KOKAUGI SĒNES KUKAIŅI SPĀNIJAS KAILGLIEMEZIS BALTĀ ROBĪNIJA SĪKGALVĪTES BIRZTALU VĪNGLIEMEZIS PARASTĀ SĒRMŪKŠSPIREJA (PĪLĀDŽLAPU SORBĀRIJA)

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "KOKAUGI SĒNES KUKAIŅI SPĀNIJAS KAILGLIEMEZIS BALTĀ ROBĪNIJA SĪKGALVĪTES BIRZTALU VĪNGLIEMEZIS PARASTĀ SĒRMŪKŠSPIREJA (PĪLĀDŽLAPU SORBĀRIJA)"

Transkripts

1 DĀRZS KOKAUGI GLIEMEŽI LAKSTAUGI BALTĀ ROBĪNIJA SPĀNIJAS KAILGLIEMEZIS SĪKGALVĪTES PARASTĀ SĒRMŪKŠSPIREJA (PĪLĀDŽLAPU SORBĀRIJA) BIRZTALU VĪNGLIEMEZIS MILZU KAILGLIEMEZIS SAHALĪNAS DIŽSŪRENE BUMBUĻU TOPINAMBŪRS SĒNES PARKU VĪNGLIEMEZIS KUKAIŅI RAVENELA MUTĪNE RAIBAIS VĪNGLIEMEZIS KARTUPEĻU LAPGRAUZIS

2 BALTĀ ROBĪNIJA Robinia pseudoacacia Робиния лжеакация Black locust Baltā robīnija ir liels, līdz m augsts koks, kam stumbra diametrs var sasniegt 1 m. Koki dzen daudz sakņu atvašu. Robīnijas zied jūnijā, ziedi ir balti vai ar mazliet iesārtu nokrāsu, smaržīgi. Pākstis nogatavojas oktobrī, sēklas no tām izbirst ziemā, bet daļa pākstu nokrīt tikai nākamā gada pavasarī vai vasaras sākumā. Suga dabiski izplatīta Ziemeļamerikas dienvidaustrumu daļā, Apalaču kalnos, no Pensilvānijas līdz Džordžijai. Eiropā robīnija ievesta kā dekoratīvs augs. Vispirms tā sākta audzēta Francijā gadā. Vēlāk citās Eiropas valstīs to stādīja parkos, ceļmalās, dažviet arī mežos. Latvijā ievesta gadā. Aug gaišos mežos, ceļmalās, upju piekrastēs, smiltājos un piejūras kāpās. Izplatās gan ar sēklām, gan atvasēm. BALTO ROBĪNIJU NAV PAREIZI SAUKT PAR AKĀCIJU, JO TĀS PIEDER DIVĀM DAŽĀDĀM ĢINTĪM. ROBĪNIJA NOSAUKTA FRANČU BOTĀNIĶA VĀRDĀ, KAS TO PIRMAIS ATVEDA UZ EIROPU. Vislielāko ietekmi uz ekosistēmām atstāj robīniju audzes mežmalās, skrajos mežos un piejūras kāpās. Kokus var nocirst tikai tad, kad ir pārliecība, ka tas ir pilnībā nokaltis. Nocērtot dzīvu koku, no saknēm izaug daudz atvašu un izveidojas īpaši blīvas audzes.

3 PARASTĀ SĒRMŪKŠSPIREJA (PĪLĀDŽLAPU SORBĀRIJA) Sorbaria sorbifolia Рябинник рябинолистный Sorbaria Parastā sērmūkšspireja ir līdz 2-3 m augsts krūms, lapas cm garas, rudenī krāsojas dzeltenos līdz karmīna toņos. Ziedi balti, izvietoti stāvās, cm garās ziedkopās. Savvaļā sērmūkšspirejas pāriet pārsvarā ar bagātīgām sakņu atvasēm, ar sēklām pavairojas reti. Savvaļā aug Rietumsibīrijā un Austrumsibīrijā, Japānā, Mandžūrijā, Mongolijā, Korejā. Sērmūkšspireju Eiropā ieveda 18. gs. vidū, Latvijā 19. gs. sākumā kā krāšņumaugu dārzos. Mūsdienās tā sastopama parkos un apstādījumos, kapsētās, pamestās mājvietās un dārzos, veidojot lielas audzes. Aizvien biežāk tā sastopama pamežā kā skujkoku, tā arī platlapju mežos. VIENS NO IZPLATĪTĀKAJIEM DEKORATĪVAJIEM KRŪMIEM DĀRZOS, PARKOS UN ŪDENSTILPJU KRASTOS. Samazina vietējo sugu daudzveidību, ierobežojot citu lakstaugu un koku sugu augšanu. Izvairīties no sērmūkšspirejas izmantošanas apstādījumos un mežos. Lai ierobežotu pavairošanos, augus vislabāk izraut vai izrakt, jo nocērtot tie sadzen daudz atvašu.

4 RAVENELA MUTĪNE Mutinus ravenelii Мутинус Равенеля Red stinkhorn Jauni, neatvērušies augļķermeņi olveidīgi, 1,8-2 x 1,5 cm. Apvalks balts, galotnē saplīst divās daivās. Kātiņš (receptākuls) gandrīz cilindrisks, uz galotni un pamatni nedaudz sašaurināts, apakšdaļā bālgani iesārts, 6-11 cm garš un 1,5 cm resns. Tā galotne nosmailota, spilgti aveņsarkana, klāta ar pelēkzaļu, vēlāk tumšzaļu gļotainu masu (glebu), kam ir nepatīkama maitas smaka. Saprotrofa sēne. Aug dažādos antropogēnos biotopos: dārzos, parkos, zālienos. Ziemeļamerika. Eiropā nokļuvusi nejauši, visticamāk ar stādāmo materiālu dārziem, oranžērijām vai siltumnīcām. Latvijā konstatēta no 20. gadsimta piecdesmitajos gados; galvenokārt Rīgā un tās apkārtnē. Izplatās ar sporām. Ziņot par sēnes atrašanu, lai novērtētu tās izplatīšanos ārpus antropogēnajām teritorijām. MUTĪNE IR TUVA ZEMESTAUKU RADINIECE. TĀS OLAS IR ĒDAMAS.

5 SPĀNIJAS KAILGLIEMEZIS Arion vulgaris Испанский слизень, красный придорожный слизень Spanish slug Spānijas kailgliemeži ir liela izmēra gliemeži, to ķermeņa garums var sasniegt cm, krāsojums ir no oranža (kā apelsīnu miza) līdz ogļu melnam, visbiežāk netīri brūnganoranža. Pēda vienkrāsaina, gļotas bezkrāsainas vai dzeltenīgi oranžas. Augusta vidū tie sasniedz dzimumbriedumu, kad sākas pārošanās laiks, kas ilgst apmēram mēnesi. Gliemeži cenšas sapāroties ar pēc iespējas lielāku skaitu partneru. Pēc tam sākas olu dēšana, kas ilgst līdz dzīvnieks iet bojā. Olas dēj mitrās vietās augsnē vai komposta kaudzēs, kā arī zem dažādiem priekšmetiem. Aktīvs vakarā, naktī un no rīta. Dienā uzturas ēnainās un mitrās vietās zem krūmiem, dēļiem un citiem priekšmetiem. Lietainā un vēsā laikā aktīvs arī dienā. Ziemo mazuļu stadijā. Dzīves ilgums ir aptuveni viens gads. Barojas pamatā ar augu lapām, var ēst arī nobiras un bojā gājušu dzīvniekus, arī savainotus gliemežus un sliekas. Dabiskais izplatības apgabals Ibērijas pussala un Francijas dienvidi, citās vietās (arī Latvijā) suga ir ievesta. VIENĀ KAILGLIEMEŽA DĒJUMĀ VAR BŪT AP 120 OLĀM, KURU APAUGĻOŠANĀ IR IZMANTOTI GAN PAŠA (PAŠAPAUGĻOŠANĀS), GAN CITU KAILGLIEMEŽU SPERMATOZOĪDI. Izplatās galvenokārt cilvēka darbības rezultātā ar augu stādāmo materiālu, kuram pie saknēm var būt gan kailgliemeži, gan to olas, kā arī importējot dārzeņus. Uz dabiskām apkārtnes dzīvotnēm aizkļūst, augot populācijai. Pirmo reizi Eiropā ārpus sugas dabiskā areāla Spānijas kailgliemezis konstatēts gadā Austrijā, un šobrīd tas sastopams gandrīz visā Eiropā. Baltijas valstīs suga pirmo reizi konstatēta gadā Igaunijā, gadā Latvijā un gadā Lietuvā. Latvijā zināmas 57 vietas, kur suga ir sastopama. Savairojoties lielā skaitā, kailgliemeži var būtiski apdraudēt vietējās augu sugas, gan apēdot tās, gan pārnēsājot dažādas augu slimības. Dabiskos dzīvotnēs suga apdraud vietējās gliemežu sabiedrības. Ir novērota krustošanās ar dažām vietējo kailgliemežu sugām, kā rezultātā tās asimilējas un izzūd. Centrāleiropā šis ir viens no visnopietnākajiem lauksaimniecības kaitēkļiem un, domājams, ka Latvijā gaidāmas tādas pašas problēmas. Lai neizplatītu Spānijas kailgliemezi, būtu jāstāda kailsakņu stādi, jo uz to saknēm var labi redzēt, vai nav kas pielipis. Stādot stādus, kuru saknes ir substrātā, vajadzētu stādu ar visu augsni ievietot aizvākojamā traukā ar ūdeni tā, lai augs būtu pilnībā nosegts, un atstāt uz diennakti.

