Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte UNESCO Konvencija par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību Latvijas kultūras mantojuma aiz

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte UNESCO Konvencija par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību Latvijas kultūras mantojuma aiz"

Transkripts

1 Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte UNESCO Konvencija par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību Latvijas kultūras mantojuma aizsardzības un pārvaldes sistēmas kontekstā Andris Šnē, Aija Vilka un Eduards Plankājis Rīga, 2014.

2 2 Saturs Ievads 3 1. Jūras, ezeru un zemūdens arheoloģija Latvijā: īss vēsturisks pārskats Latvijas jūrniecības vēsture un jūras arheoloģijas zinātniskais potenciāls Zemūdens arheoloģiskā pētniecība līdz gadiem Arheoloģiskie pētījumi piekrastes un nogrimušajās apmetnēs kopš gadiem Kuģu vraku arheoloģiskā pētniecība Latvijas zemūdens arheoloģijas pētnieciskās perspektīvas UNESCO Konvencija par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību: galveno nostādņu raksturojums Konvencijas par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību pieņemšanas pieredze: daži pasaules valstu piemēri Dienvidāfrika Meksika Portugāle Īrija Lietuva Latvijas pievienošanās Konvencijai par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību: pro et contra 34 Secinājumi 40 Izmantotā literatūra 43 UNESCO Convention on the Protection of the Underwater Cultural Heritage in the context of the system of heritage protection and management in Latvia 50

3 3 Ievads Zemūdens kultūras mantojums, kas ir viena no specifiskākajām arheoloģiskā mantojuma sastāvdaļām, līdz šim Latvijā dažādu apstākļu rezultātā lielu vērību nav piesaistījis. Šī joma ilgstoši bijusi atstāta amatierpētnieku rokās, un tā rezultātā viens no pirmajiem aktuālākajiem darbiem joprojām ir kvalitatīva informācija apkopošana tālākam pētniecības darbam un mantojuma pārvaldības jautājumu risināšanai. Tas uzskatāmi redzams arī Latvijas Republikas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kurā šobrīd [2014. gada novembrī] iekļauts tikai viens jauno laiku zemūdens kultūras piemineklis: valsts nozīmes arheoloģiskais piemineklis Kolkas vraks I ar valsts aizsardzības Nr Dundagas novadā, Rīgas jūras līcī iepretim Kolkas evaņģēliski luteriskajai baznīcai. 1 Arheoloģisko vietu un liecību jaunatklājumi Latvijā ik gadu nebūt nav retums, tomēr zemūdens mantojuma jomā tādu nav bijis pārāk daudz, un arī tie galvenokārt saistāmi ar iekšējiem ūdeņiem. Tā, piemēram, nesen zemūdens mantojumam uzmanību piesaistīja arī plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija par jaunatklāto, nu jau vienpadsmito, ezermītni Latvijas teritorijā. 2 Tomēr Eiropas un arī daudzās citu kontinentu valstīs zemūdens kultūras mantojuma izpēte, aizsardzība un pārvaldība pēdējās desmitgadēs ir strauji un būtiski attīstījusies. 3 Viens no zemūdens mantojuma jomā aktuālākajiem un vienlaikus arī pretrunīgāk vērtētajiem jautājumiem ir zemūdens kultūrvēsturisko vērtību starptautiskā aizsardzības sistēma, ko UNESCO aicina balstīt uz īpaši izstrādātu konvenciju. 4 Lai gan kopš šīs konvencijas izsludināšanas ir pagājuši jau gandrīz 15 gadi, lielākā daļa pasaules valstu to nav ratificējušas. Pēdējos gados UNESCO pārstāvji ir pielikuši lielas pūles šīs konvencijas skaidrošanā un organizējuši virkni atbalsta pasākumu ieinteresētajās valstīs, tādējādi 1 KM rīkojuma numurs , gada 6. augusts. Publicēts Latvijas Vēstnesis gada 22. augustā. Skat. 2 Sprūde V. Latvijā par vienu ezerpili vairāk. Ievietots: Latvijas Avīze, gada 7. novembris, 9.lpp. Pieejams: 3 Skat., piemēram: Delgado J. P., ed. Encyclopedia of underwater and maritime archaeology. New Haven, London, 1998.; Ford B. L., ed. The Archaeology of Maritime Landscapes (When the Land Meets the Sea, vol. 2). New York, 2011.; Ford B., Hamilton D. L., Catsambis A., eds. The Oxford Handbook of Maritime Archaeology. Oxford, 2011.; Pydyn A. Maritime archaeology. In: M. Kok, H. van Londen, A. Marciniak, eds. E-learning Archaeology: the Heritage Handbook. Amsterdam, P ; Westerdahl C. The maritime cultural landscape. In: The International Journal of Nautical Archaeology, 1992, vol. 21:1, p. 5-14; Westerdahl C. The Maritime Middle Ages - Past, Present, and Future. Some Ideas from a Scandinavian Horizon. In: European Journal of Archaeology, 2014, vol.17: 1, pp UNESCO Konvencija par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību. Pieejams:

4 4 pakāpeniski panākot arvien lielāku atbalstu konvencijā minēto ideju, nostādņu un mērķu īstenošanā. Pētījuma mērķis ir izvērtēt nepieciešamību Latvijas Republikai pievienoties UNESCO Konvencijai par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību (turpmāk Konvencija), ņemot vērā gan zemūdens kultūras mantojuma raksturu un pētniecības stāvokli Latvijā, gan iespējamos ieguvumus un trūkumus, valstij izlemjot pievienoties šim tiesību aktam. Tādējādi pētījuma uzdevumi ir šādi: raksturot zemūdens mantojumu un tā pētniecības stāvokli, zemūdens mantojuma specifiku un pašreizējo aizsardzības pieredzi Latvijā; aplūkot Konvencijas svarīgākās nostādnes un citu valstu pieredzi, pievienojoties šai konvencijai un cenšoties īstenot tās nostādnes praksē; analizēt Latvijas valsts iespējamās saistības un ieguvumus, izvēloties pievienoties Konvencijai, kā arī šādas pievienošanās paredzamo praktisko ietekmi uz valsts un pārvaldes institūcijām, budžetu un sabiedrību. Līdz ar to pētījumā ietvertas nodaļas par zemūdens kultūras mantojumu un tā aizsardzības pieredzi Latvijā, Konvencijas svarīgākajām nostādnēm un pieeju zemūdens mantojuma aizsardzībā un pārvaldībā, citu valstu (ieskaitot Baltijas jūras reģiona valstis) pieredzi Konvencijas pieņemšanā un ieviešanā un Latvijas ieguvumiem, saistībām un pienākumiem, izlemjot pievienoties Konvencijai.

5 5 1. Jūras, ezeru un zemūdens arheoloģija Latvijā: īss vēsturisks pārskats 1.1. Latvijas jūrniecības vēsture un jūras arheoloģijas zinātniskais potenciāls Latvijas krasta līnija ir gandrīz 500 km gara, un tās iedzīvotāji ir bijuši saistīti ar jūru jau kopš senatnes, ko norāda Kurzemes kāpās konstatētās neolīta dzīvesvietu paliekas 5. Virkne arheoloģisko liecību, kā, piemēram, Ziemeļkurzemes vēlā bronzas laikmeta laivveida akmens krāvuma kapulauki ( velna laivas ) un Staldzenes bronzas priekšmetu depozīts apliecina aizjūras kontaktu pastāvēšanu jau I g. t. p. m.ē. Aizvēstures beigās vairākas Austrumbaltijas etnokulturālās grupas aktīvi iesaistījās vikingu laikmeta militārajās un tirdznieciskajās darbībās Baltijas jūras reģionā. Jau pirms vikingu laikmeta kāda skandināvu ieceļotāju grupa apmetās uz dzīvi Grobiņā (iespējamā Hamburgas-Brēmenes bīskapa Rimberta 880. gados sarakstītajā misionāra Anskara dzīvesstāsta minētā Seeburg jeb Jūrpils), bet pēc vikingu laikmeta rakstītie vēstures avoti min kuršus un sāmsaliešus kā baltu un somugru vikingus, lai gan viņi nesasniedza skandināvu aktivitāšu raksturu un mērogu. 6 Viduslaiku Hanzas tīkls atveda kuģus uz Livoniju (mūsdienu Latvijas un Igaunijas teritorijām) gan no austrumiem, gan rietumiem, taču vietējie zemes kungi neizveidoja paši savas militārās vai pat tirdznieciskās flotes. Kuģu būvniecība Latvijas zemēs sākās jaunajos laikos, kad Kurzemes un Zemgales hercogiste 17. gadsimtā iesaistījās globālajā tirdzniecībā un koloniālismā. Daudzi kuģi tika uzbūvēti arī Rietumeiropas lielvalstīm, tomēr kuģubūves tradīcija beidzās līdz ar Austrumbaltijas pakļaušanu Krievijas impērijai. 7 Rakstītie vēstures avoti min vairākas kuģu katastrofas, kas šajos gadsimtos notikušas Latvijas krastu tuvumā, piemēram, admirāļa Klāsa Larsona Fleminga vadītās zviedru kara flotes nogrimšanu pie Kolkas raga (Domesnes) gada rudenī stipras vētras laikā. 8 Tāpēc ļoti iespējams, ka jau jaunajos laikos izveidojās kuģu un laivu kapsētas visbīstamākajās Baltijas jūras piekrastes vietās. 5 Loze I. Neolīta apmetnes Ziemeļurzemes kāpās. Rīga, Žulkus V. Kuršiai Baltijos jūros erdvėje. Vilnius, 2004.; Šnē A. Kuršu vikingi: vēsturiskās iespējas un vēstures mīti. Ievietots: V. Muižnieks, red. Pētījumi kuršu senatnē. Rakstu krājums (Latvijas Nacionālā vēstures muzeja raksti Nr. 14). Rīga, lpp. 7 Zalsters A. E. Hercoga Jēkaba burinieki: senie kuģi un hercoga Jēkaba laiku dokumentos lasāmās liecības par kuģu būvi Ventspilī. Rīga, Turpat lpp.; Urtāns J. Par Latvijas jūras dibena kultūrainavu. Ievietots: S. Cimmermanis, sast. Kultūrvēstures avoti un Latvijas ainava. Rīga, lpp.

6 6 Krievijas impērijas virsvaras laikā pirmā jūrskola visā impērijas teritorijā tika atvērta Latvijā gadā (Ainažu jūrskola Rīgas jūras līča krastā), tās izveidošanā iesaistoties Kr. Valdemāram un citiem ievērojamiem latviešu sabiedriskajiem darbiniekiem. 19. gadsimta beigas bija Latvijas jūrniecības zelta laikmets, kad Latvijas teritorijā tika uzbūvēts liels skaits tālbraucēju kuģu un izveidotas vairākas jaunas ostas. 9 Kopš 19. gs. Latvijas piekrastē darbojas vairāk nekā 10 ostas. Rietumlatvijas mazajos zvejnieku ciematos turpināja pastāvēt tradicionālā zvejniecība, un šī reģiona piekrastē vēl šodien vairākos ciematos saglabājusies tradicionālā zvejnieku namu arhitektūra, bet viņu zvejniecības darbarīki var kalpot kā etnogrāfiskas analoģijas arheoloģiskajos pētījumos. Jāatzīmē, ka ilgstošas un senas tradīcijas ir arī kontrabandas preču pārvadāšanai Baltijas jūrā. 10 I un II pasaules karš būtiski iedragāja jūrniecības tradīcijas un resursus, kā arī pēc kara samazinājās iespējas doties jūrā. Abu pasaules karu laikā gan Baltijas jūrā, gan Rīgas jūras līcī norisinājās gan karakuģu un zemūdeņu kustība, gan mīnu un to aizsprostu izvietošana. 11 Pētījumi par jūras un jūrniecības vēsturi, kā arī kopumā par vispārējo jūras vēsturi galvenokārt pievērsušies 19. un 20. gadsimta norisēm. Mūsdienās vairākos muzejos tiek glabātas liecības (dokumenti, artefakti u. c.) par jūrniecības vēsturi, piemēram, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā un Ainažu jūrskolas muzejā, kā arī vairākos vietējos muzejos, galvenokārt Rietumlatvijā (Roja, Ventspils, Liepāja). Savukārt arheoloģiski pētījumi par aizvēstures jūrniecību gandrīz nemaz nav veikti, kas būtībā ir izskaidrojams ar pieejamo avotu raksturu. Jūras dibens ir smilšains un pastāvīgi mainās, tāpēc arheoloģisko zemūdens palieku fiksācija ir ļoti sarežģīta, turklāt jaunus draudus koka vrakiem rada nesen Baltijas jūrā parādījušies siltzemju ūdeņu tārpi. 12 Domājams, ka Baltijas jūrā nebūs iespējams atrast kādu saglabājušos kuģa vraku, kas būtu vecāks par 300 gadiem, tāpēc nozīmīgākie atradumi par seno jūrniecību Baltijas valstīs iegūti sauszemes arheoloģiskajos izrakumos. Piemēram, sensacionālā Salmes kuģa II, kas, domājams, bijis senākais ar burām aprīkotais kuģis Baltijas jūras telpā, atklāšana gadā notika Vendelas laikmeta laivas apbedījumu kapulaukā Salmē, Sāmsalā. Šim kuģim, kas bijis būvēts militārām vajadzībām 9 Bernsone I., red. Latvijas jūrniecības vēsture: enciklopēdija sēj. Rīga, Skat., piemēram, Pullats R., Pullats R., Urtāns A. Spirta jūra: kontrabanda Baltijas jūrā starp diviem kariem. Rīga, Latvijas Kara muzeja Gadagrāmata XV. Rīga, 2014.; Vercamer A.L. Naval War in the Baltic Sea Pieejams: (skatīts ); Smith G. Eastern Front and Baltic Sea, , also Russian Bolshevik Waters [2011.] Pieejams: (skatīts ); British Submarines and the Baltic Sea. [2014.] Pieejams: (skatīts ) 12 Urtāns J. Par Latvijas jūras dibena kultūrainavu. Ievietots: S. Cimmermanis, sast. Kultūrvēstures avoti un Latvijas ainava. Rīga, lpp.

