Dalacin ZA

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Dalacin ZA"

Transkripts

1 ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Dalacin C 150 mg kapsulas Dalacin C 300 mg kapsulas Dalacin C 600 mg/4 ml šķīdums injekcijām 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra kapsula satur klindamicīna hidrohlorīdu, kas ir ekvivalents 150 mg vai 300 mg klindamicīna (Clindamycinum). 1 ml šķīduma injekcijām satur klindamicīna fosfātu, kas atbilst 150 mg klindamicīna (Clindamycinum). Katra 4 ml ampula satur 600 mg klindamicīna. Palīgvielas ar zināmu iedarbību Katra Dalacin C 150 mg kapsula satur 209,5 mg laktozes monohidrāta. Katra Dalacin C 300 mg kapsula satur 254 mg laktozes monohidrāta. Dalacin C šķīdums injekcijām satur benzilspirtu (9,45 mg/ml) kā konservantu. Pilnu palīgvielu sarakstu skatīt 6.1. apakšpunktā. 3. ZĀĻU FORMA Kapsulas 150 mg cietai želatīna kapsulai ir balts kapsulas pamats un balts vāciņš. Uz tās ar melnu tinti ir uzdrukāts Pfizer un CLIN mg cietai želatīna kapsulai ir violets kapsulas pamats un violets vāciņš. Uz tās ar melnu tinti ir uzdrukāts Pfizer un kods CLIN 300. Šķīdums injekcijām Dalacin šķīdums injekcijām ir dzidrs, bezkrāsains šķīdums. 4. KLĪNISKĀ INFORMĀCIJA 4.1. Terapeitiskās indikācijas Klindamicīns ir efektīvs infekciju ārstēšanai, ko izraisījušas pret šo preparātu jutīgas anaerobas baktērijas vai jutīgi grampozitīvu aerobu baktēriju celmi, piemēram, streptokoki, stafilokoki un pneimokoki; Chlamydia trachomatis jutīgi celmi.

2 (a) Augšējo elpceļu infekcijas, to vidū tonsilīts, faringīts, sinusīts, vidusauss iekaisums un skarlatīna. (b) Dziļo elpceļu infekcijas, to vidū bronhīts, pneimonija, empiēma un plaušu abscess. (c) Ādas un mīksto audu infekcijas, to vidū acne, furunkuli, zemādas iekaisums, impetigo, abscesi un brūču infekcijas. Jutīgu mikroorganismu izraisītas specifiskas ādas un mīksto audu infekcijas - roze un paronīhija (panarīcijs), kas labi pakļaujas klindamicīna terapijai. (d) Kaulu un locītavu infekcijas, to vidū osteomielīts un septisks artrīts. (e) Ginekoloģiskas infekcijas, to vidū endometrīts, mazā iegurņa mīksto audu iekaisums, maksts infekcijas, olvada un olnīcas abscess, salpingīts un mazā iegurņa orgānu iekaisums, lietojot kopā ar antibiotiku ar atbilstošu gramnegatīvu aerobu spektru. Chlamydia trachomatis izraisīta cervicīta gadījumā monoterapija ar klindamicīnu ir efektīva mikroorganisma iznīcināšanai. (f) Intraabdominālas infekcijas, to vidū peritonīts un abdomināls abscess, lietojot kopā ar antibiotiku ar atbilstošu gramnegatīvu aerobu spektru. (g) Septicēmija un endokardīts - klindamicīna efektivitāte novērota atsevišķu endokardīta gadījumu ārstēšanā, kad pierādīta klindamicīna baktericīda darbība pret infekcijas ierosinātāju, pārbaudot in vitro atbilstošu serumā sasniedzamu koncentrāciju. (h) Dentālas infekcijas, piemēram, periodontāls abscess un periodontīts. (i) Toksoplazmas izraisīts encefalīts AIDS slimniekiem. Pacientiem, kas nepanes standarta terapiju, efektīva ir klindamicīna un pirimetamīna kombinācija. (j) Pneumocystis jiroveci (iepriekš klasificēts kā Pneumocystis carinii) izraisīta pneimonija AIDS slimniekiem. Pacientiem, kas nepanes vai kam nav atbilstoša reakcija pret standarta terapiju, var lietot klindamicīnu kopā ar primahīnu. (k) Malārija, ieskaitot Plasmodium falciparum multirezistentos celmus, lietojot kombinācijā ar hinīnu un hinidīnu. (l) Endokardīta profilaksei pacientiem ar paaugstinātu jutību/alerģiju pret penicilīnu grupas preparātiem. (m) Infekciju profilaksei kakla un galvas ķirurģijā. Klindamicīna fosfāts, kas šķīdināts fizioloģiskajā šķīdumā, ir pielietojams kā intraoperatīvs ķirurģiskā lauka skalojamais līdzeklis. Ja klindamicīna fosfātu ievada kopā ar aminoglikozīdu grupas antibiotiku, piemēram, gentamicīnu vai tobramicīnu, tas ir efektīvs peritonīta vai intraabdomināla abscesa profilaksei pēc zarnu perforācijas un bakteriālas infekcijas profilaksei pēc traumas. In vitro pret klindamicīnu ir jutīgi šādi mikroorganismi: B. melaninogenicus, B. disiens, B. bivius, Peptostreptococcus spp., G. vaginalis, M. mulieris, M. curtisii un Mycoplasma hominis Devas un lietošanas veids Klindamicīna fosfāts intramuskulāri jāievada neatšķaidītā veidā.

3 Klindamicīna fosfāts intravenozi jāievada pēc tā atšķaidīšanas (skatīt Atšķaidīšana un i.v. infūzijas ātrums ). Pieaugušajiem Klindamicīna fosfāta šķīdums injekcijām (i.m. vai i.v.) Parasti klindamicīna fosfāta dienas deva pieaugušajiem intraabdominālu infekciju, sievietēm mazā iegurņa infekciju un citu komplicētu un smagu infekciju gadījumā ir mg, dalot 2, 3 vai 4 vienādās reizes devās. Mazāk komplicētu infekciju gadījumā, ko izraisa jutīgāki mikroorganismi, rezultātu var iegūt, lietojot mazākas devas, piemēram, mg dienā, dalot 3 vai 4 vienādās reizes devās. Sekmīgi var lietot līdz 4800 mg preparāta dienā. Nav ieteicams lietot i.m. lielāku reizes devu par 600 mg. Klindamicīna hidrohlorīda kapsulas (iekšķīgai lietošanai) mg dienā, dalot 2, 3 vai 4 vienādās reizes devās. Lai izvairītos no iespējamā barības vada kairinājuma, pēc klindamicīna hidrohlorīda kapsulas lietošanas būtu jāuzdzer pilna glāze ūdens. Bērniem (pēc viena mēneša vecuma) Klindamicīna fosfāta šķīdums injekcijām (i.m. vai i.v.) mg/kg dienā, dalot 3 vai 4 vienādās reizes devās. Klindamicīna hidrohlorīda kapsulas (iekšķīgai lietošanai) Klindamicīna hidrohlorīda kapsulas drīkst lietot tikai bērniem, kuri spēj norīt kapsulas. Lai izvairītos no iespējamā barības vada kairinājuma, pēc klindamicīna hidrohlorīda kapsulas lietošanas būtu jāuzdzer pilna glāze ūdens. Deva 8 25 mg/kg dienā, dalot 3 vai 4 vienādās reizes devās. Kapsulu lietošana var nebūt piemērota, lai nodrošinātu precīzu devu uz mg/kg, kas nepieciešama bērnu ārstēšanai. Gados vecākiem cilvēkiem Farmakokinētiskie pētījumi ar klindamicīnu pēc tā iekšķīgas un intravenozas lietošanas ir parādījuši, ka nav klīniski nozīmīgu atšķirību jauniem un gados vecākiem cilvēkiem ar normālu aknu darbību un normālu (vecumam atbilstošu) nieru darbību. Tāpēc gados vecākiem cilvēkiem ar normālu aknu darbību un normālu (vecumam atbilstošu) nieru darbību nav nepieciešama devas pielāgošana (skatīt 5.2. apakšpunktu Farmakokinētiskās īpašības). Pacientiem ar nieru darbības em Pacientiem ar nieru mazspēju nav nepieciešama klindamicīna devas pielāgošana. Pacientiem ar aknu darbības em Pacientiem ar aknu mazspēju nav nepieciešama klindamicīna devas pielāgošana.

