Microsoft Word - solariji.doc

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Microsoft Word - solariji.doc"

Transkripts

1 Solāriji un UV starojums Kosmētisko nolūkos solāriju ierīces izmato, lai iegūtu iedegumu. Kā liecina pētījumi, spēcīgu iedeguma efektu var iegūt pēc 6 sauĝošanās reizēm (apmēram 2 nedēĝās, kad iedegums pieaug acīmredzami ar katru sauĝošanās reizi. Komerciālos nolūkos solāriju iekārtas sāka izmantot 1970-tajos gados, to izmatošanas uzplaukums sākās 1990-tajos gados. Pilnībā solāriju iekārtu radītā UV starojuma ietekme uz veselību nav pilnībā izpētīta, jo, piemēram, ādas vēzis izveidojas Ĝoti ilgā laika periodā, tādēĝ jāpaiet vēl dažiem gadiem, lai būtu pilnīgi skaidra solāriju iekārtu nozīme ādas vēža attīstībā. Solāriju iekārtu radītā UV starojuma pozitīvā ietekme uz veselību ir saistīta ar: 1. D vitamīna veidošanos, kad āda tiek apstarota ar UN starojuma UVB frakciju. Ievērojams skaits cilvēku cieš no šī vitamīna trūkuma organismā, kā sekas ir muskuĝu un kaulu slimības. Smaga D vitamīna trūkuma rezultātā attīstās rahīts. 2. D vitamīnam ir arī nozīme tādu veselības traucējumu attīstībā, kas saistīti ar autoimūnās sistēmas darbību, atsevišėu iekšējo orgānu audzēju veidošanos, kā arī Ĝaundabīgi audzēju ietekmi uz organismu. Tomēr vēl nav pietiekami daudz zinātniski pierādītas informācijas par solāriju iekārtu ietekmi uz D vitamīna veidošanos organismā un tā tālāko ietekmi uz veselību. ar: Solāriju iekārtu radītā UV starojuma negatīvā ietekme uz ādu var būt saistīta 1. Īsa termiħa UV starojuma ietekmi, pamatā saistīta ar UVB frakcijas ietekmi. Šīs ietekmes rezultātā veidojas iedegums, kas kĝūst intensīvāks 24 stundas vēlāk. Atkārtota starojuma ietekmē iedegums skar dziĝākus ādas slāħus, tādēĝ āda sabiezē un rodas ādas sausuma sajūta. 2. Solārija iekārtas radītais UV starojums var veicināt ādas slimību attīstību, īpaši gadījumos, ja tiek kombinēts ar kādu medikamentu vai ėīmisku vielu lietošanu. Var tik ietekmēta arī imūnā sistēma, kam ir nozīme ādas vēža attīstībā, kā arī var vecināt saslimšanu ar infekcijas slimībām. 3. Ilgstošas ietekmes sekas ir ādas vēža attīstība un ādas novecošanās. Ādas imūnā sistēma tiek pavājināta spēcīga un ilgstoša UV starojuma rezultātā, kas bojā ādas šūnas un izmaina šūnu ăenētisko materiālu. Atjaunošanas spējas ar laiku izzūd un nespēj novērst UV staru bojājumus šūnā. Šūnai daloties nepareizi, tiek bojāta ăenētiskā informācija, kas tiek nodota meitas šūnām. Ar laiku šīs šūnas var iegūt Ĝaundabīgo šūnu spējas dalīties ātri, nekontrolējami. Tā attīstās ādas vēzis. Pastāv dažādi ādas vēža veidi un paveidi.

2 2 Ādas novecošanās arī ir viens no negatīviem UV starojuma efektiem, kas raksturojas ar to, ka āda kĝūst Ĝengana, krunkaina ar tumši brūniem plankumiem. Ādas novecošanās UV starojuma ietekmē ir saistīta ar kolagēna (galvenais ādas struktūru veidojošais olbaltums) degradāciju. UV starojuma negatīvā ietekme uz acīm Acis ir komplekss orgāns ar vairākiem slāħiem, kas vada redzamo gaismu līdz dziĝākajam slānim retīnai. Virs retīnas ir radzene, lēca un stiklveida ėermenis, ka to aizsargā pret UV starojuma ietekmi, absorbējot daĝu starojuma. ĪstermiĦa UV starojuma ietekmē acīs var veidoties līdzīgs apdegums kā uz ādas, ko sauc par fotokeratītu. Tas izpaužas ar sāpēm, kas saistītas ar radzenes iekaisumu. Parasti tas sākas 6-12 stundas pēc UV starojuma ietekmes un beidzas 48 stundu laikā. Ilgstoša UV starojuma ietekmes rezultātā, galvenokārt UVB starojuma ietekmē var veidoties dažādi redzes orgāna bojājumi, biežāk lēcas apduĝėošanās katarakta. Ilgstošas UV starojuma ietekmes rezultātā var veidoties arī acs melanoma. Dabīgais un mākslīgais UV starojums Nav fizikālas atšėirības starp dabīgo saules radīto UV starojumu un mākslīgo solārija iekārtu radīto UV starojumu. Ir trīs UV starojuma frakcijas UVA, UVB un UVC, kam ir dažāds viĝħa garums. Saules un dažādu mākslīgi starojumu radītā UV starojumā šīs frakcijas var būt dažādā intensitātē. Saules

3 3 radītais UV starojums pamatā satur UVA frakciju un mazliet UVB un UVC frakciju, kas variē atkarībā no sezonas, diennakts laika un ăeogrāfiskās atrašanās. Dabīgajam saules un solārija iekārtu radītajam starojamam īslaicīgas ietekmes sekas ir līdzīgas. Sakārt ilglaicīgais efektus ir grūti salīdzināt, jo solārija iekārtas kosmētiskā iedeguma iegūšanai tiek izmantotas samērā nesen. Veselības riski UV starojums veidojas no 3 dažādu veidu viĝħiem, kam ir atšėirīgs garums: UVA ( nm), UVB ( nm) un UVC (,280nm). Pēdējā laikā tiek atzīts UVA I starojums ( nm) un UVA_II ( nm) stari, ka ir dažādi bioloăiskie efekti. Kopumā UVB starojums ir mazāk saistīts ar īslaicīgas ietekmes efektiem (apdegums, pigmentācijas veidošanās un DNS bojājums) nekā UVA starojums. UVB starojums pazemina ādas imūno reakciju, bet UVA loma šajā ziħā vēl nav apzināta. UVC starojums no saules zemi nesasniedz, jo to absorbē ozona slānis, savukārt solāriju iekārtu radītajam UVC starojumam ietekme uz ādu ir maz ticama, tomēr tas rada acs radzenes iekaisumu. ĥemot vērā minēto var secināt, ka tieši UVB starojumam ir galvenā loma ādas novecošanās procesā un plakano šūnu ādas vēža attīstībā. Solāriju iekārtu radītie ādas bojājumi Galvenokārt solāriju radītā ietekme uz ādu tiek saistīta ar īslaicīgas ietekmes ādas efektiem, kā iedeguma veidošanās, arī citi nelabvēlīgi ādas bojājumi. Bez tam solāriju iekārtu radītā starojuma ietekmē var pastiprināties tādu sistēmas slimību kā sarkanā vilkēde (lupus erythematosus SLE) un citu autoimūnu slimību saasinājumi uz ādas un citos orgānos.