7 7 un kas bija apglabāts kopā ar 35 karotājiem, bija ķīlis, kas savukārt ļauj pieņemt, ka tas bija kuģojis ar buru palīdzību. 13 Tāpat jāņem vērā, ka Baltijas jūras veidošanās procesa, kura laikā notiek ūdens atkāpšanās, rezultātā piekrastes reģionos nebūs zem ūdens līmeņa esošu aizvēstures vai viduslaiku apmetņu. Tomēr krasta līnijas veidošanās norises, domājams, bija cikliskas, tāpēc arī apdzīvotība vismaz īslaicīgi varēja veidoties arī šobrīd zem ūdens esošajās teritorijās. Tāpat sagaidāms, ka Baltijas jūrā tiks atklāti, piemēram, vraki un pazaudēti priekšmeti, militāri nocietinājumi, ziedojumu depozīti, ar ostām saistītas struktūras un citas ar jūru saistītas cilvēka darbības vietas, zvejas laivas un aprīkojums un tml Zemūdens arheoloģiskā pētniecība līdz gadiem Līdz gadiem zemūdens arheoloģijas attīstība Baltijas valstīs bija saistīta ar iekšējo ūdeņu pētniecību. Starpkaru periodā, gados, vēl nebija izveidojusies attīstīta zemūdens pētniecības tehnika. Tāpēc, piemēram, un gada zinātniskie pētījumi Vilkumuižas ezerā (Talsu pilsētā), kurā pēc nejaušiem savrupatradumiem gadā tika atklāti apbedījumi, ļoti līdzinājās nogrimušo bagātību meklēšanai. Tomēr šīs sistemātiskās senlietu zvejošanas ar grābekļiem līdzīgiem rīkiem rezultātā tika iegūti vairāki simti gs. kuršu senlietu septiņu dienu laikā tika atrasti apmēram 85 kg senlietu. 14 Ezerā pētījumi norisinājās arī vēlāk, un šobrīd no šīs arheoloģiskās vietas, kurai nav zināmas analoģijas Baltijas jūras reģionā, jau iegūts vairāk nekā 2000 senlietu. Citā Latvijas reģionā izvietotajā Āraišu ezerā arheoloģiskie pētījumi norisinājās vēl agrāk, 19. gs. beigās, aizsākot zemūdens dzīvesvietu pētniecību. Āraišu ezera nelielajā saliņā gadā nelielus pētījumus veica Cēsu grāfs Karls Georgs fon Sīvers (Carl Georg von Sievers, ), kurš pēc militārā dienesta Krievijas impērijas armijā dzīves nogalē pievērsās arheoloģisko vietu apzināšanai un izpētei Ziemeļvidzemē un Igaunijā. Lai gan regulāri pieplūstoša ūdens apstākļos grāfam izdevās konstatēt vairākas apbūves kārtas, materiāla interpretācijai viņš aicināja palīgā vienu no Eiropas vadošajiem arheologiem un 13 Konsa M., Allmäe R., Maldre L., Vassiljev J. Rescue Excavations of a Vendel Era Boat-Grave in Salme, Saaremaa. In: E. Oras, E. Russow, eds. Archaeological Fieldwork in Estonia Tallinn, P ; Freeman J. [2011.] Oldest Sailing Ship in Baltic Sea Found. Pieejams: (skatīts ); Rikken K. [2011.] Museum Confirms Salme Find as Oldest Known Viking Sailing Ship. Pieejams: (skatīts ) 14 Šturms E. Vilkumuižas ezera atradumi. Ievietots: Senatne un Māksla, 1936., Nr. 2, lpp.

8 8 antropologiem, profesoru Rūdolfu Virhovu (Rudolf Carl Virchow, ) no Berlīnes. Nākamajā gadā Virhovs apmeklēja Āraišu ezera salu un, veicis tajā nelielu zondējumu, definēja Āraišu apbūves paliekas kā Eiropas dzelzs laikmeta pāļu mītnes vietu. 15 Atsevišķi ar jūru saistīti atklājumi veikti arheoloģisko izrakumu laikā apmetņu vietās aizvēstures krasta līnijas tuvumā. Tā, piemēram, trīs senākie zināmie vienkoči, kas izmantoti nelielu attālumu pārvarēšanai, tika atrasti pie Sārnates neolīta apmetnes gados. 16 Par vairākiem iespējamiem kuģu un laivu atradumiem purvos ir iegūtas pagaidām vēl arheoloģiski nepārbaudītas ziņas. Nozīmīgākie zemūdens arheoloģijas sasniegumi Latvijā laika posmā pēc Otrā pasaules kara (padomju okupācijas periodā) saistīti ar iekšzemes ezeru pētniecību. Nepieciešams atzīmēt, ka Baltijas jūra bija Padomju Savienības rietumu robeža, tāpēc politisku ierobežojumu dēļ nebija iespējams pētījumus veikt jūrā, līdzīgi kā Latvijas iedzīvotājiem pat nebija brīvas pieejas jūras krastam. Latvijas ezeru arheoloģiskā apzināšana sākās gadu beigās arheologa Jāņa Apala ( ) vadībā, kurš uzskatāms par Latvijas hidroarheoloģijas izveidotāju. Balstoties uz folkloras liecībām (piemēram, par nogrimušām pilīm) un iepriekš iegūtajām mutvārdu ziņām, viņš izvēlējās virkni ezeru, kuros no g. veica zemūdens apzināšanu. Šo niršanas darbu rezultātā, būtībā jau pirmajā apzināšanas gadā, tika atklāts iepriekš nezināms dzīvesvietu veids ezermītnes (jāatzīmē, ka tās nav identiskas pāļu mītnēm). Ezermītnes tika atklātas 10 ezeros, kas visi atrodas Latvijas centrālajā austrumu daļā. Vēlākos gados divās ezermītņu vietās tika veikti arheoloģiskie izrakumi, no kuriem plašākie notika Āraišu ezermītnē ( un g.) gados Āraišu ezermītne tika rekonstruēta, daļēji izmantojot eksperimentālās arheoloģijas metodes, un mūsdienās tā ir vienīgā Latvijā izvietotā arheoloģiskā parka (plašāk dēvēta par Āraišu ezerpili) galvenais elements. Rekonstrukcijas darbi balstījās uz arheoloģisko izrakumu laikā atsegto koka celtņu paliekām, kas ūdenī bija labi saglabājušās, kā arī izmantojot etnogrāfiskās analoģijas un seno darba rīku kopijas. Mūsdienās ezermītnes vietā no jauna uzbūvētas 14 celtnes. 17 Jāatzīmē, ka pa vienai ezermītnei zināms arī Igaunijas teritorijā (Virtsjerva ezerā) un Lietuvā (Obeļu ezerā) Apals J. Āraišu ezerpils. Historiogrāfisks apskats. Ievietots: Latvijas Vēstures Institūta Žurnāls, 1999, Nr.4, lpp. 16 Ванкина Л. В. Торфяниковая стоянка Сарнате. Рига, C Apals J. Āraišu arheoloģiskais muzejparks: Ceļvedis. Rīga, 2008.; Apals J. Āraišu ezerpils. Rīga, lpp. 18 Sprūde V. Latvijā par vienu ezerpili vairāk [stāsta J. Urtāns]. Ievietots: Latvijas Avīze, gada 7. novembris, 9.lpp. Pieejams:

9 9 Padomju okupācijas periodā arī kaimiņzemēs Igaunijā un Lietuvā zemūdens arheoloģija attīstījās lēnām un arī balstoties uz iekšējo ūdeņu pētniecību. Igaunijā pirmā zemūdens arheoloģiskā ekspedīcija notika gadā. 19 Lietuvā zemūdens arheoloģiskā pētniecība sākās gados Plateliajas ezerā, kurā tika atrastas trīs vienkoča laivas. Divas no tām ir datējamas ar gs., bet viena attiecināma uz 5. g.t. vidu p. m.ē Arheoloģiskie pētījumi piekrastes un nogrimušajās apmetnēs kopš gadiem Dzelzs priekškara krišana Baltijas valstu arheologiem pavēra jaunas iespējas, un gados ievērojami pieauga domu apmaiņa un savstarpējā sadarbība ar ārvalstu pētniekiem. Tajā laikā kļuva iespējams pētīt jūras arheoloģisko mantojumu gan zem ūdens, gan jūras piekrastē. Viens no aktuālajiem jautājumiem bija saistīts ar piekrastes ostām un to atrašanās vietu lokalizēšanu Baltijas jūras krastā. Balstoties uz zviedru arheologa Dana Karlsona pētījumiem Gotlandē 21, īstermiņa vai sezonālas ostu vietas tika pētītas arī Latvijā gadu beigās Baltijas jūras piekrastē Latvijā tika organizētas apzināšanas ekspedīcijas, lai identificētu aizvēstures un viduslaiku ostu vietas. Ģeogrāfiskais novietojums, viduslaiku rakstīto avotu ziņas un jauno laiku kartes, kā arī apkārtnē esošas arheoloģiskās vietas kalpoja par pamatkritērijiem ostu vietu identificēšanai. Detalizētāki pētījumi tika veikti Sakā, kas viduslaikos līdz pat 17. gs. bija izmantota kā osta. 22 Daudzsološi varētu būt pētījumi arī aizvēstures beigu posma pilskalnos, kas izvietoti upju krastos un tādā veidā saistīti ar jūru. Labi zināms, ka Daugavas krastos esošie pilskalni bija cieši iesaistīti starptautiskajā tirdzniecībā. Nesenie igauņu arheoloģes Marikas Megi pētījumi ļauj domāt, ka piekrastē bija izkaisītas daudzas vietējas vai reģionālas nozīmes nelielas ostas, turklāt Igaunijā (atšķirībā no Latvijas teritorijas) nav zināmas liecības plaša mēroga tirdzniecības ostu, emporia, izveidošanos vikingu laikmeta Igaunijā. Lielākā daļa no šīm vietām bija nelielas, sezonāli 19 Mäss V Estonia. In: Treasures of the Baltic Sea. A hidden wealth of culture. Stockholm, p Žulkus V. Lithuania. In: Treasures of the Baltic Sea. A hidden wealth of culture. Stockholm, P ; Perminas K. Old Logboats from Lake Plateliai: building replicas. In: M.-J. Springmann and H. Wernicke, ed. Historical boat and ship replicas: conference-proceedings on the scientific perspectives and the limits of boat and ship replicas, Torgelow Friedland, P Carlsson D. Harbours and trading places on Gotland In: O. Crumlin-Pedersen, ed. Aspects of Maritime Scandinavia AD Proceedings of the Nordic Seminar on Maritime Aspects of Archaeology, Roskilde, 3th-5th March, Roskilde, 1991.; Carlsson D. Ridanas - Vikingars Hamn i Frojel. (CCC papers 4). Visby, Urtāns J. A study of medieval harbour sites on the western coast of Latvia (Kurzeme). In: Marine archaeology of the Baltic Sea area. Newsletter, 1999., vol.1, p

