1000 nieres transplantācijas operāciju pieredze Latvijā. Rafails Rozentāls P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca Latvijas Transplantācijas centr

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "1000 nieres transplantācijas operāciju pieredze Latvijā. Rafails Rozentāls P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca Latvijas Transplantācijas centr"

Transkripts

1 1000 nieres transplantācijas operāciju pieredze Latvijā. Rafails Rozentāls P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca Latvijas Transplantācijas centrs Orgānu transplantācija ir viena no sarežģītākajām praktiskās medicīnas problēmām. Tā ir t.s. sarežģītu tehnoloģiju medicīnas nozare. Piemēram, aknu transplantācija ir viena no tehniski vissarežģītākajām ķirurģiskām operācijām. Arī nieres transplantācijas operācijai ir savas tehniskās īpatnības, kas turpmāk var ietekmēt ārstēšanas rezultātu. Līdztekus ķirurģiskai pusei, transplantācijas nozarē būtiska loma arī citiem ārstēšanas aspektiem: pēctransplantācijas aprūpei, piemērotu imūnsupresijas shēmu izvēlei, savlaicīgai infekciju profilksei un terapijai, pacientu dzīves kvalitātes nodrošināšanai u.c. Vienlaikus orgānu transplantācija ir ne tikai medicīnas, bet arī nemediķu sabiedrības uzmanības centrā. Nevienu citu medicīnas nozari neskar tik asas diskusijas par ētikas, likumdošanas un komercializācijas jautājumiem. Un šo jautājumu risināšanā jāiesaistās ikvienam kolektīvam, kas strādā transplantācijas jomā. Mūsu valstī šīs problēmas vēl nopietnākas vērta sociālās iekārtas maiņa pirms 12 gadiem, grūtības, veidojot tiesisku valsti, ļoti lēnā mūsdienu tehnoloģiju ieviešana. Tomēr, par spīti visiem šķēršļiem, nieres transplantācija Latvijā kļuvusi par ikdienas ārstēšanas metodi. No trim nieru aizstājterapijas metodēm (hemodialīze, peritoneālā dialīze, nieres transplantācija) tieši transplantācija nodrošina slimniekiem vislabāko rehabilitāciju un dzīves kvalitāti, turklāt ilgākā laika posmā tā ir arī lētākā nieru mazspējas slimnieku ārstēšanas metode. Piemēram, 1 slimnieka ārstēšanas izmaksas hemodialīzē ir 9600 lati gadā (2002. gada dati), savukārt, 1 slimnieka ārstēšana, veicot viņam nieres transplantāciju, pirmajā gadā pēc operācijas maksā latus, taču piecu gadu terapijas izmaksas slimniekam ar transplantātu ir par latiem zemākas nekā hemodialīzē un peritoneālā dialīzē. Taču ne vien naudas ietaupījums ļauj pienācīgi novērtēt mūsu darbu un sasniegumus. 30 gadu laikā esam uzkrājuši milzīgu pieredzi, realizējot visdažādākos transplantācijas aspektus tas ir veikto transplantāciju skaits (1. attēls), transplantāciju skaita (uz 1 miljonu iedzīvotāju) ikgadējs pieaugums, kas ļauj mums ierindoties līdzās vadošajām Eiropas transplantācijas lielvalstīm (2. attēls).

2 1. attēls. Nieru transplantācijas Latvijā ( gads). 2. attēls. Nieru transplantācijas pasaulē un Latvijā gadā (uz 1 miljonu iedzīvotāju).

3 Adekvāts likums pamatnoteikums darbam transplantācijas jomā. Mūsu darba rezultāti lielā mērā sasniegti, balstoties uz gadā pieņēmto likumu Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka orgānu un audu izmantošanu medicīnā. Likumam un pavaddokumentiem, kas reglamentē transplantāciju, ir jābūt: viegli izpildāmiem, jāaizsargā miruša cilvēka ķermenis, jāaizsargā pacienta tiesības uz medicīniskās palīdzības saņemšanu, jāaizsargā transplantācijas koordinatorus un ārstus-transplantologus. Mūsu likumā šīs prasības nodrošina īpašs pants, kas ar donāciju saistītos jautājumus reglamentē balstoties uz piekrišanas prezumpciju cilvēks dzīves laikā, izmantojot iedzīvotāju reģistru, var aizliegt savu orgānu pēcnāves izņemšanu. To var izdarīt arī viņa radinieki. Bērnu tiesības likums aizsargā īpaši pēcnāves orgānu izņemšanai no bērniem ir jāsaņem rakstiska vecāku piekrišana. Uz piekrišanas prezumpciju šobrīd pāriet lielais vairums Eiropas valstu, un tā nozīmē liberālu valsts attieksmi donororgānu ieguves jautājumā. Mūsu likums un tam pakārtotie dokumenti pilnībā atbilst Eiropas Savienības prasībām. Šādam likumam noteikti jāsatur panti, kas reglamentē sekojošus jautājumus: adekvāta nāves konstatācija, prasība rēķināties ar piekrišanu (vai nepiekrišanu) ziedot orgānus, donora un recipienta savstarpējā anonimitāte (izmantojot līķu orgānus), orgānu tirdzniedzniecības pilnīgs aizliegums, apstiprināts to medicīnisko iestāžu saraksts, kurās atļauts izņemt orgānus transplantācijai. Dokumenti, kas reglamentē transplantāciju, visdažādākajos valsts pārvaldes līmeņos nemitīgi tiek atjaunoti. Latvijā izveidots orgānu transplantācijas dienests. 30 gadu laikā Latvijā izveidots orgānu transplantācijas dienests (3. attēls). Latvijas Transplantācijas centrs atrodas P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā. Centru veido transplantācijas nodaļa, hemodialīzes nodaļa un transplantācijas koordinācijas nodaļa Lattransplant. Liela loma centra darbā ir Valsts Asinsdonoru centra audu tipēšanas laboratorijai. Mūsu uzmanības lokā ir arī donoru slimnīcas. Latvijas Transplantācijas centrs ietilpst starptautiskā transplantācijas apvienībā Balttransplant. Šāda sadarbība būtiski paplašina mūsu transplantācijas iespējas.

