VAT reimbursement in Cohesion - an error-prone and sub-optimal use of EU funds

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "VAT reimbursement in Cohesion - an error-prone and sub-optimal use of EU funds"

Transkripts

1 LV Ātrais stāvokļa apskats PVN atmaksa kohēzijas politikā: ES līdzekļu izlietojums pakļauts kļūdu riskam un nav optimāls gada novembris

2 2 Saturs Punkts Ievads Kas ir PVN, un kā tas darbojas? PVN attiecināmības noteikumi kohēzijas jomas izdevumos PVN atmaksa: tajā bieži sastopamas kļūdas, konsekvences trūkums un līdzekļu neoptimāls izlietojums Skaitļos izteiktas kļūdas, kas attiecas uz neattiecināma PVN atmaksu Nekonsekventa pieeja, izvērtējot, vai PVN ir attiecināmi izdevumi ES līdzekļu neoptimāls izlietojums, atmaksājot PVN publiskā sektora struktūrām Komisijas centieni uzlabot situāciju Kā bija līdz šim Kas varētu notikt nākamajā plānošanas periodā Glosārijs ERP darbinieku grupa

3 3 Ievads 01 Gada pārskatos par un gadu mēs norādījām uz to, ka kohēzijas jomā ir sarežģīta kārtība, lai noteiktu, vai PVN ir attiecināmi izdevumi, it īpaši, ja tas skar publiskā sektora struktūras 1. Šajā dokumentā ir sniegta sīkāka informācija, kas tādējādi papildinās apsvērumus un viedokļus, kuri formulēti Atzinumā Nr. 6/2018 par Komisijas priekšlikumu Kopīgo noteikumu regulai 2 attiecībā uz turpmāko pieeju pievienotās vērtības nodoklim. 02 Šajā nolūkā mēs analizējām rezultātus, ko esam ieguvuši, ticamības deklarācijas vajadzībām revidējot kohēzijas jomas izdevumus iepriekšējos gados. Pamatojoties uz veikto analīzi, mēs sniedzam pārskatu par galvenajām problēmām, ko konstatējām saistībā ar PVN: o o o atrasto skaitļos izsakāmo kļūdu pakārtotajiem iemesliem; nekonsekventu pieeju PVN; ES līdzekļu neoptimālu izlietojumu finanšu gada pārskats, punkts; ERP (2016): finanšu gada pārskats, punkts. 2 Sk punktu mūsu Atzinumā Nr. 6/2018.

4 4 Kas ir PVN, un kā tas darbojas? 03 PVN ir netiešais nodoklis, ko piemēro preču un pakalpojumu patēriņam, un to reglamentē dalībvalsts līmenī definēti noteikumi. PVN pamatlikme svārstās no 17 % Luksemburgā līdz 27 % Ungārijā. Lai nodrošinātu zināmu saskaņotību visā Eiropas Savienībā, gadā pieņemtajā PVN direktīvā 3 ir noteikta kopēja PVN sistēma, kas dalībvalstīm ir jāiestrādā savos tiesību aktos. 04 Nodokļa maksātāja 4 pienākums ir iekasēt PVN par darbībām (tirdzniecību), kas apliekamas ar nodokli, un iekasētās summas nodot valsts nodokļu iestādei. Nodokļa maksātājs savukārt var pieprasīt atmaksāt PVN, kas jau samaksāts par paša attiecīgajām iepirktajām precēm vai pakalpojumiem. 05 Ražošanas un/vai tirdzniecības procesa beigās valsts budžets saņem kopējo PVN summu, kas iekļauta galīgajā cenā. Galapatērētājam, kurš produktam nerada nekādu pievienoto vērtību, nav tiesību uz atmaksu, tāpēc tas sedz PVN kopējās izmaksas kā daļu no nopirkto produktu galīgās cenas (sk. 1. attēlu). 3 Padomes gada 28. novembra Direktīva 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu (OV L 347/1, ). 4 Parasti nodokļa maksātājs ir jebkura persona, kas patstāvīgi jebkurā vietā veic jebkuru saimniecisku darbību, neatkarīgi no šīs darbības mērķa vai rezultāta.

5 5 1. attēls. Kā darbojas PVN Piegādātāji piegādā izejmateriālus ražotājam Ražotājs izgatavo kafijas automātu Kafejnīca nopērk kafijas automātu Patērētāji dzer kafiju Cena Neto izmaksas PVN 0 Cena Neto izmaksas PVN Cena Neto izmaksas PVN Cena Neto izmaksas PVN Maksājums nodokļu iestādei (PVN pamatlikme 22 %) Izmaksāts: Atmaksāts: Izmaksāts: Atmaksāts: Izmaksāts: Atmaksāts: Nodokļu iestāde saņem: No piegādātāja No ražotāja No kafejnīcas Kopā Avots: Eiropas Revīzijas palāta.

6 6 PVN attiecināmības noteikumi kohēzijas jomas izdevumos 06 ES izdevumos bieži vien ietilpst ar preču un pakalpojumu iegādi saistīto izmaksu subsidēšana. Ar to saistītais PVN var sasniegt piekto daļu no projekta izmaksām (sk. 03. punktu). Tādējādi pieeja PVN ir ļoti svarīga saistībā ar to izdevumu attiecināmību, kas līdzfinansēti no ES budžeta. 07 No kohēzijas politikas līdzekļiem atmaksā to saņēmēju izdevumus, kuri atbilst ES un valsts attiecināmības noteikumiem. PVN ir viena no nedaudzajām jomām, kurā attiecināmības principi ir definēti ES līmenī. Tie ir saglabājušies gandrīz nemainīgi kopš gada 5. Principā līdzfinansējuma gadījumā PVN izdevumi ir attiecināmi tikai tad, ja tie nav atgūstami saskaņā ar valsts tiesību aktiem PVN jomā Līdzīgi kā iepriekšējos plānošanas periodos arī Kopīgo noteikumu regulā (KNR) gadam termins atgūstams ir lietots kā attiecināmības kritērijs. Tas nozīmē, ka gadījumos, ja saņēmēji var atgūt PVN, tās nav attiecināmas izmaksas, neatkarīgi no tā, vai viņi faktiski atgūst PVN. Tādējādi tiem saņēmējiem, kas nav PVN maksātāji un līdz ar to nevar to atgūt, šāds pievienotās vērtības nodoklis principā ir attiecināmas izmaksas. 09 Eiropas Savienības Tiesa divos gadā publicētajos nolēmumos 7 ieviesa plašāku atgūstamības jēdziena interpretāciju. Tā secināja, ka saņēmēja nodokļa maksātāja statusa formāla izpēte nav pietiekama, lai pamatotu lēmumu par PVN 5 7. norma: PVN un citi nodokļi un nodevas, Komisijas gada 28. jūlija Regula (EK) Nr. 1685/2000, ar ko paredz sīki izstrādātus īstenošanas noteikumus Padomes Regulai (EK) Nr. 1260/1999 attiecībā uz izdevumu kompensējamību Struktūrfondu līdzfinansētās darbībās (OV L 193, , lpp.). 6 Eiropas Parlamenta un Padomes gada 17. decembra Regula (ES) Nr. 1303/2013, ar ko paredz kopīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu, Kohēzijas fondu, Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondu un vispārīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu, Kohēzijas fondu un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondu un atceļ Padomes Regulu (EK) Nr. 1083/2006 (OV L 347, , 320. lpp.), 69. panta 3. punkts. 7 Lietas T-89/10 un T-407/10, Ungārija/Komisija, Vispārējās tiesas gada 20. septembra spriedums.

7 7 atgūstamību un tādējādi tā attiecināmību. Arī dalībvalstu iestādēm ir jāņem vērā līdzfinansētā projekta darbības struktūra, kurā var ietilpt dažādas vienības. Tas nozīmē, ka pat tad, ja publiska iestāde, kas nav nodokļu maksātāja, saņem ES atbalstu kādas infrastruktūras daļas būvniecībai, attiecīgo PVN ir jāuzskata par atgūstamu, ja infrastruktūru apsaimnieko/apsaimniekos cita iestāde, kura no galalietotājiem iekasē maksu, tostarp PVN. 1. izcēlumā ir aprakstīta lieta un sniegts skaidrojums par Eiropas Savienības Tiesas juridiski saistošo interpretāciju attiecībā uz PVN atgūstamību. 1. izcēlums Eiropas Savienības Tiesas spriedums par neatgūstamu PVN Ungārijā kāds 100 % valstij piederošs kopuzņēmums valsts uzdevumā pārvalda automaģistrāles būvdarbus. Pēc darbu pabeigšanas īpašumtiesības bez maksas tiek nodotas citai publiskai iestādei, kura pārvalda valsts īpašumu. Vēl viens valstij piederošs uzņēmums apsaimnieko automaģistrāli un iekasē nodevas, tostarp PVN. Uzņēmums, kas pārvalda būvdarbus, saņēma ES atbalstu un attiecināmo izdevumu īpatsvara aprēķinā ņēma vērā gan infrastruktūras kopējās izmaksas (ieskaitot PVN), gan ienākumus no nodevu ieņēmumiem. Tā kā tas neveic komerciālas darbības, tas uzskatīja, ka PVN ir attiecināmi izdevumi, un pieprasīja attiecīgu atlīdzības maksājumu. Tomēr Komisija uzskatīja, ka PVN ir faktiski atgūstams saskaņā ar šo kārtību caur uzņēmumu, kas iekasē nodevas, un tāpēc nav attiecināms. ES Tiesa apstiprināja Komisijas viedokli. Avots: Eiropas Revīzijas palātas veiktais Lietas T-89/T kopsavilkums.