6 BIRZTALU VĪNGLIEMEZIS Cepaea nemoralis Цепея лесная, улитка полосатая лесная Brown-lipped snail, banded wood snail Vidēja lieluma gliemezis, čaulas augstums līdz 28 mm, platums līdz 32 mm. Tā ir lodveida ar konisku vītņojumu un samērā seklu šuvi. Naba nosegta ar lūpas malu. Čaulas ieeja ar lielu, brūnu lūpu, kas retos izņēmuma gadījumos var būt gaiša vai balta. Čaulas pamatkrāsa mainīga no dzeltenas līdz brūnganai. Uz čaulas var būt līdz piecām tumši brūnām joslām. Čaulas virsma gluda, nedaudz spīdīga ar smalku svītrojumu. Ķermenis gaišs. Dzīvo dārzos, parkos, kapos, krūmājos, ceļmalās u.c. Pamatā barojas ar augošiem augiem, bet ēd arī nobiras, bojā gājušus dzīvniekus, fekālijas. Rietumeiropa. LĪDZĪGS VIETĒJAM DĀRZU VĪNGLIEMEZIM CEPAEA HORTENSIS. Izplatās ar cilvēku palīdzību, kad tiek speciāli izlaists kādā vietā. Sākotnēji tika ieviests muižu parkos, vēlāk arī citos parkos un dārzos. Bez cilvēka palīdzības Latvijā neizplatās un uz dabiskām dzīvotnēm nepāriet. Nelasīt gliemežus un neizlaist jaunās vietās.

7 MILZU KAILGLIEMEZIS Limax maximus Слизень большой обыкновенный Great grey slug, leopard slug Liela izmēra kailgliemezis, ķermeņa garums, pilnībā izstiepjoties, var sasniegt 20 cm. Ķermeņa pamatkrāsa ir pelēcīgi brūna vai pelēka ar vairākām tumšām gareniskām joslām uz muguras, kas atsevišķiem īpatņiem var būt ar pārtraukumiem un izskatīties kā plankumu rindas. Mantija parasti tumšāka ar dažāda izmēra neregulāras formas plankumiem. Taustekļi sarkanbrūnā krāsā. Uz muguras, ķermeņa pakaļējā daļā, ir ķīlis, kura garums ir apmēram 1/3 no attāluma starp mantiju un asti. Ādas kārpiņveida izcilnīši samērā mazi. Pēda gaiša, vienkrāsaina. Gļotas bezkrāsainas, caurspīdīgas. Krāsojuma un plankumainības varianti ir ļoti dažādi nav divu vienādu īpatņu. Dzīvo dārzos, parkos, kapos, māju pagrabos, dažreiz arī pieliekamajos un siltumnīcās. Pamatā barojas ar bojā gājušiem vai mirstošiem augiem (dzīvus un veselīgus augus ēd reti), sēnēm, aļģēm, ķērpjiem, ēd arī savainotus un mirstošus vai bojā gājušus dzīvniekus, fekālijas. Dabiskais izplatības apgabals ir Rietumeiropa, Dienvideiropa un, daļēji Centrāleiropas kalnainie apgabali, kā arī Ziemeļāfrika. MANTIJAS DOBUMĀ ATRODAS ZIVS ZVĪŅAI LĪDZĪGS ČAULAS RUDIMENTS. PĀROJAS, PAKAROTIES GĻOTU PAVEDIENĀ. PĀROŠANĀS LAIKĀ IZBĪDĪTAIS PENIS PĀRSNIEDZ ĶERMEŅA GARUMU. Izplatās ar stādāmo materiālu, dārzeņu pārvadājumiem u.tml. Dabiskā veidā neizplatās. Latvijā suga zināma jau ilgāk kā gadsimtu. Rāpojot var ar gļotām pārnest augu slimības no slima auga uz veselu. Apzināti nepārvest un neizlaist teritorijās, kurās tas nav sastopams.

8 PARKU VĪNGLIEMEZIS Helix pomatia Улитка (большая) виноградная Roman snail, Burgundy snail, edible snail, escargot Lielākais no Latvijā sastopamajiem čaulgliemežiem. Tā čaula var sasniegt 5 cm diametrā. Čaula lodveida ar 5-6 mēreni uzpūstiem vijumiem. Naba daļēji aizsegta ar lūpas malu. Lūpa uzbiezināta, baltā vai brūnganā krāsā, viegli atliekta. Čaula bieza, krāsa no brūnganas līdz gandrīz baltai (vecākiem īpatņiem), var būt vairākas tumšākas joslas. Čaulas virsma ir ar samērā rupju, neregulāru rievojumu. Ķermenis samērā gaišs, pelēcīgs. Dzīvo dārzos, parkos, kapos u.c. Pamatā barojas ar augošiem augiem, bet ēd arī nobiras, bojā gājušus dzīvniekus, fekālijas. Vidus- un Dienvidaustrumeiropa. Uz ziemeļiem sugu sāka izplatīt romiešu leģionāri. Domājams, Latvijā ievests 16. vai 17. gs. klosteru dārzos, kur to audzēja kā gavēņa ēdienu. Izplata cilvēks, apzināti izlaižot jaunās teritorijās, kur var izveidoties stabilas populācijas. SĀKOTNĒJI AUDZĒTS KĀ GAVĒŅA ĒDIENS. TICIS IZMANTOTS PLAUŠU SLIMĪBU ĀRSTĒŠANĀ. PARKU VĪNGLIEMEZIS VAR DZĪVOT ILGĀK PAR 30 GADIEM. LATVIJĀ DABĀ VECĀKAIS KONSTATĒTAIS ĪPATNIS BIJA SASNIEDZIS 12 Dabiskā veidā paši neizplatās un nemēdz pāriet uz dabiskiem biotopiem. Apzināti neizplatīt, izņemot gadījumus, kad vēlas izveidot jaunu populāciju savā īpašumā gliemežu gaļas iegūšanai.

9 RAIBAIS VĪNGLIEMEZIS Arianta arbustorum Древесная улитка, Арианта древесная Copse snail Vidēja izmēra gliemezis, kura čaulas augstums ir līdz 22 mm, platums līdz 28 mm. Tā ir lodveida ar konisku vītņojumu un seklu šuvi. Naba līdz pusei aizsegta ar lūpu. Čaula samērā bieza, tās ieeja noapaļota un ar lielu, baltu lūpu. Krāsa dzeltenīga, dzeltenīgi zaļa līdz brūnai, klāta ar sīkiem, gaišiem lāsumiem. Pēdējā vijuma perifērijā tumši brūna josla. Čaulas virsma gluda, nedaudz spīdīga ar smalku svītrojumu. Ķermenis tumšs, gandrīz melns. Dzīvo dārzos, parkos, kapos, mežos un krūmājos, var būt sastopami arī mitrās pļavās, ceļmalās u.c. Pamatā barojas ar augošiem augiem, bet ēd arī nobiras, bojā gājušus dzīvniekus, fekālijas. Dabiskā izplatība ir Centrāleiropa un Ziemeļrietumeiropa. PIRMS NEPILNIEM 40 GADIEM LATVIJĀ BIJA ZINĀMA TIKAI VIENA ATRADNE, TAGAD SASTOPAMS GANDRĪZ VISĀ TERITORIJĀ. Latvijā, domājams, nonācis pagājušā gadsimta vidū un pēc tam strauji izplatījies. Tagad sastopams visā valsts teritorijā, izņemot pilnīgi dabiskus, cilvēka darbības maz skartus mežus. Pamatā izplatās cilvēka darbības rezultātā ar augu stādāmo materiālu, kuram pie saknēm var būt gan gliemeža olas, gan arī paši dzīvnieki. Uz dabiskām apkārtnes dzīvotnēm aizkļūst, augot populācijai. Jaunajās teritorijās spēj ātri izveidot lielas populācijas, ar savu masveidīgumu pamatīgi nograuž augus (vietām varbūt tā, ka visam augam paliek tikai skeletētas lapas), konkurē ar vietējām sugām, nopietns kaitēklis. Visur, kur sastopams nolasīt un pēc iespējas vairāk iznīcināt.