4 Transplantācijas dienests Latvijā Donoru slimnīcas Transplantācijas centrs Audu tipēšanas laboratorija 3. attēls. Orgānu transplantācijas dienests Latvijā. Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm, kurā ieviesta īpaša ārsta-transplantologa specialitāte. Esam pārliecināti, kas tas paplašina mūsu ārstu profesionālās pilnveidošanās iespējas. Tomēr joprojām aktuāla ir transplantācijas jomā strādājošo kadru (it īpaši ārstu) problēma. Maz ir ārstu, kas gribētu strādāt šai medicīnas nozarē, jo: darbs ir fiziski grūts un sarežģīts, gandrīz vienmēr jābūt sasniedzamības robežās (t.s. mājas dežūras ), strādājot gan ar donoriem, gan ar recipientiem vienmēr jāievēro ētikas un likumības normas, ir neadekvāta darba apmaksa. Transplantācijā strādājošo galvenais stimuls joprojām ir entuziasms. The work for the common good is the greatest credo jeb darbs sabiedrības labā ir vislabākais kredo (A. Schweizer). Skan cienīgi, taču daudzi mediķi tam nevar piekrist. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka šīs nozares turpmākā attīstība ir neiespējama, nepaaugstinot algu cilvēkiem, kas strādā transplantācijas jomā. Piemēram, par aknu transplantācijas programmas ieviešanu Latvijā vispār nevaram domāt, pirms nav ieviesta adekvāta darba samaksa, jo tikai pati aknu transplantācijas operācija ilgst 10 stundas. Donororgānu trūkums transplantācijas galvenā problēma. Visā pasaulē galvenā transplantācijas problēma ir donororgānu trūkums. Diemžēl mēs transplantācijai izmantojam tikai mirušu cilvēku nieres. No 1000 nieres transplantācijas operācijām, kas veiktas Latvijā, tikai 5 gadījumos izmantotas dzīvu donoru nieres. Kaut gan detalizēta orgānu donācijas jautājuma analīze nav šī raksta uzdevums, tomēr gribu uzsvērt dažus šīs problēmas aspektus. Pēdējos gados Eiropas valstīs līķa nieres transplantāciju skaits nepieaug. To atzīst Eiropas Padome (4. attēls).turklāt, mainījies šo donoru kvalitatīvais spektrs samazinājies donoru skaits, kuri

5 gājuši bojā sakarā ar galvas traumām (mazinās ceļu satiksmes negadījumu skaits), bet pieaug to donoru skaits, kuru nāves iemesls ir asinsizplūdums smadzenēs. Donori kļūs vecāki. Arvien vairāk transplantācijai tiek izmantotas t.s. suboptimālu donoru nieres. Tas nevar neietekmēt transplantācijas rezultātus. Ko darīt? Pirmkārt, pilnveidot transplantācijas organizatoriskos aspektus. Nieres transplantāciju skaits Latvijā būtiski pieauga no gada pēc tam, kad tika izveidota īpaša transplantācijas koordinācijas struktūrvienība Lattransplant (starptautiskās transplantācijas koordinācijas apvienības Balttransplant Latvijas nodaļa). Līdztekus donororgānu ieguves procesa rūpīgai koordinācijai, plašāk par transplantācijas jautājumiem jāinformē sabiedrība, atkārtoti jāorganizē semināri intensīvās terapijas nodaļu ārstiem, jāapmāca dažādu specialitāšu mediķi, vairāk jāuzstājas plašsaziņas līdzekļos u.t.t. Strādājot ar suboptimālu donoru nieres transplantātiem, īpaši svarīgi samazināt transplantāta aukstuma išēmijas laiku (nieres transplantāta konservācijas laiku), jo pagarinoties šim konservācijas laikam, palielinās transplantātu zaudēšanas risks [1]. Konservācijas laiku var saīsināt: veicot audu tipēšanu no asins paraugiem, izmantojot kvalitatīvākus, labāk sabalansētus konservācijas šķīdumus, uzlabojot transplantācijas operācijas organizāciju (operēt iespējami ātri, t.sk. arī naktī). Nākamais solis aktīvāk izmantot nieres transplantātus no dzīviem donoriem. 5. attēlā parādīta dzīvu donoru nieres transplantāciju pieauguma dinamika Eiropā pēdējā desmitgadē (Eiropas Padomes dati). Kas traucē šī transplantācijas virziena attīstību mūsu valstī? Nosacīti pietiekamais līķa nieru skaits, slimnieku tuvinieku nevēlēšanās ziedot orgānu transplantācijai un ārstu-transplantologu aktivitātes trūkums šajā jomā. Jau tuvākajos gados mēs nevarēsim transplantācijas programmu veikt, balstoties tikai uz donoru nierēm, kas iegūtas no mirušiem cilvēkiem.

6 Ētikas normas transplantācijas jomā var pārskatīt. Ņemot vērā visas minētās grūtības un to, ka nieru transplantācijas programma aktīvi jāizpilda arī turpmāk, mums būtu jāsāk runāt par atlīdzības saņemšanu, ziedojot orgānu. Šobrīd samaksa par orgānu ir nosodāma. Par galvenajiem orgānu donācijas principiem šobrīd uzskata: altruismu, brīvprātību, tēzi, ka cilvēka ķermenis nav prece un tāpēc par to nevar prasīt atlīdzību [2]. Tie ir galvenie ētiskie principi, ko deklarējuši un strikti ievēro visi transplantācijas jomā strādājošie. Taču nevar nerēķināties ar dažām iebildēm. Hroniskas nieru mazspējas ārstēšana ir ļoti dārga un to apmaksā tikai valsts. Ja donora nieru ir maz, valstij jāpalielina hemodialīzes un peritoneālās dialīzes centru skaits, tādējādi vēl vairāk palielinot budžeta izdevumus. Ierobežota budžeta apstākļos ir divi problēmas risinājumi: daļai slimnieku liegt ārstēšanas iespēju vai meklēt iespēju atlīdzināt par donororgānu ziedošanu. Gan viens, gan otrs risinājums ir neētisks. Tāpēc pēdējos gados arvien vairāk ir publikāciju par iespējamo kompensāciju donoriem [3]. Dzīviem donoriem kompensācija varētu būt: mazāki nodokļi, apmaksāta atrašanās slimnīcā (pirms un pēc nefrektomijas), samaksa par īslaicīgu darba nespēju, samaksa par ciešanām.