8 8 PVN atmaksa: tajā bieži sastopamas kļūdas, konsekvences trūkums un līdzekļu neoptimāls izlietojums 10 Veicot revīzijas ticamības deklarācijas vajadzībām, mēs konstatējām problēmas, kuras attiecas uz PVN attiecināmību un bieži radīja kļūdas, ko mēs izteicām skaitļos. Mēs konstatējām arī gadījumus, kad pieeja PVN kā attiecināmām izmaksām nebija konsekventa gan dalībvalsts iekšienē, gan dalībvalstu starpā, un situācijas, kad PVN atmaksa nepārprotami izraisīja ES līdzekļu neoptimālu izlietojumu attiecībā uz pareizu finanšu vadību. Lielākā daļa šādu gadījumu bija vērojama, ja ES atbalsta saņēmēji bija publiskā sektora struktūras. 11 Turpmākajos punktos ir sniegti mūsu veiktās analīzes rezultāti, ko ieguvām, pārbaudot projektus iepriekšējo ticamības deklarāciju vajadzībām, kā arī mūsu konstatējumu detalizēts izklāsts. Skaitļos izteiktas kļūdas, kas attiecas uz neattiecināma PVN atmaksu 12 Revīzijās ticamības deklarācijas vajadzībām no gada līdz gadam esam pārbaudījuši 561 darījumu. 73 % gadījumu ES atbalsta saņēmēji bija publiskā sektora struktūras. Mēs izteicām skaitļos 94 kļūdas, no tām 20 (21 %) bija saistītas ar neattiecināma PVN atmaksu. Gandrīz visas šīs kļūdas (95 %) attiecās uz publiskā sektora struktūrām. 2. attēlā ir atspoguļotas mūsu atklātās ar PVN saistītās kļūdas procentuālā izteiksmē no visām skaitļos izteiktajām kļūdām 2015., un gadā.

9 9 2. attēls. Konstatējumi saistībā ar PVN ticamības deklarācijas vajadzībām veiktajās revīzijās no gada līdz gadam KOPĀ 21 % no visiem konstatējumiem, ko izteicām skaitļos % no visiem konstatējumiem, ko izteicām skaitļos % no visiem konstatējumiem, ko izteicām skaitļos % no visiem konstatējumiem, ko izteicām skaitļos 0 % 5 % 10 % 15 % 20 % 25 % % no konstatējumiem saistībā ar PVN % no konstatējumiem, ko izteicām skaitļos Avots: Eiropas Revīzijas palāta. 13 Mēs atklājām, ka 14 gadījumos saņēmēji deklarēja neatmaksātu PVN kā izmaksas, lai gan saņēmējam vai galasaņēmējam bija tiesības to atgūt, t. i., PVN bija atgūstams. Sešos gadījumos saņēmēji prasīja PVN atmaksu, pamatojoties tikai uz formālu saņēmēja statusa pārbaudi. Šajos gadījumos ne saņēmējs, ne dalībvalsts iestādes neatzina, ka līdzfinansētās darbības struktūra faktiski ļāva atgūt PVN. Tas nozīmē, ka nebija tiesību atmaksāt PVN. 3. attēlā ir atspoguļoti dažādi mūsu atklāto kļūdu veidi un sniegti dažādu gadījumu piemēri.

10 10 3. attēls. Ar PVN saistīto kļūdu veidi ticamības deklarācijas vajadzībām veiktajās revīzijās un piemēri 14 gadījumi Saņēmējam/galasaņēmējam ir tiesības saņemt PVN atmaksu (pilnībā vai daļēji) Polijā vadošā iestāde parakstīja dotācijas nolīgumus, lai palīdzētu maziem uzņēmumiem iepirkt iekārtas, un kopējais mērķis bija mazināt bezdarbu. Ja saņēmēji norādīja, ka tie neplāno atgūt PVN, vadošā iestāde uzskatīja, ka PVN izdevumi ir attiecināmi līdzfinansējuma gadījumā. Tas bija nepareizi, jo saņēmēji bija reģistrēti kā PVN maksātāji, un PVN izdevumi faktiski bija atgūstami. Saņēmējs nav nodokļu maksātājs, bet radušās projekta izmaksas saistībā ar komerciālu (proti, ar nodokli apliekamu) darbību, tāpēc PVN ir atgūstams 2 gadījumi Vietējā iestāde Vācijā saņēma līdzfinansējumu, lai renovētu un paplašinātu daudzfunkcionālu sporta halli un sporta laukumu brīvā dabā. Infrastruktūra pieder iestādei, un to izmanto daļēji (aptuveni vienu trešdaļu no laika) vietējā skola un daļēji (divas trešdaļas laika) sporta klubi, kuri iekasē stundas maksu par treniņiem un sacensībām. Lai gan Vācijas federālā augstākā tiesa bija pasludinājusi spriedumu par šo jautājumu, saņēmējs projektu neklasificēja kā komerciālu darbību un neatzina, ka PVN ir atgūstams un tāpēc neattiecināms. PVN izmaksas radušās saistībā ar infrastruktūru, kura vēlāk iekasēja maksu par tās izmantošanu, piemērojot PVN galalietotājiem (sk. Eiropas Savienības Tiesas lietu 1. izcēlumā). 4 gadījumi Vienā gadījumā četras iestādes kopīgi saņēma ERAF finansējumu pārrobežu projektam, kura mērķis bija uzlabot dzeramā ūdens kvalitāti un notekūdeņu attīrīšanu Bulgārijā un Grieķijā. Revidētais partneris (Bulgārijas pašvaldība) atzina, ka notekūdeņu infrastruktūras būvniecībā PVN ir attiecināmi izdevumi. Tomēr PVN, kas samaksāts par jaunu infrastruktūru, par kuru no lietotājiem iekasēs maksu, faktiski ir atgūstams un tāpēc nav attiecināms līdzfinansējuma gadījumā. Avots: Eiropas Revīzijas palāta. Nekonsekventa pieeja, izvērtējot, vai PVN ir attiecināmi izdevumi 14 PVN kā attiecināmu izdevumu atmaksa no ES budžeta zināmā mērā ir atkarīga no projekta struktūras, un šajā jomā dalībvalstu iestādes var brīvi lemt. Konkrēta projekta īstenošanu (piemēram, saistībā ar infrastruktūru) dažādās dalībvalstīs var organizēt atšķirīgi, tāpēc Eiropas Savienībā pieeja PVN nav konsekventa. 15 Dažas dalībvalstis infrastruktūras projektu īstenošanu uztic konkrētam nolūkam izveidotām struktūrām. Parasti tās pilnībā pieder valsts, reģionālām vai vietējām iestādēm, taču darbojas saskaņā ar privāta uzņēmuma tiesisko regulējumu. Šādos gadījumos publiskais uzņēmums ir PVN maksātājs, un tādējādi PVN uzskatāms par atgūstamu un neattiecināmu ES līdzekļu saņemšanai.

11 11 16 Citos gadījumos ES atbalsta tiešais saņēmējs ir valsts, reģionālā vai vietējā iestāde (vai to pakļautībā esoša struktūra). Tā kā publiskā sektora struktūras parasti neatgūst PVN, šos izdevumus var atmaksāt dalībvalstij no ES līdzekļiem. 17 Mūsu revidētās dalībvalstu dažādās īstenotājstruktūras autoceļu nozarē 8 ir apkopotas 1. tabulā. Tajā redzams, ka 73 % gadījumu dalībvalstis darbojas tādā sistēmā, kur PVN ir attiecināms. 1. tabula. Saņēmēju tipi un PVN attiecināmība autoceļu nozarē Dalībvalsts 1 Publiska aģentūra vai fonds (vai tml.) Valsts, reģionāla vai vietēja iestāde Publiskā sektora struktūra Bulgārija Attiecināms Čehijas Republika Attiecināms Attiecināms Vācija Attiecināms PVN attiecināmība autoceļu infrastruktūras projektos (% no revidēto autoceļu projektu skaita) Igaunija Attiecināms Spānija Attiecināms Grieķija Attiecināms /neattiecināms Neattiecināms 27% Ungārija Neattiecināms Itālija Attiecināms Neattiecināms Latvija Attiecināms 73% Malta Attiecināms Polija Attiecināms Attiecināms Portugāle Neattiecināms Rumānija Neattiecināms Neattiecināms PVN Attiecināms PVN Slovēnija Neattiecināms Slovākija Attiecināms 1 Sarakstā neietvertās dalībvalstis vai nu nebija iekļautas izlasē, vai arī mēs tajās nepārbaudījām autoceļu infrastruktūras projektus. Avots: Eiropas Revīzijas palāta. 18 Mēs konstatējām arī situācijas, kad tāda paša tipa saņēmējs par tāda paša veida projektu, kas īstenots vienā dalībvalstī, izmantoja atšķirīgu pieeju PVN, kā atspoguļots 2. izcēlumā. Šāda nekonsekventa nodokļu tiesību aktu interpretācija rada nenoteiktību attiecībā uz izdevumu attiecināmību. 8 Tas pats attiecas uz cita veida infrastruktūrām, piemēram, dzelzceļu.