10 10 izmantotas zvejniecības apmetnes, lai gan dažām varētu būt bijusi arī reliģiska funkcija vai arī tās izmantotas kā pulcēšanās vietas. 23 Interesantākie rezultāti iegūti jauno laiku (postviduslaiku) arheoloģijā. Regulārie arheoloģiskie izrakumi Rīgas vecākajā daļā, kas turpinās jau vairāk nekā 50 gadus, devuši iespēju izsekot Rīgas krastmalu nostiprinājumu struktūru attīstībai kopš 15. gadsimta. 24 Savukārt Ventspilī, kas bija viens no Kurzemes un Zemgales hercogistes kuģubūves centriem gs., gadā notika kompleksi zemūdens, no gaisa un uz zemes veikti pētījumi 17. gs. doka vietā. Šī vieta iepriekš tika skaidrota kā kuģu osta, bet pēc pētījumiem izrādījās, ka tā bijusi sena un vienkāršas konstrukcijas koka doka vieta, kas izmantota kuģu remontdarbiem. 25 Vienlaicīgi zemes un zemūdens arheoloģiskie pētījumi norisinājušies arī Zebrus ezera krastā izvietotajā Elku kalnā, taču tie nesniedza būtiskus rezultātus. 26 Nesen pētnieku uzmanība tika pievērsta arī zemūdens pētniecībai akmens laikmeta arheoloģiskajās vietās. Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts sadarbībā ar Baltijas un Skandināvijas arheoloģijas centru Šlēzvigā (Vācija) pēdējos gados vairākas reizes organizēja zemūdens apzināšanu Užavas upē Rietumlatvijā, vienlaikus veicot upes krastu apsekošanu. Latvijas un Vācijas arheologu grupa atrada neskaitāmus akmens laikmeta un viduslaiku priekšmetus, lai gan nebija iespējams konstatēt, no kurām vietām šie priekšmeti ieskaloti upē. Vairāki upes krastos atrastie artefakti attiecināmi pat uz mezolītu gadā šī pētnieku grupa apsekoja arī Salacas upes dibenu posmā starp akmens laikmeta Riņņukalna un Kaulēnkalna apmetnēm, iegūstot 33 kaula un raga priekšmetus, kā arī neapstrādātus kaulu paraugus. Pie Kaulēnkalna apmetnes atrastais kalts pēc radioaktīvā oglekļa datējuma attiecināms uz mezolītu, bet Riņņukalna apmetnes vietā atrastais duncis saistāms ar vidējo neolītu Mägi M. Harbour sites in ritual landscape the example of Viltina in southern Saaremaa. In: Eesti Arheoloogiaajakiri. Estonian Journal of Archaeology: Special issue on cultural maritime landscapes, 2009., vol. 13: 2, p Caune A. Rīgas upes krastmalu izbūves gadsimtā. Ievietots: Senā Rīga. Pētījumi pilsētas arheoloģijā un vēsturē, 5. sēj., Rīga, lpp. 25 Urtāns J., Rains V. Arheoloģiskie pētījumi Ventspilī pie Dokupes. Ievietots: Arheologu pētījumi Latvijā un gadā. Rīga, lpp. 26 Urtāns J. Pētījumi Zebrenes Elku kalnā. Ievietots: Arheologu pētījumi Latvijā un gadā. Rīga, lpp. 27 Bērziņš V., Libke H. Arheoloģiskā apsekošana Sisē Užavas upē un tās krastos un gadā. Ievietots: J. Urtāns, I. L. Virse, red. Arheologu pētījumi Latvijā gadā. Rīga, lpp.; Bērziņš V., Libke H. Izrakumi Sises akmens laikmeta apmetnē gadā. Ievietots: J. Urtāns, I. L. Virse, red. Arheologu pētījumi Latvijā gadā. Rīga, lpp.; Zagorska I., Libke H., Bērziņš V. Užavas upē atrasto priekšmetu kolekcija. Ievietots: J. Urtāns, I. L. Virse, red. Arheologu pētījumi Latvijā gadā. Rīga, lpp. 28 Zagorska I., Bērziņš V. Arheoloģiskie pētījumi Burtnieku ezera ziemeļdaļas piekrastē un gadā. Ievietots: J. Urtāns, I. L. Virse, red. Arheologu pētījumi Latvijā gadā. Rīga, lpp.;

11 11 Atkārtoti apsekošanas darbi veikti arī jau zināmajās ezermītņu vietās, iegūstot jaunu informāciju pat par labi zināmo Āraišu ezermītni, kurā tika atklāta vēl viena koka žogu nocietinājuma līnija. Tomēr pavisam nesen ezermītņu skaits palielinājās par vēl vienu arheoloģisko vietu, tādējādi ezermītņu pētījumi visticamāk vēl turpināsies. Šāgada rudenī arheologa Jura Urtāna vadītā pētnieku grupa Sāvienas ezerā 2,5 3,5 m dziļumā apmēram m attālumā no krasta dziļi dūņās konstatējusi koku konstrukciju paliekas, kā arī izcēlusi no ūdens apkvēpušus pavardu akmeņi, ogles un deguši koki. Sāvienas ezermītne ir Latvijā uz dienvidiem vistālāk izvirzīts tāda veida objekts. 29 Vērts pieminēt, ka pirms dažiem gadiem pirmās ezera apmetnes tika arheoloģiski pētītas arī Lietuvā, Luokesai ezerā valsts austrumu daļā. Atklātās pāļu mītnes veidotas vēlajā bronzas laikmetā uz nelielas salas, kas bija izveidojusies, nokrītot ezera ūdens līmenim. Celtnes šajā apmetnē, domājams, bija būvētas uz pamatiem, kas nedaudz pacēlās virs zemes līmeņa Kuģu vraku arheoloģiskā pētniecība Pirmais arheoloģiskajos izrakumos atklātais kuģa vraks bija t. s. Rīgas koges fragments. To atrada gadā, un, visticamāk, tas attiecināms uz 13. gadsimtu, kad pirmie krustneši ieradās Daugavas lejtecē. Kuģis būvēts no ozola, atspoguļojot ļoti agrīnu vācu tirgotāju lietotās koges tipu. Jāatzīmē, ka neliela kuģa daļa tika atrasta jau gadu iepriekš, taču par šo atradumu nav saglabājušās nekādas ziņas. Rakstītie vēstures avoti arī piemin kāda precīzāk neraksturota sena kuģa atrašanu gadā upes tīrīšanas laikā. 31 Viduslaiku kuģu vraki labāk saglabājušies Igaunijā, piemēram, Pērnavas koge, ko atrada gadā Pērnavas upes kreisā krasta bagarēšanas laikā. Vraku, ko sedza cm bieza dūņu kārta zem 1,5 m ūdens slāņa, arheoloģiski pētīja nākamajā gadā. No ūdens izceltais kuģa fragments (8,5 m x 3,5 m) nāca no klinkera tehnikā būvēta kuģa sānu malas. Kuģa stiprā konstrukcija norāda uz tā izmantošanu jūras braucienos, un pēc radioaktīvā oglekļa analīzes tas attiecināms uz gadu, ko arī apstiprina kuģī atrastā 14. gs. Lübke H. Forschungen zur absoluten Chronologie der steinzeitlichen Kultur- und Landschaftsentwicklung im östlichen Baltikum. In: Zentrum für Baltische und Skandinavische Archäologie. Eine Forschungseinrichtung der Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloss Gottorf. Jahresbericht S Sprūde V. Latvijā par vienu ezerpili vairāk. Ievietots: Latvijas Avīze, gada 7. novembris. Pieejams: 30 Motuzaitė-Matuzevičiūtė G. Living above the Water or on Dry Land? The Application of Soil Analysis Methods to Investigate a Submerged Bronze Age to Early Iron Age Lake Dwelling Site in Eastern Lithuania. In: Archaeologia Baltica, 2008., vol. 9, p Caune A. Senie Rīgas kuģi. Ievietots: Latvijas Vēstures Institūta Žurnāls, 1995., Nr. 1, lpp.

12 12 Reinzemes keramika. 32 Cits viduslaiku kuģis, datējams ar 13. gs., tika atrasts gadā zem kādas Tallinas noliktavas. Lai gan šis kuģa vraks ir ļoti labi saglabājies (vairāk kā 50 procenti no kuģa), tika nolemts atstāt to atrašanas vietā 4 metrus zem ielas līmeņa sakarā ar vraka pētniecībai un konservācijai nepieciešamā finansējuma trūkumu. 33 Jūras zemūdens arheoloģiskā mantojuma apzināšanas darbus Latvijas piekrastes ūdeņos kopš gada veikuši ūdenslīdēji, kuriem bijusi interese par vēsturi. Pirmie pētījumi notika pie Kolkas raga, izceļot no ūdens atsevišķus priekšmetus. Tomēr drīz nirējiem nācās secināt, ka šis darbs ir arī bīstams (bija arī vairāki letāli nelaimes gadījumi) un tā veikšanai nepieciešams strukturāls atbalsts. Uz nirēju grupas Sela bāzes Jūrmalas pilsētas muzejs gadā izveidoja atsevišķu nodaļu zemūdens pētniecībai. 34 Kopš tā laika profesionāla jūrnieka un amatiervēsturnieka Voldemāra Raina, kurš ir bijis nozīmīgākā persona zemūdens arheoloģijā vairāk nekā 10 gadus, vadībā muzejā tiek veidota vispārēja datubāze par vrakiem. Saskaņā ar V. Raina mutisku informāciju, šobrīd jūrā pie Latvijas krastiem ir zināmi apmēram 40 nogrimušu vai izskalotu kuģu vraki un apmēram 400 kuģi, kas varētu būt nogrimuši Latvijas ūdeņos. 35 Vairākas apzināšanas un pētniecības ekspedīcijas gadā tika veiktas kopā ar Zviedrijas arheologiem. 36 Tika apsekoti un aprakstīti pieci kuģu vraki, kas vēlāk tika pasludināti par jaunatklātajiem kultūras pieminekļiem, tomēr diemžēl pieminekļa statusa piešķiršanas process tālāk sekmīgi nevirzījās. Divus gadus vēlāk, gadā, notika pirmie kāda kuģa vraka arheoloģiskie izrakumi. Kuģa vraks tika izskalots Rīgas jūras līča krastā netālu no Kolkas raga, tāpēc pārbaudes izrakumi tika veikti smiltīs gar kuģa sānu malu. Pēc dažiem mēnešiem kuģa vraks jau pilnībā bija apklāts ar jūras smiltīm. Pētījumu laikā tika atsegts no ozola būvētais kuģa priekšgals, kas sastāvēja no divām daļām, 17 ietvara baļķiem 32 Mäss V. [1999.] A Medieval Ship From the Pärnu River. Pieejams: (skatīts ); Roio M. The Investigation of Underwater Heritage in Estonia. In: V. Lang, M. Laneman, eds. Archaeological Research in Estonia Tartu, P Sivonen E. [2012.] Medieval Ship to Remain Buried. Pieejams: a881-bada041bb165 (skatīts ) 34 Rains V Zemūdens arheoloģijas pētījumi Latvijā. Ievietots: Zinātniskās atskaites sesijas materiāli par arheologu un gada pētījumu rezultātiem. Rīga, lpp.; Rains V. Zemūdens arheoloģiskie pētījumi Latvijā 20. gs. beigās. Ievietots: A. Šnē, J. Urtāns, red. Arheoloģiskie pieminekļi, arheoloģiskās vietas. Rīga, lpp. 35 V.Raina sniegtā informācija Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras mantojuma zinātniskās padomes gada 15. decembra sēdē. 36 Urtans J., Rains V. Latvia. In: Treasures of the Baltic Sea. A hidden wealth of culture. Stockholm, P. 105.