10 SĪKGALVĪTES Galinsoga sp. Галинзога Soldier, potato weed Latvijā sastopamas divas sīkgalvīšu sugas matainā sīkgalvīte Galinsoga quadriradiata un sīkziedu sīkgalvīte Galinsoga parviflora. Abas sugas ir līdzīgas, sastopamas bieži un strauji izplatās dārzos un nezālienēs. Sīkgalvītes ir viengadīgi kurvjziežu dzimtas augi ar nelieliem baltiem ziediem, zied no jūlija līdz pat oktobrim. Sīkgalvīšu dabiskais izplatības areāls ir Dienvidamerika un Centrālamerika. Sīkgalvītes izplatās ar sēklām, ļoti plaši sastopamas mazdārziņos, kur tās netiek ierobežotas ar herbicīdiem. SĪKGALVĪTES LAPAS, STUBLĀJI UN ARĪ ZIEDI IR ĒDAMI. TO LIETOŠANA PĀRTIKĀ IR SAMĒRĀ POPULĀRA ZIEMEĻAMERIKĀ, DIENVIDAMERIKĀ UN AUSTRĀLIJĀ. AUGU DAĻAS LIETO SVAIGAS, PIEMĒRAM, LAPU SALĀTOS, KĀ ARĪ NOVĀRĪTAS, KALTĒTAS VAI SALDĒTAS. Agrā pavasarī augi nedīgst, jo ir jutīgi pret salnām, toties vasarā aug, zied un vairojas nepārtraukti. Ikreiz pēc lietus sīkgalvītēm dīgst nākamā paaudze, kas strauji veido blīvus cerus. Ziedošās nezāles līdz rudenim nogatavina miljoniem sēklu. Izravēt vai nopļaut pirms ziedēšanas, lietot ķīmiskos preparātus. Pieaugušas nezāles labāk savākt un sadedzināt, lai nepapildinātu augsnē esošos nezāļu sēklu krājumus.

11 SAHALĪNAS DIŽSŪRENE Reynoutria sachalinensis Горец Cахалинский Giant knotweed Daudzgadīgs, ļoti liels (sasniedz 3,5 m augstumu) sūreņu dzimtas lakstaugs. Stublājs posmains, posmi dobi. Lapas uz stublāja pamīšus, iegareni ovālas. Zied jūlijā un augustā ar zaļgandzelteniem ziediem. Veido blīvas audzes pamestu māju, fermu, vecu parku apkaimē, upju ielejās, retāk ceļmalās un nezālienēs. Sugas dabiskais izplatības areāls ir Tālie Austrumi Japānas ziemeļu daļa, Sahalīnas dienvidi. Ievesta Eiropā un Latvijā 19. gs. otrajā pusē, lai stādītu muižu parkos, pilsētu apstādījumos un vēlāk arī zemnieku dārzos. Suga izplatās gandrīz tikai ar sakņu dzinumiem un sakņu un stumbru fragmentiem. Sugas izplatību apdzīvotās vietās galvenokārt sekmējusi augsnes pārvadāšana, kas satur sakņu fragmentus un ļauj ieviesties jaunās vietās. SAHALĪNAS IEDZĪVOTĀJI IZMANTO PĀRTIKĀ DIŽSŪREŅU LAPAS GAN SVAIGĀ VEIDĀ, GAN GATAVOJOT ZUPAS UN SALĀTUS. LATVIJĀ SASTOPAMA VĒL VIENA INVAZĪVA DIŽSŪREŅU SUGA JAPĀNAS DIŽSŪRENE. Sūreņu stumbri ir spēcīgi un daudzkārt, dzenot jaunos dzinumus, sabojā asfaltu un pat caur spraugām ielaužas mājokļos. Veido blīvas audzes, izspiežot vietējās augu sugas. Nepārstādīt augu, nepārvest augsni, kur augušas dižsūrenes. Kur iespējams noganīt.

12 BUMBUĻU TOPINAMBŪRS Helianthus tuberosus Подсолнечник клубневой Jerusalem artichoke Bumbuļu topinambūrs ir daudzgadīgs kurvjziežu dzimtas augs, kas var sasniegt līdz 2,5 m augstumu. Atsevišķos Eiropas reģionos sastopami topinambūri, kas nezied vispār. Savukārt Baltijas valstīs sastopamie topinambūri katru gadu bagātīgi zied dzelteniem ziediem, bet neveido sēklas. Ziemā stublāji atmirst, bet augsnē saglabājas bumbuļi, tādējādi ļaujot augiem pārziemot un pavairoties. Dabiskais izplatības areāls ir centrālā un austrumu Ziemeļamerika, senāk to kā kultūraugu izmantoja un plaši kultivēja Amerikas indiāņi. Topinambūrus Eiropā ieveda 17. gs. sākumā kā lauksaimniecības kultūru, ko izmantoja līdzīgi kartupeļiem. Kartupeļi tika ievesti NOMAZGĀTUS UN NOTĪRĪTUS TOPINAMBŪRA BUMBUĻUS VAR GRAUZT LĪDZĪGI BURKĀNIEM nedaudz vēlāk, un tie izkonkurēja topinambūru. Latvijā šī kultūra VAI IZMANTOT ĒDIENA PAGATAVOŠANĀ. visplašāk tika kultivēta 20. gs. vidū, kad tā tika uzskatīta par pieticīgu un vērtīgu lopbarības augu. Lai arī topinambūrs spēj augt nabadzīgās augsnēs, tomēr savvaļā pārgājušās populācijas sastopamas galvenokārt barības vielām bagātās vietās izgāztuvēs, mazdārziņu malās, ceļmalās u.c. Samazina vietējo sugu daudzveidību, jo augs ir augsts un veido blīvu zaļo masu, noēnojot zemsedzi. Nepieļaut bumbuļu nonākšanu komposta kaudzēs un izgāztuvēs.

13 KARTUPEĻU LAPGRAUZIS Leptinotarsa decemlineata Колорадский жук Colorado potato beetle Vaboles ir līdz 12 mm garas, tām ir dzelteni spārni ar 10 melnām svītrām, kas atspoguļojas arī šī kukaiņa zinātniskajā nosaukumā decemlineata. Kāpuri ir līdz 16 mm gari, drukni, sarkani līdz oranždzelteni. Vaboles izlido pavasarī un dēj olas kartupeļu lapu apakšpusē grupās pa 30-40, kopā viena mātīte var izdēt olas. Izšķīlušies kāpuri uzturas vienkopus un grauž kartupeļu lapas. Kāpuru attīstība ilgst dienas, tad tie iekūņojas augsnē. Vaboles izkūņojas augusta sākumā un barojas ar kartupeļu un tomātu lapām. Vaboles pārziemo augsnē ap 30 cm dziļumā. Gadā attīstās 1 paaudze. Ziemeļamerika. Kukainis 19. gs beigās pirmoreiz konstatēts Eiropā, Lielbritānijā. Masveidā šī suga Eiropā sāka izplatīties Pirmā pasaules kara laikā Francijā. Latvijā pirmo reizi konstatēta gadā, domājams, tā ieceļojusi gar Baltijas jūras piekrasti no Polijas. PAVASARĪ VABOLES VAR NOLIDOT VAIRĀKUS DESMITUS KILOMETRU, LAI ATRASTU KARTUPEĻUS, UZ KURU LAPĀM UZDĒT OLAS. Vabole un kāpuri galvenokārt pārtiek no kartupeļu lakstiem, vaboles barojas arī ar tomātu un citu nakteņu dzimtas augu lakstiem. Kartupeļu lapgrauzim Latvijas apstākļos nav nozīmīgu dabisko ienaidnieku, tāpēc skaitu regulē zema temperatūra ziemā. Cilvēks var ietekmēt šo sugu, mainot augu seku. Ja suga konstatēta nelielā platībā, jāsavāc kartupeļu lapgrauža kāpuri, pieaugušās vaboles un olu dējumi, tomēr lielās platībās efektīvi ir tikai ķīmiskie līdzekļi.