4 Specifiskām indikācijām Bēta-hemolītiskā streptokoka infekciju ārstēšana Skatīt iepriekš aprakstītās dozēšanas rekomendācijas pie Pieaugušajiem un Bērniem (pēc viena mēneša vecuma). Ārstēšana būtu jāturpina vismaz 10 dienas. Iegurņa iekaisumu stacionārā ārstēšana 900 mg (i.v.) klindamicīna fosfāta ik pēc 8 stundām un i.v. antibiotika ar atbilstošu gramnegatīvu aerobu spektru, piemēram, gentamicīns 2,0 mg/kg, turpmākās devas ir 1,5 mg/kg ik pēc 8 stundām pacientiem ar normālu nieru darbību. Zāļu lietošanu (i.v.) turpina vismaz četras dienas un vismaz 48 stundas pēc pacienta stāvokļa uzlabošanās. Tad turpina ārstēšanu ar mg klindamicīna hidrohlorīda perorāli ik pēc 6 stundām, lai kopējais ārstēšanas ilgums būtu dienas. Chlamydia trachomatis izraisīta cervicīta ārstēšana mg klindamicīna hidrohlorīda kapsulas perorāli 4 reizes dienā dienas. Toksoplazmas izraisīta encefalīta ārstēšana AIDS slimniekiem mg klindamicīna fosfāta i.v. vai klindamicīna hidrohlorīda perorāli ik pēc 6 stundām divas nedēļas, pēc tam lieto mg perorāli ik pēc 6 stundām. Parasti kopējais ārstēšanas ilgums ir 8 10 nedēļas. Pirimetamīna deva ir mg dienā perorāli 8-10 nedēļas. Lietojot lielākās pirimetamīna devas, jādod mg folskābes dienā. Pneumocystis carinii izraisītas pneimonijas ārstēšana AIDS slimniekiem mg klindamicīna fosfāta i.v. ik pēc 6 stundām vai 900 mg i.v. ik pēc 8 stundām vai mg klindamicīna hidrohlorīda perorāli ik pēc 6 stundām 21 dienu un mg primahīna perorāli reizi dienā 21 dienu. Akūta streptokoku izraisīta tonsilīta/faringīta ārstēšana 300 mg klindamicīna hidrohlorīda kapsulas perorāli 2 reizes dienā 10 dienas. Malārijas ārstēšana Klindamicīna hidrohlorīda kapsulas (iekšķīgai lietošanai) Nekomplicēta P. falciparum izraisīta malārija Pieaugušajiem Hinīna sulfātu mg perorāli trīs reizes dienā 3 līdz 7 dienas ar klindamicīnu balstterapijai perorāli 20 mg/ kg/dienā dalot trīs devās 7 dienas. Bērniem Hinīna sulfātu 10mg/kg perorāli trīs reizes dienā 3 līdz 7 dienas ar klindamicīnu balstterapijai perorāli 20 mg/kg/dienā dalot trīs devās 7 dienas. Dalacin C šķīdumu injekcijām nevajadzētu ievadīt priekšlaicīgi dzimušiem bērniem un jaundzimušajiem (skatīt 4.4. apakšpunktu). Smaga malārija Pieaugušajiem Hinidīna glukonātu 10 mg/kg i.v. bolus deva 1 2 stundu laikā, tad 0,02 mg/kg/min nepārtrauktā infūzijas veidā vismaz 24 stundas (citu dozēšanas shēmu skatīt hinidīna zāļu aprakstā). Līdzko parazītu piesātinājums ir <1% un pacients var lietot zāles perorāli, ārstēšana jānoslēdz ar hinīnu perorāli iepriekš norādītajās devās kombinācijā ar klindamicīnu perorāli 20 mg/kg/dienā dalot trīs devās 7 dienas. Ja

5 pacients nespēj lietot zāles perorāli, ievadiet balstterapijai 10 mg/kg klindamicīna bolus devā intravenozi, turpinot ar balstterapiju 5 mg/kg i.v. ik pēc 8 stundām. Izvairieties no straujas zāļu intravenozas ievadīšanas. Pārejiet uz perorālu klindamicīna formu (devas lietošanai perorāli minētas iepriekš) līdzko pacients var lietot zāles perorāli. Ārstēšanas kurss ir 7 dienas. Bērniem Hinidīna glukonātu ievada tādās pašās mg/kg devās kā pieaugušajiem, papildus lietojot klindamicīnu balstterapijai 20 mg/kg/ dienā perorāli, dalot trīs devās, 7 dienas. Ja pacients nespēj lietot zāles perorāli, ievadiet i.v. balstterapijai 10 mg/kg klindamicīna bolus devā, turpinot ar balstterapiju 5 mg/kg i.v. ik 8 stundas. Izvairieties no straujas zāļu intravenozas ievadīšanas. Pārejiet uz perorālu klindamicīna formu (devas lietošanai perorāli minētas iepriekš), līdzko pacients var lietot zāles perorāli. Ārstēšanas kurss ir 7 dienas. Endokardīta profilakse pacientiem ar paaugstinātu jutību pret penicilīnu Klindamicīna hidrohlorīda kapsulas (iekšķīgai lietošanai). Pieaugušajiem 600 mg vienu stundu pirms procedūras, bērniem 20 mg/kg vienu stundu pirms procedūras. Alternatīva, ja ir nepieciešama parenterāla ievadīšana, ir klindamicīna fosfāts 600 mg i.v. vienu stundu pirms procedūras. Infekciju profilakse galvas un kakla ķirurģijā 900 mg klindamicīna fosfāta šķīdina 1000 ml fizioloģiskajā šķīdumā, lai izmantotu kā intraoperatīvu skalojamo līdzekli kontaminētā galvas un kakla ķirurģijā pirms brūces slēgšanas. Atšķaidīšana un i.v. infūzijas ātrumsklindamicīna koncentrācija šķīdinātājā infūziju šķīduma pagatavošanai nedrīkst pārsniegt 18 mg/ml, un INFŪZIJAS ĀTRUMS NEDRĪKST PĀRSNIEGT 30 MG MINŪTĒ. Parasti infūzijas ātrumi ir šādi: Klindamicīna deva Šķīdinātāja tilpums Infūzijas laiks 300 mg 50 ml 10 min 600 mg 50 ml 20 min 900 mg ml 30 min 1200 mg 100 ml 40 min Nav ieteicams ievadīt vairāk nekā 1200 mg klindamicīna vienreizējas, 1 stundas ilgas infūzijas laikā Kontrindikācijas Klindamicīns ir kontrindicēts pacientiem ar iepriekš konstatētu paaugstinātu jutību pret klindamicīnu vai linkomicīnu un/vai jebkuru no 6.1. apakšpunktā uzskaitītajām palīgvielām Īpaši brīdinājumi un piesardzība lietošanā Tika ziņots par nopietnām paaugstinātas jutības reakcijām, tai skaitā, par smagām ādas reakcijām, piemēram, zāļu radītiem izsitumiem ar eozinofīliju un sistēmiskiem simptomiem (drug reaction with eosinophilia and systemic symptoms -DRESS), Stīvensa-Džonsona sindromu, toksisko epidermālo nekrolīzi un akūtu ģeneralizētu ekzantematozo pustulozi (AĢEP) pacientiem, kuri saņēma klindamicīna terapiju. Ja rodas paaugstinātas jutības vai smaga ādas reakcija, jāpārtrauc klindamicīna lietošana un jāuzsāk atbilstoša ārstēšana (skatīt 4.3. un 4.8. apakšpunktu). Benzilspirta toksicitāte Klindamicīna fosfāta šķīdums injekcijām satur benzilspirtu. Intravenoza konservanta benzilspirta ievadīšana ir saistīta ar nopietnām nevēlamām blakusparādībām pediatriskiem pacientiem, tostarp jaundzimušajiem, kas izpaužas ar centrālās nervu nomākumu, metabolu acidozi, spazmatisku

6 elpošanu, sirds-asinsvadu nepietiekamību un hematoloģiskām izmaiņām ( gaisa tveršanas sindroms ) un pediatrisku pacientu nāvi. Lai gan, ievadot zāles parastajās terapeitiskajās devās, ievadītais benzilspirta daudzums ir ievērojami mazāks par to, kas aprakstīts saistībā ar gaisa tveršanas sindromu, benzilspirta minimālā toksiskā deva nav zināma. Lietot tikai absolūtas nepieciešamības gadījumā vai gadījumā, ja citas zāles nav pieejamas. Jāievēro īpaša piesardzība, ievadot lielu zāļu tilpumu pacientiem ar aknu vai nieru darbības em; to ieteicams darīt pēc iespējas īsāku laika periodu, jo pastāv zāļu akumulācijas un toksicitātes risks (metabolā acidoze). Lielāka toksicitātes attīstīšanās iespējamība ir priekšlaikus dzimušiem zīdaiņiem un zīdaiņiem ar mazu ķermeņa masu dzimšanas laikā. Benzilspirtu saturošas zāles nedrīkst ievadīt priekšlaikus dzimušiem vai laikā dzimušiem zīdaiņiem, ja vien tas nav absolūti nepieciešams. Dalacin C kapsulas satur laktozi. Šīs zāles nevajadzētu lietot pacientiem ar retu iedzimtu galaktozes nepanesamību, Lapp laktāzes defecītu vai glikozes-galaktozes malabsorbciju. Terapijā ar gandrīz visām antibiotikām, ieskaitot klindamicīnu, tika ziņots par pseidomembranozo kolītu, kura smagums variē no viegla līdz dzīvību apdraudošam. Tādēļ ir svarīgi apsvērt diagnozi pacientiem, kuriem rodas caureja pēc antibakteriālo līdzekļu lietošanas. Ārstēšana ar antibakteriāliem līdzekļiem izmaina resno zarnu normālo mikrofloru, kas var izraisīt Clostridium difficile pārmērīgu augšanu. Clostridium difficile producē A un B toksīnu, kas veicina Clostridium difficile izraisītās caurejas (Clostridium difficile associated diarrhea, CDAD) attīstību un ir primārais iemesls ar antibiotiku lietošanu saistītajam kolītam. Ja ir aizdomas par caureju, kas radusies antibiotiku lietošanas rezultātā vai tā ir apstiprināta, ārstēšana ar antibakteriālajiem līdzekļiem ir jāpārtrauc, un nekavējoties jāuzsāk atbilstošie terapeitiskie pasākumi. Šādā gadījumā ir kontrindicētas zāles, kuras nomāc zarnu peristaltiku. Vieglos pseidomembranozā kolīta gadījumos parasti pietiek ar zāļu lietošanas pārtraukšanu. Mērenos un smagos gadījumos būtu jāapsver šķidruma un elektrolītu ievade, proteīnu pievienošana un ārstēšana ar klīniski efektīviem Clostridium difficile kolīta antibakteriāliem līdzekļiem. Hipertoksīnu producējošie Clostridium difficile celmi var palielināt saslimšanu un mirstību, jo šīs infekcijas ir grūti ārstējamas ar antimikrobu terapiju, un var būt nepieciešama kolektomija. Ir nepieciešama rūpīga pacienta anamnēzes izvērtēšana, jo ir ziņots par Clostridium difficile izraisīto caureju 2 mēnešus pēc antibakteriālo līdzekļu lietošanas. Tā kā klindamicīns vajadzīgā daudzumā nepāriet cerebrospinālā šķidrumā, zāles nelieto meningīta ārstēšanai. Ja ārstēšana ir ilgstoša, jāveic aknu un nieru funkciju pārbaude. Klindamicīna fosfāta lietošana var izraisīt pastiprinātu nejutīgo mikroorganismu augšanu, piemēram, rauga sēnīšu augšanu. Ilgstoši lietojot Dalacin C, tāpat kā citus līdzekļus infekciju ārstēšanai, var attīstīties mikroorgaismu rezistence pret klindamicīnu, kas var izpausties kā superinfekcija. Klindamicīna fosfātu neievada intravenozi neatšķaidītu bolus veidā, bet ievada infūzijas veidā vismaz minūtes, kā norādīts 4.2. apakšpunktā. Šīs zāles satur 9,45 mg benzilspirta katrā ml šķīduma injekcijām. Kontrindicēts priekšlaicīgi dzimušajiem un jaundzimušajiem bērniem.