12 12 2. izcēlums. Nekonsekventas pieejas piemērs saistībā ar PVN atmaksas pieprasījumu pētniecības infrastruktūras būvdarbos Veicot revīzijas ticamības deklarācijas vajadzībām, mēs pārbaudījām četrus projektus, kas saistīti ar pētniecības infrastruktūras būvdarbiem Čehijas Republikā. Saņēmējas bija četras valsts universitātes dažādās pilsētās. Katrai universitātei bija atšķirīga pieeja PVN, tāpēc atšķīrās tā PVN daļa, ko tās uzskatīja par attiecināmām izmaksām. Lai gan uz visām mācību iestādēm attiecas vieni tiesību akti, neatgūtā PNV daļa svārstījās no 23 % līdz 100 %. Čehijas Republikas iestādes pieņēma saņēmēja neatgūto un deklarēto PVN kā attiecināmas izmaksas, taču nenovērtēja faktiski atgūstamo summu. Atšķirīgās pieejas galvenais iemesls bija tas, ka katra universitāte dažādi interpretēja valsts nodokļu tiesību aktus, īpaši tas attiecās uz jēdzienu saimnieciska darbība un to, kā tas būtu jāpiemēro, lai aprēķinātu proporcionālu nodokļa samazinājumu. Avots: Eiropas Revīzijas palāta. ES līdzekļu neoptimāls izlietojums, atmaksājot PVN publiskā sektora struktūrām 19 Parasti publiskā sektora struktūras tiek uzskatītas par galapatērētājām, proti, tām nav tiesību uz PVN atmaksu par darbībām, ko tās veic kā valsts iestādes (piemēram, izglītība, veselības aprūpe vai sociālie pakalpojumi). Komisija un dalībvalstis uzskata, ka šādos gadījumos PVN faktiski sedz publiskā sektora struktūra kā saņēmēja, tāpēc tie ir attiecināmi izdevumi. 20 Tomēr PVN, ko publiskā sektora struktūras deklarē kā izdevumus, nav dalībvalsts neto izdevumi. Tā tas ir īpaši tajos gadījumos, kad valsts valdība īsteno lielus infrastruktūras projektus, piemēram, ar ministrijas vai kādas tās tiešā pakļautībā esošas struktūras starpniecību. Tās var deklarēt PVN kā attiecināmus izdevumus, jo ministrija to nevar atgūt (sk. 16. punktu), un ES to atmaksā dalībvalsts iestādēm. Tomēr arī valsts budžets saņem PVN ieņēmumus caur parasto nodokļu sistēmu. 21 No ES līdzekļiem atlīdzinātā summa pat var pārsniegt faktiskās projekta izmaksas bez PVN, respektīvi, valsts budžeta kopējie ieņēmumi ir lielāki nekā faktiskie izdevumi (sk. piemēru 4. attēlā). Tā notiek, ja valsts daļa projekta finansēšanā ir mazāka par PVN

13 13 likmi 9. Pašreizējā plānošanas periodā tas ir īpaši būtiski Kohēzijas fondam, no kura finansē lielus infrastruktūras projektus un no kura piešķirtā ES līdzfinansējuma likme lielākajai daļai projektu ir 80 % vai vairāk Uzskatām, ka no pareizas finanšu pārvaldības viedokļa tas nav optimāls ES līdzekļu izlietojums un nerada pievienoto vērtību. Pamatojoties uz projektu izlasi, ko pārbaudījām no gada līdz gadam, mēs lēšam, ka aptuveni 750 miljoni EUR no deklarētajiem PVN izdevumiem ir saistīti ar publiskā sektora struktūru īstenotiem projektiem. Apmēram puse no šīs summas attiecas uz Kohēzijas fonda projektiem, kuru līdzfinansēšanas likme ir augstāka par 80 %. 9 Dalībvalstis var brīvi noteikt līdzfinansējuma likmi projekta līmenī, ja vien tās nepārsniedz vidējo līdzfinansējuma likmi, kas noteikta darbības programmas prioritārajam virzienam % mūsu izlasē iekļauto Kohēzijas fonda projektu līdzfinansējuma likme bija 80 % vai vairāk. ERAF projektos bija tikai 50 % šādu projektu.

14 14 4. attēls. PVN izdevumu pārmērīga kompensēšana Saņēmējs: centrālā valdība (Transporta ministrija) Projekts: bezmaksas automaģistrāle PVN pamatlikme: 21 % ES līdzfinansējums projektam: 85 % IZDEVUMI PĀRPALIKUMS IENĀKUMI Kopā: Kopā: VALSTS BUDŽETS Neto izmaksas: % no projekta kopējiem izdevumiem ES līdzfinansējums: PVN: PVN: Avots: Eiropas Revīzijas palāta.

15 15 Komisijas centieni uzlabot situāciju Kā bija līdz šim 23 Komisija mēģināja risināt ar PVN atgūšanu saistītos jautājumus savā priekšlikumā Kopīgo noteikumu regulai gadam ESI fondiem 11. Lai gan saskaņā ar attiecināmības pamatprasību PVN var atmaksāt tikai tad, ja tas nav atgūstams, priekšlikumā bija ierosināts izslēgt tāda PVN atmaksu, ko maksājušas ar nodokli neapliekamas personas, kā noteikts PVN direktīvā (parasti publiskā sektora struktūras), vai kas samaksāts par infrastruktūras projektiem. Regulas apstiprinātajā galīgajā redakcijā likumdevēji šo iespēju nepaturēja. 24 Mēs ierosinājām Komisijai (2015. gadā) skaidrot atgūstamā PVN jēdzienu, lai izvairītos no nekonsekventas interpretācijas un ES līdzekļu neoptimāla izlietojuma, īpaši publiskā sektora saņēmēju gadījumā. Atsaucoties uz mūsu ieteikumu, Komisija sagatavoja norādījumus par šo tēmu un tos publicēja gada novembrī Komisijas norādījumi ir visaptverošs dokuments, kurā izklāstīti PVN attiecināmības nosacījumi saskaņā ar kohēzijas politikas noteikumiem gada plānošanas periodā. Tajos ir skaidroti principi, kas jāpiemēro, novērtējot PVN attiecināmību, un precizēts, kā novērtēt PVN attiecināmību dažādos gadījumos (īpaši kā interpretēt Eiropas Savienības Tiesas judikatūru). Tomēr PVN attiecināmība kohēzijas jomā joprojām ir sarežģīts jautājums, un savos norādījumos Komisija uzsver, ka galīgo nostāju tā pieņems katrā gadījumā atsevišķi, ņemot vērā dažādu darbību raksturlielumus. 26 Pārskatā par gadu mēs arī ieteicām Komisijai ierosināt tiesību aktu grozījumus Kopīgo noteikumu regulā periodam pēc gada, kuri izslēgtu PVN atmaksu publiskā sektora struktūrām no ES līdzekļiem. Taču Komisija ierosināja vienkāršotu noteikumu par PVN attiecināmību gan publiskiem, gan privātiem atbalsta 11 COM(2011) 0615 galīgā redakcija, 59. panta 3. punkta c) apakšpunkts. 12 Guidance note on Conditions for eligibility of VAT under Cohesion policy rules in the programming period [Norādījumi par PVN attiecināmības nosacījumiem saskaņā ar kohēzijas politikas noteikumiem gada plānošanas periodā], SWD(2018)459 final.

