Daina Čakste

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Daina Čakste"

Transkripts

1 Daina Čakste

2

3 1 Ievads Šajā izdevumā apkopota informācija par Limbažu novada mazāk pazīstamiem objektiem: senām kulta vietām, senvietām, avotiem un akmeņiem: dižakmeņiem un akmeņiem, kurus cilvēks laika gaitā izmantojis savām vajadzībām. Akmens pielietojums laika gaitā ir bijis visdažādākais tas kalpojis gan kā ierocis, darba rīks, pielūgšanas objekts, gan kā celtniecības materiāls, elktēls un skulptūra, robežzīme, kapa piemineklis un c. Limbažu novads ir bagāts ar interesantām vietām un to apzināšana turpinās. Senvietas ir nepārvērtējama mūsu kultūras sastāv daļa. Senvietas nav tikai atsevišķi vides objekti, tās veido mūsu saikni ar pagātni, ar savām saknēm. Svētvietas ir vietas ar augstu pozitīvo enerģētisko un informatīvo līmeni, parasti nostāstiem un teikām apvītas, ar savdabīgu un daudziem neizprotamu pievilkšanās spēku. Atnākot uz šiem enerģētiskajiem centriem ar labiem nolūkiem, ir iespējams sakārtot domas, uzlabot veselību, iegūt garīgo līdzsvaru, kas palīdzēs atrisināt daudzas ikdienas problēmas. Arī ūdens avotiem ir liela nozīme cilvēka dzīvē. Ūdens atslābina, mundrina, veldzē un dziedina. Tautā pazīst veselības avotus, acu avotus, svētavotus un Māras avotiņus. Ir avoti, kuru dziednie ciskajām īpašībām ļaudis tic joprojām. Šis izdevums vairāk orientēts uz interesentiem, te apkopoti līdz šim zināmās vietas Limbažu novadā, jo daudzi objekti atrodas grūti pieejamās vietās. Gribēju parādīt, ar ko bagāts mūsu novads. Tūristiem vieglāk pieejamās vietas izdevumā īpaši atzīmētas, visi akmeņi apsekoti gadā. Daina Čakste, novadpētniece Teika Kā akmeņi radušies Pasaules sākumā Dievs bijis taisns, bet bargs zemes valdnieks. Dieva bardzība vētrai nepatikusi, tāpēc viņa gājusi ar sūdzību grāmatu pie paša Dieva, ko Dievs atraidījis. Par to vētra gribējusi Dievam atriebt un sajaukt viņa radīto pasauli. Nu viņa skraidījusi pa visām pasaules malām, gaisā griezdama gan putekļus, gan smiltis. Dievs to ieraudzījis un tai uzsaucis: Miers! Viss, ko vētra pacēlusi, lai nokrīt kā smagi akmeņi. Putekļi un smiltis tad pārvērtušies par akmeņiem un nokrituši, kur viņi vēl tagad stāv. Tā radušies akmeņi, ko vētra vairs nevarējusi pakustināt. Vēl tagad vētra, lai Dievam atriebtu, griežot gaisā visu, ko varēdama.

4 2 Limbaži Akmens ar krustu pašlaik atrodas nogāzes malā pie Limbažu pilsdrupām. To atrada gada vasarā, paplašinot ielu pie Limbažu pienotavas Mazezera krastā. Pēc gadā pierakstītiem nostāstiem te kāds vīrs, vārdā Gulbis, nokritis no siena vezuma un nosities, tādēļ negadījuma vietā nolikts akmens ar krustu. Iespējams, šis ir tas pats akmens, kas veltīts šim negadījumam. GPS 57 30' 59", 24 42' 46". 2 Limbažu avots atrodas pie pilsdrupām netālu no akmens ar krustu. Pie avota var nokāpt pa kāpnēm, kas ved pa nogāzi lejā. Limbažnieki iecienījuši šī avota ūdeni. GPS 57 30' 59", 24 42' 45". 3 Lielezera akmens ir vietējas nozīmes dižakmens, kas sameklējams Limbažu Lielezera R krastā netālu no mototrases, bijušajā grants karjerā. Akmens redzams no ceļa. Tā izmēri: augstums 1,94 m, apkārtmērs 8,9 m, tilpums 5 m 3. GPS 57 30' 15", 24 41' 43". 3 4 Vecie pareizticīgo kapi. Akmens ar krustiem. Kapsētas A malā aptuveni vidū pie akmens krāvuma žoga atrodas neparasts slīpi sasvēries akmens. Tā abās pusēs iekalti krusti priekšpusē parastais, bet otrā pusē pareizticīgo krusts un zem tā gadskaitlis Iespējams, tas ir pareizticīgo kapu kapakmens, jo līdz pat gadam šajos kapos tika apglabāti pareizticīgo draudzes locekļi. Pašlaik kapsēta ir izpostīta. GPS 57 30' 24,3", 24 43' 28,4". 4 5 Limbažu Lielezers. Rakstītajos avotos parādās, ka ezeram viduslaikos bijis arī otrs nosaukums Svētezers. Ezers ir 4,3 km garš, tā maksimālais dziļums ir 6,5 m, vidējais 3,8 m, lielākais platums 0,7 km. Ezera krastā atrodas airēšanas bāze, sporta un atpūtas komplekss, peldvieta un dabas taka 3,6 km garumā. Par Limbažu Lielezeru ir šāda teika: Kādā pagājušā gadu simtenī Lielezera apkārtnes iedzīvotāji sākuši ķert zivis ar dzelzs durkļiem, caur ko ezerā dzīvojušas ar durkļiem sakropļotas zivis. Tas ezeram pavisam nepaticis, tāpēc tas taisījies aiziet uz citu - zivīm labvēlīgāku - apgabalu. Gatavodamies uz aiziešanu ar visām zivīm, ezers pirmajā dienā spēcīgi viļņojies, otrajā dienā arī vēl viļņojies ar ciešu krākšanu, bet trešajā dienā jau sākuši celties gaisā ūdens stabi. Cilvēki, baidīdamies par ezera aiziešanu, uzmeklējuši divpadsmit svētus cilvēkus un tos nostādījuši ap ezeru par sargiem. Ceturtajā dienā ezera ūdens arī pacēlies uz aiziešanu. Svētie cilvēki tūlīt svētījuši nemierīgo ūdeni un ezera visdziļākā vietā iesvieduši zelta krustu. Ūdens tūlīt nomierinājies un palicis savā vecā vietā līdz pat šai dienai.

5 Limbažu pagasts Ikšķiļu svētliepa atrodas Kaijciema ceļa labā pusē lauka vidū aptuveni 200 m no ceļa un netālu no Ikšķiļu mājām. Tā ir daudzstumbru liepa ar 2 lielākiem stumbriem, no kuriem viena apkārtmērs ir 3,17 m, bet otrs 3,00 m. Stāsta, ka senatnē liepai bijuši 12 stumbri. Par to, ka šī patiešām ir svētliepa, liecina vietējo ļaužu ticējums, ka tā aug senā baznīcas vietā un apakšā vēl saglabājušies baznīcas pagrabi. Ikšķiļu svētliepa kā aizsargājama sena kulta vieta iekļauta valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļu sarakstā. GPS 57 26' 30", 24 47' 7,6". 7 Unkšu (Kaijciema) bedrīšakmens tika atrasts gada septembrī pļavā netālu no Unkšām, tas atrodas pretī Mežciema ceļam Kaij ciema Ruckas ceļa labajā pusē aptuveni 200 m no ceļa. Tā virsmā ir 11 labi saskatāmas un vēl 12 iespējamas bedrītes. Akmens til pums ir 2 m 3. Tas atrodas uz privātas zemes un laika gaitā neesot kustināts. GPS 57 25' 15", 24 51' 20". 8 Robežakmens pie bijušajām Paldažu dzirnavām. Aptuveni 300 m uz A no bijušām Paldažu dzirnavām paugura Z galā zem liela ozola (apkārtmērs 3,32 m) ir no akmeņiem sakrauta kupica un vidū robežakmens ar krustu. Akmens izmēri: garums 50 cm, platums 40 cm. GPS 57 27' 53,6", 24 43' 32,6". 9 Krusta akmens pie Sīpolu mājām atrodas aptuveni 700 m aiz Sīpoliem pa meža ceļu caur aizaugušu izcirtumu ceļa kreisajā pusē grāvja malā. Jau gada 9. decembrī avīzē Limbažu Vēstnesis publikācijā Umurgas Sīpolkalna dzirnavas un kap akmens mežā aprakstīts 9 šis akmens un notikumi ap to: Vecos laikos starp Umurgas pagasta Sīpolu un Miežu mājām atradies liels mežs, pa kuru bieži maldījušies cilvēki. Reiz kāds nabags caur šo mežu gājis uz Miežu mājām un tā apmaldījies, ka pat nesapratis, kur rīta, kur vakara puse. Viņš gājis un tā maldījies pa mežu, kamēr tam uzklupuši plēsīgi suņi un to nokoduši. Apkārtējie nabagi, to dzirdot, ļoti noskumuši un visi steigušies nelaimīgo apbedīt. Par kapa vietu izrau dzījušies Sīpolu māju kalniņu. Visi nabagi aiz liela žēluma par nelaimīgo ar saviem nažiem un duncīšiem no akmens izkaluši pieminekli ar ugunskrustu priekšpusē un to uzcēluši tai vietā, kur nabags nokosts. Šis piemineklis vēl tagad tur atrodas. Ļaudis runā, ka naktīs, gar šo pieminekli ejot, var dzirdēt suņu riešanu, kaukšanu un plēšanos. Runā arī, ka šis minētais piemineklis uzcelts Ziemeļu kara laikā par piemiņu gadījumam, kad tur sēdējis Zviedrijas karalis un vērojis kaujas notikumus. Akmens izmēri: augstums 1,15 m, platums 46 cm, biezums 15 cm. GPS 57 27' 36", 24 51' 16".