7 Var izraisīt toksiskas un anafilaktoīdas reakcijas zīdaiņiem un bērniem līdz 3 gadu vecumam. Zāles satur mazāk par 1 mmol nātrija (23 mg) katrā ml šķīduma injekcijām- būtībā tās ir nātriju nesaturošas Mijiedarbība ar citām zālēm un citi mijiedarbības veidi Klindamicīna nozīmēšana injekciju veidā uzrāda bloķējošas neiromuskulāras īpašības, kas var palielināt citu neiromuskulāro blokatoru darbību. Tādēļ šādiem pacientiem klindamicīns jālieto piesardzīgi. Klindamicīnu galvenokārt metabolizē CYP3A4 (mazākā mērā CYP3A5) par galveno metabolītu klindamicīna sulfoksīdu un otršķirīgo metabolītu N-desmetilklindamicīnu. Tādēļ CYP3A4 un CYP3A5 inhibitori var samazināt klindamicīna klīrensu, un šo izoenzīmu inducētāji var palielināt klindamicīna klīrensu. Lietojot spēcīgus CYP3A4 inducētājus, piemēram, rifampicīnu, ir jāuzrauga efektivitātes zudums. In vitro pētījumos tika konstatēts, ka klindamicīns neinhibē CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2E1 vai CYP2D6 un tikai mēreni inhibē CYP3A4. Tādēļ ir maz iespējama klīniski nozīmīga mijiedarbība starp klindamicīnu un citām vienlaicīgi lietotām zālēm, ko metabolizē šie CYP enzīmi. K vitamīna antagonisti Ziņots par paaugstinātiem koagulācijas rādītājiem (PT/INR) un/vai asiņošanu tiem pacientiem, kuri lieto klindamicīnu kombinācijā ar K vitamīna antagonistiem (piemēram, varfarīnu, acenokumarolu un fluindionu). Tādēļ pacientiem, kuri tiek ārstēti ar K vitamīna antagonistiem, bieži jākontrolē koagulācijas rādītāji Fertilitāte, grūtniecība un barošana ar krūti Grūtniecība Reproduktīvās toksicitātes pētījumā žurkām un trušiem, lietojot klindamicīnu subkutāni vai perorāli, nav atklāti pierādījumi par ietekmi uz auglību vai kaitīgu ietekmi uz augli, izņemot, ja ievadītas devas, kas izraisa toksicitāti mātei. Dzīvnieku reprodukcijas pētījumus ne vienmēr var pielīdzināt cilvēkiem. Klindamicīns šķērso placentu cilvēkiem. Pēc vairākām devām koncentrācija amnija šķidrumā bija aptuveni 30 % no koncentrācijas mātes asinīs. Klindamicīnu nevajadzētu lietot grūtniecības laikā, ja vien nav absolūta nepieciešamība. Benzilspirts var šķērsot placentu (skatīt 4.4. apakšpunktu). Klīniskajos pētījumos grūtniecēm klindamicīna sistēmiska lietošana otrajā un trešajā grūtniecības trimestrī nav saistīta ar palielinātu iedzimtu patoloģiju biežumu. Pirmajā grūtniecības trimestrī grūtniecēm nav veikti atbilstoši un labi kontrolēti pētījumi. Barošana ar krūti Ziņots, ka iekšķīgi un parenterāli nozīmēts klindamicīns izdalās mātes pienā koncentrācijā no 0,5 līdz 3,8 μg/ml. Ar krūti barotam zīdainim klindamicīns var izraisīt nevēlamu ietekmi uz kuņģa-zarnu trakta floru, piemēram, caureju, asiņu piejaukumu fēcēs vai izsitumus. Ja mātei, kas baro ar krūti, ir nepieciešams perorāli vai intravenozi lietot klindamicīnu, barošana ar krūti nav jāpārtrauc, tomēr var būt ieteicams lietot alternatīvas zāles. Ir jāapsver krūts barošanas labvēlīgā ietekme uz bērna attīstību un veselību, kā arī mātes klīniskā vajadzība pēc klindamicīna un jebkuras iespējamās klindamicīna izraisītās blakusparādības vai mātes pamatslimības ietekme uz bērnu, kas tiek barots ar krūti.

8 Fertilitāte Fertilitātes pētījumos ar žurkām, kuras ārstēja ar klindamicīnu perorāli, neatklāja ietekmi uz fertilitāti vai spēju pāroties. Nav veikti fertilitātes pētījumi ar dzīvniekiem, ievadot klindamicīnu vagināli Ietekme uz spēju vadīt transportlīdzekļus un apkalpot mehānismus Klindamicīns neietekmē vai nedaudz ietekmē spēju vadīt transportlīdzekļus un apkalpot mehānismus Nevēlamās blakusparādības Tabulā norādītās nevēlamās blakusparādības ir klasificētas atbilstoši MedDRA orgānu sistēmu klasei un sastopamības biežumam (pacientu skaits, kam varētu attīstīties blakusparādība), izmantojot šādu iedalījumu: ļoti bieži ( 1/10); bieži ( 1/100 līdz <1/10); retāk ( 1/1 000 līdz <1/100); reti ( 1/ līdz <1/1 000); ļoti reti (<1/10 000); nav zināmi (nevar noteikt pēc pieejamajiem datiem). Nevēlamās blakusparādības klindamicīna kapsulu lietošanas gadījumā Orgānu klase Infekcijas un infestācijas Asins un limfātiskās Imūnās Nervu Kuņģazarnu trakta Ļoti bieži ( 1/10) Bieži ( 1/100 līdz <1/10) pseidomembranozais kolīts*# sāpes vēderā, caureja Retāk ( 1/1 000 līdz <1/100) slikta dūša, vemšana Reti ( 1/10000 līdz <1/1000) Ļoti reti (<1/10000) Nav zināmi (nevar noteikt pēc pieejamajiem datiem) clostridium difficile kolīts*, vagināla infekcija* agranulocitoze*, leikopēnija*, neitropēnija*, trombocitopēnija* eozinofīlija anafilaktiskais šoks*, anafilaktoīda reakcija*, anafilaktiska reakcija*, hipersensitivitāte* garšas sajūtas barības vada čūla*, ezofagīts* Aknu un/vai žults izvades dzelte

9 Orgānu klase Ādas un zemādas audu bojājumi Izmeklējumi Ļoti bieži ( 1/10) Bieži ( 1/100 līdz <1/10) izmaiņas aknu funkciju analīzēs Retāk ( 1/1 000 līdz <1/100) makulopapulozi izsitumi, nātrene Reti ( 1/10000 līdz <1/1000) Ļoti reti (<1/10000) Nav zināmi (nevar noteikt pēc pieejamajiem datiem) toksiskā epidermālā nekrolīze*, Stīvensa- Džonsona sindroms*, zāļu radīti izsitumi ar eozinofiliju un sistēmiskiem simptomiem (drug rash with eosinophilia and systemic symptoms DRESS)*, akūta ģeneralizēta ekzantematozā pustuloze (AĢEP)*, angioedēma*, multiformā eritēma, eksfoliatīvs dermatīts*, bullozs dermatīts*, masalām līdzīgi izsitumi*, nieze * Blakusparādības, kas identificētas pēcreģistrācijas periodā. Blakusparādības, kuras attiecas tikai uz iekšķīgi lietotajām formām. # Skatīt 4.4. apakšpunktā Nevēlamās blakusparādības klindamicīna šķīduma injekcijām lietošanas gadījumā

10 Orgānu klase Infekcijas un infestācijas Asins un limfātiskās Imūnās Nervu Sirds funkcijas Ļoti bieži ( 1/10) Bieži ( 1/100 līdz <1/10) pseidomembranozais kolīts*# Retāk ( 1/1 000 līdz <1/100) garšas sajūtas elpošanas un sirds-darbības apstāšanās, Reti ( 1/10000 līdz <1/1000) Ļoti reti (<1/1000 0) Nav zināmi (nevar noteikt pēc pieejamajiem datiem) clostridium difficile kolīts*, vagināla infekcija* agranulocitoze*, leikopēnija*, neitropēnija*, trombocitopēnija* eozinofīlija anafilaktiskais šoks*, anafilaktoīda reakcija*, anafilaktiska reakcija*, hipersensitivitāte* Asinsvadu Kuņģa-zarnu trakta Aknu un/vai žults izvades tromboflebīts hipo-tensija caureja, slikta dūša sāpes vēderā, vemšana dzelte* Ādas un zemādas audu bojājumi makulopapulozi izsitumi multi-formā eritēma, nieze, nātrene toksiskā epidermālā nekrolīze*, Stīvensa-Džonsona sindroms*, zāļu radīti izsitumi ar eozinofīliju un sistēmiskiem simptomiem (drug rash with eosinophilia and systemic symptoms DRESS)*, akūta ģeneralizēta ekzantematozā pustuloze (AĢEP)*,

