Evolûcija 16. tçma

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Evolûcija 16. tçma"

Transkripts

1 Evolūcija 16. tēma Evolūcijas etapi organisko vielu izveidošanās organisko vielu polimēru izveidošanās organisko vielu kompleksu izveidošanās protošūnu izveidošanās metabolisko ceĝu izveidošanās dzīvu šūnu izveidošanās endosimbioze sekundārā endosimbioze Organisko vielu izveidošanās S.L.Millera rezultāti: No:CH4, NH 3, H 2 O un H 2 noslēgtā sistēmā izveidojas: urīnviela, aminoskābes (glicīns, alanīns u.c.), pienskābe, etiėskābe un formaldehīds. bio101ch19a.htm Organisko vielu izveidošanās No:HCN (cianīda), CH4, NH 3, H 2 O un H 2 noslēgtā sistēmā izveidojas: urīnviela, aminoskābes (glicīns, alanīns u.c.), pienskābe, etiėskābe, formaldehīds, cukuri, purīni, pirimidīni un porfirīni. Aminoskābes un citas organiskās vielas ir atrastas meteorītos. Haleja komētas astes spektroskopiskā analīze parādīja daudzu organisko vielu klātbūtni. Organisko polimēru izveidošanās Ūdens vidē parasti notiek nukleīnskābju, proteīnu, lipīdu un ogĝhidrātu hidrolīze un sadalīšanās monomēros. Paaugstināta temperatūra un ūdens iztvaikošana Ĝauj rasties polimēriem.

2 Organisko polimēru izveidošanās Aminoskābes 1200 C C veido garus polipeptīdus, (proteinoīdus). Proteinoīdu veidošanos ūdens vidē stimulē arī cianīda un metālu klātbūtne Organisko polimēru izveidošanās Nukleīnskābes veidojas no nukleotīdiem polifosfātu klātbūtnē. Polifosfāti veidojas no fosfātiem C. Organisko vielu kompleksu izveidošanās koacervācija proteinoīdu mikrosfēras lipīdu dubultslānis virsmu adsorbcija Koacervācija Polipeptīdi šėīdumā apvienojas pilienos d=1-500µm. To nodrošina disulfīdu saites, hidrofobā mijiedarbība u.c. Bieži izveidojas filmveida slānis. Ja tas ir veidots no enzīmiem, tad var notikt enzimātiskas reakcijas. Oparins parādīja cietes veidošanos no cietes fosforilāzes, glikozes-1-fosfāta klātbūtnē. Proteinoīdu mikrosfēras Fokss demontrēja, ka proteinoīdi ūdens vidē paaugstinātā temperatūrā veido mikrosfēras. Tās saglabā vāju enzimātisko aktivitāti. Elektronmikroskopiski pētījumi parāda, ka tās spēj pumpuroties. Lipīdu dubltslānis Fosfolipīdi un daži citi lipīdi ūdens vidē veido dubultslāni. Tas ir saistīts ar polāro ūdens molekulu iedarbību uz nepolārajām lipīdu molekulu daĝām. Bieži izveidotais dubultslānis veido nelielas lodveida struktūras. Vezikulu virsmas kalpo vielu adsorbcijai. Citas vielas var uzkrāties vezikulu iekšienē. Iespējama primitīva vezikulu reproducēšanas mehānisku spēku ietekmē (viĝħi u.c.). Hipotētiskie apstākĝi uz Zemes nebija piemēroti fosfolipīdu veidošanai. Tāpēc augsta fosfolipīdu koncentrācija, piemērota dubultslāħa veidošanai, liekas apšaubāma.

3 Virsmu adsorbcija Protošūnas Zemes reăionos, kur bija seklāki ūdens slāħi, augsta temperatūra un nelielas silikātu daĝiħas, varēja notikt aktīva organisko vielu rašanās un uzkrāšanās. Vezikulas varēja pārveidoties par protošūnām. Tām jāvar: transportēt jonus un organiskās vielas; uztvert un transformēt enerģiju; sintezēt molekulas. Lai to realizētu ir jābūt vezikulas apvalkam, kura centrālā daļa ir pildīta ar hidrofobām molekulu daļām un ārpuse ar hidrofīlām. Šajā slānī jābūt ievietotiem polipeptīdiem, lai tie kā enzīmi vai transporta olbaltumvielas palīdzētu veikt iepriekšminētās funkcijas. Daudzi polipeptīdi spēj spontāni ievietoties membrānā un Ir pētīts polipeptīds, kas veidots no serīna un leicīna atkārtojumiem. Eksperimentālajā sistēmā bija oktāna slānis starp diviem ūdens slāņiem. Peptīdu molekulas pelēkas, ūdens : H sarkans, O balts. Struktūra rāda, ka caur membrānu var pārvietot ūdens mlekulas. Protošūnas Metaboliskie ceĝi Pirmās vielas, kuras varētu izmantot elektronu transportam protošūnās, bija porfirīni. Veidojas Millera aparātā HCN klātbūtnē. 4 pirola gredzeni 4 formaldehīda molekulas Metaboliskie ceĝi porfirīna gredzeni hlorofils a 6H

4 Metaboliskie ceĝi Metaboliskie ceĝi Primitīva zilaĝăe (Chroococcidiopsis), kura spēj uzturēties sāĝā vidē un zemā temperatūrā. NASA mages Metaboliskie ceĝi RNS molekulas glabāja pirmos gēnus un darbojās kā enzīmi. Ribozīms RNS molekula, kura darbojas kā enzīms. Vienlaicīgi protošūnās atradās ribozīmi un polipeptīdi. RNS varētu veidoties par DNS, ja protošūnā būtu enzīms reversā transkriptāze Protošūna kura satur RNS vai DNS gēnus, veic replikāciju un proteīnu sintēzi ir saucama pa īstu šūnu. Ribozīmus atklāja T. Cečs un S. Altmans un 1989 ieguva Nobela prēmiju ėīmijā. Metaboliskie ceĝi A/AbioticSynthesis.html Protošūnu izcelšanās Protošūnu izcelšanās Galvenā problēma ir tā, ka mūsdienu šūnām sastāvdaĝas nerodas de novo. Membrānas veidojas ET Centriolas dalās Šūnas sastāvdaĝu veidošanai vajadzīga matrice!!! Mūsdienu šūnas radušās no protošūnām. Protošūnas radušās uz Zemes. Protošūnas vai to daĝas ir atnestas ar meteorītiem. Kosmosā atrodamas dzīvas šūnas.

5 Protošūnas radušās uz Zemes 3,8 miljardus gadu atpakaĝ uz Zemes bija: Gāzu maisījums atmosfērā un ūdenī. (H 2, N 2, CO, CO 2, H 2 O) Augstāka temperatūra kā mūsdienās Augstāka radiācija kā mūsdienās. Vairāk ultravioletās radiācijas kā mūsdienās. Viena no visvecākajām fosīlijām. 3,85 miljardi gadu veca. Atrasta Grenlandē. Prokariotu šūnas ir izmantojušas ar ūdeħradi bagātus savienojumus. NASA Protošūnas vai to daĝas ir atnestas ar meteorītiem. Galvenās dzīvo organismu grupas Evolūcijas etapi Pirmās prokariotu šūnas parādījušās 3,8 miljd.g. atpakaĝ. Pirmās pierādāmās eikariotu šūnas parādījušās 1,2 miljd.g. atpakaĝ. Senākās iespējamo eikariotu fosilās atliekas konstatētas 2,1 miljd.g. vecos iežos. Ievērojama skābekĝa daudzuma palielināšanās atmosfērā notikusi 2,1 miljd.g. atpakaĝ.