7 Mūsu valsts likumā ir pants par iespējamu palīdzību dzīvam donoram, kas ziedojis savu nieri, taču šis pants netiek pildīts. Līķa nieres donoru atlīdzības problēma ir sarežģītāka. Tomēr arī te piedāvā: apmaksāt bēru izdevumus, iespēju apbalvot donoru, valsts iestādes vārdā izteikt pateicību par ziedoto orgānu. Viss minētais liecina par biomedicīnas ētikas pamatprincipu daļēju pārvērtēšanu. Lai cik zaimojoši tas neliktos, tomēr nedrīkstam šo problēmu ignorēt. It īpaši, ja zinām, ka ievērot ētikas principus dažbrīd ļoti grūti. Piemēram, ir medicīnas ētikas pricips, kas paģēr no ārsta (un arī no slimokases) sniegt slimniekam jebkuru medicīnisko palīdzību. Šo principu bieži neievērojam, jo ārstēšanai nav naudas. Pasaulē ik dienu karojot mirst simti un tūkstoši cilvēku, bet sabiedrības viedokli neviens neuzklausa. Tāpēc vai ir ētiski paust sašutumu, ja mirušam cilvēkam izņem divas nieres, lai glābtu divu cilvēku dzīvību? Pat tad, ja nevaram ievērot visas formalitātes. Transplantācijas ētika bieži ir pretrunā ar finansiālām iespējām (piemēram, aknu transplantācija), taču sabiedrībai tas nešķiet nosodāmi. Tāpēc ētikas principi transplantācijas jomā daļēji var tikt pārskatīti un tas ir jādara. Transplantācijas recipientu kļūst vairāk un viņu stāvoklis ir smagāks. Lai gan nieres transplantāciju skaits mūsu valstī ir samērā liels, transplantācijas gaidīšanas saraksts joprojām ir garš gadā sarakstā bija 132 slimnieki, kas pilnībā gatavi nieres transplantācijai. Veicot gadā 65 nieres transplantācijas, mēs pirmajā gadā nodrošinājām ~ 50% slimnieku nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Šis cipars ir daudz augstāks nekā Eiropas valstīs. Piemēram, Vācijā slimnieki gaida nieres transplantāciju vidēji 6 gadus [4]. Taču gadā transplantācijas gaidīšanas sarakstā jau atkal bija 150 slimnieki. Pēdējos gados būtiski mainījies transplantācijas recipientu klāsts, šo slimnieku ārstēšanas principi un atlases kritēriji transplantācijai. 1. Agrāk transplantācijai izvēlējāmies t.s. ideālos recipientus slimniekus, kas nav jaunāki par 17 gadiem un nav vecāki par 45 gadiem, un kuriem nav nopietnu pavadslimību. Šobrīd 60-70% no mūsu recipientiem ir: bērni un veci cilvēki (10-78 gadus veci), cukura diabēta slimnieki, slimnieki ar augstu imunoloģisku risku (slimnieki pēc atkartotas nieres transplantācijas, slimnieki ar preeksistējošām antivielām). Taču transplansplantācijas rezultātus šie apstākļi būtiski neietekmē. 2. Mūsu agrāko pētījumu rezultāti liecināja, ka nieres transplantāciju var veikt ne ātrāk, ka 2-3 mēnešus pēc tam, kad sākta hemodialīze. Šai laikā slimnieks piemērojās ārstēšanai un viņam zuda dialīzes agrīnā perioda komplikācijas. Savukārt, pēdējos gados valda uzskats jo agrīnāk veikta nieres transplantācija, jo veiksmīgāki tās rezultāti. Pacientiem, kas gaida nieres transplantāciju vairāk kā 2 gadus, transplantāta zaudēšanas risks ir 3 reizes lielāks nekā tiem, kas transplantātu gaida mazāk kā 6 mēnešus (6. attēls) [5]. Vislabāk veikt nieres transplantāciju pirms uzsākta dialīze t.s. preemptive transplantation. Taču praktiski to var veikt tikai izmantojot dzīva donora nieres. 3. Donora-recipienta saderības noteikšanas principi gadu gaitā nav būtiski mainījušies. Taču pēdējā laikā, līdztekus HLA saderībai, ļoti būtiska vieta ierādīta citomegalovīrusu saderībai. Citomegalovīrusu infekcijas esamība donoram

8 ne tikai sekmē infekciozo komplikāciju attīstību pēc transplantācijas, bet var veicināt tremi (transplantāta atgrūšanu) [6]. 4. Pēdējos gados būtiski samazinājies tremes (transplantāta atgrūšanas krīzes) īpatsvars, bet pieaudzis ar infekciju (īpaši vīrusu) un malignitāti saistīto komplikāciju skaits (7. attēls). Tās ir spēcīgāku imūnsupresijas līdzekļu izmantošanas sekas katrai imūnsupresijai ir arī blaknes. 5. Palielinoties nieres transplantācijas operāciju skaitam, pieaug to slimnieku skaits, kas dzīvo un tiek ambulatori ārstēti mūsu centrā (8. attēls). Šiem slimniekiem transplantāta funkcija ir stabīla un ilgstoša, tāpēc par nopietnu problēmu kļūst šo pacientu nāve ar funkcionējošo transplantātu. Ar šo jautājumu saskaras visas pasaules transplantācijas centri, un tā paģēr lielu prasmi no praktizējošiem nefrologiem. Kādas ir transplantācijas attīstības perspektīvas Latvijā? uzlabojot ģimenes ārstu darbu un pilnveidojot nefroloģisko dienestu mūsu valstī, nieres transplantācijas gaidīšanas saraksts palielināsies, nieres transplantācijas operāciju skaits var palielināties tikai uz dzīvu donoru nieru izmantošanas rēķina, ir jāveic ne vien nieres transplantācija, bet arī citu orgānu transplantācijas, specializācija katra atsevišķa orgāna transplantācijā, jāpilnveido transplantācijas ķirurgu darba atalgojuma sistēma, transplantācijai jākļūst par ikdienas ķirurģisku operāciju. Transplantātu dzīvildze (%) Transplantācija pirms dialīzes 0 6 mēneši 6 12 mēneši mēneši > 24 mēneši Mēneši pēc transplantācijas 6. attēls. Nieres transplantātu dzīvildze slimniekiem ar transplantāciju, kas veikta pirms dialīzes terapijas sākuma un dažādos laikos pēc dialīzes terapijas uzsākšanas [5].

9 7. attēls. Akūtas tremes, akūtas vīrusu infekcijas un audzēju komplikācijas pēc nieres transplantācijas Latvijas Transplantācijas centrā gadā. 8. attēls. Pacienti ar funkcionējošu nieres transplantātu un pacienti, kas miruši ar funkcionējošu nieres transplantātu Latvijas Transplantācijas centrā gadā.

10 Literatūra 1. Roodnat J. Ischemia times and donor serum creatinine in relation to renal graft failure. Transplantation, 2003; 75: Delmonico F. L., Arnold R., Scheper-Huges N. et al. Ethical incentive not payment for organ donation. New Engl. J. Med. 2002; 346: Amerling R. Paying for organs. Another look. Nephrological News and Issues, 2003; 17: Eurotransplant Newsletter 2003; Meier-Kriesche H., Kaplan B. Waiting time on dialysis as the strongest modificable factor for renal transplant outcomes. Transplantation, 2002; 74: McLaughin K., Wu C., Fick G. et al. Cytomegalovirus seromismatching increases the risk of acute renal allograft rejection. Transplantation, 2002; 74: 813. Kopsavilkums angļu valodā. Rafails Rozentāls Lessons of 1000 kidney transplantation in Latvia Organ transplantation is one of the most complicated problems in practical medicine. Now in Latvia it became a routine method one thousand kidney transplantations are already performed. A big part of these results, of course, are based on the law Protection of the dead body, usage of human organs and tissues in medicine adopted in 1992, which regulates donation process based on the presumed consent. During these 30 years of work we developed organ transplantation service Latvian Transplantation Centre, which consists of transplantation department, haemodialysis unit and transplantation coordination service Lattransplant. Latvia is one of the few countries who have a separate medical specialty transplantologist. The main problem in transplantation - organ shortage - is common for all countries. This situation could be improved by perfection of organizational aspects, sub-optimal cadaveric kidney grafts, more active use of live donation. Also ethical norms in transplantation could be revised it is time to start speaking about the possible reward for organ donation.