6 Avotiņu robežakmens atrodas Auziņu ezera DA krastā Avotiņu mājai piederošā zemē. Tā virsma ir līdzena, ar iekaltu nelielu krusta zīmi. Robežakmens izmēri: garums 82 cm, platums 44 cm, augstums 14 cm. GPS 57 28' 29", 24 36' 18,7". 10 Empagu avots atrodas aiz Lādezera ciemata apmēram 1 km pa ceļu uz Nabes pusi līdz asfalta beigām, tad pie pirmā krustojuma pa kreisi aptuveni 50 m un pēc tam pa tikko saredzamu taciņu gar meža un aizaugušas pļavas malu līdz mežā labi iestaigātai taciņai, kas ved uz avotu. Augšupejošais avots atrodas enerģētiski spēcīgā vietā, tam ir 5 9 izvirdumi, kas nes baltu smilti. Avota izvirduma vietas ir dziļas 1,5 m. Senos laikos Lieldienu rītos vietējie iedzīvotāji te nākuši mazgāt mutes un peldinājuši avotā savus sivēnus, lai tie aug brangi un dūšīgi. Empagu avots iekļauts kultūrvēsturiskajā izziņas takā Lādezers. GPS 57 25' 4,5", 24 41' 3,4". 11 Dzelzceļa zemju robežstabi. Šie betonētie stabiņi atrodas starp Lādes bijušo staciju un Lielezera pieturu, savulaik tie norobežoja dzelzceļam piederošās zemju teritorijas. Visvairāk tie saglabājušies aiz Ceļmalu mājām gar bijušo dzelzceļu. Uz stabiņiem ir betonā izliets samazināts valsts ģerboņa attēls. Stabiņu virszemes daļa ir cm. 12 Ceļmalu akmens atrodas pie Ceļmalu mājām caur pagalmu ejoša ceļa malā. Blakus aug vītols. Akmens izmēri: platums 1,5 m, garums 2,8 m, augstums 2,2 m un apkārtmērs 8,1 m. Tas ir vietējas nozīmes dižakmens ar 9,3 m 3 tilpumu. GPS 57 27' 6,4", 24 42' 45,4". 14 Ozolnieku zviedru valnis atrodas pie Ozolniekiem, kādreiz bijušā Āžu kroga ceļa malā. Tas ir ar slīpām malām, aptuveni 3 m augsts centrālajā daļā, apmēram 150 m garš un apaudzis ar kokiem un krūmiem. Valnis atrodas līdzenumā, ap to ir ganības. Arī par šo valni ir vairākas teikas. Viena no tām: Vissīvākā kauja bijusi starp Kalna muižu un Āža krogu. Kalna muižas apcietinājumā bez zviedru zaldātiem bijuši arī Limbažu un Vainižu apkaimes zemnieki. Ka te bijušas lielas kaujas, to liecina arī pie Āža kroga kaujā kritušo krievu kareivju plašais kaps. Pēdīgā kauja šinī vietā notikuse, no jūras puses paceļoties pērkoņa negaisam, ko zviedri gribējuši izmantot sev par labu. Zviedri ar visiem spēkiem uzbrukuši krieviem. Krievi nonākuši kritiskā stāvoklī un, laba neparedzēdami, visu savu zelta un sudraba naudu iebēruši lielā podā un aprakuši aizsargvalnī. Pērkoņa negaiss pārgājis kaujas lauku, griezies atpakaļ uz jūras pusi un tā sitis lietu zviedru acīs, ka tiem bijis jāatstāj kaujas lauks. Krievi, redzēdami, ka zviedri bēg, dzinušies tiem pakaļ un, prieka pārņemti, aizmirsuši savu aprakto podu. Šis naudas pods vēl tagad atrodoties valnī, to kārtīgi apvaktējot kritušie krievu kareivji. Katram cilvēkam, kuram atgadoties apgulties pie naudas poda, sapnī rādoties krievu kareivis un liedzot cilvēkiem tur uzturēties. Pie tam katrs cilvēks, kurš sapnī redzējis kareivi un ar to sarunājies, ļoti ātri aizmirstot vietu, kur gulējis. Reiz pie naudas poda apgūlies kāds nabags. Sapnī tam rādījies vecs krievu ģenerālis un teicis, ka tanī vietā esot aprakts naudas pods, kur viņš guļot, un viņam esot atļauts to izrakt. Nabags pamodies un tūlīt steidzies pie kaimiņiem meklēt lāpstu, ar ko naudu izrakt. Neviens viņam to nav devis. Steigā skrienot no viena kaimiņa pie otra, tas pārskrējies un nomiris. Tā apraktais pods vēl tagad atrodas krievu kareivju aizsargvalnī. GPS 57 28' 12", 24 49' 46"

7 1 Ozolkalniņa akmens. Svētupes kreisajā krastā atrodas Ozolkalniņš, kur aug daudz ozolu. Ir nostāsts, ka senos laikos zviedri promiedami iestādījuši ozolus un teikuši, ka atgriezīsies, kad koki būs lieli. Te ir arī akmens ar iekaltu sieviešu intīmo vietu. Stāsta, ka pirms apmēram simt gadiem pie šī akmens bijusi satikšanās vieta Ķirpaku māju saimniekam no Svētciema pagasta otrpus upei ar savu izredzēto no pāliešiem, un viņam visa tā mīlas lieta tā patikusi, ka licis savam kalpam to iemūžināt un iekalt akmenī. Akmens Ozolkalniņā ir diezgan grūti sameklējams. GPS 57 42' 36", 24 37' 30". 2 Āzenbergas piemiņas akmens atrodas pretī Lauru mājām Svētupes labā krasta nogāzē. Blakus aug liela liepa. Akmens ir neliels un uz tā virsmas iegravēts šāds teksts: Pirmd.5.Julijs G.L: J.B: B.J. J.K: M.K: E.B. Arī šis akmens ir diezgan grūti sameklējams. Par šo vietu ir šāds nostāsts: To vietu, kur akmens, sauc par Āzenbergu. Svētupes krastā bija izveidoti celiņi un sakopts krasts. Tā veidošanu un kopšanu veicis dzirnav nieka Birkenfelda tēvs. Akmenī iegravētais gada skaitlis Āzenbergas atklāšanas laiks un norādīti arī strādnieku vārdu un uzvārdu pirmie burti. Šīs vietas izveidošana notikusi vienlaikus ar Pāles dzirnavu palaišanu. GPS 57 41' 54", 24 38' 52". 3 Vaivaru dižakmens atrodas apmēram 40 m no Pāles un Viļķenes pagasta robežas pa Šķirstiņupīti tās labajā krastā izcirtuma jaunaudzē. Vaivaru akmens ir 10 m 3 liels. Tā izmēri: garums 5,45 m, platums 3,80 m, augstums 2,10 m. Perimetrs 14,50 m. GPS 57 38' 42", 24 42' 12" Pāles pagasts 4 Drieliņu dižakmens (vietējās nozīmes) atrodas Svētupes labā krasta lēzenās nogāzes krūmājā pretī Drieliņu muižas parkam, Cielaviņu saimniecības īpašumā. Akmenim ir trīsstūra forma, tā tilpums ir 8,4 m 3, apkārtmērs 10,70 m, augstums 1,45 m. GPS 57 40' 13", 24 39' 49,7". 5

8 6 Skultes pagasts 1 1 Lauču zīmju akmens atrodams starp Lielo un Mazo Lauču akmeni neliela strauta malā. Reizēm pēc lielākām vētrām šis akmens pārklāts ar smiltīm. Akmens virszemes daļa nav liela. Tas ir 25 cm augsts, tā platums ir 90 cm un garums 1,70 m. Akmens garenais virziens Z-D. Zīmes veido aptuveni 65 cm gara līkloča līnija, kas ietur A-R virzienu, to krusto īsākas līnijas, viena no tām ar noslēgtiem galiem. Vēl ir divi pareizas formas apļu iekalumi ar sfēriskām bedrītēm centrā. GPS 57 22' 4", 24 24' 4,7". 3 3 Mazais Lauču akmens atrodas aptuveni 150 m no Lielā Lauču akmens uz Rīgas pusi liedagā. Tā augstums 2 m, apkārtmērs 9,6 m, virszemes tilpums 10 m 3. Arī šis akmens ir valsts aizsargājams dabas objekts. GPS 57 22' 1", 24 24' 5,4". 2 Lielais Lauču akmens atrodas pie Vidlauču mājām liedagā gadā ledus krāvumi to iznesuši krastā. Akmens augstums 2,15 m, apkārtmērs 12,25 m, virszemes tilpums 20 m 3 un aprēķināts, ka tas sver 60 t. Šis akmens ir valsts aizsardzībā. GPS 57 22' 4,7", 24 24' 3,7". 2 4 Zirgakmens vai Trīsstūra akmens ir pludmalē smiltīs netālu no Vārzām Rīgas virzienā. Tas ir zilganpelēkā krāsā un reizēm vairāk vai mazāk pārklāts ar smiltīm. GPS 57 22' 46", 24 24' 00". 4

9 Akmens ar uzrakstu. Blakus Zirgakmenim pludmalē atrodas akmens ar iekaltu uzrakstu M.A H.K. Pretī Zirgakmenim apmēram 150 m no krasta jūrā bezvēja laikā saskatāmi 3 Putnu akmeņi. Tos par atpūtas vietu bieži izmanto kaijas. Par šiem akmeņiem ir nostāsts: gada pavasarī pēc bargas ziemas Duntē uz Vārzas raga ledus turējies vēl ap Jurģu dienu, kad vecais Alksnis savu mantu pa jūras ledu vedis uz jauno dzīvesvietu. Pēkšņi ledus sācis virzīties uz krastu, pajūgs ar visu dzīvo un nedzīvo mantību iznests krasta kārklos, bet jūrā uz zemūdens raga vairāk nekā 100 m no krasta, kur dziļums ir ap pusotru metru, pacēlies apmēram 20 m augsts ledus krāvums. Šī krāvuma vidū apmēram 12 m augstumā atradies prāvs akmens, kas, ledum izkūstot, pievienojies pārējiem akmeņiem jūrā. Kopš tā laika uz Vārzas raga no ūdens ārā slienas 3 akmeņi, kas iekļauti ģeoloģiskajā uzskaitē. 6 Vārzu 1. robežakmens atrodams ceļa kreisajā pusē blakus mājas sētai un tieši pretī bijušā zivju pārstrādes ceha Dunte plus teritorijas iežogojuma stūrim. Tā izmēri ir nelieli: garums 52 cm, platums 46 cm, augstums 32 cm. Uz akmens virsmas iekalts gadskaitlis Šis varētu būt Skultes muižas zemju robežakmens. GPS 57 22' 56,5", 24 24' 8,1". 7 Vārzu 2. robežakmens guļ smiltīs Vārzu pludmalē tieši pretī bijušā zivju pārstrādes ceha ēkām un skurstenim. Tas ir paliela izmēra: garums 2 m, platums 1,26 m un augstums 0,40 m. Uz virsmas ir šāds iekalums: N.1, gadskaitlis un vienā malā J 8. Iespējams, ka šis akmens reizēm tiek ieskalots smiltīs. Robežakmens varētu būt uz Skultes un Duntes muižu zemju robežas. GPS 57 22' 58", 24 23' 56". 8 Jezuītu akmens. Šis robežakmens šādi no saukts pēc Dabas retumu krātuves ziņām. Robežakmens atrodas starp Teterīšu un Kliķu mājām tieši uz Limbažu un Skultes pagasta robežas mežā liela no jauna rakta novadgrāvja malā apmēram 10 m no tā. Akmens ir paliels tā augstums 1,18 m, garums 2,70 m, platums 0,82 m un apkārtmērs 7,50 m. Uz akmens virsmas iekaltas šādas zīmes: I 186+, bet kreisajā stūrī kristiešu krusts. Domājams, ka šis robežakmens varētu būt uz Limbažu Pilsmuižas zemju robežas. Akmens ir diezgan grūti atrodams. GPS 57 25' 52,7", 24' 38' 18,7 7 8

