogļūdeņražu emisijas, kas pārskatos bija novērtētas par augstu, un par zemu novērtētās slāpekļa oksīda emisijas. Komisija pašlaik neizmanto satelītdatus, lai pārbaudītu emisiju aplēses vai LULUCF datus.

22 ES siltumnīcefekta gāzu pārskats laika gaitā ir uzlabojies 35 Komisijas izskatītāji formulē apsvērumus, ja savās pārbaudēs konstatē gadījumus, kad dalībvalstu aplēses par siltumnīcefekta gāzu emisijām neatbilst ziņošanas prasībām, vai gadījumos, kad emisijas, iespējams, ir novērtētas par augstu vai par zemu. 36 Dalībvalstis vai nu atbild uz šiem apsvērumiem izskatīšanas laikā, vai pārskata savas aplēses. Ja dalībvalstu atbildēs nav pievērsta uzmanība ekspertu izvirzītajiem jautājumiem, viņi ierosina veikt tehniskas korekcijas aplēsēs (koriģēt skaitliskos datus un ar tiem aizstāt sākotnējās aplēses) vai sniedz ieteikumus turpmākiem uzlabojumiem. 37 Attiecībā uz mūsu veidoto dalībvalstu izlasi lielākā daļa apsvērumu, kas tika izvirzīti Komisijas izskatīšanas laikā, tika atrisināti šā procesa laikā, un gadā dalībvalstīm nevajadzēja koriģēt aplēses. 38 Siltumnīcefekta gāzu emisiju aprēķina metodikai (sk. 1. izcēlumu) piemīt zināma nenoteiktības pakāpe. Dalībvalstis ziņoja par arvien plašāk izmantotu precīzāku ( augstāka līmeņa ) aplēšu metodiku attiecībā uz visnozīmīgākajiem emisiju avotiem. Kopumā nenoteiktība apkopotajos ES pārskatos samazinājās no 6,2 % gadā līdz 5,8 % gadā. UNFCCC sekretariāts arī atzīmēja Komisijas progresu, ko tā panākusi, risinot ieteikumus par ES pārskatiem, kuri minēti tā iepriekšējos pārskata ziņojumos. 39 Komisija (CLIMA ĢD) un EVA veica dažādus pasākumus, lai uzlabotu dalībvalstu pārskatu kvalitāti: a) tika organizētas regulāras darba grupas sanāksmes un spēju veidošanas semināri, kuros piedalījās citi Komisijas ģenerāldirektorāti un dalībvalstis, un to mērķis bija atbalstīt izskatīšanas procesu un palīdzēt dalībvalstīm uzlabot to datus; b) tika organizēti vairāki spēju veidošanas apmeklējumi ieinteresētajās dalībvalstīs 28 ; c) tika izstrādāti vadlīniju dokumenti un rosināta dalīšanās ar zināšanām par konkrētiem metodoloģiskiem jautājumiem; 28 Bulgārijā (2018. g.), Igaunijā (2018. g.), Kiprā (2018. g.) un Maltā (2017. g. un g.).

23 d) tika izveidota sistēma ES apkopotā pārskata izskatīšanai un uzlabošanai, piedaloties dalībvalstu un citiem ekspertiem. 40 Sešas dalībvalstis, kuras mēs apsekojām, atbildēja, ka Komisijas centieni veicināt zināšanu apmaiņu un tās sniegtie norādījumi ir bijuši lietderīgi un ka ES veiktā izskatīšana un ar to saistītie norādījumi palīdzēja uzlabot to pārskatus. Tās arī minēja jomas, kurās, viņuprāt, vajadzīgi papildu norādījumi (sk. 4. izcēlumu). 4. izcēlums Atbalsts papildu norādēm un informācijai Dažas dalībvalstis atzina, ka būtu lietderīgas Komisijas sniegtās papildu norādes un informācija vienā vai vairākās no šādām jomām: a) gāzes noplūdes uzskaite starptautiskās teritorijās, piemērojot uzlabotas gāzes transportēšanas metodes pa cauruļvadiem; b) tādu emisiju aprēķinu metožu izstrāde, kas saistītas ar biogāzes iekārtām, kurās izmanto kūtsmēslus, un kas saistītas ar iekārtām šķidrā kurināmā sadedzināšanai; c) statistikas datu uzlabošana attiecībā uz zemes izmantošanas maiņu; d) zinātniskās informācijas uzlabošana attiecībā uz augsnē piesaistīto oglekli; e) fluorēto gāzu datu bāzu salīdzināmības uzlabošana. ES ir vajadzīgs labāks priekšstats par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu nākotnē 41 Mēs pārbaudījām, kā Komisija veica ES un dalībvalstu siltumnīcefekta gāzu emisiju prognožu kvalitātes izskatīšanu un kādi bija iegūtie rezultāti. Novērtējām arī to, cik lielā mērā paziņotie emisiju dati ir iekļauti un gada mērķos attiecībā uz visu ES. Turklāt mēs pārbaudījām Komisijas darbu saistībā ar ES stratēģijām, politiku un pasākumiem emisiju samazināšanai.

24 Komisija un EVA palīdz dalībvalstīm uzlabot prognožu kvalitāti 42 Prognozes ir svarīga progresa novērtējuma un politikas izstrādes cikla daļa. Tās var norādīt uz vajadzību pēc papildu politikas un pasākumiem klimata pārmaiņu mazināšanas jomā, lai sasniegtu paredzēto samazināšanas mērķi (sk. 10. punktu). Dalībvalstis un ES izstrādā prognozes, izmantojot modelēšanas rīkus, kas balstās uz pieņēmumiem un parametriem, kuri cita starpā ietver visu ar emisijām saistīto politikas jomu un pasākumu ietekmi (piemēram, arī politiku, kas saistīta ar infrastruktūru un transporta attīstību). 43 Komisija ar EVA palīdzību caurskata un apvieno dalībvalstu prognozes, lai iegūtu apkopotas ES prognozes. Mēs pārbaudījām kvalitātes izskatīšanas sistēmas izveidi un darbību, lai pārliecinātos, vai prognozes atbilst starptautiskajām prasībām un laika gaitā uzlabojas. 44 Komisijas veiktajā mūsu atlasīto sešu dalībvalstu prognožu izskatīšanā bija aplūkoti visi kvalitātes principi, kas noteikti UNFCCC vadlīnijās. Kopumā eksperti skaidri ziņoja par šiem kritērijiem un pārredzami darīja zināmus savus konstatējumus dalībvalstīm, ņemot vērā Komisijas iepriekš veikto izskatīšanu konstatējumus. 45 Komisijas izskatīšanas rezultāti attiecībā uz sešām dalībvalstīm, kas iekļautas mūsu izlasē, liecināja, ka tikai vienai dalībvalstij gadā bija jāveic vispārēja kļūdu korekcija, salīdzinot ar piecām dalībvalstīm gadā. Komisijas veiktās pārbaudes gadā bija daudz rūpīgākas nekā gadā, un izskatīšanā konstatēto trūkumu skaits tajā pašā periodā nedaudz samazinājās (sk. 4. attēlu). UNFCCC eksperti, izskatījuši valstu paziņojumus un divgadu ziņojumus, attiecībā uz dalībvalstu prognozēm gadā sniedza mazāk ieteikumu nekā gadā un atzina, ka tās ir uzlabojušās. 4. attēls. Mūsu izlasē iekļauto sešu dalībvalstu prognožu uzlabojumi Mūsu izlasē iekļautās dalībvalstis Čehija Vācija Francija Itālija Polija Rumānija Dalībvalstu prognožu dati, kas iesniegti izskatīšanai Komisijas veiktās valstu prognožu izskatīšanas rezultāti Apsvērumi gadā gadā 114 Vispārējas kļūdu korekcijas Piecas dalībvalstis gadā Viena dalībvalsts gadā Avots: Komisijas izskatīšanas rezultāti, kā paziņots dalībvalstīm.

25 46 Atbildēs uz mūsu aptaujas anketas jautājumiem piecas no sešām dalībvalstīm atzina, ka Komisijas un Eiropas Vides aģentūras norādījumi un atbalsts (sk. 5. izcēlumu) patiesi sekmēja valsts prognožu uzlabojumus. 5. izcēlums Lielākā daļa dalībvalstu atzinīgi vērtēja Komisijas norādījumus par prognozēm Dalībvalstis var izlemt, kuras metodes, modelēšanas rīkus, pieņēmumus un parametrus tās izmantos, lai apkopotu savas prognozes. Tomēr kopējas pieejas ir lietderīgas, lai nodrošinātu augstāku saskaņotības pakāpi, kad prognozes tiek apkopotas ES līmenī. Reizi divos gados Komisija izstrādā saskaņotu parametru kopumu. Komisija iesaka dalībvalstīm izmantot šos parametrus un to vērtības. Desmit no 28 dalībvalstīm izmantoja tos visus. Piecas no mūsu atlasītajām sešām dalībvalstīm atzina, ka ES norādījumi bija lietderīgi un pietiekami. Tomēr tās uzskatīja, ka ES modelēšanas rīks radītu pievienoto vērtību un vēl vairāk uzlabotu valstu prognozes. Komisija jau pārbauda jaunu modelēšanas rīku POTEnCIA un plāno sniegt dalībvalstīm atvērtu piekļuvi šim rīkam. Komisija nevērtēja risku, kas saistīts ar nozīmīgām novirzēm no ES atsauces scenārija 47 ES prognozēs ir apkopotas dalībvalstu prognozes (kuras ir sagatavotas, pamatojoties uz katras dalībvalsts pieņēmumiem). Komisija sagatavo arī atsevišķas prognozes, pamatojoties uz saviem pieņēmumiem 29 par ES enerģētikas un transporta sistēmas attīstību un to ietekmi uz siltumnīcefekta gāzu emisijām. Tajās ir iekļautas konkrētas sadaļas par emisiju tendencēm, kas nav saistītas ar enerģētiku, un par politikas jomu daudzpusīgo mijiedarbību šajās nozarēs. Komisijas sagatavotās prognozes veido ES atsauces scenāriju. Pamatojoties uz šo scenāriju un siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanas mērķiem, Komisija izvērtē, vai ir vajadzīga papildu ES klimata pārmaiņu mazināšanas politika un pasākumi. 29 Šo pieņēmumu formulēšanas procesā Komisija apspriežas ar visām dalībvalstīm.

26 48 Komisija izstrādā ES atsauces scenāriju 30 nākotnei, pieņemot, ka pilnībā tiks īstenota spēkā esošā klimata pārmaiņu mazināšanas politika un pasākumi, kā arī tiks panākts ar šiem pasākumiem ierosinātais emisiju samazinājums. Informācijā, ko Komisija sniedza UNFCCC sekretariātam, norādīts, ka dalībvalstu apkopotās prognozes laikposmam pēc gada liecina par niecīgāku emisiju samazināšanu nekā Komisijas gada atsauces scenārijs tam pašam periodam (sk. 5. attēlu). 5. attēls. Komisijas prognozes gada ES atsauces scenārijā atšķiras no dalībvalstu apkopotajām vidējā termiņa prognozēm Milj. t CO 2 ekvivalenta Mērķis -20% g. Dalībvalstu un Komisijas visu emisiju prognožu apkopojums un pašreizējie pasākumi Mērķis -40% g Dalībvalstu prognozes, ja īsteno pašreizējos pasākumus g. ES atsauces scenārijs Avots: Eiropas Savienības septītais valsts paziņojums un trešais divgadu ziņojums, kas iesniegts UNFCCC sekretariātam (iesniegts gadā). 49 ES vienojās par pašreizējiem ES gada emisiju samazināšanas mērķiem gadā un tos sasniedza gadā. Mēs jau esam ziņojuši 31, ka mērķi un gadam netiks sasniegti, ja netiks ieguldīti papildu centieni (sk. arī 1. attēlu). 50 Pēc gada, ja īstenosies apkopotās ES prognozes, ES klimata pārmaiņu mazināšanas politikai un pasākumiem jākļūst stingrākiem par tiem, kas ierosināti šodien, pamatojoties uz atsauces scenāriju. UNFCCC eksperti iesaka izmantot jutīguma 30 Jaunākais ES atsauces scenārijs sagatavots gadā. Iepriekšējais attiecās uz gadu. 31 Vispārējā stāvokļa apskats ES rīcība enerģētikas un klimata pārmaiņu jomā, g.