11 Orgānu klase Vispārēji un reakcijas ievadīšanas vietā Ļoti bieži ( 1/10) Bieži ( 1/100 līdz <1/10) Retāk ( 1/1 000 līdz <1/100) sāpes, abscess injekcijas vietā Reti ( 1/10000 līdz <1/1000) Ļoti reti (<1/1000 0) Nav zināmi (nevar noteikt pēc pieejamajiem datiem) angioedēma*, eksfoliatīvs dermatīts*, bullozs dermatīts*, masalām līdzīgi izsitumi* kairinājums injekcijas vietā Izmeklējumi izmaiņas aknu funkciju analīzēs * Blakusparādības, kas identificētas pēcreģistrācijas periodā. Blakusparādības, kuras attiecas tikai uz injicējamām zāļu formām. # Skatīt 4.4. apakšpunktā. Ziņots retos gadījumos pēc pārāk straujas intravenozas ievades (skatīt 4.2. apakšpunktā). Ziņošana par iespējamām nevēlamām blakusparādībām Ir svarīgi ziņot par iespējamām nevēlamām blakusparādībām pēc zāļu reģistrācijas. Tādējādi zāļu ieguvumu/riska attiecība tiek nepārtraukti uzraudzīta. Veselības aprūpes speciālisti tiek lūgti ziņot par jebkādām iespējamām nevēlamām blakusparādībām Zāļu valsts aģentūrai, Jersikas ielā 15, Rīgā, LV 1003.Tīmekļa vietne: Pārdozēšana Hemodialīze un peritoneālā dialīze ir neefektīva, lai izvadītu klindamicīnu no seruma. Pārdozēšanas gadījumā tiek nozīmēta nespecifiska ārstēšana. Alerģisku reakciju gadījumos ārstēšana būtu jāveic ar parastajiem neatliekamās terapijas preparātiem, ieskaitot kortikosteroīdus, adrenalīnu un antihistamīnus. 5. FARMAKOLOĢISKĀS ĪPAŠĪBAS 5.1. Farmakodinamiskās īpašības Farmakoterapeitiskā grupa: antibakteriāls līdzeklis, ATĶ kods: J01FF01 Darbības mehānisms

12 Klindamicīns ir linkozamīdu grupas pretmikrobu zāles, kas nomāc baktēriju proteīnu sintēzi. Tas saistās pie ribosomu 50S apakšvienībām un ietekmē gan ribosomu apvienošanos, gan translācijas procesu. Lai arī klindamicīna fosfāts in vitro ir neaktīvs, ātra in vivo hidrolīze šo savienojumu pārvērš par antibakteriāli aktīvu klindamicīnu. Parastajās devās in vitro klindamicīns uzrāda bakteriostatisku darbību. Farmakodinamiskā iedarbība Efektivitāte ir saistīta ar laika periodu, kad zāļu līmenis ir virs patogēna (%T/MIK) minimālās inhibitorās koncentrācijas (MIK). Rezistence Rezistence pret klindamicīnu visbiežāk saistīta ar mutācijām rrns antibiotiku saistīšanās vietā vai specifisku nukleozīdu metilēšanu 23S RNS 50S ribosomas apakšvienībā. Šīs izmaiņas var noteikt in vitro krustenisko rezistenci pret makrolīdiem un streptogramīniem B (MLS B fenotipa). Dažkārt rezistenci izraisa ribosomu proteīnu izmaiņas. Makrolīdu rezistentos bakteriālos izolātos rezistence pret klindamicīnu var būt makrolīdu izraisīta. Izraisīto rezistenci var demonstrēt ar diska testu (D zonas testu) vai barotnē. Retāk sastopami rezistences mehānismi saistīti ar antibiotiku modifikāciju un aktīvu izvadi. Pastāv pilnīga krusteniskā rezistence starp klindamicīnu un linkomicīnu. Līdzīgi kā ar citām pretmikrobu zālēm rezistences izplatība atšķiras atkarībā no bakteriju sugām un ģeogrāfiskā reģiona. Klindamicīna rezistences izplatība ir augstāka starp pret meticilīnu rezistentiem stafilokoku izolātiem un pret penicilīnu rezistentiem pneimokoku izolātiem nekā starp mikroorganismiem, kas ir jutīgi pret šīm zālēm. Pretmikrobu aktivitāte Klindamicīns in vitro ir uzrādījis aktivitāti pret lielāko daļu šādu mikroorganismu izolātiem: Aerobās baktērijas Grampozitīvas baktērijas Staphylococcus aureus (pret meticilīnu jutīgi izolāti) Koagulāzes negatīvie stafilokoki (pret meticilīnu jutīgi izolāti) Streptococcus pneumoniae (pret penicilīnu jutīgi izolāti) A, B, C un G grupas beta-hemolītiskie streptokoki Viridans grupas streptokoki Corynebacterium sugas Gramnegatīvas baktērijas Chlamydia trachomatis Anaerobas baktērijas Grampozitīvas baktērijas Actinomyces sugas Clostridium sugas (izņemot Clostridium difficile) Eggerthella (Eubacterium) sugas

13 Sēnītes Peptococcus sugas Peptostreptococcus sugas (Finegoldia magna, Micromonas micros) Propionibacterium acnes Gramnegatīvas baktērijas Bacteroides sugas Fusobacterium sugas Gardnerella vaginalis Prevotella sugas Pneumocystis jirovecii Protozoji Toxoplasma gondii Plasmodium falciparum Robežvērtības Iegūtās rezistences izplatība noteiktām sugām var atšķirties atkarībā no ģeogrāfiskā reģiona un laika. Lokālā informācija par rezistenci ir nepieciešama, jo īpaši, ja tiek ārstētas smagas infekcijas. Pēc nepieciešamības jāmeklē eksperta konsultācija, gadījumos, kad vietējā rezistences izplatība ir tāda, ka zāļu piemērotība vismaz dažos infekcijas veidos ir apšaubāma. Jo īpaši smagu infekciju vai terapijas neefektivitātes gadījumā tiek rekomendēta patogēna un tā jutības pret klindamicīnu mikrobioloģiskā diagnostika. Rezistenci parasti nosaka pēc jutības interpretācijas kritērijiem (robežvērtībām), ko attiecībā uz sistēmiski lietojamiem antibiotiskiem līdzekļiem pieņēmusi Klīnisko un laboratorijas standartu institūts (CLSI) vai Eiropas Pretmikrobu līdzekļu jutības noteikšanaskomiteja (EUCAST). Klinisko un laboratorijas standartu institūta (CLSI) robežvērtības ir norādītas turpinājumā 1. tabulā. Mikroorganismi Staphylococcus sugas Streptococcus sugas Anaerobās baktērijas 1. tabula CLSI jutības pret klindamicīnu interpretācijas kritēriji MIK robežvērtības (mg/l) Zonas diametra robežvērtības (mm) a J V R J V R -0, , NP NP NP NP=nav piemērojams; J=jutīgi; V= vidēji jutīgi; R=rezistenti a Diska saturs 2 µg klindamicīna b MIK robežas anaerobiem mikroorganismiem iegūtas lietojot agara atšķaidījuma metodi.

14 Jutīgs (J) rezultātu pārskats norāda, ka antibakteriālajam savienojumam sasniedzot ierasto koncentrāciju asinīs, visticamāk tiek inhibēts patogēns. Vidēji jutīgs (V) rezultātu pārskats norāda, ka rezultāti jānovērtē, kā apšaubāmi, un, gadījumos, kad patogēns nav pilnībā uzņēmīgs pret alternatīvu, klīniski atbilstošām zālēm, tests ir jāatkārto. Šīs kategorijas rezultāti norāda uz iespējamu klīnisku pielietojumu organisma vietās, kur zāles fizioloģiski tiek koncentrētas, vai situācijās, kur var izmantot lielāku zāļu devu. Papildus šīs kategorijas rezultāti nodrošina buferzonu, kas nepieļauj mazu, nekontrolētu tehnisko faktoru izraisītu nopietnu neatbilstību veidošanos rezultātu interpretācijā. Rezistents.(R) rezultātu pārskats norāda, ka patogēns netiks inhibēts, antibakteriālajam savienojumam sasniedzot ierasto koncentrāciju asinīs, ir nepieciešama citas terapijas izvēle. Standartizētas jutīguma testa procedūras nosaka, ka nepieciešama laboratorijas kontrole, lai veiktu monitoringu un nodrošinātu precizitāti un atbilstību vielām un reaģentiem, kas izmantoti analīzei un darbinieka tehnikai, kas veica testu. Standarta klindamicīna pulverim jānodrošina MIK vērtības, kas norādītas 2. tabulā. Diska difūzijas tehnikai izmantojot 2 μg klindamicīna, diskam ir jāizpilda nosacījumi, kas attēloti 2. tabulā. 2. tabula. CLSI klindamicīna pieļaujamās kvalitātes kontroles (KK) diapazons jutības testa rezultātu validācijai KK celms Minimālās inhibitorās koncentrācijas diapazons (mkg/ml) Diska difūzijas diapazons (zonas diametrs mm) Staphylococcus aureus ATCC ,06 0,25 NP Streptococcus pneumoniae NP ATCC Streptococcus pneumoniae 0,03-0, ATCC Bacteroides fragilis ATCC ,5-2 a NP Bacteroides thetaiotaomicron 2-8 a NP ATCC Eggerthella lenta ATCC ,06-0,25 a NP Nav piemērojams ATCC - reģistrēta American Type Culture Collection preču zīme a MIK robežas anaerobiem mikroorganismiem iegūtas lietojot agara atšķaidīšanas metodi.

15 Eiropas Pretmikrobu līdzekļu jutības noteikšanas komitejas (EUCAST) robežvērtības ir norādītas turpinājumā 3. tabulā 3. tabula. EUCAST klindamicīna jutības interpretācijas kritēriji Mikroorganismi MIK robežvērtības (mg/l) Zonas diametra robežvērtības (mm) a J R > J R < Staphylococcus sugas 0,25 0, Streptococcus A, B, C un G 0,5 0, grupas Streptococcus pneumoniae 0,5 0, Viridans grupas streptokoki 0,5 0, Grampozitīvi anaerobi 4 4 NP NP Gramnegatīvi anaerobi 4 4 NP NP Corynebacterium sugas 0,5 0, a Diska saturs 2 µg klindamicīna NP=nav piemērojams; J=jutīgs; R=rezistents EUCAST noteiktais MIK un diska zonas noteikšanas KK diapazons norādīts tabulā turpinājumā 4. tabulā. 4. tabula. EUCAST klindamicīna pieļaujamās kvalitātes kontroles (KK) diapazons jutības testa rezultātu validācijai KK celms Minimālās inhibitorās koncentrācijas diapazons (mkg/ml) Diska difūzijas diapazons (zonas diametrs mm) Staphylococcus aureus 0,06 0, Streptococcus pneumoniae 0,03 0, Farmakokinētiskās īpašības Pētījumi serumā ar 150 mg klindamicīna hidrohlorīda perorālo devu 24 veseliem pieaugušiem cilvēkiem parādīja, ka klindamicīns pēc iekšķīgas lietošanas ātri uzsūcas. Vidēji maksimālais līmenis serumā 2,5 μg/ml tiek sasniegts 45 min laikā; pēc 3 stundām līmenis serumā ir 1,51 μg/ml, pēc 6 stundām - 0,7 μg/ml. Perorāli lietots klindamicīns gandrīz pilnīgi (90%) uzsūcas; vienlaicīgi lietojot kopā ar uzturu, koncentrācija serumā manāmi neizmainās; līmenis serumā ir vienāds un paredzams dažādiem indivīdiem atkarībā no devas. Līmeņa pētījumi serumā, lietojot daudzkārtējas klindamicīna hidrohlorīda devas līdz 14 dienām, parādīja, ka nav pierādījumu par zāļu akumulācijas un metabolisma izmaiņām. Klindamicīna izvadīšanas pusperiods serumā nedaudz palielinās pacientiem ar izteikti samazinātu nieru darbību.