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation No profesijas standarta līdz reformai 2019. gada 16. martā. 19.03.2019 1 Reforma Sieviešu dzimtes vārds Pārkārtojums, pārveidojums, saglabājot galveno no līdzšinējā Pārmaiņa, pārkārtojums kādā sabiedrības

Sīkāk

HIV infekcijas izplatība

HIV infekcijas izplatība Aktualitātes HIV profilaksē un ārstēšanā. Sociālo darbinieku iespējas. Seminārs sociālo dienestu darbiniekiem 2019. gada 25. aprīlis Inga Bulmistre «Baltijas HIV asociācija» Sagatavots sadarbībā ar GlaxoSmithKline

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS ( ) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa n

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS ( ) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa n EIROPAS KOMISIJA Briselē, 30.9.2015 C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS (30.9.2015) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas

Sīkāk

Darba tēma: Субклинтческие отторжения почечных трансплантатов

Darba tēma:   Субклинтческие отторжения почечных трансплантатов RĪGAS STRADIŅA UNIVERSITĀTE Vadims Suhorukovs PUNKCIJU BIOPSIJAS LOMA NIERES TRANSPLANTĀTA PATOLOĢISKO STĀVOKĻU DIAGNOSTIKĀ (SPECIALITĀTE TRANSPLANTOLOĢIJA) PROMOCIJAS DARBS Kopsavikums Darba zinātniskais

Sīkāk

Kas jāzin nieru slimniekam:

Kas jāzin nieru slimniekam: Kas jāzin nieru slimniekam: jautājumi un atbildes par nieres transplantāciju Saturs I. daļa. Ceļvedis nieres transplantācijā:... 2 1. Nieres un nieru mazspēja... 3 2. Pacienta sagatavošana nieres transplantācijai...

Sīkāk

PowerPoint Template

PowerPoint Template ĢENĒTISKĀ TESTĒŠANA MEDICĪNĀ: MĒRĶI PAŠREIZĒJĀ SITUĀCIJA NĀKOTNES PERSPEKTĪVAS Jānis Kloviņš, PhD Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs ĢENĒTISKĀS TESTĒŠANAS IDEĀLS NOVĒRST SLIMĪBU Noteikt ģenētisko

Sīkāk

Atskaite

Atskaite VAS Latvijas valsts meži 2011.gada ziedojuma sociālajai jomai izlietojums 2012 LVM 2011.gadā sociālās jomas atbalstam piešķīra ziedojumu 400 000 latu apjomā. Ziedojums tika sadalīts nevalstiskajām organizācijām

Sīkāk

APSTIPRINĀTS Gulbenes novada domes 2011.gada 24.februāra domes sēdē Nr.2, 19. GROZĪJUMI Gulbenes novada domes 2013.gada 28.marta domes sēdē Nr.4, 31.

APSTIPRINĀTS Gulbenes novada domes 2011.gada 24.februāra domes sēdē Nr.2, 19. GROZĪJUMI Gulbenes novada domes 2013.gada 28.marta domes sēdē Nr.4, 31. APSTIPRINĀTS Gulbenes novada domes 2011.gada 24.februāra domes sēdē Nr.2, 19. GROZĪJUMI Gulbenes novada domes 2013.gada 28.marta domes sēdē Nr.4, 31. Gulbenes novada dome SVEĶU INTERNĀTPAMATSKOLA Reģ.Nr.

Sīkāk

RSU SKMK Stratēģija

RSU SKMK Stratēģija RSU SARKANĀ KRUSTA MEDICĪNAS KOLEDŽAS ATTĪSTĪBAS STRATĒĢIJA 2016. 2020.GADAM Rīga, 2015 SATURS Ievads... 3 1. RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžas stratēģijas pamatnostādnes... 4 2. Galvenie Koledžas

Sīkāk

AK_PD_Rezekne_0206

AK_PD_Rezekne_0206 Piespiedu darba kā kriminālsoda ieviešanas vēsture Latvijā 1999-2003 1. posms Anhelita Kamenska Latvijas Cilvēktiesību centrs Rēzekne, 2016.gada 9.jūnijs Vēsture 1999. gada 1.aprīlis stājas spēkā KL nav

Sīkāk

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 NIERU SLIMĪBAS UN GRŪTNIECĪBA Harijs Čerņevskis RSU Iekšķīgo slimību katedras asociētais profesors 2011.12.02 Nefrotisks sindroms Nefrītisks sindroms Tubulointersticiāls sindroms ANM sindroms Urīna sindroms

Sīkāk

APSTIPRINU

APSTIPRINU APSTIPRINU Valsts asinsdonoru centra direktora p.i. A. Daugavvanaga Valsts asinsdonoru centra 2017. gada darbības plāns aktualizēts 02.08.2017. Nr. Pasākums Sagaidāmais rezultāts / rādītājs Izpildes laiks

Sīkāk

Rektora rīkojums

Rektora rīkojums RĪGAS STRADIŅA UNIVERSITĀTE Reģistrācijas Nr. 90000013771 Dzirciema 16, Rīga, LV-1007, Latvija Tālr. 67409230, fakss 67471815 E-pasts: rsu@rsu.lv, www.rsu.lv REKTORA RĪKOJUMS 21.01.2019 Rīgā Nr. 5-1/32/2019

Sīkāk

APSTIPRINU

APSTIPRINU Valsts asinsdonoru centra 2017. gada darbības plāns APSTIPRINU Valsts asinsdonoru centra direktora p.i. S.Zaharāne (personiskais paraksts) 2017. gada 23.janvārī Nr. Pasākums Sagaidāmais rezultāts / rādītājs

Sīkāk

LATVIJAS BASKETBOLS CEĻĀ UZ SASNIEGUMIEM – Dace

LATVIJAS BASKETBOLS  CEĻĀ UZ   SASNIEGUMIEM – Dace LATVIJAS LATVIJAS BASKETBOLA BASKETBOLA SASNIEGUMI SASNIEGUMI LATVIJAS LATVIJAS LEPNUMS LEPNUMS Basketbola Basketbola attīstības attīstības programma programma STRATĒĢISKIE VIRZIENI KONKURĒTSPĒJĪGU KONKURĒTSPĒJĪGU

Sīkāk

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija 2016 2. DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas formas? JIA pastāv dažādas formas. Tās parasti izdala,

Sīkāk

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Satura rādītājs Anotācija...3 Projekta mērķi...3 1. Statistikas dati...3 2. Informācijas analize...7 2.1. Alkohola

Sīkāk

BĒRNU VECUMA UN CITU RISKA GRUPU PERSONU VAKCINĀCIJA Praktiskas rekomendācijas

BĒRNU VECUMA UN CITU RISKA GRUPU PERSONU VAKCINĀCIJA Praktiskas rekomendācijas BĒRNU VECUMA UN CITU RISKA GRUPU PERSONU VAKCINĀCIJA Praktiskas rekomendācijas Bērnu vecuma un citu riska grupu personu vakcinācija: Praktiskas rekomendācijas. 1. versija, 2019. [Apstiprinātas LR Veselības

Sīkāk

8

8 7. Obligātās veselības pārbaudes kartes aizpildīšanas kārtība ēdināšanas pakalpojumu nozarē Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām veselības pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par nodarbināto veselības