27 analīzi attiecībā uz prognozēm 32. Šādu analīzi Komisija veic, kad tā izstrādā jaunus politikas virzienus. Tomēr Komisija nevērtēja risku, kas saistīts ar nozīmīgām novirzēm no ES atsauces scenārija. ES gada emisiju mērķi aptver lielāko daļu nozaru, par kurām ir pieejami dati 51 ES ir noteikusi mērķus, saskaņā ar kuriem tā uzrauga emisiju samazināšanu (sk. 07. punktu). 6. attēlā ir atspoguļoti dati, ko ES ir paziņojusi savā pārskatā, un šie dati ir sadalīti divās grupās: viena ietver ziņas par emisijām, kuras iekļautas ES gada mērķos, bet otra emisijas, kas tajos nav iekļautas. 6. attēls. Emisijas, kas iekļautas ES gada mērķos vai nav tajos ietvertas % ,04 % Netiešais CO 2 3,10 % Atkritumi 3,55 % Starptautiskā aviācija 9,79 % Lauksaimniecība 14,50 % Citas nozares 19,58 % Rūpniecība 21,10 % Iekšzemes transports 28,34 % Enerģijas ražošana 0,0011 % NF 3 emisijas 3,25 % Starptautiskā kuģniecība -5,54 % LULUCF nozare ES gada mērķi Trešo valstu gada mērķi Avots: Apkopotais ES pārskats, kā ziņots UNFCCC sekretariātam gadā (emisijas gadā). 32 Saskaņā ar ziņojumu Report on the workshop on emission projections from Parties included in Annex I to the Convention (FCCC/SBSTA/2004/INF.15 of 20 October 2004) [Ziņojums par darbsemināru, kas veltīts emisiju prognozēm, ko sniegušas puses, kuras norādītas konvencijas I pielikumā (FCCC/SBSTA/2004/INF.15, gada 20. oktobris)] šāda analīze būtu noderīga, jo ir jāsaprot, kāda būs pārmaiņu ietekme uz galvenajiem parametriem un pieņēmumiem.

28 52 ES gada mērķi atbilst Kioto protokolā formulētajām saistībām un ietver lielāko daļu svarīgāko nozaru: enerģētiku, rūpniecības procesus un produktu lietojumus, lauksaimniecību un atkritumu nozari. Turklāt ES mērķi ietver starptautisko aviāciju (visus izejošos lidojumus) izziņas posteni saskaņā ar UNFCCC ziņošanas noteikumiem, kas tādējādi neietilpst Kioto protokola saistībās. Šī nozare gadā veidoja 3,55 % no ES emisijām. ES to ir iekļāvusi vispārējos emisiju samazināšanas mērķos. Šīs emisijas ir svarīgas, jo Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas prognozes liecina, ka līdz gadam tās varētu pieaugt par 300 % visā pasaulē salīdzinājumā ar gada līmeni ES ir izstrādājusi noteikumus kuģošanas emisiju pārraudzībai un ziņošanai par tām, lai papildinātu pārskatu datus (sk. 11. punkta (d) apakšpunktu). Starptautiskā kuģniecība pašlaik nav ietverta ES emisiju samazināšanas mērķos, bet Komisija sadarbojās ar Starptautisko Jūrniecības organizāciju ANO aģentūru, kura atbild par kuģniecības regulējumu un kura ir uzņēmusies starptautiskas saistības līdz gadam par vismaz 50 % samazināt emisijas salīdzinājumā ar gada līmeni. Kā Starptautiskās Jūrniecības organizācijas dalībniecēm ES dalībvalstīm ir jārīkojas, lai pildītu šo apņemšanos. 54 Komisija gadā 34 ierosināja samazināt emisijas šajā nozarē līdz gadam. Kuģi, kas piestāj Eiropas Ekonomikas zonas ostās 35, gadā sāka uzraudzīt emisijas un ziņot par tām, taču starptautiskās kuģniecības nozarē nav ES starpposma mērķu vai samazināšanas pasākumu. Starptautiskās kuģniecības radītās emisijas, kas norādītas UNFCCC ziņošanas noteikumos kā izziņas postenis, gadā veidoja 3,25 % no ES emisijām. Tās ir būtiskas, jo emisijas no kuģiem, kas ienāk ES ostās, rada nozīmīgu 33 Eiropas Komisija, rīcība klimata jomā, Reducing emissions from aviation [Aviācijas emisiju samazināšana]. 34 Baltā grāmata Ceļvedis uz Eiropas vienoto transporta telpu virzība uz konkurētspējīgu un resursefektīvu transporta sistēmu, (COM(2011) 144 galīgā redakcija, Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2015/757 par jūras transporta oglekļa dioksīda emisiju monitoringu, ziņošanu un verifikāciju (OV L 123, , 55. lpp.).

29 pasaules kuģniecības emisiju daļu 36. Starptautiskā Jūrniecības organizācija lēš, ka līdz gadam globālo kuģniecības emisiju pieaugums varētu būt no 50 % līdz 250 % ES gada mērķos nav iekļautas saistības attiecībā uz LULUCF nozari gada mērķos 38 ES ieviesa prasību dalībvalstīm nepalielināt šīs nozares emisijas salīdzinājumā ar pamatscenāriju (tā dēvētais nepozitīvas bilances noteikums). Ja kādā dalībvalstī tiek reģistrēta šo emisiju paaugstināšanās, tās pilnībā jākompensē (ar līdzvērtīgu CO₂ piesaisti no atmosfēras, veicot darbības šajā nozarē, vai arī atņemot palielinājuma apjomu no valstij piešķirtā ikgadējā emisiju sadales apjoma saskaņā ar Kopīgo centienu Regulu (ES) 2018/842). Komisija ir izstrādājusi nozaru ceļvežus, kas aptver gandrīz 70 % no emisijām 56 Lai sekmētu ekonomikas pārkārtošanu, nodarbinātību, izaugsmi un plašāku ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu, kā arī taisnīgi un izmaksefektīvi virzītos uz Parīzes nolīgumā izvirzīto ilgtermiņa mērķi, noteikti ir vajadzīgas stabilas ilgtermiņa siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas stratēģijas un ceļveži (sk. 12. punktu) Saskaņā ar Kioto protokolu pusēm ir jāziņo par savām ilgtermiņa mazoglekļa attīstības stratēģijām 40. Komisija gadā iepazīstināja ar ES ceļvedi virzībai uz ekonomiku ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni gadā 41, kurā izklāstīti 36 Saskaņā ar gada pētījumu, ko pasūtījis Vides ģenerāldirektorāts, Technical support for European action to reducing greenhouse gas emissions from international maritime transport [Tehniskais atbalsts Eiropas rīcībai, lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas, ko rada starptautiskais jūras transports]; tajā izmantoti gada dati, ar kuriem saskaņā šīs emisijas veidoja 27 % no pasaules kuģniecības emisijām. 37 Trešais Starptautiskās Jūrniecības organizācijas siltumnīcefekta gāzu pētījums, g. 38 Regula (ES) 2018/ Regula (ES) 1999/2018 par enerģētikas savienības un rīcības klimata politikas jomā pārvaldību, 35. apsvērums. 40 Saskaņā ar Kioto protokola 2. pantu un UNFCCC Lēmumu 1/CP Ceļvedis virzībai uz konkurētspējīgu ekonomiku ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni gadā, Komisijas paziņojums Eiropas Parlamentam, Padomei, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai un Reģionu komitejai, COM(2011) 112 galīgā redakcija,

30 iespējamie pasākumi emisiju samazināšanai un aptvertas visas nozares. Komisija to izstrādāja saskaņā ar visoptimistiskāko scenāriju, kas ietverts ES globālajā stratēģijā gadam 42. Pēc Eiropas Parlamenta un Eiropadomes lūguma saskaņā ar Parīzes nolīgumu gada beigās Komisija publicēja stratēģisku ilgtermiņa dokumentu, kurā ietverta iecere līdz gadam kļūt klimatneitrālai 43. Šajā atjauninātajā versijā ir analizēti astoņi iespējamie risinājumi, lai līdz gadam samazinātu emisijas vai panāktu klimata neitralitāti. 58 Komisija arī izstrādāja vairākus ceļvežus to nozaru attīstībai, kuras rada gandrīz 70 % no emisijām, piemēram, transporta 44 un enerģētikas 45 jomā. Šādos ceļvežos ir definēti ilgtermiņa mērķi šo nozaru ilgtspējīgai attīstībai saskaņā ar ES gada klimata saistībām, kā arī norādīta nozaru politiku un pasākumu virzība īsākā termiņā. Tomēr šādu konkrētu ceļvežu nav citām svarīgām nozarēm, piemēram, lauksaimniecībai un LULUCF (sk. 6. izcēlumu). 42 ES renesanse: sekmīgs ceļvedis virzībai uz Eiropu ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni, Eiropas Komisijas ziņojums Globālā Eiropa 2050 (2012. g.), report_en.pdf. 43 Komisijas paziņojums Eiropas Parlamentam, Eiropadomei, Padomei, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai, Reģionu komitejai un Eiropas Investīciju bankai Tīru planētu visiem! Stratēģisks Eiropas ilgtermiņa redzējums par pārticīgu, modernu, konkurētspējīgu un klimatneitrālu ekonomiku, COM(2018) 773 galīgā redakcija, Baltā grāmata Ceļvedis uz Eiropas vienoto transporta telpu virzība uz konkurētspējīgu un resursefektīvu transporta sistēmu, (COM(2011) 144 galīgā redakcija, Komisijas paziņojums Eiropas Parlamentam, Padomei, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai un Reģionu komitejai Enerģētikas ceļvedis 2050, COM(2011) 885 galīgā redakcija,

31 6. izcēlums ES nav ilgtermiņa ceļvežu dažām svarīgām nozarēm Lauksaimniecībai tiek atvēlēta ievērojama daļa no ES budžeta, taču šai nozarei Komisija nav formulējusi ilgtermiņa redzējumu līdz gadam. ES kopējā lauksaimniecības politika tiek noteikta septiņiem gadiem. Pašreizējais politikas satvars aptver laikposmu no gada līdz gadam, bet nākamais no gada līdz gadam. Viens no kopējās lauksaimniecības politikas mērķiem ir dot ieguldījumu klimata politikā, bet tajā nav iekļautas nekādas īpašas emisiju samazināšanas saistības. Arī pašreizējā ES mežu stratēģija attiecas uz gadu relatīvi īsu periodu. Komisija vēl nav publicējusi šīs stratēģijas atjauninājumu. Vidēja termiņa un ilgtermiņa stratēģija būtu nozīmīgs nākamais solis, īpaši ņemot vērā LULUCF nozares iekļaušanu gada mērķos. Ziņojumi par ES politiku un pasākumiem ir nepilnīgi 59 Saskaņā ar Kioto protokola 2. panta 3. punktu valstīm jācenšas ieviest politiku un pasākumus, lai līdz minimumam samazinātu ietekmi uz klimatu. UNFCCC vadlīnijās ir noteikts, ka reizi divos gados valstīm ir jāsniedz informācija par savu klimata pārmaiņu mazināšanas politikas un pasākumu aplēsto ietekmi. 60 Ar Pārraudzības mehānisma regulu un tās īstenošanas noteikumiem ir ieviesta kvalitātes nodrošināšanas un kvalitātes kontroles sistēma, ko izmanto gan Komisija, gan dalībvalstis, lai izpildītu pienākumu sniegt informāciju par klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumiem, kura noteikta UNFCCC vadlīnijās. Šajos ziņojumos jāiekļauj dati par politikas un pasākumu aplēsto ex ante un ex post ietekmi (sk. 09. punktu). Šī informācija ir būtiska, lai uzraudzītu klimata pārmaiņu mazināšanas politikas un pasākumu efektivitāti. Informācija par šo ietekmi ir svarīga arī attiecībā uz prognozēm (sk. 42. punktu). 61 Komisijas eksperti pārbaudīja, cik kvalitatīva ir informācija, ko dalībvalstis iesniedza par savu klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumiem un gadā (obligātie iesniegšanas gadi). Pēc izskatīšanas gadā par dalībvalstu politiku un pasākumiem formulēto konstatējumu skaits bija mazāks (416 konstatējumi) nekā gadā (714 konstatējumi).

32 62 Komisijas veiktajā izskatīšanā konstatēts, ka dalībvalstis dažos gadījumos ir sniegušas maz informācijas par (ex ante vai ex post) aplēsto valsts klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumu ietekmi (sk. 7. attēlu). 7. attēls. Dalībvalstis neziņoja par dažu politikas jomu un pasākumu ietekmi AT GR CY PL MT LT IE NL PT SK BG HU IT FI CZ LV EE HR DK DE RO SE UK ES LU SI FR BE Politikas virzienu un pasākumu kopskaits Politikas virzieni un pasākumi ar ex ante aplēsēm Politikas virzieni un pasākumi ar ex post aplēsēm Avots: Eiropas Vides aģentūras politikas un pasākumu datu pārlūks. 63 Politikas veidošanas procesā Eiropas Savienībai ir jāveic ex ante un ex post izvērtējums par ES politikas jebkādu nozīmīgu ietekmi uz vidi un klimatu. Komisija šādu ietekmi izvērtēja ex ante (ietekmes izvērtējuma laikā) apmēram divām trešdaļām ES klimata pārmaiņu mazināšanas politiku un pasākumu, kuri uzskaitīti ES valstu paziņojumā un divgadu ziņojumā, kas gadā adresēti UNFCCC sekretariātam. Komisija veica ex post izvērtējumu aptuveni divām piektdaļām minēto politiku un pasākumu; izvērtēšanas laikā bija pagājis pietiekami ilgs laiks kopš to īstenošanas, lai šo procedūru varētu veikt. 64 Arī Apvienoto Nāciju Organizācijas Vides programmā ieteikts izmantot ex ante un ex post klimata rādītājus 46. Ar klimatu saistītie rādītāji var attiekties uz skaitļos izteiktiem emisiju samazinājumiem, kas sasniegti ar politiku un pasākumiem. Rādītāji ir noderīgi rīki, lai informētu politikas veidotājus un tos, kas iesaistīti lēmumu pieņemšanas procesā, un lai izmērītu progresu virzībā uz resursu ziņā efektīvu ekonomiku ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni. Tomēr Eiropas Vides aģentūra 46 ANO Vides programmas (UNEP) zaļās ekonomikas rokasgrāmata.