6 Eikarioti Stromatolīti - pavedienveida zilaĝăes. 3,4 miljardus gadu veci ieži Mičigana, Gripania, ~2.1 miljardi gadu atpakaĝ, šūna ar kodolu. earth.usc.edu/~geol150/evolution/ precambrianfossils.html Endosimbiozes teorija Eikariotu šūnu rašanos izskaidro endosimbiozes teorija (L. Margulis). Eikariotu šūnas ir endosimbiotisks prokariotu šūnu komplekss. Eikariotu šūnu priekšteči ir iekĝāvuši šūnu iekšienē prokariotiskus simbiontus: aerobas baktērijas; fotosintezējošas baktērijas. Svarīgākās eikariotu šūnu sastāvdaĝas Iekšējo membrānu sistēma: kodols, endoplazmatiskais tīkls, Goldži komplekss. Lizosomas (Vakuolas). Peroksisomas. Plastīdas. Mitohondriji. ViciĦas un skropstiħas. Citoskelets: mikrocaurulītes, mikrofilamenti, starpfilamenti. Šūnu evolūcijas jautājumi: citoskeleta (eksocitozes un endocitozes) parādīšanās??? eikariotu viciħu izveidošanās??? kodola un endomembrānu sistēmas izveidošanās??? DNS saistīšanās ar histonu olbaltumvielām (hromosomas)??? sterolu sintēze??? mitohondriju parādīšanās??? mejozes un mitozes izveidošanās??? plastīdu parādīšanās??? Fakti, kas atbalsta hloroplastu un mitohondriju endosimbiotisko izcelsmi Ultrastruktūra. Divu apvalka membrānu klātbūtne. Reakcija uz antibiotikām. Dalīšanās nav atkarīga no kodola. Prokariotiem līdzīga DNS, RNS un ribosomas. Molekulārā filoăenēze.

7 Endosimbiozes teorija Prokariotiskā saimniekšūna ir bijusi līdzīga mūsdienu Thermoplasma, kura sastopama karstos un skābos ūdeħos (Margulis and Sagan 1987). Mitohondriju un peroksisomu priekšteči ir mūsdienu Daptobacter un Bdellovibrio līdzīgi prokarioti, kuri efektīvi izmanto skābekli (Margulis and Sagans 1987). Peroksisomu čaperoni atgādina mitohondriālos un tiek kodēti kodolā. Plastīdu priekšteči ir mūsdienu zilaĝăēm Cyanobacteria līdzīgi organismi. Eikariotiem tipisko viciħu priekšteči varētu būt mūsdienu Spirochetes līdzīgi organismi. ViciĦu priekšteči Garas izstieptas šūnas, kuru diametrs ir 1µm, bet garums 5-200µm. Tām ir aksiāli filamenti, kas atgādina baktēriju viciħas. Tie ir novietoti starp protoplazmu un ārējo membrānu Attēlā redzama Treponema sp. šūna, kurai nav raksturīga ārējā membrāna. Tikai jāatceras, ka viciħas veido tubulīns. Tubulīnam līdzīgie proteīni Tubulīnam līdzīgie proteīni un hloroplastu dalīšanās FtsZ novietojums eksponenciāli augošās B. subtilis šūnās. FtsZ-sarkans, šūnas sieniħa - zaĝa. levin/petracells.html

8 Eikarioti, kuriem nav mitohondriju un hlorplastu img.htm Hloroplastu un mitohondriju ārējās membrānas Eikariotu šūnās kopīga izcelsme ir : abām kodola membrānām endoplazmatiskā tīkla membrānām mitohondriju ārējai membrānai hloroplastu ārējai membrānai Membrānas Daudzi pētnieki uzskata, ka ir kopīgs lumens, kas apvieno: kodola starpmembrānu telpu endoplazmatiskā tīkla telpu mitohondriju starpmembrānu telpu hloroplastu starpmembrānu telpu

9 Gēnu pārnese no organellām uz kodolu Mitohondriji un hloroplasti kodē līdz 70 olbaltumvielām. Peroksisomām nav DNS, bet vairojas daloties Centriolas vairojas daloties. Gēnu transports no plastīdām un mitohondrijiem uz kodolu DNS uz kodolu var pārnest tieši vai ar RNS starpniecību. Raugu šūnās mitohondriju gēnu pārnese ir 1 uz 10 5 paaudzēm (Thorsness and Fox 1990 Blanchard and Schmidt 1995). DNS pārnese baktēriju šūnās DNS pārnese starp hloroplastiem konjugācija transdukcija Hloroplastu izaugumi (stromules). Tās savieno hloroplastus vienotā tīklā, transportē proteīnus, var transportēt pat DNS. Gēnu transports no plastīdām un mitohondrijiem uz kodolu DinofītaĜăēs (Heterocapsa triquetra) ir DNS minigredzeni 2-3 kbp lieli. Katram ir konservatīvs nekodējošs reăions (Zhang et al. 1999). Tos var viegli iesaiħot transportam un ar to izskaidro mazo hloroplastu genomu dinofītaĝăēs (McFadden, 1999). Gēnu transports no plastīdām un mitohondrijiem uz kodolu Gēnu pārnešana var notikt arī bez transporta caur citosolu, jo šūnās iespējami kodola ārējās membrānas kontakti ar hloroplastu un mitohondriju ārējām membrānām.

10 Organellu ārējo membrānu kontakti Sekundārā endosimbioze Daudzveidīgās plastīdas liek domāt par paralēlu evolūciju vai savstarpēji atšėirīgu izcelsmi. Piecas galvenās grupas: Rhodophyta - hlorofils a, 2 membrānas. Heterokonts - hlorofils a un c, 4 membrānas. Dinoflagellates - hlorofils a un c, 3 membrānas. Euglenoids - hlorofils a un b, 3 membrānas. Chlorophyta - hlorofils a un b, 2 membrānas. Sekundārā endosimbioze Sekundārā endosimbioze Kriptomonādes - eikariotiskas, vicainas šūnas, kuras ar endocitozes palīdzību iekĝāvušas sārtaĝăes. Sekundārā endosimbioze Nukleomorfs satur 3 hromosomas un kodē nedaudzu olbaltumvielu sintēzi. Hromosīdas dinofītaĝăēs Šīs primitīvās aĝău grupas kodola sistēmai ir prokariotu un eikariotu iezīmes. Šūnas satur endoplazmatisko tīklu, mitohondrijus, hloroplastus u.c. organellas līdzīgi kā augstāko augu šūnas. To ăenētisko materiālu ietver kodola apvalks. Kodola iekšienē ir sīki baktēriju nukleoīdiem līdzīgi veidojumi. Tos sauc par hromosīdām. Hromosīdu diametrs ir 3-8 nm. DinofītaĜăēm, tāpat kā baktērijām, DNS ir saistīta ar histoniem līdzīgām olbaltumvielām. Taču tās atšėiras gan no prokariotu, gan eikariotu olbaltumvielām. DNS molekulās ir novērojama eikariotiem līdzīga īpašība - to DNS satur lielus nekodējošus rajonus. Dalīšanās laikā mikrocaurulītes caur atvērumiem kodola membrānā saistās ar hromosomām un nodrošina mitotisku hromosomu pārdalīšanu.