13 13 un 12 sānu dēļiem. Izskalotā vraka izmēri bija 20 x 6 m. 37 Iespējams, ka vraks attiecināms uz 17. gs., un šobrīd tas ir viens no vecākajiem zināmajiem vrakiem Latvijā gada vasarā šis vraks kļuva par pirmo kuģa vraku, kas ar nosaukumu Kolkas vraks I tika iekļauts Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Kolkas rags, bez šaubām, ir viena no bīstamākajām kuģošanas vietām Latvijas krastos, un tāpēc šajā reģionā laiku pa laikam tiek atklāti kuģu vraki. Piemēram, un atkārtoti gadā šajā vietā tika atrastas koka kuģu daļas, tādējādi kopumā pie Kolkas raga zināmi vismaz 3-4 kuģu vraki, kas nogrimuši krasta tuvumā tuvu cits citam (ar apmēram m atstarpi) gada septembrī izskalotais vraks, domājams, bija daļa no 19. gs. burinieka, kas vedis kārniņu un ķieģeļu kravu, un tas ir līdz šim lielākais zināmais vraks (vraks veido apmēram ceturtdaļu no visa kuģa). Tieši agro pavasaru un rudens vētras sekmē kuģu palieku izskalošanu no Baltijas jūras. Piemēram, gada nogalē Carnikavā tika izskalots apmēram 200 gadus veca angļu kravas burinieka fragments, bet nākamās ziemas laikā lielākā vraka daļa tika ieskalota atpakaļ jūrā. Kuģa datējums un izcelsme tika noskaidrota, balstoties uz atrasto monētu, kas bija kalta gadā un ievietota kuģa mastā gadā daļa no šī paša vraka tika izskalota atkārtoti, bet šoreiz to aizveda uz Jūrmalas pilsētas muzeju. Uz šo muzeju, pirms atkārtotas nogrimšanas jūrā, tika nogādāta arī daļa no gs. burinieka paliekām, kas pēc gada marta vētras tika izskalotas Rīgā, Mangaļsalā. Baltijas jūrā guļ liels skaits nogrimušu kuģu, no kuriem lielākā daļa gājuši bojā pēdējos divos gadsimtos. Privāta ūdenslīdēju uzturēta mājaslapa ( ietver arī karti, kurā atzīmēti un aprakstīti pie Latvijas krastiem 14 nogrimuši kuģi, kuri atspoguļo lielo nogrimušo kuģu daudzveidību sākot ar nelielām zvejas laivām un beidzot ar tvaikoni Saratov, uz kura gadā patvērās neatkarīgās Latvijas valdība, un Krievijas (Norveg) un Vācijas (Marienburg, Elbing III) tirdzniecības kuģiem līdztekus karakuģiem un bēgļu laivām, kas tika izmantotas I un II pasaules karā. 38 Baltijas jūrā atrodas arī padomju karakuģu vraki, kā to apliecināja arī padomju zemūdeņu atradumi pie Gotlandes gadā un igauņu arheologu atradumi Rīgas jūras līcī gadā. 37 Rains V. Kuģa vraka izrakumi pie Kolkasraga. Ievietots: Arheologu pētījumi Latvijā un gadā. Rīga, lpp (skatīts )

14 Latvijas zemūdens arheoloģijas pētnieciskās perspektīvas Zemūdens arheoloģiju Latvijā gaida vairāki izaicinājumi. Pēdējās desmitgadēs zemūdens un jūras arheoloģijas pētījumi spēruši lielu soli uz priekšu Latvijas kaimiņvalstīs 39, tomēr Latvijā jūras arheoloģijas pētniecība un mantojuma saglabāšana ir nākotnes uzdevums. Tā kā par kultūras mantojumu atbildīgajā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā nav īpaša amata, kas būtu saistīts ar zemūdens mantojumu, tad ļoti apsveicama ir inspekcijas iniciatīva veidot ciešāku sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām (Zemūdens mantojuma asociāciju) un citām valsts institūcijām, piemēram, Latvijas Jūras administrāciju un Valsts Robežsardzi. Diemžēl nav pamata domāt, ka pārskatāmā nākotnē būtu pieejami finanšu resursi kāda nejauši atrasta kuģa vraka konservācijai. Tāpēc ir vērts pievērst uzmanību sabiedrības izglītošanai, jo izskalotās kuģu koka daļas ir viegli saglabāt krastā, ja vien tas tiek darīts pareizi. Jāatzīmē, ka Latvijas sabiedrības interese par kuģu vrakiem ir ļoti augsta, tāpēc ir pietiekams pamats uzskatīt, ka, piemēram, kuģu kopiju būvniecība varētu būt labs veids, kā prezentēt kultūras mantojumu. Šobrīd Latvijas jūras vēstures pētnieki, kuru skaits gan ir nepiedodami mazs, galvenokārt nodarbojas ar atsevišķu kuģu vraku vai arheoloģisko vietu pētniecību, lai gan būtu laiks pievērsties arī jūras kultūrainavai kā pētnieciskam objektam un pieejai. Tomēr joprojām trūkst pat pārskata par Latvijas zemūdens arheoloģisko mantojumu. Liels potenciāls slēpjas aerofotogrāfiju un LIDAR datu izmantošanā, lai identificētu nogrimušos kuģus piekrastes tuvumā, kā to sekmīgi pierādīja neliela ekspedīcija gadā. 40 Tāpat būtu nepieciešamas izveidot vispārēju kuģu un nogrimušo kuģu datubāzi vai sarakstu, ietverot arī informāciju no publicētajiem un galvenokārt no nepublicētajiem Latvijas Nacionālā arhīva krājumā esošajiem rakstītajiem vēstures avotiem, kas pagaidām vēl nav pilnībā apgūti. Līdztekus piekrastes ostām un nogrimušajiem kuģiem jūras un zemūdens arheoloģijas pētniecībai jāpievēršas arī citām tēmām un virzieniem. 41 Igaunijas pieredze labi atspoguļo jūras militārās vēstures pētniecības aktualitāti, jo, piemēram, gadā Tallinas līcī tika 39 Skat., piemēram: Girininkas A., ed. Underwater Archaeology in the Baltic Region (Archaeologia Baltica 14). Klaipeda, Ekspedīcijas laikā iegūtos aeroattēlus skat. 41 Vilka A. Diskusija Zemūdens un piekrastes arheoloģiskais mantojums Latvijā: apzināšana, izpēte un saglabāšana Vēstures un filozofijas fakultātē. Ievietots: Latvijas Vēstures Institūta Žurnāls, 2013., Nr. 1, lpp.

15 15 atrastas 18. gs. jūras militāro nocietinājumu paliekas, kuras plašāk tika pētītas gadu beigās Mäss V. Russian or Swedish Marine Fortifications on the bottom of the bay of Tallinn. In: Marine archaeology of the Baltic Sea area. Newsletter, 2000., vol. 1, p

16 16 2. UNESCO Konvencija par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību: galveno nostādņu raksturojums gada 2. novembrī UNESCO pieņemtā 35 pantus (un 36 pielikuma noteikumus) garā Konvencija, kas stājās spēkā astoņus gadus pēc tās pieņemšanas gada 2. janvārī, ir pirmais un vienīgais starptautiskais līgums, kas nosaka kopējus šāda veida mantojuma aizsardzības standartus, lai nodrošinātu zemūdens kultūras mantojuma izlaupīšanu un iznīcināšanu. Konvencijas noteiktie principi nav pretrunā ar citām UNESCO konvencijām vai nacionālajai likumdošanai, tomēr īpašu uzmanību šī konvencija pievērš tieši zemūdens mantojuma problemātikai. 43 UNESCO Konvencijas pieņemšanu veicināja jaunie izaicinājumi, ar kuriem 20. gadsimta pēdējā ceturksnī saskarās zemūdens mantojuma pētniecība un pārvaldība. Jau kopš 20. gadsimta vidū tika izgudrots akvalangs, zemūdens pasaule sāka piesaistīt gan lielāku uzmanību, gan to apgūt tiecās arvien vairāk pētnieku un dēkaiņu gados visa pasaule ar sajūsmu sekoja līdzi tādiem apjomīgiem un ārkārtīgi dārgiem zemūdens mantojuma pētnieciskajiem projektiem, kā zviedru 17. gs. flotes flagmaņa Vasa vai britu 16. gs. karakuģa Mary Rose izcelšanai no jūras ūdeņiem un pārvēršanai par apskates un pētniecības objektiem pēc detalizētas konservācijas un restaurācijas. Šie objekti deva nenovērtējamu pienesumu zinātniskajai pētniecībai, sabiedrības izglītošanai un tūrisma attīstībai, taču vienlaikus tie bija ļoti ilglaicīgi projekti ar milzīgām, simtos miljonos mērojamām izmaksām (jāatzīst, ka diez vai mūsdienās kāda Eiropas valsts uzņemtos atkārtot līdzīga mēroga projektu). Turklāt ar laiku priekšroka tika dota nevis zemūdens vērtību izcelšanai no ūdens, tādējādi nodrošinot to saglabāšanu, bet gan to saglabāšanai uz vietas un pašas arheoloģiskās vietas aizsardzībai. Starp pērnā gadsimta nogalē notikušajiem pārmaiņu faktoriem minama gan tehnoloģiju straujā attīstība, ieskaitot arī dziļūdens apstākļiem piemērotās tehnoloģijas, un tās arvien lielāka sasaiste ar privātajām struktūrām, gan informācijas apjoma par zemūdens kultūras mantojuma vietām un objektiem pieaugums, pateicoties regulāriem jaunu nogrimušu kuģu un citu zemūdens vērtību jaunatklājumiem un arvien plašākiem pētījumiem pasaules okeānā un jūrās, gan kultūras pieminekļu arvien 43 Risvas M. The Duty to Cooperate and the Protection of Underwater Cultural Heritage. In: Cambridge Journal of International and Comparative Law, 2013, vol. 3, p. 562; Sokal M. P. International law for the heritage protection of the underwater cultural heritage: can our past be salvaged? [2005.] Pieejams: (skatīts: )

17 17 pieaugošais apdraudējums no bagātību meklētāju puses. 44 Saskaņā ar UNESCO oficiālo informāciju, pasaules okeānā atrodas vairāk kā 3 miljoni nogrimušu kuģu, kas vēl pat nav atklāti. Savukārt zināmajiem nogrimušajiem kuģiem bija radīti neaptverami postījumi, lielākajai daļai vraku nonākot bagātību meklētāju uzmanības un darbības lokā (piemēram, gados tikai 5% no visiem pie Francijas krastiem nogrimušajiem kuģiem esot palikuši neskarti, bet Turcijas ūdeņos uz gadu sākumu izlaupīti esot visi kuģu vraki). 45 Tādējādi Konvencijas pieņemšana tika uztverta par iespēju izveidot tiesisku kontroles mehānismu, novēršot starptautiskajos ūdeņos nekontrolējamu mantu meklētāju darbību un zemūdens kultūrvēsturisko vērtību izlaupīšanu. 46 Vairākās valstīs jau iepriekšējās desmitgadēs bija pieņemti normatīvie akti, kas pievērsās zemūdens kultūras mantojuma aizsardzībai un izpētei. Par nozīmīgu soli zemūdens kultūras mantojuma (ar to gan saprotot vēsturiskos kuģu vrakus) stipras nacionālas regulācijas izveidē uzskatāms Apvienotajā Karalistē gadā pieņemtais Akts par vraku aizsardzību, kas reizēm tiek dēvēts pat par revolucionāru pavērsienu un kas ļāva britiem iegūt izcilu pieredzi vraku apzināšanā un pētniecībā. 47 UNESCO Konvencija gan nebija pirmais mēģinājums veidot starptautisku ietvaru zemūdens mantojuma aizsardzībai jau gadā tika izstrādāta Eiropas konvencija zemūdens kultūras mantojuma aizsardzībai, taču Grieķijas un Turcijas nesaskaņas par Egejas jūras teritorijām un atšķirīgie viedokļi par šādas konvencijas juridisko mērogu radīja nepārvaramus šķēršļus tās pieņemšanai Eiropas padomes Ministru padomē. Arī gadu sākumā izskanēja viedokļi par nepieciešamību pēc starptautiskām normām zemūdens kultūras mantojuma aizsardzībai, taču līdz to realizācijai bija jāgaida dažas desmitgades. 48 UNESCO Konvencija tika sagatavota laikā no gada, izstrādājot četrus likumprojektus, kas lielā mērā balstījās uz jau gadā UNESCO iesniegtajiem priekšlikumiem no kādas Londonas privātas juristu organizācijas (International Law 44 Kingsley S. Underwater Cultural Heritage & UNESCO in New Orleans: An Introduction. [2010.] In: Odyssey Papers, vol. 13. Pieejams: shipwreck.net/pdf/omepapers13-unesco.pdf (skatīts ]; Maarleveld T. J Underwater cultural heritage and international efforts to protect it, notably through UNESCO. In: R. Bleile and J. Krüger, eds. Princess Hedvig Sofia and the Great Northern War. Dresden, P ; Varmer O., Gray J., Alberg D. United States: Responses to the 2001 UNESCO Convention on the Protection of the Underwater Cultural Heritage. In: Journal of Maritime Archaeology, 2010, vol. 5: (skatīts ) 46 Dromgoole S. Editor s introduction. In: Dromgoole S., ed. The Protection of the Underwater Cultural Heritage. National Perspectives in Light of the UNESCO Convention nd ed. Leiden, Boston, P. XXVII. 47 Rau M. The UNESCO Convention on Underwater Cultural Heritage and the International Law of the Sea. In: J A. Frowein and R. Wolfrum, eds. Max Planck Yearbook of United Nations Law, vol. 6., 2002, P Risvas M. The Duty to Cooperate and the Protection of Underwater Cultural Heritage. In: Cambridge Journal of International and Comparative Law, 2013, vol. 3, p. 563.

