KĀPĒC KĻŪT PAR būvnieku? KĀ KĻŪT PAR būvnieku? Aizraujoša profesija BŪVNIEKS Lielākie būvobjekti Latvijā tuvāko gadu laikā Ko dara būvnieks? Informatī

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "KĀPĒC KĻŪT PAR būvnieku? KĀ KĻŪT PAR būvnieku? Aizraujoša profesija BŪVNIEKS Lielākie būvobjekti Latvijā tuvāko gadu laikā Ko dara būvnieks? Informatī"

Transkripts

1 KĀPĒC KĻŪT PAR būvnieku? KĀ KĻŪT PAR būvnieku? Aizraujoša profesija BŪVNIEKS Lielākie būvobjekti Latvijā tuvāko gadu laikā Ko dara būvnieks? Informatīvi izglītojošs materiāls jauniešiem par būvnieka profesiju

2 Ko dara būvnieks? Ar būvnieka darbu Tu sastopies jebkur. Lai kurp Tu dotos uz skolu, kino, teātri, klubiņu vai ceļojumā, pilsētas, lielas un mazas ēkas, ceļus, tiltus, jahtu piestātnes, stadionus, atpūtas kompleksus, lauksaimniecības ēkas un daudz ko citu kāds ir projektējis un būvējis. Daudzu būvnieku ēkas kalpo gadsimtiem ilgi. Būvnieki tie ir: meistari betonē, veic inženiertīklu montāžas darbus, strādā augstu virs būvēm ceļamkrānos un dara citus darbus; būvdarbu vadītāji organizē visus darbus būvlaukumā; inženieri būvkonstrukciju projektētāji aprēķina un projektē, lai ēkas konstrukcijas būtu drošas un ilgi kalpotu; projektu vadītāji atbild par ēkas būvniecības procesu no A līdz Z; būvuzraugi kontrolē, kā tiek uzbūvēta ēka. Par tiem var kļūt, ja ir zināšanas un uzkrāta pieredze, darbojoties būvlaukumā. KĀPĒC KĻŪT PAR būvnieku? Būt būvniekam tas ir stilīgi un aizraujoši. Rezultāts ir ievērojams un pamanāms, un labi izpildītais darbs sniedz gandarījumu. Būvnieki labi nopelna un sabiedrībā tiek cienīti. KĀ KĻŪT PAR būvnieku? Dodies pastrādāt vasaras praksē kādā būvlaukumā. Nopelnīsi kabatas naudu, iegūsi pieredzi un sapratni, vai vēlies nākotnē izpausties šajā nozarē. Dodies mācīties uz specializētajām mācību iestādēm Rīgas Celtniecības koledžu, Daugavpils tehnikumu vai kādu citu. Iegūsi cienījamu arodu, kas ļaus izpildīt īpašus meistaru cienīgus darbus lielās būvēs, saņemot labu atalgojumu. Dodies mācīties uz RTU vai LLU. Iegūsi inženiera kvalifikāciju un varēsi kļūt par būvlaukuma vai pat objekta būvprocesa pavēlnieku.

3 Topošais New Hanza City kvartāls Kopš gada 4. jūlija, kad 24 ha New Hanza City (NHC) teritorijā sākti infrastruktūras sagatavošanas un inženierkomunikāciju izbūves darbi, var teikt, ka Rīgā sācies jauna un vērienīga kvartāla tapšanas ceļš. Jauno kvartālu pamatoti dēvē par pilsētu pilsētā, te būs dzīvojamās un biroju ēkas, parks un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs, medicīnas centrs un kafejnīcas, skolas un veikali, viesnīca un bērnudārzs. Un 7 jaunradītas ielas, kuras gaida savus nosaukumus. Galvenā iela, kas jau atrodama kartēs, nosaukta slavenā Latvijas šaha lielmeistara Mihaila Tāla vārdā. Ir priekšlikumi arī citu ielu nosaukumiem, kuriem pamatojumu NHC attīstītājs «Pillar» meklējis vēsturē vai kultūrā. Tajā skaitā arī ielai, uz kuras atradīsies Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs, ko iecerēts nosaukt pasaulslavenā konstruktīvisma mākslas pārstāvja Gustava Kluča vārdā. Šobrīd sākti 1. kārtas infrastruktūras izbūves darbi, un tiek plānota 2. kārta gada aprīlī plānots sākt ABLV galvenās mītnes un tai līdzās esošās biroju ēkas būvniecību ar kopējo apjomu platību m 2. ABLV galvenās mītnes ēka būs 16 stāvu augsta, biroju ēka 6 stāvus augsta. Vēl viens no laika ziņā tuviem notikumiem ir vēsturiskās Rīgas preču dzelzceļa stacijas ēkas rekonstrukcija. Rekonstrukcijas gaitā ēku pārveidos par modernu un multifunkcionālu kultūras centru, ierīkojot telpas pasākumiem ar iespēju pulcēt 1000 cilvēku. Līdzās ēkai plānots novietot dzelzceļa preču vagonu kā atsauci uz ēkas vēsturisko funkciju. Projektēšanas procesā ir divas dzīvojamās ēkas premium klases un vidējās klases daudzdzīvokļu ēkas ar aptuveni 100 dzīvokļiem katrā no tiem. Jāuzsver, ka kvartāla attīstības pašu, pašu sākumu jau pirms vairākiem gadiem iezīmēja koka biroja ēkas «Pillar» administrācijas mītnes vietas un autostāvvietas izbūve, saņemot augstus profesionālos novērtējumus nozares konkursos. Koka biroja ēka (projekta arhitekte Dace Kalvāne, būvnieks «Selva būve») konkursā Latvijas Būvniecības Gada balva 2014 nominācijā «Koka būve» ieguva 2. vietu, konkursā Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2015 nominācijā «Ilgtspējīgākā ēka» 3. vietu. Vērienīgais projekts prasīs daudzu speciālistu iesaistīšanos, tie būs būvnieki un arhitekti, plānotāji un inženieri, infrastruktūras speciālisti un satiksmes plānotāji, būvuzraugi un ceļu būvnieki, un daudzi citi. PILSĒTA PILSĒTĀ ar 7 jaunām ielām Tālākos plānos iezīmējas Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs un parka teritorija, ko plānots pabeigt gadā.

4 Rail Baltica Latvijas dzelzceļa savienojums ar Eiropu, jauni dzelzceļa standarti Kas ir projekts Rail Baltica Rail Baltica ir dzelzceļa transporta projekts, kura mērķis ir integrēt Baltijas valstis Eiropas dzelzceļu tīklā, un tas aptver četras Eiropas Savienības valstis Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju, netieši arī Somiju, pagarinot maršrutu ar savienojumu Tallina Helsinki. Latvijā esošais dzelzceļa sliežu platums ir 1520 mm, bet vairākumā pārējo Eiropas valstu šis sliežu platums ir 1435 mm. Tādēļ esošais Baltijas dzelzceļa tīkls un ritošais sastāvs nav tehniski savietojams ar Polijas un Vācijas dzelzceļa tīklu. Baltijas valstīm atgūstot savu neatkarību, iepriekšējā gadsimta 90. gados dzima ideja par Baltijas valstu savienošanu ar Eiropas sirdi, paredzot atjaunot Baltijas valstu tiešo saikni ar Eiropas dzelzceļu tīklu, izbūvējot jaunu 1435 mm jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līniju Baltijas valstīs un savienojot metropoles Tallinu Rīgu Kauņu Varšavu Berlīni (tālākā nākotnē pagarinot maršrutu līdz Venēcijai). Netieši šajā maršrutā iekļauta arī Somija, plānojot, ka varētu izbūvēt tuneli zem ūdens, pa kuru kursētu dzelzceļš no Tallinas uz Helsinkiem, vai arī atklāt vilcienu prāmi starp šīm pilsētām, tādējādi palielinot projekta vērtību un iesaistot tajā arī Skandināvijas valstis. Kad tiks īstenots projekts Rail Baltica Latvijā? gada sākums tiek izsludināti iepirkumi arheoloģijas sadaļai, tehniskajām ekspertīzēm, projektēšanai, būvniecībai gads noslēgti līgumi par arheoloģijas veikšanu, tehniskajām ekspertīzēm, projektēšanu, būvniecību, sākta nekustamo īpašumu atsavināšana gads izstrādāts būvprojekts Rail Baltica RIX stacijai gads izstrādāti būvprojekti Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas un RIX savienojumam, Rail Baltica centrālajai daļai, pabeigta nekustamā īpašuma atsavināšana trases centrālajā daļā gads notiek Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas pārbūve, Rail Baltica RIX stacijas būvniecība, savienojuma būvniecība starp abām stacijām.

5 Tehniskās ziņas Trases kopgarums Latvijā būs 263 km, robežpunkti nacionālās izpētes ietvaros saskaņoti Baltijas valstīs. No jauna tiks uzbūvēti 130 km piebraucamo ceļu trokšņu sienas. Kopumā tiks izveidoti 133 autoceļu šķērsojumi pār dzelzceļu, 50 no tiem ir valsts nozīmes ceļu šķērsojumi, pārējie mežu un māju ceļi, kas nozīmē, ka ik pēc 2 km tiekam pāri dzelzceļam ar auto un lauksaimniecības tehniku. Pāri upēm būs jābūvē 35 tilti, un tie ir nākotnes tilti, kas būs ar samazinātu ietekmi uz upes gultni (mazāk balstu) un nodrošinās dzīvnieku migrāciju zem tiltiem. Torņakalnā zem esošā dzelzceļa tiek plānots pirmais dzelzceļa tunelis Latvijā. Nozīmīgi mainīsies Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas izskats un arī funkcija. Tā kļūs par lielu satiksmes mezglu, no kurienes būs iespēja nokļūt jebkur pilsētā, uz citām Latvijas pilsētām vai pa Rail Baltica līniju uz lidostu «Rīga», Viļņu, Tallinu, Varšavu un tālāk uz Berlīni. Plānots, ka laikā, kad Rail Baltica būs īstenots, vajadzēs vien 2 stundas, lai tiktu no Rīgas līdz Tallinai, 4,5 stundas, lai tiktu no Tallinas līdz Lietuvas Polijas robežai. Rail Baltica trase Latvijā RB projekts ietver pamattrases būvniecību Latvijas teritorijā no Igaunijas Latvijas robežas šķērsojuma Salacgrīvas novadā līdz Latvijas Lietuvas robežas šķērsojumam Bauskas novadā, šķērsojot Daugavu pie Saulkalnes, cauri Rīgai, nodrošinot RB pieslēguma izbūvi Starptautiskajai lidostai «Rīga». Starptautiskajā lidostā «Rīga» paredzēts izbūvēt RB starptautisko vilcienu pasažieru termināļus, Salaspils novadā (Saulkalnē) intermodālu kravu termināli. Lai realizētu projektu Rail Baltica, būs nepieciešami dažādi speciālisti gan projektētāji, gan būvnieki. Kopumā būs nepieciešams plašs speciālistu loks, kā, piemēram, inženiertehniskie eksperti, arhitekti, pilsētplānotāji, būvnieki, kā arī mazāk zināmi eksperti, piemēram, tuneļu būvniecības jomā. Speciālistiem būs jāapvieno spēki, lai īstenotu vērienīgo projektu. Projektu Rail Baltica īsteno Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopuzņēmums akciju sabiedrība «RB Rail». Latvijas valsts intereses tajā pārstāv Satiksmes ministrija ar valsts SIA «Eiropas Dzelzceļa līnijas» starpniecību. Savukārt Igaunijas valsts intereses pārstāv tai piederošā kapitālsabiedrība «Rail Baltic Estonia», Lietuvas Lietuvas dzelzceļš, kā arī Lietuvas dzelzceļa meitasuzņēmums UAB «Rail Baltica statyba».

6 PRojeKTU vadītāja PRofesijA Tā ir izaugsmes iespēju profesija, taču prasa zināšanas un pacietību, soli pa solim savu karjeru vedot pa kāpnēm augšup. Projektu vadītāja profesiju nevar apgūt mācību iestādēs, par projektu vadītājiem kļūst, uzkrājot pieredzi darbā būvlaukumā. Iniciatīva, spēja pieņemt pareizus lēmumus un plānot, kā arī augsta personīgās atbildības latiņa ir noderīgākās rakstura īpašības. Atalgojums? Atkarībā no darba un spējām atalgojuma līmenis ir virs vidējā, ļaujot uzturēt ģimeni, realizēt hobijus, ceļot un baudīt kultūras dzīvi. Ko dara PRojeKTU vadītājs? Projektu vadītājs savu darbu sāk vēl ilgi pirms būvdarbu sākšanas, viņš izskata projektu, saprot, vai projekts ir labs, runā ar pasūtītāju un uzklausa tā vēlmes, seko līdzi tam, lai visi būvdarbu sākšanai vajadzīgie dokumenti būtu kārtībā. Projektu vadītājam jāmāk plānot laiku un naudu. Pasūtītājs iedod naudu un nosaka termiņu, projektu vadītājam jāuzbūvē ēka, iegādājoties visu nepieciešamo būvniecībai un samaksājot darbu veicējiem, kā arī jāmāk noteikt sava uzņēmuma peļņas procentus. Projektu vadītājs orientējas likumos un praktiskajās būvniecības tehnoloģijās, viņš ir uz tu ar datoru. Projektu vadītājs komplektē komandu būvniecības veikšanai un arī lemj, kurus materiālus izvēlēties. Projektu vadītājs komunicē ar pasūtītāju, projektētājiem, arhitektiem. Cilvēki ir ļoti dažādi, kaprīzāki un mierīgāki, bet projektu vadītājam jāmāk būt sarunu ģēnijam, jāmāk savaldīties kritiskās situācijās un jāmāk panākt, lai visa komanda draudzīgi virzītos uz galveno mērķi kvalitatīvu būvniecības darbu pabeigšanu. Par savām kļūdām maksā pats projektu vadītājs. Maksa var būt finansiāli zaudējumi, sabojāta reputācija un darba zaudēšana. Labi projektu vadītāji savas kļūdas spēj izlabot.