33 2014. gadā norādīja, ka šādi rādītāji joprojām ir vajadzīgi 47. Mūsu revīzijas laikā konstatējām, ka šī prasība joprojām ir aktuāla ES valstu paziņojumos un un gadā iesniegtajos divgadu ziņojumos Komisija sniedza UNFCCC sekretariātam klimata pārmaiņu mazināšanas politikas un pasākumu sarakstu, kā arī informāciju par to ietekmi, tostarp modelēšanas ceļā iegūtās aplēses par ES politikas un pasākumu kumulatīvo ietekmi. UNFCCC ekspertu veiktajās izskatīšanās par ES valstu paziņojumiem un divgadu ziņojumiem ir norādīts, ka Komisija ir izteikusi skaitļos dažu atsevišķu to ES politikas jomu un pasākumu ietekmi, kas paziņoti UNFCCC sekretariātam (sk. 1. tabulu). Mēs atzīmējam, ka gadā UNFCCC ekspertu izskatīšanas ziņojumos norādīts, ka Komisija ir sniegusi aplēses par ietekmi uz mazāku politikas jomu un pasākumu skaitu nekā gadā. 1. tabula. Rezultāti, kas gūti UNFCCC ekspertu veiktajā izskatīšanā saistībā ar ES ziņojumiem par nozaru politiku un pasākumu aplēsto ietekmi Nozares Politikas virzieni un pasākumi, kas iekļauti UNFCCC izskatīšanā Aplēstā klimata pārmaiņu mazināšanas ietekme līdz g. (tūkst. t CO 2 ekv.) Aplēstā klimata pārmaiņu mazināšanas ietekme līdz g. (tūkst. t CO 2 ekv.) Vairākām nozarēm kopīgi Enerģētika Energoefektivitāte Transports * NA nav aplēsta Klimata un enerģētikas tiesību aktu kopums gadam NA* NA NA NA ETS NA NA NA NA Kopīgo centienu lēmums NA NA NA NA Enerģētikas savienības stratēģija NA NA NA NA Atjaunojamo energoresursu direktīva NA NA NA NA Energoefektivitātes direktīva NA NA NA Ēku energoefektivitātes direktīva NA NA Energomarķējuma regula NA NA NA NA Regula par vieglo transportlīdzekļu CO 2 emisijām NA NA Regula par vieglo kravas transportlīdzekļu CO 2 emisijām NA NA Degvielas kvalitātes direktīva NA NA NA Rūpnieciskie procesi un produktu Fluorēto gāzu regula NA NA izmantošana Regula par transportlīdzekļu gaisa kondicionēšanas sistēmām NA NA Rūpniecisko emisiju direktīva NA NA NA NA Lauksaimniecība ES kopējā lauksaimniecības politika NA NA NA NA Nitrātu direktīva NA NA NA NA Augsnes tematiskā stratēģija NA NA NA NA LULUCF Lēmums par LULUCF uzskaites noteikumiem NA NA NA NA Atkritumi Poligonu direktīva NA NA Atkritumu pamatdirektīva NA NA Avots: UNFCCC sekretariāta izskatīšanas ziņojumi par ES valstu paziņojumiem un divgadu ziņojumiem, ko Komisija iesniedza un gadā. 47 EVA tehniskais ziņojums 08/2014 Digest of EEA indicators [EEZ rādītāju kopsavilkums]. 48 Turklāt īpašajā ziņojumā Nr. 16/2019 Eiropas vides ekonomiskie konti: var uzlabot to lietderību politikas veidotājiem mēs konstatējām, ka Komisija nav skaidri izteikusi vajadzību pēc datiem saistībā ar vides politikas analīzi.

34 Secinājumi un ieteikumi 66 Mūsu galvenais revīzijas jautājums bija: Vai Komisija pienācīgi pārbauda ES siltumnīcefekta gāzu emisiju pārskatu un informāciju par emisiju samazinājumiem nākotnē? Mēs konstatējām, ka ES emisiju dati ir pienācīgi paziņoti, bet Komisijai ir vajadzīgs labāks priekšstats par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumiem nākotnē. 67 Dalībvalstu siltumnīcefekta gāzu pārskatos, kas apkopoti, lai iegūtu ES pārskatu, ir ziņots par emisiju aplēsēm attiecībā uz visām gāzēm, avotiem un piesaistītājsistēmām, kas noteiktas Kioto protokola saistībās un Pārraudzības mehānisma regulā. Apkopotajos ES pārskatos bija iekļauti izziņas posteņi. Kopumā ES noteikumi un Komisijas Parlamentam un Padomei sniegtie ziņojumi atbilst starptautiskajām prasībām un pārsniedz tās ( punkts). 68 Kad Komisija ar EVA palīdzību izskata dalībvalstu pārskatus, tā pievēršas svarīgākajām nozarēm un galvenajām kategorijām un izmanto automatizētas pārbaudes, ko apstiprina ekspertu atzinumi. Izskatīšanas veicēji salīdzina aplēšu izstrādāšanai izmantotos parametrus ar ārējiem informācijas avotiem. Tomēr attiecībā uz LULUCF nozari eksperti neveic tādu pašu veidu pārbaudes kā citās nozarēs. 69 LULUCF nozare ir īpaši svarīga un gadā tika iekļauta ES gada mērķos. Apkopotajā ES pārskatā norādīts, ka tā ir neto oglekļa piesaistītāja Eiropas Savienībā, tomēr šo datu statistiskā nenoteiktība ir augsta ( punkts). 70 Pārskatu kvalitāte laika gaitā ir uzlabojusies. Attiecībā uz mūsu veidoto dalībvalstu izlasi lielākā daļa apsvērumu, kas tika izvirzīti Komisijas izskatīšanas laikā, tika atrisināti šā procesa laikā, un gadā Komisija neprasīja dalībvalstīm koriģēt aplēses. Kopējais nenoteiktības līmenis apkopotajam ES pārskatam gadā samazinājās ( punkts). 1. ieteikums. Uzlabot Komisijas izskatīšanas procesu attiecībā uz LULUCF nozari Komisijai ir jāatjaunina pārskatu izskatīšanas pamatnostādnes, lai pastiprinātu LULUCF nozares pārbaudes un tās jāsaskaņo ar citās nozarēs veiktajām. Izpildes mērķtermiņš: g.

35 71 Komisija un EVA pārbauda arī dalībvalstu prognožu kvalitāti. Izskatīšanā gadā konstatēja mazāk problēmu nekā gadā, un tas liecina par valsts prognožu uzlabošanos. Līdz šim apkopotās ES prognozes ir balstītas uz valstu modeļiem un pieņēmumiem. Komisija darīs pieejamu modelēšanas rīku, ar kuru ieinteresētās dalībvalstis varēs saskaņot procesu ( punkts). 72 Komisija izstrādā atsevišķu ES atsauces scenāriju, pamatojoties uz saviem pieņēmumiem. Komisija veic jutīguma analīzi, kad tā izstrādā jaunus politikas virzienus. Tomēr Komisija nenovērtēja risku, kas saistīts ar nozīmīgām novirzēm no ES atsauces scenārija ( punkts). 73 Lai novērtētu virzību uz samazināšanas mērķu sasniegšanu, Komisija izmanto datus no galvenajiem emisiju avotiem. ES līmenī izvirzītais gada mērķis neattiecas ne uz LULUCF emisijām un piesaisti, ne emisijām no starptautiskās kuģniecības (bet tas ietver starptautiskās aviācijas radītās emisijas). ES gada mērķis ir paplašināts un tajā ir iekļauta arī LULUCF nozare, bet ne starptautiskā kuģniecība. Starptautiskā Jūrniecības organizācija apņēmās līdz gadam uz pusi samazināt emisijas. Tomēr šajā nozarē nav ES starpposma mērķu vai samazināšanas pasākumu. Kuģi, kas piestāj Eiropas Ekonomikas zonas ostās, rada 27 % no starptautiskās kuģniecības radītajām emisijām. Pētījumi liecina, ka šo emisiju apjoms ievērojami palielināsies ( punkts) gadā Komisija publicēja paziņojumu par klimata neitralitātes panākšanu līdz gadam, un tajā ietvertas visas nozares. Komisija ir pieņēmusi ilgtermiņa nozaru ceļvežus, kas aptver gandrīz 70 % no paziņotajām emisijām. Šādos konkrētos ceļvežos ir definēti mērķi šo nozaru ilgtspējīgai attīstībai saskaņā ar ES gada klimata saistībām, un tie ir vērsti uz īsāka termiņa nozaru politiku un pasākumiem. Tomēr Komisija nepiedāvā konkrētus ceļvežus dažām svarīgām nozarēm, piemēram, lauksaimniecībai un LULUCF ( punkts). 75 Komisija neziņoja par dažu klimata pārmaiņu mazināšanas politikas virzienu un pasākumu ietekmi uz emisijām. Tādējādi UNFCCC sekretariātam nosūtītie ziņojumi nesniedz pilnīgu pārskatu par ES un valstu klimata pārmaiņu mazināšanas politikas un pasākumu ieguldījumu iecerētajā emisiju samazināšanā līdz 2020., un gadam ( punkts).

36 2. ieteikums. Uzlabot turpmāko emisiju samazināšanas sistēmu Komisijai jāuzlabo turpmāko emisiju samazināšanas sistēma, veicot šādus pasākumus: a) jāizvērtē iespēja ES līmenī ieviest starpposma pasākumus un starpposma mērķus attiecībā uz starptautisko kuģniecību saskaņā ar vispārējām saistībām līdz gadam par vismaz 50 % samazināt emisijas šajā nozarē; b) jānodrošina, lai stratēģiskie plāni lauksaimniecībā un LULUCF nozarē sekmētu gada samazinājuma mērķus, un jāpārbauda, vai dalībvalstis šajās jomās izstrādā atbilstošas politikas un pasākumus saskaņā ar savu ilgtermiņa stratēģiju. c) jānovērtē un jāziņo UNFCCC par ietekmi, ko uz emisijām atstāj galvenie ES politikas virzieni un pasākumi, piemēram, emisijas kvotu tirdzniecības sistēma, regulas par CO2 emisijām, ko rada autotransports vai citas nozares, uz kurām attiecas Kopīgo centienu lēmums. Izpildes mērķtermiņš: g. Šo ziņojumu gada 25. septembrī Luksemburgā pieņēma I apakšpalāta, kuru vada Revīzijas palātas loceklis Nikolaos Milionis. Revīzijas palātas vārdā Klaus-Heiner LEHNE priekšsēdētājs

37 Pielikums. Informācija par siltumnīcefekta gāzēm A attēls. Galveno siltumnīcefekta gāzu emisija kopš gada kopumā ir samazinājušās Emisiju dinamika laika gaitā (milj. t CO 2 ekvivalents) Kopā CO CH 4 N 2 O HFC PFC HFC un PFC maisījums SF 6 0 NF Avots: Apkopotie ES pārskati, kā paziņots UNFCCC sekretariātam gadā ( gada dati).

38 B attēls. Dažādu siltumnīcefekta gāzu emisijas gadā, izteiktas CO2 ekvivalentos CH 4 10,14 % N 2 O 5,11 % HFC 2,35 % 0,0011 % 0,04 % 0,15 % NF 3 HFC un PFC maisījums SF 6 CO 2 82,14 % 0,07 % PFC Avots: Dati par emisijām no apkopotā ES pārskata, par kurām ziņots UNFCCC sekretariātam gadā.