10 8 Umurgas pagasts Abpus Maizezeram privātīpašumos atrodas 5 robežakmeņi. Ir ziņas, ka šie akmeņi ir Limbažu Pilsmuižas 17. gs. zemju robežakmeņi. Pašlaik tie tiek izmantoti kā privāto mežu robeža starp kaimiņu zemēm robežakmens atrodas Maizezera Limbažu pusē apmēram 200 m no meža ceļa. Šis akmens neatrodas oriģinālā vietā, jo meža darbos ir izkustināts. GPS 57 31' 2,5", 24 45' 32,9" robežakmens atrodas pie strauta un kvartāla zīmes meža ceļa kreisajā pusē robežkupicas malā. Šim akmenim ir pa daļai nodilusi krusta zīme. GPS 57 31' 7,7", 24 45' 40" robežakmens atrodas Maizezera ZA pusē 6 m no ceļa ezera pusē uz stigas. Akmens izmēri: garums 92 cm, platums 83 cm, augstums 20 cm. GPS 57 31' 16", 24 46'9,5" robežakmens atrodas meža ceļa labajā pusē no krustojuma pa izcirtuma ceļu aptuveni 500 m no 3. robežakmens eglīšu jaunaudzes malā. Tā izmēri: garums 84 cm, platums 60 cm, augstums 7 cm. GPS 57 31' 23,7", 24 46' 42,9" robežakmens ir apmēram 300 m pa izcirtuma ceļu uz priekšu līdz meža malai. Akmens atrodas meža ceļa kreisajā pusē aptuveni 10 m no pļavas malas. Šim robežakmenim nav ierastās krusta zīmes, bet gan iekalts aplis 8 cm diametrā. ZR pusē neliels 12 cm garš iekalums ZR-DA virzienā. GPS 57 31' 5,8", 24 46' 58,4". 6 Augstrozes Liepleju elku ozoli sena kulta vieta. Ozoli aug netālu no Liepleju mājām. Tie saredzami arī pāri dīķim no Augstrozes baznīcas puses. Pašlaik saglabājušies 4 ozoli, kas bijuši sastādīti četrstūrī - 3 ozoli ir grupā, bet 1 atstatus dīķa malā. Apkārt aug bērzu birzs un krūmi. Te senos laikos pielūguši dievus, nesot tiem ēdienu un karinot zaros lupatiņas. Ozolu apkārtmēri: 4,40 m; 4,30 m; 4,40 m; 4,40 m. GPS 57 30' 16", 25 0'10"

11 7 Zviedru cepure. Sena viduslaiku nocietinājuma vieta. Atrodas Augstrozē pie Bērtuļu mājām ceļa kreisajā pusē apmēram 70 m no tā. Kalniņa malas mākslīgi nostāvinātas, tā augstums ir aptuveni 5 m. Apkārt pakalnam sastādītas lapegles, kas tagad izaugušas par milzu kokiem. Par šo vietu ir vairākas teikas, arī, piemēram, šāda: Zem šī kalna apglabāts zviedru ģenerālis, un karavīri ar cepurēm sanesuši smiltis virsū. Cits variants: Kalns sanests ar cepurēm un šineļiem, lai uzstādītu lielgabalus Augstrozes pils apšaudei. GPS 57 30' 36,4", 25 0' 0,9". 8 Augstrozes Krusta kalns. Ir nostāsti, ka vēl 18. gs. pirmajā pusē augstrozieši pielūguši vecos latviešu dievus. Ziemeļu kara laikā gadā Pēteris I uzdāvināja plašu novadu Vidzemē savam ģenerālim grāfam Mellinam. Grāfs pēc tam pār deva Augstrozi no Šlēsvigas izceļojušajam baro nam Kārlim Gersdorfam. Pār došanas līgumā norādīts, ka nocērtams pagānu svētozols un iznīcināmi upuru altāri Ozolu kalnā tagadējā Krusta kalnā. Tā vietā uzceļams krusts un palejā baznīca, uzarami pagānu kapi un ierīkojama kristīgo kapsēta. Ar Krusta kalnu saistās arī vairākas teikas. Viena no tām: Savā laikā Augstrozē dzīvojis ļoti bargs kungs. Viņa meita iemīlējusi kāda zemnieka dēlu un aizvien satikusies ar viņu muižas tuvumā esošā kalnā. Kungs tomēr to novērojis un reiz abus jauniešus pārsteidzis pašā kalna virsotnē. Lielās dusmās būdams, viņš abus nonāvējis ar zo benu. Vēlāk kungs tai vietā licis uzcelt lielu krustu. Tad arī pats kalns nosaukts par Krusta kalnu gadā Krusta kalnā uzstādīts jauns krusts, sakārtots pats kalns notīrīts apaugums un uzstādītas norādījuma zīmes. GPS 57 30'25", 25 0' 05" Baltsaru robežakmens bijušās vecsaimniecības robežakmens. Tas atrodas ceļa Smiltnieki Umurga kreisajā pusē pie Baltsaru mājām, netālu no lielā bērza ceļmalas pļavā. Akmens izmēri: garums 40 cm, platums 30 cm, augstums 5 cm. GPS 57 32' 10", 24 48' 5,2". 10 Jaundambīšu zviedru valnis atrodas pie bijušajām Jaundambīšu mājām mežā, orientēts A-R virzienā, vietām nostiprināts ar akmeņu krāvumu, centrālajā daļā pār rakts ar platu meliorācijas novadgrāvi. Pašlaik ap valni ir izcirtuma jaunaudze un arī pats valnis ir aizaudzis. Kopējais vaļņa garums ir apmēram 430 m, abos galos tā augstums pakāpeniski samazinās, līdz izlīdzinās. Centrālā daļā tā augstums ir 4 5 m. Pie vaļņa ir apgrūtināta pieeja. Par šo valni ir arī teika: Ziemeļu karā pie Umurgas pagasta Dambīšu mājām krievi sakāvuši zviedrus un, tiem pakaļ dzīdamies, turpat atstājuši lielu lādi ar naudu. Naudas lādes sargi, ievainoti kareivji, cits pēc cita nomiruši. Palikuši tikai divi - ievainots ģenerālis un ievainots kareivis. Viņi cita nav zinājuši darīt, kā naudas lādi ar visu naudu ierakt kaujas vaļņos, kur tā vēl tagad atrodoties. Ja kāds apguļoties uz vaļņa virs naudas lādes, tad sapnī rādoties kareivis un ar šautenes durkli triecot gulētāju projām. Kad paiešot noteiktais laiks, tad naudas lāde ar visu naudu tikšot atrasta. GPS ,

12 10 Vidrižu pagasts Akmens menhīrs - pie Uplejām atrodas gravā aptuveni 500 m no Upleju mājām strauta kreisajā krastā. To var atrast, ejot no Vidrižu Lēdurgas ceļa gar gravas malu apmēram 200 m. Šis akmens ir 2,34 m augsts trīsstūra formas stabs. Akmens pakājē veikts neliels kontrolrakums (1,40 m x 2 m x 0,30 m), kas pierāda, ka akmens turpinās dziļumā, un ir redzams, ka apkārt akmenim veidots sīkāku akmeņu krāvums. Par šo akmeni ir nostāsts: Vidrižu muižas barons pavēlējis, lai šo akmeni nogādā pils dārzā, bet zemnieki to nav varējuši izdarīt, kaut barons solījis maksāt, cik vajadzētu. GPS 57 20' 18", 24 41' 47,1" 2 Akmens Upleju senkapos neliels interesants akmens ar iedobi. GPS 57 20' 27", 24 41' 48" 3 Akmeņu krāvumi pie Uplejām. Blakus Upleju senkapiem Aģes lēzenajā krastā atrodami akmeņu salikumi kā regulāras formas dažāda izmēra lielāki un mazāki akmeņu apļi. GPS 57 20' 26", 24 41' 53" 4 Bateriju kalniņš pie Ložkalniem. Pie Ložkalnu mājām Aģes kreisajā krastā atrodas neliels ar priedēm apaudzis uzkalniņš. Vietējie zina stāstīt, ka tur zviedru - krievu karā bijusi frontes līnija un šis kalniņš mākslīgi uzbērts lielgabaliem. Blakus pie Upleju mājām atrodas zviedru kapi. GPS 57 20' 32,7", 24 41' 37,4" 5 Vidrižu 1. robežakmens atrodas tieši ceļmalā pagriezienā uz Emiļa Melngaiļa muzeju. Šis robežakmens izmantots kā dekoratīvs elements. Uz akmens pa daļai redzams gadskaitlis Robežakmens uz šo vietu ir pārvietots no citurienes. GPS 57 22' 18", 24 41' 0,4" 6 Vidrižu 2. robežakmens atrodas grāvja malā pie šosejas uz Vidrižu pusi apmēram 50 m no 1. robež akmens. Akmens ir neliels, uz tā virsmas ir uzraksts N4+. Arī šis robežakmens neatrodas savā vietā, tas pārvietots, kad gadā Igates muiža atdalīja pagastam daļu savas zemes. GPS 57 22' 16", 24 40' 56,6"