7

8 Igors Suhovilovs, Rīgas Celtniecības koledžas pasniedzējs (RCK), gadā absolvēta RCK Arhitektūras nodaļa, gadā absolvēta RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte ARHITEKTS, PASNIEDZĒJS Arhitektūra mani interesējusi vienmēr. Skolas laikā apmeklēju zīmēšanas pulciņu, ko vadīja toreizējā Siguldas pilsētas galvenā arhitekte Natālija Bukovska, tāpēc organiski radās vēlme savus zīmējumus integrēt apkārtējā vidē. Sāku pētīt ēkas, detalizēti tās izzīmēt un domāt par arhitekta profesiju. Nedaudz pietrūka, ar pirmo reizi netiku RTU APF, bet toties izturēju eksāmenus un iestājos RCK Arhitektūras nodaļā. Tā pat bija labāk, jo skola iedod ārkārtīgi plašas un daudzveidīgas praktiskās iemaņas. Tā ir laba bāze, uz kuras attīstīt RTU APF mācību procesa apjomīgos integrācijas risinājumu un globālās domāšanas uzdevumus. Pēc RCK absolvēšanas varēju iestāties RTU APF 2. kursā, nokārtojot zīmēšanas eksāmenu. Priecājos, ka man bijusi iespēja apgūt abu mācību iestāžu izglītības programmu, līdz ar to iegūta pieredze lietas redzēt kopumā, darbojoties pasniedzēja darbā, būvobjektos un izglītojošā projektā «Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks». Topošajiem arhitektiem vajadzētu likt akcentu uz zīmēšanu un skicēšanu, jo tā attīsta arhitektūras uztveres un domāšanas pamatus. Nedaudz žēl, vērojot, kā liela daļa jauno arhitektūras studentu ātri digitalizējas. Zīmēšana un skicēšana būtu jāpraktizē līdztekus darbam ar tehnoloģijām. Man skicēšanas prasmes palīdz, veicot autoruzraudzību objektos, tādā veidā ar būvnieku daudzus jautājumus varam ātri atrisināt ar skicēm. Par pasniedzēju RCK strādāju ceturto gadu, pasniedzot projektēšanu 1. un 2. kursa studentiem Arhitektūras dienas nodaļā un būvdarbu vadītājiem vakara nodaļā. Mācu projektēšanu, lasu lekciju kursu par normatīvo bāzi, kā arī integrēju prasības praktiskajos uzdevumos. Pirmais uzdevums jaunajiem arhitektiem ir portāla uzmērīšana un skicēšana. Lineālu drīkst izmantot tikai uzmērīšanai, skice jāveido ar brīvu roku. Lai trenētu mēroga izjūtu, zīmēšanas prasmes, arhitektūras domāšanu, RCK pirmajā mācību gadā projektēšanas uzdevumu izstrādē datora tehnoloģijas izmantot nedrīkst. Absolvējot RCK, iegūta pamatīga zināšanu bāze, arī ārzemju pieredze, jo skolai ir sadarbības projekts ar līdzīgu mācību iestādi Vācijā. Salīdzinot var teikt, ka mēs vairāk orientējamies uz arhitektonisko izteiksmību, vāciešiem nozīmīgāka ir praktiskā puse un aprēķini. RCK sadarbojas arī ar citām ārzemju skolām. Viena no manām iniciatīvām RCK ir Maketēšanas darbnīcas izveide. Telpa ir pieejama koledžas studentiem, tur atrodas materiāli maketu izstrādei, ir iespēja izstrādāt lielformāta maketus, kas ir būtiska projektēšanas sastāvdaļa. Maketēšanas darbnīca ir labs pamudinājums studentiem darboties patstāvīgi. Vienmēr mācu studentiem, lai nedomā tikai uz papīra, bet arī par to, kā objektu praktiski realizēt. Arhitekta uzdevums praktiskajā darbībā ir mācēt attīstīt ideju un vadīt darba grupu līdz pat objekta pilnīgai gatavībai. RCK arhitektūras studentu grupa kopā ar pasniedzējiem G. Ābolu un I. Suhovilovu saņem balvu konkursā Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2016, iegūstot 2. vietu nominācijā «Ilgtspējīgākā studentu ideja 2016» (projektā piedalījās arī RCK Arhitektūras nodaļas vadītāja Inese Reitāle). Pamats projekta izstrādei tika ielikts, sadarbojoties ar vācu kolēģiem. Interesants objekts manā praksē bija Jauno Ķekavas kapu un kapličas projektēšana kopā ar arhitektu Viesturu Briedi. Arī tādām lietām nepieciešamas arhitekta prasmes. Kapličas projekts prasīja pamatīgu iedziļināšanos, tas bija komplicēts uzdevums, rēķinoties ar objekta emocionālo un tehnoloģisko funkciju.

9 PROJEKTU vadītājs Sandis Kirhners, «UPTK» projektu vadītājs, RTU BF absolvēta gadā 2. vieta nominācijā «Gada būvdarbu vadītājs Latvijā 2015» Cik atceros, jau no 13 gadu vecuma ar draugiem vasaras brīvdienas pavadījām pie tēva objektā. Visu vasaru darījām melnos darbus, līdz rokas kļuva kā «lāpstas». Tolaik modē bija mācīties ekonomiku, un gadā iestājos Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas mācību zinātniskā kompleksa uzņēmumu vadības specialitātē. Vērtīgākais, ko iedeva skola, bija eksakto zinātņu pamati. Pēc koledžas izlēmu studijas turpināt LU ekonomistos. Dažādu apstākļu sakritības rezultātā nokļuvu Anglijā, kur bez lielām grūtībām atradu darbu būvniecībā. Iegādājos instrumentus un sāku strādāt par būvgaldnieku. Ar laiku uzticētie darbi kļuva arvien sarežģītāki, un tas ļāva izcelties britu kolektīvā. Uzņēmumā nostrādāju 7 gadus. Tiku lielos objektos. Piemēram, būvējām skandalozo Skotijas parlamenta ēku, kuras tāme no 50 milj. eiro uzauga līdz 500 milj. eiro, jo bija jāveido pastiprinātas konstrukcijas saistībā ar 11. septembra teroraktiem un Ņujorkas Dvīņu torņu uzspridzināšanu. Lieliska pieredze bija arī jaunā Vemblija stadiona interjera izbūve no nerūsējoša tērauda konstrukcijām un paneļiem. Izaicinājumu pilni bija darbi Sitijā un Canary Wharf augstceltņu rajonā. Latvijā līdzīga mēroga darbi gadās reti. Atgriezos Latvijā. Strādāju uzņēmumā «UPTK» par projektu vadītāju, absolvēju RTU BF. Atbildu par pārrunu procesu ar klientiem un projektu realizāciju. Labu projektu vadītāju raksturo spēja uzņemties atbildību un izpildīt apsolīto. Darbojoties būvniecības jomā, pašizglītošanās nekad nebeidzas. Praksei ir zelta vērtība, kas man noderēja, pēc ilgstošas praktiskas darbošanās būvlaukumā sākot studijas par būvinženieri. Visus mācību priekšmetus varēju uztvert caur prakses prizmu, līdz ar to teorija būvmehānikā, materiālu mācībā un citos priekšmetos bija viegli izprotama. Nostiprināju darba pieredzē iegūtās zināšanas. Uzņēmumā vadu kompetentu speciālistu komandu, kas spēj domāt paši un pieņemt lēmumus, un tas ir galvenais, lai varētu vienlaikus vadīt vairākus projektus. Projektu vadītājam jābūt apveltītam ar stingru nostāju, bet tas nenozīmē, ka ar sadarbības partneriem būtu jārisina problēmas no spēka pozīcijām, kā tas Latvijā dažkārt ir raksturīgi. Savstarpēja ieinteresētība, kooperēšanās ir tā, kas garantē labu rezultātu. Manā līdzšinējā praksē Latvijā sarežģītākais objekts bija «Lielais Dzintars» fasādes metāla režģa montāžas risinājumi, izgatavošana un montāža. Izmaksu aprēķināšana, varētu teikt, bija pati sarežģītākā daļa, jo risks, ka ne viss var izdoties, kā iecerēts, un jebkurā brīdī var traucēt kādi neparedzēti faktori, bija liels. Šaubas par to, vai viss ir izvērtēts un ievērtēts darba veikšanai, bija līdz brīdim, kad konstrukcijas pienāca objektā. Pēc tam atlika vienīgi katram darīt savu darbu, kas mūsu komandai ļoti labi izdevās, ņemot vērā saspringto darba grafiku un kompaktos montāžas apstākļus. Ēkas fasādes konstrukcijā izmantoti unikāli risinājumi, ko paši izstrādājām. Hobiji Ikdiena ir dinamiska, noslogota, interesanta, hobijiem neatliek laika. Man patīk ceļot, laiku pa laikam kopā ar ģimeni izraujos no Latvijas un izmantoju iespēju pabūt dabā tas ļauj atpūtināt smadzenes.

10 Dainis Učelnieks, «RERE GRUPA» projektu vadītājs, RTU BF maģistrantūra absolvēta gadā PROJEKTU vadītājs Pozitīvo pārmaiņu laboratorija Olainē jauna tipa ieslodzījuma vieta ar resocializācijas funkciju. Piesaistot izcilus projektētājus un strādājot komandā, izdevās panākt ļoti labu rezultātu. Man noderēja gan projektētāja, gan būvnieka pieredze. Objektu finansēja Norvēģijas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta fonds. Ar gala rezultātu finansētāji bija ļoti apmierināti. Būvniecības klātbūtne manā dzīvē bijusi jūtama jau kopš bērnības, kad daudz laika pavadījām slikti apsargātajos un bīstamajos padomju laika būvlaukumos. Ar paletēm plostojām pa ūdens pilnām būvbedrēm, kādā reizē knapi izvairoties no nelaimes. Pēc 8. klases skolas brīvlaikos strādāju gan ražošanas uzņēmumos, gan būvlaukumos, kur devos arī vasarā pēc 12. klases absolvēšanas. Klasesbiedri gāja iesniegt dokumentus RTU BF, es padevos bara instinktam. Jāatzīmē, ka skolā nebiju spožākais skolnieks, daudz laika veltīju izklaidēm, zinot, ka bez pūlēm varu dabūt minimālo sekmīgo atzīmi. Iespējams, tas palīdzēja studiju laikā izklaides vairs nesaistīja, enerģiju veltīju mācībām, lai pielāgotos RTU prasībām. Ar prieku atceros brīdi, kad 1. kursa beigās ieraudzīju savu uzvārdu topa desmitniekā un studijas varēju turpināt par budžeta līdzekļiem. Vairāki kursabiedri neizturēja pārbaudījumu ar Rīgas piedāvātajām iespējām, strādnieki saņēma ļoti solīdas atlīdzības, daudziem zuda motivācija studēt. Vēlāk krīze salika visu pa vietām. Pievērsos konstruktora specializācijai, jau studiju laikā sāku savas darba gaitas izvēlētajā specialitātē. Taču sapratu, ka man nepieciešama dinamiskāka darba vide, un sāku meklēt izaicinājumus darbā būvlaukumā. Sāku strādāt par būvdarbu vadītāja palīgu, pēc pāris gadiem kļūdams par projektu vadītāju. Būvkonstrukciju projektēšanā gūtās iemaņas un pieredze aprēķinu veikšanā ļauj labāk saprast projektus. Būvniecība ir fantastiska pabeidz objektu, paņem savas mantas un dodies uz jaunu vietu. Vide ir dinamiska, pieredze gūstama aktīvā darbā un katru reizi citā vietā. Manuprāt, studentiem jau mācību laikā būtu jāpārbauda spēki dažādās būvniecības jomās projektēšanā, būvdarbu vadīšanā, projektu vadīšanā, darbā ar likumiem vai citviet. Projektu vadītājs pats veido savu komandu. Darbi jāsadala tā, lai neviens nav apvainojies, lai visiem ir interesanti un ir motivācija strādāt labi. Psiholoģiski jājūt, kuram darbiniekam ko var uzticēt. Ikdienā jāaprunājas ar tiešajiem darba darītājiem stiegru vilcējiem, montāžas meistariem u.c., jo tieši no viņu darba kvalitātes ir atkarīga ēku drošība. Katru sīkumu objektā pārbaudīt nav iespējams, tāpēc jāstrādā ar uzticamiem apakšuzņēmējiem. No projekta vadītāja atkarīgs, kāds ir mikroklimats objektā strādājošo vidū un kāda rezultātā būs būve. Hobiji Medības un daba. Man patīk vērot mežu, dzīvniekus, norises un pārmaiņas dabā tā es atpūšos. 2. vieta nominācijā «Gada būvdarbu vadītājs Latvijā 2013»