16 16 saņēmējiem 13. Saskaņā ar šo noteikumu PVN (neatkarīgi no tā, vai tas ir atgūstams vai nav) atmaksā, ja projekta kopējās izmaksas nepārsniedz 5 miljonus EUR. Projektiem, kuru izmaksas ir lielākas par šo robežvērtību, jebkurš PVN (tostarp neatgūstamais) nav attiecināms. Kas varētu notikt nākamajā plānošanas periodā 27 Komisijas priekšlikums sniedz lielāku juridisko noteiktību nekā iepriekšējos plānošanas periodos un principā to ir vienkāršāk piemērot. Tomēr mums nav skaidrs iemesls, kāpēc robežlielums tika noteikts 5 miljonu EUR līmenī. 28 Turklāt priekšlikumā nav novērsts ES līdzekļu neoptimāls izlietojums projektos, kas nepārsniedz 5 miljonus EUR: o o publiskā sektora struktūrām arī turpmāk no ES līdzekļiem tiks atmaksāts PVN, kas dalībvalstīm nerada īstas izmaksas; no ES budžeta tiks atmaksāts PVN arī tiem projektiem, kuros tas neveido faktiskas izmaksas saņēmējam (piemēram, privāti uzņēmumi var atgūt PVN). 29 Ierosinātā KNR piešķir dalībvalstu iestādēm ievērojamu rīcības brīvību projekta apjoma noteikšanā. Tāpēc saņēmēji varētu mākslīgi noteikt projektu summu zem 5 miljonu EUR robežvērtības, lai palielinātu iespēju saņemt ES finansējumu Turklāt Komisijas priekšlikums par kohēzijas politiku gadam nav saskaņots ar noteikumiem, ko piemēro citām politikas jomām. Finanšu regulā, kurā izklāstīti ES budžeta finanšu noteikumi, ir precizēts, kāda pieeja jāpiemēro PVN, ja 13 Priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai, ar ko paredz kopīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu Plus, Kohēzijas fondu un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondu un finanšu noteikumus attiecībā uz tiem un uz Patvēruma un migrācijas fondu, Iekšējās drošības fondu un Robežu pārvaldības un vīzu instrumentu, COM(2018) 375 final, 58. panta 1. punkta c) apakšpunkts. 14 Projektā, kura budžets ir 8 miljoni EUR, saņēmējam neatmaksā PVN. Tomēr, ja saņēmējs izveido divus projektus, katru 4 miljonu EUR vērtībā, PVN būs attiecināms abiem projektiem. Ja līdzfinansējuma likme ir 70 % un PVN likme 20 %, saņemtās dotācijas starpība vienā un otrā gadījumā būs aptuveni 1 miljons EUR.

17 17 Komisija tieši pārvalda dotācijas 15. PVN ir attiecināms tikai tad 16, ja tas saskaņā ar piemērojamiem valsts PVN tiesību aktiem nav atgūstams un ja to maksā labuma guvējs, izņemot personu, kas nav nodokļa maksātāja PVN direktīvas nozīmē. Tādējādi publiskā sektora struktūras (valstis, reģionālas un vietējas pārvaldes iestādes, kā arī citas struktūras, kas ir publisko tiesību subjekti) parasti nevar deklarēt PVN kā attiecināmas izmaksas. 31 Tāpēc atkārtojam, ka gada pārskatā 17 formulētais ieteikums izslēgt PVN atmaksu publiskā sektora struktūrām no ES fondiem samazina kļūdu risku kohēzijas jomas izdevumos un nodrošina labāku ES līdzekļu izlietojumu no pareizas finanšu vadības viedokļa. 32 Saskaņā ar juridisko kontekstu, kas bija pamatā mūsu ieteikumam (sk. 07. un 08. punktu), un argumentāciju, kura izklāstīta Atzinuma Nr. 6/ punktā, PVN jāatmaksā tikai nelielam skaitam privātu struktūru, kuras nevar atgūt PVN, proti, ja šis nodoklis rada patiesas izmaksas Eiropas Parlamenta un Padomes gada 18. jūlija Regula (ES, Euratom) 2018/1046 par finanšu noteikumiem, ko piemēro Savienības vispārējam budžetam, ar kuru groza Regulas (ES) Nr. 1296/2013, (ES) Nr. 1301/2013, (ES) Nr. 1303/2013, (ES) Nr. 1304/2013, (ES) Nr. 1309/2013, (ES) Nr. 1316/2013, (ES) Nr. 223/2014, (ES) Nr. 283/2014 un Lēmumu Nr. 541/2014/ES un atceļ Regulu (ES, Euratom) Nr. 966/2012, 186. panta 4. punkts (OV L 193, , lpp.). Šie noteikumi ir tādi paši kā attiecināmības noteikumi, kas definēti atceltās Regulas Nr. 966/ panta 3. punkta c) apakšpunktā un 187. pantā Komisijas Deleģētajā regulā Nr. 1268/2012 par noteikumu piemērošanu. 16 Izņēmumi ir norādīti Finanšu regulas 186. panta 4. punktā. 17 Sk. Palātas gada pārskatu, un punktu, kā arī 2. ieteikumu. 18 Pamatojoties uz ticamības deklarācijas vajadzībām pārbaudīto 561 projektu no gada līdz gadam, esam aplēsuši, ka no visiem saņēmējiem tikai 0,2 % privātu struktūru nevarēja atgūt PVN.

18 18 Par ERP gada pārskatiem un ātrajiem stāvokļa apskatiem Gada pārskatos mēs apkopojam atziņas par ES finanšu pārvaldību minētajā gadā un formulējam ierosinājumus tās uzlabošanai. Ar tiem mēs palīdzam Eiropas Parlamentam un Padomei uzraudzīt, kā tiek izlietoti ES līdzekļi. Ātrajos stāvokļa apskatos netiek izmantots jauns revīzijas darbs un netiek formulēti jauni revīzijas konstatējumi un ieteikumi. Tajos ir izklāstīti zināmi fakti par konkrētām tēmām un ir sniegta koncentrēta analīze, kas palīdz izprast attiecīgos jautājumus. Ar revidentu grupu var sazināties, izmantojot šādu adresi:

19 19 Glosārijs Atmaksāšana: tā ne vienmēr nozīmē naudas plūsmu un var izpausties kā samazināts tirdzniecības nodoklis. Kohēzija: saīsināts Daudzgadu finanšu shēmas (DFS) 1.b apakškategorijas Ekonomikas, sociālā un teritoriālā kohēzija apzīmējums. Kohēzijas politikas finansējums: gada plānošanas periodā tas ietilpa Eiropas Strukturālo un investīciju (ESI) fondos. Nodokļa maksātājs: parasti uzņēmums, individuālais komersants vai cits profesionālas darbības veicējs. Publiskā sektora struktūras: valsts, reģionālā vai vietējā pārvaldes iestāde vai jebkura cita struktūra, kas ir publisko tiesību subjekts. PVN pamatlikme: likme, ko ES dalībvalsts piemēro visām precēm un pakalpojumiem, kas nav atbrīvoti no nodokļa. Ievērojot konkrētus nosacījumus, dalībvalsts var piemērot precēm un pakalpojumiem samazinātas likmes.

20 20 ERP darbinieku grupa Šo ātro stāvokļa apskatu pieņēma ERP locekles Iliana Ivanova vadītā II apakšpalāta, kas revidē izdevumu jomas, kuras saistītas ar ieguldījumu kohēzijai, izaugsmei un iekļautībai. Šā dokumenta sagatavošanu vadīja ERP loceklis Tony Murphy, un viņam palīdzēja biroja vadītājs Wolfgang Stolz, biroja atašejs Brian Murphy, biroja asistents Peter Borsos, atbildīgais vadītājs Juan Ignacio Gonzalez Bastero un darbuzdevuma vadītāja Orsolya Szarka. Lingvistisko atbalstu sniedza Mark Smith.

21 Pēdējos gados savos gada pārskatos esam norādījuši uz vairākām kļūdām un nepilnībām, kas saistītas ar pieeju pievienotās vērtības nodoklim (PVN) kohēzijas jomā, ja tas uzskatāms par attiecināmām izmaksām. Šā stāvokļa apskata mērķis ir papildināt apsvērumus, kas izteikti saistībā ar PVN mūsu gada pārskatos, un viedokli, ko esam formulējuši Atzinumā Nr. 6/2018. Izmantojot rezultātus un datus, kas iegūti iepriekšējās revīzijās, kuras veiktas ticamības deklarācijas vajadzībām, mēs analizējām, kāda ir saikne starp PNV atgūstamību un attiecināmību. Mēs sniedzam pārskatu par konstatētajām kļūdām un konsekvences trūkumu un norādām uz gadījumiem, kad ES līdzekļi nav izlietoti optimāli tāpēc, ka PVN atgūstamība tiek interpretēta ļoti plaši, īpaši tad, ja ES atbalstu saņem publiskā sektora struktūras. Pamatojoties uz mūsu veikto analīzi un saskaņā ar mūsu iepriekšējiem ieteikumiem, ceram, ka Komisija un likumdevēji varētu apsvērt PVN attiecināmības noteikumu pārskatīšanu. Tomēr centieniem vienkāršot noteikumus jāsaskan ar ES līdzekļu pareizas finanšu pārvaldības principiem. Jūs varat sazināties ar revīzijas darba grupu, izmantojot šādu adresi: EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA 12, rue Alcide De Gasperi 1615 Luxembourg LUXEMBOURG Tālrunis: Uzziņām: eca.europa.eu/lv/pages/contactform.aspx Tīmekļa vietne: eca.europa.eu Eiropas Savienība, 2018 Lai izmantotu vai reproducētu fotoattēlus vai citus materiālus, uz kuriem neattiecas Eiropas Savienības autortiesības, atļauja jālūdz tieši autortiesību īpašniekam.