13 Akmens ceļa stabiņš atrodas blakus A. un M. Andrusu etnogrāfisko priekšmetu muzeja ēkai. Šādi stabiņi senāk plaši izmantoti ceļu būvē. GPS 57 22' 19", 24 41' 2,3". 8 Akmens pretī Tiņu dīķim. Šis vietējās nozīmes dižakmens atrodas ceļa kreisajā pusē pirms Aģes tilta iepretī Tiņu mājas dīķim. Akmens izmēri: augstums 2,24 m, platums 8,62 m un til pums 5 m 3. Blakus - no lauka nolasītu akmeņu kaudze. GPS 57 20' 47", 24 42' 01". 9 9 Kaķu bedrīšakmens - kultakmens. Visnoslēpumainākie kultakmeņi ir bedrīšakmeņi, kas atrodami gandrīz visur pasaulē. Šo akmeņu vecumu zinātnieki vērtē līdz pat vairākiem gadu tūkstošiem. Ir vismaz 30 hipotēžu, kāpēc cilvēki veidojuši akmeņos bedrītes. Tiek uzskatīts, ka šie akmeņi saistīti ar veļu kultu, citi domā, ka akmeņos atveidots zvaigžņu stāvoklis debesīs, tās bijušas upurvietas u.tml. Kaķu bedrīšakmens atrodas apmēram 140 m no Aģes upes labā krasta pamazām aizaugošas pļavas vidū uz Kaķu mājai piederošās zemes. Blakus bedrīšakmenim ir izcirtums. Akmens garums 3,25 m, platums 3 m, apkārtmērs 11,8 m, virszemes tilpums 6 m 3. Akmens virsmā iedobts aptuveni 80 sfērisku bedrīšu, kuru dziļums ir 3 10 cm. Gar akmens A malu visā garumā iekalta 6 8 cm dziļa un tikpat plata rene. Vietējie iedzīvotāji šo akmeni sauc arī par Mēness akmeni. Kaķu bedrīšakmens ir arheoloģijas piemineklis. GPS 57 20' 30,1", 24 42' 3,37". 10 Elku kalniņš. To sauc arī par Jāņkalniņu, Upurkalnu, Miroņkalniņu, tur bijusi sena kulta vieta. Kalniņš atrodas Limbažu Raganas šosejas labajā pusē pašā ceļa malā pie bijušā Lejas kroga, netālu no Emiļa Melngaiļa muzeja uz Vidrižu pusi. Elku kalniņš ir arheoloģijas piemineklis. GPS 57 22' 8,6", 24 40' 35,9". 11 Rijnieku zviedru kapu akmens atrodas netālu no Rijnieku mājām uzkalnā iepretī Bīriņu pils teritorijai. Šī vieta apaugusi ar bērziem, tur ir arī 2 ozoli. Kapu akmens ir 0,84 m augsts un 0,54 m plats. Uz tā iekalti 7 krusti, no kuriem viens ir lielāks par pārējiem. GPS 57 14' 26,5", 24 39' 57,4". 11

14 12 Viļķenes pagasts Blomes 1. robežakmens atrodas Viziņu mājas ceļa kreisā pusē Dzirnupītes krastā 6 m no ceļa malas. Blakus tam ir 4 lieli akmeņi, akmeņu kaudze un milzīgs ozols ar 5,51 m apkārtmēru. Robežakmens izmēri: garums 60 cm, platums 56 cm, akmens virsmā neliela krusta zīme. GPS 57 34' 26", 24 32' 21" 2 Blomes avots atrodams pie Blomes muižas R nogāzes. Diezgan lielais avots laika gaitā izmantots saimnieciskām vajadzībām. Tā garums ir 3 m, platums 1 1,5 m. Gar nogāzes malu burbuļo no avota iztekošs strauts. GPS 57 34' 33", 24 31' 59" 3 Blomes avota rezervuārs. Jau muižas laikos 7 m no avota izbūvēts 3 x 3 x 1,2 m liels rezervuārs, kurā tika uzkrāts avota ūdens, ko ar trieces palīdzību pa caurulēm aizvadīja uz ēkām. Ūdens rezervuārs izmantots arī padomju laikos. 4 Liepavots pie Blomes muižas atrodas netālu no Blomes muižas pārvaldnieka mājas bijušā ezera nogāzē muižas parka malā. Avots iztek no tam virsū augošas lielas liepas apakšas. GPS 57 34' 26", 24 32' 11" 5 Blomes akmens krāvuma tilts pār Dzirnupīti. Tilts atrodas uz Viziņu mājas ceļa un ir aptuveni 60 m garš. Tas ir garākais akmens krāvuma tilts Latvijā, uzmērīts gada projektā Neapzinātais kultūras mantojums. Tilta tuvumā Dzirnupītes labajā krastā aug ozols (tā apkārt mērs 4,68 m) un gar upītes krastu Blomes muižkunga stādītās strauspapardes. GPS 57 34' 27,6", 24 32' 22,63 6 Blomes Velna kalniņš atrodas bijušā Dzirnezera otrā krastā. Tas apaudzis ar kokiem (pārsvarā kļavām) un krūmiem. Uz kalniņa aug arī divi ozoli, lielākā apkārtmērs ir 3,68 m. Te ir arī no lauka savāktu akmeņu kaudzes. Velna kalniņa izmēri ir 22 x 25 m. Kā radies Velna kalniņa nosaukums, nav zināms. GPS 57 34' 31", 24 32' 04" 7 Mežuļu akmens krāvumi. Blomes pusē pie Mežuļu mājām saskatāmi akmens krāvumi. Mājas D pusē atrodas akmens krāvuma sēta augstumā no dažiem desmitiem centimetru līdz 2 m, bet R pusē akmeņu krāvums līdz 8 m platā joslā aizpilda gravu. Te zem krāvuma izvei dota caurteka, pa ko iztek avotiņš. Krāvumi norobežo mājas D un R apkaimi 200 m garumā, tie atrodas uz privā tas zemes. GPS 57 33' 44,9", 24 32' 24,7" 5 6 7

15 Blomes purva robežakmens atrodas netālu no Vecstrobu mājām Blomes purva malā stigas kreisajā pusē. Robežakmens nav no mazajiem: apkārtmērs 7,70 m, garums 2,5 m, augstums 0,6 m. Iespējams, tas kādreiz iezīmēja Viļķenes muižas un Mētakas pusmuižas zemju robežas. Uz akmens virsmas ir uzraksts V.W: v M Ir arī labi redzama iekalta krusta zīme ar 3 noslēgtiem galiem. GPS 57 33' 49, 24 34' 21". 9 Taka uz Blomes purva robežakmeni sākas iepretī Jaunstrobu mājām. Takai ir norādījuma zīmes, iekārtoti tiltiņi un dēļu laipas. Šo taku iekārtojusi biedrība Rustets. 10 Dzilnas dižakmens atrodas Dzilnas mežā uz R no Arupītes un 150 m no ceļa Viļķene Ķirbiži. Pirms Dzilnu mājām lielā ceļa labā pusē iebraukts meža ceļš. Pa to jādodas līdz stigu krustojumam un tad pa stigu aptuveni 300 m Z virzienā līdz vietai, kur stigas kreisajā pusē aug apses, dažas egles un daži bērzi. Te apmēram 30 m no stigas pa kreisi mežā atrodas Dzilnas akmens. Tā izmēri: platums 2,8 m, garums 3,10 m, augstums 1,70 m un apkārtmērs 13,3 m. Akmens tilpums ir 10 m 3. GPS 57 38' 58", 24 32' 55". 11 Katrīnas akmens meklējams bijušā Katrīnas saimnie cības mežā. Pa Rūstužu ceļu netālu no Viļķenes centra pirms bijušās fermas ir krustojums ar Augustiņu mājas ceļu. Te jānogriežas pa labi un meža malā no grāvja līkuma akmens jāmeklē DR D virzienā jeb iedomātā grāvja turpinājumā aptuveni 150 m attālumā. Šī akmens garums ir 3,10 m, platums 2,70 m, augstums 1,70 m, apkārtmērs 9,65 m un tilpums 7 m 3. Tas ir vietējās nozīmes dižakmens, grūti atrodams. GPS 57 36'20", 24 35' 39". 12 Vaigažu Ozoliņu akmens atrodas 50 m uz R no Ozoliņu mājas saimniecības ēkas aizauguša smilšu karjera nogāzē. Akmens pa daļai atrakts gadā. Tā virszemes daļas izmēri: garums 3,30 m, platums 3,10 m, augstums 2,20 m un tilpums 9 m 3. Tas ir vietējās nozīmes dižakmens. GPS 57 35' 03", 24 36' 44" Rīgas rātes mežu robežakmens atrodas SIA Rīgas meži piederošās Katrīnas mežniecības mežā aiz Briežu mājām. Krustojumā jānogriežas pa labi un pa labu meža ceļu jābrauc līdz galam. No turienes jāgrie žas pa labi pa izdangātu meža ceļu garām izcirtumiem ceļa abās ma lās līdz labajā pusē redza mam iežogotas aizaugušas priežu jaun audzes sētas pretējam galam. Tad gar grāvja un sētas D malu jāiet līdz grāvju krusto jumam, kur atrodas šis robež akmens. Uz akmens virsmas iekalts uzraksts 1798 un + ar 2 noslēg tiem galiem. Robež akmens izmēri: garums 1,2 m, platums 1,08 m, augstums 0,3 m. GPS 57 39' 46", 24 38' 56,8"