Sīkāk

Ministru kabineta noteikumu projekts „Noteikumi par bāriņtiesas ikgadējā pārskata veidlapas paraugu un pārskata veidlapas paraugu un pārskata iesniegš

Ministru kabineta noteikumu projekts „Noteikumi par bāriņtiesas ikgadējā pārskata veidlapas paraugu un pārskata veidlapas paraugu un pārskata iesniegš Pielikums Ministru kabineta 2011.gada 4.oktobra noteikumiem Nr.763 Valsts statistikas pārskata paraugs Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU 2011. GADĀ Bāriņtiesas

Sīkāk

Ministru kabineta noteikumu projekts „Noteikumi par bāriņtiesas ikgadējā pārskata veidlapas paraugu un pārskata veidlapas paraugu un pārskata iesniegš

Ministru kabineta noteikumu projekts „Noteikumi par bāriņtiesas ikgadējā pārskata veidlapas paraugu un pārskata veidlapas paraugu un pārskata iesniegš Pielikums Ministru kabineta 2011.gada 4.oktobra noteikumiem Nr.763 Valsts statistikas pārskata paraugs Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU 2012.GADĀ Bāriņtiesas

Sīkāk

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Page 2 Kāpēc man ir jādodas uz kolposkopijas klīniku? Jūs esat saņēmusi uzaicinājumu uz papildu apskati, jo dzemdes kakla skrīnings

Sīkāk

KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV Reģ. Nr

KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV Reģ. Nr KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV - 3135 Reģ. Nr. 90009930116, Tālrunis 63155356, fakss 631 55356, e-pasts:

Sīkāk

P R O J E K T S v

P R O J E K T S    v APSTIPRINĀTS ar Ādažu novada domes 23.08.2016. sēdes lēmumu (protokols Nr.13 4) 2016.gada 23.augustā NOLIKUMS Ādažu novadā Nr.14 Ādažu vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 15.panta

Sīkāk

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437 III pielikums Grozījumi attiecīgos zāļu informācijas apakšpunktos un punktos Piezīme: Šie grozījumi attiecīgos zāļu informācijas punktos un apakšpunktos ir pārvērtēšanas procedūras gala iznākums. Zāļu

Sīkāk

Projekts

Projekts VARAKĻĀNU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ. Nr. 90000054750 Rīgas ielā 13, Varakļāni, Varakļānu novads, LV-4838, Latvija tālrunis / fakss 64860840, e-pasts: varaklani@varaklani.lv Swedbank konts Nr. LV25HABA0001402041751,

Sīkāk

LĪGUMS

LĪGUMS Id. nr. CSDD 2014/84 Nolikuma 3.pielikums Iepirkuma Informatīvā tālruņa apkalpošanas pakalpojuma nodrošināšana nolikumam, Id. Nr. CSDD 2014/84 LĪGUMS par informatīvā tālruņa apkalpošanu VAS Ceļu satiksmes

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija VALSTS PĀRBAUDĪJUMU NORISE 2017./2018.MĀCĪBU GADĀ Juta Upīte, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktora vietniece juta.upite@svg.lv 2017 NOTEIKUMI PAR VALSTS PAMATIZGLĪTĪBAS STANDARTU (MK Nr.468) 23. Valsts

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - Dompalma_21Apr_2009

Microsoft PowerPoint - Dompalma_21Apr_2009 UNODC grantu shēma un atbalstītie projekti Evija Dompalma, UNODC Nacionālā koordinatore Latvijā Prezentācijas saturs UNODC grantu shēmas mērķis un attīstības posmi HIV profilakses punktu iesniegto projektu

Sīkāk

INTERNĀ MEDICĪNA Akūta peritonīta biežums, ārstēšanas iznākums peritoneālās dialīzes pacientiem divu gadu laikā vienā peritoneālās dialīzes centrā Ilz

INTERNĀ MEDICĪNA Akūta peritonīta biežums, ārstēšanas iznākums peritoneālās dialīzes pacientiem divu gadu laikā vienā peritoneālās dialīzes centrā Ilz Akūta peritonīta biežums, ārstēšanas iznākums peritoneālās dialīzes pacientiem divu gadu laikā vienā peritoneālās dialīzes centrā Ilze Puide, Anda Stoļarova 1, Viktorija Kuzema 2, Inese Mihailova 3, Aivars

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ATBALSTA CENTRS VISIEM KURUS SKAR HIV/AIDS HIV infekcija apdraudoša aktualitāte LV. Ārstēšanās pieejamības veicināšana sociāli atstumtajām riska grupām RD LD konference Rīgas pilsētas pašvaldības sociālā

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Lifelong Learning Grundtvig Partnership Project 2012-1-LV1-GRU06-03580 1 How to Ensure Qualitative Lifelong Learning for Different Age Groups Adult education teachers will discuss the ways how to involve

Sīkāk

Līgums Nr. par medicīnisko apaugļošanu Rīgā 201_. gada sievietes vārds uzvārds Personas kods: Deklarētā dzīvesvieta: turpmāk tekstā Sieviete, un partn

Līgums Nr. par medicīnisko apaugļošanu Rīgā 201_. gada sievietes vārds uzvārds Personas kods: Deklarētā dzīvesvieta: turpmāk tekstā Sieviete, un partn Līgums Nr. par medicīnisko apaugļošanu Rīgā 201_. gada sievietes vārds uzvārds_ Personas kods: Deklarētā dzīvesvieta: turpmāk tekstā Sieviete, un partnera vārds uzvārds_ Personas kods: Deklarētā dzīvesvieta:

Sīkāk

Pielikums

Pielikums Pielikums Ministru kabineta 2011.gada 4.oktobra noteikumiem Nr.763 Valsts statistikas pārskata paraugs (Pielikums MK 17.12.2013. noteikumu Nr.1491 redakcijā) BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU 2013. GADĀ Bāriņtiesas

Sīkāk

V.1.0. ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Pa

V.1.0. ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Pa Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām,

Sīkāk

Atalgojuma politika un prakse gadā Atalgojuma politika un prakse gadā Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes r

Atalgojuma politika un prakse gadā Atalgojuma politika un prakse gadā Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes r Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām,

Sīkāk

Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta not

Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta not Atvieglojumi personām ar I invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti 1. 2009.gada 4.augustā Ministru kabineta noteikumi Personām ar I invaliditātes Nr.872 Noteikumi

Sīkāk

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm 15.12.2009. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 304/49 ZIŅOJUMS par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm (2009/C 304/10)

Sīkāk

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība TUKUMA VAKARA UN NEKLĀTIENES VIDUSSKOLA Izglītības iestādes reģistrācijas Nr.4314900206 Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr.90001637109 Zemītes iela 5/1, Tukums, Tukuma novads, LV-3101 63129196 - direktors,

Sīkāk

Binocrit, INN-epoetin alfa

Binocrit, INN-epoetin alfa I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Binocrit 1 000 SV/0,5 ml šķīdums injekcijām pilnšļircē Binocrit 2 000 SV/1 ml šķīdums injekcijām pilnšļircē Binocrit 3 000 SV/0,3 ml šķīdums injekcijām pilnšļircē