14 MĀJA KUKAIŅI MELNAIS PRUSAKS VIRTUVES PRUSAKS PĀRTIKAS SVILNIS FARAONSKUDRA

15 MELNAIS PRUSAKS Blatta orientalis Таракан чёрный Oriental cockroach Tēviņi ir 17,5-28 mm gari, mātītes mm garas. Krāsa ir tumši brūna vai melna, ķermenis spīdīgs. Mātītēm ķermenis ir platāks un spārni ir neattīstīti. Tēviņiem ir gari brūni spārni, kas sedz ap divām trešdaļām no vēdera. Kukaiņiem patīk siltas, tumšas, mitras vietas. Labākā temperatūra melnā prusaka attīstībai ir ap 280C. Mātīte dēj olu kapsulu, kurā ir olas, to atstāj piemērotā vietā, kur ir silts, mitrs un pieejama barība. Kāpuri un pieaugušie kukaiņi izmanto barībā dažādas organiskas izcelsmes vielas, sevišķi cieti saturošas. Sastopami vietās ar pūstošām vielām, kanalizācijā, caurulēs, pagrabos, verandās un citās mitrās vietās. Valstīs, kur ir sastopami savvaļā, dzīvo mitrā zemsedzē, lapu nobirās, mulčā. Pilns attīstības cikls ilgst gandrīz gadu. Izcelšanās reģions ir Dienvidāzija vai Kaspijas jūras reģions. Latvijai tuvākās vietas, kur suga sastopama brīvā dabā ir Krievijas un Ukrainas dienvidu daļa. PRUSAKI NAV SPĒJĪGI LIDOT, TOTIES TO SKRIEŠANAS ĀTRUMS IR VIENS NO LIELĀKAJIEM STARP VISIEM NELIDOJOŠAJIEM KUKAIŅIEM. VAR SKRIET AR ĀTRUMU 1,5 M/S JEB 5,4 KM/H. SĀKOT AR 20. GS. VIDU, MELNO PRUSAKU SKAITS SAMAZINĀS, JO IEVIESTI JAUNI INSEKTICĪDI, PIEDEVĀM, ŠĪ SUGA ZAUDĒ KONKURENCĒ VIRTUVES PRUSAKIEM. Latvijā suga nonākusi ar tirdzniecības precēm ap 18. gs. un sastopama tikai ar cilvēku saistītās mītnēs. Daudzīvokļu mājās izplatās pa ventilācijas caurulēm un sienu spraugām. Suga mūsdienās ir izplatītā visā pasaulē, izņemot Arktiku un Antarktīdu. Barojas ar pārtikas produktiem. Sakarā ar dzīvesveidu, dažkārt barojas antisanitārās vietās un var pārnēsāt infekcijas. Uzturēt tīrību savās un koplietošanas telpās, sugas konstatēšanas gadījumā lietot insekticīdus.

16 VIRTUVES PRUSAKS Blatella germanica Рыжий таракан German cockroach Prusaks ir mm garš, tā krāsa variē no brūnganas līdz melnai. Kukaiņiem uz krūšu posma, no galvas līdz spārnu pamatam, ir divas gandrīz paralēlas līnijas. Lai gan prusakam ir spārni, tas nelido, iztraucēts var planēt. Kukaiņi barojas gan ar augu un dzīvnieku izcelsmes barību, gan trūdošām un pūstošām vielām. Barības trūkumā var sākties kanibālisms. Suga spēj ātri masveidīgi savairoties, to attīstības cikls ir dienas. Kukainis ir jutīgs pret aukstumu, tādēļ vēsā klimatā un vēsajās sezonās uzturas cilvēka mītnēs. Virtuves prusaks izplatīts visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Šie kukaiņi ir aktīvi galvenokārt naktī. Dienā tie novērojami, ja savairojas lielā skaitā. Uzskata, ka sākotnējais izplatības reģions ir Etiopija vai Dienvidaustrumāzija. KUKAIŅA LATĪNISKAIS NOSAUKUMS TULKOJUMĀ NOZĪMĒ VĀCU PRUSAKS, TOMĒR VĀCIJĀ ŠO PRUSAKU SAUC ARĪ PAR KRIEVU VAI FRANČU PRUSAKU. Cilvēku mājokļos nonāk kopā ar iedzīvi, tiem pārvietojoties, dažādu preču tirdzniecības ceļā. Latvijā sastopams,iespējams, jau kopš 18 gs. Mūsdienās izplatīts gandrīz visā pasaulē cilvēka mītnēs un pārtikas pārstrādes vai gatavošanas ražotnēs, kā arī brīvā dabā siltajās klimata joslās No visām prusaku sugām šī suga cilvēkam sagādā visvairāk nepatikšanu, jo kukaiņi barojas cilvēku mājokļos un atkritumos. Rūpēties par tīrību savā dzīvesvietā, darba vietā, sabiedriskajās ēkās. Pamanītos kukaiņus iznīcināt.

17 PĀRTIKAS SVILNIS Plodia interpunctella Огнёвка амбарная Indian meal moth Nelieli tauriņi ar spārnu pletumu mm. Lielākā daļa priekšspārna ir sarkanbrūna ar vara spīdumu, pakaļspārni pelēki. Kukaiņi apdzīvo noliktavas, pārtikas produktu veikalus vai dzīvokļus. Vasaras sezonā var izplatīties, pārlidojot starp telpām. Dzīvokļos sviļņi sastopami visu gadu. Gada laikā iespējamas vairākas paaudzes. Optimālā attīstības temperatūra ir C, kurā viss attīstības cikls notiek mēnesi. Nelabvēlīgos apstākļos attīstība ieilgst pat vairāk par pusgadu. Kāpuri pārtiek no dažādiem augu valsts pārtikas produktiem: graudiem, rīsiem, žāvētiem augļiem, riekstiem, miežu putraimiem, mannas, miltiem, brokastu pārslām, šokolādes. Pieauguši kukaiņi barību neuzņem un dzīvo tikai vienu nedēļu. Sugas izcelsmes teritorija ir Āzijā. Pēdējo gadsimtu laikā, notiekot aktīvai augļu tirdzniecībai, tā izplatījusies visā pasaulē. ŠĪS SUGAS KĀPUROS IR BAKTĒRIJAS, KAS SPĒJ LĒNĀM PĀRSTRĀDĀT POLIETILĒNU. Suga izplatījusies tirdzniecības ceļā ar pārtikas produktiem. Izplatās, pārlidojot siltā laikā. Latvijā suga pirmo reizi konstatēta 19. gs. beigās. Kāpuri pārtiek no dažādiem augu valsts pārtikas produktiem, barošanās vietās atstājot tīmekļus ar fekālijām, kāpuru un olu ādas apvalkiem, līdz ar šo piesārņojumu mājsaimniecībās un noliktavās bojājot preces un radot zaudējumus. Dažādus augu izcelsmes produktus glabāt hermētiskās stikla vai biezas plastmasas traukos. Bojātos produktus izmest, lai kukaiņi nesavairotos. Iegādājoties augu izcelsmes pārtikas produktus, pārliecināties par to derīguma termiņu un neuzglabāt ļoti ilgi. Produktus pēc iegādes ievietot saldētavā.

18 FARAONSKUDRA Monomorium pharaonis Фараонов муравей Pharaoh ant Ķermenis puscaurspīdīgs, dzeltenrudā krāsā, vēders tumšs. Darba skudras līdz 2 mm garas, auglīgās mātītes 4-4,5 mm garas. Dzīvo siltās tumšās un mitrās vietās, visbiežāk ēku sienās vai zem grīdas. Latvijas apstākļos ziemu brīvā dabā nespēj pārciest. Suga ir aukstumneizturīga, kukaiņi iet bojā zem 0 C. Pūznī parasti ir daži tūkstoši kukaiņu, no kuriem pāris simti ir auglīgas mātītes, tomēr atsevišķos gadījumos kopā var būt vairāki simti tūkstoši kukaiņu. Mātītes uzturas izklaidus. Darba skudru dzīves ilgums ir līdz 60 dienām, auglīgās mātītes 3 līdz 12 mēneši. Vairums skudru rūpējas par skudru attīstību, nevis barības ieguvi. Barībā izmanto dažādu pārtikas produktu atlikumus, bet var ēst arī beigtus kukaiņus. Novērota tendence pēc iespējas regulāri mainīt ēdiena veidu. Mātīte barojas ar kāpuru izdalījumiem, līdz ar to paēduši kāpuri nodrošina papildus barību auglīgajai mātītei. Zinātnieku vidū nav vienota uzskata vai kukaiņa sākotnējais izcelšanās centrs ir Rietumāfrika vai Indonēzija. Nosaukumu faraonskudrai ir devis slavenais dabaspētnieks Karls Linnejs, jo viņa aprakstītās skudras bija vāktas Ēģiptē. MĀTĪTĒM UN TĒVIŅIEM PIRMS PĀROŠANĀS IZAUG SPĀRNI, BET LIDOŠANAI VIŅI TOS NEIZMANTO, JO PARASTI ATRODAS SLĒGTĀS TELPĀS NETĀLU VIENS NO OTRA. NO MĀJAS UZ MĀJU SKUDRAS VAR PĀRIET VASARAS SEZONĀ, VIENAS MĀJAS IETVAROS TĀS PĀRCEĻO CAUR SIENU SPRAUGĀM UN PA VENTILĀCIJAS ŠAHTĀM. Izplatījās no Āzijas un Āfrikas kopā ar tirdzniecības precēm, pamatā pa kuģu ceļiem. Pirmo reizi Eiropā tā konstatēta 19. gs., Latvijā 20. gs. 30. gados. Kukaiņi dzīvo ēku sienās un barojas ar pārtikas produktiem. Bijuši sastopami arī saldumu ražotnēs un medicīnas iestādēs. Ievērot higiēnas prasības pārtikas apritē. Izmantot insekticīdus skartajās telpās un to tuvumā. Pasākumi jāveic visā ēkā vairākkārt, lai novērstu kukaiņu populācijas atjaunošanos.