4 4 Cilvēkiem, kuru lieto medikamentus, kosmētikas vai aromoterapijas līdzekĝus vai arī uzturā lieto kādus augus, āda var būt jutīgāka pret UV starojuma ietekmi. UV starojuma pozitīvā ietekme Atsevišėi pētījumi parāda, ka cilvēkiem, kas lietojuši solārija iekārtas, kas emitē UVB starojumu, D vitamīna koncentrācija organismā ir 2 reizes augstāka, nekā kontrolgrupai. Šie cilvēkiem tika pierādīts, ka minerālu koncentrācija gūžas kaulā ir daudz augstāka, nekā kontrolgrupai. Vairums cilvēku atzīmē, ak izmatojot solārija iekārtas, viħi jūtas labāk. Atsevišėi pētījumi parāda, ka UVB starojuma ietekmē organismā izdalās specifiski endorfīni, kas vecina labsajūtu, tomēr šis fakts pagaidām vēl tiek pētīts. UV starojuma efekti saistībā ar starojuma devu UV starojuma ietekme var būt: 1. augstas intensitātes īsā laika periodā; 2. zemas intensitātes ilgā laika periodā; 3. vidējas intensitātes ar periodisku staru avota ieslēgšanos un izslēgšanos; 4. mainīgas intensitātes, kad starojuma intensitāte pastiprinās kādā laika periodā un tad samazinās. Pētījumi ar cilvēkiem un pelēm ir parādījuši, ka iedeguma iegūšanai nozīme ir tikai kopējai starojuma devai un nav nozīme ar cik intensīva starojuma ietekmes rezultātā vai cik ilgā laikā tas iegūts. Savukārt melanomas veidošanās risks nav saistīts tikai ar kopējo starojuma devu, bet gan risks ir zemāks gadījumos, ja UV starojuma intensitāte ir bijusi zemāka ilgākā laika periodā vai arī mainīgas intensitātes starojuma ietekmē.

5 5 UV starojuma rekomendējamās devas Jutība pret UV starojumu ir atkarīga no ādas tipa. Ādas tipu klasifikācija atkarībā no jutīguma pret saules gaismu: Ādas foto-tips Jutīgums pret saules apdegumu SauĜošanās spējas Indivīdu ādas klases I II Vienmēr rodas apdegumi, augsts Nav iedeguma Viegls iedegums Melanokompromiss UV starojuma eritematozā deva 1-3 min. III IV Vidējs, zems Vidējs iedegums Tumšs iedegums Melanokompetents 3-7 min. V VI ěoti zems, Īpaši zems Dabīgi brūna āda, Dabīgi melna āda Melanoaizsargāta 7-12 min. UV starojuma eritematozā deva būtu jāuzħem ar zemas intensitātes UV starojumu ilgākā laika periodā. SauĜošanās procedūrai nevajadzētu būt īsākai par 10 minūtēm. UV starojuma intensitātei sauĝošanās laikā nevajadzētu pārsniegt 0,3 W/m 2. Šāda starojuma deva atbilst saules radītam UV starojumam pusdienas laikā okeāna krastā pie ekvatora, piemēram Darvinā, Austrālijā, Kolombo, Šrilankā utml. Pamatā minētie UV starojuma limiti ir noteikti, lai pasargātu no īslaicīgas ietekmes nelabvēlīgiem efektiem, bet drošībai pret ādas vēzi nav noteiktas minimālās UV starojuma devas. Vairums rekomendāciju ir subjektīvas un nav pilnībā pierādītas. Vairums institūciju iesaka, ka gada laikā nevajadzētu sevi pakĝaut vairāk kā 20 sauĝošanās reizēm. Tiek noteikta arī maksimāli pieĝaujamā UV starojuma deva gada laikā.

6 6 ĥemot vērā iepriekš aprakstītos riskus tiek rekomendēts ievērot šādus principus, lai maksimāli sevi pasargātu no UV starojuma nelabvēlīgās ietekmes: 1. UV iekārtas nevar lietot: 1.1. personas līdz 18 gadu vecumam (izħemot, ja to ir ieteicis ārsts); 1.2. personas ar dabīgi rudiem matiem; 1.3. personas, kurām ir ādas problēmas (pigmenta plankumi; neparasti bāli plankumi u.tml.); 1.4. personas ar jutīgu ādu (cieš no saules apdegumiem; neiedeg nemaz vai nevar iedegt negūstot apdegumus; bērnībā bieži bijuši smagi saules apdegumi u.tml.); 1.5. personas, kurām ir medicīniska rakstura problēmas (ir vai ir bijis ādas vēzis; kuras ir ārsta uzraudzībā slimību, kas saistītas ar fotojutību (jutību pret radiācijas enerăijas iedarbību; lieto fotojutīgus medikamentus); 1.6. personas, kam no iepriekšējās sauĝošanās saulē vai UV iekārtā nav pagājušas 48 stundas. 2. izmantojot UV iekārtu jāveic šādi drošības pasākumi: 2.1. vienmēr jālieto aizsargbrilles. Kontaktlēcas vai saulesbrilles neaizvieto aizsargbrilles; 2.2. pirms sauĝošanās jānoħem kosmētiku, nedrīkst lietot nekādus aizsargkrēmus vai iedegumu pastiprinošos produktus; 2.3. jāievēro solārija personāla rekomendācijas, kas attiecas uz sauĝošanās ilgumu vienā sauĝošanās reizē, intervālu starp sauĝošanās reizēm un attālumu no lampām, kā arī par maksimālo pieĝaujamo sauĝošanās reižu skaitu gada laikā, nepārsniedzot personas minimālo eritēmas devu (MED); 2.4. jāapsedz, lai aizsargātu no UV starojuma iedarbības, jutīgās ādas daĝas, piemēram, rētas, tetovējumi, kā arī ăenitālijas. 3. nepieciešams konsultēties ar ārstu par iespējamiem UV starojuma radītiem veselības riskiem : 3.1. uzsākot kosmētiskā iedeguma pakalpojuma saħemšanu pirmo rezi mūžā vai pēc gada un vairāk; 3.2. ja ir izteikta jutība vai alerăiskas reakcijas uz UV starojumu; 3.3. ja 48 stundu laikā pēc sauĝošanās izjūtat ādas niezi, ir apdeguma sajūta, ādas pietūkums, ādas bojājumi, izsitumi vai arī tiek pamanītas izmaiħas pigmenta dzimumzīmēs un citas neparastas ādas izmaiħas; 3.4. ja ir grūtniecība; 3.5. ja tiek lietotas jebkuras zāles. Ja ir kādi aizdomīgi veidojumi uz ādas noteikti jākonsultējas ar ārstu!