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu C 39/10 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 8.2.2011. EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS LĒMUMS (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās

Sīkāk

Komisijas Lēmums (2011. gada 22. februāris) par finansēšanas lēmuma pieņemšanu gadam saistībā ar otro Kopienas rīcības programmu veselības aizsa

Komisijas Lēmums (2011. gada 22. februāris) par finansēšanas lēmuma pieņemšanu gadam saistībā ar otro Kopienas rīcības programmu veselības aizsa 3.3.2011. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 69/1 IV (Paziņojumi) EIROPAS SAVIENĪBAS IESTĀŽU UN STRUKTŪRU SNIEGTI PAZIŅOJUMI EIROPAS KOMISIJA KOMISIJAS LĒMUMS (2011. gada 22. februāris) par finansēšanas

Sīkāk

Microsoft Word - Fragmin šķ inj doc

Microsoft Word - Fragmin šķ inj doc LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM FRAGMIN šķīdums injekcijām 2500 SV/0,2 ml FRAGMIN šķīdums injekcijām 5000 SV/0,2 ml FRAGMIN 7500 SV /0,3 ml šķīdums injekcijām FRAGMIN 10 000 SV /0,4

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ Sociālās rehabilitācijas un institūcijām alternatīvu sociālās aprūpes pakalpojumu attīstība reģionos otrās kārtas otrā apakškārta 2011.gada maijs Nodarbinātības valsts aģentūras

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 IZM VISC Eiropas Sociālā fonda projekts Dabaszinātnes un matemātika SKOLOTĀJU STUDIJU PROGRAMMU NODARBĪBU MATERIĀLI DABASZINĀTŅU UN MATEMĀTIKAS DIDAKTIKĀ Latvijas Universitāte Liepājas Universitāte Daugavpils

Sīkāk

Microsoft Word - arkartas sede

Microsoft Word - arkartas sede Ar *** apzīmēts lēmums nav pieejams publiskai apskatei, jo satur informāciju par fizisko personu, kas aizsargāta saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu. LATVIJAS REPUBLIKA V A L K A S N O

Sīkāk

8

8 7. Obligātās kartes aizpildīšanas kārtība autoservisā Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par viņu stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, lai nodarbinātie ilgstoši

Sīkāk

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai Ventspils ielā 53, Rīgā, LV 1002 BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU GADĀ Bāriņtiesas nosaukums Pasta a

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai Ventspils ielā 53, Rīgā, LV 1002 BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU GADĀ Bāriņtiesas nosaukums Pasta a Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai Ventspils ielā 53, Rīgā, LV 12 BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU 214. GADĀ Bāriņtiesas nosaukums Pasta adrese P Ā R G A U J A S NOVADA BĀRIŅTIESA Pagastmāja,

Sīkāk

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētie finanšu instrumenti ir ilgtspējīgs un efektīvs veids,

Sīkāk

VALSTS SABIEDĪBAS AR IEROBEŽOTU ATBIDLĪBU „BĒRNU KLĪNISKĀ UNIVERSITĀTES SLIMNĪCA” DARBĪBAS PĀRSKATS PAR 2006

VALSTS SABIEDĪBAS AR IEROBEŽOTU ATBIDLĪBU „BĒRNU KLĪNISKĀ UNIVERSITĀTES SLIMNĪCA” DARBĪBAS PĀRSKATS PAR 2006 Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību Bērnu klīniskā universitātes slimnīca PĀRSKATS par 2018. gadu SATURS VALSTS SABIEDRĪBAS AR IEROBEŽOTU ATBILDĪBU BĒRNU KLĪNISKĀ UNIVERSITĀTES SLIMNĪCA VALDES ZIŅOJUMS...

Sīkāk

APSTIPRINĀTS Latvijas Sarkanā Krusta gada 30.janvārī padomes sēdē protokols Nr.18-2 NOLIKUMS Par biedrības Latvijas Sarkanais Krusts brīvprātīga

APSTIPRINĀTS Latvijas Sarkanā Krusta gada 30.janvārī padomes sēdē protokols Nr.18-2 NOLIKUMS Par biedrības Latvijas Sarkanais Krusts brīvprātīga APSTIPRINĀTS Latvijas Sarkanā Krusta 2018. gada 30.janvārī padomes sēdē protokols Nr.18-2 NOLIKUMS Par biedrības Latvijas Sarkanais Krusts brīvprātīgajiem un brīvprātīgo darbu 1. Vispārīgi noteikumi 1.1.

Sīkāk

Pielikums Ministru kabineta 2010.gada 5.maija noteikumiem Nr.407 Pulmonālās hipertensijas biedrība (organizācijas nosaukums) (organizācija

Pielikums Ministru kabineta 2010.gada 5.maija noteikumiem Nr.407 Pulmonālās hipertensijas biedrība (organizācijas nosaukums) (organizācija Pielikums Ministru kabineta 2010.gada 5.maija noteikumiem Nr.407 Pulmonālās hipertensijas biedrība (organizācijas nosaukums) 40008181693 (organizācijas reģistrācijas numurs) Iepriekšējā gada darbības pārskats

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - IRASA APHP CONSENSUS UZ no ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - IRASA APHP CONSENSUS UZ no ppt [Read-Only] [Compatibility Mode] Primārs hiperparatireoidisms. Asimptomātisks hiperparatireoidisms. 4 th Consensus Statement: Guidelines for the management of asymptomatic primary hyperparathyroidism Ingvars Rasa LOKMSA prezidents Mob.

Sīkāk

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr. 90009113532 Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis 63232110; fakss 63232130; e-pasts: dome@talsi.lv APSTIPRINĀTS

Sīkāk

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm C 449/46 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 1.12.2016. ZIŅOJUMS par Kopienas Augu šķirņu biroja 2015. gada pārskatiem ar Biroja atbildēm (2016/C 449/08) IEVADS 1. Kopienas Augu šķirņu biroju (turpmāk

Sīkāk

Izskatīts SIA Rīgas veselības centrs 2018.gada 30.novembra valdes sēdē (protokols Nr.38) SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts s

Izskatīts SIA Rīgas veselības centrs 2018.gada 30.novembra valdes sēdē (protokols Nr.38) SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts s Izskatīts SIA Rīgas veselības centrs 2018.gada 30.novembra valdes sēdē (protokols Nr.38) SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts starpperiodu pārskats par 2018. gada deviņiem mēnešiem

Sīkāk

European Commission

European Commission EIROPAS KOMISIJA PAZIŅOJUMS PRESEI Briselē, 2013. gada 3. maijā 2013. gada pavasara prognoze ES ekonomika lēnām atlabst no ieilgušas lejupslīdes Pēc ekonomikas lejupslīdes, kas bija raksturīga 2012. gadam,

Sīkāk

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību VIDZEMES SLIMNĪCA Drošākais atbalsts jūsu veselībai Vidzemē! 2018.GADS SKAITĻOS UN FAKTOS