11 dana žirnova, «ARA intellect» būvkonstrukciju projektētāja, gadā absolvēta LLU vides un būvzinātņu fakultāte PRojeK- TĒTĀjA man vienmēr patikušas eksaktās zinātnes matemātika, fizika. Vidusskolas pēdējā klasē apmeklēju izstādi «Skola» un pieņēmu pārdomāti spontānu lēmumu studēt būvniecību LLU Vides un būvzinātņu fakultātē. Viens no iemesliem, kāpēc izvēlējos būvniecību, ir iespēja aptaustīt darba rezultātu. Studējot jutos kā ģimenē, kur pasniedzējiem ir svarīgi studentu sasniegumi un zināšanas un netiek dotas nekādas atlaides. Daži kontroldarbi netika ieskaitīti, pat ja tajos bija tikai viena kļūda. Mēs apmeklējām tolaik ievērojamu un lielu objektu būvlaukumus, pabijām arī LNB. Studiju laikā strādāju praksē par būvuzrauga palīdzi viesnīcas Rīga rekonstrukcijā. 4. kursā, aizbraucot uz Dāniju, kur pavadīju gadu, iepazinos ar BIM (būves informācijas modelēšana 3D vidē) iespējām. Kopš tā laika strādāju šajā jomā. Esmu piedalījusies Latvijā izstrādātas BIM rokasgrāmatas izveidē, un ar ēkas modeļu izveidi un slodžu aprēķiniem 3D vidē saistīta mana ikdiena. Saņemot arhitektūras rasējumus, man ir jāizveido aprēķinu modelis ar nepieciešamajām slodzēm, turklāt tā, lai ēka būtu droša un es varētu mierīgi gulēt, un lai izmaksas būtu pasūtītājam izdevīgas. Palīdzu uzņēmuma vadītājam veikt arī ekspertīzes, iepazīstot citu projektētāju rokrakstu. BIM nedrīkst uztver citādi kā tikai palīgu un instrumentu, ar ko iespējams paātrināt projektēšanas procesu. Visu, ko dara programmatūra, jāmāk izdarīt arī ar roku. Tehnika bez cilvēka prāta neko nesaprot. Projektētājam, ja viņš vēlas būt labs speciālists, ir jāmācās, jāseko līdzi jaunākajai informācijai, jāpiedalās semināros. Mums darbā katru nedēļu ir izaugsmes sapulces, kur katrs dalāmies ar saviem jaunumiem. Būtiski ir sekot līdzi jaunākajiem ES projektēšanas normatīviem jeb eirokodeksiem. Šobrīd augstskolās katra kursa ietvaros tiek apgūti attiecīgie standarti un eirokodeksi. Strādājot un arī mācoties nedrīkst pieļaut pārdegšanu. Jāmāk laikā apstāties. Strādājot kādu dienu ilgāk un vairāk, nākamajā dienā produktivitāte samazinās. Inženieris ir radoša profesija. Risinājumu iespējas ir bezgalīgas, un tikai ar radošu pieeju var tikt līdz vēlamajam rezultātam lai ir funkcionāli, droši un skaisti. Hobiji Kursos pilnveidoju savas fotoprasmes, apmeklēju sporta zāli, un man patīk skriet garākas distances. Esmu sapratusi, ka, skrienot pirmos 7 km, galvā vēl projektēju un pārdzīvoju, tālākie kilometri tā jau ir patiesa atpūta smadzenēm un ķermenim. valdorfa skolas modelis, risināts BIM programmatūrā. BIM tas nozīmē visu objektā iesaistīto pušu komunicēšanu elektroniskajā 3D vidē. Ēkas modeļus var apskatīt arī pasūtītāji jebkurā elektroniskajā ierīcē, to pieļauj speciāli BIM formāti, kas neprasa ieguldījumus programmatūrā.

12 Gintars Dardets, «Selva būve» projektu vadītājs, izglītība iegūta RTU ProjektU vadītājs Mans jaunības sapnis bija būvēt ēkas, un, lai to īstenotu, vēlējos mācīties par arhitektu. Vienīgi... nepievērsu uzmanību prasībai labi zīmēt, lai iestātos arhitektos. Izvēlējos studēt visciešāk ar ēku tapšanu saistīto specialitāti un apgūt būvinženiera profesiju. Pēc pirmā studiju kursa būvlaukumā pildīju vienkārša strādnieka pienākumus un par centību darīt visu perfekti samaksāju ar nodilušu pirkstu ādu flīžu šuvošanas laikā. Pēc otrā studiju kursa praksē sāku apgūt visu, kas saistīts ar projektu vadību. Šobrīd manos ikdienas pienākumos ir apjomīgu un izaicinājumu pilnu objektu projektu vadība. Nav noslēpums, ka atalgojums būvniecībā ir labs, ko pavada atbildības līmenis. Bez patiesas intereses par projektu vadītāju strādāt nevar un arī nevajag. Gandarījumu šajā profesijā sagādā iespēja pieņemt lēmumus, atbildēt par rezultātu un atbilstošs atalgojums. Var jau saņemt milzīgu naudu par darbu, kas nepatīk, bet tas nedod gandarījumu ilgtermiņā. Projektu vadīšanā jāstrādā cilvēkiem ar līdzsvarotu nervu sistēmu, jo dažādu konfliktu situāciju risināšana ir ikdiena, nevis izņēmums. Ja objekta realizāciju kavē finanšu vai laika resursi, sākas diskusijas. Un tieši tad projektu vadītājam ir jādemonstrē savas spējas, lai rastu balansu objekta sekmīgai pabeigšanai. Projektu vadītājam labi jāorientējas normatīvajos aktos likumos. Tā nav pati interesantākā lasāmviela, toties ļoti vajadzīga ikdienas darbā. Projektu vadītāja uzdevums ir darīt visu, lai pasūtītājs būtu priecīgs par galarezultātu. Būvniecībā nav profesiju, kas prasa tikai izglītības papīrīša iegūšanu, lai pēc tam droši un silti iekārtotos kādā darbavietā. Te vajadzīgs azarts, ambīcijas, vēlme pašizglītoties un izpratne. Latvijas Valsts meži biroja ēka Dundagā būvēja «Selva būve». Projekta gaitā, tā detalizācijai un būvniecības darbu organizēšanai izmantota BIM jeb Būves informācijas modelēšana. Ēka projektēta atbilstoši A klases energoefektivitātes prasībām, un enerģijas patēriņš kopā gadā tiek rēķināts kā 44 kwh/m 2 vairāk nekā pusi enerģijas plānots iegūt, izmantojot atjaunojamos resursus gada septembrī biroju ēkas projekts konkursā «Ilgtspējīgākā ēka un projekts» saņēma otro vietu nominācijā «Ilgtspējīgākais projekts». Hobiji Medības un garšīgi ceļojumi, izvēloties valstis, kur patiešām ar baudu var paēst, Spānija, Itālija, Jordānija, Turcija u.c. No medību prakses ilgi atmiņā paliks nomedītais lācis Magadanā. Labprāt apmeklēju dažādus kultūras pasākumus. Daudzdzīvokļu māja «Felicity Apartment» Unikāls un ilgtspējīgs objekts. Pirmais, kas tika būvēts pēc īpašajiem BREEAM nosacījumiem gudri un pārdomāti. Būvniekiem bija jāstrādā atbildīgi pret apkārtējo vidi, piemēram, bija jābrīdina apkārtējo māju iedzīvotāji par iespējamiem trokšņiem, jāplāno ekonomiska resursu izmantošana, jāizstrādā ēkas lietotāja rokasgrāmata, kā arī jāievēro daudzi citi nosacījumi, kuri ne vienmēr ir vajadzīgi citos Latvijas objektos. Interesanta un jauna pieredze. Iegūtā labā prakse tiek īstenota arī citos objektos. Būvējot pēc BREEAM, ēkas rezultātā ir daudz drošākas un arī patērē mazāk enerģijas to lietošanas laikā.

13 Gints Caunītis, «Selva būve» projektu vadītājs, absolvēta Rīgas Celtniecības koledža PROJEKTU vadītājs Būvniecību apguvu koledžā, kur nokļuvu, vairāk nejaušības, nevis mērķtiecības vadīts. Šobrīd es priecājos par šo nejaušību, kas pēdējo 10 gadu laikā sagādājusi izaugsmes iespējas, kā arī iespēju pieņemt lēmumus. Mācoties amatu, strādāju ne pašus vienkāršākos darbus, bet tādus, kas prasīja atbildību un zināšanas, būvēju jumtus, veicu sarežģītus montāžas darbus. Projektu vadītāji ar mani sadarbojas kā ar profesionālu būvdarbu vadītāju, īpaši tad, ja būvei paredzēti komplicēti fasādes un jumta risinājumi. Pieredze un nerimstošā zinātkāre ir pamats spējai sniegt padomus projektētājiem mezglu izstrādē. Daži gan vīpsnā ko tāds jauns būvdarbu vadītājs var zināt, bet, uzklausot ieteikumus, pārdomā. Esmu pārliecinājis desmitiem projektētāju pārstrādāt sarežģītus mezglus pēc maniem ieteikumiem. Atalgojums atbildīgiem, uzņēmīgiem un mērķtiecīgiem būvdarbu vadītājiem neliek meklēt laimi ārpus Latvijas. Būvdarbu vadītājam jāpapildina zināšanas par jaunumiem materiālu un tehnoloģiju jomā. Tas paver iespēju būt zinošam, izvēloties labāko no piedāvājuma, un efektīvāk veikt darbus. Būvdarbu vadīšana ir dinamisks un aizraujošs process. Komunikācijas prasmes ir noteicošais veiksmīgai sadarbībai ar darbiniekiem būvlaukumā, apakšuzņēmējiem, materiālu piegādātājiem, projekta autoriem, projekta vadītāju. Darba laiks jāmāk racionāli sadalīt starp organizatoriskajiem pienākumiem, būvdarbu kontroli un dokumentācijas sakārtošanu. Būvdarbu vadītājam jāprot piesaistīt zinošus speciālistus, kas dod pienesumu komandai. Svarīgi ir pareizajā brīdī uzslavēt komandu par paveikto darbu, svarīgi saglabāt iekšējo mieru un neļauties emocijām. Savlaicīga kļūdu pamanīšana un novēršana ir būvdarbu vadītāja atbildība. Būvniecībā priekšrocības ir zinātkāriem, uzņēmīgiem un ar iniciatīvu apveltītiem cilvēkiem. Hobiji Ir svarīgi izmantot laiku un iespējas, ko dzīve piedāvā! Medības un atslodze pie dabas ir labākais, kā atjaunot darbā iztērēto enerģiju un atgūtu līdzsvaru. Murjāņu sporta ģimnāzijas esošo būvju rekonstrukcija. Šajā projektā pildu projekta vadītāja pienākumus un arī būvdarbu vadītāja pienākumus. Ēku fasāžu siltināšana un ārējā apdare ir viena no būtiskākajām rekonstrukcijas daļām. Projektā paredzētas četras dažāda tipa fasādes. Īpaša uzmanība sporta hallē tiek pievērsta skrejceļiem, ēkas esošo metāla konstrukciju karkass tiek papildināts ar jaunām metāla konstrukcijām, kas paplašinās sānu sienas. Vienlaikus ar būvdarbiem jāno drošina netraucēta skolas funkcionalitāte. Atbildīgs objekts, jo šeit trenējas Latvijas olimpiskās cerības tautas lepnums.

14 imants TRezUns, «nordic Homes» galvenais inženieris, gadā absolvēta LLU vides un būvzinātņu fakultāte un iegūta būvinženiera kvalifikācija gadā iegūts maģistra grāds būvzinātnē PRojeKTU vadītājs studentu viesnīca liverpūlē Viens no mūsu uzņēmuma «Nordic Homes» lielākajiem sasniegumiem bija 7 stāvu koka ēkas būvniecība Liverpūlē Hope Street Liverpool, kur iemitinājusies studentu viesnīca. Realizēt objektu ārzemēs nav vienkārši, bet rezultāts ir pūļu vērts. Objekts ieguva 1. vietu nominācijā «Koka būve» konkursā Latvijas Būvniecības Gada balva 2015, kur varēja piedalīties objekti no ārzemēm, ja to realizācijā iesaistīti Latvijas pilsoņi. Kopš biju spējīgs pacelt ķieģeli, devos līdzi darbā savam tēvam. Tomēr 7. klasē, padziļināti pētot prasmes un dotības, nosliecos uz humanitārajām zinātnēm. Papildus aizrāvos ar mūziku, ar ansambli koncertējām visā Latvijā. Galvā bija vējš, taču par mācībām neaizmirsu. Tuvojoties 12. klases noslēgumam, pēkšņi nāca apjausma, ka dzīvē kaut kas jādara un jāiegūst patstāvība. Izmēģināju stāties biznesa vadības programmā, jo bija cerība, ka nākotnē būs labas iespējas nopelnīt, bet nepaveicās iestājeksāmenos izkritu. Un labi vien, ka tā, pateicoties tam, es nolēmu aprunāties ar vecākiem, apsverot iespēju studēt būvniecību. Iestājos LLU VBF un pirmos divus gadus cīnījos ar mācību uzdevumiem, jo vidusskolas laikā matemātika, fizika un citas eksaktās zinības bija apgūtas virspusēji. Centība uzvarēja, bakalaura un maģistrantūras programmu pabeidzu ar izcilību. Pēc bakalaura programmas absolvēšanas mani uzaicināja LLU Tehniskajā fakultātē darboties kā mācībspēkam, pasniedzot teorētisko mehāniku. Šobrīd strādāju kompānijā, kur savas prasmes un ambīcijas varu pielietot daudz lielākā mērogā. Mēs būvējam daudzstāvu koka ēkas Lielbritānijā un Skandināvijā un rūpējamies, lai arī Latvijā mainītu likumu aktus un būtu iespēja būvēt augstceltnes no koka. Ikdienā vadu septiņu kolēģu inženieru darbu, pārbaudu risinājumus un aprēķinus, pārliecinoties, ka viss ir pareizi saprojektēts, sarunājos ar pasūtītājiem, piedalos dažādās sapulcēs, izstādēs, konferencēs u.c. Esmu pateicīgs maniem pirmajiem darba devējiem, kas man palīdzēja apgūt koku kā būvniecības materiālu, dalījās ar pieredzi un iemācīja strādāt. Tāpēc tagad varu prasmīgi darboties kokrūpniecības industrijā kā inženieris un sevi dēvēt par koka konstrukciju ekspertu. Mūsdienu būvniekam un projektētājam jābūt ambiciozam un atvērtam. Materiāli un tehnoloģijas attīstās, mums ir pieejami visi ES institūcijās izstrādātie risinājumi, un mēs varam šos izstrādājumus iekļaut Latvijas tautsaimniecībā, būvējot kvalitatīvas daudzstāvu koka ēkas. Personāla atlase ir sāpīgs jautājums. Bieži vien cilvēki vēlas visu, bet neprot neko. Jābūt līdzsvaram, un, nākot pie darba devēja, jāuzdod sev jautājums: kāds būs mans pienesums uzņēmumā? Drosme un uzdrīkstēšanās ir tās īpašības, kas noderīgas gan būvniecības jomā, gan arī jebkurā citā nozarē.