16 Sīpolkalnu akmens meklējams Svētupes labajā krastā pretī Sīpolkalnu mājām blakus Svētupes metāla tilta konstrukcijām. Akmens izmēri: garums 3,30 m, platums 2 m, augstums 1,20 m un apkārtmērs 10,60 m. Vietējās nozīmes dižakmens tilpums ir 5 m 3. GPS 57 38' 45,5", 24 39' 8,5". 15 Viļķenes Baznīckalns atrodas pašā Viļķenes centrā uz Z no Pabērzu mājām. Uzkalns ieapaļš, apaudzis ar zāli, malās aug lieli lapkoki bērzi, ozoli, liepas. Saskaņā ar vietējām teikām, tur atradusies baznīca ap kuru bijusi ierīkota kapsēta. Iespējams, tur atradusies vecā Sv. Katrīnas baznīca, pirms 19. gs. sākumā uzcelta jauna. Baznīckalns ir vietējas nozīmes arheoloģiskais piemineklis. 16 Viļķenes bļodakmens atrodas ceļa Viļķene Ķirbiži kreisajā pusē aiz bijušās pareizticīgo baznīcas drupām un Viļķenes kapiem nelielā mežiņā, apmēram 25 m no upītes, ko vietējie sauc par Urdziņu. Ceļa malā ierīkota norādījuma zīme, pāri upītei tiltiņš un laipas, kas ierīkotas vairākās talkās. Arī akmens apkārtne sakopta. Viļķenes bļodakmens ir rupjgraudains, sarka nīgs granīts. Tas atrodas savā pirmatnējā vietā. Akmens diametrs ir 1,15 1,20 m. Vidū iekaltās bļodas diametrs ir 35 cm, dziļums cm. Arī Viļķenes akmenim, tāpat kā visiem Rietumkurzemes bļodakmeņiem, gar sāniem ik pēc 8,5 cm iekaltas tradicionālās 5 cm platās rievas. Akmens cilindriski apdarinātās daļas augstums ir 50 cm. Apakšējā daļa neizveidota, rupji apskaldīta. Bļodakmens augstums 85 cm. Tas guldīts uz akmens šķem bām, starp kurām daudz koka ogļu. Agrākos laikos ap akmeni bijušas ganības. GPS 57 37' 16", 24 34' 19". 17 Āsteres obelisks atrodas Āsteres ezera R krastā dažus metrus no stāvkrasta. Tas bals tās uz kvadrātveidīgas granīta pamatnes. Obelisks veidots no Latvijai neraksturīgiem smilšakmeņiem un sastāv no 3 daļām. Tā augstums ir 3,75 m. Vidējā daļā vēl saskatāmi hieroglifi, kas lasāmi kā Ptolemaja vārds, obe lisks sabojāts ar dažādiem uzrakstiem. 19. gs. otrajā pusē Baltijas muižnieki pie vērsās senatnes imitācijai, un vietējie stāsta, ka obelisku no Eiropas atvedis Šķirstiņu barons Zommers. Domājams, ka tas vēlāk izmantots par robežstabu starp Āsteres un Šķirstiņu muižu zemju īpašumiem. GPS 57 37' 03", 24 41' 15". 18 Akmens krāvums Roču mājas zemē. Iespējams, ka kādreizēja dīķa malā ir iegarens akmens krāvums no 15 akmeņiem. Krāvuma izmēri ir šādi: garums - 4,30 m, platums - 2,60 m. Blakus aug ozols ar trim kopā saaugušiem stumbriem. Apkārt sazēluši krūmi. Turpat netālu avoksnāja malā no laukakmeņiem sakrauta 3 līme ņu pakāpienu rinda. 18 GPS 57 35' 23", 24 37' 8,4". 17

17 Riekstiņu robežakmens atrodas starp Riekstiņu un Viesturu mājas iebrauktuvēm ceļa Lapsiņas Blomes (taisnākais no Viļķenes uz Blomi) labajā pusē aptuveni 10 m no ceļa neliela grāvīša malā. Tieši blakus aug ozols 2,78 m apkārtmērā. Akmens virsmā ir ļoti labi saskatāmi iekalti krusti ar ZR virzienā noslēgtu galu un blakus skaitlis 12. Šis akmens savā laikā varētu būt Blomes muižas un Tiržumu pusmuižas zemju robežakmens. GPS 57 34' 57", 24 33' 06". 20 Veckraukļu avots atrodas lejpus Veckraukļu mājas vietas Vitrupes senkrasta nogāzē. Vietējie iedzīvotāji avotu izmanto ūdens ņemšanai. GPS 57 32' 57,9", 24 32' 21,6" Kubažkalniņš, Kriškalniņš atrodas uz D no Vāvuļu mājām. Mājas saimnieks dzirdējis nostāstu, ka kalniņā bijuši seni kapi. Apstrādājot laukus, esot atrastas senas lietas. Kubažkalniņš ir bez krūmiem un pacēlums izdalās uz apkārtējā fona. GPS 57 35' 5,9", 24 36' 56,3". 22 Svētupe. Upe fotografēta no Šķirstiņu tilta. 47 km garā Svētupe iztek no Dūņezera Z gala un Limbažu novadā tek cauri Limbažu, Viļķenes, Pāles pagastam un tālāk cauri Salacgrīvas novadam līdz jūrai. Par Svētupi ir vairākas teikas. Viena no tām kā Svētupe tikusi pie sava nosaukuma: Priekš vairāk kā simt gadiem Svētupe bijusi plata un tik dziļa, ka tur varējuši peldēt lielākie jūras kuģi. Viņas krasti apauguši ar mūžamežiem, nebijuši apdzīvoti, tāpēc tai ar nebijis īpašs nosaukums, bet katrs cilvēks to saucis, kā iedomājies.reiz kāds mantkārīgs kungs ar savu kuģi braucis pa Svētupi, ieraudzījis mūžamežus, ko licis tūlīt licis cirst saviem kalpiem priekš tirgošanas. Viens viņa kalps cirtis koku uz pašu upes krastu un nejauši iesviedis cirvi upes dziļākā vietā - dzelmē. Viņš par pazudušo cirvi gauži raudājis, jo bijis nabags un nezinājis, kā tikt pie jauna cirvja. Viņš raudājis tik ilgi, kamēr no dzelmes pacēlusies ūdens meita un jautājusi, kāpēc šis raudot. Tā un tā, kalps atteicis. Ūdens meita tūlīt nogrimusi dzelmē, iznesusi sudraba cirvi, to rādījusi kalpam un jautājusi: Vai tas ir tavs cirvis?. Kalps atteicis: Nē, mans cirvis nebija tik spožs. Ūdens meita atkal nogrimusi dzelmē, iznesusi zelta cirvi un jautājusi: Vai tas ir tavs cirvis? Nē, kalps atteicis. Mans cirvis nebija tik spožs. Ūdens meita trešo reizi nogrimusi dzelmē un iznesusi dzelzs cirvi un jautājusi: Vai tas ir tavs cirvis?. Jā!, kalps priekā iesaucies. Tas pats ir mans cirvis. Ūdens meita tad teikusi: Tāpēc ka esi runājis patiesību, tev došu sudraba un zelta cirvi. Viņa pasniegusi kalpam visus cirvjus, tad pati iegrimusi dzelmē. Kalps, par tādu laimi priecādamies, steidzies uz māju to pateikt saviem kaimiņiem. Viens viņa kaimiņš arī sev iekārojis sudraba un zelta cirvjus, gājis turpat pie upes un cirtis malku. Tas kādu reizi iecirtis kokā, apzinīgi cirvi iesviedis dzelmē, gauži raudājis un gaidījis ūdens meitu. Tā ar pacēlusies no ūdens un jautājusi: Kāpēc tu raudi? Tā un tā! kaimiņš iesaucies. Ūdens meita tūlīt iegrimusi dzelmē, iznesusi sudraba cirvi un jautājusi: Vai tas ir tavs cirvis? Jā, dārgā dvēselīt! Tas pats ir mans cirvis. Kaimiņš sniedzies pēc cirvja, bet ūdens meita ar visu cirvi iegrimusi dzelmē un vairs nekad nav pacēlusies virs ūdens. Kaimiņš pat savu cirvi neatdabūdams, bēdīgs gājis uz mājām. Viņš par savu gadījumu ar ūdens meitu tik teicis: Tā upe ar saviem iedzīvotājiem ir svēta, tur nedrīkst melot. Upe tad ar iesaukta par Svēto upi, vēlāk par Svētupi, kā to vēl tagad sauc.

18 16 Upenu robežakmeņi Akmeņi atrodas uz Katvaru un Viļķenes pagastu robežas, mežā un ir grūti pieejami Limbažu Pilsmuižas zemju 5. robežakmens atrodas 1 Viļķenes pagasta Āsterē ap 1 km no robežas pagrieziena stūra (pagriežas DR virzienā), mežā. Uz tā ir iekalts krusts. Akmens izmēri: garums 0,60 m; platums 0,50 m; augstums 0,20 m, perimetrs 1,95 m. Iekaltā krusta izmēri: krusta garums 19 cm, platums 16 cm, iekaluma platums 2,5 cm, iekaluma dziļums 1,2 cm. GPS ,9, ,5 24 Limbažu Pilsmuižas zemju 6. robežakmens atrodas ap 200 m uz R no 5. robežakmens, izcirtumā tieši uz stigas Viļķenes pagasta Āsterē. Akmens izmēri garums 0,65 m, platums 0,65 m, augstums 0,20 m, perimetrs 2 m. Iekaltā krusta izmēri: krusta garums 15 cm; platums 14 cm; iekaluma platums Upenu robežakmeņu topogrāfiskā karte 1 1,5 cm, iekaluma dziļums 0,5 1cm. GPS ,5, ,1 25 Limbažu Pilsmuižas zemju 7. robežakmens atrodas ap 200 m DR virzienā no 6. robežakmens izcirtuma otrā malā ap 20 m no meža malas. Ir iekalts krusts. Akmens izmēri: garums 1,25 m, platums 0,85 m, augstums 0,50 m, perimetrs 3,45 m. Iekaltā krusta izmēri: krusta garums 20 cm, platums 16,5 cm, iekaluma platums 2 3 cm, iekaluma dziļums 1 1,3 cm. GPS ,3, ,

19 Upenu robežakmeņi Akmeņi atrodas uz Katvaru un Viļķenes pagastu robežas, mežā un ir grūti pieejami. Katvaru pagasts Limbažu Pilsmuižas zemju 1. robežakmens atrodas Katvaru pagastā ap 1 km no Upeniem ZA Ludiņupītes pamatkrastā, meža ceļa labā pusē, izcirtumā, ap 100 m no meža malas. Uz akmens iekalts gada skaitlis 1759 un krusts ar 2 norobežotiem galiem. Akmens izmēri: garums 1,10 m, platums 0,85 m, augstums 0,20 m, perimetrs 3,35 m. Ciparu kopējais garums 37 cm, ciparu augstums 13 cm; ciparu iekaluma platums 1 1,2 cm, ciparu iekaluma dziļums 5 7 mm. Iekaltā krusta izmēri: garums 23 cm, platums 14 cm, iekaluma platums 1,3 1,8 cm, iekaluma dziļums 1 cm. GPS , Limbažu Pilsmuižas zemju 2. robežakmens atrodas ap 150 m ZA no 1. robež akmens, izcir tumā, meža ceļa labā pusē Katvaru pagastā. Tas ir izkustināts no savas vietas. Ir iekalts krusts. Akmens izmēri: garums 1 m, platums 0,70 m, augstums 0,50 m, perimetrs 2,70 m. Iekaltā krusta izmēri: krusta garums 17 cm, platums 11 cm. Iekaluma dziļums 0,5 1 cm, iekaluma platums 1 1,2 cm. GPS ,7, Limbažu Pilsmuižas zemju 3. robežakmens atrodas uz Katvaru un Viļķenes pagastu robežas ap 100 m uz ZA no 2. robežakmens meža ceļa malā, izcirtuma un meža stūrī, stigas galā. Akmenī vienā galā iekalts krusts. Akmens izmēri: garums 1,5 m, platums 0,80 m, augstums 0,40 m, perimetrs 3,70 m. Iekaltā krusta izmēri: garums 17 cm, platums 15 cm, iekaluma platums 1,2 2 cm, iekaluma dziļums 1,2 cm. GPS , Limbažu Pilsmuižas zemju 4. robežakmens atrodas R virzienā uz Katvaru un Viļķenes pagastu robežas, izcirtumā. Robežakmens ir izkustināts no savas vietas. Uz tā iekalts krusts. Akmens izmēri: garums 0,85m, platums 0,50 m, augstums 0,80 m, perimetrs 2,40 m. Iekaltā krusta izmēri: garums 17 cm; platums 14 cm; iekaluma platums 1,2 2 cm; iekaluma dziļums 1,2 cm. GPS ,4, ,2 4