16 Hemodialīze un peritoneālā dialīze ir neefektīva, lai izvadītu klindamicīnu no seruma. Klindamicīna koncentrācija serumā palielinās lineāri ar devas palielināšanu. Vairumam indicēto organismu, nozīmējot vismaz sešas stundas parasti rekomendētās devas, līmenis serumā pārsniedz MIK (minimālo inhibitoro koncentrāciju). Klindamicīns plaši izpaltās organisma šķidrumos un audos (ieskaitot kaulus). In vitro pētījumos ar cilvēka aknu un zarnu mikrosomām tika konstatēts, ka klindamicīnu galvenokārt oksidē CYP3A4 ar nelielu CYP3A5 līdzdalību, lai veidotu klindamicīna sulfoksīdu un otršķirīgu metabolītu N- desmetilklindamicīnu.vidējais bioloģiskais pusperiods ir 2,4 stundas. Apmēram 10% bioaktīvās formas tiek izvadīta ar urīnu un 3,6% ar fēcēm; atlikums tiek izvadīts kā bioneaktīvi metabolīti. Veseliem brīvprātīgajiem klindamicīna deva līdz 2 g dienā, saņemot 14 dienas ilgi, ir labi panesama, izņemot gadījumus, ja tiek lietotas augstākas devas, kad ir lielāka iespējamība blakusparādībām no kuņģa-zarnu trakta puses. Nav konstatēts nozīmīgs klindamicīna līmenis cerebrospinālā šķidrumā, pat meningīta gadījumā. Farmakokinētiskie pētījumi gados vecākiem cilvēkiem (61-79 gadiem) un jauniem cilvēkiem (18-39 gadiem), lietojot klindamicīna fosfātu i.v., parāda, ka vecums vien nevar ietekmēt klindamicīna farmakokinētiku (klīrensu, izvadīšanas pusperiodu, izplatības tilpumu un laukumu zem seruma koncentrācijas - laika līknes). Pēc klindamicīna hidrohlorīda iekšķīgas lietošanas izvadīšanās pusperiods vecākiem cilvēkiem paaugstinās apmēram 4 stundu laikā (robežās no 3,4-5,1 stundām), salīdzinot ar jauniem cilvēkiem, 3,2 stundu laikā (robežās 2,1-4,2 stundām). Taču nav uzsūkšanās apjoma starpības starp vecuma grupām, un nav nepieciešamas devas izmaiņas cilvēkiem gados ar normālu aknu darbību un normālu (vecumam atbilstošu) nieru darbību Preklīniskie dati par drošumu Kanceroģenēze Nav veikti ilgtermiņa pētījumi dzīvniekiem, lai izvērtētu klindamicīna iespējamo kancerogenitāti. Mutaģenēze Veiktajos genotoksicitātes testos tika iekļauts žurku kodoliņu tests un Eimsa Salmonella reversijas tests. Abi testi bija negatīvi. Auglības mazināšanās Auglības pētījumos žurkas tika ārstētas ar iekšķīgi lietojamo devu līdz 300 mg/kg/dienā (apmēram 1,1 reizes augstāku devu par rekomendējamo devu pieaugušiem, kas balstīta uz mg/m 2 ), un netika atklāta ietekme uz auglību un pārošanos. Embrija/augļa attīstības pētījumos žurkām, kas klindamicīnu saņēma perorāli, un embrija/augļa attīstības pētījumos žurkām un trušiem, kas klindamicīnu saņēma subkutāni, netika novērota toksiska ietekme uz attīstību, izņemot, ja ievadītas devas, kas izraisa toksicitāti mātei. 6. FARMACEITISKĀ INFORMĀCIJA 6.1. Palīgvielu saraksts Dalacin C 150 mg kapsulas Kapsula satur magnija stearātu, kukurūzas cieti, talku, laktozes monohidrātu, želatīnu, titāna dioksīdu (E 171); uzdrukas tinte- melnais dzelzs oksīds. Dalacin C 300 mg kapsulas Kapsula satur magnija stearātu, kukurūzas cieti, talku, laktozes monohidrātu, indigokarmīnu (E132), eritrozīnu (E 127), želatīnu, titāna dioksīdu (E 171); uzdrukas tinte - melnais dzelzs oksīds. Dalacin C 600 mg/ 4 ml šķīdums injekcijām

17 Benzilspirts, dinātrija edetāts, nātrija hidroksīds (ph korekcijai), ūdens injekcijām Nesaderība Šīs zāles ir fizikāli nesaderīgas ar klindamicīna fosfāta šķīdumu injekcijām: ampicilīns, fenitoīna nātrija sāls, barbiturāti, aminofilīns, kalcija glukonāts, magnija sulfāts, ceftriaksona nātrija sāls un ciprofloksacīns Uzglabāšanas laiks Kapsulas: Šķīdums injekcijām: 5 gadi. 2 gadi Īpaši uzglabāšanas nosacījumi Uzglabāt temperatūrā līdz 25ºC. Uzglabāt šīs zāles bērniem neredzamā un nepieejamā vietā Iepakojuma veids un saturs Dalacin C 150 mg kapsulas: PVH blisterplāksnītes, iepakojumā 16 kapsulas. Dalacin C 300 mg kapsulas: PVH blisterplāksnītes, iepakojumā 16 kapsulas. Dalacin C 600 mg/4 ml šķīdums injekcijām: 4 ml stikla ampulas, iepakojumā 1 ampula Norādījumi par sagatavošanu lietošanai un iznīcināšanu Dalacin C šķīdums injekcijām ir saderīgs ar 5% glikozes šķīdumu vai 0,9% nātrija hlorīda šķīdumu. Klindamicīna koncentrācija pagatavotajā infūziju šķīdumā nedrīkst būt lielāka par 18 mg/ml. Infūzijas ievadīšanas ilgums ir min ar ievadīšanas ātrumu, kas nepārsniedz 30 mg/min. Ja klindamicīna reizes deva pārsniedz 1,2 g, infūzijas ilgumam ir jābūt ne mazākam kā 60 min. 7. REĢISTRĀCIJAS APLIECĪBAS ĪPAŠNIEKS Pfizer Europe MA EEIG, Boulevard de la Plaine Bruxelles Beļģija 8. REĢISTRĀCIJAS APLIECĪBAS NUMURS(-I) Dalacin C 150 mg kapsulas: Dalacin C 300 mg kapsulas: Dalacin C 600 mg/ 4 ml šķīdums injekcijām: PIRMĀS REĢISTRĀCIJAS/PĀRREĢISTRĀCIJAS DATUMS Reģistrācijas datums Kapsulas: gada 21. jūlijs

18 Šķīdums injekcijām: gada 14. oktobris Pēdējās pārreģistrācijas datums Kapsulas: gada 2. februāris Šķīdums injekcijām: gada 2. februāris 10. TEKSTA PĀRSKATĪŠANAS DATUMS 09/2018

Lietošanas instrukcija

Lietošanas instrukcija Lietošanas instrukcija: informācija lietotājam Dalacin C 150 mg kapsulas Dalacin C 300 mg kapsulas Clindamycinum Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju, jo tā satur Jums svarīgu informāciju.

Sīkāk

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437 III pielikums Grozījumi attiecīgos zāļu informācijas apakšpunktos un punktos Piezīme: Šie grozījumi attiecīgos zāļu informācijas punktos un apakšpunktos ir pārvērtēšanas procedūras gala iznākums. Zāļu

Sīkāk

Microsoft Word - Dermovate cream ung

Microsoft Word - Dermovate cream ung ZĀĻU APRAKSTS 1 ZĀĻU NOSAUKUMS Dermovate 0,5 mg/g krēms Dermovate 0,5 mg/g ziede 2 KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Aktīvā viela ir klobetazola propionāts (Clobetasolum). 1 g krēma vai ziedes satur

Sīkāk

Microsoft Word - Terbisil 250mg tabl doc

Microsoft Word - Terbisil 250mg tabl doc LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM TERBISIL 250 mg tabletes (terbinafinum) Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju. - Saglabājiet šo instrukciju! Iespējams, ka vēlāk to

Sīkāk

1

1 ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS CLARITHROMYCIN TEVA 500 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra apvalkotā tablete satur 500 mg klaritromicīna (Clarithromycinum). Zāļu sastāvā

Sīkāk

LV

LV I pielikums Zāļu nosaukumi, zāļu forma(s), stiprums(-i), lietošanas veids(-i), pieteikuma iesniedzējs(-i) un reģistrācijas apliecības(-u) īpašnieks(-i) dalībvalstīs 1 Dalībvalsts ES/EEA Reģistrācijas apliecības

Sīkāk

Microsoft Word - Elosalic 1mg_50mg_g ziede_ZA_ _C

Microsoft Word - Elosalic 1mg_50mg_g ziede_ZA_ _C ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Elosalic 1mg/50 mg/g ziede 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katrs ziedes grams satur 1 mg mometazona furoāta (Mometasoni furoas) un 50 mg salicilskābes (Acidum

Sīkāk

VZA reģ

VZA reģ ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Actovegin 200 mg/5 ml šķīdums injekcijām 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra 5 ml ampula satur 200 mg žāvētu deproteinizētu teļu asiņu serumu (Deproteinized

Sīkāk

Microsoft Word - Terbisil 250 mg_ doc

Microsoft Word - Terbisil 250 mg_ doc ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS TERBISIL 250 mg tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Viena tablete satur 281,25 mg terbinafīna hidrohlorīda (terbinafini hydrochloridum) atbilst 250 mg terbinafīna

Sīkāk

Exjade, INN-deferasirox

Exjade, INN-deferasirox I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 Šīm zālēm tiek piemērota papildu uzraudzība. Tādējādi būs iespējams ātri identificēt jaunāko informāciju par šo zāļu drošumu. Veselības aprūpes speciālisti tiek lūgti ziņot

Sīkāk

INVANZ, INN-ertapenem

INVANZ, INN-ertapenem I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS INVANZ 1 g pulveris infūziju šķīduma koncentrāta pagatavošanai 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katrs flakons satur 1,0 g ertapenēma (Ertapenemum).