Polija

Polija Braukšanas ierobežojumi Polijā 2019. gadā Vispārējie ierobežojumi pilnu masu virs 12t Visaptverošs (visā valstī) no plkst. 18.00-22.00 dienu pirms valsts noteiktas svētku dienas(-ām). Aizliegums attiecināms

Sīkāk

PDF_Saldudens_gids_A5

PDF_Saldudens_gids_A5 Saldūdens zivju ceļvedis, Pasaules Dabas Fonds. Pirmais izdevums. Teksta konsultants: Vides risinājumu institūts. Fotoattēli: www.latvijasdaba.lv; Karpa (Cyprinus carpio) un Strauta forele (Salmo trutta

Sīkāk

“Mana sēta, mana māja , mans pagalms”

“Mana sēta, mana māja , mans pagalms” Skaista mana tēvu zeme par visām zemītēm: Plaši lauki, zaļi meži, Zilis jūras ūdentiņš. Mana sēta, mana māja, mans pagalms Projekta autori 5.a klase 2018.g. 18.-20.aprīlis Projekta mērķis Veidot sadarbības

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Meža kaitēkļi Latvijas mežos A.Šmits, Dr.Biol. LVMI «Silava» 1971 1974 1977 1980 1983 1986 1989 1992 1995 1998 2001 2004 2007 2010 2013 2016 Egļu astoņzobu mizgrauža paaudžu skaits 0- viena paaudze 1-

Sīkāk

Kuldīgas 2

Kuldīgas 2 Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumskolas skolotāja Kuldīga, 2015 Saturs Ievads...3 1.Putnu barošana

Sīkāk

Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas

Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas skolotāja Kuldīga, 2015 Saturs Ievads... 3 1. Putnu

Sīkāk

Microsoft Word - LLU Skriveri 2017 kartupe ļi un vasaras kvieši.docx

Microsoft Word - LLU Skriveri 2017 kartupe ļi un vasaras kvieši.docx Latvijas Lauksaimniecības universitāte Zemkopības institūts Atskaite Organiskā mēslojuma OrganiQ efektivitātes noteikšana vasaras kviešos un kartupeļos Pētījuma vadītājs: Pētījuma izpildītāji: Jānis Vigovskis

Sīkāk

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās došas pastiprināšanās. Ja jūs varēsiet noteikt cilvēka

Sīkāk

MKN grozījumi

MKN grozījumi Latvijas graudu nozares attīstības tendences Rigonda Krieviņa 22.10.2015. Latvijas graudu un rapša sējumu platības, kopraža un ražība 2 Graudu kopraža (tūskt.t) un platība (tūkst.ha) Ražība, t/ha Latvijas

Sīkāk

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas 204.-2020. gadam ietvaros Meža nozares konference 206 «Izaicinājumi un iespējas meža apsaimniekošanā» Rīga, 0 Normunds Strūve Zemkopības ministrijas

Sīkāk

Aizsargiepakojuma marķējums

Aizsargiepakojuma marķējums Aizsargiepakojuma marķējums GLYPHOGAN 360 SL Herbicīds Vispārējs sistēmas iedarbības herbicīds īsmūža un daudzgadīgo viendīgļlapju un divdīgļlapju nezāļu un to sakņu iznīcināšanai tīrumos pēc ražas novākšanas,

Sīkāk

Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Artis Bērziņš Aktu apst

Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA Talsu namsaimnieks Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Artis Bērziņš Aktu apst Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Artis Bērziņš Aktu apstiprinu: Aktu apstiprinu: 2017.gada 12.aprīlī Dzivojamās

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr ir ogļhidrāti neatkarīgi no tā, cik lieli ir tauku uzkrājumi ķermenī. Uzkrātās ogļhidrātu rezerves ir visai ierobežotas: aknās vidēji

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lauksaimniecības sektoru ekonomiskā analīze Latvijā SIA «Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs» Ekonomikas nodaļa 2016 Atsevišķu produktu vērtības dinamika 2010.-2015.gados (bāzes cenās, milj.

Sīkāk

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Pralinē Saturs Izejvielas Par eļļas sēklām Ražošanas process Apstrāde Izmantošanas iespējas Izejvielas. Lazdu rieksti. Botānika Parastās lazdas (Corylus avellana) rieksts ir neveronis, kas nozīmē, ka sēkla

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valsts augu aizsardzības dienests AKTUALITĀTES Mēslošanas līdzekļu lietošana Ar kūtsmēsliem un digestātu iestrādātais slāpekļa daudzums uz 1 ha LIZ gadā nedrīkst pārsniegt 170 kg Jāievēro virszemes ūdensobjektu

Sīkāk

Latvian Rural Advisory and Training Centre subsidiary FOREST ADVISORY SERVICE CENTRE

Latvian Rural Advisory and Training Centre   subsidiary  FOREST ADVISORY SERVICE CENTRE Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas 2014-2020 gadam ietvaros Raimonds Bērmanis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Meža konsultāciju pakalpojumu centrs www.mkpc.llkc.lv ES

Sīkāk

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija 2016 2. DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas formas? JIA pastāv dažādas formas. Tās parasti izdala,

Sīkāk

VBO Uzdevumi 10. klase KODS 1. uzdevums 1.1. Viena no Latvijā ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgām kukaiņu sugām ir astoņzobu mizgrauzis Ips

VBO Uzdevumi 10. klase KODS 1. uzdevums 1.1. Viena no Latvijā ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgām kukaiņu sugām ir astoņzobu mizgrauzis Ips . uzdevums.. Viena no Latvijā ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgām kukaiņu sugām ir astoņzobu mizgrauzis Ips typographus, kas attēlots zīmējumā. Astoņzobu mizgrauzis dzīvo zem mizas uz nesen atmirušiem parastās

Sīkāk

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Satura rādītājs Anotācija...3 Projekta mērķi...3 1. Statistikas dati...3 2. Informācijas analize...7 2.1. Alkohola

Sīkāk

GAISA TEMPERATŪRAS ĢEOGRĀFISKAIS SADALĪJUMS LATVIJĀ PIE ATŠĶIRĪGIEM GAISA MASU TIPIEM

GAISA TEMPERATŪRAS ĢEOGRĀFISKAIS SADALĪJUMS LATVIJĀ PIE ATŠĶIRĪGIEM GAISA MASU TIPIEM Klimata pārmaiņu raksturs Latvijas klimata mainība A.Briede, M.Kļaviņš, LU ĢZZF Globālās klimata izmaiņas- novērojumi un paredzējumi ES mājas Sarunu istaba, 2012.gada 16.maijā Gaisa temperatūras raksturs

Sīkāk

Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education ( Piemērots skolēniem vecuma

Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education (  Piemērots skolēniem vecuma Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education (http://hctfeducation.ca/lessons/earth-ecosystems-and-ecology/) Piemērots skolēniem vecuma posmā: Pirmsskola līdz 8. klase Kategorija: Ekosistēmas

Sīkāk

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace v, m/s Projekta numurs: 8.3.2.1/16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sacensības Fizikas valsts 68. olimpiāde Otrā posma uzdevumi

Sīkāk

Latvijas Mežu sertifikācijas padome un sertifikācija Latvijā

Latvijas Mežu sertifikācijas padome un sertifikācija Latvijā Centralizētais Nacionālais Riska Novērtējums Latvijai (CNRA) Sandra Ikauniece Meža biotopu eksperts Viesturs Lārmanis Biologs Jānis Rozītis Meža politikas eksperts = Viesturs Ķeruss Meža politikas eksperts,

Sīkāk

LEMUMS_GND_2015_26

LEMUMS_GND_2015_26 Gulbenes novada domes iepirkuma komisijas LĒMUMS Gulbenē, 2015. gada 4.augustā Nr. GND-2015/26 Gulbenes novada domes iepirkuma komisija izveidota saskaņā ar Gulbenes domes sēdes 2015.gada 29.janvāra lēmumu

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un EIROPAS KOMISIJA Briselē, 15.2.2019. C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2003/87/EK 2021.-2030. gada periodam

Sīkāk

FENOLOĢIJAS VADLĪNIJAS

FENOLOĢIJAS VADLĪNIJAS FENOLOĢIJAS VADLĪNIJAS Vadlīnijas izstrādātas projekta Klimata valoda ietvaros, kas tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta programmas Nacionālā klimata politika atbalstu. Projekta vadošais partneris

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju sol

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju sol CEĻVEDIS PIRCĒJIEM GRÖNLID Dīvāni DIZAINS Frānsiss Kajuets (Francis Cayouette). DAĻAS Atpūtas krēsls Roku balsts Zviļņa modulis Stūra modulis Kāju soliņš Kāju soliņš ar nodalījumu mantu glabāšanai Vienvietīgs

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne ar polsterējumu Roku balsts ar polsterējumu Sānu galdiņš

Sīkāk

DETALPLANOJUMA_1.REDAKCIJA (1)

DETALPLANOJUMA_1.REDAKCIJA (1) 1. PASKAIDROJUMA RAKSTS 1.1. IEVADS Detālplānojuma grozījumi Cidoniju iela 47 izstrāde, uzsākta atbilstoši Stopiņu novada domes 2016. gada 14. septembra lēmumam Nr.82 Par detālplānojuma Saulīši (1.z.g.),