20 Noru dižakmens. Atrodas starp Kaiju un Noru mājām ceļa kreisajā pusē bērzu birzs malā. Šis vietējās nozīmes dižakmens te novietots meliorācijas darbu laikā. Akmens ir trīsstūra formas. Tā izmēri: augstums 2,40 m, garums 3,25 m, platums 1,60 m, apkārtmērs pie pamata 7 m un tilpums 5 m , Katvaru Avotlejas avots atrodas netālu no Puriņu mājām, mežā, ejot pa taku, aptuveni 300 m no mājām. Muižas laikos no šī avota uz Katvaru muižu vests ūdens kafijai. Tur bijis pat ceļš līdz pašam avotam, pa kuru braukts ar zirgu. Senāk ap avotu bijis ozolkoka grods, tagad metāla muca ar vāku ,6, ,19 7 Aspazijas akmens atrodas Ķaukuļu gravā, gleznainā apvidū, kur uzstādināts ezeriņš un izkopta ozolu audze. Gravas malā atradās Ķaukuļu mājas, kur gadā Rikveiļu ģimenē par mājskolotāju strādājusi dzejniece Aspazija. Viņa brīvos brīžus labprāt pavadījusi, sēdēdama laivā vai uz akmens ezeriņa malā.te sacerēts dzejolis Mēness starus stīgo. Ķaukuļu grava ir privātīpašums ,7, ,6 8 Pīpeskalna akmens atrodas 119 m.v.j.l. kalna virsotnē netālu no Salu mājām, blakus lielai ievai. Tas ir vietējās nozīmes dižakmens. Akmens izmēri: platums 3 m, garums 3,50 m, augstums 1,05 m, apkārtmērs 10,35 m un tilpums 5,25 m 3. Akmens atrodas privātīpašumā ,4, ,3 9 Muižkalnu Māras akmens. Apmēram 300 m uz D no Muižkalnu mājām izcirtumā, tikko saredzama bijušā meža ceļa malā atrodas apaļš akmens. Tā izmēri: 0,9x1,2x0,5 m, akmens virsotnē iekalta bļodveida iedobe. Tās diametrs cm, bet dziļums 4 6 cm. Muižkalnu saimnieks šo akmeni nosaucis par Māras akmeni. Ap to 3 4 m attālumā redzami vēl citi akmeņi, kas atrodas atstatus cits no cita un veido it kā riņķi. Iespējams, senāk tur varētu būt bijusi kulta vieta. Pašlaik šis akmens izcirtuma jaunaudzē atrodams diezgan grūti ,2, ,

21 Muižkalnu robežakmeņi 19 Pie Muižkalnu mājām atrodas 10 robežakmeņi, kas kādreiz iezīmējuši jau 17. gs. nosprausto robežu starp bijušajām Tiegažu un Katvaru muižām. Pirmie 4 robežakmeņi atrodas pie mājas pārējie mežā un tie ir grūti pieejami Muižkalnu 1. robežakmens atrodas apmēram 40 m uz A no mājām. Uz tā rūpīgi un dziļi iekalta robežas zīme. Akmens izmēri: 1,45 x 1,35 x 0,70 m. GPS ,2, Muižkalnu 2. robežakmens meklējams apmēram 20 m uz DR no 1. robežakmens un tas atrodas robežas lūzuma vietā mājas priekšā pļavā arī ap 40 m no mājām. Akmens izmēri: 0,65 x 0,55 x 0,35 m un virs zemes 15 cm. Tas ir pelēkā krāsā, maz nosūnojis. GPS , ,4 12 Muižkalnu 3. robežakmens atrodas apmē ram 57 m uz DA no otrā robežakmens. Tajā dziļi, reljefi iekalta zīme putna veidā, līdzīgi kā uz 2. akmens. Akmens izmēri: 0,90 x 0,65 x 0,30m. GPS ,8, ,2 13 Muižkalnu 4. robežakmens šis akmens neatrodas savā sākotnējā vietā. Tas, arot, izkus ti nāts no vietas un tagad atrodas ap 6 m no ceļa malas R pusē. Akmens izmēri: 0,50 x 0,60 x 0,30 m. GPS ,4, Muižkalnu 5. robežakmens atrodas mežmalā 4 m no ozola ceļa kreisā pusē pirms Muižkalnu mājām. Akmens izmēri: 0,55 x 0,55 x 0,10 m un perimetrs 1,70 m. GPS ,4, ,6 15 Muižkalnu 6.robežakmens atrodas ap 225 m no iepriekšējā mežā lapu koku jaunaudzē. Akmens izmēri: 1,0 x 1,1 x 0,25 m un akmens ir plakans ar līdzenu virsmu un pamatīgi iekaltu zīmi. GPS ,3, ,2 16 Muižkalnu 7. robežakmens atrodas uz A ap 92 m no iepriekšējā robežakmens izcirtuma stūrī. Akmens izmēri: 0,90 x 0,65 x 0,10 m un tā apkārtmērs 2,45 m. GPS ,8, ,

22 Muižkalnu 8. robežakmens meklējams 109 m no iepriekšējā 60 virzienā otrā izcirtuma stūrī. Akmens ir gaišpelēks un tā izmēri: 0,80 x 0,70 x 0,20 m ar krustveida zīmi. (Neizdevās uzņemt koordinātes, jo robež akmenim pārkrituši koki pēc kādas vētras.) Muižkalnu 9. robežakmens atrodas 82 m no iepriekšējā akmens ap 20 m no mežmalas kupicas vidū. Akmens izmēri: 0,80 x 0,60 x 0,10 m. Zīme dziļi iekalta virsmā. GPS ,4, ,9 19 Muižkalnu 10. robežakmens atrodas krustakmeņu virknes galā, otrpus uzkalnam ar izcirtumu, 210 m no 9. robežakmens. Tas ir paliels akmens ar izmēriem: 1,35 x 1,20 x 0,30 m un apkārtmēru 3,90 m. GPS ,5, ,

23 Kas ir dižakmeņi? Tie ir ļoti lieli laukakmeņi, kuru virszemes tilpums sasniedz vai pārsniedz 10 kubikmetru. Vietējās nozīmes dižakmeņi ir tie akmeņi, kas lielāki par 7 kubikmetriem. Kādi akmeņi jāaizsargā? 1. Visi akmeņi, kas nes kādas latviešu mitoloģiskās dievības vai gara vārdu (Māra, svētmeita, Pērkons, Jānis, Ūsiņš, Jumis, skroderis, pūķis, ragana, vadātājs, velna māte, vilkacis, vilks, burvis, burtnieks, spoks utt.) neatkarīgi no šo akmeņu izmēriem. 2. Bedrīšakmeņi vieni no vissenākajiem kulta (godināmajiem) akmeņiem. Pagaidām Latvijā apzināts vairāk nekā 70 šādu unikālu tālās vēstures akmeņu. 3. Bļodakmeņi paši jaunākie kultakmeņi, kas izkalti apļa formā kā lieli dzirnakmeņi, kam vidū izveidota liela apaļa iedobe kā mutes bļoda. 4. Kausakmeņi neregulāras formas akmeņi ar plakanu virsmu, kuros iekaltas dziļas elipsoīda formā izslīpētas iedobes cm diametrā. 5. Muldakmeņi kultakmeņi ar iekaltām vai dabīgas izcelsmes dažāda lieluma muldām, kurā var sakrāties no debesīm nākošais svētais, dziedinošais ūdens. 6. Akmeņi, par kuriem ir teikas un nostāsti. 7. Senie robežakmeņi ar iekaltiem gadskaitļiem un/vai robežu zīmēm. 8. Senie krustakmeņi akmeņi ar dažāda veida krustiem no viduslaiku kapsētām vai savrupiem apbedījumiem. 9. Akmeņi ar seniem tekstu iekalumiem. 10. Senie saimnieciskās darbības akmeņi graudberži, vergu bļodas, akmens siles, kaltie dzirnakmeņi, kvadri seno būvju akmens detaļas, akmens galdi, akmens lodes. 11. Visi akmeņi (neatkarīgi no to lieluma), kas atrodas jūras piekrastē ūdenī un pludmalē un 300 m no krasta. 12. Akmeņi ar ledāja atstātajām skrāpējuma pēdām. Kā jāmēra akmeņi? Akmens apkārtmērs pie zemes vai lie - lākais apkārtmērs, ja tas ir augstāk; akmens garums un platums; ja akmens atrodas slīpumā, jāmēra augstums kalna un lejas pusē; ja dižakmens ir labi noapaļots un tā forma atgādina siena gubu vai maizes klaipu, akmens virszemes tilpumu var aprēķināt pēc formulas: garuma, platuma un augstuma reizinājums dalīts ar divi. Ja akmenim ir cita sarežģīta forma, jāveic nepieciešamās korekcijas; ja zemes virsma ap akmeni ir nevienāda, jāizdara pēc iespējas vairāk augstuma mērījumu un jānosaka vidējais, mērījumu rezultātu summu dalot ar mērījumu skaitu.