7 7 Ādas Ĝaundabīgie audzēji Visbīstamākā ādas vēža forma ir melanoma jeb melnās dzimumzīmes vēzis. Nepigmentētie ādas vēži ir mazāk Ĝaundabīgi, bet sastopami ievērojami biežāk. ěaundabīgā melanoma Melanoma ir visnopietnākā ādas vēža forma mirstības kontekstā. Tā var attīstīties jebkurā ėermeħa ādas rajonā, arī uz iepriekš novērotas dzimumzīmes, kas sastāda 30% līdz 50% gadījumu. Visbiežāk ādas vēzi novēro uz rumpja kā vīriešiem tā arī sievietēm un uz apakšstilbiem sievietēm. Melanoma ir īpašs Ĝaundabīgs veidojums, kas attīstās no pigmentu sintezējošām ādas šūnām. Melanoma spēj spontāni attīstīties uz veselas ādas, tā spēj attīstīties arī uz iepriekš novērotām dzimumzīmēm (nevusiem). Vairumā gadījumu audzēja šūnas sāk attīstīties epidermas dziĝākajos slāħos. Ne-melanomas mazāk bīstamas, bet biežāk sastopamas Ne-melanomas ādas vēža formas nav tik bīstamas, bet desmit reizes biežāk sastopamas nekā melanomas. Īpaši ir apdraudēti tie ādas rajoni, kas visvairāk ir pakĝauti saules starojumam. Šīs vietas ir: seja, ausis, plaukstu virsmas, augšdelmi, vīriešiem galvas plikpaurības rajoni. Agrīnas diagnozes noteikšanas gadījumā pastāv Ĝoti labas iespējas sekmīgai un pilnīgai lēni augošo veidojumu izārstēšanai. Ne-melanomas ādas vēža formas Ĝoti reti rada metastāzes. Ādas ne-melanomas audzējus iedala trīs lielās grupās: aktīniskās keratozes, bazālo šūnu vēzis (bazaliomas) un plakano (skvamozo) šūnu vēzis. Aktīniskās (saules) keratozes Saules jeb aktīniskās keratozes ir skaidri saskatāmas. Šie raupjie, parasti ar zvīħu pārklātie veidojumi tiek novēroti vietās, kuras bieži un ilgstoši saħem saules starus. Tie rodas, kad ādas vietējā imūnā sistēma ir novājināta, saħemot ilgstošu UV starojumu, un nespēj atjaunot radītos bojājumus. Šī agrīnā ne-melanomas vēža forma 10-15% gadījumu var attīstīties par plakano šūnu vēzi. Bazālo šūnu vēzis (bazalioma) Bazālo šūnu vēzis jeb bazālo šūnu karcinoma izpaužas kā blāvs ādas krāsas pacēlums ar spīdīgu virsmu, kas līdzīgi saules keratozei visbiežāk veidojas uz sejas t.s. saules terasēs. Bazālo šūnu karcinoma, kas pamatā veidojas no epidermas bazālā slāħa šūnām, aug gadiem ilgi, neizraisot nekādu diskomfortu. Ja veidojumu neārstē, augšana sniedzas dziĝākos audos, kur tiek bojātas dziĝāk ādā izvietotās struktūras, visbeidzot tiek kropĝojota ādas struktūra. Bazalioma kā likums nerada metastāzes.

8 8 Plakano šūnu vēzis Plakano šūnu vēzis jeb skvamozo šūnu karcinoma var veidoties no aktīniskās keratozes un vizuāli atgādina bazālo šūnu karcinomu. Tomēr virsma ir vairāk pacelta un klāta ar keratīnu. Šo audzēja veidu bieži var sajaukt ar parasto kārpu. Skvamozo šūnu karcinoma var izplatīties pa limfatiskajiem vadiem uz limfatiskajiem mezgliem un citiem orgāniem (metastazēties), radot fatālas sekas. Daži padomi ādas audzēju atpazīšanai: Kā atpazīt melanomu? A-B-C-D-E algoritms Vēža attīstības risks gēnos bieži tiek pārmantots no paaudzes paudzē, un tam ir svarīga loma ādas vēža attīstībā. Ikviens cilvēks, kura ăimenē ir zināmi saslimšanas gadījumi ar ādas vēzi, pie tam, cilvēks ir ar gaišu ādas foto tipu, jābūt īpaši piesardzīgam un vismaz reizi gadā jākonsultējas ar dermatologu. Melanoma bieži ir grūti atpazīstama ar neabruħotu aci un nav atšėirama no nevusa vai dzimumzīmes. Agrīnai diagnostikai būtu lietderīgi pielietot A-B-C-D-E algoritmu. Algoritms ietver sekojošas pazīmes: veidojums ir asimetrisks (A) nav skaidru robežu (B) dažādās krāsās (C) ir lielāks par 5 mm diametrā (D)

9 9 un tiek novērota veidojuma evolūcija jeb izmaiħas laikā (E) izmaiħas krāsā, formā, izmērā, pacēluma veidošanās, ādas virsmas izmaiħas, subjektīvas sajūtas ādas virsmā nieze un pat asiħošana raksturīgās pazīmes malignitātei (t.i. audzējs ir Ĝaundabīgs). Ja cilvēkam pēc 40 gadu vecuma uz līdz šim veselas ādas parādās veidojumi, tas jāuzskata par aizdomīgu pazīmi un nekavējoties jākonsultējas ar ārstu. Materiāls sagatavots, izmantojot: GreenFacts Scientific Commitees informatīvais materiāls Sunbeds and UV radiations Euromelanoma materiāli Attēli:

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija 2016 2. DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas formas? JIA pastāv dažādas formas. Tās parasti izdala,

Sīkāk

Svarīgākais par skolēnu redzi

Svarīgākais par skolēnu redzi «Veselības mācības» stunda par redzi Svarīgākais par skolēnu redzi Saturs Redzes sistēma Redze un dators Sūdzības Redzes režīms Apgaismojums Mācību un darba vietas iekārtojums un ķermeņa pozīcija Redzes

Sīkāk

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr ir ogļhidrāti neatkarīgi no tā, cik lieli ir tauku uzkrājumi ķermenī. Uzkrātās ogļhidrātu rezerves ir visai ierobežotas: aknās vidēji

Sīkāk

8

8 7. Obligātās kartes aizpildīšanas kārtība autoservisā Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par viņu stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, lai nodarbinātie ilgstoši

Sīkāk

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437 III pielikums Grozījumi attiecīgos zāļu informācijas apakšpunktos un punktos Piezīme: Šie grozījumi attiecīgos zāļu informācijas punktos un apakšpunktos ir pārvērtēšanas procedūras gala iznākums. Zāļu

Sīkāk

Microsoft Word - Terbisil 250mg tabl doc

Microsoft Word - Terbisil 250mg tabl doc LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM TERBISIL 250 mg tabletes (terbinafinum) Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju. - Saglabājiet šo instrukciju! Iespējams, ka vēlāk to