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr , fakss , e-pasts:

LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr , fakss , e-pasts: LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr. 654 22238, fakss 654 76810, e-pasts: dome@dnd.lv, www.dnd.lv 23.08.2018. saistošie noteikumi Nr.25 Daugavpils novada kapsētu

Sīkāk

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro2000 1. Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi - Poraini apakš apmetumi/ gaisa poru apmetumi - Reversīvie

Sīkāk

'PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Bauska.pptx

'PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Bauska.pptx PĀRTIKAS KVALITĀTES SHĒMAS Ginta Dzerkale Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļa Pārtikas kvalitātes shēmas *ES pārtikas kvalitātes shēmas: Bioloģiskās

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 sēdvietām Stūra modulis Zvilņa modulis Kāju soliņš

Sīkāk

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka 28.3.219. Ekonomiskās izaugsmes tempi pasaulē kļūst lēnāki 8 7 6 5 4 3 2 1-1 Reālā IKP pārmaiņu tempi (%) -2 213 214

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - Ppt ppt [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - Ppt ppt [Read-Only] Kompostētāju klubs bioatkritumu kompostēšanas popularizēšanas kampaņa Reģ. nr. 1 08/508/2014 2015. gada 23. aprīlī, Ķekavā Ināra Teibe, projekta vadītāja Saturs 10:00 Semināra atklāšana 10:05 10:15 Kompostētāju

Sīkāk

APP Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts APSTIPRINU:. Direktore I. Jansone, Dižstendē Pārskats par auzu selekcijas materiāla novē

APP Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts APSTIPRINU:. Direktore I. Jansone, Dižstendē Pārskats par auzu selekcijas materiāla novē APP Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts APSTIPRINU:. Direktore I. Jansone, Dižstendē 12.12.2014. Pārskats par auzu selekcijas materiāla novērtēšanu bioloģiskās lauksaimniecības kultūraugu audzēšanas

Sīkāk

Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Tēma: Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Latviešu valoda: Runāšana: Rodas cieņa pret latviešu valodu. Att

Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Tēma: Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Latviešu valoda: Runāšana: Rodas cieņa pret latviešu valodu. Att Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Rodas cieņa pret latviešu valodu. Attīstas skaidra izruna. Uzsver vārdus un zilbes pareizi. Izrunā pareizi gaŗos un īsos

Sīkāk

Janvāris Februāris Marts Aprīlis Maijs Jūnijs Jūlijs Augusts Septembris Oktobris Novembris Decembris Pāvilostas novada Tūrisma informācijas centra sta

Janvāris Februāris Marts Aprīlis Maijs Jūnijs Jūlijs Augusts Septembris Oktobris Novembris Decembris Pāvilostas novada Tūrisma informācijas centra sta Janvāris Februāris Marts Aprīlis Maijs Jūnijs Jūlijs Augusts Septembris Oktobris Novembris Decembris Pāvilostas novada Tūrisma informācijas centra statistika par 218. gadu 1. Apkalpoto tūristu (pieprasījumu)

Sīkāk

Kompostētāju klubs - bioatkritumu kompostēšanas popularizēšanas kampaņa

Kompostētāju klubs  - bioatkritumu kompostēšanas popularizēšanas kampaņa 2015 Kompostētāju klubs - bioatkritumu kompostēšanas popularizēšanas kampaņa Par projektu Projektu Kompostētāju klubs bioatkritumu kompostēšanas popularizēšanas kampaņa Reģ. Nr. 1-08/508/2014 biedrība

Sīkāk

Latvijas Lauksaimniecības universitāte Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskais institūts “Sigra”

Latvijas Lauksaimniecības universitāte Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas  zinātniskais institūts “Sigra” Latvijas Lauksaimniecības universitāte Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskais institūts Sigra Uz zinātnes izstrādēm bāzētas pašvaldības kā agrārās nozares attīstību veicinātājas Dr.habil.agr.,

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LED spuldzes Apgaismojuma revolūcija Dzīvot ar LED spuldzēm ir viegli, skaisti un ekonomiski. Tās patērē daudz mazāk elektroenerģij

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LED spuldzes Apgaismojuma revolūcija Dzīvot ar LED spuldzēm ir viegli, skaisti un ekonomiski. Tās patērē daudz mazāk elektroenerģij CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LED spuldzes Apgaismojuma revolūcija Dzīvot ar LED spuldzēm ir viegli, skaisti un ekonomiski. Tās patērē daudz mazāk elektroenerģijas, tām ir izcils dizains un laba gaismas kvalitāte,

Sīkāk

2017.gada 8.jūnijā Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Arti

2017.gada 8.jūnijā Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA Talsu namsaimnieks Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Arti 2017.gada 8.jūnijā Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Artis Bērziņš Dzīvojamās mājas adrese Aspazijas iela 13,

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.9.2016. COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu, un ziņojums, lai atvieglotu Savienībai, tās dalībvalstīm

Sīkāk

Microsoft Word - TiŃģere - VÄfismas - Copy.docx

Microsoft Word - TiŃģere - VÄfismas - Copy.docx 2017.gada 3. aprīlī Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Aktu apstiprinu: Komisijas locekļi: Jānis Svarinskis, Normunds Artis Bērziņš Aktu apstiprinu: Dzivojamās

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA AGLONAS NOVADA DOME Somersetas ielā 34, Aglonā, LV 5304, Tālr../fakss , Aglonā, Aglonas novadā SAISTOŠIE

LATVIJAS REPUBLIKA AGLONAS NOVADA DOME Somersetas ielā 34, Aglonā, LV 5304, Tālr../fakss ,   Aglonā, Aglonas novadā SAISTOŠIE LATVIJAS REPUBLIKA AGLONAS NOVADA DOME Somersetas ielā 34, Aglonā, LV 5304, Tālr../fakss +371 65324573, www.aglona.lv Aglonā, Aglonas novadā SAISTOŠIE NOTEIKUMI Nr. 2. APSTIPRINĀTI Aglonas novada domes

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI Tehniskā specifikācija 3.pielikums iepirkuma Nr. VNP 2015/8 Nolikumam N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts 1. Sekcija-rotaļlietu plaukts krāsaina. 1. Pielikums Sekcija- rotaļlietu plaukts. 1. Pielikums. Sekcija

Sīkāk

Microsoft PowerPoint Medni_2016_starpatskaite [Read-Only]

Microsoft PowerPoint Medni_2016_starpatskaite [Read-Only] Medņu aizsardzībai nozīmīgo vides faktoru izpēte Projekta vadītājs: Dr.biol. Jānis Ozoliņš Medniecības un medību faunas radošā grupa LVMI Silava janis.ozolins@silava.lv 26320528 Mērķis: Precizēt Latvijas

Sīkāk

Prezentacja programu PowerPoint

Prezentacja programu PowerPoint EnergoRisku Latvenergo klientiem Jūrmala, 18.02.2015 Regnārs Levenovičs, AAS Balta Galvenais īpašuma un speciālo risku parakstītājs Kas ir EnergoRisku? Īpaši Latvenergo klientiem izstrādāts s pakalpojums.

Sīkāk

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes un kontroles mehānismi. Kapitālsabiedrību pārraudzības

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Hidrometeoroloģiskā situācija Latvijas upju baseinos 2019. gadā Ķegums, 08.03.2019. Andris Vīksna Prognožu un klimata daļas vadītājs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs RUDENS ZIEMAS PERIODA

Sīkāk

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode]

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode] Biogāzes staciju tehnoloģiskie risinājumi Ilze Dzene, SIA Ekodoma projektu vadītāja Līguma Nr. IEE/09/848 SI2.558364 Projekta ilgums 01/05/2010 31/10/2012 Projektu atbalsta Rīga, 2011.gada 13.maijs Biogāze...