39 C attēls. Lielāko daļu siltumnīcefekta gāzu emisiju uzrauga un par tām ziņo SILTUMNĪCEFEKTA GĀZES KIOTO PROTOKOLS MONREĀLAS PROTOKOLS Oglekļa dioksīds (CO 2 ) Metāns (CH 4 ) Dislāpekļa oksīds (N 2 O) Sēra heksafluorīds (SF 6 ) Slāpekļa trifluorīds(nf 3 ) Perfluorogļūdeņraži (PFC) CF 4 C 2 F 6 C 3 F 8 C 4 F 10 C 5 F 12 C 6 F 14 c-c 4 F 8 Daļēji halogenēti fluorogļūdeņraži (HFC) CHF 3 CH 2 F 2 CH 3 F CHF 2 CF 3 CHF 2 CHF 2 CH 2 FCF 3 CH 2 FCHF 2 CH 3 CF 3 CH 2 FCH 2 F CH 3 CHF 2 CF 3 CHFCF 3 CH 2 FCF 2 CF 3 CHF 2 CHFCF 3 CF 3 CH 2 CF 3 CH 2 FCF 2 CHF 2 CHF 2 CH 2 CF 3 CF 3 CH 2 CF 2 CH 3 CF 3 CHFCHFCF 2 CF 3 Hlorfluorogļūdeņraži (CFC) CFCl 3 CF 2 Cl 2 C 2 F 3 Cl 3 C 2 F 4 Cl 2 C 2 F 5 Cl CF 3 Cl C 2 FCl 5 C 2 F 2 Cl 4 C 3 FCl 7 C 3 F 2 Cl 6 Daļēji halogenētie hlorfluorogļūdeņraži (HCFC) CHFCl 2 CHF 2 Cl C 2 HF 3 Cl 2 C 2 HF 4 Cl CH 3 CFCl 2 CH 3 CF 2 Cl CF 3 CF 2 CHCl 2 CF 2 ClCF 2 CHClF Haloni CF 2 BrCl (halons-1211) CF 3 Br (halons-1301) C 2 F 4 Br 2 (halons-2402) Tetrahlorogleklis CCl 4 C 3 F 3 Cl 5 C 3 F 4 Cl 4 C 3 F 5 Cl 3 C 3 F 6 Cl 2 C 3 F 7 Cl Citi Daļēji halogenēti hlorfluorogļūdeņraži(hcfc) CH 2 FCl C 2 HFCl 4 C 2 HF 2 Cl 3 CHCl 2 CF 3 CHFClCF 3 C 2 H 2 FCl 3 C 2 H 2 F 2 Cl 2 C 2 H 2 F 3 Cl C 2 H 3 FCl 2 C 2 H 3 F 2 Cl C 2 H 4 FCl C 3 HFCl 6 C 3 HF 2 Cl 5 C 3 HF 3 Cl 4 C 3 HF 4 Cl 3 C 3 HF 5 Cl 2 C 3 HF 6 Cl C 3 H 2 FCl 5 C 3 H 2 F 2 Cl 4 C 3 H 2 F 3 Cl 3 C 3 H 2 F 4 Cl 2 C 3 H 2 F 5 Cl C 3 H 3 FCl 4 C 3 H 3 F 2 Cl 3 C 3 H 3 F 3 Cl 2 C 3 H 3 F 4 Cl C 3 H 4 FCl 3 C 3 H 4 F 2 Cl 2 C 3 H 4 F 3 Cl C 3 H 5 FCl 2 C 3 H 5 F 2 Cl C 3 H 6 FCl Fluorētie ēteri un spirti (HFE) CHF 2 OCF 3 CHF 2 OCHF 2 CH 3 OCF 3 CHF 2 OCHC l CF 3 CH 3 OCF 2 CF 3 CHF 2 OCH 2 CF 3 CH 3 OCF 2 CHF 2 CH 3 OCF 2 CF 2 CF 3 CHF 2 CF 2 OCH 2 CF 3 CH 3 OCF 2 CF 2 CHF 2 C 4 F 9 OCH 3 C 4 F 9 OC 2 H 5 CHF 2 OCF 2 OC 2 F 4 OCHF 2 CHF 2 OCF 2 OCHF 2 CHF 2 OCF 2 CF 2 OCHF 2 (CF 3 ) 2 CFOCH 3 CF 3 CF 2 CH 2 OH (CF 3 ) 2 CHOH CF 3 CHFOCF 3 CHF 2 OCHFCF 3 CF 3 CH 2 OCF 3 CHF 2 CH 2 OCF 3 CF 3 CH 2 OCH 3 CHF 2 CF 2 OCF 2 CF 3 CF 3 CH 2 OCF 2 CF 3 (CF 3 ) 2 CHOCHF 2 CHF 2 CH 2 OCF 2 CF 3 CH 3 OCF 2 CHFCF 3 (CF 3 ) 2 CHOCH 3 CHF 2 CH 2 OCF 2 CHF 2 CHF 2 OCH 2 CF 2 CHF 2 CF 3 CF 2 CH 2 OCH 3 CHF 2 CF 2 OCH 2 CH 3 Nepiesātinātie fluor(hlor)ogļūdeņraži CF 3 CF = CH 2 trans CHF = CHCF 3 CF 3 CH = CHCF 3 C 3 H 2 ClF 3 (HCFC-1233zd) C 3 H 2 ClF 3 (HCFC-1233xf) Citi perfluorētie savienojumi CF 3 OCF(CF 3 )CF 2 OCF 2 OCF 3 SF 5 CF 3 c-c 3 F 6 Daļēji halogenēts fluorogļūdeņradis (HFC) CH 3 CH 2 F ES REGULA PAR FLUORĒTAJĀM SILTUMNĪCEFEKTA GĀZĒM VĪNES KONVENCIJA Sistemāti ska visu to gāzu (sarkanā krāsā), kā arī CH3Cl novērošana, kuras uzskaitītas saskaņā ar Kioto un Monreālas protokoliem SILTUMNĪCEFEKTA GĀZES, UZ KURĀM NEATTIECAS STARPTAUTISKI NOLĪGUMI VAI ES TIESĪBU AKTI Urāna heksafluorīds (UF 6 ) CF 3 I CH 2 Br 2 CHCl 3 CH 2 Cl 2 Citi halogenētie ogļūdeņraži C 3 F 7 C(O)C 2 F 5 C 7 F 16 C 4 F 6 C 5 F 8 C 4 F 8 O Piezīme. Monreālas protokols par vielām, kas noārda ozona slāni, ir nozīmīgs daudzpusējs nolīgums vides jomā, kurš regulē ražošanu un patēriņu saistībā ar gandrīz 100 ķīmiskām vielām, ko radījis cilvēks un kas minētas kā ozona slāni noārdošas vielas (ANO Vides programma). Avots: ES tiesību akti un starptautiski līgumi.

40 D attēls. Starptautiskie un ES pārraudzības un ziņošanas noteikumi Starptautiskie un Eiropas Savienības noteikumi par siltumnīcefekta gāzu un emisiju pārraudzību un ziņošanu par tām Vīnes konvencija Sistemātiski tiek novērotas šādas gāzes: N 2 O, CH 4, CO 2 certain CFCs, CCl 4, CH 3 Cl, CH 3 CCl 3, CF 3 Br Monreālas protokols Haloni, daži CFC un, sākot ar g., arī HCFC, CCl 4 UNFCCC Konvencija Visas siltumnīcefekta gāzes, kas nav iekļautas Monreālas protokolā SF 6, PFC, HFC Kioto protokols N 2 O, CH 4, CO ES Pārraudzības mehānisma lēmums 1993/389/EK CO 2 ES Pārraudzības mehānisma lēmums 2004/280/EK CO 2, CH 4, N 2 O, HFC, PFC, SF 6 Regula (EK) Nr. 842/2006 par fluorētajām gāzēm HFC, PFC, SF 6 NF 3 Kioto protokola Dohas grozījums SF 6, PFC, HFC, N 2 O, CH 4, CO 2 Parīzes nolīgums NF 3, SF 6, PFC, HFC, N 2 O, CH 4, CO ES Pārraudzības mehānisma regula (EK) Nr. 525/2013 CO 2, CH 4, N 2 O, HFC, PFC, SF 6, NF 3 Regula (EK) Nr. 517/2014 par fluorētajām gāzēm HFC, PFC, SF 6, nepiesātināti HCFC, citi PFC Monreālas protokola Kigali grozījums HFC 2017 Sarkans Zils un dzeltens līdz šim neiekļautas gazes pārraudzība iekļautas gāzes pārraudzība Avots: Eiropas Revīzijas palāta.

41 Akronīmi un saīsinājumi CFC: hlorfluorogļūdeņraži CH4: metāns CLIMA ĢD: Eiropas Komisijas Klimata politikas ģenerāldirektorāts CO2: oglekļa dioksīds ETS: emisijas kvotu tirdzniecības sistēma EVA: Eiropas Vides aģentūra Haloni: oglekļa savienojumi ar bromu un citiem halogēniem HCFC: daļēji halogenētie hlorfluorogļūdeņraži HFC: daļēji halogenētie fluorogļūdeņraži HFE: fluorētie ēteri un spirti IPCC: Klimata pārmaiņu starpvaldību padome JRC: Eiropas Komisijas Kopīgais pētniecības centrs LULUCF: zemes izmantošana, zemes izmantošanas maiņa un mežsaimniecība N2O: slāpekļa oksīds NF3: slēpekļa trifluorīds PFC: perfluorogļūdeņraži SF6: sēra heksafluorīds UNFCCC: Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējā konvencija par klimata pārmaiņām

42 Glosārijs Emisijas kvotu tirdzniecības sistēma: starptautiska emisijas kvotu tirdzniecības sistēma, kas izveidota Eiropas Savienībā. Tās mērķis ir samazināt emisijas, nosakot kopējo siltumnīcefekta gāzu emisiju maksimālo daudzumu, ko var radīt iekārtas, kuras iekļautas šajā sistēmā. Maksimālo apjomu laika gaitā samazina, lai samazinātos kopējās emisijas. ES emisiju samazināšanas mērķi: tie ir noteikti, lai līdz zināmam laikam panāktu zināmu samazinājumu (piemēram, par 20 % līdz gadam). ES kvalitātes kontrole un nodrošināšana (Komisijas izskatīšanas procedūra): plānota izskatīšanas procedūru sistēma, ko piemēro, lai nodrošinātu paziņoto datu atbilsmi konkrētiem kvalitātes kritērijiem un iespējami labākajām aplēsēm. Kvalitātes kontroles procedūras ir iekšējas (tās īsteno Komisija attiecībā uz apkopoto ES uzskaiti), savukārt kvalitātes nodrošināšanu izskata ārēja struktūra (Komisija attiecībā uz dalībvalstu uzskaiti). Jutīguma analīze: analīze par to, kāda ir to parametru un pieņēmumu ietekme, kurus izmantoja, lai aplēstu prognožu iznākumu. Klimata pārmaiņu mazināšanas politikas un pasākumi: politika un pasākumi ir darbības, ko īsteno, lai samazinātu emisijas un tādējādi mazinātu klimata pārmaiņas. LULUCF: viena no nozarēm, kuru ņem vērā, sagatavojot siltumnīcefekta gāzu pārskatu, un kura ietver siltumnīcefekta gāzu emisijas un piesaisti, kas rodas tiešas cilvēka darbības izraisītas zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības darbībās. Oglekļa dioksīda piesaistītājs ir jebkāds process, darbība vai mehānisms, kura rezultātā no atmosfēras tiek absorbēta siltumnīcefekta gāze, aerosols vai siltumnīcefekta gāzes prekursors. Meži, augsne un okeāni no atmosfēras absorbē un uzglabā CO2, t. i., tie ir oglekļa dioksīda piesaistītāji. Politikas un pasākumu klimata ietekmes ex ante un ex post aplēses: Eiropas Savienībai ir jānovērtē, kāda ir tās politikas un pasākumu ietekme, tostarp uz klimatu (iedarbība), pirms tā pieņem lēmumu par politiku vai pasākumu (ex ante) un pēc to īstenošanas (ex post). Siltumnīcefekta gāzes: tās ir gāzu un citu atmosfēras gāzveida sastāvdaļu emisijas gan dabiskās, gan antropogēnās, kas absorbē un reemitē infrasarkano starojumu.

43 Siltumnīcefekta gāzu pārskati: tajos reģistrē iepriekšējās aplēses par siltumnīcefekta gāzu emisijām un pievieno aprakstošu informāciju par to apkopošanu un kvalitātes nodrošināšanu. Siltumnīcefekta gāzu prognozes: tās ir aplēses par siltumnīcefekta gāzu emisijām nākotnē, kurām pievieno aprakstošu informāciju par to apkopošanu un kvalitātes nodrošināšanu. Valsts paziņojums un divgadu ziņojums: ziņojums, kuru adresē UNFCCC sekretariātam un kurā ir izklāstīta informācija par pārskatiem, prognozēm, politiku un pasākumiem.