Sīkāk

Aerius, INN-desloratadine

Aerius, INN-desloratadine I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Aerius 5 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Tabletē ir 5 mg desloratadīna (desloratadine). Palīgviela(s) ar zināmu iedarbību:

Sīkāk

Microsoft Word - Doltard 60 mg tabl doc

Microsoft Word - Doltard 60 mg tabl doc B. LIETOŠANAS INSTRUKCIJA 1 LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM Doltard 60 mg ilgstošās darbības tabletes Morphini sulfas Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju. - Saglabājiet

Sīkāk

Microsoft Word - Ketonal inj_ doc

Microsoft Word - Ketonal inj_ doc LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM KETONAL 100 mg/2 ml šķīdums injekcijām Ketoprofenum Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju. - Saglabājiet šo instrukciju! Iespējams,

Sīkāk

Microsoft Word - Uniflox 0_3% acu pilieni_ZA_ _C

Microsoft Word - Uniflox 0_3% acu pilieni_ZA_ _C ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS UNIFLOX 0,3 % acu pilieni, šķīdums. 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS 1 ml acu pilienu, šķīduma, satur 3 mg ofloksacīna (Ofloxacinum) (1 ml = 30 pilieni). Palīgviela:

Sīkāk

LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM

LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM Glurenorm 30 mg tabletes Gliquidone Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju. - Saglabājiet šo instrukciju! Iespējams, ka vēlāk to vajadzēs

Sīkāk

Microsoft Word - Mezym U doc

Microsoft Word - Mezym U doc ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Mezym 20 000 V zarnās šķīstošās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Tabletē ir 200 266,67 mg cūkas aizkuņģa dziedzera pulvera (Pancreatis pulvis) (Lipāzes

Sīkāk

Saskaņots ZVA ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Terbinafine Olainfarm 250 mg tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra table

Saskaņots ZVA ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Terbinafine Olainfarm 250 mg tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra table ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Terbinafine Olainfarm 250 mg tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra tablete satur 250 mg terbinafīna (terbinafinum) (hidrohlorīda veidā). Pilnu palīgvielu

Sīkāk

PIELIKUMS III

PIELIKUMS III ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Diflucan 150 mg cietās kapsulas 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra cietā kapsula satur 150 mg flukonazola (Fluconazolum). Palīgviela (-s) ar zināmu iedarbību:

Sīkāk

Microsoft Word - Nurofen Forte tabl doc

Microsoft Word - Nurofen Forte tabl doc Instrukcija reģistrēta ZVA ar Nr. Lietošanas instrukcija: informācija zāļu lietotājam NUROFEN FORTE 400 mg apvalkotās tabletes (Ibuprofenum) Izlasiet uzmanīgi visu instrukciju, jo tā satur Jums svarīgu

Sīkāk

Microsoft Word - Ibustar doc

Microsoft Word - Ibustar doc ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Ibustar 400 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Apvalkotajā tabletē ir 400 mg ibuprofēna (Ibuprofenum). Pilnu palīgvielu sarakstu skatīt apakšpunktā

Sīkāk

Microsoft Word - Arcoxia 30_60_90_120mg apv tabl_ZA_ _C

Microsoft Word - Arcoxia 30_60_90_120mg apv tabl_ZA_ _C 1. ZĀĻU NOSAUKUMS ARCOXIA 30 mg apvalkotās tabletes ARCOXIA 60 mg apvalkotās tabletes ARCOXIA 90 mg apvalkotās tabletes ARCOXIA 120 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra

Sīkāk

ZĀĻU APRAKSTS

ZĀĻU  APRAKSTS ZĀĻU APRAKSTS 1 ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Metoclopramid Polpharma 10 mg/2 ml šķīdums injekcijām 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Metoklopramīda hidrohlorīds (Metoclopramidi hydrochloridum)

Sīkāk

Binocrit, INN-epoetin alfa

Binocrit, INN-epoetin alfa I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Binocrit 1 000 SV/0,5 ml šķīdums injekcijām pilnšļircē Binocrit 2 000 SV/1 ml šķīdums injekcijām pilnšļircē Binocrit 3 000 SV/0,3 ml šķīdums injekcijām pilnšļircē

Sīkāk

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija 2016 2. DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas formas? JIA pastāv dažādas formas. Tās parasti izdala,

Sīkāk

alli, INN-orlistat

alli, INN-orlistat I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS alli 60 mg cietās kapsulas 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra cietā kapsula satur 60 mg orlistata (Orlistat). Pilnu palīgvielu sarakstu skatīt

Sīkāk

1

1 ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Nolpaza 20 mg zarnās šķīstošās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Viena zarnās šķīstošā tablete satur 20 mg pantoprazola (Pantoprazolum; pantoprazola nātrija

Sīkāk

Increlex, INN-Mecasermin

Increlex, INN-Mecasermin PIELIKUMS I ZĀĻU APRAKSTS 1 Šīm zālēm tiek piemērota papildu uzraudzība. Tādējādi būs iespējams ātri identificēt jaunāko informāciju par šo zāļu drošumu. Veselības aprūpes speciālisti tiek lūgti ziņot

Sīkāk

Kiovig, INN-human normal immunoglobulin (IVIg)

Kiovig, INN-human normal immunoglobulin (IVIg) I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS KIOVIG 100 mg/ml šķīdums infūzijām 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Immunoglobulinum humanum normale (cilvēka normālais imūnglobulīns) (IVIg) Viens

Sīkāk

Microsoft Word - Inspra 25mg_50mg apv tabl_ZA_ _C

Microsoft Word - Inspra 25mg_50mg apv tabl_ZA_ _C ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS INSPRA 25 mg apvalkotās tabletes INSPRA 50 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra tablete satur 25 mg eplerenona (Eplerenonum). Katra tablete

Sīkāk

PowerPoint Template

PowerPoint Template ĢENĒTISKĀ TESTĒŠANA MEDICĪNĀ: MĒRĶI PAŠREIZĒJĀ SITUĀCIJA NĀKOTNES PERSPEKTĪVAS Jānis Kloviņš, PhD Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs ĢENĒTISKĀS TESTĒŠANAS IDEĀLS NOVĒRST SLIMĪBU Noteikt ģenētisko

Sīkāk

Rapamune,INN-Sirolimus

Rapamune,INN-Sirolimus PIELIKUMS I ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Rapamune 1 mg/ml šķīdums iekšķīgai lietošanai 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Viens mililitrs satur 1 mg sirolima (Sirolimus). Palīgvielas: Pilnu

Sīkāk

Microsoft Word - Fragmin šķ inj doc

Microsoft Word - Fragmin šķ inj doc LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM FRAGMIN šķīdums injekcijām 2500 SV/0,2 ml FRAGMIN šķīdums injekcijām 5000 SV/0,2 ml FRAGMIN 7500 SV /0,3 ml šķīdums injekcijām FRAGMIN 10 000 SV /0,4

Sīkāk

UBAC

UBAC I PIELIKUMS VETERINĀRO ZĀĻU APRAKSTS 1 1. VETERINĀRO ZĀĻU NOSAUKUMS UBAC emulsija injekcijām liellopiem 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Viena deva (2 ml) satur: Aktīvās vielas: Streptococcus

Sīkāk

Memantine ratiopharm, INN-memantine

Memantine ratiopharm, INN-memantine I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Memantine ratiopharm 10 mg apvalkotās tabletes Memantine ratiopharm 20 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Memantine ratiopharm

Sīkāk

Equisolon; INN prednisolone

Equisolon; INN prednisolone I PIELIKUMS VETERINĀRO ZĀĻU APRAKSTS 1 1. VETERINĀRO ZĀĻU NOSAUKUMS Equisolon 100 mg pulveris iekšķīgai lietošanai zirgiem Equisolon 300 mg pulveris iekšķīgai lietošanai zirgiem Equisolon 600 mg pulveris

Sīkāk

Komplementa sistēma

Komplementa sistēma Latvijas neiroimunologu asociācija 2016.g. 5.oktobris Inese Mihailova Viruses Influenza A HIV Herpes simplex 2 SARS-CoV Ip et al. (75) Fungi Aspergillus fumigatus Neth et al. (15) Candida albicans Saifuddin

Sīkāk

Ranexa, INN-ranolazine

Ranexa, INN-ranolazine I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Ranexa 375 mg ilgstošās darbības tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra tablete satur 375 mg ranolazīna (ranolazine) Pilnu palīgvielu sarakstu

Sīkāk

Yellox,INN-bromfenac

Yellox,INN-bromfenac PIELIKUMS I ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Yellox 0,9 mg/ml acu pilieni, šķīdums 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS 1 ml šķīduma satur 0,9 mg bromfenaka (Bromfenac) (nātrija seskvihidrāta veidā).