24 Daina Čakste neapšaubāmi ir aktīvākā un sekmīgākā novadpētniece bijušā Limbažu rajona teritorijā. Viņa labi pārzina dažādus dabas un kultūrvēsturiskos objektus un ik pa laikam atrod arī jaunus, pētniekiem līdz tam nezināmus. Atradumu vidū bijuši gan dažādi robežakmeņi, gan citi lieli un vēsturiski vērtīgi akmeņi, tāpat cita veida objekti, kas līdz šim nav bijuši pamanīti. Droši vien arī šī grāmatiņa nav pētījumu un atradumu galapunkts, un sekos vēl kādi atklājumi. Priecē arī mūsu sekmīgā daudzu gadu sadarbība ar autori Vidzemes ziemeļrietumu daļas dabas un senatnes izzināšanā. Andris Grīnbergs, dabas un vēstures pētnieks, Latvijas Petroglifu centra vadītājs D. Čakste pie Upleju akmens Vidrižu pagastā Sadarbība ar Dainu ilgst jau desmit gadus, jo gadā Daina bija viena no pirmajām, kura atsaucās aicinājumam Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā vērot un piefiksēt norises dabā. No Dainas katru gadu esmu saņēmusi datus par sikspārņiem, dižkokiem, Sosnovska latvāņiem, orhidejām, baltajiem stārķiem, gājputniem un alejām. Iegūtie rezultāti veicina labāku izpratni par izmaiņām dabā. Īpaši nozīmīgi ir dati par dižkokiem un kultūrvēsturiskajiem objektiem Limbažu apkaimē. Inta Soma, Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas izglītības centra Ziemeļvidzeme vadītāja Uz 1. vāka: Aspazijas akmens Ķaukuļu gravā, Katvaru pagastā Materiāla izdošanu finansē: Limbažu novada tūrisma informācijas centrs Limbažu novada pašvaldība 2015 Foto un teksts: Daina Čakste Korektūra: Una Medne Dizains: dizaina studija Autos Iespiests: SIA Latgales Druka ISBN

Slide 1

Slide 1 Ceļojums laikā: manas bibliotēkas ēkas vēsture Variņu bibliotēka 1951. gadā dibinātās Variņu pagasta (tolaik Sebru ciema) bibliotēkas pirmā mājvieta ir Vilciņi. Ēkā atrodas arī Sebru ciema padome. 1954.

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 NACIONĀLAIS KULINĀRAIS CEĻŠ apsekojumi, secinājumi, turpmākie plāni Lauku tūrisma pārskata seminārs, 11.09.2014., Bīriņu pils APTAUJA: VAI TŪRISTIEM PATĪK NACIONĀLIE ĒDIENI? VAI CITĀS VALSTĪS CENŠATIES

Sīkāk

Microsoft Word - 2dala_aizs_zonu_priekslikumi_2.doc

Microsoft Word - 2dala_aizs_zonu_priekslikumi_2.doc Pētījums Valsts aizsargajamo kulturas pieminekļu individuālo aizsardzības zonu izstrāde" I 2012 2.8. Gaviezes Elkukalns - pilskalns Valsts nozīmes arheoloģiskais piemineklis, valsts aizsardzības Nr. 1329.

Sīkāk

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4 Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits 29.10.2017-05.11.2017 no 459 ir 05.11.2017-12.11.2017 no 459 ir 12.11.2017-19.11.2017 no 459 ir 19.11.2017-26.11.2017

Sīkāk

Starptautiskā instrukcija kontrolpunktu aprakstiem STARPTAUTISKĀ ORIENTĒŠANĀS FEDERĀCIJA 2018

Starptautiskā instrukcija kontrolpunktu aprakstiem STARPTAUTISKĀ ORIENTĒŠANĀS FEDERĀCIJA 2018 Starptautiskā instrukcija kontrolpunktu aprakstiem STARPTAUTISKĀ ORIENTĒŠANĀS FEDERĀCIJA 2018 STARPTAUTISKĀ ORIENTĒŠANĀS FEDERĀCIJA Starptautiskā orientēšanās federācija Drottninggatan 47, 3 1/2 tr. SE-65225

Sīkāk

32repol_uzd

32repol_uzd Materiāls ņemts no grāmatas: Andžāns Agnis, Bērziņa Anna, Bērziņš Aivars "Latvijas Republikas 6-5 matemātikas olimpiādes" LATVIJAS REPUBLIKAS OLIMPIĀDE UZDEVUMI 8 klase Pierādīt, ka neviens no skaitļiem

Sīkāk

Komandu olimpiāde Bermudu trijstūris Katru uzdevumu vērtē ar 0 5 punktiem. Risināšanas laiks - 3 astronomiskās stundas Uzdevumi 7. klasei 1. Doti 5 sk

Komandu olimpiāde Bermudu trijstūris Katru uzdevumu vērtē ar 0 5 punktiem. Risināšanas laiks - 3 astronomiskās stundas Uzdevumi 7. klasei 1. Doti 5 sk Komandu olimpiāde Bermudu trijstūris Katru uzdevumu vērtē ar 0 5 punktiem. Risināšanas laiks - 3 astronomiskās stundas Uzdevumi 7. klasei 1. Doti 5 skaitļi. Katru divu skaitļu summa ir lielāka par 4. Pierādīt,

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI Tehniskā specifikācija 3.pielikums iepirkuma Nr. VNP 2015/8 Nolikumam N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts 1. Sekcija-rotaļlietu plaukts krāsaina. 1. Pielikums Sekcija- rotaļlietu plaukts. 1. Pielikums. Sekcija

Sīkāk

Apstiprinu:

Apstiprinu: Lapa : 1 (24) 1 Lapa : 2 (24) Ievads Salaspils kodolreaktora (turpmāk SKR) teritorijā un tā tuvākajā apkārtnē VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs veic Speciālās atļaujas darbībām ar

Sīkāk

Sarakstā apkopotas adreses ēkām, kurām ir valsts vai vietējās nozīmes kultūras pieminekļa statuss OBJECTID ADRESE BNOS KAD. APZĪMĒJUMS 1 Alejas iela 1

Sarakstā apkopotas adreses ēkām, kurām ir valsts vai vietējās nozīmes kultūras pieminekļa statuss OBJECTID ADRESE BNOS KAD. APZĪMĒJUMS 1 Alejas iela 1 Sarakstā apkopotas adreses ēkām, kurām ir valsts vai vietējās nozīmes kultūras pieminekļa statuss OBJECTID ADRESE BNOS KAD. APZĪMĒJUMS 1 Alejas iela 10 Dzīvojamā ēka 17000360256001 2 Alejas iela 11 Dzīvojamā

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr , fakss , e-pasts:

LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr , fakss , e-pasts: LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr. 654 22238, fakss 654 76810, e-pasts: dome@dnd.lv, www.dnd.lv 23.08.2018. saistošie noteikumi Nr.25 Daugavpils novada kapsētu

Sīkāk

“Mana sēta, mana māja , mans pagalms”

“Mana sēta, mana māja , mans pagalms” Skaista mana tēvu zeme par visām zemītēm: Plaši lauki, zaļi meži, Zilis jūras ūdentiņš. Mana sēta, mana māja, mans pagalms Projekta autori 5.a klase 2018.g. 18.-20.aprīlis Projekta mērķis Veidot sadarbības

Sīkāk

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace

v, m/s Projekta numurs: /16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sace v, m/s Projekta numurs: 8.3.2.1/16/I/002 Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai 10 1 Velobraukšanas sacensības Fizikas valsts 68. olimpiāde Otrā posma uzdevumi

Sīkāk

DETALPLANOJUMA_1.REDAKCIJA (1)

DETALPLANOJUMA_1.REDAKCIJA (1) 1. PASKAIDROJUMA RAKSTS 1.1. IEVADS Detālplānojuma grozījumi Cidoniju iela 47 izstrāde, uzsākta atbilstoši Stopiņu novada domes 2016. gada 14. septembra lēmumam Nr.82 Par detālplānojuma Saulīši (1.z.g.),

Sīkāk

HORIZONTĀLAIS SAULES PULKSTENIS. LUDZA Laukuma rekonstrukcija pie Ludzas novada ēkas Raiņa un Stacijas ielau krustojumā. Stacijas iela 38, Ludza LD -1

HORIZONTĀLAIS SAULES PULKSTENIS. LUDZA Laukuma rekonstrukcija pie Ludzas novada ēkas Raiņa un Stacijas ielau krustojumā. Stacijas iela 38, Ludza LD -1 HORIZONTĀLAIS SAULES PULKSTENIS. LUDZA LD - GRANĪTA BRUĢA RAKSTS SP LAUKUMA IEKLĀŠANA R 00,00 cm 7 2 4 Tianshan red 4 6 2 4 N 4 GRANĪTA TONĀLS SALIKUMS 4 Granīts G 60 6 Granīts G 60 M=:0 PASŪTĪTĀJS: LUDZAS

Sīkāk

1_2012_aktuala

1_2012_aktuala Aktuālā redakcija Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 31.10.2013. saistošajiem noteikumiem Nr.15/2013, spēkā ar 01.01.2014 Saistošie noteikumi Nr. 1/2012 APSTIPRINĀTI ar Ilūkstes novada domes 26.01.2012. lēmumu

Sīkāk

Inga Borg Ziema pie Plupa

Inga Borg Ziema pie Plupa Inga Borg Ziema pie Plupa Plups ir maziņš neredzamais, kas var sarunāties ar dzīvniekiem. Cilvēki viņu neredz, izņemot tevi un mani. Plups dzīvo tālu tālu starp augstajiem kalniem. Viņš dzīvo maziņā kūdras

Sīkāk

Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Artis Bērziņš Aktu apst

Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA Talsu namsaimnieks Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Artis Bērziņš Aktu apst Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Artis Bērziņš Aktu apstiprinu: Aktu apstiprinu: 2017.gada 12.aprīlī Dzivojamās

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA JAUNJELGAVAS NOVADA DOME Lāčplēša iela 11, Jaunjelgava, Jaunjelgavas novads, LV-5134, nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr

LATVIJAS REPUBLIKA JAUNJELGAVAS NOVADA DOME Lāčplēša iela 11, Jaunjelgava, Jaunjelgavas novads, LV-5134, nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr LATVIJAS REPUBLIKA JAUNJELGAVAS NOVADA DOME Lāčplēša iela 11, Jaunjelgava, Jaunjelgavas novads, LV-5134, nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr. 90000020824 tālrunis 651 33655,, fakss 651 52352,E-pasts: dome@jaunjelgava.lv

Sīkāk

Microsoft Word - JAL_6.kl.GRAMATA.doc

Microsoft Word - JAL_6.kl.GRAMATA.doc LATVIJAS VALSTS TERITORIJA Latvija ir valsts, kas atrodas Eiropas ziemeļaustrumos. Mūsu valsts ir viena no 3 Baltijas valstīm, tai ir 490 km gara jūras robeža gar Baltijas jūru un Rīgas jūras līci. Jūra