44 KOMISIJAS ATBILDES UZ EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTAS ĪPAŠO ZIŅOJUMU ES SILTUMNĪCEFEKTA GĀZU EMISIJAS: PAR TĀM ZIŅO PIENĀCĪGI, TAČU VAJAG VAIRĀK INFORMĀCIJAS PAR SAMAZINĀJUMIEM NĀKOTNĒ KOPSAVILKUMS II. Komisija piekrīt, ka ir svarīgi iegūt labāku priekšstatu par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumiem nākotnē, un turpina šādus centienus. Komisija šim uzdevumam velta daudz uzmanības, un, lai vēl vairāk uzlabotu spēju prognozēt nākotnes emisijas un rīcībpolitiku ietekmi, tā arī uztur pastāvīgu dialogu ar dalībvalstīm. Turklāt Komisija ir apņēmusies turpināt centienus uzlabot ES siltumnīcefekta gāzu pārskatu kvalitāti. IV. Komisija plānotās ES līmeņa rīcībpolitikas novērtē, pamatojoties uz ES atsauces scenāriju, kurā integrētas pašreizējās rīcībpolitikas. Izstrādājot jaunas rīcībpolitikas, Komisija savu analīzi balsta uz prognozēm, kurās iekļauta jutīguma analīze, un uz prognožu pamatā esošiem alternatīviem pieņēmumiem, ko izmanto šo politikas priekšlikumu novērtēšanai, lai noskaidrotu to ietekmi uz attiecīgās rīcībpolitikas mērķa sasniegšanu. VI. Komisija gadā izstrādāja visaptverošu ekonomikas ceļvedi, kurā bija iekļautas visas nozares, kā arī specifiskus nozaru ceļvežus, kas atsevišķi attiecas uz transportu un enerģētiku. Jaunākais paziņojums Tīru planētu visiem! Stratēģisks Eiropas ilgtermiņa redzējums par pārticīgu, modernu, konkurētspējīgu un klimatneitrālu ekonomiku, kas pieņemts gadā, attiecas uz visām nozarēm, tai skaitā lauksaimniecību, zemes izmantošanu, zemes izmantošanas maiņu un mežsaimniecību (LULUCF), enerģētiku un transportu. VII. Komisija piekrīt, ka, lai varētu novērtēt dalībvalstu un ES rīcībpolitiku un pasākumu attīstību un iedarbīgumu, ir svarīgi regulāri un pienācīgi izvērtēt to ietekmi uz siltumnīcefekta gāzu emisijām. Lai gan attiecībā uz Savienības rīcībpolitikām un to īstenošanu dalībvalstīs pastāv īpatnības, kuru dēļ ir grūti veikt Savienības mēroga salīdzinājumu, Komisija turpinās sadarboties ar dalībvalstīm, lai varētu labāk prognozēt rīcībpolitiku un pasākumu ietekmi uz siltumnīcefekta gāzu emisijām. VIII. Komisija piekrīt ieteikumiem un atsaucas uz tās sniegtajām atbildēm šā ziņojuma sadaļā Secinājumi un ieteikumi. APSVĒRUMI 25. Saskaņā ar pārskatītās ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas (ETS) direktīvas 30. panta 4. punktā noteiktajām pilnvarām Komisija ir uzsākusi pētījumu par aviācijas ietekmi, kas nav saistīta ar CO 2. Mērķis ir izvērtēt jaunākos pētījumus par šādu ietekmi un par iespējamo politikas rīcību tās mazināšanai. Rezultāti ir gaidāmi gada pirmajā pusē. 30. Eksperti, kas veic izskatīšanu, pastāvīgi uzrauga Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējā konvencijā par klimata pārmaiņām (UNFCCC) dalībvalstīm sniegto ieteikumu īstenošanu, pamatojoties uz informāciju, ko dalībvalstis paziņojušas saskaņā ar Pārraudzības mehānisma regulu. 31. Jāatzīmē, ka šāda statistiskā nenoteiktība ir novērojama ne tikai pārskatos par LULUCF nozari. Liela nenoteiktība novērojama arī, piemēram, lauksaimniecības un atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Komisija uzrauga tādu UNFCCC dalībvalstīm sniegto ieteikumu īstenošanu, kas var ietekmēt apkopoto ES pārskatu. 1

45 2. izcēlums LULUCF nozares būtiskums un ziņošana Dalībvalstis jau kopš gada individuāli ziņo par LULUCF saskaņā ar Kioto protokolu un ES lēmumu. Turklāt ar jauno regulu tiek paplašināta darbības joma, kurā no gada ietilps meži un visi zemes izmantošanas veidi, arī mitrāji. 4. izcēlums Atbalsts papildu norādēm un informācijai Komisija palīdz dalībvalstīm uzlabot to sistēmas, kuru mērķis ir uzraudzīt un samazināt emisijas, ko rada zemes izmantošana un zemes izmantošanas maiņa, piemēram, zālāju pārveide par aramzemi. Komisija arī atbalsta īpašu uzraudzības instrumentu LUCAS (zemes izmantošanas un zemes pārklājuma statistiskais apsekojums), kurā apkopoti ES mēroga dati par zemes izmantošanas maiņu un augsnes organisko oglekli. Eiropas Vides aģentūra (EVA) pašlaik izstrādā ieteikumus par to, kā izmantot fluorēto siltumnīcefekta gāzu (F-gāzu) datus, kas paziņoti saskaņā ar ES F-gāzu regulu, lai sniegtu ieguldījumu valstu siltumnīcefekta gāzu pārskatos un UNFCCC iesniedzamajos Eiropas Savienības ziņojumos par F-gāzu emisijām. ES ir vajadzīgs labāks priekšstats par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu nākotnē 47. Komisija dara zināmus ES atsauces scenārija pieņēmumus, kurus tā visaptveroši apspriež ar dalībvalstīm iteratīvā procesā un vajadzības gadījumā saskaņoti pielāgo. 48. Atsauces scenārijs parāda, kādi būtu sasniegumi, īstenojot esošās rīcībpolitikas, esošos pasākumus un ES tiesību aktus. Dalībvalstu apkopotās prognozes ne vienmēr paredz visu ES tiesību aktos noteikto nākotnes mērķu izpildi, kas var norādīt uz to, ka dalībvalstīm nolūkā īstenot pieņemtos tiesību aktus būs jāveic papildu pasākumi. 50. Komisija plānotās ES līmeņa rīcībpolitikas novērtē, pamatojoties uz ES atsauces scenāriju, kurā integrētas pašreizējās rīcībpolitikas. Izstrādājot jaunas rīcībpolitikas, Komisija savu analīzi balsta uz prognozēm, kurās iekļauta jutīguma analīze un alternatīvi pieņēmumi, ko izmanto šo politikas priekšlikumu novērtēšanai, lai noskaidrotu to ietekmi uz attiecīgās rīcībpolitikas mērķa sasniegšanu Piemēram, Enerģētikas ceļvedim 2050 pievienotajā ietekmes novērtējumā ir iekļauta iekšzemes kopprodukta (IKP) un enerģijas cenu jutīguma analīze (skatīt SEC(2011) 1565/ punktu). Piemērodama šo pieeju savām prognozēm, Komisija ievēro savas labāka regulējuma pamatnostādnes. 53. Komisija ir apņēmusies atbalstīt Starptautiskās Jūrniecības organizācijas pieņemtās sākotnējās siltumnīcefekta gāzu stratēģijas ātru īstenošanu. 6. izcēlums ES nav ilgtermiņa ceļvežu dažām svarīgām nozarēm Paziņojums Tīru planētu visiem! Stratēģisks Eiropas ilgtermiņa redzējums par pārticīgu, modernu, konkurētspējīgu un klimatneitrālu ekonomiku attiecas uz visām nozarēm, tai skaitā LULUCF un lauksaimniecības nozari. 62. Komisija un EVA, sniedzot norādes un nodrošinot metodikas valsts klimata pārmaiņu mazināšanas politikas izmaksu un ietekmes noteikšanai, palīdz dalībvalstīm pilnveidot to ziņojumus 2

46 par šādu rīcībpolitiku ex ante un ex post ietekmi. Komisija arī organizē paraugprakses apmaiņu dalībvalstu starpā attiecībā uz ex post novērtējumu. 63. Komisija piekrīt, ka, lai varētu novērtēt ES rīcībpolitiku un pasākumu attīstību un iedarbīgumu, ir svarīgi regulāri veikt pienācīgu to ietekmes uz siltumnīcefekta gāzu emisijām ex ante un ex post novērtējumu. Lai novērtētu ES klimata pārmaiņu mazināšanas politikas ietekmi, Komisija un EVA publicē rīcības klimata politikas jomā gada progresa ziņojumus, kuros novērtēti ES panākumi siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas mērķu sasniegšanā un aprakstītas emisiju tendences ES mērogā, nozarēs un dalībvalstīs. Tomēr, ņemot vērā ES politikas veidošanas sistēmas sarežģītību un katras ES politikas īpatnības, apkopotos datus par katru dalībvalstu īstenoto ES politiku bieži vien nevar lietderīgi apkopot ES līmenī. Tas ir sarežģīti vairāku iemeslu dēļ. Komisijas tiesību aktu priekšlikumiem pievienotajos ietekmes novērtējumos ir aprēķināta tādu rīcībpolitiku paredzamā ietekme uz klimatu, kuru mērķis ir samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas. Tomēr līdztiesīgo likumdevēju ieviesto izmaiņu dēļ likumdošanas procedūrā pieņemtie galīgie rezultāti var nesakrist ar nevienu no Komisijas sākotnēji novērtētajiem variantiem. Dažādu rīcībpolitiku ietekme var arī savstarpēji pārklāties. Turklāt dažu ES rīcībpolitiku mērķis ir pieticīgs, taču dažas dalībvalstis var izvirzīt augstākus mērķus, īstenojot tiesību aktus valsts līmenī. 65. Iepriekš izskaidroto iemeslu dēļ reizēm var būt neiespējami pilnībā izskaitļot rīcībpolitiku ietekmi novērtēšanas un ziņošanas vajadzībām. Tāpēc, lai parādītu to, cik daudzpusīga ir ES rīcība klimata politikas jomā, Komisija UNFCCC ir ziņojusi arī par vairākām ES rīcībpolitikām klimata ietekmes samazināšanai. SECINĀJUMI UN IETEIKUMI 68. Komisija ir uzsākusi sarunas ar EVA par to, kā labāk saskaņot LULUCF pārskatu pārbaudes un šādas pārbaudes attiecībā uz citām nozarēm (tas ir ES veiktās izskatīšanas otrais posms). 1. ieteikums. Uzlabot Komisijas izskatīšanas procesu attiecībā uz LULUCF nozari Komisija piekrīt šim ieteikumam. Komisija ir uzsākusi sarunas ar EVA par to, kā labāk saskaņot LULUCF inventarizācijas pārbaudes un šādas pārbaudes attiecībā uz citām nozarēm, tādējādi nodrošinot vienotu un standartizētu pieeju. Tomēr šo centienu īstenošana būs atkarīga no tā, vai nākamajā daudzgadu finanšu shēmā, par kuru vēl nav pieņemts lēmums, tam tiks atvēlēti pietiekami līdzekļi. 72. Komisija plānotās ES līmeņa rīcībpolitikas novērtē, pamatojoties uz ES atsauces scenāriju, kurā integrētas pašreizējās rīcībpolitikas. Izstrādājot jaunas rīcībpolitikas, Komisija savu analīzi balsta uz prognozēm, kurās iekļauta jutīguma analīze un alternatīvi pieņēmumi, ko izmanto šo politikas priekšlikumu novērtēšanai, lai noskaidrotu to ietekmi uz attiecīgās rīcībpolitikas mērķa sasniegšanu Piemēram, Enerģētikas ceļvedim 2050 pievienotajā ietekmes novērtējumā ir iekļauta IKP un enerģijas cenu jutīguma analīze (skatīt SEC(2011) 1565/ punktu). Piemērodama šo pieeju savām prognozēm, Komisija ievēro savas labāka regulējuma pamatnostādnes. 3