Sīkāk

ZOSTAVAX, INN-shingles (herpes zoster) vaccine (live)

ZOSTAVAX, INN-shingles (herpes zoster) vaccine (live) I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS ZOSTAVAX pulveris un šķīdinātājs injekciju suspensijas pagatavošanai ZOSTAVAX pulveris un šķīdinātājs injekciju suspensijas pagatavošanai pilnšļircē shingles

Sīkāk

PIELIKUMS III

PIELIKUMS III Lietošanas instrukcija: informācija lietotājam Diflucan 150 mg cietās kapsulas Fluconazolum Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju, jo tā satur Jums svarīgu informāciju. - Saglabājiet

Sīkāk

Rotarix, INN-Rotavirus vaccine, live

Rotarix, INN-Rotavirus vaccine, live I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Rotarix pulveris un šķīdinātājs iekšķīgi lietojamas suspensijas pagatavošanai Rotavīrusa vakcīna, dzīvā 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Pēc izšķīdināšanas

Sīkāk

HIV infekcijas izplatība

HIV infekcijas izplatība Aktualitātes HIV profilaksē un ārstēšanā. Sociālo darbinieku iespējas. Seminārs sociālo dienestu darbiniekiem 2019. gada 25. aprīlis Inga Bulmistre «Baltijas HIV asociācija» Sagatavots sadarbībā ar GlaxoSmithKline

Sīkāk

Poulvac E. Coli

Poulvac E. Coli I PIELIKUMS VETERINĀRO ZĀĻU APRAKSTS 1 1. VETERINĀRO ZĀĻU NOSAUKUMS Poulvac E. coli liofilizāts suspensijas pagatavošanai izsmidzināmai vakcīnai vistām un tītariem vai lietošanai ar dzeramo ūdeni vistām

Sīkāk

Mepact, INN-mifamurtide

Mepact, INN-mifamurtide I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS MEPACT 4 mg pulveris infūziju dispersijas koncentrāta pagatavošanai 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Vienā flakonā ir 4 mg mifamurtīda*. Pēc pagatavošanas

Sīkāk

Zarzio, INN-filgrastim

Zarzio, INN-filgrastim PIELIKUMS I ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Zarzio 30 MV/0,5 ml šķīdums injekcijām vai infūzijām pilnšļircē 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katrs šķīduma mililitrs satur 60 miljonus vienību

Sīkāk

Extavia, INN-recombinant interferon beta-1b

Extavia, INN-recombinant interferon beta-1b I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Extavia 250 mikrogrami/ml pulveris un šķīdinātājs injekciju šķīduma pagatavošanai. 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Extavia flakons satur 300 mikrogramus

Sīkāk

Mavenclad, INN-cladribine

Mavenclad, INN-cladribine I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS MAVENCLAD 10 mg tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Viena tablete satur 10 mg kladribīna (cladribinum). Palīgvielas ar zināmu iedarbību Viena

Sīkāk

BĒRNU VECUMA UN CITU RISKA GRUPU PERSONU VAKCINĀCIJA Praktiskas rekomendācijas

BĒRNU VECUMA UN CITU RISKA GRUPU PERSONU VAKCINĀCIJA Praktiskas rekomendācijas BĒRNU VECUMA UN CITU RISKA GRUPU PERSONU VAKCINĀCIJA Praktiskas rekomendācijas Bērnu vecuma un citu riska grupu personu vakcinācija: Praktiskas rekomendācijas. 1. versija, 2019. [Apstiprinātas LR Veselības

Sīkāk

Plendil, INN- felodipine

Plendil, INN- felodipine I pielikums Zāļu nosaukumi, zāļu forma(-s), stiprums(-i), lietošanas veids(-i), reģistrācijas apliecības(-u) īpašnieks(-i) dalībvalstīs 1 Dalībvalsts ES/EEA Austrija Austrija Beļģija Beļģija Bulgārija

Sīkāk

1

1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Teotard 200 mg ilgstošās darbības cietās kapsulas Teotard 350 mg ilgstošās darbības cietās kapsulas 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra ilgstošās darbības cietā kapsula satur

Sīkāk

ZĀĻU APRAKSTS Saskaņots ZVA ZĀĻU NOSAUKUMS Daylette 3 mg/0,02 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS 24 balt

ZĀĻU APRAKSTS Saskaņots ZVA ZĀĻU NOSAUKUMS Daylette 3 mg/0,02 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS 24 balt ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Daylette 3 mg/0,02 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS 24 baltas vai gandrīz baltas apvalkotās tabletes: Katra apvalkotā tablete satur 3 mg

Sīkāk

Microsoft Word - Knauf SIA_Mauermortel 10_LV_2010sep06.doc

Microsoft Word - Knauf SIA_Mauermortel 10_LV_2010sep06.doc 1 1. VIELAS / PRODUKTA IDENTIFIKĀCIJA UN ZIŅAS PAR RAŽOTĀJU 1.1. Izstrādājuma nosaukums Knauf Mauermörtel 10 (MM10) 1.2. Paredzētais pielietojums Mūrjava ar spiedes izturību 10 Mpa 1.3. Ziņas par uzņēmumu

Sīkāk

Holoclar

Holoclar I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 Šīm zālēm tiek piemērota papildu uzraudzība. Tādējādi būs iespējams ātri identificēt jaunāko informāciju par šo zāļu drošumu. Veselības aprūpes speciālisti tiek lūgti ziņot

Sīkāk

Summary of Product Characteristics in English

Summary of Product Characteristics in English INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM UNITIMOLOL 0,5 % acu pilieni, šķīdums Timololum Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju. - Saglabājiet šo instrukciju! Iespējams, ka vēlāk to vajadzēs pārlasīt.

Sīkāk

Prialt, INN-ziconotide

Prialt, INN-ziconotide I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Prialt 25 mikrogrami/ml šķīdums infūzijām 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Viens ml šķīduma satur 25 μg zikonotīda (ziconotide) (acetāta veidā).

Sīkāk

Microsoft Word - CADUET 5;10mg tabl doc

Microsoft Word - CADUET 5;10mg tabl doc LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM CADUET 5MG/10MG APVALKOTĀS TABLETES CADUET 10MG/10MG APVALKOTĀS TABLETES (Amlodipinum/Atorvastatinum) Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju.

Sīkāk

VIAGRA, INN-sildenafil citrate

VIAGRA, INN-sildenafil citrate I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS VIAGRA 25 mg apvalkotās tabletes VIAGRA 50 mg apvalkotās tabletes VIAGRA 100 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra tablete

Sīkāk

Sonicator Plus 930 (Kombinēts ultraskaņas ar divām darba frekvencēm un nervu-muskuļu elektrostimulācijas aparāts –2 izejas kan

Sonicator Plus 930 (Kombinēts ultraskaņas ar divām darba frekvencēm un nervu-muskuļu elektrostimulācijas aparāts –2 izejas kan Kombinēts elektrostimulācijas un ultraskaņas terapijas aparāts - Sonicator Plus 930 (Kombinēts ultraskaņas ar divām darba frekvencēm un nervumuskuļu elektrostimulācijas aparāts 2 izejas kanāli un 3 strāvu

Sīkāk

Infanrix hexa, INN-Diphtheria (D), tetanus (T), pertussis (acellular, component) (Pa), hepatitis B (rDNA) (HBV), poliomyelitis (inactivated) (IPV) and

Infanrix hexa, INN-Diphtheria (D), tetanus (T), pertussis (acellular, component) (Pa), hepatitis B (rDNA) (HBV), poliomyelitis (inactivated) (IPV) and I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Infanrix hexa, pulveris un suspensija injekciju suspensijas pagatavošanai. Difterijas (D), stingumkrampju (T), garā klepus (acelulārs komponents) (Pa), B hepatīta

Sīkāk

ANNEX I

ANNEX I PIELIKUMS I ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Effentora, 100 mikrogramu, aiz vaiga lietojamās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra aiz vaiga lietojamā tablete satur 100 mikrogramus

Sīkāk

Microsoft Word - LV_SPC_Xalacom_ doc

Microsoft Word - LV_SPC_Xalacom_ doc ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Xalacom 50 mikrogrami/5 mg/ml acu pilieni, šķīdums 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Viens mililitrs šķīduma satur 50 mikrogramus latanoprosta (latanoprostum) un

Sīkāk

1

1 Zāļu apraksts 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Telmisartan-ratiopharm 40 mg tabletes Telmisartan-ratiopharm 80 mg tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra tablete satur 40 mg telmisartāna (telmisartanum).

Sīkāk

Entecavir Accord, INN-entecavir

Entecavir Accord, INN-entecavir I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Entecavir Accord 0,5 mg apvalkotās tabletes Entecavir Accord 1 mg apvalkotās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Entecavir Accord 0,5 mg apvalkotās

Sīkāk

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Page 2 Kāpēc man ir jādodas uz kolposkopijas klīniku? Jūs esat saņēmusi uzaicinājumu uz papildu apskati, jo dzemdes kakla skrīnings

Sīkāk

Microsoft Word - H-770-PI-lv

Microsoft Word - H-770-PI-lv PIELIKUMS I ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS AVAMYS 27,5 mikrogrami/devā deguna aerosols, suspensija 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katra deva atbrīvo 27,5 mikrogramus flutikazona furoāta

Sīkāk

Microsoft Word - singulair_annexI_III_lv

Microsoft Word - singulair_annexI_III_lv I. PIELIKUMS ZĀĻU NOSAUKUMI, ZĀĻU FORMA(S), STIPRUMS(-I), LIETOŠANAS VEIDS(-I), PIETEIKUMA IESNIEDZĒJS(-I) UN REĢISTRĀCIJAS APLIECĪBAS(-U) ĪPAŠNIEKS(-I) DALĪBVALSTĪS 1 Dalībvalsts Reģistrācijas apliecības

Sīkāk

Sistēmas Sarkanā Vilkēde Versija DIAGNOZE UN ĀRSTĒŠANA 2.1 Kā tā tiek diagnosticēta? SSV

Sistēmas Sarkanā Vilkēde Versija DIAGNOZE UN ĀRSTĒŠANA 2.1 Kā tā tiek diagnosticēta? SSV https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Sistēmas Sarkanā Vilkēde Versija 2016 2. DIAGNOZE UN ĀRSTĒŠANA 2.1 Kā tā tiek diagnosticēta? SSV diagnoze tiek uzstādīta balstoties uz simptomu kopumu

Sīkāk

grusniba

grusniba Grūsnības noteikšana laboratorijā piena un asins paraugos Dita Krastiņa SIA Piensaimnieku laboratorija, Ulbrokā Kā sauc šo laboratorijā izmantojamo grūsnības noteikšanas metodi? ELISA (enzyme-linked immunosorbent