Sīkāk

edie karte - - AUKSTIE "ASORTI" KOMPANIJAM "LUKOMORJE" Zivju asorti trim personām. Mazsālīts lasis, kūpināta forele, ar sarkanajiem ikriem pildītas ol

edie karte - - AUKSTIE ASORTI KOMPANIJAM LUKOMORJE Zivju asorti trim personām. Mazsālīts lasis, kūpināta forele, ar sarkanajiem ikriem pildītas ol edie karte AUKSTIE "ASORTI" KOMPANIJAM "LUKOMORJE" Zivju asorti trim personām. Mazsālīts lasis, kūpināta forele, ar sarkanajiem ikriem pildītas olas, kūpināta skumbrija, baltijas šprotes ~ 19.90 eur ~

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis , fakss:

LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis , fakss: LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr. 90000015912 Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis 63331555, fakss: 63350452, e-pasts: dome@skrunda.lv SAISTOŠIE NOTEIKUMI

Sīkāk

Vasara par zemām cenām TAS MAN DER! VAIRĀK PAR MAZĀK...KATRU DIENU tops sievietēm, kokvilnas, ar elastānu, vienkrāsains, dažādas krāsas, izmēri: S XXL

Vasara par zemām cenām TAS MAN DER! VAIRĀK PAR MAZĀK...KATRU DIENU tops sievietēm, kokvilnas, ar elastānu, vienkrāsains, dažādas krāsas, izmēri: S XXL Vasara par zemām cenām TAS MAN DER! VAIRĀK PAR MAZĀK...KATRU DIENU tops sievietēm, kokvilnas, ar elastānu, vienkrāsains, dažādas krāsas, izmēri: S XXL top Elastīgs un ērts materiāls, kas piekļaujas augumam

Sīkāk

Liepas pamatskolas vides novērtējums 2017./2018. māc. g. Skolas vide un apkārtne Stiprās puses Skola atrodas GNP teritorijā Tuvumā atrodas Lielā Ellīt

Liepas pamatskolas vides novērtējums 2017./2018. māc. g. Skolas vide un apkārtne Stiprās puses Skola atrodas GNP teritorijā Tuvumā atrodas Lielā Ellīt Liepas pamatskolas vides novērtējums 2017./2018. māc. g. Skolas vide un apkārtne Skola atrodas GNP teritorijā Tuvumā atrodas Lielā Ellīte, Mazā Ellīte, Līču Laņģu klintis, Lodes māla karjers, kur var veiksmīgi

Sīkāk

Likumi.lv

Likumi.lv Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 28 Pieņemts: 23.05.2014. Stājas spēkā: 30.05.2014. Publicēts: "Latvijas Vēstnesis", 103 (5163), 29.05.2014. OP numurs: 2014/103.7 Attēlotā

Sīkāk

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4 Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits 29.10.2017-05.11.2017 no 459 ir 05.11.2017-12.11.2017 no 459 ir 12.11.2017-19.11.2017 no 459 ir 19.11.2017-26.11.2017

Sīkāk

INOVATĪVI RISINĀJUMI, JAUNI PRODUKTI UN PATĒRĒTĀJU IZVĒLE ZIVJU PRODUKTU KLĀSTĀ Aina Afanasjeva Direktore, Starptautiskā organizācija Eurofish Konfere

INOVATĪVI RISINĀJUMI, JAUNI PRODUKTI UN PATĒRĒTĀJU IZVĒLE ZIVJU PRODUKTU KLĀSTĀ Aina Afanasjeva Direktore, Starptautiskā organizācija Eurofish Konfere INOVATĪVI RISINĀJUMI, JAUNI PRODUKTI UN PATĒRĒTĀJU IZVĒLE ZIVJU PRODUKTU KLĀSTĀ Aina Afanasjeva Direktore, Starptautiskā organizācija Eurofish Konference Izaicinājumi nozarē un pievienotās vērtības radīšana

Sīkāk

SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment Trokšņa stratēģisko karšu izstrāde valsts reģionālā autoceļa P100 Jelgava Dalbe posmam no Ozolniekiem l

SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment Trokšņa stratēģisko karšu izstrāde valsts reģionālā autoceļa P100 Jelgava Dalbe posmam no Ozolniekiem l SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment Trokšņa stratēģisko karšu izstrāde valsts reģionālā autoceļa P100 Jelgava Dalbe posmam no Ozolniekiem līdz autoceļam A8 Rīga Jelgava Lietuvas robeža (Meitene)

Sīkāk

Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārv

Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārv Aprūpe un atbalsts, ja domājams, ka kāds pavada pēdējās savas dzīves dienas Informācija, lai palīdzētu Jums izprast, kas parasti notiek un kā mēs pārvaldām aprūpi, ja uzskatāms, ka kāds pavada savas dzīves

Sīkāk

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta 2015. gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznājiem Latvijā nekad nenoriet? (1 p) Kasiopeja Ērglis Vēršu

Sīkāk

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference Klimats skolēnu zinātniski pētnieciskajos darbos: idejas un risinājumi, meklējumi un atradumi Mg. geogr. Andris Ģērmanis, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija Klimats no A līdz Z, Latvijas Universitāte, 26.02.2016.

Sīkāk

Book 1

Book 1 1. MEŽA RESURSI LATVIJĀ, TO NOZĪME TAUTSAIMNIECĪBĀ PLATĪBA KRĀJA ĪPAŠNIEKI MEŽSAIMNIECISKO DARBU APJOMI IETEKME UZ EKSPORTU, IEKŠZEMES KOPPRODUKTU, ENERĢIJAS BILANCI UN NODARBINĀTĪBU Kas jāzina MEŽA ĪPAŠNIEKAM

Sīkāk

Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atba

Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atba Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atbalsts selekcijas materiāla novērtēšanai integrēto lauksaimniecības

Sīkāk

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas

Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Dzemdes kakla skrīnings: kolposkopijas pārbaude Atjauninātās vadlīnijas Page 2 Kāpēc man ir jādodas uz kolposkopijas klīniku? Jūs esat saņēmusi uzaicinājumu uz papildu apskati, jo dzemdes kakla skrīnings

Sīkāk

Mitrinātājs un attīrītājs Divi vienā Revolucionāra, pasaulē nebijusi tehnoloģija. Sausu gaisu ir grūti attīrīt. Mitrināšana kopā ar attīrīšanu ir daud

Mitrinātājs un attīrītājs Divi vienā Revolucionāra, pasaulē nebijusi tehnoloģija. Sausu gaisu ir grūti attīrīt. Mitrināšana kopā ar attīrīšanu ir daud Mitrinātājs un attīrītājs Divi vienā Revolucionāra, pasaulē nebijusi tehnoloģija. Sausu gaisu ir grūti attīrīt. Mitrināšana kopā ar attīrīšanu ir daudz efektīvāka. JAUNUMS! l Īpaši zems enerģijas patēriņš

Sīkāk

Agroresursu un ekonomikas institūts Stendes pētniecības centrs APSTIPRINU: Direktors: Roberts Stafeckis PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atbalsts

Agroresursu un ekonomikas institūts Stendes pētniecības centrs APSTIPRINU: Direktors: Roberts Stafeckis PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atbalsts Agroresursu un ekonomikas institūts Stendes pētniecības centrs APSTIPRINU: Direktors: Roberts Stafeckis PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atbalsts selekcijas materiāla novērtēšanai bioloģisko lauksaimniecības

Sīkāk

2017_BBH_Seafood_Oyster_menu_a la carte_preview_LV_small

2017_BBH_Seafood_Oyster_menu_a la carte_preview_LV_small JŪRAS PLATES AUSTERES ½ Ducis Ducis Ostra Regal 37.00 70.00 Krystale 29.00 55.00 Gillardeau 35.00 68.00 Fine de Claire 22.00 40.00 Mūsu īpašā jūras velšu plate mīkstčaulu krabis, astoņkāja tausteklis,

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs CEĻVEDIS PIRCĒJIEM LIDHULT dīvāni DIZAINS Henriks Preics (Henrik Preutz) MODUĻI Vienvietīgs modulis Divvietīgs modulis Trīsvietīgs modulis Divvietīgs modulis ar guļvietu Stūra modulis Zvilnis Modulis ar

Sīkāk

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA NAUDAS PASAULE APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Latvijas Banka, 2019 1. darba lapa pamatskolai Atbildi

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI 2.pielikums iepirkuma Nr. VNP 207/ Nolikumam Tehniskā specifikācija N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts. Sekcija- krāsains rotaļu un rotaļlietu plaukts.. Pielikums sekcijas izmēri Skaits,gab Sekcija- rotaļlietu

Sīkāk

1_2012_aktuala

1_2012_aktuala Aktuālā redakcija Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 31.10.2013. saistošajiem noteikumiem Nr.15/2013, spēkā ar 01.01.2014 Saistošie noteikumi Nr. 1/2012 APSTIPRINĀTI ar Ilūkstes novada domes 26.01.2012. lēmumu

Sīkāk

LEMUMS_GND_2015_27

LEMUMS_GND_2015_27 Gulbenes novada domes iepirkuma komisijas LĒMUMS Gulbenē, 2015. gada 4.augustā Nr. GND-2015/27 Gulbenes novada domes iepirkuma komisija izveidota saskaņā ar Gulbenes domes sēdes 2015.gada 29.janvāra lēmumu

Sīkāk

Klimata valoda eksperimenta būtība Klimats vai laikapstākļi? Kurš ir kurš? Kas ir kas? Laikapstākļi ir tas, ko mēs šobrīd redzam aiz loga. Var būt sau

Klimata valoda eksperimenta būtība Klimats vai laikapstākļi? Kurš ir kurš? Kas ir kas? Laikapstākļi ir tas, ko mēs šobrīd redzam aiz loga. Var būt sau Klimata valoda eksperimenta būtība Klimats vai laikapstākļi? Kurš ir kurš? Kas ir kas? Laikapstākļi ir tas, ko mēs šobrīd redzam aiz loga. Var būt saulains, līt lietus vai snigt sniegs, pūst stiprs vējš