Sīkāk

Microsoft Word - Knauf SIA_Mauermortel 10_LV_2010sep06.doc

Microsoft Word - Knauf SIA_Mauermortel 10_LV_2010sep06.doc 1 1. VIELAS / PRODUKTA IDENTIFIKĀCIJA UN ZIŅAS PAR RAŽOTĀJU 1.1. Izstrādājuma nosaukums Knauf Mauermörtel 10 (MM10) 1.2. Paredzētais pielietojums Mūrjava ar spiedes izturību 10 Mpa 1.3. Ziņas par uzņēmumu

Sīkāk

Ticejumi par akmeņiem

Ticejumi par akmeņiem Ticējumi par minerāliem V. Segliņš Ametists Ametists ir viens no pazīstamākajiem kvarca paveidiem. Tiek uzskatīts, ka tas: Sargā no burvestībām. Mazina tieksmi pēc alkohola. Palīdz pie sāpēm. Mīlētāju

Sīkāk

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās došas pastiprināšanās. Ja jūs varēsiet noteikt cilvēka

Sīkāk

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Page 2 Kāpēc man ir jādodas uz kolposkopijas klīniku? Jūs esat saņēmusi uzaicinājumu uz papildu apskati, jo dzemdes kakla skrīnings

Sīkāk

ParskatsParKvotamAtbrivosanas2009

ParskatsParKvotamAtbrivosanas2009 Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2009. gadā I. ZiĦas par operatoru 1. Operators: 1.1. nosaukums vai vārds un uzvārds AS Rēzeknes siltumtīkli 1.2. adrese Rīgas iela 1, Rēzekne, LV 4601 1.3. tālruħa

Sīkāk

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace v, m/s Projekta numurs: 8.3.2.1/16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sacensības Fizikas valsts 68. olimpiāde Otrā posma uzdevumi

Sīkāk

PowerPoint Template

PowerPoint Template ĢENĒTISKĀ TESTĒŠANA MEDICĪNĀ: MĒRĶI PAŠREIZĒJĀ SITUĀCIJA NĀKOTNES PERSPEKTĪVAS Jānis Kloviņš, PhD Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs ĢENĒTISKĀS TESTĒŠANAS IDEĀLS NOVĒRST SLIMĪBU Noteikt ģenētisko

Sīkāk

latvijas-elektronisko-publikaciju-krajuma-attistibas-vadlinijas

latvijas-elektronisko-publikaciju-krajuma-attistibas-vadlinijas Latvijas elektronisko publikāciju krājuma attīstības vadlīnijas 1. Vispārējie principi 1.1. Mērėis un uzdevumi Šīs vadlīnijas nosaka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (turpmāk tekstā LNB) darbības virzienus,

Sīkāk

2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas Sievietēm zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu saņēmēja Dr.

2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas Sievietēm zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu saņēmēja Dr. 2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas Sievietēm zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu saņēmēja Dr. biol. Dace Pjanova Molekulārā bioloģija Latvijas Biomedicīnas

Sīkāk

8

8 7. Obligātās veselības pārbaudes kartes aizpildīšanas kārtība ēdināšanas pakalpojumu nozarē Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām veselības pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par nodarbināto veselības

Sīkāk

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Juridiskā komiteja 11.11.2010 PAZIĥOJUMS KOMITEJAS LOCEKěIEM (26/2010) Temats: Zviedrijas Karalistes Riksdāga pamatots atzinums par grozīto priekšlikumu Eiropas Parlamenta

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

Microsoft Word - Dermovate cream ung

Microsoft Word - Dermovate cream ung ZĀĻU APRAKSTS 1 ZĀĻU NOSAUKUMS Dermovate 0,5 mg/g krēms Dermovate 0,5 mg/g ziede 2 KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Aktīvā viela ir klobetazola propionāts (Clobetasolum). 1 g krēma vai ziedes satur

Sīkāk

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference Klimats skolēnu zinātniski pētnieciskajos darbos: idejas un risinājumi, meklējumi un atradumi Mg. geogr. Andris Ģērmanis, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija Klimats no A līdz Z, Latvijas Universitāte, 26.02.2016.

Sīkāk

SUPI SAUNAPESU_080708

SUPI SAUNAPESU_080708 DROŠĪBAS DATU LAPA 1 (6) 1. VIELAS / PRODUKTA IDENTIFIKĀCIJA UN ZIĥAS PAR RAŽOTĀJU / IMPORTĒTĀJU 1.1. Vielas/produkta identifikācija 1.1.1. Produkta nosaukums 1.1.2. Produkta kods 001 7099 1.2. Vielas

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 2018. 2019. gada kampaņa «Turi grožos bīstamās vielas» Renārs Lūsis Valsts darba inspekcijas direktors Kas ir bīstamas vielas? Jebkura viela (gāze, šķidrums vai cieta viela), kas apdraud darbinieku drošību

Sīkāk

Inga Borg Ziema pie Plupa

Inga Borg Ziema pie Plupa Inga Borg Ziema pie Plupa Plups ir maziņš neredzamais, kas var sarunāties ar dzīvniekiem. Cilvēki viņu neredz, izņemot tevi un mani. Plups dzīvo tālu tālu starp augstajiem kalniem. Viņš dzīvo maziņā kūdras

Sīkāk

Dual TEMP PRO

Dual TEMP PRO Dual TEMP PRO 1 Darbības instrukcija Rezultāta nolasījums 5 Ievietotas zondes nolasījums HACCP pārbaudes gaismas diods (LED) SCAN poga (infrasarkanā) Režīma poga Zondes poga (zondes ievietošanas) Ievads

Sīkāk

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro2000 1. Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi - Poraini apakš apmetumi/ gaisa poru apmetumi - Reversīvie

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valsts darba inspekcijas un Valsts izglītības satura centra organizētais seminārs Droša un veselīga izglītības iestāde no zināšanām uz paradumiem Biežākie darba vides riska faktori izglītības iestādēs

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju sol

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju sol CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju soliņš Kāju soliņš ar nodalījumu mantu glabāšanai Vienvietīgs

Sīkāk

grusniba

grusniba Grūsnības noteikšana laboratorijā piena un asins paraugos Dita Krastiņa SIA Piensaimnieku laboratorija, Ulbrokā Kā sauc šo laboratorijā izmantojamo grūsnības noteikšanas metodi? ELISA (enzyme-linked immunosorbent

Sīkāk

VIDE UN LAUKSAIMNIECĪBA Projekts tiek finansēts EEZ finanšu instrumenta gada perioda programmas "Nacionālā klimata politika"neliela apjo

VIDE UN LAUKSAIMNIECĪBA Projekts tiek finansēts EEZ finanšu instrumenta gada perioda programmas Nacionālā klimata politikaneliela apjo VIDE UN LAUKSAIMNIECĪBA Projekts tiek finansēts EEZ finanšu instrumenta 2009. - 2014. gada perioda programmas "Nacionālā klimata politika"neliela apjoma grantu shēmas ietvaros. Līguma Nr. 2/EEZLV02/14/GS/062/002

Sīkāk

salona izpārdošana 2013 vasara.xls

salona izpārdošana 2013 vasara.xls Krēsls Lineal. Hromēts metāla rāmis, tumši brūnā krāsā beicēts ozola sēdeklis. Izmēri: 51,5*52,5/81cm. 1 gab. Ls 250.00 Ls 75.00 Bāra krēsls Lineal. Hromēts metāla rāmis, tumši brūnā krāsā beicēts ozola

Sīkāk

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Ģeometriski mainīgas un nemainīgas sistēmas Stieņu sistēmu struktūras analīzes uzdevums ir noskaidrot, vai apskatāmā sistēma ir ģeometriski mainīga, vai nemainīga.