47 gadā izdotais ES ceļvedis, kā arī jaunākais paziņojums Tīru planētu visiem! Stratēģisks Eiropas ilgtermiņa redzējums par pārticīgu, modernu, konkurētspējīgu un klimatneitrālu ekonomiku, kas pieņemts gadā, attiecas uz visām nozarēm, tai skaitā lauksaimniecības, LULUCF, enerģētikas un transporta nozari. 75. Attiecībā uz ETS Komisija līdz šim UNFCCC nav iesniegusi skaitliskas aplēses par emisiju ietekmi kopš gada. Ņemot vērā to, ka ES ETS emisiju apjoms pastāvīgi ir bijis zemāks par maksimālo apjomu, kas katru gadu samazinās, ETS ir sasniegusi tās mērķi sniegt ieguldījumu vispārējo ES emisiju mērķu sasniegšanā. Emisiju apjoms 3. posmā ( gadā) ir ievērojami samazinājies. 2. ieteikums. Uzlabot turpmāko emisiju samazināšanas sistēmu a) Komisija piekrīt šim ieteikumam. Saskaņā ar ES ETS direktīvu 1 Starptautiskajai Jūrniecības organizācijai vai Eiropas Savienībai būtu jāsāk rīkoties, tostarp jāveic sagatavošanas darbs saistībā ar pieņemšanu un īstenošanu, un visām ieinteresētajām personām tas būtu pienācīgi jāapspriež. b) Komisija piekrīt šim ieteikumam. Komisija piekrīt, ka tādās galvenajās nozarēs kā lauksaimniecības un LULUCF nozare īstenojamās rīcībpolitikas jāizstrādā atbilstoši ilgtermiņa perspektīvai, kas izklāstīta Komisijas redzējumā par to, ka Eiropas Savienībai līdz gadam jākļūst klimatneitrālai. Šis ilgtermiņa redzējums būs turpmāko ar lauksaimniecību un LULUCF saistīto ES rīcībpolitiku pamatā. Lauksaimniecība un LULUCF ir integrētas nacionālajos enerģētikas un klimata plānos, kurus dalībvalstīm ir pienākums sagatavot un regulāri atjaunināt. Dalībvalstis gada janvārī iesniedza nacionālo enerģētikas un klimata plānu projektus, un Komisija līdz gada jūnijam tos rūpīgi izvērtēja. Turklāt dalībvalstīm, lai izpildītu UNFCCC un Parīzes nolīgumā paredzētās saistības, līdz gada 1. janvārim ir jāiesniedz ilgtermiņa stratēģijas, kurās iekļauti nozaru aspekti. Papildus tam Komisija kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) īstenošanas nolūkā ir ierosinājusi, ka dalībvalstis turpmākajos gados sagatavo KLP stratēģiskos plānus. c) Komisija piekrīt šim ieteikumam. Komisija piekrīt, ka, lai varētu novērtēt ES rīcībpolitiku un pasākumu attīstību un iedarbīgumu, ir svarīgi regulāri un pienācīgi ziņot par un novērtēt to ietekmi uz siltumnīcefekta gāzu emisijām. Komisija ES klimata pārmaiņu mazināšanas politikas un pasākumu ietekmi uz emisijām novērtē ex ante. Turklāt tā regulāri, jo īpaši tad, kad tiek pārskatīta politika, veic ex post novērtējumus. Tā nepārtraukti cenšas uzlabot metodes, ar kurām novērtē atsevišķu rīcībpolitiku ietekmi uz klimata pārmaiņu mazināšanu. Komisija pašlaik ir gandrīz pabeigusi ziņojumu UNFCCC. Nākamo ziņojumu tā plāno pabeigt līdz gada sākumam. 1 Direktīvas (ES) 2018/ apsvērums. 4

48 Revīzijas darba grupa ERP īpašajos ziņojumos tiek atspoguļoti rezultāti, kas iegūti, revidējot ES politikas jomas un programmas vai ar pārvaldību saistītus jautājumus konkrētās budžeta jomās. ERP atlasa un izstrādā šos revīzijas uzdevumus tā, lai tiem būtu pēc iespējas lielāka ietekme, konkrēti, tiek ņemts vērā risks, kādam pakļauta lietderība vai atbilstība, attiecīgo ienākumu vai izdevumu apjoms, paredzamie notikumi, kā arī politiskās un sabiedrības intereses. Šo lietderības revīziju veica ERP locekļa Nikolaos Milionis vadītā I revīzijas apakšpalāta, kuras pārziņā ir dabas resursu ilgtspējīgas izmantošanas izdevumu jomas revīzija. Revīziju vadīja ERP loceklis Nikolaos Milionis, un viņam palīdzēja locekļa biroja vadītājs Kristian Sniter un locekļa biroja atašejs Matteo Tartaggia, atbildīgais vadītājs Robert Markus, darbuzdevuma vadītāja Oana Dumitrescu un revidenti Lucia Roşca, Liia Laanes, Natalia Krzempek un Bertrand Tanguy. Lingvistisko atbalstu sniedza Richard Moore un Michael Pyper. No kreisās: Kristian Sniter, Oana Dumitrescu, Michael Pyper, Nikolaos Milionis, Matteo Tartaggia, Lucia Roşca, Natalia Krzempek.

49 Laika skala Notikums Datums Revīzijas plāna pieņemšana / revīzijas sākums Ziņojuma projekta oficiāla nosūtīšana Komisijai (vai citai revidējamai vienībai) Galīgā ziņojuma pieņemšana pēc revīzijas konstatējumu saskaņošanas procedūras Komisijas (vai citas revidējamās vienības) oficiālo atbilžu saņemšana visās valodās

50 Eiropas Savienība, Reproducēšana ir atļauta, ja tiek norādīts avots. Lai izmantotu vai reproducētu fotoattēlus vai citus materiālus, uz kuriem neattiecas Eiropas Savienības autortiesības, atļauja jālūdz tieši autortiesību īpašniekam. PDF ISBN doi: / QJ-AB LV-N HTML ISBN doi: / QJ-AB LV-Q

51 ES piedalās pasaules mēroga centienos samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, un mērķis ir līdz gadam tās samazināt par 20 %, līdz gadam par 40 % un līdz gadam par %. Komisija ir atbildīga par dalībvalstu paziņoto datu izskatīšanu saistībā ar pašreizējām un plānotajām emisijām un par politikas un pasākumu ierosināšanu emisiju samazinājuma mērķu sasniegšanai. Mēs konstatējām, ka ES emisiju dati ir pienācīgi paziņoti, tomēr Eiropas Savienībai ir vajadzīgs labāks priekšstats par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumiem nākotnē. Mēs sniedzam ieteikumus, kuru mērķis ir uzlabot Komisijas izskatīšanas procesu attiecībā uz zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības (LULUCF) nozares siltumnīcefekta gāzu emisiju datiem un turpmāko emisiju samazināšanas sistēmu. ERP īpašais ziņojums saskaņā ar LESD 287. panta 4. punkta otro daļu.

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.9.2016. COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu, un ziņojums, lai atvieglotu Savienībai, tās dalībvalstīm

Sīkāk

2019 QA_Final LV

2019 QA_Final LV 2019. gada ex-ante iemaksas Vienotajā noregulējuma fondā (VNF) Jautājumi un atbildes Vispārēja informācija par aprēķinu metodoloģiju 1. Kāpēc salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir mainījusies aprēķinu metode,

Sīkāk

COM(2014)520/F1 - LV (annex)

COM(2014)520/F1 - LV (annex) EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.7.2014. COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 PIELIKUMI dokumentam KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI Energoefektivitāte un tās ieguldījums enerģētiskajā drošībā

Sīkāk

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm C 449/46 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 1.12.2016. ZIŅOJUMS par Kopienas Augu šķirņu biroja 2015. gada pārskatiem ar Biroja atbildēm (2016/C 449/08) IEVADS 1. Kopienas Augu šķirņu biroju (turpmāk

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt EIROPAS KOMISIJA Briselē, 10.8.2017. COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt deleģētos aktus, kas Komisijai piešķirtas ar Eiropas

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 71 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (E

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 71 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (E EIROPAS KOMISIJA Briselē, 14.2.2017. COM(2017) 71 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 450/2003 par darbaspēka izmaksu indeksu (LCI)

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 20. jūnijā (OR. en) 10545/19 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: gada 20. jūnijs Saņēmējs: K

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 20. jūnijā (OR. en) 10545/19 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: gada 20. jūnijs Saņēmējs: K Eiropas Savienības Padome Briselē, 2019. gada 20. jūnijā (OR. en) 10545/19 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: 2019. gada 20. jūnijs Saņēmējs: K-jas dok. Nr.: Temats: ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Dir

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Dir Eiropas Savienības Padome Briselē, 2014. gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Projekta ziņojums SEG emisijas un klimata politika to ierobežošanai atkritumu saimniecības sektorā Rūta Bendere, Fizikālās enerģētikas institūts Emisijas kvotu sadales plāns 2008. 2012.gadam Latvijas Republikas

Sīkāk

COM(2006)510/F1 - LV

COM(2006)510/F1 - LV EIROPAS KOPIENU KOMISIJA Briselē, 9.10.2006 COM(2006) 510 galīgā redakcija Priekšlikums PADOMES LĒMUMAM par pagaidu aizliegumu Austrijā izmantot un pārdot ģenētiski modificētu kukurūzu (Zea mays L. līnija

Sīkāk

2018 Finanšu pārskats

2018 Finanšu pārskats 2018 2 Neatkarīga revidenta ziņojums akcionāram Ziņojums par finanšu pārskatu revīziju Atzinums Mēs esam veikuši (Sabiedrība) finanšu pārskatu, kas ietver atsevišķu ziņojumu par finansiālo stāvokli 2018.

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305 EIROPAS KOMISIJA Briselē, 7.12.2018 COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305/2013 un (ES) Nr. 1307/2013 groza attiecībā uz konkrētiem

Sīkāk

PR_Dec_Agencies

PR_Dec_Agencies Eiropas Parlaments 2014-2019 Budžeta kontroles komiteja 2017/2173(DEC) 5.2.2018 ZIŅOJUMA PROJEKTS par Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes 2016. finanšu gada budžeta izpildes apstiprināšanu (2017/2173(DEC))

Sīkāk

SCENĀRIJS OIK ATCELŠANAI

SCENĀRIJS OIK ATCELŠANAI Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030.gadam Jānis Patmalnieks Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks 10.10.2018., Rīga Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030.gadam

Sīkāk

Microsoft Word - Parskats_Kraslava_2007.doc

Microsoft Word - Parskats_Kraslava_2007.doc SIA Krāslavas nami Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2007. gadā Saturs I. Ziņas par operatoru...3 II. Vispārīga informācija par piesārņojošajām darbībām...4 III. Emisijas aprēķini sadedzināšanas

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Ieteikums (2018. gada 16. jūlijs), ar ko groza Ieteikumu ESRK/2015/2 par makrouzraudzības politikas pasākumu pārrob

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Ieteikums (2018. gada 16. jūlijs), ar ko groza Ieteikumu ESRK/2015/2 par makrouzraudzības politikas pasākumu pārrob 21.9.2018. LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 338/1 I (Rezolūcijas, ieteikumi un atzinumi) IETEIKUMI EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS IETEIKUMS (2018. gada

Sīkāk

Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/ un 23. pantu 28/03/2018 ESMA LV

Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/ un 23. pantu 28/03/2018 ESMA LV Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/2014 17. un 23. pantu 28/03/2018 ESMA70-151-435 LV Satura rādītājs 1 Piemērošanas joma... 3 2 Mērķis... 5 3 Atbilstības un ziņošanas

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta u

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta u EIROPAS KOMISIJA Briselē, 12.2.2013 COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 450/2003 par darbaspēka izmaksu

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 735 final KOMISIJAS PAZIŅOJUMS PADOMEI par tāda nolīguma panākšanu, ar kuru Eiropas Savienībai piešķir

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 735 final KOMISIJAS PAZIŅOJUMS PADOMEI par tāda nolīguma panākšanu, ar kuru Eiropas Savienībai piešķir EIROPAS KOMISIJA Briselē, 25.11.2016. COM(2016) 735 final KOMISIJAS PAZIŅOJUMS PADOMEI par tāda nolīguma panākšanu, ar kuru Eiropas Savienībai piešķir īpašu statusu Starptautiskajā Vīnkopības un vīna organizācijā

Sīkāk

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm 15.12.2009. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 304/49 ZIŅOJUMS par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm (2009/C 304/10)

Sīkāk

Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par L

Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par L Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par Latvijas oglekļa mazietilpīgas attīstības stratēģiju

Sīkāk

Microsoft Word - SEG_ atskaite_Bolderaja_2008.doc

Microsoft Word - SEG_ atskaite_Bolderaja_2008.doc SIA Bolderaja Ltd Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2008.gadā. Saturs I. Ziņas par operatoru.. 3 II. Vispārīga informācija par piesārņojošām darbībām. 4 III. Emisijas aprēķini sadedzināšanas procesiem

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Koksnes biomasas produktu uzskaite: pieejamie dati Vides un enerģētikas statistikas daļa Anna Paturska 2016.gada 15.februāris Saturs Koksnes biomasa - CSP statistikas veidlapās - gada - reizi piecos gados

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2013) 4035 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums par to, kā dalībvalstīs laikposmā no līdz gadam piemēro

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2013) 4035 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums par to, kā dalībvalstīs laikposmā no līdz gadam piemēro EIROPAS KOMISIJA Briselē, 28.6.2013 C(2013) 4035 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums par to, kā dalībvalstīs laikposmā no 2009. līdz 2011. gadam piemērota Direktīva 96/82/EK par tādu smagu nelaimes gadījumu

Sīkāk

EBA Guidelines on AMA changes and extensions

EBA Guidelines on AMA changes and extensions EBI pamatnostādnes par attīstīto mērīšanas pieeju (AMP) paplašināšana un izmaiņas (EBI/GL/2012/01) Londona, 2012. gada 6. janvāris EBI pamatnostādnes par attīstīto mērīšanas pieeju (AMP) paplašināšana

Sīkāk

untitled

untitled EIROPAS KOMISIJA Briselē, 27.6.2014. COM(2014) 394 final 2014/0199 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA par konkrētām procedūrām, lai piemērotu Eiropas Kopienu un to dalībvalstu, no

Sīkāk

Norādījumi par kopējo aktīvu un kopējās riska pozīcijas veidņu aizpildīšanu maksu noteicošo faktoru informācijas apkopošanai