11 Sekundārā endosimbioze

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr ir ogļhidrāti neatkarīgi no tā, cik lieli ir tauku uzkrājumi ķermenī. Uzkrātās ogļhidrātu rezerves ir visai ierobežotas: aknās vidēji

Sīkāk

1.TEMATS ŠŪNAS Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri B_11_UP_01_P1 Eikariotu un prokariotu šūnas Skolēna darba lapa

1.TEMATS ŠŪNAS Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri B_11_UP_01_P1 Eikariotu un prokariotu šūnas Skolēna darba lapa 1.TEMATS ŠŪNAS Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri B_11_UP_01_P1 Eikariotu un prokariotu šūnas Skolēna darba lapa B_11_UP_01_P2 Paraugu izpētes rezultāti Skolēna darba

Sīkāk

Humilat grow ietekme uz augu. Humilat grow un augu sakņu sistēma. Humilat grow sastāvā esošās humīnvielas veido visu barības elementu, ogļhidrātu un a

Humilat grow ietekme uz augu. Humilat grow un augu sakņu sistēma. Humilat grow sastāvā esošās humīnvielas veido visu barības elementu, ogļhidrātu un a Humilat grow ietekme uz augu. Humilat grow un augu sakņu sistēma. Humilat grow sastāvā esošās humīnvielas veido visu barības elementu, ogļhidrātu un aminoskābju ilgtermiņa krājumus augsnē, kā arī nodrošina

Sīkāk

PowerPoint Template

PowerPoint Template ĢENĒTISKĀ TESTĒŠANA MEDICĪNĀ: MĒRĶI PAŠREIZĒJĀ SITUĀCIJA NĀKOTNES PERSPEKTĪVAS Jānis Kloviņš, PhD Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs ĢENĒTISKĀS TESTĒŠANAS IDEĀLS NOVĒRST SLIMĪBU Noteikt ģenētisko

Sīkāk

D E M O N S T R Ē J U M I U N D A R B I 11. klase BIOLOĢIJA 2.2 L A B O R A T O R I J A S

D E M O N S T R Ē J U M I U N D A R B I 11. klase BIOLOĢIJA 2.2 L A B O R A T O R I J A S D E M O N S T R Ē J U M I U N D A R B I 11. klase BIOLOĢIJA 2.2 L A B O R A T O R I J A S Projekts Mācību satura izstrāde un skolotāju tālākizglītība dabaszinātņu, matemātikas un tehnoloģiju priekšmetos

Sīkāk

Jauno ķīmiķu konkurss 2012./ gads 12. klašu grupa 1. kārtas atbildes 1. Sadedzinot 6 gramus kāda organiska savienojuma ieguva 8,8 gramus oglekļa

Jauno ķīmiķu konkurss 2012./ gads 12. klašu grupa 1. kārtas atbildes 1. Sadedzinot 6 gramus kāda organiska savienojuma ieguva 8,8 gramus oglekļa Jauno ķīmiķu konkurss 2012./ 2013. gads 12. klašu grupa 1. kārtas atbildes 1. Sadedzinot 6 gramus kāda organiska savienojuma ieguva 8,8 gramus oglekļa(iv) oksīda, kā arī ūdeni. Parauga sadedzināšanai patērēja

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - LipCholestFatSACL.ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - LipCholestFatSACL.ppt [Read-Only] [Compatibility Mode] rganisma molekulāro sastāvdaļu studijas ilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedrā Lipīdi http://aris.gusc.lv/biothermodynamics/lipidi.pdf 11., 1. lekcija 1. lapas puse: http://aris.gusc.lv/06daugavpils/research/lipdbilayermemblat.pdf

Sīkāk

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS KŪDRAS ĪPAŠĪBU IZMAIŅAS DABAS APSTĀKĻU UN CILVĒKA DARBĪBAS IETEKMES REZULTĀTĀ Laimdota KALNIŅA 1,5, Jānis Dreimanis 1, Ilze OZOLA 2, Elīza PLATPĪRE 1,2, ReInis BITENIEKS 1, Inārs DREIMANIS 3, Ingrīda KRĪGERE

Sīkāk

Skola Vārds, uzvārds 1. uzdevums (34 punkti) 1.1. Elpošanas orgānu sistēma nodrošina gāzu maiņu, kas ir vitāli nepieciešama organisma homeostāzes uztu

Skola Vārds, uzvārds 1. uzdevums (34 punkti) 1.1. Elpošanas orgānu sistēma nodrošina gāzu maiņu, kas ir vitāli nepieciešama organisma homeostāzes uztu 1. uzdevums (34 punkti) 1.1. Elpošanas orgānu sistēma nodrošina gāzu maiņu, kas ir vitāli nepieciešama organisma homeostāzes uzturēšanai. Dots cilvēka elpošanas orgānu sistēmas un ar to funkcionāli saistīto

Sīkāk

VIRSMAS PARĀDĪBAS

VIRSMAS PARĀDĪBAS X.1. SORBCIJAS PROCESI Sorbcijas procesi ir tādi procesi, kuros viena viela uzsūc sevī (sorbē) otru vielu. Sorbcijas procesus sīkāk iedala šādos veidos. Absorbcija ir process, kurā viena viela uzsūc otru

Sīkāk

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode]

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode] Biogāzes staciju tehnoloģiskie risinājumi Ilze Dzene, SIA Ekodoma projektu vadītāja Līguma Nr. IEE/09/848 SI2.558364 Projekta ilgums 01/05/2010 31/10/2012 Projektu atbalsta Rīga, 2011.gada 13.maijs Biogāze...

Sīkāk

Microsoft Word - Lipidi.doc

Microsoft Word - Lipidi.doc VAV virsmas aktīvas vielaslipīdi organizē nodalījumus ar difīlu dubultslāni kā ūdens un šķīdumu necaurlaidīgu sienu šūnas membrānām. Jēdzieni un termini. Ūdenī nešķīstošos lipīdus pēc kvalitatīvās reaktivitātes

Sīkāk

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas

Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/lv/intro Juvenīls Idiopātisks Artrīts Versija 2016 2. DAŽĀDAS JIA FORMAS 2.1 Vai slimībai pastāv dažādas formas? JIA pastāv dažādas formas. Tās parasti izdala,

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Projekta ziņojums SEG emisijas un klimata politika to ierobežošanai atkritumu saimniecības sektorā Rūta Bendere, Fizikālās enerģētikas institūts Emisijas kvotu sadales plāns 2008. 2012.gadam Latvijas Republikas

Sīkāk

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija

Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Speckurss materiālu pretestībā 3. lekcija Ģeometriski mainīgas un nemainīgas sistēmas Stieņu sistēmu struktūras analīzes uzdevums ir noskaidrot, vai apskatāmā sistēma ir ģeometriski mainīga, vai nemainīga.