Sīkāk

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai un drošai lietošanai Materiālu iespiešanai sagatavoja:

Sīkāk

Izziòa

Izziòa IZZIĥA par vadošās iestādes komentāriem par Labklājības ministrijas sagatavoto 1.operacionālās programmas Cilvēkresursi un nodarbinātība prioritāti Nodarbinātība un sociālā iekĝaušana Pasākums Nodarbinātība

Sīkāk

1.Vaks_saturs_atskaite

1.Vaks_saturs_atskaite Inženierģeoloģija, Ģeotehnika, Ģeoekoloģija SIA Ģeologu grupa Silūrs Tērbatas iela 88-45, Rīga, LV-1001, Tālrunis 7294324 Marka : ĢT Pasūtītājs : Siguldas novada dome Projektēšanas stadija : Tehniskais

Sīkāk

Cutaneous lymphoma a patient s guide Ādas limfoma pacienta rokasgrāmata 2019 Cutaneous Lymphoma Foundation, Lymphoma Action and Lymphoma Coalition Eur

Cutaneous lymphoma a patient s guide Ādas limfoma pacienta rokasgrāmata 2019 Cutaneous Lymphoma Foundation, Lymphoma Action and Lymphoma Coalition Eur Cutaneous lymphoma a patient s guide Ādas limfoma pacienta rokasgrāmata 2019 Cutaneous Lymphoma Foundation, Lymphoma Action and Lymphoma Coalition Europe Adapted, abridged and translated from A Patient

Sīkāk

Prezentacja programu PowerPoint

Prezentacja programu PowerPoint EnergoRisku Latvenergo klientiem Jūrmala, 18.02.2015 Regnārs Levenovičs, AAS Balta Galvenais īpašuma un speciālo risku parakstītājs Kas ir EnergoRisku? Īpaši Latvenergo klientiem izstrādāts s pakalpojums.

Sīkāk

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Satura rādītājs Anotācija...3 Projekta mērķi...3 1. Statistikas dati...3 2. Informācijas analize...7 2.1. Alkohola

Sīkāk

Valsts pētījumu programmas Inovatīvi materiāli un viedās tehnoloģijas vides drošumam (IMATEH) 1.projekta Inovatīvi un daudzfunkcionāli kompozītmateriā

Valsts pētījumu programmas Inovatīvi materiāli un viedās tehnoloģijas vides drošumam (IMATEH) 1.projekta Inovatīvi un daudzfunkcionāli kompozītmateriā Valsts pētījumu programmas Inovatīvi materiāli un viedās tehnoloģijas vides drošumam (IMATEH) 1.projekta Inovatīvi un daudzfunkcionāli kompozītmateriāli ilgtspējīgām būvēm no vietējām izejvielām 5. nodevums

Sīkāk

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta 2015. gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznājiem Latvijā nekad nenoriet? (1 p) Kasiopeja Ērglis Vēršu

Sīkāk

Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārv

Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārv Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārvaldām aprūpi, ja uzskatāms, ka kāds pavada savas dzīves

Sīkāk

1

1 Drošības lietošana instrukcija 1) 1. iedaļa. ĶĪMISKĀS VIELAS/PREPARĀTA UN UZŅĒMĒJSABIEDRĪBAS/UZŅĒMUMA NOSAUKUMS 1.1 Produkta nosaukums ROCKWOOL akmens vate, kurā ir daudz alumīnija dioksīda un maz silīcija

Sīkāk

Sporta attistibas koncepcija

Sporta attistibas koncepcija APSTIPRINĀTS Burtnieku novada pašvaldības domes 27.01.2010. sēdē Nr.1. 7. Burtnieku novada sporta attīstības koncepcija 2010. gada janvāris 1 Eiropas sporta hartā ir noteikts, ka sports tās ir visu veidu

Sīkāk

APSTIPRINĀTS Akciju sabiedrības Gaso Valdes gada 15. maija sēdē, protokols Nr. 16 (2019) Sadales sistēmas dabasgāzes neikdienas patēriņa apjoma

APSTIPRINĀTS Akciju sabiedrības Gaso Valdes gada 15. maija sēdē, protokols Nr. 16 (2019) Sadales sistēmas dabasgāzes neikdienas patēriņa apjoma APSTIPRINĀTS Akciju sabiedrības Gaso Valdes 209. gada 5. maija sēdē, protokols Nr. 6 (209) Sadales sistēmas neikdienas apjoma prognozēšanas modelis Rīgā 5.05.209 8/6 Sadales sistēmas apjoma prognozēšanas

Sīkāk

gramata

gramata Andrejs Geske, Andris Grīnfelds, Andris Kangro, Rita KiseĜova Kompetence dabaszinātnēs, matemātikā un lasīšanā ieguldījums nākotnei Latvija OECD valstu Starptautiskajā skolēnu novērtēšanas programmā 2006

Sīkāk

CR 90 Crystaliser Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mik

CR 90 Crystaliser Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mik Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mikroplaisu blīvēšana betonā Trīskārša aizsardzība pret ūdeni ir vairāk

Sīkāk

Lietošanas instrukcija

Lietošanas instrukcija Lietošanas instrukcija: informācija lietotājam Dalacin C 150 mg kapsulas Dalacin C 300 mg kapsulas Clindamycinum Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju, jo tā satur Jums svarīgu informāciju.

Sīkāk

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS KŪDRAS ĪPAŠĪBU IZMAIŅAS DABAS APSTĀKĻU UN CILVĒKA DARBĪBAS IETEKMES REZULTĀTĀ Laimdota KALNIŅA 1,5, Jānis Dreimanis 1, Ilze OZOLA 2, Elīza PLATPĪRE 1,2, ReInis BITENIEKS 1, Inārs DREIMANIS 3, Ingrīda KRĪGERE

Sīkāk

MKN grozījumi

MKN grozījumi Latvijas graudu nozares attīstības tendences Rigonda Krieviņa 22.10.2015. Latvijas graudu un rapša sējumu platības, kopraža un ražība 2 Graudu kopraža (tūskt.t) un platība (tūkst.ha) Ražība, t/ha Latvijas

Sīkāk

Eiro viltojumi Latvijā

Eiro viltojumi Latvijā Eiro drošības pazīmes un to pārbaude Andris Tauriņš Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs 5, 10, 20 eiro naudas zīmes 120 x 62 mm 127 x 67 mm 133 x 72 mm Jaunā 5 eiro naudas

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 sēdvietām Stūra modulis Zvilņa modulis Kāju soliņš

Sīkāk

VALSTS FINANSĒTI SOCIĀLIE PAKALPOJUMI

VALSTS FINANSĒTI SOCIĀLIE PAKALPOJUMI VALSTS FINANSĒTI SOCIĀLIE PAKALPOJUMI Ministru kabineta noteikumi Nr.279 Noteikumi par kārtību, kādā persona saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijā, un prasībām

Sīkāk

Microsoft Word - 240_NOT_IPP_SAGAT

Microsoft Word - 240_NOT_IPP_SAGAT Spēkā no 4.11.011. Publicēts laikrakstā Latvijas Vēstnesis Nr. 184 3.11.011. 011. gada 11. novembrī Normatīvie noteikumi Nr. 40 Rīgā (Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes sēdes protokols Nr. 43.