15 Māris Avotiņš, «Zemgales tehnoloģiskais centrs» vadītājs, LLU Vides un būvzinātņu fakultāte absolvēta gadā UZŅĒMUMA VADĪTĀJS Man patīk precīzas lietas. Tēvs strādāja būvniecības nozarē Valsts būvinspekcijā, un jau skolas laikā sapratu, ka šī ir nozare, kurā būtu vērts studēt. Patīk rasēt, konstruēt, izdomāt netradicionālus būvelementu risinājumus, bet hobijs mūža garumā ir lidmašīnu modelēšana. Kopā ar domubiedriem izveidojām projektēšanas kooperatīvu, kas gadā pārtapa par zinātniski pētniecisko uzņēmumu «Zemgales tehnoloģiskais centrs». Liktenis dažkārt mēdz izspēlēt negaidītus jokus, un uzņēmums tika pie m 2 lielas cūku fermas. Jauniegūtajā ražotnē zāģējām dēļus, tos eksportējām, līdz studentu korporācijā Fraternitas Imantica iepazināmies ar Zviedrijas latvieti un uzzinājām, ka pasaulē tiek augsti vērtētas guļbūves. Ķērāmies pie rūpniecisko guļbūvju ražošanas no frēzbaļķiem ar noieta tirgu Vācijā un Skandināvijas valstīs. Arī pats esmu braucis mājas montēt, lai izsekotu montāžas darbu procesam un pārbaudītu zināšanas praksē... Apgūstot un attīstot jauniegūtās zināšanas par koka māju būvniecību un ekspluatāciju un veicot tirgus izpēti, sapratām, ka pēc koka paneļu mājām ir augošs pieprasījums. Secinājām, ka, pārveidojot ražotni, varam piedāvāt tirgum piemērotu produktu. Ļoti lepojamies ar vienu no pirmajiem mūsu objektiem Latvijas Nacionālo operu, kurai saražojām un ieklājām grīdas parketu skatītāju zālē vairāk nekā 1000 m 2. Parketu ražojām uz mūsu pašu darbagaldiem, lai gan citu koka uzņēmumu speciālisti skeptiski izteicās, ka tas nav iespējams. Kā var nebūt iespējams, ja cilvēkam ir galva uz pleciem?! Salikām prātus kopā, eksperimentējām un uztaisījām labu produktu. Visās dzīves situācijās attīstības pamatā ir netradicionāla domāšana. Izmantojot savā rīcībā esošās iespējas un resursus, var dabūt gatavas brīnumu lietas, ja vien izvairās no domāšanas klišejās. Lietderīgi ir palauzīt galvu tas ir ceļš uz panākumiem. Tikai nestandarta domāšana paver to burvīgumu, kas raksturīgs būvniecībai. Būvniecība nekad nav garlaicīga. Būvniecība ir nozare, kur galvenās lietas notiek tieši ražotnē un būvlaukumā. Ir dzirdēti apgalvojumi, ka ražošanas cehā ir monotons darbs. Nebūt ne, jo katrs izgatavojamais panelis ir atšķirīgs. Strādniekam ir jābūt izglītotam, jāmāk lasīt rasējumi, jo bez teorētiskajām zināšanām būvniecības nozarē var darīt tikai palīgdarbus. Labs speciālists tiek augsti novērtēts pie mums un ārzemēs, arī ar atalgojuma līmeni. Koks ar savām estētiskajām un konstruktīvajām īpašībām ir lielisks būvmateriāls, kurš Latvijā vēl joprojām tiek pārāk maz novērtēts. Bērnudārza ēka Zviedrijā, Stokholmā, kuru ražoja un montēja ZTC speciālisti. Kopējā platība aptuveni 1000 m 2. Latvijā no koka paneļiem sabiedriskās ēkas un daudzstāvu dzīvojamās ēkas pagaidām būvēt ir apgrūtinoši, bet ir cerību stariņš, ka arī pie mums koks nostāsies blakus betonam un tēraudam kā līdzvērtīgs būvmateriāls. Pilnīgi iespējams, ka pēc kāda laika arī Latvijā, līdzīgi kā Skandināvijā, varēs būvēt augstceltnes no koka. Hobiji Lidmašīnu modelēšana, riteņbraukšana, slēpošana, badmintons.

16 Ivo Grandāns, «Firma L4» ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu projektēšanas inženieris, projektu vadītājs, gadā absolvēta LLU Lauku inženieru fakultāte (VBF) PROJEKTĒTĀJS, PROJEKTU VADĪTĀJS Ar būvniecību iepazinos, skolas brīvlaikos strādājot vietējā Madonas uzņēmumā dažādus melnos darbus un palīdzot siltumtrašu izbūvē. Pēc Madonas Valsts ģimnāzijas absolvēšanas iesniedzu dokumentus divās augstskolās Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, jo gan pamatskolas, gan vidusskolas laikā profesionālā līmenī nodarbojos ar biatlonu, un Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) Lauku inženieru fakultātē, jo tobrīd ar būvniecību saistītie speciālisti bija pieprasīti un mani interesēja nozare. Tiku uzņemts abās augstskolās, taču izšķīros par studijām LLU. Studiju laika praksē sāku strādāt kādā nelielā projektēšanas firmā Madonā, kura nodarbojās gan ar inženierkomunikāciju, būvkonstrukciju, gan arhitektūras projektu izstrādi AutoCAD vidē. Mazajos projektēšanas uzņēmumos visi dara visu, un arī es palīdzēju tur, kur tobrīd tas bija nepieciešams locīju rasējumu lapas, palīdzēju kopēt un printēt vai izstrādāt rasējumus. Pēc augstskolas absolvēšanas, meklējot izaugsmes iespējas, gada rudenī sāku darbu uzņēmumā «Firma L4», kur strādāju joprojām. Sākumā biju projektēšanas inženiera palīgs, bet tagad jau esmu sertificēts ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu projektēšanas inženieris, projektu vadītājs. Ikdienā tas nozīmē nopietnu atbildību, vadot un izstrādājot būvprojektus no sākšanas līdz objekta nodošanai ekspluatācijā. Augstskolā ar karotīti mutē zināšanas nelej, liels zināšanu apjoms jāapgūst pašmācības ceļā. Piemēram, bija priekšmeti, kuros kursa darbi bija jāizstrādā datorprogrammās, kuras vēl nebija apgūtas. Rīkoties varēja divējādi čīkstēt un nedarīt vai apgūt pašam un izdarīt. Projektu vadītājam jāprot vadīt savas komandas darbs, jāmāk komunicēt ar pasūtītāju un iesaistītajām institūcijām, ar kurām būvprojekts jāsaskaņo, jāprot iekļauties termiņos. Būvprojekta saskaņošanas process nereti ir sarežģītākais darbs. Piemēram, bija gadījums, kad būvprojekts bija jāsaskaņo ar 350 privātīpašniekiem. Apmeklējām cilvēkus gan vakaros, pēc darba laika, gan brīvdienās. Sastapāmies ar atsaucību un pozitīvu attieksmi, kā arī negācijām. Projektētājam jāsaprot ģeometrija, jāmāk telpiski domāt, jādraudzējas ar rasēšanu. Šobrīd inženiertīklu projektēšana vēl notiek 2D vidē, taču drīzumā būs pilnībā jāpāriet uz 3D vidi (AutoCAD, MagiCAD, Revit Structure u.c.), kas atvieglo risinājumu pārbaudi un padara tos uzskatāmākus. HobijI Labākais brīvā laika pavadīšanas veids ir sports, ar ko nodarbojos jau kopš skolas laikiem. Tagad labprāt skrienu, spēlēju futbolu, pludmales volejbolu, ziemā slēpoju ar distanču slēpēm. Sports norūda, palīdz kļūt neatlaidīgam un vienmēr finišēt, nevis kaut ko pamest pusceļā. Projekts «Kanalizācijas tīklu paplašināšana Dobeles aglomerācijā». Attēlā tīklu plāna fragments: sadzīves kanalizācijas tīklu kopgarums 6,435 km, sadzīves kanalizācijas spiedvada garums 413,0 m; ūdensapgādes tīkli 271,0 m; viena kanalizācijas sūkņu stacija Q=4,4 l/s. Projektēšana veikta gadā, būvniecību sāks gadā.

17 PROJEKTU VADĪTĀJS Inguss Baumanis, «Velve» projektu vadītājs, gadā absolvēta Rīgas Celtniecības koledža, studijas tiek turpinātas LLU VBF Būvlaukumu esmu iepazinis kopš bērnības, dodoties pieaugušajiem līdzi darbā, pēc tam skolas laikā strādājot par palīgstrādnieku. Tāpēc loģiska mana izvēle bija doties studēt RCK par būvdarbu vadītāju. Manā 17 gadus garajā darba pieredzē ir bijis liels skaits objektu, bet vērienīgākie ir pēdējo gadu laikā, kad kā projektu vadītājs vadīju Saeimas ēkas rekonstrukcijas darbus Jēkaba ielā 6/8, Rīgā, un tagad mana atbildība ir daudzstāvu ēka Raņķa dambī 34 apjomīgs, komplicēts objekts ar plašu pazemes daļu. Tā kā pirms tam esmu strādājis par iepirkumu projektu vadītāju, ir plašas zināšanas par darbu veicējiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kas palīdz izvēlēties atbilstošus darbu veicējus. Dabas dotā spēja pazīt un saprast cilvēkus ļauj pieņemt pareizus lēmumus, bet saistība ar sportu ļauj lēmumus pieņemt ātri. Savas prasmes nodošu bērniem, kas, mācoties pamatskolā, jau interesējas, ko papildus darīt, lai varētu veiksmīgi startēt būvniecības nozarē. Es iesaku pastiprināti mācīties eksaktos priekšmetus, kā arī pašiem pastrādāt būvlaukumā, lai izprastu būvniecības procesus no pašiem pamatiem. Būvniecība ir daudzpusīga nozare, un te ir iespēja attīstīties vairākos virzienos. Jāuzstāda mērķis, jāizmanto viss zināšanu arsenāls un cītīgi jāstrādā, lai to sasniegtu. Darbam jāsniedz baudījums, citādi nav vērts to darīt. Katrs jaunais būvobjekts ir izaicinājums sasniegt uzstādītos mērķus, profesionāli attīstīties, gūt pieredzi un noslēgumā būt gandarītam par paveikto. Projektu vadītājam jāspēj redzēt 5 soļi uz priekšu, ne tikai vadīt ikdienas darbus. Redzējums ir labs palīgs, lai objekta realizācija iekļautos termiņos un budžetā. Projektu vadītāja pienākums ir nokomplektēt savu komandu. Jāpārzina apakšuzņēmēju specifika un no daudziem piedāvājumiem katram darbam jāprot atsijāt viens īstais. Te ir nepieciešama pieredze. Strādājot par apakšuzņēmēju, daudzas lietas ir vienkāršākas jānāk uz būvlaukumu un jāizdara savs darbs. Galvenā būvuzņēmēja projektu vadītāja pienākumi tas jau nozīmē daudzkārt lielāku atbildību, vairāk darba un kompetences. Mana priekšrocība ir arī kādreizējais darbs būvlaukumā. Pārzinu darbu specifiku, līdz ar to saprotu un varu novērtēt apakšuzņēmēju paveikto. Projektu vadītājs nedrīkst padoties panikai. Katrā objektā ir reizes, kad šķiet nekas vairs neiet uz priekšu. Šādos brīžos situācijas jāatrisina ar vēsu prātu. Viens no svarīgākajiem aspektiem būvlaukumā ir cilvēciskās attiecības visos līmeņos. Jāmāk komunicēt, sākot ar palīgstrādnieku līdz pat pasūtītājam. HobijI Līdztekus darbam man ir profesionāls hobijs esmu starptautiskās kategorijas basketbola tiesnesis. Vismaz reizi nedēļā jādodas tiesāt spēles Baltijā vai Eiropā. Sports trenē reakciju un spēju ātri pieņemt lēmumus, kas noder būvniecībā. Sports un būvniecība viens otru papildina. Saeima jaunajā ēkā Jēkaba ielā 6/8 Rīgā. Ēka savulaik būvēta kā banka, pēc tam tur bija iemitināta bibliotēka, bet tagad te būs Saeimas sēžu zāles un konferenču telpas. Ēka ieguvusi nelielu, gaumīgu jaunu apjomu, kas veiksmīgi ierakstās Vecrīgas audumā. Projekta risinājumi bija komplicēti, piemēram, vecā un jaunā apjoma savienošana, un visu apgrūtināja arī ierobežotā vieta.