Sīkāk

Microsoft Word - 5_Mehaniskaas_iipash-3.doc

Microsoft Word - 5_Mehaniskaas_iipash-3.doc 5.3.11. ĶERMEŅU SAGRŪŠANA: PLASTISKĀ UN TRAUSLĀ SAGRŪŠANA Pietiekami lielu spriegumu gadījumā attālumi, kuros struktūrvienības pārvietojas var pārsniegt saišu darbības rādiusu r S. Saites sabrūk, kā rezultātā

Sīkāk

Septītā Pamatprogramma

Septītā Pamatprogramma Eiropas pētniecība darbībā SEPTĪTĀ PAMATPROGRAMMA Lai Eiropas pētniecība kļūtu par vadošo Jaunu standartu izveide Eiropas pētniecībā Septītā pamatprogramma pētniecībai un tehnoloģiju attīstībai ir Eiropas

Sīkāk

BIOORG EMO

BIOORG EMO BIOTEHNOLOĢIJA LAUKSAIMNIECĪBĀ EFEKTĪVA AUGSNES DZĪVĪBAS DARBĪBA vērtīgi un efektīvi preparāti ekoloģiskajām un konvencionālajām saimniecībām PRODUKTS Šķidrie organiskie mēsli BIOORG VH ir koncentrēts,

Sīkāk

10.klasei

10.klasei Par mācību priekšmetu vēsturi... Latvijas un pasaules vēstures skolotājs, Dr.paed. Pāvels JURS www.pavelsjurs.lv Vēsture ir zinātne, kas pēta cilvēku sabiedrības attīstību un šīs attīstības posmus no tālas

Sīkāk

Microsoft Word - Latv_Gaze_SEG atskaite 2007.doc

Microsoft Word - Latv_Gaze_SEG atskaite 2007.doc 2.pielikums Ministru kabineta 2004.gada 7.septembra noteikumiem Nr.778 Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2007. gadā I. Ziņas par operatoru 1. Operators: 1.1. nosaukums vai vārds un uzvārds Akciju

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 2018. 2019. gada kampaņa «Turi grožos bīstamās vielas» Renārs Lūsis Valsts darba inspekcijas direktors Kas ir bīstamas vielas? Jebkura viela (gāze, šķidrums vai cieta viela), kas apdraud darbinieku drošību

Sīkāk

Š Ķ I D R U M I D A B Ā U N T E H N I K Ā U Z D E V U M U P I E M Ē R I 2 0 Sasniedzamais rezultāts I II III Raksturo šķidrumus, lietojot jēdzienus: š

Š Ķ I D R U M I D A B Ā U N T E H N I K Ā U Z D E V U M U P I E M Ē R I 2 0 Sasniedzamais rezultāts I II III Raksturo šķidrumus, lietojot jēdzienus: š U Z D E V U M U P I E M Ē R I 2 0 Raksturo šķidrumus, lietojot jēdzienus: šķidrums, šķīdums, šķīdinātājs( polārs, nepolārs), šķīdība, koncentrācija. Ievieto teksta tukšajās vietās pareizajā locījumā jēdzienus:

Sīkāk

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Pralinē Saturs Izejvielas Par eļļas sēklām Ražošanas process Apstrāde Izmantošanas iespējas Izejvielas. Lazdu rieksti. Botānika Parastās lazdas (Corylus avellana) rieksts ir neveronis, kas nozīmē, ka sēkla

Sīkāk

2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas Sievietēm zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu saņēmēja Dr.

2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas Sievietēm zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu saņēmēja Dr. 2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas Sievietēm zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu saņēmēja Dr. biol. Dace Pjanova Molekulārā bioloģija Latvijas Biomedicīnas

Sīkāk

Sporta attistibas koncepcija

Sporta attistibas koncepcija APSTIPRINĀTS Burtnieku novada pašvaldības domes 27.01.2010. sēdē Nr.1. 7. Burtnieku novada sporta attīstības koncepcija 2010. gada janvāris 1 Eiropas sporta hartā ir noteikts, ka sports tās ir visu veidu

Sīkāk

Microsoft Word - Mezym U doc

Microsoft Word - Mezym U doc ZĀĻU APRAKSTS 1. ZĀĻU NOSAUKUMS Mezym 20 000 V zarnās šķīstošās tabletes 2. KVALITATĪVAIS UN KVANTITATĪVAIS SASTĀVS Tabletē ir 200 266,67 mg cūkas aizkuņģa dziedzera pulvera (Pancreatis pulvis) (Lipāzes

Sīkāk

VIDE UN LAUKSAIMNIECĪBA Projekts tiek finansēts EEZ finanšu instrumenta gada perioda programmas "Nacionālā klimata politika"neliela apjo

VIDE UN LAUKSAIMNIECĪBA Projekts tiek finansēts EEZ finanšu instrumenta gada perioda programmas Nacionālā klimata politikaneliela apjo VIDE UN LAUKSAIMNIECĪBA Projekts tiek finansēts EEZ finanšu instrumenta 2009. - 2014. gada perioda programmas "Nacionālā klimata politika"neliela apjoma grantu shēmas ietvaros. Līguma Nr. 2/EEZLV02/14/GS/062/002

Sīkāk

Microsoft Word - Parskats_Kraslava_2007.doc

Microsoft Word - Parskats_Kraslava_2007.doc SIA Krāslavas nami Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2007. gadā Saturs I. Ziņas par operatoru...3 II. Vispārīga informācija par piesārņojošajām darbībām...4 III. Emisijas aprēķini sadedzināšanas

Sīkāk

SUPI SAUNAPESU_080708

SUPI SAUNAPESU_080708 DROŠĪBAS DATU LAPA 1 (6) 1. VIELAS / PRODUKTA IDENTIFIKĀCIJA UN ZIĥAS PAR RAŽOTĀJU / IMPORTĒTĀJU 1.1. Vielas/produkta identifikācija 1.1.1. Produkta nosaukums 1.1.2. Produkta kods 001 7099 1.2. Vielas

Sīkāk

ENERGOEFEKTĪVI RISINĀJUMI LOGU MONTĀŽĀ

ENERGOEFEKTĪVI RISINĀJUMI LOGU MONTĀŽĀ ENERGOEFEKTĪVI RISINĀJUMI LOGU MONTĀŽĀ Eiropas Savienībā 0% no kopējā enerģijas patēriņa ir ēku enerģijas patēriņš. Spēkā esošajā Direktīvā par ēku energoefektivitāti cita starpā ir minēts, ka visām jaunajām

Sīkāk

Nolikums Silava_2010_1_AK

Nolikums Silava_2010_1_AK Apstiprināts: LVMI Silava pastāvīgās iepirkuma komisijas sēdē 2010. gada 22. janvārī Protokols Nr. Silava/2010/1/AK-1 ATKLĀTA KONKURSA Izejvielas un materiāli molekulārai bioloăijai un koksnes īpašību

Sīkāk

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā Šeit top veiksmīgas karjeras Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress 2018.gada 18.-20.jūnijs Irina Pilvere Rektore, profesore www.llu.lv Kāpēc bioekonomikas attīstība

Sīkāk

1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija CPD Knauf Termo Plus M, ETA 10/0320 sask. ar ETAG 004 Nr.

1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija CPD Knauf Termo Plus M, ETA 10/0320 sask. ar ETAG 004 Nr. 1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija 10 1020 CPD 020-024918 Knauf Termo Plus M, ETA 10/0320 sask. ar ETAG 004 Nr. 0115 Knauf Termo Plus M Ārējās siltumizolācijas kombinētā

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

Microsoft Word - solariji.doc

Microsoft Word - solariji.doc Solāriji un UV starojums Kosmētisko nolūkos solāriju ierīces izmato, lai iegūtu iedegumu. Kā liecina pētījumi, spēcīgu iedeguma efektu var iegūt pēc 6 sauĝošanās reizēm (apmēram 2 nedēĝās, kad iedegums

Sīkāk

1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija CPD Knauf Termo Plus P, ETA 10/0390 sask. ar ETAG 004 Nr.