Sīkāk

PL in Latvian

PL in Latvian PATIENT LEAFLET IN LATVIAN Lietošanas instrukcija: informācija lietotājam Diacomit 250 mg cietās kapsulas Diacomit 500 mg cietās kapsulas Stiripentol Pirms Jūsu bērns sāk lietot šīs zāles uzmanīgi izlasiet

Sīkāk

Xgeva, INN-denosumab

Xgeva, INN-denosumab PIELIKUMS I ZĀĻU APRAKSTS 1 1. ZĀĻU NOSAUKUMS XGEVA 120 mg šķīdums injekcijām 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Katrs flakons satur 120 mg denosumaba (denosumab) 1,7 ml šķīduma (70 mg/ml). Denosumabs

Sīkāk

LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM

LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM Lietošanas instrukcija: informācija lietotājam Sortis 10 mg apvalkotās tabletes Sortis 20 mg apvalkotās tabletes Sortis 40 mg apvalkotās tabletes Sortis 80 mg apvalkotās tabletes Atorvastatinum Pirms zāļu

Sīkāk

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr ir ogļhidrāti neatkarīgi no tā, cik lieli ir tauku uzkrājumi ķermenī. Uzkrātās ogļhidrātu rezerves ir visai ierobežotas: aknās vidēji

Sīkāk

Testosterone Art. 31

Testosterone Art. 31 II pielikums Zinātniskie secinājumi un pamatojums reģistrācijas apliecības nosacījumu izmaiņām, un detalizēts paskaidrojums par zinātniskā pamatojuma atšķirībām no PRAC rekomendācijām 33 Zinātniskie secinājumi

Sīkāk

Microsoft Word - Prestarium 5mg tabl doc

Microsoft Word - Prestarium 5mg tabl doc LIETOŠANAS INSTRUKCIJA: INFORMĀCIJA ZĀĻU LIETOTĀJAM PRESTARIUM 5 mg apvalkotās tabletes perindoprili argininum Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju. Saglabājiet šo instrukciju! Iespējams,

Sīkāk

INTERNĀ MEDICĪNA Akūta peritonīta biežums, ārstēšanas iznākums peritoneālās dialīzes pacientiem divu gadu laikā vienā peritoneālās dialīzes centrā Ilz

INTERNĀ MEDICĪNA Akūta peritonīta biežums, ārstēšanas iznākums peritoneālās dialīzes pacientiem divu gadu laikā vienā peritoneālās dialīzes centrā Ilz Akūta peritonīta biežums, ārstēšanas iznākums peritoneālās dialīzes pacientiem divu gadu laikā vienā peritoneālās dialīzes centrā Ilze Puide, Anda Stoļarova 1, Viktorija Kuzema 2, Inese Mihailova 3, Aivars

Sīkāk

Ticejumi par akmeņiem

Ticejumi par akmeņiem Ticējumi par minerāliem V. Segliņš Ametists Ametists ir viens no pazīstamākajiem kvarca paveidiem. Tiek uzskatīts, ka tas: Sargā no burvestībām. Mazina tieksmi pēc alkohola. Palīdz pie sāpēm. Mīlētāju

Sīkāk

Adaptācijas

Adaptācijas Edvīns Lešenkovs Latvijas Olimpiskā vienība Adaptācijas veidi ir organisma pielāgošanās dažādiem sociālās un dzīves apstākļiem. Pielāgošanās sociālekonomiskām pārmaiņām. Pielāgošanās fizioloģiskām pārmaiņām.

Sīkāk

8

8 7. Obligātās veselības pārbaudes kartes aizpildīšanas kārtība ēdināšanas pakalpojumu nozarē Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām veselības pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par nodarbināto veselības

Sīkāk

Tuberkuloze

Tuberkuloze Tuberkuloze Tuberkuloze ir sena, tomēr joprojām aktuāla un izārstējama infekcijas slimība, ko izraisa tuberkulozes nūjiņa Mycobacterium tuberculosis. Visizplatītākā ir plaušu tuberkuloze, tomēr tuberkuloze

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - IRASA APHP CONSENSUS UZ no ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - IRASA APHP CONSENSUS UZ no ppt [Read-Only] [Compatibility Mode] Primārs hiperparatireoidisms. Asimptomātisks hiperparatireoidisms. 4 th Consensus Statement: Guidelines for the management of asymptomatic primary hyperparathyroidism Ingvars Rasa LOKMSA prezidents Mob.

Sīkāk

LIETOŠANAS INSTRUKCIJA

LIETOŠANAS INSTRUKCIJA Lietošanas instrukcija: informācija lietotājam Caduet 5 mg/10 mg apvalkotās tabletes Caduet 10 mg/10 mg apvalkotās tabletes (Amlodipinum/Atorvastatinum) Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet visu instrukciju,

Sīkāk

Equisolon, prednisolone

Equisolon, prednisolone I PIELIKUMS VETERINĀRO ZĀĻU APRAKSTS 1 1. VETERINĀRO ZĀĻU NOSAUKUMS Equisolon 100 mg pulveris iekšķīgai lietošanai zirgiem Equisolon 300 mg pulveris iekšķīgai lietošanai zirgiem Equisolon 600 mg pulveris

Sīkāk

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437 II pielikums Zinātniskie secinājumi 32 Zinātniskie secinājumi Saskaņā ar Direktīvas 2001/83/EK 107.k pantu, Cilvēkiem paredzēto zāļu komiteja izskatīja Farmakovigilances riska novērtējuma komitejas (PRAC)

Sīkāk

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx 04/10/2018 JC 2018 35 Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru un banku nozarē Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru (EVTI) un banku (EBI) nozarē Mērķis 1. Lai nodrošinātu patērētāju

Sīkāk

Primāru imūndeficītu klīnisks skrīnings

Primāru imūndeficītu klīnisks skrīnings Primāru imūndeficītu klīnisks skrīnings Dr. Arina Lazareva VSIA Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā Rīgas Stradiņa universitāte Rīga, 2015 Ievads Imūndeficīti tiek iedalīti tādos, kas skar specifisko

Sīkāk

Gardasil 9, INN-Human Papillomavirus 9 valent Vaccine (Recombinant, adsorbed)

Gardasil 9, INN-Human Papillomavirus 9 valent Vaccine (Recombinant, adsorbed) I PIELIKUMS ZĀĻU APRAKSTS 1 Šīm zālēm tiek piemērota papildu uzraudzība. Tādējādi būs iespējams ātri identificēt jaunāko informāciju par šo zāļu drošumu. Veselības aprūpes speciālisti tiek lūgti ziņot

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS ( ) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa n

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS ( ) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa n EIROPAS KOMISIJA Briselē, 30.9.2015 C(2015) 6787 final KOMISIJAS LĒMUMS (30.9.2015) par lielo projektu Paula Stradiņa slimnīcas būve A1, kas ir daļa no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas

Sīkāk

Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārv

Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārv Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārvaldām aprūpi, ja uzskatāms, ka kāds pavada savas dzīves

Sīkāk

Omnis 7

Omnis 7 Lapa : 1 / 7 IEDAĻA 1. Vielas/maisījuma un uzņēmējsabiedrības/uzņēmuma apzināšana 1.1. Produkta identifikators Tirdzniecības nosaukums : Cleaning solution for SP Automated Systems 1.2. Vielas vai maisījuma

Sīkāk

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās došas pastiprināšanās. Ja jūs varēsiet noteikt cilvēka

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 2018. 2019. gada kampaņa «Turi grožos bīstamās vielas» Renārs Lūsis Valsts darba inspekcijas direktors Kas ir bīstamas vielas? Jebkura viela (gāze, šķidrums vai cieta viela), kas apdraud darbinieku drošību

Sīkāk

8

8 7. Obligātās kartes aizpildīšanas kārtība autoservisā Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par viņu stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, lai nodarbinātie ilgstoši

Sīkāk

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Kognitīvo procesu izpēte klīniskajā psiholoģijā Jeļena Lučkina, Mg.psych., klīniskais psihologs PSIHOLOĢIJA... Zinātne, kas pēta cilvēka vai cilvēku grupas psihes un psihiskas darbības izcelsmi, attīstību

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation K.Lankovska vecākā speciāliste veselības veicināšanas jautājumos Jelgavas sociālo lietu pārvalde Laba veselība palielina dzīves kvalitāti, stiprina ģimenes, veicina drošību, nabadzības samazināšanos un

Sīkāk

2019 QA_Final LV

2019 QA_Final LV 2019. gada ex-ante iemaksas Vienotajā noregulējuma fondā (VNF) Jautājumi un atbildes Vispārēja informācija par aprēķinu metodoloģiju 1. Kāpēc salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir mainījusies aprēķinu metode,

Sīkāk

EBA Guidelines on AMA changes and extensions

EBA Guidelines on AMA changes and extensions EBI pamatnostādnes par attīstīto mērīšanas pieeju (AMP) paplašināšana un izmaiņas (EBI/GL/2012/01) Londona, 2012. gada 6. janvāris EBI pamatnostādnes par attīstīto mērīšanas pieeju (AMP) paplašināšana

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ATBALSTA CENTRS VISIEM KURUS SKAR HIV/AIDS HIV infekcija apdraudoša aktualitāte LV. Ārstēšanās pieejamības veicināšana sociāli atstumtajām riska grupām RD LD konference Rīgas pilsētas pašvaldības sociālā

Sīkāk

Humilat grow ietekme uz augu. Humilat grow un augu sakņu sistēma. Humilat grow sastāvā esošās humīnvielas veido visu barības elementu, ogļhidrātu un a

Humilat grow ietekme uz augu. Humilat grow un augu sakņu sistēma. Humilat grow sastāvā esošās humīnvielas veido visu barības elementu, ogļhidrātu un a Humilat grow ietekme uz augu. Humilat grow un augu sakņu sistēma. Humilat grow sastāvā esošās humīnvielas veido visu barības elementu, ogļhidrātu un aminoskābju ilgtermiņa krājumus augsnē, kā arī nodrošina

Sīkāk