18 Deniss Fjodorovs, «Moduls Rīga» ēku komunikāciju apkalpošanas speciālists Projektu vadītājs Rīgas domes ēkā ir uzstādīta zvaniņu sistēma, ar kuru atskaņo ieprogrammētus muzikālos skaņdarbus. Mēs šo sistēmu ierīkojām tehniski, pēc tam ieradās speciālisti no ārzemēm un ieprogrammēja pašus skaņdarbus. Esmu ieguvis elektromontiera izglītību koledžā, bet ikdienā jau 17 gadus vadu uzņēmuma Servisa nodaļu. Elektrība ir aizraujoša, tā mani interesējusi kopš skolas laika, kad īpašu uzmanību veltīju diskotēku tehniskajām aizkulisēm gaismas un skaņas tehniskajam nodrošinājumam. Toreiz interneta nebija, tehniskās lietas apguvu pašmācības ceļā, šo to jautājot arī fizikas skolotājam. Koledžā mācīties bija viegli, jo dažos priekšmetos jau zināju krietni vairāk par to, ko piedāvāja mācību programma. Pamatlietas par elektrību būtu jāzina katram, jo elektrība ir visur mēs esam no tās atkarīgi dažādās savas dzīves situācijās. Saistīt savu dzīvi ar elektrību tas nozīmē nemitīgi iepazīties ar jauniem tehniskajiem risinājumiem, inovācijām, izaicinājumiem, materiāliem. Garlaicīgi nav nevienu brīdi, un veidu, kā izmantot jaunos materiālus, ir bezgala daudz. Ikdienā mūsu komandas uzdevums ir Rīgas Centrālās pasažieru stacijas, dažādu biroju, veikalu un bankas ēku dzīvības uzturēšana rūpes par apgaismojumu, mikroklimatu, avārijas barošanu, apkuri, automātiku, ģeneratoriem un daudz ko citu. Tagad visa ēkas dzīve var atrasties vienā datorā, kurā redzams, kā sistēmas strādā. Bet datori neaizstāj praktiskās iemaņas, jo jāzina arī, kā kļūmes novēršamas, kā aprēķināt visu nepieciešamo ēkas dzīvības uzturēšanai jaudu, izmantojamos materiālus, ierīces utt. Elektrības zinātne attīstās ar kosmisku ātrumu, jau tagad ir pieejama informācija par iespējamu bezvadu sprieguma pārvadi, piemēram, darbinot spuldzi no attāluma. Kādas tehnoloģiskās inovācijas mūs sagaida rīt, mēs pat iedomāties nespējam. Ar nozares jaunumiem iespējams iepazīties Latvijas un ārzemju specializētajās izstādēs. Agrāk bija ierobežoti varianti konkrētiem risinājumiem, piemēram, apgaismojuma krēslas sensors. Šobrīd jau pieejami ieprogrammēti sensori, kuri paši zina, cikos šajā reģionā aust un riet saule, un tam pieskaņo apgaismojuma ieslēgšanu un izslēgšanu. Strādājot ar elektrību, jāatceras, ka kļūdas netiek piedotas, tāpēc jābūt ļoti uzmanīgam un vairākas reizes jāpārliecinās, ka viss tiek darīts pareizi. Iespējas elektrības laukā ir plašas no vājstrāvu risinājumiem, telekomunikācijām līdz augstsprieguma savaldīšanai vai darbam ar elektromobiļiem. Hobiji Vēsturisku auto un motociklu restaurācija. Atjaunoju Krievijas spēkratus, jo par tiem ir vieglāk iegūt informāciju, viegli iegādāties arī trūkstošās detaļas. Manā īpašumā jau ir gadā ražots Krievijas džips kabriolets, ar kuru esmu piedalījies pasākumā «Rīga Retro», un restaurēts motocikls.

19 Santa Soloveiko, SIA «Saava-lv», būvdarbu vadītāja satiksmes organizācijas projektos, LLU Vides un būvzinātņu fakultātē gadā iegūta būvinženiera kvalifikācija, gadā maģistra grāds būvzinātnē Projektu vadītājs Pirms 10 gadiem nebūtu ticējusi, ka reiz strādāšu būvniecībā. Tiesa gan, bērnībā man patika no papīra un ģipša veidot māju maketus. Pēc vidusskolas absolvēšanas pieteicos trijās mācību programmās, taču, ieejot LLU Vides un būvzinātņu fakultātē, pēkšņi radās sajūta, ka šeit jāpaliek. Mācījos atbildīgi, no sirds, bakalaura un maģistra programmu pabeidzu ar izcilību. Savlaikus sāku apvienot teoriju un praksi, vasarās un no lekcijām brīvajās dienās strādāju par būvuzrauga palīdzi, kopš 4. kursa par būvdarbu vadītāja palīdzi satiksmes organizācijas projektos. Satiksmes organizācija ir cieši saistīta ar ceļu būvniecību, to var iedalīt divās daļās pagaidu ceļa aprīkošana būvdarbu laikā un stacionāra ceļa aprīkojuma uzstādīšana. Mūsu uzdevums ir uzstādīt ceļa zīmes, uzklāt ceļu horizontālos apzīmējumus, uzstādīt gājēju un transporta norobežojošās barjeras, kā arī citus ceļa aprīkojuma elementus. Dienas paskrien dinamiski, azartiski un interesanti. Man padodas viegli runāt ar cilvēkiem, jo primārais man ir rezultāts, nevis personisko ambīciju apmierināšana. Līdztekus darbam studēju doktorantūrā, specializējoties putuģipša ilgtspējības uzlabošanas pētījumos. Būvniecībā viss sākas ar pasūtītāju un viņa ieceri. Iecere jāuzzīmē, jāsaskaņo, jānovada tās realizācija. Projektu vadība ļauj iziet cauri visiem posmiem rutīnas šeit nav. Tēlaini izsakoties, vispirms ir cilvēks, pēc tam ķieģeļa iebūve. Pēdējā laikā būvniecību izvēlas daudzas meitenes, un dažkārt būvlaukumā veidojas meiteņu tusiņš būvdarbu vadītāja, projektētāja, būvuzraudze. Pacietība ir neaizstājama īpašība. Ne vienmēr viss izdodas ar pirmo reizi, jāprot atzīt kļūdas, pārstrādāt savu darbu ārpus darba laika. Būvniecība ir pateicīga nozare, jo jebkura tipa cilvēki šeit var atrast vietu. Tie, kas ir azartiski un kam patīk vadīt procesus, strādā būvlaukumā, organizējot darbus. Viņiem arī laika apstākļi nav šķērslis. Tie, kas mīl komfortu telpās, var kļūt par projektētājiem, tāmētājiem vai atrast citu darbu birojā. Būvniecībā ir neskaitāmas iespējas izpausties. Hobiji Aizrauj aktīvs dzīvesveids, sporta veidu izvēlē pieskaņojos sezonai. Vasarā cenšos piedalīties skriešanas un velomaratonos, ziemā apmeklēju trenažieru zāli vai nodarbojos ar citiem āra sporta veidiem. Biķernieku kompleksās sporta bāzes rallijkrosa trase, kas uzbūvēta atbilstoši augstajiem starptautiskajiem standartiem, līdz ar to šeit atļauts organizēt pasaules čempionātus. Uzstādījām transporta barjeras. Kopumā tika uzstādīti 100 m viena līmeņa barjeru un 1227 m trīs līmeņu barjeru, kuru funkcionālā nozīme ir paaugstināt drošu trasportlīdzekļu kustību trasē sacensību un treniņu laikā, norobežot bīstamās zonas, tādējādi padarot to drošu visiem kompleksās sporta bāzes dalībniekiem un apmeklētājiem.

20 Kirils Loškarjovs, «Tilts» Tiltu būvniecības nodaļas vadītājs, RTU BF maģistrantūra absolvēta gadā Būvdarbu vadītājs Konkursa Gada būvinženieris Latvijā 2015 nominācijas «Gada būvdarbu vadītājs 2015» 3. vietas ieguvējs. Gājēju tilts Bauskā pār Mūsas upi Pār Mūsas upi Bauskā uzbūvēts viens no garākajiem gājēju tiltiem Latvijā, tā garums ir 165 m. Modernā būve tapusi savu laiku nokalpojušā trošu tiltiņa vietā, un tās paredzamais kalpošanas laiks ir 100 gadi. Tilta būvniecība sākās uzreiz pēc pavasara plūdiem un noslēdzās pirms rudens plūdiem. Darbu uzņēmumā «Tilts» sāku kā RTU BF pirmā kursa students. Priekšstats par būvniecību praksē bija iegūts, skolas brīvlaikus pavadot būvlaukumā. Jau pirmajā darba nedēļā tiku iesaistīts vērienīgajos Dienvidu tilta betonēšanas darbos m² betona masas, nakts maiņa, lietus, oktobra drēgnums... Sāku izprast, ko patiesībā nozīmē būvniecība. Kad būvniecībā nostrādāti 10 gadi, esmu tomēr pārliecinājies, ka būvniecība, neraugoties uz visām grūtībām un bieži vien smagajiem darba apstākļiem, ir neizsakāmi aizraujoša. Katra diena nāk ar saviem izaicinājumiem un jaunām problēmām. To risināšana ir process, kurā visi iesaistītie kļūst par skolēniem, kas cits citam sniedz jaunu pieredzi. Katrs strādnieks zina, cik var izmaksāt laikā neievērota problēma, tāpēc cenšas pēc iespējas ātrāk tās risināšanai piesaistīt kolēģus vai tie būtu iekšējās kontroles darbinieki, būvdarbu vadītāji, konstruktori vai pat projekta autori. Nekas nedrīkst palikt neizrunāts vai līdz galam nesaprasts. Ne velti 80% sava darba laika pavadu objektā, tā ir iespēja parunāt ar pasūtītāju, izprast viņa domu gājienu un vēlmes. Subordinācijai būvniecībā nav vietas, vadītāji mācās no saviem darbiniekiem, darbinieki no vadītājiem. Mūsu uzņēmumā neatkarīgi no ieņemamā amata atzinīgi novērtē tos, kas vēlas apgūt ko jaunu. Tiltus nebūvē tikai būvdarbu vadītājs, tas ir milzīgas komandas kopdarbs, ar ko, tikai saskaņoti darbojoties, var sasniegt mērķus un iepriecināt pasūtītājus un Latvijas iedzīvotājus ar tiešām labi uzbūvētiem objektiem. Man veicās diplomdarbs «Būvbedres norobežojošās konstrukcijas un to izvēles analīze» balstījās uz pieredzi. Diplomdarba teorētisko bāzi bija iespēja pārbaudīt uz vietas būvlaukumā, izpētot, kas ir masīvo būvbedru konstrukciju pamatā. Tā bija lieliska izdevība mācību grāmatās un lekciju pierakstos meklēt atbildes uz daudzajiem jautājumiem, kas radās, vērojot celtniecību. Būvlaukums nav tā vieta, kur atrasties strādniekam, kuru nekur citur neņem darbā. Būt celtniekam jau pats par sevi ir pamats lepnumam. HobijI Ceļojumi ar motociklu, kas ļauj izbaudīt ātrumu un adrenalīnu. Ceļojumos bez uzmanības nepaliek neviens šķērsotais tilts, kopā ar domubiedriem katrs inženierijas šedevrs tiek apspriests visās detaļās, tiek novērtētas konstrukcijas un arhitektoniskie risinājumi. Tilti ir inženierijas ģēniju realizācijas.

21 KUR APGŪT būvniecību? Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) Lielākā daļa būvniecības nozares speciālistu, kam ir spoža karjera, augstāko izglītību ieguvuši Rīgas Tehniskajā universitātē. Labākajiem studentiem tiek piešķirtas stipendijas, studiju laikā apmaiņas programmās iespējams vienu vai vairākus semestrus studēt ārzemēs. RTU tas nozīmē modernu studiju vidi, kompetentus lektorus un interesantu studentu dzīvi Ķīpsalas studentu pilsētiņā «Pilsēta pilsētā». Studentu pilsētiņas ideja iekļauj studentu mācību, atpūtas, mitināšanās infrastruktūras apvienojumu vienuviet. Šādos kompleksos studentiem ir daudz plašākas iespējas iesaistīties zinātnē un dažādos pētniecības projektos, savukārt zinātniekiem ir iespējas savas zināšanas, pieredzi un prasmes nodot studējošajiem, un uzsvars tiek likts uz augstākā līmeņa (maģistra un doktora) studijām, pētniecību un inovācijām. RTU iespējams iegūt augstāko inženieru izglītību dažādās ar būvniecību saistītās profesijās. Būvdarbu vadīšana (RTU Liepājas filiālē). Būvdarbu vadītājs ir būvniecības speciālists, kas ieguvis pirmā līmeņa augstāko profesionālo izglītību būvniecībā, apguvis praktisko būvdarbu vadīšanas pieredzi, veic konkrētu būvobjektu realizācijas plānošanu. Būvniecība (specializācija Transportbūves). Būvdarbu organizators transportbūvēs (ceļu, tiltu būvniecība un projektēšana) pārzina Latvijas būvniecības likumu aktus un ceļu un tiltu būvniecības standartus. Būvniecība. Pēc studiju programmā paredzēto priekšmetu apguves, bakalaura darba aizstāvēšanas un obligātās prakses iziešanas studiju beidzējs ir izpildījis profesijas standarta «Ēku būvinženieris» izvirzītās prasības. Ģeomātika. Noslēdzot studijas, iespējams strādāt par mērnieka palīgu, ģeodēzistu, kartogrāfu valsts un privātajos uzņēmumos, kā arī kļūt par pašnodarbinātu personu vai individuālo komersantu. Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģija. Studiju programma sagatavo inženierus un pētniekus siltuma, gāzes un ūdens inženiersistēmu jomā, kuri var strādāt privātajos un pašvaldību uzņēmumos, kas nodrošina pilsētu un citu apdzīvoto vietu siltumapgādi, gāzes apgādi, ūdensapgādi un kanalizāciju, kā arī var veikt ēku inženiersistēmu projektēšanu un montāžas darbu vadīšanu. Transportbūves. Transportbūvju būvinženieris ir kvalificēts speciālists, kurš var projektēt ceļus, tiltus un citas transportbūves, vadīt būvprojektus, uzturēt šīs būves ekspluatācijas kārtībā; var veikt konstrukciju aprēķinus, pārzina būvniecības materiālu tehnoloģiju un būvdarbu vadīšanu; var organizēt un vadīt būvlaukuma resursus profesionālā un no izmaksu viedokļa efektīvā veidā; var veikt būvniecības un ekspluatācijas procesa plānošanu un uzraudzību. Viss par RTU