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību VIDZEMES SLIMNĪCA Drošākais atbalsts jūsu veselībai Vidzemē! 2018.GADS SKAITĻOS UN FAKTOS Sabiedrība ar ierobežotu atbildību VIDZEMES SLIMNĪCA Drošākais atbalsts jūsu veselībai Vidzemē! 2018.GADS SKAITĻOS UN FAKTOS C Vidzemes slimnīca, 2019 2018. gads mums bijis intensīva darba, nozīmīgu jaunievedumu

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - VMF LATVIA 2018_2

Microsoft PowerPoint - VMF LATVIA 2018_2 SIA VMF LATVIA 2017.gada darbības rezultāti un uzdevumi 2018.gadam Jānis Buļs Valdes priekšsēdētājs SIA VMF LATVIA 23.03.2018. Esošie VMF LATVIA stratēģiskie mērķi 1. Nodrošināt efektīvu un ilgtspējīgu

Sīkāk

SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts starpperiodu pārskats par gada sešiem mēnešiem 2018

SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts starpperiodu pārskats par gada sešiem mēnešiem 2018 SIA Rīgas veselības centrs zvērināta revidenta nepārbaudīts starpperiodu pārskats par 2018. gada sešiem mēnešiem 2018 Peļņas vai zaudējumu aprēķins no 2018. gada 1. janvāra līdz 2018. gada 30. jūnijam

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija Migrācija mūsdienu pasaulē Migrācija ir iedzīvotāju pārvietošanās vienas valsts teritorijā vai pārceļošana no vienas valsts uz citu valsti. 2000.gadā pasaulē bija 175 miljoni migrantu. 2013.gadā migrantu

Sīkāk

Avision

Avision Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes Zīlīte NOLIKUMS 2017.gada 31.augustā Bauskā Nr.43 (prot.nr. 5, 5.punkts) Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo daļu, Vispārējās izglītības

Sīkāk

VALSTS FINANSĒTI SOCIĀLIE PAKALPOJUMI

VALSTS FINANSĒTI SOCIĀLIE PAKALPOJUMI VALSTS FINANSĒTI SOCIĀLIE PAKALPOJUMI Ministru kabineta noteikumi Nr.279 Noteikumi par kārtību, kādā persona saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijā, un prasībām

Sīkāk

Microsoft Word - Gada_parskats_PF_2018_sais

Microsoft Word - Gada_parskats_PF_2018_sais AS PIRMAIS SLĒGTAIS PENSIJU FONDS 2018. GADA PĀRSKATS (SAĪSINĀTS) ZIŅOJUMS PAR PENSIJU PLĀNU DARBĪBAS VEIDS Akciju sabiedrība Pirmais Slēgtais Pensiju Fonds (turpmāk Pensiju Fonds) ir viens no sešiem privātajiem

Sīkāk

BAUSKAS RAJONS

BAUSKAS RAJONS Vecumnieku novada Dome Vecumnieku Mūzikas un mākslas skola Reģ. Nr. 0470902281 Rīgas ielā 24C, Vecumniekos, Vecumnieku pagastā, Vecumnieku novadā, LV-3933 Tālrunis: 639 76386, fax: 639 76384, e-pasts:

Sīkāk

Valsts pētījumu programma

Valsts pētījumu programma Vienotas sociālās politikas attīstība Latvijā Baiba Bela (LU SZF, SPPI) SEMINĀRS LABKLĀJĪBAS MINISTRIJĀ PAR SOCIĀLĀS POLITIKAS PLĀNOŠANAS PILNVEIDI Valsts pētījumu programma 2014-2017 IEVADS Sociālās drošības

Sīkāk

LV C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS P

LV C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS P C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 26.10.2012. 7. PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS PUSES, ŅEMOT VĒRĀ to, ka saskaņā ar Līguma par Eiropas

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts APSTIPRINĀTS Gulbenes novada pašvaldības domes 2018. gada 28. jūnija sēdē, Protokols Nr.12, 7 Gulbenes 1. pirmsskolas izglītības iestādes NOLIKUMS Gulbenē Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo

Sīkāk

RSU PowerPointa prezentācijas standarta sagatave

RSU PowerPointa prezentācijas standarta sagatave Profesionālās pilnveides seminārs Ievads un semināra atklāšana Darba vides riska faktori pārtikas un dzērienu ražošanas nozarē Ivars Vanadziņš, Dr.med.,, Rīgas Stradiņa universitāte Kontakti: ivars.vanadzins@rsu.lv

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Komunikācijas veidi un tās kritēriji transpersonālā vidē Profesore Agita Ābele Komunikācijas īpatnības dažādās vidēs Profesionālās darbības vide Sociālo vienaudžu vide Masu mēdiju vide Etiķete Etiķete

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS Rīgā LĪGUMS Nr. B4-2016/229 par kanalizācijas cauruļvadu tīrīšanas ar augstspiediena iekārtu pakalpojumiem 2016. gada 15. augustā SIA Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, reģistrācijas Nr. 40003951628,

Sīkāk

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Juridiskā komiteja 11.11.2010 PAZIĥOJUMS KOMITEJAS LOCEKěIEM (26/2010) Temats: Zviedrijas Karalistes Riksdāga pamatots atzinums par grozīto priekšlikumu Eiropas Parlamenta

Sīkāk

Pārmērīgs līguma izpildes apgrūtinājums

Pārmērīgs līguma izpildes apgrūtinājums Pārmērīgs līguma izpildes apgrūtinājums Saturs: 1. Tēmas aktualitāte 2. Institūta būtība 3. Pārmērīgs līguma izpildes apgrūtinājums Latvijas civiltiesībās 4. Ideālās likuma redakcijas meklējumos 1 Tēmas

Sīkāk

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr.4313900189, Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr.65035929, fakss 65022206, e-pasts: ogres1vsk@ogresnovads.lv, www.ogres1v.lv Izglītojamo mācību

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikum

LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikum LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo

Sīkāk

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l KAS IR PĀRDEVĒJA JURIDISKĀ IZPĒTE UN KAD TĀ IR VAJADZĪGA? Guntars Zīle, zvērināts advokāts, Zvērinātu advokātu biroja Lejiņš, Torgāns un Partneri Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma

Sīkāk

Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārv

Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārv Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārvaldām aprūpi, ja uzskatāms, ka kāds pavada savas dzīves

Sīkāk

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr.4112901178 Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr. 63324284, tālr./fakss 63324169 e-pasts: varmesk@kuldiga.lv APSTIPRINĀTS Ar Kuldīgas

Sīkāk

BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījum

BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījum BĒRZPILS VIDUSSKOLAS NOLIKUMS Balvos KONSOLIDĒTS APSTIPRINĀTS ar Balvu novada Domes 2016.gada 10.novembra lēmumu (sēdes protokols Nr.14, 1. ) Grozījumi: 12.07.2018., prot.nr.9, 8. Grozījumi: 25.10.2018.,

Sīkāk

LU 68 Fizikas sekcija DocBook

LU 68 Fizikas sekcija DocBook Vispārizglītojošās e-fizikas materiālu augstas kvalitātes noformējuma izstrāde, izmantojot DocBook un LaTeX tehnoloģijas Arnis Voitkāns LU 68. konferences Fizikas didaktikas sekcija 5.02.2010. Kas ir augstas