1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija CPD Knauf Termo Plus P, ETA 10/0390 sask. ar ETAG 004 Nr. 1020 SIA Knauf, Daugavas iela 4, Saurieši, Stopiņu nov., LV-2118, Latvija 10 1020 CPD 020-024916 Knauf Termo Plus P, ETA 10/0390 sask. ar ETAG 004 Nr. 0115 Knauf Termo Plus P Ārējās siltumizolācijas kombinētā

Sīkāk

Microsoft Word - SEG_ atskaite_Bolderaja_2008.doc

Microsoft Word - SEG_ atskaite_Bolderaja_2008.doc SIA Bolderaja Ltd Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2008.gadā. Saturs I. Ziņas par operatoru.. 3 II. Vispārīga informācija par piesārņojošām darbībām. 4 III. Emisijas aprēķini sadedzināšanas procesiem

Sīkāk

Notekūdeņu siltuma atgūšana Titel der Präsentation Ersteller der Präsentation Datum 1

Notekūdeņu siltuma atgūšana Titel der Präsentation Ersteller der Präsentation Datum 1 Notekūdeņu siltuma atgūšana Titel der Präsentation Ersteller der Präsentation Datum 1 Silto notekūdeņu avoti Notekūdeņi: veļas mazgātuves, dzīvojamās mājas, peldbaseini/ sporta kompleksi ķīmiskās tīrītavas,

Sīkāk

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi

Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi Sanācijas apmetumu sistēmas Epasit Sanopro2000 1. Klasifikācija un ierobežojumi Sanācijas apmetumi - Upura kārtas-/ kompresijas-/ atsāļošanas apmetumi - Poraini apakš apmetumi/ gaisa poru apmetumi - Reversīvie

Sīkāk

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta 2015. gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznājiem Latvijā nekad nenoriet? (1 p) Kasiopeja Ērglis Vēršu

Sīkāk

Saturs 1. Par šo instrukcijas redakciju Drošības pasākumi Vispārēja informācija Darba uzsākšana Darbs ar iekārtu... 6

Saturs 1. Par šo instrukcijas redakciju Drošības pasākumi Vispārēja informācija Darba uzsākšana Darbs ar iekārtu... 6 Saturs 1. Par šo instrukcijas redakciju... 2 2. Drošības pasākumi... 3 3. Vispārēja informācija... 4 4. Darba uzsākšana... 5 5. Darbs ar iekārtu... 6 6. Specifikācija... 8 7. Pasūtīšanas informācija...

Sīkāk

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace v, m/s Projekta numurs: 8.3.2.1/16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sacensības Fizikas valsts 68. olimpiāde Otrā posma uzdevumi

Sīkāk

Masu plānošanas pamati. Tēma 6

Masu plānošanas pamati. Tēma 6 Tēma #6 MEDIJU PLĀNOŠANAS PROCESS. Konstantīns Kuzikovs RISEBAA 2015 Sākotnējo datu izpēte Mediju plānošanas uzdevumu un mērķu formulēšana Mediju plāna izstrāde Brīfs/ galvenās veicamā darba vadlīnijas

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un

EIROPAS KOMISIJA Briselē, C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un EIROPAS KOMISIJA Briselē, 15.2.2019. C(2019) 930 final ANNEX PIELIKUMS dokumentam Komisijas Deleģētais lēmums, ar ko saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2003/87/EK 2021.-2030. gada periodam

Sīkāk

ir plašam sabiedrības lokam paredzēts dažāda veida izklaides un tūrisma aktivitāšu un savstarpējās komunikācijas portāls, kura

ir plašam sabiedrības lokam paredzēts dažāda veida izklaides un tūrisma aktivitāšu un savstarpējās komunikācijas portāls, kura www.visitventspils.com ir plašam sabiedrības lokam paredzēts dažāda veida izklaides un tūrisma aktivitāšu un savstarpējās komunikācijas portāls, kura darbību organizē un koordinē Ventspils dome, turpmāk

Sīkāk

SANCO/11120/2012-EN

SANCO/11120/2012-EN EIROPAS SAVIENĪBAS PADOME Briselē, 2012. gada 26. septembrī (27.09) (OR. en) 14269/12 DENLEG 93 AGRI 626 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Eiropas Komisija Saņemšanas datums: 2012. gada 18. septembris Saņēmējs: Padomes

Sīkāk

6 dala-1_lv_PDFam

6 dala-1_lv_PDFam Montāža 6.0. Transportēšana un uzglabāšana 6.1. Trases montāžas pamatnoteikumi 6.2. Tranšejas platums 6.2.1. CauruĜu novietošana 6.2.2. Veidgabalu montāža 6.3 Nekustīgo balstu montāža 6.3.1. Izolēto vārstu

Sīkāk

Microsoft Word - Disertacija_fin.doc

Microsoft Word - Disertacija_fin.doc Latvijas Universitātes Medicīnas Fakultāte Mildronāta protektīvās aktivitātes izpēte ar diabētu saistīto kardiovaskulāro slimību modeļos Investigation of protective activity of mildronate in diabetes related

Sīkāk

Komandu sacensības informātikā un matemātikā Cēsis 2017 Izteiksmes Fināla uzdevumi Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķ

Komandu sacensības informātikā un matemātikā Cēsis 2017 Izteiksmes Fināla uzdevumi Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķ Izteiksmes Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķirīgi viencipara naturāli skaitļi un astoņas aritmētisko darbību zīmes (katra no tām var būt tikai +, -, * vai /). Iekavas

Sīkāk

PROJEKTĒTĀJS: SIA CK Būvkomersanta reăistrācijas Nr R Reăistrācijas Nr Jur.adrese: Jaunliepas, Vaidavas pagasts, Kocēnu novads, LV-

PROJEKTĒTĀJS: SIA CK Būvkomersanta reăistrācijas Nr R Reăistrācijas Nr Jur.adrese: Jaunliepas, Vaidavas pagasts, Kocēnu novads, LV- PROJEKTĒTĀJS: SIA CK Būvkomersanta reăistrācijas Nr. 8563-R Reăistrācijas Nr. 44103064025 Jur.adrese: Jaunliepas, Vaidavas pagasts, Kocēnu novads, LV-4228 Biroja adrese: Beātes 23-700, Valmiera, LV-4201

Sīkāk

Gada parskats

Gada parskats reģistrācijas numurs Biedrību un nodibinājumu reģistrā 40008250497 2016. GADA PĀRSKATS Saturs Lpp. Vispārīga informācija par biedrību VĀCU KALNU ĪPAŠNIEKI 3 Bilance 4 Ieņēmumu un izdevumu pārskati 5 Ziedojumu

Sīkāk

Elektrotehniskie materiāli. 1 daļa.

Elektrotehniskie materiāli. 1 daļa. RĪGAS VALSTS TEHNIKUMS V. MeĜĦikovs ELEKTROTEHNISKIE MATERIĀLI I DAěA VADĪTĀJU, MAGNĒTISKIE UN KONSTRUKCIJAS MATERIĀLI Rīga 2006 PRIEKŠVĀRDS Grāmata Elektrotehniskie materiāli. I daĝa. Vadītāju, magnētiskie

Sīkāk

Microsoft Word - Daugavgriva_SEG_08.doc

Microsoft Word - Daugavgriva_SEG_08.doc 1(8) Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2008. gadā I. Ziņas par operatoru 2.pielikums Ministru kabineta 2004.gada 7.septembra noteikumiem 778 Operators: nosaukums vai vārds un uzvārds Akciju sabiedrība

Sīkāk

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference Klimats skolēnu zinātniski pētnieciskajos darbos: idejas un risinājumi, meklējumi un atradumi Mg. geogr. Andris Ģērmanis, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija Klimats no A līdz Z, Latvijas Universitāte, 26.02.2016.