22 LATvijAs LAUKsAimnieCībAs UniveRsiTĀTe (LLU) LLU Vides un būvzinātņu fakultāte (VBF) piedāvā vairākas unikālas studiju programmas, kas ir lieliska bāze, lai veidotu spožu karjeru būvniecības vai ar to saistītajās nozarēs zemes ierīcībā un mērniecībā, vides un ūdens saimniecībā, ainavu arhitektūrā un plānošanā. Pilnvērtīgas mācību programmas apvienojumā ar praksi jaunajiem speciālistiem ir labs palīgs, sākot darba gaitas pēc augstskolas absolvēšanas. Tikai LLU pamatstudiju programmā «Būvniecība» topošajiem būvinženieriem papildus pamatzināšanām jomā ir iespēja padziļināti apgūt lauksaimniecības, melioratīvo un hidrotehnisko būvju projektēšanu. Savukārt 1. līmeņa profesionālajā studiju programmā «Būvniecība» iespējams apgūt būvdarbu vadītāja prasmes. Profesionālo maģistra grādu būvniecībā var iegūt vienā gadā, studējot profesionālā maģistra studiju programmā «Būvniecība», kas piedāvā specializēties nozarei aktuālās tēmās būvmateriāli un būvkonstrukcijas, būvdarbu organizācija un tehnoloģijas, ēku energoaudits un energoapsaimniekošana, akustika, koksnes izmantošana būvniecībā. būvniecība Būvdarbu vadīšana, organizēšana un uzraudzība Ēku energoefektivitāte, ilgtspējīga būvniecība Materiālu un telpu akustika Būvkonstrukciju projektēšana un to drošība Jaunu būvmateriālu izstrādāšana un tehnoloģija Lauksaimniecības, melioratīvās un hidrotehniskās būves zemes ierīcība Un mērniecība Nekustamais īpašums un tā reģistrēšana Kadastrālā un tirgus vērtēšana Teritorijas izmantošanas plānošana, detālplānojumi un zemes ierīcības projekti Zemes un būvju kadastrālā uzmērīšana būvniecība zemes ierīcība Un mērnie- CībA PiLsĒTAs Un LAUKU ATTīsTībA vide Un ŪdenssAimnieCībA Vides inženierija Meliorācija Ūdensapgāde un kanalizācija Atkritumu saimniecība Adaptācija klimata pārmaiņām Siltumnīcas efekta gāzu emisiju samazināšana AinAvU ARHiTeKTŪRA Pilsētas un lauku ainavas izpēte un analīze Publisko un privāto telpu attīstība un plānošana Dabas teritoriju un kultūrvēsturisko ainavu saglabāšana un pārvaldība Dārzu un parku plānošana, atjaunošana un rekonstrukcija vide Un Ūdens- saimnie- CībA AinAvU ARHiTeKTŪRA

23 būvniecības PRofesijU skolas RīgAs CeLTnieCībAs KoLedžA skolā var iegūt PiRmĀ LīmeņA AUgsTĀKo izglītību šādās profesijās: būvdarbu vadītājs, arhitekta palīgs, arhitektūras tehniķis, restaurators, inženierkomunikāciju būvdarbu vadītājs, inženierkomunikāciju tehniķis, inženierkomunikāciju montētājs, ēku būvtehniķis, namdaris, apdares darbu strādnieks, dzelzsbetona konstrukciju montētājs, betonētājs. Skolā iegūstamas izcilas praktiskās zināšanas. Pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība DIENAS NODAĻA Akreditētas studiju programmas: Būvzinības (kvalifikācija - būvdarbu vadītājs) Restaurācija (kvalifikācija - restaurators) Arhitektūra (kvalifikācija - arhitekta palīgs) Licencētās studiju programmas: Inženiersistēmas (kvalifikācija - inženierkomunikāciju būvdarbu vadītājs) VAKARA NODAĻA (maksas) Akreditētas studiju programmas: Būvzinības (kvalifikācija - būvdarbu vadītājs) Licencētās studiju programmas: Inženiersistēmas (kvalifikācija - inženierkomunikāciju būvdarbu vadītājs) Profesionālā vidusskola KLĀTIENE Akreditētas izglītības programmas: Būvniecība (kvalifikācija - ēku būvtehniķis) Arhitektūra (kvalifikācija - arhitektūras tehniķis) Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģija - (kvalifikācija - inženierkomunikāciju tehniķis) Būvdarbi (kvalifikācija - apdares darbu tehniķis) Būvdarbi (kvalifikācija - namdaris) Būvdarbi (kvalifikācija - betonētājs) Restaurācija (kvalifikācija - restauratora asistents) ogres TeHniKUms kokizstrādājumu izgatavošana un būvdarbi. PRieKUĻU TeHniKUms «ĒRgĻi» būvdarbi, guļbūves ēku celtnieks, jumiķis, namdaris. CĒsU PRofesionĀLĀ vidusskola namdaris, restauratora asistents. ventspils TeHniKUms metāla būvkonstrukciju montētājs. daugavpils būvniecības TeHniKUms būvdarbi (apdares darbi u.c. amati), būvniecība (ceļu būvtehniķis u.c. amati), siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģija (inženierkomunikāciju tehniķis u.c. amati). PAR iespējām CiTvieT APgŪT ar būvniecību saistītas profesijas interesējies: Nacionālās izglītības iespēju datubāzē, KUR vēl iepazīt būvniecību? Ieskaties žurnālos «Latvijas Būvniecība» un «Latvijas Architektūra» un saistošos dokumentālajos stāstos lasi par to, ko ikdienā dara būvnieki, restauratori, inženieri, arhitekti, kā būvē ēkas un kāds ir moderns interjera dizains. Tie ir žurnāli ar izglītojošu saturu, un pēc pāris gadiem varbūt arī Tu kļūsi par vienu no varoņiem vai arī publikācijas autoru. LAbĀKie būvniecības nozares KonKURsi Konkursi tiek organizēti, lai noteiktu labākās ēkas un profesionāļus. Arī Tu vari kļūt par konkursa uzvarētāju vai arī Tavs būvētais objekts var saņemt godalgu. Tas ir iespējams! Tikai notici! Uzvaras konkursos ir nozīmīga atzinība, kas liecina par labi paveiktu darbu. Konkurss «Gada būvinženieris Latvijā» notiek jau 8. gadu pēc kārtas, tajā piedalās labākie būvniecības speciālisti. Konkurss «Latvijas Būvniecības Gada balva» katru gadu aicina pieteikt labākās ēkas, ceļus, tiltus, koka ēkas, restaurētus objektus u.c. Konkurss «Ilgtspējīgākā ēka un projekts Latvijā» ir domāts īpaši labām ēkām, kas būvētas ar augstākiem standartiem, nekā to nosaka likumu akti. Tās ir videi un cilvēkam draudzīgas ēkas.

24 SAGATAVOJA SADARBĪBĀ AR SABIEDRISKAJIEM PARTNERIEM SADARBĪBĀ AR BŪVUZŅĒMĒJIEM TM MATERIĀLS LEJUPIELĀDĒJAMS (Rīgas Celtniecības koledža) Idejas, satura un grafiskā izpildījuma autortiesības pieder biedrībai «Building Design and Construction Council»,

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VAS Starptautiskās lidostas Rīga vidēja termiņa darbības stratēģija 2017.-2023. gadam un ilgtermiņa stratēģija 2017.-2036. gadam Apstiprināts 2018.gada 14.decembra VAS Starptautiskā lidosta Rīga padomes

Sīkāk

Folie 1

Folie 1 Priekšnosacījumi un izaicinājumi modernai koka būvniecībai Latvijā Andrejs Domkins Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts SIA (MeKA) Koks ir izcils konstrukciju materiāls 100 m 190

Sīkāk

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc Teritorijas izmantošana un apbūves noteikumi 1 Teritorijas izmantošana (zonējums), apbūves noteikumi Ķīpsalas teritorijas izmantošanas (zonējuma) pamatā likti iepriekš minētie nozīmīgie faktori, lai veicinātu

Sīkāk

Kuldīgas 2.vidusskola Celtnieks Pētnieciskais darbs Darba autors: Artis Vidiņš 6aklases skolnieks Darba vadītāja: Daiga Žentiņa klases audzinātāja Kul

Kuldīgas 2.vidusskola Celtnieks Pētnieciskais darbs Darba autors: Artis Vidiņš 6aklases skolnieks Darba vadītāja: Daiga Žentiņa klases audzinātāja Kul Kuldīgas 2.vidusskola Celtnieks Pētnieciskais darbs Darba autors: Artis Vidiņš 6aklases skolnieks Darba vadītāja: Daiga Žentiņa klases audzinātāja Kuldīga 2014 Saturs Ievads...3 1.Ēku celtnieks...4 1.2.Celtnieku

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Rīgas Tehniskās universitātes Ģeomātikas katedra LU 77. SZK sekcija «Ģeodinamika un ģeokosmiskie pētījumi 2019» Jānis Kaminskis, Mārtiņš Reiniks, Anete Kiopa 22.03.2019. 1 Atrašanās vieta 2 56 56'39.3"N

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Konference Starpdisciplinaritāte, radošums un uzņēmība mūsdienu izglītības aktualitātes, 2014. gada 29. oktobris ESF projekts Atbalsts izglītības pētījumiem 2011/0011/1DP/1.2.2.3.2/11/IPIA/VIAA/001 Pētījums

Sīkāk

Prezentacija

Prezentacija LATVIJAS LAUKSAIMNIECĪBAS UNIVERSITĀTE Galvenie nosacījumi reflektantu uzņemšanai pamatstudijās 2016./2017. studiju gadam UZŅEMŠANAS KOMISIJA Lielā iela 2, 180.telpa, Jelgava, LV-3001 Tālr.: 20227755,

Sīkāk

Microsoft Word - Abele

Microsoft Word - Abele LATVIJAS MĀKSLAS AKADĒMIJA Kalpaka bulvāris 13, Rīga, Latvija, LV-1867; Reģ. Nr. 90000029965 tālr.+371 67332202, +371 67221770; fakss +371 67228963 Diploma pielikums ir sastādīts saskaņā ar modeli, kuru

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Liene Kubliņa liene.kublina@cvor.lv www.cvor.lv IT nozares attīstības iespējas ierobežota darba tirgus apstākļos Latvijas darba tirgus Ko dara Latvijas IT uzņēmumi Patiesie motivatori un jēgpilna komandas

Sīkāk

B_Briede

B_Briede LLU pirmā kursa studentu pašvirzītās studijas LLU TF IMI prof. Baiba Briede Saturs Pašvirzīto studiju būtība Aktualitāte Pasaules ekonomikas foruma 2018 un Boloņas procesa kontekstā LLU 1. kursa studentu

Sīkāk

WP 3 – Baltic section

WP 3 – Baltic section Rīgas metropoles areāla mobilitātes plānošana un NSB CoRe projekta aktivitātes 2019.gada 26.marts SUMBA sanāksme Astor Riga Hotel Projektu saspēle Mobilitātes risinājumi Rīgas metropoles areālā Ziemeļjūras

Sīkāk

Uzņēmīgums un uzņēmējdarbība

Uzņēmīgums un uzņēmējdarbība Atbalsta pasākumi jaunajiem uzņēmējiem Kas ir uzņēmējs? Uzņēmējs ir uzņēmuma īpašnieks, kurš, uzņemoties riskus un atbildību, cenšas gūt peļņu. Biznesa ideju var realizēt tikai tad, ja ir uzņēmējs cilvēks

Sīkāk

Microsoft Word - ! SkG makets 4-5. nodala.doc

Microsoft Word - ! SkG makets 4-5. nodala.doc 1. Ekonomikas priekšmets I variants Vārds Uzvārds Klase Punkti Datums Vērtējums 1. Apvelciet pareizās atbildes burtu (katram jautājumam ir tikai viena pareiza atbilde). (6 punkti) 1. Ražošanas iespēju

Sīkāk

A.Broks Studiju kursa DOMĀŠANAS SISTEMOLOĢIJA nodarbību shematiskie konspekti DS - PRIEKŠVĀRDS

A.Broks Studiju kursa DOMĀŠANAS SISTEMOLOĢIJA nodarbību shematiskie konspekti DS - PRIEKŠVĀRDS DS - PRIEKŠVĀRDS 2012-13 1 DS - PRIEKŠVĀRDS 2012-13 2 DS - PRIEKŠVĀRDS 2012-13 3 Komentāri par studiju kursa b ū t ī b u un s ū t ī b u Būtība veicot sistēmiskās domāšanas kā domāšanas sistēmiskuma apzināšanu,

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PILSĒTAS TRANSPORTA INFRASTRUKTŪRAS ATTĪSTĪBA Satiksmes departamenta direktora p.i. Emīls Jakrins Maģistrālo ielu shēma un trūkstošie posmi Salu tilta kompleksa rekonstrukcija 1.kārta Salu tilta kompleksa

Sīkāk

Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei gada 18. oktobrī,

Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei gada 18. oktobrī, Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes 2012. gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei 2018. gada 18. oktobrī, prot. Nr. 9 Dokumenta mērķis: Dokumentā aprakstīti

Sīkāk

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 Tā tiek vadīta Solna Pilsētas deputāti likumu un noteikumu robežās var brīvi izlemt, kā tiks vadīta Solna. Politiskā vīzija ir tāda, ka Solnai ir jābūt vienotai un dzīvotspējīgai

Sīkāk

SATURA RĀDĪTĀJS Seesam Insurance AS Latvijas filiāle starptautiskas komandas sastāvdaļa Seesam Insurance AS Latvijas filiāle starptautiskas komandas s

SATURA RĀDĪTĀJS Seesam Insurance AS Latvijas filiāle starptautiskas komandas sastāvdaļa Seesam Insurance AS Latvijas filiāle starptautiskas komandas s 1 Par Seesam Seesam s pakalpojumus Baltijas valstīs sāka sniegt 1991. gadā, kad Somijas Pohjola Group Plc. un ASV s koncerns American International Group Inc. nodibināja Seesam nedzīvības s akciju sabiedrību

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Šeit top veiksmīgas karjeras Galvenie nosacījumi reflektantu uzņemšanai pamatstudijās 2019./2020. studiju gadam Uzņemšanas komisija Lielā iela 2, 180.telpa, Jelgava, LV-3001 Tālr.: 20227755, e-pasts: ukom@llu.lv