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija Migrācija mūsdienu pasaulē Migrācija ir iedzīvotāju pārvietošanās vienas valsts teritorijā vai pārceļošana no vienas valsts uz citu valsti. 2000.gadā pasaulē bija 175 miljoni migrantu. 2013.gadā migrantu

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation K.Lankovska vecākā speciāliste veselības veicināšanas jautājumos Jelgavas sociālo lietu pārvalde Laba veselība palielina dzīves kvalitāti, stiprina ģimenes, veicina drošību, nabadzības samazināšanos un

Sīkāk

Ogre_Petijums darba tirgus

Ogre_Petijums darba tirgus IESPĒJAS ATGRIEZTIES DARBA TIRGŪ UN IESPĒJAS SASKAĥOT ĂIMENES UN DARBA DZĪVI OGRES NOVADĀ Pētījuma atskaite Latvijas profesionālo sociālo darbinieku asociācija 2007 Saturs 1. Ievads...2 2. Pētījumā lietotie

Sīkāk

Microsoft Word - metodika 2.doc

Microsoft Word - metodika 2.doc Metodikas izstrāde veikta projekta Esošo pakalpojumu pilnveidošana un jauna attīstīšana darbam ar personām ar funkcionāliem traucējumiem VSAC Kurzeme filiālēs ietvaros, kas tiek finansēts no Eiropas Sociālā

Sīkāk

Sistēmas Sarkanā Vilkēde Versija DIAGNOZE UN ĀRSTĒŠANA 2.1 Kā tā tiek diagnosticēta? SSV

Sistēmas Sarkanā Vilkēde Versija DIAGNOZE UN ĀRSTĒŠANA 2.1 Kā tā tiek diagnosticēta? SSV https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Sistēmas Sarkanā Vilkēde Versija 2016 2. DIAGNOZE UN ĀRSTĒŠANA 2.1 Kā tā tiek diagnosticēta? SSV diagnoze tiek uzstādīta balstoties uz simptomu kopumu

Sīkāk

HIV infekcijas izplatība

HIV infekcijas izplatība Aktualitātes HIV profilaksē un ārstēšanā. Sociālo darbinieku iespējas. Seminārs sociālo dienestu darbiniekiem 2019. gada 25. aprīlis Inga Bulmistre «Baltijas HIV asociācija» Sagatavots sadarbībā ar GlaxoSmithKline

Sīkāk

Latvijas lielako pilsetu tirdzniecibas platibu parskats pusgads

Latvijas lielako pilsetu tirdzniecibas platibu parskats pusgads Pēc mazumtirdzniecības apjomu straujā krituma iepriekšējos gados šogad nozarē iezīmējušās nedaudz pozitīvākas tendences. Par stabilu mazumtirdzniecības apjomu pieaugumu runāt vēl pāragri, tomēr tirgotāju

Sīkāk

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l KAS IR PĀRDEVĒJA JURIDISKĀ IZPĒTE UN KAD TĀ IR VAJADZĪGA? Guntars Zīle, zvērināts advokāts, Zvērinātu advokātu biroja Lejiņš, Torgāns un Partneri Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valsts augu aizsardzības dienests AKTUALITĀTES Mēslošanas līdzekļu lietošana Ar kūtsmēsliem un digestātu iestrādātais slāpekļa daudzums uz 1 ha LIZ gadā nedrīkst pārsniegt 170 kg Jāievēro virszemes ūdensobjektu

Sīkāk

GAISA TEMPERATŪRAS ĢEOGRĀFISKAIS SADALĪJUMS LATVIJĀ PIE ATŠĶIRĪGIEM GAISA MASU TIPIEM

GAISA TEMPERATŪRAS ĢEOGRĀFISKAIS SADALĪJUMS LATVIJĀ PIE ATŠĶIRĪGIEM GAISA MASU TIPIEM Klimata pārmaiņu raksturs Latvijas klimata mainība A.Briede, M.Kļaviņš, LU ĢZZF Globālās klimata izmaiņas- novērojumi un paredzējumi ES mājas Sarunu istaba, 2012.gada 16.maijā Gaisa temperatūras raksturs

Sīkāk

Microsoft Word - Papildmaterials.doc

Microsoft Word - Papildmaterials.doc SATURS DARBĪBAS AR DARBGRĀMATAS LAPĀM... 2 1.1. Pārvietošanās pa lapām...2 1.2. Lapas nosaukuma maiņa...3 1.3. Jaunas darblapas pievienošana...3 1.4. Lapas pārvietošana un dublēšana, lietojot peli...4

Sīkāk

Dzīve ar jauno ceļa locītavu Informācija par ceļa protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepie

Dzīve ar jauno ceļa locītavu Informācija par ceļa protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepie Informācija par ceļa protēzi Šī informatīvā bukleta mērķis ir sniegt vispusīgu informāciju par gaidāmo operāciju un nepieciešamo pēcoperācijas aprūpi. Bukletā ir apkopoti praktiski padomi saistībā ar operāciju.

Sīkāk

PDF_Saldudens_gids_A5

PDF_Saldudens_gids_A5 Saldūdens zivju ceļvedis, Pasaules Dabas Fonds. Pirmais izdevums. Teksta konsultants: Vides risinājumu institūts. Fotoattēli: www.latvijasdaba.lv; Karpa (Cyprinus carpio) un Strauta forele (Salmo trutta

Sīkāk

Nolikums

Nolikums APSTIPRINĀTS Apes novada domes iepirkumu komisijas sēdē 2017.gada 27.janvārī Protokols Nr.5-1 Iepirkums Publisko iepirkumu likuma 8. 2 panta kārtībā. BŪVPROJEKTA IZSTRĀDE UN AUTORUZRAUDZĪBA Eiropas Reăionālās

Sīkāk

Auguma tipi

Auguma tipi Rīgas Stila un modes profesionālā vidusskola Figūru (augumu) tipi Mācību priekšmetā «Vizuālā tēla veidošana» Indra Stanke mg. ped., pedagogs Mērķis izstrādāt uzskates materiālus skaistumkopšanas nozares

Sīkāk

Apstiprinu:

Apstiprinu: Lapa : 1 (24) 1 Lapa : 2 (24) Ievads Salaspils kodolreaktora (turpmāk SKR) teritorijā un tā tuvākajā apkārtnē VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs veic Speciālās atļaujas darbībām ar

Sīkāk

Ko mēs vēlētos, lai speciālisti zinātu par bērnu ar AST uzvedības problēmām?