Sīkāk

CR 90 Crystaliser Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mik

CR 90 Crystaliser Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mik Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mikroplaisu blīvēšana betonā Trīskārša aizsardzība pret ūdeni ir vairāk

Sīkāk

Pamatnostādnes Pamatnostādnes par stresa testa scenārijiem atbilstoši NTF regulas 28. pantam 21/03/2018 ESMA LV

Pamatnostādnes Pamatnostādnes par stresa testa scenārijiem atbilstoši NTF regulas 28. pantam 21/03/2018 ESMA LV Pamatnostādnes Pamatnostādnes par stresa testa scenārijiem atbilstoši NTF regulas 28. pantam 21/03/2018 ESMA34-49-115 LV Satura rādītājs 1 Piemērošanas joma... 3 2 Mērķis... 4 3 Ievērošanas un ziņošanas

Sīkāk

70 Mērķis Veidot izpratni par metālu ražošanas procesu, izmantojot lomu spēli. RAŽOSIM METĀLU! (2 stundas) Temata No izejvielas līdz produktam stundas

70 Mērķis Veidot izpratni par metālu ražošanas procesu, izmantojot lomu spēli. RAŽOSIM METĀLU! (2 stundas) Temata No izejvielas līdz produktam stundas 70 Mērķis Veidot izpratni par metālu ražošanas procesu, izmantojot lomu spēli. RAŽOSIM METĀLU! (2 stundas) Temata No izejvielas līdz produktam stundas piemērs Skolēnam sasniedzamais rezultāts Veido prezentāciju

Sīkāk

Sērijas apraksts: Wilo-Yonos PICO Līdzīgs attēlā redzamajam piemēram Modelis Aprīkojums / funkcija Slapjā rotora cirkulācijas sūknis ar skrūvsavienoju

Sērijas apraksts: Wilo-Yonos PICO Līdzīgs attēlā redzamajam piemēram Modelis Aprīkojums / funkcija Slapjā rotora cirkulācijas sūknis ar skrūvsavienoju Sērijas apraksts: Wilo-Yonos PICO Līdzīgs attēlā redzamajam piemēram Modelis Aprīkojums / funkcija Slapjā rotora cirkulācijas sūknis ar skrūvsavienojumu, bloķējošās strāvas pārbaudes EC motors un integrēta

Sīkāk

VPP Nr.6(ResProd) Projekts Nr.3 „Biomateriāli un bioprodukti no meža resursiem ar daudzpusīgu pielietojumu”

VPP Nr.6(ResProd) Projekts Nr.3 „Biomateriāli un bioprodukti no meža resursiem ar daudzpusīgu pielietojumu” VPP Nr.6(ResProd) Projekts Nr.3 Biomateriāli un bioprodukti no meža resursiem ar daudzpusīgu pielietojumu 1.posma atskaite 01.10.2014-31.07.2015 1.uzdevums Izpētīt koksnes materiālu konkurētspējas palielināšanas

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Pētījums Augstas pretestības plāno rezistīvo slāņu pēcapstrādes procesu izzināšana Latvijas elektrisko un optisko iekārtu ražošanas nozares kompetences centrs Pārskata periods 1.6.217. 3.11.217. Pētnieciskie

Sīkāk

Latvijas Mežu sertifikācijas padome un sertifikācija Latvijā

Latvijas Mežu sertifikācijas padome un sertifikācija Latvijā Centralizētais Nacionālais Riska Novērtējums Latvijai (CNRA) Sandra Ikauniece Meža biotopu eksperts Viesturs Lārmanis Biologs Jānis Rozītis Meža politikas eksperts = Viesturs Ķeruss Meža politikas eksperts,

Sīkāk

KRISTĀLISKAIS MĒSLOJUMS Jaunums 2012 KRISTĀLISKAIS MĒSLOJUMS VIEGLĀK UZŅEMAMS LIELĀKA DARBA ŠĶĪDUMU STABILITĀTE LIELĀKA IESPĒJA APVIENOT AR MIKROELEME

KRISTĀLISKAIS MĒSLOJUMS Jaunums 2012 KRISTĀLISKAIS MĒSLOJUMS VIEGLĀK UZŅEMAMS LIELĀKA DARBA ŠĶĪDUMU STABILITĀTE LIELĀKA IESPĒJA APVIENOT AR MIKROELEME KRISTĀLISKAIS MĒSLOJUMS Jaunums 212 KRISTĀLISKAIS MĒSLOJUMS VIEGLĀK UZŅEMAMS LIELĀKA DARBA ŠĶĪDUMU STABILITĀTE LIELĀKA IESPĒJA APVIENOT AR MIKROELEMENTU MĒSLOJUMIEM LIELĀKA AUGU IZTURĪBA PRET STRESU MPC

Sīkāk

Social Activities and Practices Institute 1 Victor Grigorovich Street, Sofia 1606, Bulgaria Phone: Kas ir

Social Activities and Practices Institute 1 Victor Grigorovich Street, Sofia 1606, Bulgaria Phone: Kas ir Kas ir interaktīvās studijas? Iztrādāja: Nelija Petrova-Dimitrova Uzdevums 1 Interaktīvās studijas ir mijiedarbība, nevis iedarbība! Uzdevums 2 Interaktīvo studiju pamatā ir grupas dinamika! Grupa ir apmācību

Sīkāk

Evolucija

Evolucija Prof. emer., Dr. biol. Valdis Ģirts Balodis Dr. biol. Iluta Dauškane 1. LEKCIJA. EMBRIOFĪTU RAŠANĀS UN EVOLŪCIJA EONAS...2 Aīdas eona Zeme rodas un atdziest...2 Arheozoja eona sākotnējās dzīvības eona...3

Sīkāk

Saturs Sākums Beigas Atpakaļ Aizvērt Pilns ekrāns 1 DAUGAVPILS UNIVERSITĀTE Dabaszinātņu un matemātikas fakultāte Matemātikas katedra Bakalaura studij

Saturs Sākums Beigas Atpakaļ Aizvērt Pilns ekrāns 1 DAUGAVPILS UNIVERSITĀTE Dabaszinātņu un matemātikas fakultāte Matemātikas katedra Bakalaura studij 1 DAUGAVPILS UNIVERSITĀTE Dabaszinātņu un matemātikas fakultāte Matemātikas katedra Bakalaura studiju programma Matemātika Studiju kurss Polinomu algebra 2.lekcija Docētājs: Dr. P. Daugulis 2012./2013.studiju

Sīkāk

SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice

SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice vai vizuālais attēls atbilstoši tehniskajai specifikācijai

Sīkāk

Ministerstvo kultury České republiky

Ministerstvo kultury České republiky PROTOKOLS Tulkojums no čehu valodas TEHNOLOĢIJAS LABORATORIJA Pasūtītājs: Milošs Gavenda Jūsu vēstules reģ. nr. / datums: - / 11. 1. 2016 Mūsu reģ. nr.: NPÚ/310/2282/2016 Kārto / telefons: Ing. Dagmar

Sīkāk

EKSPLUATĀCIJAS ĪPAŠĪBU DEKLARĀCIJA EĪD Nr CPR-M 561-7/11.14-LV 1. Unikālais izstrādājuma tipa identifikācijas numurs: Fix Master Toge skrūve bet