18 18 Association, ILA). Konencijas pieņemšana arī nebija gluda lēmums par Konvencijas pieņemšanu tika panākts ar dalībvalstu balsu vairākumu, un vairākas nozīmīgas jūras lielvalstis balsojumā pauda noraidošu nostāju vai atturējās (87 valstis balsoja par pieņemšanu, četras bija pret (Norvēģija, Krievija, Turcija un Venecuēla) un 15 valstis atturējās (Brazīlija, Čehija, Kolumbija, Francija, Vācija, Grieķija, Islande, Izraēla, Gvineja- Bisava, Nīderlande, Paragvaja, Zviedrija, Šveice, Apvienotā Karaliste un Urugvaja)). 49 Šāda lēmuma pieņemšana uzskatāmi demonstrēja neviennozīmīgo pasaules valstu attieksmi pret Konvenciju, it īpaši, ja šo balsojumu salīdzina ar citu starptautisko kultūras mantojuma problemātikai veltīto līgumu pieņemšanu, kas bieži notikusi vienprātīgi. UNESCO Konvencija, kurā saskatāmas daudzas līdzības ar Eiropas konvenciju arheoloģiskā mantojuma aizsardzībai (jeb Valetas konvenciju), pirmo reizi sniedza starptautiski pieņemtu vispārīgu, taču vienlaikus arī visaptverošu zemūdens kultūras mantojuma definīciju un izpratni. Tiesa, bieži atzīmēts Konvencijā sniegtās definīcijas un izpratnes nekonkrētais raksturs, tādējādi arī kavējot tās pieņemšanu. 50 Konvencija zemūdens kultūras mantojumu izprot kā kultūras mantojuma sastāvdaļu, kura aizsardzība un saglabāšana ir gan starptautiskās sabiedrības, gan nacionālo valstu interesēs un vienlaikus ir arī to pienākums. Saskaņā ar konvenciju, zemūdens kultūras mantojums ir visas cilvēces eksistences un darbību liecības, kurām piemīt kultūras, vēsturisks vai arheoloģisks raksturs un kuras periodiski vai pastāvīgi, daļēji vai pilnībā vismaz 100 gadus atrodas zem ūdens, piemēram: 1) vietas (angļu valodā sites), konstrukcijas, ēkas, artefakti un cilvēku atliekas, arheoloģiskā un dabiskā kontekstā; 2) kuģi, gaisa kuģi vai citi pārvietošanās līdzekļi vai to daļas, kā arī to kravas vai citas sastāvdaļas, arheoloģiskā un dabiskā kontekstā; 3) aizvēsturiskas nozīmes objekti. Konvencijas definīciju daļā arī norādīts, ka caurules un kabeļi, kas izvietoti jūras dibenā, nav uzskatāmi par zemūdens kultūras mantojumu. Arī citi objekti, kas izvietoti jūras 49 Sokal M. P. International law for the heritage protection of the underwater cultural heritage: can our past be salvaged? [2005.] Pieejams: (skatīts: ) 50 Khakzad S. The Necessity of a Common Language for Coastal and Underwater Cultural Heritage. In: Journal of Anthropology and Archaeology, 2014, vol. 2: 1, p

19 19 dibenā un tiek saimnieciski izmantoti, nav uzskatāmi par zemūdens kultūras mantojumu. 51 Tādējādi Konvencijas detalizētā zemūdens kultūras mantojuma definīcija ir pirmā starptautiskajā praksē (īpaši salīdzinot ar ANO Jūras konvenciju, kurā zemūdens kultūras mantojums pieminēts vien 149. un 303. pantā), kas aplūko šo kultūras mantojuma daļu tik izsmeļoši. Šo Konvenciju jebkura UNESCO dalībvalsts var ratificēt, apstiprināt, pieņemt vai tai pievienoties (zemūdens kultūras mantojuma aizsardzības konvencijai, tāpat kā citām starptautiskām konvencijām un līgumiem, ir vairāki pieņemšanas instrumenti 52 ), pieņemot un ratificējot konvenciju valsts līmenī, piekrītot konvencijas principiem un to ievērošanai valsts un starptautiskā līmenī. Iesaistītajām valstīm nav jāmaksā nekāda dalības maksa, turklāt dalībvalstīm ir tiesības papildināt konvencijas nosacījumus atbilstoši savu valstu likumdošanas principiem vai nacionālajai specifikai. Ir iespējams izdalīt vairākus pamatprincipus, kas tiek uzsvērti UNESCO Konvencijā par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību 53 : 1) Konvencijas prioritāte ir zemūdens kultūras mantojuma saglabāšana. Konvencijas dalībvalstīm būtu jāizmanto visi tām pieejamie līdzekļi un veidi, lai nodrošinātu zemūdens mantojuma saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Lai gan konvencija aicina veikt zinātniskos pētījumus un nodrošināt kontrolētu publisku pieeju zemūdens kultūras mantojumam un informācijai par to, tas tomēr nenozīmē, ka konvencija paredz to, ka dalībvalstīm obligātā kārtā būtu jāveic arheoloģiskie pētījumi zem ūdens izvietotajās vietās vai objektos. Visi aizsardzības, pētniecības un saglabāšanas pasākumi ir veicami saskaņā ar dalībvalstu iespējām un resursiem. Tomēr jāatzīst, ka Konvencija kopumā vērsta uz sabiedrības izglītošanu, akcentējot nepieciešamību sabiedrībai dot iespējas piekļūt mantojumam un sekmēt sabiedrībā šī kultūras mantojuma vērtības apzināšanos, tādējādi paplašinot akadēmisko un kultūras vērtību apvāršņus. 2) Kultūras mantojuma saglabāšana oriģinālajā atrašanās vietā (in situ) būtu jāapsver kā pirmā (un svarīgākā) iespēja, pirms jebkādu citu pasākumu veikšanas, kas tiktu vērsti 51 UNESCO Convention on the Protection of the Underwater Cultural Heritage. Offical text. Pieejams: [skatīts ] 52 Sīkāk skat. Latvijas Republikas Ārlietu ministrija. Starptautisko tiesību instrumenti. Pieejams: [skatīts ] 53 Skat. arī: Rey de Silva A. The 2001 UNESCO Convention on the Protection of the Underwater Cultural Heritage. In: S. Tripati, ed. Shipwrecks around the world. Revelations of the Past. New Delhi, P

20 20 tieši uz zemūdens kultūras mantojuma pārveidošanu, pārvietošanu vai savādāku ietekmēšanu. Ja saglabāšana in situ ir neiespējama un pieminekļa saglabāšana paredz tā pārvietošanu, visi pasākumi ir jāveic saskaņā ar zinātniskās izpētes pamatprincipiem, nodrošinot atbilstošu objekta uzglabāšanu un vēlāku izmantošanu zinātniskos un informatīvos nolūkos. 3) Kā viens no svarīgākajiem noteikumiem, ko izvirza konvencija, ir zemūdens kultūras mantojuma neizmantošana komerciālos nolūkos, respektīvi kultūras mantojums nedrīkst tikt izmantots tirgošanās un saimnieciskas darbības nolūkos. Zemūdens kultūras mantojums pirmām kārtām ir kultūras mantojums, nevis bagātības un dārgumi, arī kuģa vraks nav tikai tā krava, tas ir arī pats kuģis, tā korpuss, tā pasažieri un to dzīves. Tāpat kā senlietas, kas atrastas zemē, arī zemūdens objekti kļūst mazāk vērtīgi un informatīvi, kad tiek izņemti no to sākotnējā konteksta un tirgoti kā seni objekti. Tāpēc UNESCO Konvencija stigri iestājas pret jebkādu zemūdens kultūras mantojuma izlaupīšanu, tirgošanu un izmantošanu komerciālos nolūkos. Šis nosacījums, protams, neattiecas uz komerciāliem pasākumiem, kas ir saskaņoti ar valsts likumiem, piemēram, tūrisms, zemūdens vai piekrastes muzeja izveidošana vai zinātniska rakstura starpvalstu sadarbība pētniecības nolūkos. 4) Tā kā zemūdens kultūras mantojuma aizsardzība ir salīdzinoši jauna joma, lai gan ļoti strauji attīstās ar to saistītās apzināšanas un izpētes tehnoloģijas un tehnika, UNESCO konvencija iesaka dalībvalstīm veicināt starpvalstu zinātnisku sadarbību zemūdens kultūras mantojuma jomā. Šos jautājumus praktiskā ievirzē aplūko arī zemūdens kultūras mantojuma pētniecības vadlīnijas, ka 36 pantu formā iekļautas Konvencijā kā pielikums Noteikumi par darbībām, kas vērstas uz zemūdens kultūras mantojumu. Reģionālā un starptautiskā sadarbība ir viena no Konvencijas prioritātēm, kuras attīstīšanas nepieciešamība bija arī viens no Konvencijas pieņemšanas nozīmīgākajiem faktoriem. Tā kā dalībvalstu pieredze, resursi un iespējas zemūdens kultūras mantojuma saglabāšanas un pētniecības jomā ir atšķirīgas, dalībvalstīm būtu jāveicina informācijas, tehnoloģiju un pētniecības metožu savstarpēja apmaiņa, tādējādi regulāri pilnveidojot zemūdens kultūras mantojuma aizsardzības potenciālu. Sadarbības nosacījumi un formas zemūdens kultūras mantojuma aizsardzības un izpētes jomā gan nav viennozīmīgi un pilnvērtīgi izklāstīti, jo, kā norāda pētnieki, tad konvencijas 9. un 10. panti ir (un bija arī

21 21 konvencijas izstrādes laikā) vieni no strīdīgākajiem un pretrunīgākos viedokļus raisošiem. 54 5) Zemūdens kultūras mantojuma aizsardzības un pārvaldības labas prakses sasniegšanai nepieciešams stiprināt dalībvalstu kapacitāti šajā jomā, respektīvi, nodrošināt atbilstošas apmācības programmas zemūdens arheoloģijā un izveidot kompetentas iestādes zemūdens mantojuma pārvaldībai. Tādejādi tiek akcentēta zemūdens kultūras mantojuma specifika un atšķirības no ar sauszemi saistītā kultūras mantojuma, kura uzskaitei, aizsardzībai, saglabāšanai, pārvaldībai, izpētei un izglītošanai tiek izmantotas atšķirīgas metodes (bet vadoties pēc līdzīgiem pamatprincipiem, kā jau noradīts arī iepriekš). Konvencijā noteiktā starpvalstu sadarbība palīdz atrisināt arī dažādus piederības un atbildības jautājumus (svarīgi gan atzīmēt, ka konvencija neregulē un nenorāda darbības īpašumtiesību jautājumos), nosakot pamatprincipus par kultūras mantojuma aizsardzību atklātajā jūrā jeb starptautiskajos ūdeņos, kurā nedarbojas valstu nacionālā likumdošana. 55 Dažādi starptautisko tiesību instrumenti, kā arī valstu iekšējie tiesību akti nosaka tiesības un pienākumus attiecībā uz valstu teritoriālajām jūrām un starptautiskajiem ūdeņiem, piemēram, Latvijā ratificētā Apvienoto Nāciju organizācijas Jūras tiesību konvencija nosaka, ka 1. Piekrastes valsts suverenitāte izplatās aiz sauszemes teritorijas un iekšējo ūdeņu robežas, bet arhipelāga valstu gadījumā tās arhipelāga ūdeņiem, pieguļošajā jūras joslā, kuru sauc par teritoriālo jūru. 2. Šī suverenitāte aptver gaisa telpu virs teritoriālās jūras, kā arī tās dibenu un dzīles. 3. Suverenitāte pār teritoriālo jūru tiek realizēta saskaņā ar šo konvenciju un citām starptautisko tiesību normām. 56 Katrai valstij ir tiesības noteikt savas teritoriālās jūras platumu līdz robežai, kas nepārsniedz divpadsmit jūras jūdzes, to mērot no bāzes līnijām, ko nosaka saskaņā ar šo konvenciju Risvas M. The Duty to Cooperate and the Protection of Underwater Cultural Heritage. In: Cambridge Journal of International and Comparative Law, 2013, vol. 3, p Rau M. The UNESCO Convention on Underwater Cultural Heritage and the International Law of the Sea. In: J A. Frowein and R. Wolfrum, eds. Max Planck Yearbook of United Nations Law, vol. 6, 2002, Apvienoto Nāciju Organizācijas Jūras tiesību konvencija. 1. nodaļa, 2. pants. Konvencija stājusies spēkā Pieejams: [skatīts ] 57 Apvienoto Nāciju Organizācijas Jūras tiesību konvencija. 2. nodaļa, 3. pants. Konvencija stājusies spēkā Pieejams: [skatīts ]