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm C 449/46 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 1.12.2016. ZIŅOJUMS par Kopienas Augu šķirņu biroja 2015. gada pārskatiem ar Biroja atbildēm (2016/C 449/08) IEVADS 1. Kopienas Augu šķirņu biroju (turpmāk

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.9.2016. COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu, un ziņojums, lai atvieglotu Savienībai, tās dalībvalstīm

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305 EIROPAS KOMISIJA Briselē, 7.12.2018 COM(2018) 817 final 2018/0414 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko Regulas (ES) Nr. 1305/2013 un (ES) Nr. 1307/2013 groza attiecībā uz konkrētiem

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt EIROPAS KOMISIJA Briselē, 10.8.2017. COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt deleģētos aktus, kas Komisijai piešķirtas ar Eiropas

Sīkāk

DUMMY

DUMMY 14.11.2013. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 331/1 IV (Paziņojumi) EIROPAS SAVIENĪBAS IESTĀŽU UN STRUKTŪRU SNIEGTI PAZIŅOJUMI REVĪZIJAS PALĀTA Saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību

Sīkāk

COM(2014)520/F1 - LV (annex)

COM(2014)520/F1 - LV (annex) EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.7.2014. COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 PIELIKUMI dokumentam KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI Energoefektivitāte un tās ieguldījums enerģētiskajā drošībā

Sīkāk

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm 15.12.2009. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 304/49 ZIŅOJUMS par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm (2009/C 304/10)

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 735 final KOMISIJAS PAZIŅOJUMS PADOMEI par tāda nolīguma panākšanu, ar kuru Eiropas Savienībai piešķir

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 735 final KOMISIJAS PAZIŅOJUMS PADOMEI par tāda nolīguma panākšanu, ar kuru Eiropas Savienībai piešķir EIROPAS KOMISIJA Briselē, 25.11.2016. COM(2016) 735 final KOMISIJAS PAZIŅOJUMS PADOMEI par tāda nolīguma panākšanu, ar kuru Eiropas Savienībai piešķir īpašu statusu Starptautiskajā Vīnkopības un vīna organizācijā

Sīkāk

PR_Dec_Agencies

PR_Dec_Agencies Eiropas Parlaments 2014-2019 Budžeta kontroles komiteja 2017/2173(DEC) 5.2.2018 ZIŅOJUMA PROJEKTS par Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes 2016. finanšu gada budžeta izpildes apstiprināšanu (2017/2173(DEC))

Sīkāk

EGESIF_15_ final 25/01/2016 EIROPAS KOMISIJA Eiropas strukturālie un investīciju fondi Norādījumi dalībvalstīm par atsauktajām summām, atgūtajā

EGESIF_15_ final 25/01/2016 EIROPAS KOMISIJA Eiropas strukturālie un investīciju fondi Norādījumi dalībvalstīm par atsauktajām summām, atgūtajā EGESIF_15_0017-02 final 25/01/2016 EIROPAS KOMISIJA Eiropas strukturālie un investīciju fondi Norādījumi dalībvalstīm par atsauktajām summām, atgūtajām summām, atgūstamajām summām un neatgūstamajām summām

Sīkāk

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS ( ) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa n

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS ( ) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa n EIROPAS KOMISIJA Briselē, 30.9.2015 C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS (30.9.2015) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas

Sīkāk

EIROPAS CENTRĀLĀS BANKAS PAMATNOSTĀDNE (ES) 2018/ (2018. gada 24. aprīlis), - ar ko groza Pamatnostādni ECB/ 2013/ 23 par vald

EIROPAS  CENTRĀLĀS  BANKAS  PAMATNOSTĀDNE  (ES)  2018/ (2018. gada 24. aprīlis),  -  ar  ko  groza  Pamatnostādni  ECB/  2013/  23  par  vald 15.6.2018. L 153/161 PAMATNOSTĀDNES EIROPAS CENTRĀLĀS BANKAS PAMATNOSTĀDNE (ES) 2018/861 (2018. gada 24. aprīlis), ar ko groza Pamatnostādni ECB/2013/23 par valdības finanšu statistiku (ECB/2018/13) EIROPAS

Sīkāk

2019 QA_Final LV

2019 QA_Final LV 2019. gada ex-ante iemaksas Vienotajā noregulējuma fondā (VNF) Jautājumi un atbildes Vispārēja informācija par aprēķinu metodoloģiju 1. Kāpēc salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir mainījusies aprēķinu metode,

Sīkāk

Microsoft Word - lv-COM674.doc

Microsoft Word - lv-COM674.doc EIROPAS KOPIENU KOMISIJA Briselē, 10.11.2006 KOM(2006)674 galīgais redakcija KOMISIJAS ZIŅOJUMS Gada ziņojums par pirmspievienošanās struktūrpolitikas instrumentu (ISPA) 2005 SEK(2006)1430 LV LV SATURS

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs Eiropas Savienības Padome Briselē, 2018. gada 9. februārī (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6044/18 FISC 52 ECOFIN 95 PRIEKŠLIKUMS Sūtītājs: Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas

Sīkāk

GEN

GEN Eiropas Savienības Padome Briselē, 2015. gada 28. aprīlīx` (OR. en) 7119/15 Starpiestāžu lieta: 2015/0044 (NLE) VISA 93 COASI 27 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: Nolīgums starp Eiropas Savienību

Sīkāk

2017.gada 30.augustā SAISTOŠIE NOTEIKUMI Saulkrastos Nr. SN 14 APSTIPRINĀTI ar Saulkrastu novada domes 2017.gada 30.augusta lēmumu (prot. Nr.13/2017 2

2017.gada 30.augustā SAISTOŠIE NOTEIKUMI Saulkrastos Nr. SN 14 APSTIPRINĀTI ar Saulkrastu novada domes 2017.gada 30.augusta lēmumu (prot. Nr.13/2017 2 2017.gada 30.augustā SAISTOŠIE NOTEIKUMI Saulkrastos Nr. SN 14 APSTIPRINĀTI ar Saulkrastu novada domes 2017.gada 30.augusta lēmumu (prot. Nr.13/2017 28) Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma

Sīkāk

2018 Finanšu pārskats

2018 Finanšu pārskats 2018 2 Neatkarīga revidenta ziņojums akcionāram Ziņojums par finanšu pārskatu revīziju Atzinums Mēs esam veikuši (Sabiedrība) finanšu pārskatu, kas ietver atsevišķu ziņojumu par finansiālo stāvokli 2018.

Sīkāk

LV L 189/112 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) Nr. 658/2014 (2014. gada 15. maijs) par maks

LV L 189/112 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) Nr. 658/2014 (2014. gada 15. maijs) par maks L 189/112 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 27.6.2014. EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) Nr. 658/2014 (2014. gada 15. maijs) par maksu, kas maksājama Eiropas Zāļu aģentūrai par farmakovigilances

Sīkāk

Microsoft Word - kn817p3.doc

Microsoft Word - kn817p3.doc Vides ministrijas iesniegtajā redakcijā 3.pielikums Ministru kabineta 2008.gada 30.septembra noteikumiem Nr.817 Projekta iesnieguma veidlapa Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta iesnieguma veidlapa

Sīkāk

Briefing paper on Delivering performance in CohesionDelivering performance in CohesionDelivering performance in Cohesion

Briefing paper on Delivering performance in CohesionDelivering performance in CohesionDelivering performance in Cohesion LV 2019 Rezultātu sasniegšana kohēzijas jomā Informatīvais apskats 2019. g. jūnijs 2 Saturs Punkts Kopsavilkums I-IX Ievads 01-07 Sniegums Eiropas Savienībā 01-02 Kohēzija 03 Šā informatīvā apskata mērķis

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET Eiropas Savienības Padome Briselē, 2017. gada 24. augustā (OR. en) 11710/17 AGRI 433 AGRIORG 81 DELACT 142 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra

Sīkāk

Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/ un 23. pantu 28/03/2018 ESMA LV

Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/ un 23. pantu 28/03/2018 ESMA LV Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/2014 17. un 23. pantu 28/03/2018 ESMA70-151-435 LV Satura rādītājs 1 Piemērošanas joma... 3 2 Mērķis... 5 3 Atbilstības un ziņošanas

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Ieteikums (2018. gada 16. jūlijs), ar ko groza Ieteikumu ESRK/2015/2 par makrouzraudzības politikas pasākumu pārrob

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Ieteikums (2018. gada 16. jūlijs), ar ko groza Ieteikumu ESRK/2015/2 par makrouzraudzības politikas pasākumu pārrob 21.9.2018. LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 338/1 I (Rezolūcijas, ieteikumi un atzinumi) IETEIKUMI EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS IETEIKUMS (2018. gada

Sīkāk

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētie finanšu instrumenti ir ilgtspējīgs un efektīvs veids,

Sīkāk

V.1.0. ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Pa

V.1.0. ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ ATALGOJUMA POLITIKA UN PRAKSE GADĀ Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Pa Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām,

Sīkāk

Commission Regulation (EC) No 448/2004

Commission Regulation (EC) No 448/2004 Šis teksts ir Eiropas Kopienu normatīvā akta tulkojums latviešu valodā, kas veikts Tulkošanas un terminoloģijas centrā. Tulkojums nerada nekādas tiesības un neuzliek nekādas saistības. Juridiski saistoši

Sīkāk

ES struktūrfondu finanšu pārdale pēc noslēgumu pieprasījumu iesniegšanas

ES struktūrfondu finanšu pārdale pēc noslēgumu pieprasījumu iesniegšanas ES Struktūrfondu un Kohēzijas fonda investīciju progress līdz 2013.gada 31.janvārim* * ziņojumā līdz 31.12.2012. un aptver arī EEZ un Norvēģijas un Šveices programmas Saturs 1. ES fondu ieviešanas progress

Sīkāk

untitled

untitled EIROPAS KOMISIJA Briselē, 27.6.2014. COM(2014) 394 final 2014/0199 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA par konkrētām procedūrām, lai piemērotu Eiropas Kopienu un to dalībvalstu, no

Sīkāk

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx 04/10/2018 JC 2018 35 Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru un banku nozarē Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru (EVTI) un banku (EBI) nozarē Mērķis 1. Lai nodrošinātu patērētāju

Sīkāk

Īpašais gada ziņojums_2013­_EMSA_Lisabona

Īpašais gada ziņojums_2013­_EMSA_Lisabona ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Sīkāk

CL2014R0809LV _cp 1..1

CL2014R0809LV _cp 1..1 2014R0809 LV 01.01.2016 001.001 1 Šis dokuments ir izveidots vienīgi dokumentācijas nolūkos, un iestādes neuzņemas nekādu atbildību par tā saturu B KOMISIJAS ĪSTENOŠANAS REGULA (ES) Nr. 809/2014 (2014.