EKSPLUATĀCIJAS ĪPAŠĪBU DEKLARĀCIJA EĪD Nr CPR-M 561-7/11.14-LV 1. Unikālais izstrādājuma tipa identifikācijas numurs: Fix Master Toge skrūve bet EKSPLUATĀCIJAS ĪPAŠĪBU DEKLARĀCIJA EĪD Nr. 1343-CPR-M 561-7/11.14-LV 1. Unikālais izstrādājuma tipa identifikācijas numurs: Fix Master Toge skrūve betonam, TSM, augstas ekspluatācijas 2. Tipa, partijas

Sīkāk

13.LEKCIJA-Vides tehnologijas [Compatibility Mode]

13.LEKCIJA-Vides tehnologijas [Compatibility Mode] Vides tehnoloģijas ir tehnoloģiski vides problēmu risinājumi, kas mazina ražošanas ietekmi uz vidi Jebkura produkta ražošana ir saistīta ar dabas resursu, enerģijas, materiālu un ūdens izmantošanu un vides

Sīkāk

IEVADS

IEVADS SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment Kūdras izstrādes procesa Kalnasalas (Beržovkas) purvā radītā trokšņa novērtējums Rīga, 2017. gada marts SATURS IEVADS... 3 1. PROGRAMMATŪRA UN APRĒĶINU METODES...

Sīkāk

32repol_uzd

32repol_uzd Materiāls ņemts no grāmatas: Andžāns Agnis, Bērziņa Anna, Bērziņš Aivars "Latvijas Republikas 6-5 matemātikas olimpiādes" LATVIJAS REPUBLIKAS OLIMPIĀDE UZDEVUMI 8 klase Pierādīt, ka neviens no skaitļiem

Sīkāk

Instrukcijas par riteņu bremžu metināto šuvju pārbaudi un uzlabošanu /1 1. Pārbaudāmo bremžu identificēšana Ir jāpārbauda šādas pazīmes: Riteņu

Instrukcijas par riteņu bremžu metināto šuvju pārbaudi un uzlabošanu /1 1. Pārbaudāmo bremžu identificēšana Ir jāpārbauda šādas pazīmes: Riteņu Instrukcijas par riteņu bremžu metināto šuvju pārbaudi un uzlabošanu 20-2425/1 1. Pārbaudāmo bremžu identificēšana Ir jāpārbauda šādas pazīmes: Riteņu bremžu tips: 20-2425/1 skatiet iekaltos datus uz bremžu

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - VPP_seminārs_ _LAB

Microsoft PowerPoint - VPP_seminārs_ _LAB 9.2 apakšprojekts: Vīrusinfekciju veicinātu autoimūno sistēmas slimību imunoģenētiskā izpēte, jaunu diagnostikas un terapijas pieeju izstrāde PĒTĪJUMI LABORATORIJĀ Dr.med. Modra Murovska IL-10 un IL-12

Sīkāk

Microsoft Word - Autoref doc

Microsoft Word - Autoref doc RĪGAS TEHNISKĀ UNIVERSITĀTE NataĜja ŽILINSKA SILĪCIJA NITRĪDA PULVERVEIDA NANOKOMPOZĪTU SAĖEPINĀŠANAS TEHNOLOĂIJAS IZSTRĀDE Promocijas darba kopsavilkums Rīga 2011 RĪGAS TEHNISKĀ UNIVERSITĀTE MATERIĀLZINĀTNES

Sīkāk

Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai Ķīmijas valsts 58. olimpiāde Te

Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai Ķīmijas valsts 58. olimpiāde Te Projekta numurs: 8.3.2.1/16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai Ķīmijas valsts 58. olimpiāde Teorētiskās kārtas uzdevumi un atbilžu lapas 10. klasei

Sīkāk

Latvijas ekonomiskās attīstības resursi: cilvēkkapitāls, sociālais kapitāls, intelektuālais kapitāls, kultūras kapitāls un radošais kapitāls. Aigars P

Latvijas ekonomiskās attīstības resursi: cilvēkkapitāls, sociālais kapitāls, intelektuālais kapitāls, kultūras kapitāls un radošais kapitāls. Aigars P Latvijas ekonomiskās attīstības resursi: cilvēkkapitāls, sociālais kapitāls, intelektuālais kapitāls, kultūras kapitāls un radošais kapitāls. Aigars Plotkāns no Zosēniem Vai cilvēkkapitāls ir kapitāls?

Sīkāk

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc

Microsoft Word - JURI_CM_2010_452778_LV.doc EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Juridiskā komiteja 11.11.2010 PAZIĥOJUMS KOMITEJAS LOCEKěIEM (26/2010) Temats: Zviedrijas Karalistes Riksdāga pamatots atzinums par grozīto priekšlikumu Eiropas Parlamenta

Sīkāk

Microsoft PowerPoint Medni_2016_starpatskaite [Read-Only]

Microsoft PowerPoint Medni_2016_starpatskaite [Read-Only] Medņu aizsardzībai nozīmīgo vides faktoru izpēte Projekta vadītājs: Dr.biol. Jānis Ozoliņš Medniecības un medību faunas radošā grupa LVMI Silava janis.ozolins@silava.lv 26320528 Mērķis: Precizēt Latvijas

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar CEĻVEDIS PIRCĒJIEM Iebūvētais virtuves apgaismojums Labs, funkcionāls apgaismojums Funckionāls apgaismojums ir svarīgs jebkurā virtuves interjerā. Ar labu, vienmērīgu apgaismojumu virs darba virsmas gatavot

Sīkāk

Informatīvo spektra joslu izvēle hiperspektrālo attēlu klasifikācijai

Informatīvo spektra joslu izvēle hiperspektrālo attēlu klasifikācijai Informatīvo spektra joslu zvēle hperspektrālo attēlu klasfkācja Mg.math. Jurs Sņca Sņavsks Dr.habl.math. Avars Lorencs Dr.sc.comp. Ints Medneks VPP projekta Nr.4 "GUDPILS" semnārs par 2. etapa rezultātem

Sīkāk

Fizikas valsts 64. olimpiāde Otrā posma uzdevumi 11. klasei 11 1: Paātrinājums 1. (3 punkti) Lācis izdomāja nopirkt automašīnu, taču pirms pirkšanas n

Fizikas valsts 64. olimpiāde Otrā posma uzdevumi 11. klasei 11 1: Paātrinājums 1. (3 punkti) Lācis izdomāja nopirkt automašīnu, taču pirms pirkšanas n Fizikas valsts 64. olimpiāde Otrā posma uzdevumi 11. klasei 11 1: Paātrinājums 1. (3 punkti) Lācis izdomāja nopirkt automašīnu, taču pirms pirkšanas nolēma izpētīt, cik ātri varēs sasniegt ar to ātrumu

Sīkāk

APP Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts APSTIPRINU:. Direktore I. Jansone, Dižstendē Pārskats par auzu selekcijas materiāla novē

APP Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts APSTIPRINU:. Direktore I. Jansone, Dižstendē Pārskats par auzu selekcijas materiāla novē APP Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts APSTIPRINU:. Direktore I. Jansone, Dižstendē 12.12.2014. Pārskats par auzu selekcijas materiāla novērtēšanu bioloģiskās lauksaimniecības kultūraugu audzēšanas