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts:

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts: VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: +371 64123834, E-pasts: vidzeme@mantojums.lv, www.mantojums.lv 27.02.2014. Nr.14.4-07/78

Sīkāk

L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sa

L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sa L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sapulce Grobiņa, 26.08.2016. Inga Brieze Rīgas plānošanas

Sīkāk

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc Teritorijas izmantošana un apbūves noteikumi 1 Teritorijas izmantošana (zonējums), apbūves noteikumi Ķīpsalas teritorijas izmantošanas (zonējuma) pamatā likti iepriekš minētie nozīmīgie faktori, lai veicinātu

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 NACIONĀLAIS KULINĀRAIS CEĻŠ apsekojumi, secinājumi, turpmākie plāni Lauku tūrisma pārskata seminārs, 11.09.2014., Bīriņu pils APTAUJA: VAI TŪRISTIEM PATĪK NACIONĀLIE ĒDIENI? VAI CITĀS VALSTĪS CENŠATIES

Sīkāk

10.klasei

10.klasei Par mācību priekšmetu vēsturi... Latvijas un pasaules vēstures skolotājs, Dr.paed. Pāvels JURS www.pavelsjurs.lv Vēsture ir zinātne, kas pēta cilvēku sabiedrības attīstību un šīs attīstības posmus no tālas

Sīkāk

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference Klimats skolēnu zinātniski pētnieciskajos darbos: idejas un risinājumi, meklējumi un atradumi Mg. geogr. Andris Ģērmanis, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija Klimats no A līdz Z, Latvijas Universitāte, 26.02.2016.

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Seminārs Droša kuģošana CSDD 2017 CSDD loma kuģošanas drošības jomā Kuģu vadītāju apliecību izsniegšana. CSDD izsniedz divu veidu atpūtas kuģu vadītāju apliecības: atpūtas kuģu vadītāju apliecības; starptautiskās

Sīkāk

Sapropelis Latvijā

Sapropelis Latvijā Ogre, 10.decembris 2015. gads Andrejs Maršāns biedrība LPZAB tel. 29853674; amarshans@gmail.com Pētījuma mērķis Veikt Lobes ezera priekšizpēti, lai noskaidrotu ezera potenciālos, iespējamos attīstības

Sīkāk

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka

Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka Latvijas tautsaimniecība: attīstības tendences un riski Kārlis Vilerts, Latvijas Banka 28.3.219. Ekonomiskās izaugsmes tempi pasaulē kļūst lēnāki 8 7 6 5 4 3 2 1-1 Reālā IKP pārmaiņu tempi (%) -2 213 214

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Velotūrisma produkta attīstība Tūrisma attīstības valsts aģentūra Inese Šīrava Tūrisma attīstības valsts aģentūras Produktu attīstības vecākā eksperte 2013.gada 18.oktobrī Saulkrastos Kas ir mūsu tūristi?

Sīkāk

GAISA TEMPERATŪRAS ĢEOGRĀFISKAIS SADALĪJUMS LATVIJĀ PIE ATŠĶIRĪGIEM GAISA MASU TIPIEM

GAISA TEMPERATŪRAS ĢEOGRĀFISKAIS SADALĪJUMS LATVIJĀ PIE ATŠĶIRĪGIEM GAISA MASU TIPIEM Klimata pārmaiņu raksturs Latvijas klimata mainība A.Briede, M.Kļaviņš, LU ĢZZF Globālās klimata izmaiņas- novērojumi un paredzējumi ES mājas Sarunu istaba, 2012.gada 16.maijā Gaisa temperatūras raksturs

Sīkāk

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats

Microsoft Word - Lidosta_Neauditetais_2018.g.9 mÄfin.parskats Neauditētais saīsinātais starpperiodu finanšu pārskats par 2018.gada 1.janvāri 30.septembri (pārskatā iekļauti operatīvie dati) SATURS Informācija par Sabiedrību 3 Vadības ziņojums 4 Paziņojums par valdes

Sīkāk

Septītā Pamatprogramma

Septītā Pamatprogramma Eiropas pētniecība darbībā SEPTĪTĀ PAMATPROGRAMMA Lai Eiropas pētniecība kļūtu par vadošo Jaunu standartu izveide Eiropas pētniecībā Septītā pamatprogramma pētniecībai un tehnoloģiju attīstībai ir Eiropas

Sīkāk

PILSONISKUMA UN RĪCĪBSPĒJAS VEIDOŠANĀS IZGLĪTĪBAS PROCESĀ

PILSONISKUMA UN RĪCĪBSPĒJAS VEIDOŠANĀS IZGLĪTĪBAS PROCESĀ PILSONISKĀS KOMPETENCES VEIDOŠANĀS PAMATIZGLĪTĪBĀ Rīga, 29.10.2013. Letonikas V kongress Pētījumi par nacionālo identitāti: paveiktais un darāmais Ireta Čekse Andrejs Geske Andris Grīnfelds Pedagoģijas

Sīkāk

ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis , tālrunis/ fakss 6

ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis , tālrunis/ fakss 6 ALSUNGAS NOVADA DOME ALSUNGAS VIDUSSKOLA Reģ. Nr. 4113901196 Skolas ielā 11, Alsungā, Alsungas novadā, LV- 3306, tālrunis 633 51347, tālrunis/ fakss 633 51127, elektroniskais pasts: vidusskola@alsunga.lv

Sīkāk

Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr Raiņa bulvāris , LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis , Fakss , E-pasts: l

Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr Raiņa bulvāris , LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis , Fakss , E-pasts: l Latvijas Universitātes Studentu padome Reģ. Nr.40008009084 Raiņa bulvāris 19-144, LV-1586, Rīga, Latvija Tālrunis 67034317, Fakss 67034316, E-pasts: lusp@lusp.lv APSTIPRINĀTS 22.02.2010. Latvijas Universitātes

Sīkāk

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009

Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Alkohola lietošanas ietekme uz latviešu dabisko pieaugumu Biedrība «Latvietis» Rīga 2009 Satura rādītājs Anotācija...3 Projekta mērķi...3 1. Statistikas dati...3 2. Informācijas analize...7 2.1. Alkohola

Sīkāk

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss

KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr , tālr./fakss KULDĪGAS NOVADA DOME VĀRMES PAMATSKOLA Izgl.iest.reģ.Nr.4112901178 Vārmē, Vārmes pagastā, Kuldīgas novadā, LV-3333, tālr. 63324284, tālr./fakss 63324169 e-pasts: varmesk@kuldiga.lv APSTIPRINĀTS Ar Kuldīgas

Sīkāk

ZINĀTNISKIE RAKSTI 5 Valdis Bērziņš, Normunds Grasis, Andrejs Vasks, Egita Ziediņa JAUNI 14 C DATĒJUMI ARHEOLOĢISKIEM PIEMINEKĻIEM RIETUMLATVIJĀ Pēdēj

ZINĀTNISKIE RAKSTI 5 Valdis Bērziņš, Normunds Grasis, Andrejs Vasks, Egita Ziediņa JAUNI 14 C DATĒJUMI ARHEOLOĢISKIEM PIEMINEKĻIEM RIETUMLATVIJĀ Pēdēj ZINĀTNISKIE RAKSTI 5 Valdis Bērziņš, Normunds Grasis, Andrejs Vasks, Egita Ziediņa JAUNI 14 C DATĒJUMI ARHEOLOĢISKIEM PIEMINEKĻIEM RIETUMLATVIJĀ Pēdējos gados notikuši lielāka vai mazāka apjoma pētījumi

Sīkāk

SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV , Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: , e-pasts: pasvald

SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV , Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: , e-pasts: pasvald SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV 90000048152, Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: 67970844, e-pasts: pasvaldiba@sigulda.lv www.sigulda.lv Siguldā NOLIKUMS Nr.7/2016

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikum

LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikum LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo

Sīkāk

Microsoft Word - kn17p1.doc

Microsoft Word - kn17p1.doc Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegtajā redakcijā 1.pielikums Ministru kabineta 2009.gada 6.janvāra noteikumiem Nr.17 Eiropas Sociālā fonda projekta iesnieguma veidlapa Projekta nosaukums: Darbības

Sīkāk

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA NAUDAS PASAULE APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Latvijas Banka, 2019 1. darba lapa pamatskolai Atbildi

Sīkāk

KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV Reģ. Nr

KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV Reģ. Nr KANDAVAS NOVADA DOME KANDAVAS NOVADA IZGLĪTĪBAS PĀRVALDE ZEMĪTES PAMATSKOLA Pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Kandavas novads, LV - 3135 Reģ. Nr. 90009930116, Tālrunis 63155356, fakss 631 55356, e-pasts:

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VAS Starptautiskās lidostas Rīga vidēja termiņa darbības stratēģija 2017.-2023. gadam un ilgtermiņa stratēģija 2017.-2036. gadam Apstiprināts 2018.gada 14.decembra VAS Starptautiskā lidosta Rīga padomes

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts SIGULDAS NOVADA PAŠVALDĪBAS DOME Reģistrācijas Nr.LV 90000048152, Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 tālrunis: 67970844, e-pasts: pasvaldiba@sigulda.lv www.sigulda.lv Siguldā NOLIKUMS Nr.6/2017

Sīkāk

Parex index - uzņēmēju aptaujas atskaite

Parex index - uzņēmēju aptaujas atskaite PAREX INDEX LATVIJAS UZŅĒMĒJU APTAUJAS ATSKAITE 2008. gada jūnijs Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs market and public opinion research centre SATURA

Sīkāk

GEN

GEN Eiropas Savienības Padome Briselē, 2015. gada 28. aprīlīx` (OR. en) 7119/15 Starpiestāžu lieta: 2015/0044 (NLE) VISA 93 COASI 27 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: Nolīgums starp Eiropas Savienību

Sīkāk

Konsolidēts uz SMILTENES NOVADA DOME Reģ. Nr , Dārza ielā 3, Smiltenē, Smiltenes novadā, LV-4729 tālr.: , fakss: 64707

Konsolidēts uz SMILTENES NOVADA DOME Reģ. Nr , Dārza ielā 3, Smiltenē, Smiltenes novadā, LV-4729 tālr.: , fakss: 64707 SMILTENES NOVADA DOME Reģ. Nr. 90009067337, Dārza ielā 3, Smiltenē, Smiltenes novadā, LV-4729 tālr.: 64774844, fakss: 64707583, e-pasts: dome@smiltene.lv 2011.gada 31.martā Smiltenē Apstiprināts Smiltenes

Sīkāk

Latvijas ekonomikas akmeņainais ceļš pēc neatkarības atgūšanas

Latvijas ekonomikas akmeņainais ceļš pēc neatkarības atgūšanas LATVIJAS EKONOMIKAS AKMEŅAINAIS CEĻŠ PĒC NEATKARĪBAS ATGŪŠANAS ARTŪRS KODOLIŅŠ, DR. OEC. PSRS Valsts budžeta rādītāji (1985.-1987.gads) 1985 1986 1987 Ieņēmumi (miljardos rbļ.) 567,7 366,0 360,1 Izdevumi