Sīkāk

DPP

DPP IEVADS Darbības programma Infrastruktūra un pakalpojumi 2.prioritāte Teritoriju pieejamības un sasniedzamības veicināšana 2.2. pasākums IKT infrastruktūra un pakalpojumi Pašreizējā sabiedrības attīstības

Sīkāk

Atvieglojumi personām ar II invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta no

Atvieglojumi personām ar II invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti gada 4.augustā Ministru kabineta no Atvieglojumi personām ar II invaliditātes grupu Nr. Normatīvais akts Atvieglojumi personām ar invaliditāti 1. 2009.gada 4.augustā Ministru kabineta noteikumi Personām ar II invaliditātes Nr.872 Noteikumi

Sīkāk

Mācību sasniegumu vērtēšanas formas un metodiskie paņēmieni

Mācību sasniegumu vērtēšanas formas un metodiskie paņēmieni 3.pielikums Vērtēšanas formas (pēc vietas mācību procesā) Ievadvērtēšana mācību procesa sākumā pirms temata vai mācību priekšmeta apguves, nosakot izglītojamā zināšanu un prasmju apguves līmeni, lai pieņemtu

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS APSTIPRINĀTS ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2003. gada 3. jūnijs rīkojumu Nr. 262 PROFESIJAS STANDARTS Reģistrācijas numurs PS 0176 Profesija Psihologa asistents Kvalifikācijas līmenis 5 Nodarbinātības

Sīkāk

APSTIPRINU

APSTIPRINU APSTIPRINĀTS ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2002. gada 8.janvāra rīkojumu Nr. 10 PROFESIJAS STANDARTS Reģistrācijas numurs PS 0054 Profesija Viesnīcu servisa organizators Kvalifikācijas līmenis

Sīkāk

I Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini

I  Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini AIZKRAUKLES NOVADA PAŠVALDĪBA AIZKRAUKLES INTEREŠU IZGLĪTĪBAS CENTRS Spīdolas iela 11, Aizkraukle, Aizkraukles nov., LV-5101 Aizkrauklē Nolikums Nr.2017/9 APSTIPRINĀTS ar Aizkraukles novada domes 2017.gada

Sīkāk

Noraksts

Noraksts NORAKSTS Lieta Nr.A420800910 SKA-568/2013 SPRIEDUMS Rīgā 2013.gada 2.jūlijā sastāvā: Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šādā senatore L.Slica senatore J.Briede

Sīkāk

Energijas paterina vadibas sistemas ieviešana Rigas pašvaldibas eka s Jānis Šipkovs energodata.lv

Energijas paterina vadibas sistemas ieviešana Rigas pašvaldibas eka s Jānis Šipkovs energodata.lv Energijas paterina vadibas sistemas ieviešana Rigas pašvaldibas eka s Jānis Šipkovs energodata.lv Jānis Šipkovs (energodata.lv) = SIA Zedra valdes loceklis, RTU BF SGŪTI M.sc.ing Pieredze BMS jomā no 2002.g.

Sīkāk

Par Kredītu reģistra gada 4. ceturkšņa datiem Dalībnieki gada 31. decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t.

Par Kredītu reģistra gada 4. ceturkšņa datiem Dalībnieki gada 31. decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t. Par Kredītu reģistra 2018. gada ceturkšņa datiem Dalībnieki 2018. gada 3 decembrī Kredītu reģistrā (tālāk tekstā reģistrs) bija 96 dalībnieki, t.sk. 15 Latvijas Republikā reģistrētu kredītiestāžu, 5 ārvalstu

Sīkāk

(LS-4.1 veidne) Precizēts VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI IEVADA NOTEIKUMI Līgumā lietoto terminu definīcijas Līguma interpretācij

(LS-4.1 veidne) Precizēts VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI IEVADA NOTEIKUMI Līgumā lietoto terminu definīcijas Līguma interpretācij VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI IEVADA NOTEIKUMI...... 2 1. Līgumā lietoto terminu definīcijas... 2 2. Līguma interpretācija...... 2 3. Saziņa.......... 2 4. Apakšuzņēmēji......... 3 PASŪTĪTĀJA PIENĀKUMI...... 3

Sīkāk

Pielikums Nr

Pielikums Nr Rīgā, LĪGUMS Nr. B2-2018/ par papildu anestezioloģijas un neatliekamās medicīnas vienreizējas lietošanas medicīnisko preču un materiālu piegādi 2018.gada. SIA Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca,

Sīkāk

Draft_projectDoctor v3_Final

Draft_projectDoctor v3_Final Iekšējo un ārējo faktoru ietekme uz SIA «Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca» saimnieciskās darbības rezultātiem 2016.gada 24.februārī 1 2016.gada 26.janvāris K. Smilgas kungam SIA «Rīgas Austrumu

Sīkāk

Rīgā gada. aprīlī LĪGUMS Nr. LB-07/2014/180 Par iebūvējamā skapja piegādi un uzstādīšanu Latvijas Bankas ēkā Poruka prospektā 12, Jūrmalā (iepir

Rīgā gada. aprīlī LĪGUMS Nr. LB-07/2014/180 Par iebūvējamā skapja piegādi un uzstādīšanu Latvijas Bankas ēkā Poruka prospektā 12, Jūrmalā (iepir Rīgā 2014. gada. aprīlī LĪGUMS Nr. LB-07/2014/180 Par iebūvējamā skapja piegādi un uzstādīšanu Latvijas Bankas ēkā Poruka prospektā 12, Jūrmalā (iepirkums LB/2014/36) Latvijas Banka (tālāk tekstā PASŪTĪTĀJS)

Sīkāk

Microsoft Word - ZinojumsLV2015_2.doc

Microsoft Word - ZinojumsLV2015_2.doc Ziņojums par atklātu konkursu Rīgā 2015.gada 25.jūnijā Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs finanšu direktors Heino Spulģis Iepirkumu komisijas locekļi Oficiālo paziņojumu oficiālās publikācijas nodrošināšanas

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nodokļu administrēšanas attīstība Dace Pelēkā VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Konference «Revīzija, nodokļi un grāmatvedība 2017» 2017.gada 15.decembrī Deklarāciju iesniegšana kā tas notika

Sīkāk

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr.4313900189, Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr.65035929, fakss 65022206, e-pasts: ogres1vsk@ogresnovads.lv, www.ogres1v.lv Iekšējie noteikumi

Sīkāk

Entecavir Accord, INN-entecavir

Entecavir Accord, INN-entecavir I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Entecavir Accord 0,5 mg apvalkotās tabletes Entecavir Accord 1 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Entecavir Accord 0,5 mg apvalkotās

Sīkāk

Absolventi

Absolventi Latvijas lauku telpas attīstība vēsturiskā skatījumā Gatis Krūmiņš, dr.hist. 2014.gada 9.decembris Latvijas lauku telpas unikalitāte tās vēsturiskajā kontekstā Lauku telpas pārvaldības īpatnības Pēdējos

Sīkāk