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Lifelong Learning Grundtvig Partnership Project 2012-1-LV1-GRU06-03580 1 How to Ensure Qualitative Lifelong Learning for Different Age Groups Adult education teachers will discuss the ways how to involve

Sīkāk

APSTIPRINU

APSTIPRINU APSTIPRINĀTS ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2002. gada 8.janvāra rīkojumu Nr. 10 PROFESIJAS STANDARTS Reģistrācijas numurs PS 0054 Profesija Viesnīcu servisa organizators Kvalifikācijas līmenis

Sīkāk

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l KAS IR PĀRDEVĒJA JURIDISKĀ IZPĒTE UN KAD TĀ IR VAJADZĪGA? Guntars Zīle, zvērināts advokāts, Zvērinātu advokātu biroja Lejiņš, Torgāns un Partneri Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma

Sīkāk

1

1 APSTIPRINĀTS Starptautiskās Kosmetoloģijas koledžas Padomes sēdē Rīgā, 28.10.2015., protokola Nr. 3-11/5 STUDIJU PĀRBAUDĪJUMU NOLIKUMS 1. Vispārīgie noteikumi 1.1. Nolikums nosaka kārtību, kādā kārtojami

Sīkāk

Studiju programmas nosaukums

Studiju programmas nosaukums Latvijas augstāko izglītības iestāžu ieguldījums mērniecības izglītībā Latvijā Jauno jomas speciālistu sagatavošana Latvijas Lauksaimniecības specialitātē Vivita Puķīte LLU VBF Zemes pārvaldības un ģeodēzijas

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 BIZNESA LABORATORIJA Piektdiena, 24.oktobris, plkst.15:05 Mums dzīvē nepieciešama ne tikai veiksme un zināšanas, bet arī iespēja veikt izvēles, izmēģināt un iespējas kļūdīties. Un šķiet, reti kura auditorija

Sīkāk

Es esmu vadītājs –> es esmu profesionāls vadītājs

Es esmu vadītājs –>  es esmu profesionāls vadītājs BRABANTIA LATVIA DARBINIEKU IEKŠĒJĀ MĀCĪBU UN ATTĪSTĪBAS SISTĒMA EVA NOLENDORFA 2019 MĒS ESAM DAĻA NO RISINĀJUMA, NEVIS DAĻA NO PROBLĒMAS SPĒJ SASNIEGT 112 KM/H Attīstības programmas vai sistēmas ieviešana

Sīkāk

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr.4313900189, Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr.65035929, fakss 65022206, e-pasts: ogres1vsk@ogresnovads.lv, www.ogres1v.lv Iekšējie noteikumi

Sīkāk

11

11 LR 12.Saeimas deputāts, profesors Kārlis Krēsliņš PĀRDOMAS UN KOMENTĀRI PAR BUDŽETU - 2016 22.08.2015. IEVADS. Budžeta veidošanas laikā, diskusijas bieži aiziet tikai par atsevišķām nozarēm. Pirms budžetu

Sīkāk

VALMIERA šodien

VALMIERA šodien Valmieras daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovāciju ieguvumi. IA VALMIERAS NAMSAIMNIEKS 2016.gada 23.februāris Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Valmierā Apsaimniekošanā nodoto privatizēto māju skaits Valmierā

Sīkāk

Microsoft Word _JauniesuAptauja_Jaunatnes_politikas_istenosanas_indekss_Anketas_GALAVersija.docx

Microsoft Word _JauniesuAptauja_Jaunatnes_politikas_istenosanas_indekss_Anketas_GALAVersija.docx JAUNIEŠU APTAUJAS ANKETA Sveicināti! Aicinām Tevi piedalīties jauniešu aptaujā par Tavām ikdienas aktivitātēm! Aptaujas ilgums 0- minūtes. Lūdzu, sekojiet norādēm, uz kuriem jautājumiem jāatbild un cik

Sīkāk

Liguma paraugs 2

Liguma paraugs 2 1.pants Līguma priekšmets 1.1. Saskaņā ar šī līguma noteikumiem pasūtītājs uzdod, un uzņēmējs uzņemas saistības veikt pasūtītājam objektā darbus, kas noteikti šajā līgumā, t.i. - pamatojoties uz tehnisko

Sīkāk

Diapositiva 1

Diapositiva 1 KARJERAS IZGLĪTĪBA VIDUSSKOLAS KLASĒS Pedagoģiskās padomes sēde 27.10.2016. Pārskatu sagatavojusi skolotāja Aina Slesare Nepieciešamais atbalsts vidusskolēniem karjeras izglītībā Vecāku dzīvesveids piemērs

Sīkāk

Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par L

Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par L Inovatīvi risinājumi viedai pilsētai Juris Golunovs, Rīgas enerģētikas aģentūras Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs VARAM seminārs par Latvijas oglekļa mazietilpīgas attīstības stratēģiju

Sīkāk

Kandavas Mākslas un mūzikas skola

Kandavas  Mākslas un mūzikas skola NOMINĀCIJA: PĀRBŪVE KANDAVAS MĀKSLAS UN MŪZIKAS SKOLA ADRESE: SABILES IELA 12, KANDAVA, KANDAVAS NOVADS PIETEICĒJS: KANDAVAS NOVADA DOME, DĀRZA IELA 6, KANDAVA PĀRSTĀVIS: BŪVUZŅĒMĒJA PROJEKTU VADĪTĀJA

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikum

LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikum LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo

Sīkāk

Microsoft Word - DP_ Kesan_paskaidrojuma raksts 1 redakcija.doc

Microsoft Word - DP_ Kesan_paskaidrojuma raksts 1  redakcija.doc Detālplānojums Mālpils pagasta zemes gabalā Ķešāni (kadastra nr. 8074-001-0094) 1. redakcija Mālpils, 2006 Saturs I PASKAIDROJUMA RAKSTS... 3 Ievads... 3 1.1. Teritorijas pašreizējā izmantošana... 3 1.2.

Sīkāk

Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr Raiņa bulvāris , LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis , Fakss , E-pasts: l

Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr Raiņa bulvāris , LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis , Fakss , E-pasts: l Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr.40008009084 Raiņa bulvāris 19-144, LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis 67034317, Fakss 67034316, E-pasts: lusp@lusp.lv APSTIPRINĀTS 22.02.2010. Latvijas Universitātes

Sīkāk

The Finnish Quality Since 1960 SNIEGS LEDUS DROŠĪBA UZ JUMTA Sniega barjeras Jumta laipas Kāpnes Nožogojumi

The Finnish Quality Since 1960 SNIEGS LEDUS DROŠĪBA UZ JUMTA Sniega barjeras Jumta laipas Kāpnes Nožogojumi The Finnish Quality Since 1960 SNIEGS LEDUS DROŠĪBA UZ JUMTA Sniega barjeras Jumta laipas Kāpnes Nožogojumi SOMU PROFESIONALITĀTES TRADĪCIJAS KOPŠ 1960. GADA ORIMA darbības tradīcijas ir aizsākušās jau

Sīkāk

P R O J E K T S v

P R O J E K T S    v APSTIPRINĀTS ar Ādažu novada domes 23.08.2016. sēdes lēmumu (protokols Nr.13 4) 2016.gada 23.augustā NOLIKUMS Ādažu novadā Nr.14 Ādažu vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 15.panta

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eiropas Savienības programma JAUNATNE DARBĪBĀ 2007.gada 01.janvāris 2013.gada 31.decembris v/a Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra jauniešu neformālā izglītība JSPA darbības virzieni ES programma

Sīkāk

SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV , Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: , e-pasts: pasvald

SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV , Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: , e-pasts: pasvald SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV 90000048152, Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: 67970844, e-pasts: pasvaldiba@sigulda.lv www.sigulda.lv Siguldā NOLIKUMS Nr.7/2016

Sīkāk

LATVIJAS BASKETBOLS CEĻĀ UZ SASNIEGUMIEM – Dace

LATVIJAS BASKETBOLS  CEĻĀ UZ   SASNIEGUMIEM – Dace LATVIJAS LATVIJAS BASKETBOLA BASKETBOLA SASNIEGUMI SASNIEGUMI LATVIJAS LATVIJAS LEPNUMS LEPNUMS Basketbola Basketbola attīstības attīstības programma programma STRATĒĢISKIE VIRZIENI KONKURĒTSPĒJĪGU KONKURĒTSPĒJĪGU

Sīkāk

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v

OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr , Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr , fakss , e-pasts: ogres1v OGRES NOVADA PAŠVALDĪBA OGRES 1.VIDUSSKOLA Reģ.Nr.4313900189, Zinību iela 3, Ogre, Ogres nov., LV-5001 Tālr.65035929, fakss 65022206, e-pasts: ogres1vsk@ogresnovads.lv, www.ogres1v.lv Izglītojamo mācību

Sīkāk

Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Di

Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Di Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Diskusija Rīgas pilsētas arhitektu birojā 20.11.2012

Sīkāk

Profesionālo kvalifikāciju atzīšana

Profesionālo kvalifikāciju atzīšana Profesionālo kvalifikāciju atzīšana Dainis Ozoliņš Eksperts Akadēmiskās informācijas centrs Reglamentētā profesija Reglamentētā profesija Latvijas Republikā reglamentēta profesionālā darbība vai reglamentētu

Sīkāk

FMzino_

FMzino_ Informatīvais ziņojums par Latvijas gatavību Eiropas Savienības finanšu resursu apguvei Šajā ziņojumā ir ietverta informācija par ES struktūrfondu (turpmāk - SF) un Kohēzijas fonda īstenošanas gaitu uz

Sīkāk

APSTIPRINĀTS ar LKA Senāta sēdes Nr. 9 lēmumu Nr gada 19. decembrī NOLIKUMS PAR PĀRBAUDĪJUMIEM AKADĒMISKAJĀS BAKALAURA UN MAĢISTRA STUDIJU PR

APSTIPRINĀTS ar LKA Senāta sēdes Nr. 9 lēmumu Nr gada 19. decembrī NOLIKUMS PAR PĀRBAUDĪJUMIEM AKADĒMISKAJĀS BAKALAURA UN MAĢISTRA STUDIJU PR APSTIPRINĀTS ar LKA Senāta sēdes Nr. 9 lēmumu Nr. 8 2016. gada 19. decembrī NOLIKUMS PAR PĀRBAUDĪJUMIEM AKADĒMISKAJĀS BAKALAURA UN MAĢISTRA STUDIJU PROGRAMMĀS LATVIJAS KULTŪRAS AKADĒMIJĀ Izdots saskaņā

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013

LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013 LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013 Ievads Saskaņā ar Nacionālās drošības koncepciju viens no aktuālākajiem nacionālās

Sīkāk

Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja 2.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses p

Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja 2.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses p Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS 017018-19-7a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses pag., Koknese, Indrānu iela 3.1 Ēkas daļa -.1 Ēkas vai tās daļas

Sīkāk

4

4 IZMANTOTIE SAĪSINĀJUMI Atbildīgā iestāde Fonds Konkurss KPFI Projekta līgums LR Vides ministrija SIA Vides investīciju fonds Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāts konkurss "Siltumnīcefekta

Sīkāk

Rīgā

Rīgā APSTIPRINĀTS ar Privātās pamatskolas un Rīgas ģimnāzijas Maksima direktora 2016. gada 01.septembra rīkojumiem Nr. 78/47 IEKŠĒJIE NOTEIKUMI Rīgā METODISKĀS KOMISIJAS REGLAMENTS Izdots saskaņā Vispārējās

Sīkāk

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats Neauditētais saīsinātais starpperiodu finanšu pārskats par 2018.gada 1.janvāri 30.septembri (pārskatā iekļauti operatīvie dati) SATURS Informācija par Sabiedrību 3 Vadības ziņojums 4 Paziņojums par valdes

Sīkāk

Nr

Nr JELGAVAS PILSĒTAS PAŠVALDĪBAS 2017.GADA 24.AUGUSTA SAISTOŠAJIEM NOTEIKUMI Nr. GROZĪJUMI JELGAVAS PILSĒTAS PAŠVALDĪBAS 2017.GADA 9. FEBRUĀRA SAISTOŠAJOS NOTEIKUMOS Nr.17-3 JELGAVAS PILSĒTAS PAŠVALDĪBAS

Sīkāk

Mācību sasniegumu vērtēšanas formas un metodiskie paņēmieni

Mācību sasniegumu vērtēšanas formas un metodiskie paņēmieni 3.pielikums Vērtēšanas formas (pēc vietas mācību procesā) Ievadvērtēšana mācību procesa sākumā pirms temata vai mācību priekšmeta apguves, nosakot izglītojamā zināšanu un prasmju apguves līmeni, lai pieņemtu

Sīkāk

Konkursa «Latvijas Labākais tirgotājs 2008» nolikums

Konkursa «Latvijas Labākais tirgotājs 2008» nolikums Konkursa «Latvijas labākais tirgotājs 2015» nolikums KONKURSA MĒRĶIS 1. Panākt pircēju un apmeklētāju apkalpošanas kultūras uzlabošanu. 2. Paaugstināt tirgotāju un krodzinieku profesionalitāti. 3. Popularizēt

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation K.Lankovska vecākā speciāliste veselības veicināšanas jautājumos Jelgavas sociālo lietu pārvalde Laba veselība palielina dzīves kvalitāti, stiprina ģimenes, veicina drošību, nabadzības samazināšanos un

Sīkāk

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Studiju kursa nosaukums KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Apjoms Apjoms kredītpunktos/ ECTS) 3/ 4,5 120 (stundās) Priekšzināšanas Latvijas valsts un tiesību vēsture, Valsts un tiesību teorija Zinātņu nozare Tiesību

Sīkāk

PROFESIJAS STANDARTA PARAUGS

PROFESIJAS STANDARTA PARAUGS APSTIPRINĀTS ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2002. gada 16. maija rīkojumu Nr. 283 PROFESIJAS STANDARTS Reģistrācijas numurs PS 0061 Profesija Sausās būves celtnieks Kvalifikācijas līmenis 2 Nodarbinātības