Norādījumi par kopējo aktīvu un kopējās riska pozīcijas veidņu aizpildīšanu maksu noteicošo faktoru informācijas apkopošanai Norādījumi par kopējo aktīvu un kopējās riska pozīcijas veidņu aizpildīšanu maksu noteicošo faktoru informācijas apkopošanai 2018. gada aprīlis 1. Vispārīgi norādījumi par abu veidņu aizpildīšanu 1 Lauki

Sīkāk

GEN

GEN Eiropas Savienības Padome Briselē, 2015. gada 28. aprīlīx` (OR. en) 7119/15 Starpiestāžu lieta: 2015/0044 (NLE) VISA 93 COASI 27 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: Nolīgums starp Eiropas Savienību

Sīkāk

Microsoft Word - Latv_Gaze_SEG atskaite 2007.doc

Microsoft Word - Latv_Gaze_SEG atskaite 2007.doc 2.pielikums Ministru kabineta 2004.gada 7.septembra noteikumiem Nr.778 Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2007. gadā I. Ziņas par operatoru 1. Operators: 1.1. nosaukums vai vārds un uzvārds Akciju

Sīkāk

Septītā Pamatprogramma

Septītā Pamatprogramma Eiropas pētniecība darbībā SEPTĪTĀ PAMATPROGRAMMA Lai Eiropas pētniecība kļūtu par vadošo Jaunu standartu izveide Eiropas pētniecībā Septītā pamatprogramma pētniecībai un tehnoloģiju attīstībai ir Eiropas

Sīkāk

ES struktūrfondu finanšu pārdale pēc noslēgumu pieprasījumu iesniegšanas

ES struktūrfondu finanšu pārdale pēc noslēgumu pieprasījumu iesniegšanas ES Struktūrfondu un Kohēzijas fonda investīciju progress līdz 2013.gada 31.janvārim* * ziņojumā līdz 31.12.2012. un aptver arī EEZ un Norvēģijas un Šveices programmas Saturs 1. ES fondu ieviešanas progress

Sīkāk

CM_PETI

CM_PETI EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Lūgumrakstu komiteja 29.8.2014 PAZIŅOJUMS KOMITEJAS LOCEKĻIEM Temats: Lūgumraksts Nr. 1453/2007, ko Ringsend Irishtown un Sandymount Vides grupas vārdā iesniedza Īrijas valstspiederīgais

Sīkāk

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā Šeit top veiksmīgas karjeras Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress 2018.gada 18.-20.jūnijs Irina Pilvere Rektore, profesore www.llu.lv Kāpēc bioekonomikas attīstība

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu C 39/10 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 8.2.2011. EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS LĒMUMS (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās

Sīkāk

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka 28.3.219. Ekonomiskās izaugsmes tempi pasaulē kļūst lēnāki 8 7 6 5 4 3 2 1-1 Reālā IKP pārmaiņu tempi (%) -2 213 214

Sīkāk

Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietau

Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietau Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietaupīt līdzekļus, samazināt ekoloģiskās pēdas nospiedumu

Sīkāk

LV L 189/112 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) Nr. 658/2014 (2014. gada 15. maijs) par maks

LV L 189/112 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) Nr. 658/2014 (2014. gada 15. maijs) par maks L 189/112 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 27.6.2014. EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) Nr. 658/2014 (2014. gada 15. maijs) par maksu, kas maksājama Eiropas Zāļu aģentūrai par farmakovigilances

Sīkāk

EIROPAS SAVIENĪBAS PADOME Briselē, gada 20. decembrī (21.12) (OR. en) 18082/12 STATIS 110 SOC 1021 EDUC 385 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Eiropas Komis

EIROPAS SAVIENĪBAS PADOME Briselē, gada 20. decembrī (21.12) (OR. en) 18082/12 STATIS 110 SOC 1021 EDUC 385 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Eiropas Komis EIROPAS SAVIENĪBAS PADOME Briselē, 2012. gada 20. decembrī (21.12) (OR. en) 18082/12 STATIS 110 SOC 1021 EDUC 385 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Eiropas Komisija Saņemšanas datums: 2012. gada 28. novembris Saņēmējs:

Sīkāk

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētie finanšu instrumenti ir ilgtspējīgs un efektīvs veids,

Sīkāk

Microsoft Word - Daugavgriva_SEG_08.doc

Microsoft Word - Daugavgriva_SEG_08.doc 1(8) Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2008. gadā I. Ziņas par operatoru 2.pielikums Ministru kabineta 2004.gada 7.septembra noteikumiem 778 Operators: nosaukums vai vārds un uzvārds Akciju sabiedrība

Sīkāk

EIROPAS CENTRĀLĀS BANKAS PAMATNOSTĀDNE (ES) 2018/ (2018. gada 24. aprīlis), - ar ko groza Pamatnostādni ECB/ 2013/ 23 par vald

EIROPAS  CENTRĀLĀS  BANKAS  PAMATNOSTĀDNE  (ES)  2018/ (2018. gada 24. aprīlis),  -  ar  ko  groza  Pamatnostādni  ECB/  2013/  23  par  vald 15.6.2018. L 153/161 PAMATNOSTĀDNES EIROPAS CENTRĀLĀS BANKAS PAMATNOSTĀDNE (ES) 2018/861 (2018. gada 24. aprīlis), ar ko groza Pamatnostādni ECB/2013/23 par valdības finanšu statistiku (ECB/2018/13) EIROPAS

Sīkāk

Briefing paper on Delivering performance in CohesionDelivering performance in CohesionDelivering performance in Cohesion

Briefing paper on Delivering performance in CohesionDelivering performance in CohesionDelivering performance in Cohesion LV 2019 Rezultātu sasniegšana kohēzijas jomā Informatīvais apskats 2019. g. jūnijs 2 Saturs Punkts Kopsavilkums I-IX Ievads 01-07 Sniegums Eiropas Savienībā 01-02 Kohēzija 03 Šā informatīvā apskata mērķis

Sīkāk

EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1

EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1 EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, 2015. gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1434 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: EIROPAS

Sīkāk

PAMATNOSTĀDNES PAR SFPS 9 PĀREJAS PASĀKUMU VIENOTU INFORMĀCIJAS ATKLĀŠANU EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Pamatnostādnes par vienotu informācijas atklāšanu

PAMATNOSTĀDNES PAR SFPS 9 PĀREJAS PASĀKUMU VIENOTU INFORMĀCIJAS ATKLĀŠANU EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Pamatnostādnes par vienotu informācijas atklāšanu EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Pamatnostādnes par vienotu informācijas atklāšanu saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 473.a pantu attiecībā uz pārejas pasākumiem saistībā ar SFPS 9 par pašu kapitālu ieviešanas

Sīkāk

Microsoft Word _Energy_waste_management_LV.docx

Microsoft Word _Energy_waste_management_LV.docx Nostāja Nr. 4 2018. gada 7. jūnijs FICIL nostāja attiecībā uz atkritumu apsaimniekošanu un enerģētikas politiku 1. Kopsavilkums Būs vajadzīgs laiks, lai sakārtotu enerģētikas sistēmu, kas pašlaik ir pārejas

Sīkāk

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx 04/10/2018 JC 2018 35 Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru un banku nozarē Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru (EVTI) un banku (EBI) nozarē Mērķis 1. Lai nodrošinātu patērētāju

Sīkāk

Prezentācijas tēmas nosaukums

Prezentācijas tēmas nosaukums Godīgas konkurences aspekti publisko iepirkumu procedūrās Kristaps Riekstiņš Iepirkumu uzraudzības biroja Tiesību aktu piemērošanas departamenta vecākais referents Publiskajam iepirkumam ir svarīga nozīme,

Sīkāk

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris), ar ko pieņem Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Reglamentu (ESRK/2011/1)

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris), ar ko pieņem Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Reglamentu (ESRK/2011/1) C 58/4 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 24.2.2011. EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS LĒMUMS (2011. gada 20. janvāris), ar ko pieņem Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas

Sīkāk

2

2 2. pielikums Ministru kabineta 2004. gada 7. septembra noteikumiem 778 Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2012. gadā 1. Ziņas par operatoru 1. Operators: 1.1. nosaukums vai vārds un uzvārds SIA

Sīkāk

ParskatsParKvotamAtbrivosanas2009

ParskatsParKvotamAtbrivosanas2009 Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2009. gadā I. ZiĦas par operatoru 1. Operators: 1.1. nosaukums vai vārds un uzvārds AS Rēzeknes siltumtīkli 1.2. adrese Rīgas iela 1, Rēzekne, LV 4601 1.3. tālruħa

Sīkāk

Padomes Rezolūcija par paraugnolīgumu kopējas izmeklēšanas grupas (KIG) izveidei

Padomes Rezolūcija par paraugnolīgumu kopējas izmeklēšanas grupas (KIG) izveidei 19.1.2017. LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 18/1 I (Rezolūcijas, ieteikumi un atzinumi) REZOLŪCIJAS PADOME PADOMES REZOLŪCIJA PAR PARAUGNOLĪGUMU KOPĒJAS IZMEKLĒŠANAS GRUPAS (KIG) IZVEIDEI (2017/C

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VAS Starptautiskās lidostas Rīga vidēja termiņa darbības stratēģija 2017.-2023. gadam un ilgtermiņa stratēģija 2017.-2036. gadam Apstiprināts 2018.gada 14.decembra VAS Starptautiskā lidosta Rīga padomes

Sīkāk

FMzino_

FMzino_ Informatīvais ziņojums par Latvijas gatavību Eiropas Savienības finanšu resursu apguvei Šajā ziņojumā ir ietverta informācija par ES struktūrfondu (turpmāk - SF) un Kohēzijas fonda īstenošanas gaitu uz

Sīkāk

TA

TA 29.6.2018 A8-0300/ 001-056 GROZĪJUMI 001-056 iesniegusi Lauksaimniecības un lauku attīstības komiteja Ziņojums Maria Gabriela Zoană Lauku saimniecību integrēta statistika A8-0300/2017 (COM(2016)0786 C8-0514/2016

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET Eiropas Savienības Padome Briselē, 2017. gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra

Sīkāk

MKN grozījumi

MKN grozījumi Latvijas graudu nozares attīstības tendences Rigonda Krieviņa 22.10.2015. Latvijas graudu un rapša sējumu platības, kopraža un ražība 2 Graudu kopraža (tūskt.t) un platība (tūkst.ha) Ražība, t/ha Latvijas

Sīkāk

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats Neauditētais saīsinātais starpperiodu finanšu pārskats par 2018.gada 1.janvāri 30.septembri (pārskatā iekļauti operatīvie dati) SATURS Informācija par Sabiedrību 3 Vadības ziņojums 4 Paziņojums par valdes

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 8. martā (OR. en) 6621/17 FIN 133 PIEZĪME Sūtītājs: Saņēmējs: Temats: Padomes Ģenerālsekretariāts Budžet

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 8. martā (OR. en) 6621/17 FIN 133 PIEZĪME Sūtītājs: Saņēmējs: Temats: Padomes Ģenerālsekretariāts Budžet Eiropas Savienības Padome Briselē, 2017. gada 8. martā (OR. en) 6621/17 FIN 133 PIEZĪME Sūtītājs: Saņēmējs: Temats: Padomes Ģenerālsekretariāts Budžeta komiteja Aplēse par Eiropadomes un Padomes izdevumiem

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Snieguma ietvara mehānisms un snieguma rezerve Regulas Nr. 1303/2013 nosacījumi Katram prioritārajam virzienam nepieciešams veidot snieguma ietvaru, kurā iekļaujami iznākuma un finanšu rādītāji. Regula

Sīkāk

Vides aspektu apzināšana II. Izejvielu, ūdens, notekūdens, atkritumu, gaisa, trokšņu, smaku un augsnes piesārņojuma audits

Vides aspektu apzināšana II. Izejvielu, ūdens, notekūdens, atkritumu, gaisa, trokšņu, smaku un augsnes piesārņojuma audits Vides aspektu apzināšana II. Izejvielu, ūdens, notekūdens, atkritumu, gaisa, trokšņu, smaku un augsnes piesārņojuma audits 1. PIEREDZES STĀSTS... 3 2. IZEJVIELU, ŪDENS, NOTEKŪDENS, ATKRITUMU, GAISA, TROKŠŅU,

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 33 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 33 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI EIROPAS KOMISIJA Briselē, 30.1.2013 COM(2013) 33 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI UN REĢIONU KOMITEJAI par vilcienos nodarbināto citu

Sīkāk

European Commission

European Commission EIROPAS KOMISIJA PAZIŅOJUMS PRESEI Briselē, 2013. gada 3. maijā 2013. gada pavasara prognoze ES ekonomika lēnām atlabst no ieilgušas lejupslīdes Pēc ekonomikas lejupslīdes, kas bija raksturīga 2012. gadam,