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis , fakss NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, gada 18.jan

LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis , fakss NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, gada 18.jan LATVIJAS REPUBLIKA LIEPĀJAS PILSĒTAS DOME Rožu ielā 6, Liepājā, LV-3401, tālrunis 63404750, fakss 63423391 NOLIKUMS LIEPĀJĀ Liepāja, 2018. gada 18.janvārī Nr.2 Liepājas 8.vidusskolas nolikums Izdots saskaņā

Sīkāk

LV C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS P

LV C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS P C 326/266 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 26.10.2012. 7. PROTOKOLS PAR PRIVILĒĢIJĀM UN IMUNITĀTI EIROPAS SAVIENĪBĀ AUGSTĀS LĪGUMSLĒDZĒJAS PUSES, ŅEMOT VĒRĀ to, ka saskaņā ar Līguma par Eiropas

Sīkāk

Baltijas jūras ziemeļu ēdamgliemene – viens no risinājumiem ūdens kvalitātes uzlabošanā

Baltijas jūras ziemeļu ēdamgliemene – viens no risinājumiem ūdens kvalitātes uzlabošanā SOCIĀLI EKONOMISKIE FAKTORI GLIEMEŅU AUDZĒŠANAI POTENCIĀLIE IEGUVUMI, IZMANTOJOT GLIEMEŅU BARĪBU Kurzemes plānošanas reģions Baltic Blue Growth 1 Miljoni EUR Zivsaimniecība Latvijā Pēdējo 3 gadu laikā

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu EIROPAS KOMISIJA Briselē, 23.9.2016. COM(2016) 618 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS Ziņojums, lai atvieglotu Eiropas Savienībai noteiktā daudzuma aprēķināšanu, un ziņojums, lai atvieglotu Savienībai, tās dalībvalstīm

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation DAUGAVPILS UNIVERSITĀTES STUDIJU PROGRAMMAS SKOLOTĀJA KVALIFIKĀCIJAS IEGŪŠANAI Prof. Arvīds Barševskis LR Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas un Izglītības un zinātnes ministrijas praktiskā konference

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013

LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013 LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013 Ievads Saskaņā ar Nacionālās drošības koncepciju viens no aktuālākajiem nacionālās

Sīkāk

111 Elīna Guščika ELVĪRA ŠNORE UN LATVIJAS AGRĀ DZELZS LAIKMETA PĒTNIECĪBA* IEVADS Elvīra Šnore (dzim. Vilciņa, ) ir atstājusi nozīmīgu manto

111 Elīna Guščika ELVĪRA ŠNORE UN LATVIJAS AGRĀ DZELZS LAIKMETA PĒTNIECĪBA* IEVADS Elvīra Šnore (dzim. Vilciņa, ) ir atstājusi nozīmīgu manto 111 ELVĪRA ŠNORE UN LATVIJAS AGRĀ DZELZS LAIKMETA PĒTNIECĪBA* IEVADS Elvīra Šnore (dzim. Vilciņa, 1905 1996) ir atstājusi nozīmīgu mantojumu Latvijas arheoloģijas zinātnē, tajā skaitā Latvijas agrā dzelzs

Sīkāk

_ZINO_240413_00

_ZINO_240413_00 KULDĪGAS NOVADA PAŠVALDĪBAS AĢENTŪRAS KULDĪGAS ATTĪSTĪBAS AĢENTŪRA 2012. GADA DARBĪBAS PUBLISKAIS PĀRSKATS Saturs 1. Aģentūras izveidošanas mērķis 3 2. Aģentūras uzdevumi un funkcijas 3 3. Aģentūras svarīgākie

Sīkāk

Konkursa nolikums

Konkursa nolikums APSTIPRINU Latvijas Republikas tiesībsargs J.Jansons Rīgā, 2017. gada 7. septembrī Konkursa Gada balva personu ar invaliditāti atbalstam 2017 NOLIKUMS PAMATOJUMS Latvijas Republikas tiesībsargs (turpmāk

Sīkāk

Absolventi

Absolventi Latvijas lauku telpas attīstība vēsturiskā skatījumā Gatis Krūmiņš, dr.hist. 2014.gada 9.decembris Latvijas lauku telpas unikalitāte tās vēsturiskajā kontekstā Lauku telpas pārvaldības īpatnības Pēdējos

Sīkāk

Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk?

Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk? Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk? 08.06.2016. Kā notiek aprobācijas pētījums? Pētījumos balstītu piemēru radīšana (research based design) Piemēru un modeļu izstrāde Teorētiskais pamatojums un modelis

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta u

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta u EIROPAS KOMISIJA Briselē, 12.2.2013 COM(2013) 69 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenota Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 450/2003 par darbaspēka izmaksu

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PILSĒTAS TRANSPORTA INFRASTRUKTŪRAS ATTĪSTĪBA Satiksmes departamenta direktora p.i. Emīls Jakrins Maģistrālo ielu shēma un trūkstošie posmi Salu tilta kompleksa rekonstrukcija 1.kārta Salu tilta kompleksa

Sīkāk

European Commission

European Commission EIROPAS KOMISIJA PAZIŅOJUMS PRESEI Briselē, 2013. gada 3. maijā 2013. gada pavasara prognoze ES ekonomika lēnām atlabst no ieilgušas lejupslīdes Pēc ekonomikas lejupslīdes, kas bija raksturīga 2012. gadam,

Sīkāk

Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63

Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63 Aizputes novada dome Cīravas pagasta pārvalde DZĒRVES PAMATSKOLA Reģ.Nr.4112901027 Dzērves skola, Cīravas pagasts, Aizputes novads, LV- 3453, tālr. 63448697, e- pasts:dzervespamatskola@inbox.lv APSTIPRINU:

Sīkāk

P R O J E K T S v

P R O J E K T S    v APSTIPRINĀTS ar Ādažu novada domes 23.08.2016. sēdes lēmumu (protokols Nr.13 4) 2016.gada 23.augustā NOLIKUMS Ādažu novadā Nr.14 Ādažu vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 15.panta

Sīkāk

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4 Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits 29.10.2017-05.11.2017 no 459 ir 05.11.2017-12.11.2017 no 459 ir 12.11.2017-19.11.2017 no 459 ir 19.11.2017-26.11.2017

Sīkāk

Vispārējās izglītības iestādes paraugnolikums

Vispārējās izglītības iestādes paraugnolikums MADONAS NOVADA PAŠVALDĪBA LAZDONAS PAMATSKOLA Reģ.Nr. 4412900119, Jurģkalni, Lazdonas pagasts, Madonas novads, LV 4824 tel: 64807460, fakss 64826555, e-pasts: lazdonasskola@gmail.com APSTIPRINĀTS ar 18.10.2016.

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Jelgavas Zinātniskā bibliotēka reģiona galvenā bibliotēka Pārskats par darbu 2015.gadā 2 2015. gada galvenās atziņas un secinājumi Arvien populārāks pakalpojums - grāmatu un citu iespieddarbu rezervēšana

Sīkāk

Microsoft Word - JAL_6.kl.GRAMATA.doc

Microsoft Word - JAL_6.kl.GRAMATA.doc LATVIJAS VALSTS TERITORIJA Latvija ir valsts, kas atrodas Eiropas ziemeļaustrumos. Mūsu valsts ir viena no 3 Baltijas valstīm, tai ir 490 km gara jūras robeža gar Baltijas jūru un Rīgas jūras līci. Jūra

Sīkāk

I Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini

I  Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centra nolikumā lietotie termini AIZKRAUKLES NOVADA PAŠVALDĪBA AIZKRAUKLES INTEREŠU IZGLĪTĪBAS CENTRS Spīdolas iela 11, Aizkraukle, Aizkraukles nov., LV-5101 Aizkrauklē Nolikums Nr.2017/9 APSTIPRINĀTS ar Aizkraukles novada domes 2017.gada

Sīkāk

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation No farmaceitiskajām vielām tīri ūdeņi - CWPharma seminārs ieinteresētajām pusēm 22.marts, 2019, Peldu iela 25, Rīga Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, 101.telpa Ieva Putna-Nīmane,

Sīkāk

EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1

EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1 EIROPAS SAVIENĪBA EIROPAS PARLAMENTS PADOME 2011/0901 B (COD) PE-CONS 62/15 Briselē, 2015. gada 18. novembrī (OR. en) JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1434 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: EIROPAS

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lauksaimniecības sektoru ekonomiskā analīze Latvijā SIA «Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs» Ekonomikas nodaļa 2016 Atsevišķu produktu vērtības dinamika 2010.-2015.gados (bāzes cenās, milj.

Sīkāk

Gada parskats

Gada parskats reģistrācijas numurs Biedrību un nodibinājumu reģistrā 40008250497 2016. GADA PĀRSKATS Saturs Lpp. Vispārīga informācija par biedrību VĀCU KALNU ĪPAŠNIEKI 3 Bilance 4 Ieņēmumu un izdevumu pārskati 5 Ziedojumu

Sīkāk

Instrukcija par semināru Seminārs ir e-studiju aktivitāšu modulis, kas ir līdzīgs uzdevuma modulim, kurā studenti var iesniegt savus darbus. Tikai sem

Instrukcija par semināru Seminārs ir e-studiju aktivitāšu modulis, kas ir līdzīgs uzdevuma modulim, kurā studenti var iesniegt savus darbus. Tikai sem Instrukcija par semināru Seminārs ir e-studiju aktivitāšu modulis, kas ir līdzīgs uzdevuma modulim, kurā studenti var iesniegt savus darbus. Tikai semināra modulī tiek paplašināta uzdevuma funkcionalitāte.

Sīkāk

1

1 VALSTS A/S LATVIJAS DZELZCEĻŠ LATVIJAS DZELZCEĻA VĒSTURES MUZEJS 2013. GADA DARBA PĀRSKATS 1925.g. III klases pasažieru vagona restaurācija dzelzceļa modeļu izstāde - Liliputija Fotogrāfijas un dokumenti

Sīkāk

Avision

Avision Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes Zīlīte NOLIKUMS 2017.gada 31.augustā Bauskā Nr.43 (prot.nr. 5, 5.punkts) Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo daļu, Vispārējās izglītības

Sīkāk

FMzino_

FMzino_ Informatīvais ziņojums par Latvijas gatavību Eiropas Savienības finanšu resursu apguvei Šajā ziņojumā ir ietverta informācija par ES struktūrfondu (turpmāk - SF) un Kohēzijas fonda īstenošanas gaitu uz

Sīkāk

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr Kareivju iela 7, Talsi, Talsu nov., LV-3201, tālr , faks

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr Kareivju iela 7, Talsi, Talsu nov., LV-3201, tālr , faks Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr. 90009113532 Kareivju iela 7, Talsi, Talsu nov., LV-3201, tālr. 63232110, fakss 63232130, e-pasts dome@talsi.lv Talsos PIELIKUMS

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija lai mācītos jebkurā laikā un vietā 2016. gada 24. augusts Lielais dzintars, Liepāja www.iespejutilts.lv IESPĒJU TILTS 2016, lai mācītos jebkurā laikā un vietā Liepājas koncertzālē Lielais dzintars norisināsies

Sīkāk

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā 2014.gada 20.jūnija Rīkojums Nr. 315 Rīgā (prot. Nr.33 59. ) Grozījumi darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā 1. Izdarīt darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā

Sīkāk

RE_Statements

RE_Statements EIROPAS PARLAMENTS 2014-2019 Sesijas dokuments 19.12.2014 B8-0000/2014 REZOLŪCIJAS PRIEKŠLIKUMA PROJEKTS iesniegts, noslēdzot debates par Komisijas paziņojumu, saskaņā ar Reglamenta 123. panta 2. punktu

Sīkāk

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS

KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Studiju kursa nosaukums KONSTITUCIONĀLĀS TIESĪBAS Apjoms Apjoms kredītpunktos/ ECTS) 3/ 4,5 120 (stundās) Priekšzināšanas Latvijas valsts un tiesību vēsture, Valsts un tiesību teorija Zinātņu nozare Tiesību

Sīkāk

Janvāris Februāris Marts Aprīlis Maijs Jūnijs Jūlijs Augusts Septembris Oktobris Novembris Decembris Pāvilostas novada Tūrisma informācijas centra sta