Sīkāk

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka 28.3.219. Ekonomiskās izaugsmes tempi pasaulē kļūst lēnāki 8 7 6 5 4 3 2 1-1 Reālā IKP pārmaiņu tempi (%) -2 213 214

Sīkāk

2015 Finanšu pārskats

2015 Finanšu pārskats 2015 2 Neatkarīgā revidenta ziņojums akcionāriem Ziņojums par finanšu pārskatiem Mēs esam revidējuši pievienotos ( Uzņēmums ) finanšu pārskatus, kas ietver 2015. gada 31. decembra bilanci, ienākumu pārskatu,

Sīkāk

PAMATNOSTĀDNES PAR SFPS 9 PĀREJAS PASĀKUMU VIENOTU INFORMĀCIJAS ATKLĀŠANU EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Pamatnostādnes par vienotu informācijas atklāšanu

PAMATNOSTĀDNES PAR SFPS 9 PĀREJAS PASĀKUMU VIENOTU INFORMĀCIJAS ATKLĀŠANU EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Pamatnostādnes par vienotu informācijas atklāšanu EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Pamatnostādnes par vienotu informācijas atklāšanu saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 575/2013 473.a pantu attiecībā uz pārejas pasākumiem saistībā ar SFPS 9 par pašu kapitālu ieviešanas

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta u

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta u EIROPAS KOMISIJA Briselē, 12.2.2013 COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 450/2003 par darbaspēka izmaksu

Sīkāk

IEDZĪVOTĀJU CEĻVEDIS EIROPAS SAVIENĪBAS BUDŽETĀ Vai Jūs zinājāt, ka Eiropas Savienībai (ES) ir savs budžets un ka katra ES dalībvalsts tajā veic iemak

IEDZĪVOTĀJU CEĻVEDIS EIROPAS SAVIENĪBAS BUDŽETĀ Vai Jūs zinājāt, ka Eiropas Savienībai (ES) ir savs budžets un ka katra ES dalībvalsts tajā veic iemak IEDZĪVOTĀJU CEĻVEDIS EIROPAS SAVIENĪBAS BUDŽETĀ Vai Jūs zinājāt, ka Eiropas Savienībai (ES) ir savs budžets un ka katra ES dalībvalsts tajā veic iemaksas? Ik gadus tie ir aptuveni 140 000 000 000 kas ietekmē

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Dir

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Dir Eiropas Savienības Padome Briselē, 2014. gada 3. novembrī (OR. en) 15041/14 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: ENT 251 MI 843 CONSOM 227 COMPET 600 DELACT 213 Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 6. martā (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6266/18 FISC 72 ECOFIN 127 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CI

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 6. martā (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6266/18 FISC 72 ECOFIN 127 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CI Eiropas Savienības Padome Briselē, 2018. gada 6. martā (OR. en) Starpiestāžu lieta: 2018/0021 (NLE) 6266/18 FISC 72 ECOFIN 127 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: PADOMES ĪSTENOŠANAS LĒMUMS, ar

Sīkāk

Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas E

Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas E Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts 2019. gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas Ekonomiskajā zonas valstīm (EEZ) un Apvienoto Karalisti

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Strasbūrā, COM(2018) 375 final 2018/0196 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko paredz kopīgus note

EIROPAS KOMISIJA Strasbūrā, COM(2018) 375 final 2018/0196 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko paredz kopīgus note EIROPAS KOMISIJA Strasbūrā, 29.5.2018 COM(2018) 375 final 2018/0196 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA, ar ko paredz kopīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas

Sīkāk

COM(2006)510/F1 - LV

COM(2006)510/F1 - LV EIROPAS KOPIENU KOMISIJA Briselē, 9.10.2006 COM(2006) 510 galīgā redakcija Priekšlikums PADOMES LĒMUMAM par pagaidu aizliegumu Austrijā izmantot un pārdot ģenētiski modificētu kukurūzu (Zea mays L. līnija

Sīkāk

Microsoft Word - kn17p1.doc

Microsoft Word - kn17p1.doc Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegtajā redakcijā 1.pielikums Ministru kabineta 2009.gada 6.janvāra noteikumiem Nr.17 Eiropas Sociālā fonda projekta iesnieguma veidlapa Projekta nosaukums: Darbības

Sīkāk

EBA Guidelines on AMA changes and extensions

EBA Guidelines on AMA changes and extensions EBI pamatnostādnes par attīstīto mērīšanas pieeju (AMP) paplašināšana un izmaiņas (EBI/GL/2012/01) Londona, 2012. gada 6. janvāris EBI pamatnostādnes par attīstīto mērīšanas pieeju (AMP) paplašināšana

Sīkāk

Atalgojuma politika un prakse gadā Atalgojuma politika un prakse gadā Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes r

Atalgojuma politika un prakse gadā Atalgojuma politika un prakse gadā Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes r Informācija ir sagatavota saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) Nr. 575/2013 (2013. gada 26. jūnijs) par prudenciālajām prasībām attiecībā uz kredītiestādēm un ieguldījumu brokeru sabiedrībām,

Sīkāk

Kā jau tika minēts iepriekšējajā rakstā līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā (turpmāk - ES), Latvijas normatīvajos aktos ir jā

Kā jau tika minēts iepriekšējajā rakstā līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā (turpmāk - ES), Latvijas normatīvajos aktos ir jā VALSTS ATBILDĪBA PAR NEPAREIZIEM TIESU NOLĒMUMIEM SAISTĪBĀ AR ES TIESĪBU PIEMĒROŠANU SANDIJA NOVICKA, zvērinātu advokātu birojs Lejiņš, Torgāns un Partneri zvērināta advokāta palīdze Tiesu pienākums piemērot

Sīkāk

FMzino_

FMzino_ Informatīvais ziņojums par Latvijas gatavību Eiropas Savienības finanšu resursu apguvei Šajā ziņojumā ir ietverta informācija par ES struktūrfondu (turpmāk - SF) un Kohēzijas fonda īstenošanas gaitu uz

Sīkāk

4

4 IZMANTOTIE SAĪSINĀJUMI Atbildīgā iestāde Fonds Konkurss KPFI Projekta līgums LR Vides ministrija SIA Vides investīciju fonds Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāts konkurss "Siltumnīcefekta

Sīkāk

Īpašais gada ziņojums_2011­_EMSA_Lisabona

Īpašais gada ziņojums_2011­_EMSA_Lisabona ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Sīkāk

BABĪTES NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģ. Nr Centra iela 4, Piņķi, Babītes pagasts, Babītes novads, LV-2107 tālr , , fakss 67

BABĪTES NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģ. Nr Centra iela 4, Piņķi, Babītes pagasts, Babītes novads, LV-2107 tālr , , fakss 67 BABĪTES NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģ. Nr. 90000028870 Centra iela 4, Piņķi, Babītes pagasts, Babītes novads, LV-2107 tālr. 26120706, 67914650, fakss 67914435, e-pasts dome@babite.lv, www.babite.lv Babītes

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam 2017.gada 10. jūlijs Kādēļ vajadzīga nodokļu reforma? NAP 2020: vidējā ikgadējā IKP izaugsme vismaz 5% apjomā Latvijā 2015. gadā Džini koeficients bija

Sīkāk

GEN

GEN Eiropas Savienības Padome Briselē, 2015. gada 20. oktobrī (OR. en) 12094/15 Starpiestāžu lieta: 2015/0198 (NLE) VISA 304 COLAC 93 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: Nolīgums starp Eiropas Savienību

Sīkāk

CM_PETI

CM_PETI EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Lūgumrakstu komiteja 29.8.2014 PAZIŅOJUMS KOMITEJAS LOCEKĻIEM Temats: Lūgumraksts Nr. 1453/2007, ko Ringsend Irishtown un Sandymount Vides grupas vārdā iesniedza Īrijas valstspiederīgais

Sīkāk

Prezentācijas tēmas nosaukums

Prezentācijas tēmas nosaukums Godīgas konkurences aspekti publisko iepirkumu procedūrās Kristaps Riekstiņš Iepirkumu uzraudzības biroja Tiesību aktu piemērošanas departamenta vecākais referents Publiskajam iepirkumam ir svarīga nozīme,