Sīkāk

CL2011Y0224LV _cp 1..1

CL2011Y0224LV _cp 1..1 02011Y0224(01) LV 01.04.2017 002.001 1 Šis dokuments ir tikai informatīvs, un tam nav juridiska spēka. Eiropas Savienības iestādes neatbild par tā saturu. Attiecīgo tiesību aktu un to preambulu autentiskās

Sīkāk

Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr Raiņa bulvāris , LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis , Fakss , E-pasts: l

Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr Raiņa bulvāris , LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis , Fakss , E-pasts: l Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr.40008009084 Raiņa bulvāris 19-144, LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis 67034317, Fakss 67034316, E-pasts: lusp@lusp.lv APSTIPRINĀTS 22.02.2010. Latvijas Universitātes

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 3. augustā (OR. en) 11612/17 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ECOFIN 676 STATIS 43 UEM 242 ECO 49 Direktors Jordi

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 3. augustā (OR. en) 11612/17 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ECOFIN 676 STATIS 43 UEM 242 ECO 49 Direktors Jordi Eiropas Savienības Padome Briselē, 2017. gada 3. augustā (OR. en) 11612/17 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ECOFIN 676 STATIS 43 UEM 242 ECO 49 Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra

Sīkāk

GEN

GEN Eiropas Savienības Padome Briselē, 2015. gada 20. oktobrī (OR. en) 12094/15 Starpiestāžu lieta: 2015/0198 (NLE) VISA 304 COLAC 93 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: Nolīgums starp Eiropas Savienību

Sīkāk

Eiropas Savienības C 271 Oficiālais Vēstnesis 62. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi gada 13. augusts Saturs I Rezolū

Eiropas Savienības C 271 Oficiālais Vēstnesis 62. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi gada 13. augusts Saturs I Rezolū Eiropas Savienības C 271 Oficiālais Vēstnesis 62. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi 2019. gada 13. augusts Saturs I Rezolūcijas, ieteikumi un atzinumi IETEIKUMI Eiropas Sistēmisko

Sīkāk

IESKATS EIROPAS SAVIENĪBAS POLITIKĀ Klimata politika Veidojam mums tīkamu pasauli ar klimatu, kas mums patīk Zema oglekļa dioksīda emisiju līmeņa ekon

IESKATS EIROPAS SAVIENĪBAS POLITIKĀ Klimata politika Veidojam mums tīkamu pasauli ar klimatu, kas mums patīk Zema oglekļa dioksīda emisiju līmeņa ekon IESKATS EIROPAS SAVIENĪBAS POLITIKĀ Klimata politika Veidojam mums tīkamu pasauli ar klimatu, kas mums patīk Zema oglekļa dioksīda emisiju līmeņa ekonomika veicina tautsaimniecības izaugsmi un jaunu darbvietu

Sīkāk

PAZIŅOJUMS PAR LĒMUMU IEPIRKUMU PROCEDŪRĀ KALNOZOLA IELAS PĀRBŪVE, STOPIŅU NOVADĀ 1. Iepirkuma identifikācijas Nr. SND 2018/5 2. Datums, kad paziņojum

PAZIŅOJUMS PAR LĒMUMU IEPIRKUMU PROCEDŪRĀ KALNOZOLA IELAS PĀRBŪVE, STOPIŅU NOVADĀ 1. Iepirkuma identifikācijas Nr. SND 2018/5 2. Datums, kad paziņojum PAZIŅOJUMS PAR LĒMUMU IEPIRKUMU PROCEDŪRĀ KALNOZOLA IELAS PĀRBŪVE, STOPIŅU NOVADĀ 1. Iepirkuma identifikācijas Nr. SND 2018/5 2. Datums, kad paziņojums par iepirkumu ievietots Stopiņu novada domes mājas

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 11. aprīlī (OR. en) 8483/19 ENV 417 ENT 116 MI 366 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: gada

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 11. aprīlī (OR. en) 8483/19 ENV 417 ENT 116 MI 366 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: gada Eiropas Savienības Padome Briselē, 2019. gada 11. aprīlī (OR. en) 8483/19 ENV 417 ENT 116 MI 366 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: 2019. gada 9. aprīlis Saņēmējs: K-jas dok. Nr.: Temats: Direktors

Sīkāk

Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas E

Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas E Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts 2019. gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas Ekonomiskajā zonas valstīm (EEZ) un Apvienoto Karalisti

Sīkāk

Microsoft Word - 44_Livberzes energija.doc

Microsoft Word - 44_Livberzes energija.doc Siltumnīcefekta gāzu emisijas atļauja Nr. JET-SEG-(II)-09 2008.- 2012.gadam Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālā vides pārvalde adrese: Kazarmes iela 17a, Jelgava, LV - 3007 tālruņa numurs: 3023228

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 28 final 2013/0028 (COD) C7-0024/13 Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko groza Regul

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 28 final 2013/0028 (COD) C7-0024/13 Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko groza Regul EIROPAS KOMISIJA Briselē, 30.1.2013 COM(2013) 28 final 2013/0028 (COD) C7-0024/13 Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko groza Regulu (EK) Nr. 1370/2007 attiecībā uz iekšzemes dzelzceļa

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS APSTIPRINĀTS ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007.gada 12.decembra lēmumu Nr.592 Elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodika saistītajiem lietotājiem Izdota saskaņā ar Elektroenerģijas

Sīkāk

untitled

untitled ISSN 1830-5008 LV PADOMES ĢENERĀLSEKRETARIĀTS Eiropadomes reglaments Padomes reglaments ATSAUCES TEKSTI 2009. GADA DECEMBRIS Eiropadomes reglaments Padomes reglaments 2009. GADA DECEMBRIS Paziņojums Par

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 VIĻĀNU NOVADA DOME VIĻĀNU NOVADA ATTĪSTĪBAS PROGRAMMAS 2015. 2022. GADAM IZSTRĀDE Projekta uzsākšanas sanāksme 2014. gada 27. jūnijs 2 SATURS Pasūtītājs Izpildītājs Tiesiskais ietvars Viļānu novada attīstības

Sīkāk

VAT reimbursement in Cohesion - an error-prone and sub-optimal use of EU funds

VAT reimbursement in Cohesion - an error-prone and sub-optimal use of EU funds LV Ātrais stāvokļa apskats PVN atmaksa kohēzijas politikā: ES līdzekļu izlietojums pakļauts kļūdu riskam un nav optimāls 2018. gada novembris 2 Saturs Punkts Ievads 01 02 Kas ir PVN, un kā tas darbojas?

Sīkāk

PDFP8NGRYUBVT.0.doc

PDFP8NGRYUBVT.0.doc EIROPAS KOMISIJA Briselē, 3.5.2011 SEC(2011) 541 galīgā redakcija KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS IETEKMES NOVĒRTĒJUMA KOPSAVILKUMS Dokuments, kas papildina šādu dokumentu: KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS

Sīkāk

Komisijas Regula (EK) Nr. 640/2009 (2009. gada 22. jūlijs) par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2005/32/EK īstenošanu attiecībā uz ekodizaina

Komisijas Regula (EK) Nr. 640/2009 (2009. gada 22. jūlijs) par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2005/32/EK īstenošanu attiecībā uz ekodizaina L 191/26 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 23.7.2009. KOMISIJAS REGULA (EK) Nr. 640/2009 (2009. gada 22. jūlijs) par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2005/32/EK īstenošanu attiecībā uz ekodizaina

Sīkāk

«Atkritumu apsaimniekošanas audita pārskats»

«Atkritumu apsaimniekošanas audita pārskats» Atkritumu apsaimniekošanas audita pārskats Rūta Bendere Emisijas kvotu sadales plāns 2008. 2012.gadam Latvijas Republikas Saeima 1995.gadā ratificēja Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējo konvenciju

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, SEC(2011) 1355 galīgā redakcija KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS IETEKMES NOVĒRTĒJUMA KOPSAVILKUMS Pavaddokumen

EIROPAS KOMISIJA Briselē, SEC(2011) 1355 galīgā redakcija KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS IETEKMES NOVĒRTĒJUMA KOPSAVILKUMS Pavaddokumen EIROPAS KOMISIJA Briselē, 15.11.2011 SEC(2011) 1355 galīgā redakcija KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS IETEKMES NOVĒRTĒJUMA KOPSAVILKUMS Pavaddokuments dokumentam Priekšlikums Regulai, ar ko groza Regulu

Sīkāk

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode]

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode] Biogāzes staciju tehnoloģiskie risinājumi Ilze Dzene, SIA Ekodoma projektu vadītāja Līguma Nr. IEE/09/848 SI2.558364 Projekta ilgums 01/05/2010 31/10/2012 Projektu atbalsta Rīga, 2011.gada 13.maijs Biogāze...

Sīkāk

4

4 IZMANTOTIE SAĪSINĀJUMI Atbildīgā iestāde Fonds Konkurss KPFI Projekta līgums LR Vides ministrija SIA Vides investīciju fonds Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāts konkurss "Siltumnīcefekta

Sīkāk

TA

TA EIROPAS PARLAMENTS 2014-2019 PIEŅEMTIE TEKSTI P8_TA(2014)0063 ANO 2014. gada Klimata pārmaiņu konference (COP-20) Limā, Peru (2014. gada 1.-12. decembrī) Eiropas Parlamenta 2014. gada 26. novembra rezolūcija

Sīkāk

V.1.0. ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Pa

V.1.0. ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Pa Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām,

Sīkāk

Eiropas Savienības C 373 Oficiālais Vēstnesis 60. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi gada 4. novembris Saturs IV Pazi

Eiropas Savienības C 373 Oficiālais Vēstnesis 60. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi gada 4. novembris Saturs IV Pazi Eiropas Savienības C 373 Oficiālais Vēstnesis 60. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi 2017. gada 4. novembris Saturs IV Paziņojumi EIROPAS SAVIENĪBAS IESTĀŽU UN STRUKTŪRU SNIEGTI

Sīkāk

Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja 2.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses p

Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja 2.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses p Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS 017018-19-7a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses pag., Koknese, Indrānu iela 3.1 Ēkas daļa -.1 Ēkas vai tās daļas

Sīkāk

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Juridiskā komiteja 11.11.2010 PAZIĥOJUMS KOMITEJAS LOCEKěIEM (26/2010) Temats: Zviedrijas Karalistes Riksdāga pamatots atzinums par grozīto priekšlikumu Eiropas Parlamenta

Sīkāk

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference Klimats skolēnu zinātniski pētnieciskajos darbos: idejas un risinājumi, meklējumi un atradumi Mg. geogr. Andris Ģērmanis, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija Klimats no A līdz Z, Latvijas Universitāte, 26.02.2016.

Sīkāk

Book 1

Book 1 1. MEŽA RESURSI LATVIJĀ, TO NOZĪME TAUTSAIMNIECĪBĀ PLATĪBA KRĀJA ĪPAŠNIEKI MEŽSAIMNIECISKO DARBU APJOMI IETEKME UZ EKSPORTU, IEKŠZEMES KOPPRODUKTU, ENERĢIJAS BILANCI UN NODARBINĀTĪBU Kas jāzina MEŽA ĪPAŠNIEKAM

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs Eiropas Savienības Padome Briselē, 2018. gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs: Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas

Sīkāk

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes un kontroles mehānismi. Kapitālsabiedrību pārraudzības

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 PIELIKUMI dokumentam Priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes regulai, ar ko

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 PIELIKUMI dokumentam Priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes regulai, ar ko EIROPAS KOMISIJA Briselē, 17.5.2018 COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 PIELIKUMI dokumentam Priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes regulai, ar ko nosaka CO2 emisijas standartus jauniem lielas noslodzes

Sīkāk

Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk?

Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk? Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk? 08.06.2016. Kā notiek aprobācijas pētījums? Pētījumos balstītu piemēru radīšana (research based design) Piemēru un modeļu izstrāde Teorētiskais pamatojums un modelis

Sīkāk

ER

ER Eiropas Parlaments 2014-2019 Sesijas dokuments 29.6.2015 A8-0203/2015/err01 ADDENDUM ziņojumā par grozīto priekšlikumu Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai, ar ko nosaka Savienības procedūras kopējās

Sīkāk

_ZINO_240413_00

_ZINO_240413_00 KULDĪGAS NOVADA PAŠVALDĪBAS AĢENTŪRAS KULDĪGAS ATTĪSTĪBAS AĢENTŪRA 2012. GADA DARBĪBAS PUBLISKAIS PĀRSKATS Saturs 1. Aģentūras izveidošanas mērķis 3 2. Aģentūras uzdevumi un funkcijas 3 3. Aģentūras svarīgākie

Sīkāk

Transatlantiskā tirdzniecības un ieguldījumu partnerība (TTIP): pašreizējais stāvoklis

Transatlantiskā tirdzniecības un  ieguldījumu partnerība (TTIP): pašreizējais stāvoklis Transatlantiskā tirdzniecības un ieguldījumu partnerība (TTIP): pašreizējais stāvoklis 2016. gada 27. aprīlis 2016. gada 27. aprīlis Pamatinformācija / sarunu konteksts Eiropas Savienībai un Amerikas Savienotajām

Sīkāk