Ko mēs vēlētos, lai speciālisti zinātu par bērnu ar AST uzvedības problēmām? Problēmizraisoša uzvedība. Cēloņsakarību meklējumos 2018.gada 13.novembrī Līga Bērziņa Latvijas Autisma apvienība Stāsts nr 1 Ir bērni, kuri nonāk izglītības iestādēs, nezinot: kas ir droša distance, kas

Sīkāk

Ievads par privātumu Dalībnieki izpētīs savu attieksmi pret privātumu, kā arī privātuma nozīmi savā dzīvē. Dalībnieki izvērtēs, kāda veida informāciju

Ievads par privātumu Dalībnieki izpētīs savu attieksmi pret privātumu, kā arī privātuma nozīmi savā dzīvē. Dalībnieki izvērtēs, kāda veida informāciju Ievads par privātumu Dalībnieki izpētīs savu attieksmi pret privātumu, kā arī privātuma nozīmi savā dzīvē. Dalībnieki izvērtēs, kāda veida informāciju viņi nepubliskotu, kā arī aplūkos situācijas, kad

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ATBALSTA CENTRS VISIEM KURUS SKAR HIV/AIDS HIV infekcija apdraudoša aktualitāte LV. Ārstēšanās pieejamības veicināšana sociāli atstumtajām riska grupām RD LD konference Rīgas pilsētas pašvaldības sociālā

Sīkāk

Masu plānošanas pamati. Tēma 6

Masu plānošanas pamati. Tēma 6 Tēma #6 MEDIJU PLĀNOŠANAS PROCESS. Konstantīns Kuzikovs RISEBAA 2015 Sākotnējo datu izpēte Mediju plānošanas uzdevumu un mērķu formulēšana Mediju plāna izstrāde Brīfs/ galvenās veicamā darba vadlīnijas

Sīkāk

IETEICAMIE VINGROJUMI

IETEICAMIE VINGROJUMI IETEICAMIE VINGROJUMI Pirkstu un plaukstu vingrojumi 1. Rokas izstieptas uz priekšu, plaukstas vērstas uz leju. Viens izstiept pirkstus, kamēr sajūt sasprindzinājumu, paturēt 5 Trīs savilkt pirkstus dūrēs,

Sīkāk

Eiropas Jauniešu basketbola līgas (EJBL) sacensību nolikums 2018./ gada sezonā. 1. Mērķi un uzdevumi 1.1. Radīt vispusīgu bērnu un jauniešu attī

Eiropas Jauniešu basketbola līgas (EJBL) sacensību nolikums 2018./ gada sezonā. 1. Mērķi un uzdevumi 1.1. Radīt vispusīgu bērnu un jauniešu attī Eiropas Jauniešu basketbola līgas (EJBL) sacensību nolikums 2018./ 2019. gada sezonā. 1. Mērķi un uzdevumi 1.1. Radīt vispusīgu bērnu un jauniešu attīstību. 1.2. Sekot līdzi augsta līmeņa basketbolistu

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation No profesijas standarta līdz reformai 2019. gada 16. martā. 19.03.2019 1 Reforma Sieviešu dzimtes vārds Pārkārtojums, pārveidojums, saglabājot galveno no līdzšinējā Pārmaiņa, pārkārtojums kādā sabiedrības

Sīkāk

EIROPAS SĒRIJAS BANKNOTES

EIROPAS SĒRIJAS BANKNOTES EIROPAS SĒRIJAS BANKNOTES VISAS EIROPAS SĒRIJAS BANKNOTES 153 mm 77 mm 147 mm 77 mm 140 mm 77 mm 133 mm 72 mm 127 mm 67 mm 120 mm 62 mm IEVIEŠANA Kāpēc vajadzīgas jaunas banknotes? Banknotes ik pa laikam

Sīkāk

2. pielikums Rīgas Stradiņa universitātes Kvalitātes rokasgrāmatai Aktualizēta gada 26. jūnija Senāta sēdē, protokols Nr. 2-1/ RĪGAS STR

2. pielikums Rīgas Stradiņa universitātes Kvalitātes rokasgrāmatai Aktualizēta gada 26. jūnija Senāta sēdē, protokols Nr. 2-1/ RĪGAS STR 2. pielikums Rīgas Stradiņa universitātes Kvalitātes rokasgrāmatai RĪGAS STRADIŅA UNIVERSITĀTES PAKĻAUTĪBU STRUKTŪRSHĒMA Satversmes sapulce Akadēmiskā šķirējtiesa Senāts Rektors* Studējošo pašpārvalde

Sīkāk

Microsoft Word - VacuValodaBFa003.doc

Microsoft Word - VacuValodaBFa003.doc Studiju kursa nosaukums Vācu 1 1. kurss 2 KP ECTS kredītpunktu 3 ECTS Semestris, kad kurss tiek 2 Kursa īstenošanas mērėis Attīstīt saruns prasmi un spēju lietot valodu ikdienas situācijās, apgūt saruns

Sīkāk

Citadele Index Latvijas uzħēmēju aptaujas rezultāti gada jūnijs Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs

Citadele Index Latvijas uzħēmēju aptaujas rezultāti gada jūnijs Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs Citadele Index Latvijas uzħēmēju aptaujas rezultāti 2014. gada jūnijs Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs market and public opinion research centre

Sīkāk

CILVĒKS, NEVIS DIAGNOZE

CILVĒKS, NEVIS DIAGNOZE CILVĒKS, NEVIS DIAGNOZE Garīga rakstura traucējumi (GRT) ir garīgās (intelektuālās) attīstības traucējumi vai psihiski traucējumi, kas ierobežo cilvēka spējas strādāt un pilnvērtīgi aprūpēt sevi. Tas var

Sīkāk

Apgaismes produktu izpārdošanas cenas 2019

Apgaismes produktu izpārdošanas cenas 2019 Ielu gaismeklis 1x250W E40 IP65 HORNET 250S Montāžas metode: No augšas/sāniem Spuldze: Augstspiediena nātrija spuldze Spuldzes turētājs: E40 Nosegvāka materiāls: Plastmass matēts Staba augšas diametrs:

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Velotūrisma nacionālās īpatnības īpaši aizsargājamā dabas teritorijās. Ķemeru nacionālā parka piemērs Agnese Balandiņa Carnikavas novads 27.03.2013 Velotūrisms ĪADT kāpēc par krietni zaļāka un videi draudzīgāka

Sīkāk

EB Special PE - Crise II - LV

EB Special PE - Crise II - LV EIROPAS PARLAMENTS Eiropieši un krīze ZiĦojums Aptaujas laiks: 2010. gada augusts septembris Publicēts: 2010. gada novembrī Īpašais Eirobarometrs/ 74.1. kārta TNS Opinion & Social LV Eurobaromètre spécial