Sīkāk

ISKU ekspozīcijas izpārdošana

ISKU ekspozīcijas izpārdošana LIELĀ ISKU EKSPOZĪCIJAS IZPĀRDOŠANA ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU ISKU Moduļtipa dīvāns Kaari Materiāls: Tumši pelēks un zaļš filcs. Augstās sienas noņemamas un maināmas Cena: EUR 2450 + PVN

Sīkāk

Ievads (1) g. Tautas skaitīšanas dati Kādas pēdas publiskajā telpā atstāj divkopienu sabiedrība? Vai tās vispār ir novērojamas Rīgas telpā? Kas

Ievads (1) g. Tautas skaitīšanas dati Kādas pēdas publiskajā telpā atstāj divkopienu sabiedrība? Vai tās vispār ir novērojamas Rīgas telpā? Kas Ievads (1) 2011. g. Tautas skaitīšanas dati Kādas pēdas publiskajā telpā atstāj divkopienu sabiedrība? Vai tās vispār ir novērojamas Rīgas telpā? Kas liecina par to? Kāda ir kopienu struktūra Rīgā? Etniskā

Sīkāk

MAKETS.indd

MAKETS.indd Saturs Priekšvārds... 7 Aīda Rancāne ZIEMASSVĒTKU GRĀMATA VECĀKIEM UN SKOLOTĀJIEM I DAĻA LAIKS... 10 Gads. Saulgrieži... 10 Ziema vasara. Saules ceļš... 14 Svētku laiks. Svētie vakari... 16 Kalendārs.

Sīkāk

PARADOR jaunā lamināta kolekcija ECO Balance. Kas ir ECO Balance? Mums, dzīvot nozīmē radīt perfektu līdzsvaru starp ekoloģiju un stilu. Kā mēs vēlami

PARADOR jaunā lamināta kolekcija ECO Balance. Kas ir ECO Balance? Mums, dzīvot nozīmē radīt perfektu līdzsvaru starp ekoloģiju un stilu. Kā mēs vēlami PARADOR jaunā lamināta kolekcija ECO Balance. Kas ir ECO Balance? Mums, dzīvot nozīmē radīt perfektu līdzsvaru starp ekoloģiju un stilu. Kā mēs vēlamies dzīvot? Un kā mēs aizsargājam savu veselību un tajā

Sīkāk

Inga Borg Ziema pie Plupa

Inga Borg Ziema pie Plupa Inga Borg Ziema pie Plupa Plups ir maziņš neredzamais, kas var sarunāties ar dzīvniekiem. Cilvēki viņu neredz, izņemot tevi un mani. Plups dzīvo tālu tālu starp augstajiem kalniem. Viņš dzīvo maziņā kūdras

Sīkāk

1

1 Latvijas Republika PĀVILOSTAS NOVADA DOME Adrese Dzintaru iela 73, Pāvilosta, Pāvilostas novads, LV3466 Tālrunis 63498261, fakss 63484567 APSTIPRINĀTI ar Pāvilostas novada domes 24.11. 2011. lēmumu (prot.

Sīkāk

Microsoft Word - LAAPC_Atskaite_2017_nezāļu_projekts_ _LLU.docx

Microsoft Word - LAAPC_Atskaite_2017_nezāļu_projekts_ _LLU.docx SATURS Projekta izpildītāji......3 Ievads... 5 1. Nezāļu populāciju sastāvs, dominējošās sugas, to izplatības līmenis laukaugu sējumos un stādījumos, izplatību ietekmējošie kultūraugu audzēšanas agrotehniskie

Sīkāk

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai un drošai lietošanai Materiālu iespiešanai sagatavoja:

Sīkāk

BĀRA ĒDIENKARTE Libretto VIESNĪCAS KLASIKA Club sendvičs Kūpināta tītara krūtiņa, tomāti, bekons, cepta ola, avokado, kraukšķīgi kartupeļi, garš

BĀRA ĒDIENKARTE Libretto VIESNĪCAS KLASIKA Club sendvičs Kūpināta tītara krūtiņa, tomāti, bekons, cepta ola, avokado, kraukšķīgi kartupeļi, garš BĀRA ĒDIENKARTE Libretto VIESNĪCAS KLASIKA Club sendvičs 12.00 Kūpināta tītara krūtiņa, tomāti, bekons, cepta ola, avokado, kraukšķīgi kartupeļi, garšaugu majonēze Ciabatta steika sendvičs 14.00 Black

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 E.Petručeņa POZITĪVA BĒRNA AUDZINĀŠANA Psihologa un vecāku sadarbības ceļi... Robežas bērna audzināšanā. Pirms es apprecējos man bija sešas teorijas par bērnu audzināšanu, tagad man ir seši bērni un nevienas

Sīkāk

Svarīgākais par skolēnu redzi

Svarīgākais par skolēnu redzi «Veselības mācības» stunda par redzi Svarīgākais par skolēnu redzi Saturs Redzes sistēma Redze un dators Sūdzības Redzes režīms Apgaismojums Mācību un darba vietas iekārtojums un ķermeņa pozīcija Redzes

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Velotūrisma nacionālās īpatnības īpaši aizsargājamā dabas teritorijās. Ķemeru nacionālā parka piemērs Agnese Balandiņa Carnikavas novads 27.03.2013 Velotūrisms ĪADT kāpēc par krietni zaļāka un videi draudzīgāka

Sīkāk

1

1 Rēzeknes 6. vidusskola Dabīgo krāsvielu izmantošana ēdienu pagatavošanā Diāna Binduka, Rēzeknes 6. vidusskolas 10.a klases skolniece Darba vadītāja Irina Matule, ķīmijas skolotāja, pedagoģijas maģistre

Sīkāk

8

8 7. Obligātās veselības pārbaudes kartes aizpildīšanas kārtība ēdināšanas pakalpojumu nozarē Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām veselības pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par nodarbināto veselības

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Projekta ziņojums SEG emisijas un klimata politika to ierobežošanai atkritumu saimniecības sektorā Rūta Bendere, Fizikālās enerģētikas institūts Emisijas kvotu sadales plāns 2008. 2012.gadam Latvijas Republikas

Sīkāk

LDF-24LPP_ieksha.indd

LDF-24LPP_ieksha.indd LAUKSAIMNIECĪBA DAŽĀDAS SAIMNIEKOŠANAS METODES Mēs izmantojam arī šādu informāciju, iesakām arī jums Izdevējs: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs Foto: D. Arbidāns, A. Briedis, L. Delvera,

Sīkāk

PowerPoint Template

PowerPoint Template ĢENĒTISKĀ TESTĒŠANA MEDICĪNĀ: MĒRĶI PAŠREIZĒJĀ SITUĀCIJA NĀKOTNES PERSPEKTĪVAS Jānis Kloviņš, PhD Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs ĢENĒTISKĀS TESTĒŠANAS IDEĀLS NOVĒRST SLIMĪBU Noteikt ģenētisko

Sīkāk

COM(2014)520/F1 - LV (annex)

COM(2014)520/F1 - LV (annex) EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.7.2014. COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 PIELIKUMI dokumentam KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI Energoefektivitāte un tās ieguldījums enerģētiskajā drošībā

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija Migrācija mūsdienu pasaulē Migrācija ir iedzīvotāju pārvietošanās vienas valsts teritorijā vai pārceļošana no vienas valsts uz citu valsti. 2000.gadā pasaulē bija 175 miljoni migrantu. 2013.gadā migrantu

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 transporta plūsmas monitorēšanai Roberts Kadiķis Kārlis Freivalds Multifunkcionāla inteliģenta transporta sistēmas punkta tehnoloģija Nr.2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/086 Motivācija Nepieciešamība efektīvāk

Sīkāk

Absolventi

Absolventi Latvijas lauku telpas attīstība vēsturiskā skatījumā Gatis Krūmiņš, dr.hist. 2014.gada 9.decembris Latvijas lauku telpas unikalitāte tās vēsturiskajā kontekstā Lauku telpas pārvaldības īpatnības Pēdējos

Sīkāk

LVM_Senotaja celvedis.indd

LVM_Senotaja celvedis.indd Latvijas sēņotāja ceļvedis FSC ir saudzīgas mežsaimniecības zīme. Tā norāda, ka šis krēsls, šī dēļu grīda vai šī koka māja nav aiz sevis atstājusi pliku celmu. Ka zvēriem arī turpmāk būs kur patverties.

Sīkāk

Seed dispersal

Seed dispersal - 1 - - 2 - Dārgie Darvina augu detektīvi Esmu Botsvānā, kur vācu sēklas Kjū Tūkstošgades sēklu bankai. Šodien es savācu sēklu no reta ārstnieciskā auga bet dīvainā kārtā pirms pāris dienām es šo reto

Sīkāk

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc Teritorijas izmantošana un apbūves noteikumi 1 Teritorijas izmantošana (zonējums), apbūves noteikumi Ķīpsalas teritorijas izmantošanas (zonējuma) pamatā likti iepriekš minētie nozīmīgie faktori, lai veicinātu

Sīkāk