Janvāris Februāris Marts Aprīlis Maijs Jūnijs Jūlijs Augusts Septembris Oktobris Novembris Decembris Pāvilostas novada Tūrisma informācijas centra sta Janvāris Februāris Marts Aprīlis Maijs Jūnijs Jūlijs Augusts Septembris Oktobris Novembris Decembris Pāvilostas novada Tūrisma informācijas centra statistika par 218. gadu 1. Apkalpoto tūristu (pieprasījumu)

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu C 39/10 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 8.2.2011. EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS LĒMUMS (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās

Sīkāk

Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas E

Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas E Informatīvs paziņojums par datu pārsūtīšanu saskaņā ar VDAR, bez vienošanās Brexit gadījumā Pieņemts 2019. gada 12. februārī Ievads Ja starp Eiropas Ekonomiskajā zonas valstīm (EEZ) un Apvienoto Karalisti

Sīkāk

Karavīru apbedījumu vietas izpētes un pārapbedīšanas darbu kārtība Apstiprinu Biedrības Brāļu kapu komiteja valdes priekšsēdētājs Karavīru apbedījumu

Karavīru apbedījumu vietas izpētes un pārapbedīšanas darbu kārtība Apstiprinu Biedrības Brāļu kapu komiteja valdes priekšsēdētājs Karavīru apbedījumu Karavīru apbedījumu vietas izpētes un pārapbedīšanas darbu kārtība Apstiprinu Biedrības Brāļu kapu komiteja valdes priekšsēdētājs Karavīru apbedījumu vietas zondāžas un ekshumācijas darbu instrukcija Arnis

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Velotūrisma nacionālās īpatnības īpaši aizsargājamā dabas teritorijās. Ķemeru nacionālā parka piemērs Agnese Balandiņa Carnikavas novads 27.03.2013 Velotūrisms ĪADT kāpēc par krietni zaļāka un videi draudzīgāka

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Hidrometeoroloģiskā situācija Latvijas upju baseinos 2019. gadā Ķegums, 08.03.2019. Andris Vīksna Prognožu un klimata daļas vadītājs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs RUDENS ZIEMAS PERIODA

Sīkāk

Microsoft Word - EB71 Résultats bruts Crise financière LV.doc

Microsoft Word - EB71 Résultats bruts Crise financière LV.doc Komunikācijas ģenerāldirektorāts (C) Direktorāts attiecībām ar pilsoņiem SABIEDRISKĀS DOMAS NOVĒROŠANAS NODAĻA 2009. gada 24. martā EIROPIEŠI UN EKONOMISKĀ KRĪZE Standard Eurobarometer (EB 71) Iedzīvotāji:

Sīkāk

Civilās aizsardzības likums Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents izsludina šādu likumu: 1.pants. Likumā lietotie termini Likumā ir lietoti šādi te

Civilās aizsardzības likums Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents izsludina šādu likumu: 1.pants. Likumā lietotie termini Likumā ir lietoti šādi te Civilās aizsardzības likums Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents izsludina šādu likumu: 1.pants. Likumā lietotie termini Likumā ir lietoti šādi termini: 1) civilā aizsardzība organizatorisku, inženiertehnisku,

Sīkāk

Microsoft Word Grindeks pamatkapit.la palielinasanas noteikumi -.

Microsoft Word Grindeks pamatkapit.la palielinasanas noteikumi -. Apstiprināts akcionāru kārtējā sapulcē 2005. gada 18. maijā reģistrācijas Nr. 40003034935 adrese: Krustpils iela 53 Rīga, LV-1057 Pamatkapitāla palielināšanas noteikumi (turpmāk tekstā "Noteikumi") 1.

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Latvijas Universitāte LU 75. zinātniskā konference Sekcija Ģeomātika DRONU / BEZPILOTA LIDAPARĀTU IZMANTOŠANAS TIESISKAIS ASPEKTS Artis Markots ĢIS ražošanas vadītājs SIA METRUM Jomu regulējošie normatīvie

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts APSTIPRINĀTS Gulbenes novada pašvaldības domes 2018. gada 28. jūnija sēdē, Protokols Nr.12, 7 Gulbenes 1. pirmsskolas izglītības iestādes NOLIKUMS Gulbenē Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo

Sīkāk

MKN grozījumi

MKN grozījumi Latvijas graudu nozares attīstības tendences Rigonda Krieviņa 22.10.2015. Latvijas graudu un rapša sējumu platības, kopraža un ražība 2 Graudu kopraža (tūskt.t) un platība (tūkst.ha) Ražība, t/ha Latvijas

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS APSTIPRINĀTS ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007.gada 12.decembra lēmumu Nr.592 Elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodika saistītajiem lietotājiem Izdota saskaņā ar Elektroenerģijas

Sīkāk

Masu plānošanas pamati. Tēma 6

Masu plānošanas pamati. Tēma 6 Tēma #6 MEDIJU PLĀNOŠANAS PROCESS. Konstantīns Kuzikovs RISEBAA 2015 Sākotnējo datu izpēte Mediju plānošanas uzdevumu un mērķu formulēšana Mediju plāna izstrāde Brīfs/ galvenās veicamā darba vadlīnijas

Sīkāk

GEN

GEN Eiropas Savienības Padome Briselē, 2015. gada 20. oktobrī (OR. en) 12094/15 Starpiestāžu lieta: 2015/0198 (NLE) VISA 304 COLAC 93 LEĢISLATĪVIE AKTI UN CITI DOKUMENTI Temats: Nolīgums starp Eiropas Savienību

Sīkāk

APSTIPRINU

APSTIPRINU APSTIPRINĀTS ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2002. gada 8.janvāra rīkojumu Nr. 10 PROFESIJAS STANDARTS Reģistrācijas numurs PS 0054 Profesija Viesnīcu servisa organizators Kvalifikācijas līmenis

Sīkāk

Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei gada 18. oktobrī,

Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei gada 18. oktobrī, Apstiprināts Latvijas farmaceitu biedrības valdes 2012. gada 30. maija sēdē, prot. Nr. 17 Ar grozījumiem līdz LFB valdes sēdei 2018. gada 18. oktobrī, prot. Nr. 9 Dokumenta mērķis: Dokumentā aprakstīti

Sīkāk

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība

Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšanas kartība TUKUMA VAKARA UN NEKLĀTIENES VIDUSSKOLA Izglītības iestādes reģistrācijas Nr.4314900206 Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr.90001637109 Zemītes iela 5/1, Tukums, Tukuma novads, LV-3101 63129196 - direktors,

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Jūrtaka: Nida Tallina. Daba, kultūra, pakalpojumi 24.-25. aprīlis, 2018, Liepāja, Roja Jūrtaka garas distances maršruts divās valstīs LV & EST statistika o Dienu skaits: 50; o Noietie kilometri: ~ 1230

Sīkāk

Biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi darbības pārskats par gadu Šis materiāls Biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi darbība

Biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi darbības pārskats par gadu Šis materiāls Biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi darbība Biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi darbības pārskats par 2013. gadu Šis materiāls Biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi darbības pārskats par 2013.gadu ir izstrādāts ar Eiropas Ekonomikas

Sīkāk

Rīgā

Rīgā APSTIPRINĀTS ar Privātās pamatskolas un Rīgas ģimnāzijas Maksima direktora 2016. gada 01.septembra rīkojumiem Nr. 78/47 IEKŠĒJIE NOTEIKUMI Rīgā METODISKĀS KOMISIJAS REGLAMENTS Izdots saskaņā Vispārējās

Sīkāk

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr. 90009113532 Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis 63232110; fakss 63232130; e-pasts: dome@talsi.lv APSTIPRINĀTS

Sīkāk

Eiro Latvijā!?

Eiro Latvijā!? Eiro Latvijā?!? Sanita Putniņa, biedrība «Radošās Idejas» Šodien runāsim par... Kāpēc veido monetārās savienības? Kāpēc Latvijā ievieš eiro? Kā notiks eiro ieviešana? Kas ir monetārā savienība? Valstu

Sīkāk

APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu pad

APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu pad APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes konkursa Apraides tiesību piešķiršana radio programmas

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts Mālpils novada dome Mālpils novada pirmsskolas izglītības iestāde Māllēpīte Reģ. Nr. 4301901951 Jaunā ielā 3, Mālpilī, Mālpils novadā, LV 2152 Tālrunis/fakss 67925069, 67925252, e-pasts piimalp@tvnet.lv

Sīkāk

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied

Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, snied Klientu klasifikācijas politika, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus II Mērķis Klientu klasifikācijas politikas, sniedzot ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus

Sīkāk

PR_INI

PR_INI EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja 10.8.2012 2011/2246(INI) ZIŅOJUMA PROJEKTS par ES hartu standartu noteikšana attiecībā uz plašsaziņas līdzekļu brīvību Eiropas

Sīkāk

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes un kontroles mehānismi. Kapitālsabiedrību pārraudzības

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Rīgas Tehniskās universitātes Ģeomātikas katedra LU 77. SZK sekcija «Ģeodinamika un ģeokosmiskie pētījumi 2019» Jānis Kaminskis, Mārtiņš Reiniks, Anete Kiopa 22.03.2019. 1 Atrašanās vieta 2 56 56'39.3"N

Sīkāk

Microsoft Word - ZinojumsLV2015_2.doc

Microsoft Word - ZinojumsLV2015_2.doc Ziņojums par atklātu konkursu Rīgā 2015.gada 25.jūnijā Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs finanšu direktors Heino Spulģis Iepirkumu komisijas locekļi Oficiālo paziņojumu oficiālās publikācijas nodrošināšanas

Sīkāk

1 LATVIJAS REPUBLIKA AKNĪSTES NOVADS AKNĪSTES NOVADA PAŠVALDĪBA Skolas iela 7, Aknīste, Aknīstes novads, LV-5208, tālrunis, fakss , e-pasts ak

1 LATVIJAS REPUBLIKA AKNĪSTES NOVADS AKNĪSTES NOVADA PAŠVALDĪBA Skolas iela 7, Aknīste, Aknīstes novads, LV-5208, tālrunis, fakss , e-pasts ak 1 LATVIJAS REPUBLIKA AKNĪSTES NOVADS AKNĪSTES NOVADA PAŠVALDĪBA Skolas iela 7, Aknīste, Aknīstes novads, LV-5208, tālrunis, fakss 65237751, e-pasts akniste@akniste.lv Aknīstē 2017.gada 24.aprīlī ZIŅOJUMS

Sīkāk

WP 3 – Baltic section

WP 3 – Baltic section Rīgas metropoles areāla mobilitātes plānošana un NSB CoRe projekta aktivitātes 2019.gada 26.marts SUMBA sanāksme Astor Riga Hotel Projektu saspēle Mobilitātes risinājumi Rīgas metropoles areālā Ziemeļjūras

Sīkāk

Untitled

Untitled 1.pielikums Rīgas domes 2015.gada 15.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.185 Lokālplānojums zemesgabaliem Kantora ielā 10 (kadastra Nr.01001062132, kadastra Nr.01001062134) Redakcija 1.1. Teritorijas

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA OZOLNIEKU NOVADA OZOLNIEKU VIDUSSKOLA Reģ. Nr , Jelgavas iela 35, Ozolnieki, Ozolnieku pagasts, Ozolnieku novads, LV-30

LATVIJAS REPUBLIKA OZOLNIEKU NOVADA OZOLNIEKU VIDUSSKOLA Reģ. Nr , Jelgavas iela 35, Ozolnieki, Ozolnieku pagasts, Ozolnieku novads, LV-30 LATVIJAS REPUBLIKA OZOLNIEKU NOVADA OZOLNIEKU VIDUSSKOLA Reģ. Nr. 90001623310, Jelgavas iela 35, Ozolnieki, Ozolnieku pagasts, Ozolnieku novads, LV-3018 Tālr./fakss 63050688, tālr. 63050188, e-pasts: ozolniekuvsk@apollo.lv,

Sīkāk

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS KŪDRAS ĪPAŠĪBU IZMAIŅAS DABAS APSTĀKĻU UN CILVĒKA DARBĪBAS IETEKMES REZULTĀTĀ Laimdota KALNIŅA 1,5, Jānis Dreimanis 1, Ilze OZOLA 2, Elīza PLATPĪRE 1,2, ReInis BITENIEKS 1, Inārs DREIMANIS 3, Ingrīda KRĪGERE

Sīkāk