Sīkāk

Judikatūras krājums TIESAS SPRIEDUMS (piektā palāta) gada 22. oktobrī * Lūgums sniegt prejudiciālu nolēmumu Kopēja pievienotās vērtības nodokļa

Judikatūras krājums TIESAS SPRIEDUMS (piektā palāta) gada 22. oktobrī * Lūgums sniegt prejudiciālu nolēmumu Kopēja pievienotās vērtības nodokļa Judikatūras krājums TIESAS SPRIEDUMS (piektā palāta) 2015. gada 22. oktobrī * Lūgums sniegt prejudiciālu nolēmumu Kopēja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) sistēma Direktīva 2006/112/EK 2. panta 1. punkta

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 8. februārī (OR. en) 5974/1/17 REV 1 OJ CRP2 5 PAGAIDU DARBA KĀRTĪBA Temats: PASTĀVĪGO PĀRSTĀVJU KOMITEJ

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 8. februārī (OR. en) 5974/1/17 REV 1 OJ CRP2 5 PAGAIDU DARBA KĀRTĪBA Temats: PASTĀVĪGO PĀRSTĀVJU KOMITEJ Eiropas Savienības Padome Briselē, 2017. gada 8. februārī (OR. en) 5974/1/17 REV 1 OJ CRP2 5 PAGAIDU DARBA KĀRTĪBA Temats: PASTĀVĪGO PĀRSTĀVJU KOMITEJAS (II) 2615. sanāksme Datums: 2017. gada 9. februāris

Sīkāk

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Juridiskā komiteja 11.11.2010 PAZIĥOJUMS KOMITEJAS LOCEKěIEM (26/2010) Temats: Zviedrijas Karalistes Riksdāga pamatots atzinums par grozīto priekšlikumu Eiropas Parlamenta

Sīkāk

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 20. jūnijā (OR. en) 10545/19 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: gada 20. jūnijs Saņēmējs: K

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 20. jūnijā (OR. en) 10545/19 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: gada 20. jūnijs Saņēmējs: K Eiropas Savienības Padome Briselē, 2019. gada 20. jūnijā (OR. en) 10545/19 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Saņemšanas datums: 2019. gada 20. jūnijs Saņēmējs: K-jas dok. Nr.: Temats: ENER 383 CLIMA 187 COMPET 542

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2014) final Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) Brīvības iela 55 Rīga, LV-1010 Latvija A

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2014) final Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) Brīvības iela 55 Rīga, LV-1010 Latvija A EIROPAS KOMISIJA Briselē, 17.12.2014 C(2014) 10137 final Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) Brīvības iela 55 Rīga, LV-1010 Latvija Adresāts: Valdis Lokenbahs priekšsēdētājs Fakss: +371

Sīkāk

Norādījumi par kopējo aktīvu un kopējās riska pozīcijas veidņu aizpildīšanu maksu noteicošo faktoru informācijas apkopošanai

Norādījumi par kopējo aktīvu un kopējās riska pozīcijas veidņu aizpildīšanu maksu noteicošo faktoru informācijas apkopošanai Norādījumi par kopējo aktīvu un kopējās riska pozīcijas veidņu aizpildīšanu maksu noteicošo faktoru informācijas apkopošanai 2018. gada aprīlis 1. Vispārīgi norādījumi par abu veidņu aizpildīšanu 1 Lauki

Sīkāk

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā 2014.gada 20.jūnija Rīkojums Nr. 315 Rīgā (prot. Nr.33 59. ) Grozījumi darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā 1. Izdarīt darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā

Sīkāk

COM(2018)324/F1 - LV

COM(2018)324/F1 - LV EIROPAS KOMISIJA Briselē, 2.5.2018. COM(2018) 324 final 2018/0136 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA par Savienības budžeta aizsardzību vispārēju trūkumu gadījumā saistībā ar tiesiskumu

Sīkāk

2013 Finanšu pārskats

2013 Finanšu pārskats 2013 2 Neatkarīgo revidentu ziņojums akcionāriem Ziņojums par finanšu pārskatiem Esam veikuši auditu klāt pievienotajiem ( Uzņēmums ) finanšu pārskatiem, kas sastāv no 2013.gada 31.decembra bilances, ienākumu

Sīkāk

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats Neauditētais saīsinātais starpperiodu finanšu pārskats par 2018.gada 1.janvāri 30.septembri (pārskatā iekļauti operatīvie dati) SATURS Informācija par Sabiedrību 3 Vadības ziņojums 4 Paziņojums par valdes

Sīkāk

PR_INI

PR_INI EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja 10.8.2012 2011/2246(INI) ZIŅOJUMA PROJEKTS par ES hartu standartu noteikšana attiecībā uz plašsaziņas līdzekļu brīvību Eiropas

Sīkāk

TA

TA 29.6.2018 A8-0300/ 001-056 GROZĪJUMI 001-056 iesniegusi Lauksaimniecības un lauku attīstības komiteja Ziņojums Maria Gabriela Zoană Lauku saimniecību integrēta statistika A8-0300/2017 (COM(2016)0786 C8-0514/2016

Sīkāk

GADA PĀRSKATS

GADA PĀRSKATS Apstiprināts Mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma biedrības Atbalss biedru sapulcē 2017.gada 07.martā Protokols Nr.14 Mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma biedrība ATBALSS gada pārskats par 2016.gadu

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 71 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (E

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 71 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (E EIROPAS KOMISIJA Briselē, 14.2.2017. COM(2017) 71 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 450/2003 par darbaspēka izmaksu indeksu (LCI)

Sīkāk

EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1

EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1 EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, 2015. gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1434 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: EIROPAS

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 569 final 2017/0251 (CNS) Priekšlikums PADOMES DIREKTĪVA, ar ko Direktīvu 2006/112/EK groza attiecībā u

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 569 final 2017/0251 (CNS) Priekšlikums PADOMES DIREKTĪVA, ar ko Direktīvu 2006/112/EK groza attiecībā u EIROPAS KOMISIJA Briselē, 4.10.2017. COM(2017) 569 final 2017/0251 (CNS) Priekšlikums PADOMES DIREKTĪVA, ar ko Direktīvu 2006/112/EK groza attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa sistēmas atsevišķu noteikumu

Sīkāk

KRETZTECHNIK TIESAS SPRIEDUMS (pirmā palāta) gada 26. maijā * Lieta C-465/03 par lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu atbilstoši EKL 234. pantam,

KRETZTECHNIK TIESAS SPRIEDUMS (pirmā palāta) gada 26. maijā * Lieta C-465/03 par lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu atbilstoši EKL 234. pantam, KRETZTECHNIK TIESAS SPRIEDUMS (pirmā palāta) 2005. gada 26. maijā * Lieta C-465/03 par lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu atbilstoši EKL 234. pantam, ko Unabhängiger Finanzsenat, Außenstelle Linz (Austrija)

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, SEC(2011) 1355 galīgā redakcija KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS IETEKMES NOVĒRTĒJUMA KOPSAVILKUMS Pavaddokumen

EIROPAS KOMISIJA Briselē, SEC(2011) 1355 galīgā redakcija KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS IETEKMES NOVĒRTĒJUMA KOPSAVILKUMS Pavaddokumen EIROPAS KOMISIJA Briselē, 15.11.2011 SEC(2011) 1355 galīgā redakcija KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS IETEKMES NOVĒRTĒJUMA KOPSAVILKUMS Pavaddokuments dokumentam Priekšlikums Regulai, ar ko groza Regulu

Sīkāk

NORAKSTS

NORAKSTS Lieta Nr.A420476712 (A01742-13/43) ADMINISTRATĪVĀ RAJONA TIESA RĪGAS TIESU NAMS S P R I E D U M S LATVIJAS TAUTAS VĀRDĀ Rīgā 2013.gada 28.maijā Administratīvā rajona tiesa šādā sastāvā: tiesnesis S.Linkevičs,

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu C 39/10 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 8.2.2011. EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS LĒMUMS (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās

Sīkāk

Eiropas Savienības C 373 Oficiālais Vēstnesis 60. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi gada 4. novembris Saturs IV Pazi

Eiropas Savienības C 373 Oficiālais Vēstnesis 60. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi gada 4. novembris Saturs IV Pazi Eiropas Savienības C 373 Oficiālais Vēstnesis 60. gadagājums Izdevums latviešu valodā Informācija un paziņojumi 2017. gada 4. novembris Saturs IV Paziņojumi EIROPAS SAVIENĪBAS IESTĀŽU UN STRUKTŪRU SNIEGTI

Sīkāk

Template

Template ES VALSTU MĀJOKĻU POLITIKA Aino Salmiņš, LPS padomnieks Mājokļu politika Mājokļu politikas instrumenti Dzīvojamo māju būvniecība Dzīvojamo māju uzturēšana Sociālo dzīvojamo māju nodrošināšana Dzīvojamo

Sīkāk

Rēzeknes novada pašvaldības 2014.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes no

Rēzeknes novada pašvaldības 2014.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes no Rēzeknes novada pašvaldības 2014.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes novada pašvaldības budžets ir iedalīts pamatbudžetā,

Sīkāk

PPP

PPP PUBLISKO IEPIRKUMU DIREKTĪVAS INTEREŠU KONFLIKTI IZSLĒGŠANAS IEMESLI CENTRĀLĀ IZSLĒGŠANAS DATUBĀZE Artis Lapiņš (FM TAD) 08.11.2012. «KLASISKAIS» UN SABIEDRISKO PAKALPOJUMU SEKTORS 2 Esošās ES direktīvas

Sīkāk

Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes no

Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes no Rēzeknes novada pašvaldības 2012.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Rēzeknes novada pašvaldības budžets ir iedalīts pamatbudžetā,

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2011) 608 galīgā redakcija 2011/0269 (COD) C7-0319/11 LV Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA par

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2011) 608 galīgā redakcija 2011/0269 (COD) C7-0319/11 LV Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA par EIROPAS KOMISIJA Briselē, 6.10.2011 COM(2011) 608 galīgā redakcija 2011/0269 (COD) C7-0319/11 LV Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA par Eiropas Globalizācijas pielāgošanās fondu (2014.-2020.