Sīkāk

10.klasei

10.klasei Latvijas un pasaules vēstures skolotājs, Dr.paed. Pāvels JURS www.pavelsjurs.lv Aizvēstures posms Par aizvēsturi... Apzīmējums aizvēsture ir laika posms no cilvēka rašanās brīža līdz pirmās civilizācijas

Sīkāk

2

2 2. pielikums Ministru kabineta 2004. gada 7. septembra noteikumiem 778 Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2012. gadā 1. Ziņas par operatoru 1. Operators: 1.1. nosaukums vai vārds un uzvārds SIA

Sīkāk

Datu lapa: Wilo-Stratos PICO 25/1-4 Raksturlīknes Δp-c (konstants) v 3 4 Rp ½ 0,4 0,8 1,2 Rp 1 m/s 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 Rp 1¼ H/m Wilo-Strato

Datu lapa: Wilo-Stratos PICO 25/1-4 Raksturlīknes Δp-c (konstants) v 3 4 Rp ½ 0,4 0,8 1,2 Rp 1 m/s 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 Rp 1¼ H/m Wilo-Strato Datu lapa: Wilo-Stratos PICO 25/1-4 Raksturlīknes Δp-c (konstants) 1 2 v 3 4 Rp ½,4,8 1,2 Rp 1 m/s,2,4,6,8 1, Rp 1¼ H/m Wilo-Stratos PICO 15/1-4, 25/1-4, 3/1-4 1~23 V - Rp ½, Rp 1, Rp 1¼ 4 Atļautie sūknējamie

Sīkāk

Chr. Hansen

Chr. Hansen Feedtech skābbarība gatavošanas tehnoloģija, menedžments un nākotnes iespējas Dr. Christer Ohlsson Skābbarības piedevu tehniskais pārdošanas vadītājs Chr Hansen 2014.gada marts Chr. Hansen īsumā Chr. Hansen

Sīkāk

BAXI Premium klases kondensācijas gāzes katls Luna Platinum+ Izvēlies sev labāko! Noņemams vadības panelis ar lielu teksta displeju, iestatījumu un iz

BAXI Premium klases kondensācijas gāzes katls Luna Platinum+ Izvēlies sev labāko! Noņemams vadības panelis ar lielu teksta displeju, iestatījumu un iz Luna Platinum+ Izvēlies sev labāko! Noņemams vadības panelis ar lielu teksta displeju, iestatījumu un izvēlnes taustiņiem, tiek iekļauts katla komplektācijā Plašs modulācijas diapazons 1 10: samazināts

Sīkāk

PROFESIJAS STANDARTA PARAUGS

PROFESIJAS STANDARTA PARAUGS APSTIPRINĀTS ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2002. gada 16. maija rīkojumu Nr. 283 PROFESIJAS STANDARTS Reģistrācijas numurs PS 0061 Profesija Sausās būves celtnieks Kvalifikācijas līmenis 2 Nodarbinātības

Sīkāk

1.Vaks_saturs_atskaite

1.Vaks_saturs_atskaite Inženierģeoloģija, Ģeotehnika, Ģeoekoloģija SIA Ģeologu grupa Silūrs Tērbatas iela 88-45, Rīga, LV-1001, Tālrunis 7294324 Marka : ĢT Pasūtītājs : Siguldas novada dome Projektēšanas stadija : Tehniskais

Sīkāk

Dinamiskā Blīvēšana DC

Dinamiskā Blīvēšana DC Dinamiskā Blīvēšana DC Dinamiskā Blīvēšana DC Strona główna Tehnoloģijas Dinamiskā Blīvēšana DC Dinamiskās Blīvēšanas (DC) tehnoloģiju, kas zināma arī kā dinamiskās konsolidācijas metode, izgudroja un

Sīkāk

Klimatam draudzīga lauksaimniecības prakse Latvijā Barības devu plānošana liellopiem

Klimatam draudzīga lauksaimniecības prakse Latvijā Barības devu plānošana liellopiem Klimatam draudzīga lauksaimniecības prakse Latvijā Barības devu plānošana liellopiem Barības devu plānošana liellopiem Pasākuma mērķis Barības devu plānošanas mērķis ir optimizēt barības vielu saturu

Sīkāk

Absolventi

Absolventi Latvijas lauku telpas attīstība vēsturiskā skatījumā Gatis Krūmiņš, dr.hist. 2014.gada 9.decembris Latvijas lauku telpas unikalitāte tās vēsturiskajā kontekstā Lauku telpas pārvaldības īpatnības Pēdējos

Sīkāk

Apaļo kokmateriālu kvalitātes prasības

Apaļo kokmateriālu kvalitātes prasības 01.01.2017 AS Latvijas valsts meži 1 AS Latvijas valsts meži, 2013 Saturs SATURS... 2 I NODAĻA... 4 II NODAĻA... 11 III NODAĻA... 33 IV NODAĻA... 36 Stabu 18< kvalitātes... 37 Stabu 14-19 kvalitātes...

Sīkāk

Darba aizsardzības prasības darbā ar jonizējošo starojumu

Darba aizsardzības prasības darbā ar jonizējošo starojumu Darba aizsardzības prasības darbā ar jonizējošo starojumu Ievads Cilvēki un citas dzīvās būtnes vienmēr ir bijušas pakļautas dažāda starojuma iedarbībai daudzi no tiem ir mūsu ikdienas sastāvdaļa. Piemēram,

Sīkāk

CENAS PAR METRU: Rondo Plus STANDARTA Visas cenas ieskaitot PVN Diametrs Ø cm Dūmvada bloka izmērs cm 32/32 32/32 36/36 Dūmeņa augstums m Cen

CENAS PAR METRU: Rondo Plus STANDARTA Visas cenas ieskaitot PVN Diametrs Ø cm Dūmvada bloka izmērs cm 32/32 32/32 36/36 Dūmeņa augstums m Cen CENAS PAR METRU: Rondo Plus STANDARTA Diametrs Ø cm 6 8 Dūmvada bloka izmērs cm 32/32 32/32 36/36 Dūmeņa augstums m Cena Cena Cena 5,56 59,7 85,87 99,78 53,70 50,08 55,00 567,9 59,30 608,22 622,3 68,52

Sīkāk

LATVIJAS UNIVERSITĀTE

LATVIJAS UNIVERSITĀTE LATVIJAS UNIVERSITĀTE FIZIKAS UN MATEMĀTIKAS FAKULTĀTE Valdis Korsaks LUMINISCENCES PROCESI DAŽĀDI STRUKTURĒTOS BORA NITRĪDA MATERIĀLOS Promocijas darba kopsavilkums Doktora zinātniskā grāda iegūšanai

Sīkāk

8

8 7. Obligātās veselības pārbaudes kartes aizpildīšanas kārtība ēdināšanas pakalpojumu nozarē Nosūtot nodarbinātos uz obligātajām veselības pārbaudēm, darba devējs var pārliecināties par nodarbināto veselības

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation . Projekts - Konkurss «Caur izpratni aktīvai rīcībai» Ūdens resursu audits skolā Juris Benders LU Ekonomikas un vadības fakultātes Vides pārvaldības katedra Ūdens saimniecības audita uzdevums - noteikt

Sīkāk

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437

Gadolinium containing contrast agents - EMEA/H/A-31/1437 III pielikums Grozījumi attiecīgos zāļu informācijas apakšpunktos un punktos Piezīme: Šie grozījumi attiecīgos zāļu informācijas punktos un apakšpunktos ir pārvērtēšanas procedūras gala iznākums. Zāļu

Sīkāk