Sīkāk

2012 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums

2012 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums 01 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums būs 1 4 no trijstūra ABC laukuma. Analogi no viduslīnijām

Sīkāk

Aizsargiepakojuma marķējums

Aizsargiepakojuma marķējums Aizsargiepakojuma marķējums GLYPHOGAN 360 SL Herbicīds Vispārējs sistēmas iedarbības herbicīds īsmūža un daudzgadīgo viendīgļlapju un divdīgļlapju nezāļu un to sakņu iznīcināšanai tīrumos pēc ražas novākšanas,

Sīkāk

Sonicator Plus 930 (Kombinēts ultraskaņas ar divām darba frekvencēm un nervu-muskuļu elektrostimulācijas aparāts –2 izejas kan

Sonicator Plus 930 (Kombinēts ultraskaņas ar divām darba frekvencēm un nervu-muskuļu elektrostimulācijas aparāts –2 izejas kan Kombinēts elektrostimulācijas un ultraskaņas terapijas aparāts - Sonicator Plus 930 (Kombinēts ultraskaņas ar divām darba frekvencēm un nervumuskuļu elektrostimulācijas aparāts 2 izejas kanāli un 3 strāvu

Sīkāk

Microsoft Word - Doltard 60 mg tabl doc

Microsoft Word - Doltard 60 mg tabl doc B. LIETOŠANAS INSTRUKCIJA 1 LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM Doltard 60 mg ilgstošās darbības tabletes Morphini sulfas Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju. - Saglabājiet

Sīkāk

Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atba

Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atba Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atbalsts selekcijas materiāla novērtēšanai integrēto lauksaimniecības

Sīkāk

Speckurss materiālu pretestībā 10. lekcija

Speckurss materiālu pretestībā 10. lekcija Speckurss materiālu pretestībā 10. lekcija Balstu reakciju un piepūļu aprēķins izmantojot ietekmes līnijas Ietekmes līnijas dod iespēju aprēķināt balstu reakcijas un iekšējās piepūles šķēlumā, kuram tās

Sīkāk

skaitampuzle instrukcija

skaitampuzle instrukcija MUZLE SKAITĀMPUZLE UZDEVUMU VARIANTI ARITMĒTIKAS PAMATU APGŪŠANAI. 1. 1. Saliek pamatni ar 10 rindām (pirmajā rindā 1 kauliņš, apakšējā 10 kauliņi). Kauliņus aiz apļiem atstāj tukšus. Skaita kauliņus katrā

Sīkāk

Microsoft Word - Ti-085 Atskaite Nr 9_1.docx

Microsoft Word - Ti-085 Atskaite Nr 9_1.docx EIROPAS REĢIONĀLĀS ATTĪSTĪBAS FONDS Elektrosārņu process labākai titāna nogulsnējumu morfoloģijai Projekts Nr. 1.1.1.1./16/A/85 ( Progresa ziņojums 9/1) 2019 01.01 31.03. *Projekta zinātniskais vadītājs:

Sīkāk

Microsoft Word - A MSWORD

Microsoft Word - A MSWORD EIROPAS PARLAMENTS 2014-2019 Sesijas dokuments 18.3.2015 A8-0051/2015 ZIĥOJUMS par priekšlikumu Eiropas Parlamenta un Padomes lēmumam par Eiropas Globalizācijas pielāgošanās fonda izmantošanu saskaħā ar

Sīkāk

Darba aizsardzības prasības darbā ar jonizējošo starojumu

Darba aizsardzības prasības darbā ar jonizējošo starojumu Darba aizsardzības prasības darbā ar jonizējošo starojumu Ievads Cilvēki un citas dzīvās būtnes vienmēr ir bijušas pakļautas dažāda starojuma iedarbībai daudzi no tiem ir mūsu ikdienas sastāvdaļa. Piemēram,

Sīkāk

6 dala-1_lv_PDFam

6 dala-1_lv_PDFam Montāža 6.0. Transportēšana un uzglabāšana 6.1. Trases montāžas pamatnoteikumi 6.2. Tranšejas platums 6.2.1. CauruĜu novietošana 6.2.2. Veidgabalu montāža 6.3 Nekustīgo balstu montāža 6.3.1. Izolēto vārstu

Sīkāk

Komplementa sistēma

Komplementa sistēma Latvijas neiroimunologu asociācija 2016.g. 5.oktobris Inese Mihailova Viruses Influenza A HIV Herpes simplex 2 SARS-CoV Ip et al. (75) Fungi Aspergillus fumigatus Neth et al. (15) Candida albicans Saifuddin

Sīkāk

Aroda veselība, drošība un vides aizsardzība - tiesību zinātnes tālmācības studiju kurss

Aroda veselība, drošība un vides aizsardzība - tiesību zinātnes tālmācības studiju kurss Studiju kursa nosaukums ARODA VESELĪBA, DROŠĪBA UN VIDES AIZSARDZĪBA Kredītpunkti 2 Apjoms (stundās) 80 Priekšzināšanas (Studiju kursu nosaukumi) Ķīmija, fizika, bioloģija vidusskolas kursa apjomā Zinātņu

Sīkāk

S A U L E S A U L E tā ir dzīve! Saule Saule Foto: LNE France Masu informācijas līdzekļos par sauli raksta gandrīz vai kā par absolūtu ļaunumu! Mākslī

S A U L E S A U L E tā ir dzīve! Saule Saule Foto: LNE France Masu informācijas līdzekļos par sauli raksta gandrīz vai kā par absolūtu ļaunumu! Mākslī S A U L E S A U L E tā ir dzīve! Saule Saule Foto: LNE France Masu informācijas līdzekļos par sauli raksta gandrīz vai kā par absolūtu ļaunumu! Mākslīgā iedeguma jomas profesionāļu nacionālās asociācijas

Sīkāk

3

3 3. Darba vides risku novērtēšana (DVRN) frizētavā Darba vides risks ir varbūtība, ka nodarbināto drošībai vai veselībai darba vidē var rasties kaitējums, un šī kaitējuma iedarbības iespējamā smaguma pakāpe.

Sīkāk

Draft council conclusions Austrian Presidency

Draft council conclusions Austrian Presidency Eiropas Savienības Padome Briselē, 2019. gada 14. jūnijā (OR. en) 10354/19 SOC 485 EMPL 374 SAN 304 DARBA REZULTĀTI Sūtītājs: Datums: Saņēmējs: Padomes Ģenerālsekretariāts 2019. gada 13. jūnijs delegācijas

Sīkāk

Presentation title

Presentation title Tehniskās ekspertīzes un diagnostikas dienests Daudzdzīvokļu ēku elektrotīklu testēšana Uģis Skopans, Dienesta vadītājs 23.01.2014, Jūrmala Saturs Elektrotīklu pieļaujamās slodzes noteikšana Elektroinstalācijas

Sīkāk