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 33 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 33 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI EIROPAS KOMISIJA Briselē, 30.1.2013 COM(2013) 33 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI UN REĢIONU KOMITEJAI par vilcienos nodarbināto citu

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Snieguma ietvara mehānisms un snieguma rezerve Regulas Nr. 1303/2013 nosacījumi Katram prioritārajam virzienam nepieciešams veidot snieguma ietvaru, kurā iekļaujami iznākuma un finanšu rādītāji. Regula

Sīkāk

SABIEDRISKĀ TRANSPORTA PADOME Rīgā, Vaļņu ielā 30 Sabiedriskā transporta padomes Lēmums Nr gada 10.maijā (prot.nr.5 1) 1. Par Sabiedriskā trans

SABIEDRISKĀ TRANSPORTA PADOME Rīgā, Vaļņu ielā 30 Sabiedriskā transporta padomes Lēmums Nr gada 10.maijā (prot.nr.5 1) 1. Par Sabiedriskā trans SABIEDRISKĀ TRANSPORTA PADOME Rīgā, Vaļņu ielā 30 Lēmums Nr.1 2019.gada 10.maijā (prot.nr.5 1) 1. Par lēmumu izpildi. Pamatojoties uz 2013. gada 17. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr.1511 nolikums

Sīkāk

EIROPAS SAVIENĪBAS PADOME Briselē, gada 20. decembrī (21.12) (OR. en) 18082/12 STATIS 110 SOC 1021 EDUC 385 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Eiropas Komis

EIROPAS SAVIENĪBAS PADOME Briselē, gada 20. decembrī (21.12) (OR. en) 18082/12 STATIS 110 SOC 1021 EDUC 385 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Eiropas Komis EIROPAS SAVIENĪBAS PADOME Briselē, 2012. gada 20. decembrī (21.12) (OR. en) 18082/12 STATIS 110 SOC 1021 EDUC 385 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Eiropas Komisija Saņemšanas datums: 2012. gada 28. novembris Saņēmējs:

Sīkāk

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 5.12.2018 A8-0417/141 Nr. 141 1. pants 1. daļa 6. punkts Regula (EK) Nr. 178/2002 39. pants 2. punkts ievaddaļa 2. Iestāde var piekrist kā konfidenciālu apstrādāt tikai turpmāk minēto informāciju, kuras

Sīkāk

Paskaidrojuma raksts par Alojas novada domes gada budžetu Ekonomiskā un sociālā situācija Alojas novadā Alojas novada domes 2016.gada budžets iz

Paskaidrojuma raksts par Alojas novada domes gada budžetu Ekonomiskā un sociālā situācija Alojas novadā Alojas novada domes 2016.gada budžets iz Paskaidrojuma raksts par Alojas novada domes 2016. gada budžetu Ekonomiskā un sociālā situācija Alojas novadā Alojas novada domes 2016.gada budžets izstrādāts, ievērojot likumus Par pašvaldību budžetiem,

Sīkāk

LV C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS P

LV C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS P C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 26.10.2012. 7. PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS PUSES, ŅEMOT VĒRĀ to, ka saskaņā ar Līguma par Eiropas

Sīkāk

• ATKLĀTS KONKURSS saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu un Ministru kabineta 2017.gada 28.februāra noteikumu Nr.107 Iepirkuma procedūru un metu konkursu norises kārtība 2.1.apakšnodaļu

Sīkāk

Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes n

Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes n Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada konsolidētā pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Rēzeknes novada pašvaldības budžets ir iedalīts pamatbudžetā,

Sīkāk

Microsoft Word - NerevidÄfitais pĆrskats_1.ceturksnis_2018 (002)

Microsoft Word - NerevidÄfitais pĆrskats_1.ceturksnis_2018 (002) VALSTS AKCIJU SABIEDRĪBA STARPTAUTISKĀ LIDOSTA RĪGA 2018.gada nerevidēts saīsinātais starpperiodu pārskats par 3 mēnešu periodu līdz 2018.gada 31.martam, kas sagatavots saskaņā ar Eiropas Savienībā apstiprinātajiem

Sīkāk

TA

TA 9.3.2018. A8-0315/ 001-094 GROZĪJUMI 001-094 iesniegusi Transporta un tūrisma komiteja Ziņojums Lucy Anderson Paku pārrobežu piegādes pakalpojumi A8-0315/2017 (COM(2016)0285 C8-0195/2016 2016/0149(COD))

Sīkāk

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Studiju kursa nosaukums KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Apjoms Apjoms kredītpunktos/ ECTS) 3/ 4,5 120 (stundās) Priekšzināšanas Latvijas valsts un tiesību vēsture, Valsts un tiesību teorija Zinātņu nozare Tiesību

Sīkāk

Latvijas ekonomikas akmeņainais ceļš pēc neatkarības atgūšanas

Latvijas ekonomikas akmeņainais ceļš pēc neatkarības atgūšanas LATVIJAS EKONOMIKAS AKMEŅAINAIS CEĻŠ PĒC NEATKARĪBAS ATGŪŠANAS ARTŪRS KODOLIŅŠ, DR. OEC. PSRS Valsts budžeta rādītāji (1985.-1987.gads) 1985 1986 1987 Ieņēmumi (miljardos rbļ.) 567,7 366,0 360,1 Izdevumi

Sīkāk

Uzaicinājums iesniegt priekšlikumus – EACEA/33/2017 – 2014.–2020. gada programma “Eiropa pilsoņiem” – Darbības dotācijas – Strukturālais atbalsts Eiro

Uzaicinājums iesniegt priekšlikumus – EACEA/33/2017 – 2014.–2020. gada programma “Eiropa pilsoņiem” – Darbības dotācijas – Strukturālais atbalsts Eiro C 282/4 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 26.8.2017. V (Atzinumi) ADMINISTRATĪVAS PROCEDŪRAS EIROPAS KOMISIJA UZAICINĀJUMS IESNIEGT PRIEKŠLIKUMUS EACEA/33/2017 2014. 2020. gada programma Eiropa

Sīkāk

RĪGAS DOMES IZGLĪTĪBAS, KULTŪRAS UN SPORTA DEPARTAMENTS Krišjāņa Valdemāra iela 5, Rīga, LV-1010, tālrunis , e-pasts NOLIKUMS Rīg

RĪGAS DOMES IZGLĪTĪBAS, KULTŪRAS UN SPORTA DEPARTAMENTS Krišjāņa Valdemāra iela 5, Rīga, LV-1010, tālrunis , e-pasts NOLIKUMS Rīg RĪGAS DOMES IZGLĪTĪBAS, KULTŪRAS UN SPORTA DEPARTAMENTS Krišjāņa Valdemāra iela 5, Rīga, LV-1010, tālrunis 67026816, e-pasts iksd@riga.lv NOLIKUMS Rīgā 2019. gada 15.janvārī Nr. 11- nos Grozījumi ar Rīgas

Sīkāk

2017. gada darbības pārskats

2017. gada darbības pārskats LV 2017. gada darbības pārskats EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA 12, rue Alcide De Gasperi 1615 Luxembourg LUXEMBOURG Tālrunis: +352 4398-1 Uzziņām: eca.europa.eu/lv/pages/contactform.aspx

Sīkāk

Bild 1

Bild 1 Kā plānot naudas plūsmu un nākotnes finanšu situāciju Jānis Kļimenkovs 12.03.2015. Apskatāmie temati: Kāpēc jāplāno naudas plūsma Bilance, PZA, Naudas plūsma Kur visbiežāk pazūd nauda? Kā veidojas naudas

Sīkāk

L 218/82 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES KOPĪGI PIEŅEMTIE LĒMUMI EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES LĒM

L 218/82 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES KOPĪGI PIEŅEMTIE LĒMUMI EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES LĒM L 218/82 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 13.8.2008. EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES KOPĪGI PIEŅEMTIE LĒMUMI EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES LĒMUMS NR. 768/2008/EK (2008. gada 9. jūlijs) par produktu

Sīkāk