Sīkāk

KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV Reģ. Nr

KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV Reģ. Nr KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV - 3135 Reģ. Nr. 90009930116, Tālrunis 63155356, fakss 631 55356, e-pasts:

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Darbības programmas Izaugsme un nodarbinātība PROJEKTA SAM 8.2.1. ĪSTENOŠANA DAUGAVPILS UNIVERSITĀTĒ Starpdisciplinārais seminārs Daugavpils Universitātē, 06.11.2018. Eiropas Sociālā fonda projekta Daugavpils

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ZANE OLIŅA, mācību satura ieviešanas vadītāja Dzīvo patstāvīgi un veselīgi Apzinās sevi, savas vēlmes un intereses, Spēj dzīvot patstāvīgi, saskaņā ar savām vērtībām, Saglabā un nostiprina savas garīgās

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne ar polsterējumu Roku balsts ar polsterējumu Sānu galdiņš

Sīkāk

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka 28.3.219. Ekonomiskās izaugsmes tempi pasaulē kļūst lēnāki 8 7 6 5 4 3 2 1-1 Reālā IKP pārmaiņu tempi (%) -2 213 214

Sīkāk

ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis , tālrunis/ fakss 6

ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis , tālrunis/ fakss 6 ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr. 4113901196 Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis 633 51347, tālrunis/ fakss 633 51127, elektroniskais pasts: vidusskola@alsunga.lv

Sīkāk

Studiju programmas raksturojums

Studiju programmas raksturojums Studiju programmas raksturojums Doktora studiju programma Politikas zinātne studiju programmas nosaukums 2015./2016. akadēmiskais gads 1. Studiju programmas nosaukums, iegūstamais grāds, profesionālā kvalifikācija

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr , Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis fakss

LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr , Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis fakss LATVIJAS REPUBLIKA BALVU NOVADA PAŠVALDĪBA Reģ.Nr.90009115622, Bērzpils ielā 1A, Balvos, Balvu novadā, LV-4501, tālrunis +371 64522453 fakss+371 64522453, e-pasts: dome@balvi.lv APSTIPRINĀTS ar Balvu novada

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS APSTIPRINĀTS ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007.gada 12.decembra lēmumu Nr.592 Elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodika saistītajiem lietotājiem Izdota saskaņā ar Elektroenerģijas

Sīkāk

Ēku energoefektīvas renovācijas finansējumu risinājumi Ēku renovācijas finansēšana, izmantojot energotaupības pasākumus Raivo Damkevics SIA RENESCO va

Ēku energoefektīvas renovācijas finansējumu risinājumi Ēku renovācijas finansēšana, izmantojot energotaupības pasākumus Raivo Damkevics SIA RENESCO va Ēku energoefektīvas renovācijas finansējumu risinājumi Ēku renovācijas finansēšana, izmantojot energotaupības pasākumus Raivo Damkevics SIA RENESCO valdes loceklis Tālr.: 67027427 Fakss: 29371545 E-pasts:

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV 90000048152, Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: 67970844, e-pasts: pasvaldiba@sigulda.lv www.sigulda.lv Siguldā NOLIKUMS Nr.6/2017

Sīkāk

Velosatiksmes attīstība Rīgā Starptautiskais seminārs Praktiski soļi ceļā uz bezizmešu mobilitātes ieviešanu Rudīte Reveliņa, Rīgas domes Satiksmes de

Velosatiksmes attīstība Rīgā Starptautiskais seminārs Praktiski soļi ceļā uz bezizmešu mobilitātes ieviešanu Rudīte Reveliņa, Rīgas domes Satiksmes de Velosatiksmes attīstība Rīgā Starptautiskais seminārs Praktiski soļi ceļā uz bezizmešu mobilitātes ieviešanu Rudīte Reveliņa, Rīgas domes Satiksmes departaments 13.12.2012. Saturs Situācija Paveiktais

Sīkāk

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība TUKUMA VAKARA UN NEKLĀTIENES VIDUSSKOLA Izglītības iestādes reģistrācijas Nr.4314900206 Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr.90001637109 Zemītes iela 5/1, Tukums, Tukuma novads, LV-3101 63129196 - direktors,

Sīkāk

OLGAS KURAŠEVAS UN JURIJA BOTVINKO

OLGAS KURAŠEVAS UN JURIJA BOTVINKO Biedrība LATVIJAS DARTS ORGANIZĀCIJA GADA PĀRSKATS Par 2015.gadu SATURS Vadības ziņojums 3-4 Bilance 5 Ieņēmumu un izdevumu pārskats 6 Ziedojumu un davinājumu pārskats 7 Pielikumi 8-10 Administratīvo izdevumu

Sīkāk

COM(2014)520/F1 - LV (annex)

COM(2014)520/F1 - LV (annex) EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.7.2014. COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 PIELIKUMI dokumentam KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI Energoefektivitāte un tās ieguldījums enerģētiskajā drošībā

Sīkāk

INVESTĪCIJU TERITORIJA Cīrulīšu iela 65 Īpašnieks: SIA Cīrulīšu 65 Kadastra numurs: Platība: 6883 m 2 Teritorijas apraksts: Robežojas ar

INVESTĪCIJU TERITORIJA Cīrulīšu iela 65 Īpašnieks: SIA Cīrulīšu 65 Kadastra numurs: Platība: 6883 m 2 Teritorijas apraksts: Robežojas ar INVESTĪCIJU TERITORIJA Cīrulīšu iela 65 Īpašnieks: SIA Cīrulīšu 65 Kadastra numurs: 4201-007-1624 Platība: 6883 m 2 Teritorijas apraksts: Robežojas ar Cīrulīšu ielu un Kovārņu ielu Uz zemesgabala atrodas

Sīkāk

PASKAIDROJUMA RAKSTS

PASKAIDROJUMA RAKSTS 1 Detalizēti Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi TERITORIJAS IZMANTOŠANAS UN APBŪVES NOTEIKUMI A. Detālplānojuma teritorijas atļautā izmantošana 1. Jauktas apbūves ar dzīvojamo funkciju

Sīkāk

KULDĪGAS NOVADA DOMES

KULDĪGAS NOVADA DOMES KULDĪGAS NOVADA DOMES BŪVNIECĪBAS KOMISIJAS SĒDES PROTOKOLS Kuldīgā 2012.gada 7.februārī Nr.7 Sēde sasaukta plkst. 14:00 D A R B A K Ā R T Ī B A 1. Par būvprojekta Graudu noliktava zemes īpašumā Mači,

Sīkāk

skolotajip81_p85.xls

skolotajip81_p85.xls LATVIJAS UNIVERSITĀTE PEDAGOĢIJAS UN PSIHOLOĢIJAS INSTITŪTS PIELIKUMI MAĢISTRA DARBAM PEDAGOĢIJĀ PEDAGOGU PAŠIZJŪTAS NOSACĪJUMI UN PROFESIONĀLĀS KOMPETENCES ATTĪSTĪBA 1.pielikums Anketa skolotājiem Kādi

Sīkāk

*Pareizā atbilde un pareizo atbilžu daudzums procentos zaļā krāsā. 3. klase 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazini

*Pareizā atbilde un pareizo atbilžu daudzums procentos zaļā krāsā. 3. klase 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazini 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazinies internetā, bet dzīvē nekad neesi saticis, kā visdrošāk būtu rīkoties?: Pareizas atbildes: 6728 no 8404 1) Tikties publiskā vietā.

Sīkāk

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr.4112901178 Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr. 63324284, tālr./fakss 63324169 e-pasts: varmesk@kuldiga.lv APSTIPRINĀTS Ar Kuldīgas

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Prezentācija: Runas taktika Notikums: Latvijas Studentu apvienības Senatoru seminārs 2011. gada 22. janvārī Zināšanas brīvība saruna Mijiedarbības māksla Sarunas laikā Notiek izmaiņas Izdomā no kā atteiksies

Sīkāk

Avision

Avision Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes Zīlīte NOLIKUMS 2017.gada 31.augustā Bauskā Nr.43 (prot.nr. 5, 5.punkts) Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo daļu, Vispārējās izglītības

Sīkāk

Ceļojumu sajūtu aģentūra Travel Biiz >>> Ziema vasarā Lietuvā ZIEMA VASARĀ Lietuvā Lietuvieši, lai arī dzīvo mums līdzās, tomēr ir atšķirīgi gan ar sa

Ceļojumu sajūtu aģentūra Travel Biiz >>> Ziema vasarā Lietuvā ZIEMA VASARĀ Lietuvā Lietuvieši, lai arī dzīvo mums līdzās, tomēr ir atšķirīgi gan ar sa ZIEMA VASARĀ Lietuvā Lietuvieši, lai arī dzīvo mums līdzās, tomēr ir atšķirīgi gan ar savu kultūru, ēdieniem, tradīcijām un pat temperamentu. Kopā dosimies izbaudīt interesantāko no Lietuvas, izzināt neparastas

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Mācību satura un pieejas piedāvājums: aktualitātes, sabiedriskā apspriešana LPS, 2018.gada 17.aprīlī GUNTARS CATLAKS, VISC vadītājs Daudzviet pasaulē un arī Latvijā izpratne par to, kādas zināšanas un

Sīkāk

I Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini

I  Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini AIZKRAUKLES NOVADA PAŠVALDĪBA AIZKRAUKLES INTEREŠU IZGLĪTĪBAS CENTRS Spīdolas iela 11, Aizkraukle, Aizkraukles nov., LV-5101 Aizkrauklē Nolikums Nr.2017/9 APSTIPRINĀTS ar Aizkraukles novada domes 2017.gada

Sīkāk

Faktiskā siltumenerģijas patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā Lpp.1 no 25 Nr. p.k. Adrese faktiskai

Faktiskā siltumenerģijas patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā Lpp.1 no 25 Nr. p.k. Adrese faktiskai Faktiskā patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā 06.2019 Lpp.1 no 25 1 1. pasažieru 4 2 1. pasažieru 8 3 1. preču 30a 4 1.Oficieru 4 2.840 2.680 5 1.Oficieru 6 0.951 1.484

Sīkāk

21.gadsimta prasmju un iemaņu attīstība Zane Matesoviča, British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja

21.gadsimta prasmju un iemaņu attīstība Zane Matesoviča, British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja 21.gadsimta prasmju un iemaņu attīstība Zane Matesoviča, British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja Mums jāizglīto bērni viņu nākotnei, nevis mūsu pagātnei Kas skolu padara par vidi, kura sekmē katras

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - RTU_Karjeras_dienas_CV_Mar2012 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - RTU_Karjeras_dienas_CV_Mar2012 [Compatibility Mode] DARBA MEKLĒŠANAS ABC 1. Iepazīstamies 2. Informācija (un, cerams, diskusija) par: o CV izstrādes principi; o Ko rakstīt CV, ja nav darba pieredzes; o Efektīvs pieteikums (motivācijas vēstule); o Pieteikumu

Sīkāk

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes un kontroles mehānismi. Kapitālsabiedrību pārraudzības

Sīkāk

Microsoft Word - LRN_JS_SHEMA_GROZ_11_12_2018.docx

Microsoft Word - LRN_JS_SHEMA_GROZ_11_12_2018.docx 1 APSTIPRINĀTS akciju sabiedrības "LatRailNet" 2018.gada 11.decembra valdes sēdē prot. Nr. JALP-1.2./71-2018 NOTEIKUMI Rīgā 2018.gada 11.decembrī Nr. JALP-7.6./05-2018 Grozījumi AS "LatRailNet" 2016.gada

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation No profesijas standarta līdz reformai 2019. gada 16. martā. 19.03.2019 1 Reforma Sieviešu dzimtes vārds Pārkārtojums, pārveidojums, saglabājot galveno no līdzšinējā Pārmaiņa, pārkārtojums kādā sabiedrības

Sīkāk

Print

Print AAS BTA Baltic Insurance Company 3 CETURKŠŅU FINANŠU PĀRSKATS 2018 Šis ir pārskats sagatavots saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 31.08.2016 noteikumiem Nr. 147 Apdrošinātāju publisko ceturkšņa

Sīkāk

Valsts pētījumu programma

Valsts pētījumu programma Vienotas sociālās politikas attīstība Latvijā Baiba Bela (LU SZF, SPPI) SEMINĀRS LABKLĀJĪBAS MINISTRIJĀ PAR SOCIĀLĀS POLITIKAS PLĀNOŠANAS PILNVEIDI Valsts pētījumu programma 2014-2017 IEVADS Sociālās drošības

Sīkāk

Print

Print AAS BTA Baltic Insurance Company 2 CETURKŠŅU FINANŠU PĀRSKATS 2018 Šis ir pārskats sagatavots saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 31.08.2016 noteikumiem Nr. 147 Apdrošinātāju publisko ceturkšņa

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar labu, vienmērīgu apgaismojumu virs darba virsmas gatavot

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Velotūrisma produkta attīstība Tūrisma attīstības valsts aģentūra Inese Šīrava Tūrisma attīstības valsts aģentūras Produktu attīstības vecākā eksperte 2013.gada 18.oktobrī Saulkrastos Kas ir mūsu tūristi?

Sīkāk

Microsoft Word - Kartiba_Cemex_ RTUAF-341.doc

Microsoft Word - Kartiba_Cemex_ RTUAF-341.doc Nodibinājums «Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds», Reģ. Nr. 40008067097, Kaļķu iela 1, Rīga, LV-1658, Latvija Tālr. 67089429, e-pasts: fonds@rtu.lv, www.fonds.rtu.lv Kārtība SIA CEMEX praktisko

Sīkāk

1

1 VALSTS A/S LATVIJAS DZELZCEĻŠ LATVIJAS DZELZCEĻA VĒSTURES MUZEJS 2013. GADA DARBA PĀRSKATS 1925.g. III klases pasažieru vagona restaurācija dzelzceļa modeļu izstāde - Liliputija Fotogrāfijas un dokumenti

Sīkāk