Sīkāk

Ceļojumu sajūtu aģentūra Travel Biiz >>> Ziema vasarā Lietuvā ZIEMA VASARĀ Lietuvā Lietuvieši, lai arī dzīvo mums līdzās, tomēr ir atšķirīgi gan ar sa

Ceļojumu sajūtu aģentūra Travel Biiz >>> Ziema vasarā Lietuvā ZIEMA VASARĀ Lietuvā Lietuvieši, lai arī dzīvo mums līdzās, tomēr ir atšķirīgi gan ar sa ZIEMA VASARĀ Lietuvā Lietuvieši, lai arī dzīvo mums līdzās, tomēr ir atšķirīgi gan ar savu kultūru, ēdieniem, tradīcijām un pat temperamentu. Kopā dosimies izbaudīt interesantāko no Lietuvas, izzināt neparastas

Sīkāk

Komandu sacensības informātikā un matemātikā Cēsis 2017 Izteiksmes Fināla uzdevumi Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķ

Komandu sacensības informātikā un matemātikā Cēsis 2017 Izteiksmes Fināla uzdevumi Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķ Izteiksmes Aplūkosim aritmētiskas izteiksmes, kurās tiek izmantoti deviņi atšķirīgi viencipara naturāli skaitļi un astoņas aritmētisko darbību zīmes (katra no tām var būt tikai +, -, * vai /). Iekavas

Sīkāk

Daugavpils 13.pirmsskolas iestādes APU Vieta Drošība Atbildība Cieņa Sporta zālē Pastaiga ārpus iestades teritorijas. Ekskursijā Guļamistābā Klausies

Daugavpils 13.pirmsskolas iestādes APU Vieta Drošība Atbildība Cieņa Sporta zālē Pastaiga ārpus iestades teritorijas. Ekskursijā Guļamistābā Klausies Daugavpils 13.pirmsskolas iestādes APU Vieta Drošība Atbildība Cieņa Sporta zālē Pastaiga ārpus iestades teritorijas. Ekskursijā Guļamistābā Klausies un izpildi skolotāja norādījumu Sporta inventāru izmanto

Sīkāk

Ūsas Autors nezināms Andras Otto ilustrācijas Kaķis savas ūsas izmanto, lai mērītu telpu vai attālumu. Tas ir sevišķi svarīgi, ja viņš mēģina ielīst š

Ūsas Autors nezināms Andras Otto ilustrācijas Kaķis savas ūsas izmanto, lai mērītu telpu vai attālumu. Tas ir sevišķi svarīgi, ja viņš mēģina ielīst š Ūsas Autors nezināms Andras Otto ilustrācijas Kaķis savas ūsas izmanto, lai mērītu telpu vai attālumu. Tas ir sevišķi svarīgi, ja viņš mēģina ielīst šaurā vietā vai mazā caurumā. Ūsas viņam darbojas kā

Sīkāk

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts:

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts: VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: +371 64123834, E-pasts: vidzeme@mantojums.lv, www.mantojums.lv 27.02.2014. Nr.14.4-07/78

Sīkāk

ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001 Pr

ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/ /09/IPIA/VIAA/001 Pr ESF projekts Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos Vienošanās Nr.2009/0196/1DP/1.2.2.1.5/09/IPIA/VIAA/001 Projekta 6.posms: 2012.gada janvāris - aprīlis Balvu

Sīkāk

Sapropelis Latvijā

Sapropelis Latvijā Ogre, 10.decembris 2015. gads Andrejs Maršāns biedrība LPZAB tel. 29853674; amarshans@gmail.com Pētījuma mērķis Veikt Lobes ezera priekšizpēti, lai noskaidrotu ezera potenciālos, iespējamos attīstības

Sīkāk

Meza skola metodes pirmsskola

Meza skola metodes pirmsskola FIGŪRU APGŪŠANA Veidot konkrēto figūru sadarbojoties ar citu bērnu Ar maziem solīšiem viens pāris sniegā veido vienu figūru Ar sniegu pārklāts laukums, laminētas kartiņas ar figūrām Bērni sadalās pa pāriem.

Sīkāk

Svarīgākais par skolēnu redzi

Svarīgākais par skolēnu redzi «Veselības mācības» stunda par redzi Svarīgākais par skolēnu redzi Saturs Redzes sistēma Redze un dators Sūdzības Redzes režīms Apgaismojums Mācību un darba vietas iekārtojums un ķermeņa pozīcija Redzes

Sīkāk

Untitled

Untitled 1.pielikums Rīgas domes 2015.gada 15.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.185 Lokālplānojums zemesgabaliem Kantora ielā 10 (kadastra Nr.01001062132, kadastra Nr.01001062134) Redakcija 1.1. Teritorijas

Sīkāk

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji

Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznāji Latvijas 43. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārta 2015. gada 16. aprīlī 1. TESTS Izvēlies tikai vienu atbildi 1. Kurš no šiem zvaigznājiem Latvijā nekad nenoriet? (1 p) Kasiopeja Ērglis Vēršu

Sīkāk

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA NAUDAS PASAULE APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Latvijas Banka, 2019 1. darba lapa pamatskolai Atbildi

Sīkāk

PASKAIDROJUMA RAKSTS

PASKAIDROJUMA RAKSTS PASKAIDROJUMA RAKSTS 1. NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA MEŽAPARKS IZSTRĀDES PAMATOJUMS TERITORIJAS SITUĀCIJAS UN PAŠREIZĒJĀS IZMANTOŠANAS APRAKSTS Plānojamās teritorijas novietne Nekustamā īpašuma Mežaparks, Tīnūžu

Sīkāk

Reiz sensenos laikos, tajā tālajā 1286

Reiz sensenos laikos, tajā tālajā 1286 Reiz sensenos laikos, tajā tālajā 1286. gadā Rīgas parādu grāmatā pirmoreiz parādījās ziņa par apdzīvotu vietu Walck. Vēlāk arī ar citiem nosaukumiem Walco, Walk, Valk tā tika minēta arī citos avotos.

Sīkāk

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc

Microsoft Word - 1_Teritorijas_izmantosanas_un_apbuves_noteikumi.doc Teritorijas izmantošana un apbūves noteikumi 1 Teritorijas izmantošana (zonējums), apbūves noteikumi Ķīpsalas teritorijas izmantošanas (zonējuma) pamatā likti iepriekš minētie nozīmīgie faktori, lai veicinātu

Sīkāk

2012 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums

2012 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums 01 Komandu olimpiāde Atvērtā Kopa Atrisinājumi 10. klasei 1. Tā kā LM ir viduslīnija, tad, balstoties uz viduslīnijas īpašībām, trijstūra 1 laukums būs 1 4 no trijstūra ABC laukuma. Analogi no viduslīnijām

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

KRĒSLI

KRĒSLI 2.pielikums iepirkuma Nr. VNP 207/ Nolikumam Tehniskā specifikācija N.p.k Attēls Nosaukums, apraksts. Sekcija- krāsains rotaļu un rotaļlietu plaukts.. Pielikums sekcijas izmēri Skaits,gab Sekcija- rotaļlietu

Sīkāk

Faktiskā siltumenerģijas patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā Lpp.1 no 25 Nr. p.k. Adrese faktiskai

Faktiskā siltumenerģijas patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā Lpp.1 no 25 Nr. p.k. Adrese faktiskai Faktiskā patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā 06.2019 Lpp.1 no 25 1 1. pasažieru 4 2 1. pasažieru 8 3 1. preču 30a 4 1.Oficieru 4 2.840 2.680 5 1.Oficieru 6 0.951 1.484

Sīkāk

1

1 . Ļ Uzdevumos. 5. apvelc pareizai atbildei atbilstošo burtu. 75 minūtes ir: 0.75 h.5 h. h.5 h. Sešstūra piramīdas skaldņu skaits ir: 6 7 8. Izteiksmes log vērtība ir: -. Nevienādības x 0atrisinājums ir

Sīkāk

SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice

SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice SIA Jūrmalas Mežaparki TEHNISKAIS PIEDĀVĀJUMS Bērnu rotaļu laukuma elementu iegāde un uzstādīšana Nr.p.k. Preces nosaukums Detalizēts apraksts, skice vai vizuālais attēls atbilstoši tehniskajai specifikācijai

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA L U D Z A S N O V A D A P A Š V A L D B A Reģistrācijas Nr , Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV 5701 Tālrunis (+371

LATVIJAS REPUBLIKA L U D Z A S N O V A D A P A Š V A L D B A Reģistrācijas Nr , Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV 5701 Tālrunis (+371 LATVIJAS REPUBLIKA L U D Z A S N O V A D A P A Š V A L D B A Reģistrācijas Nr.90000017453, Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV 5701 Tālrunis (+371) 65707400, fakss (+371) 65707402, e-pasts: dome@ludza.lv

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Latvijas Universitāte LU 75. zinātniskā konference Sekcija Ģeomātika DRONU / BEZPILOTA LIDAPARĀTU IZMANTOŠANAS TIESISKAIS ASPEKTS Artis Markots ĢIS ražošanas vadītājs SIA METRUM Jomu regulējošie normatīvie

Sīkāk

Lielkoncerts "Rīgai - 810" Dziesmas koriem MEISTARS DZIESMA LEĢENDA

Lielkoncerts Rīgai - 810 Dziesmas koriem MEISTARS DZIESMA LEĢENDA Lielkoncerts "Rīgai - 810" Dziesmas koriem MEISTARS DZIESMA LEĢENDA R īgas B rīvostas p ā rv a ld e Kruīza kuģu un pasažieru daļa Kalpaka bulv. 12, Rīga LV-1050 Tālrunis+ 371 67030822 Fakss+371 67030835

Sīkāk

06LV0061

06LV0061 Kabeļu kanāli darbam un mājai Grīdlīstes kanāli perfekta elektroinstalācija Papildus info mūsu mājas lapā Modernas elektroinstalācijas ierīkošana bieži vien saistīta ar lieliem ieguldījumiem. Vadu un kabeļu

Sīkāk

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas 204.-2020. gadam ietvaros Meža nozares konference 206 «Izaicinājumi un iespējas meža apsaimniekošanā» Rīga, 0 Normunds Strūve Zemkopības ministrijas

Sīkāk

8.TEMATS RIŅĶI UN DAUDZSTŪRI Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri M_10_SP_08_P1 Ar riņķa līniju saistītie leņķi Sk

8.TEMATS RIŅĶI UN DAUDZSTŪRI Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri M_10_SP_08_P1 Ar riņķa līniju saistītie leņķi Sk 8.TEMTS RIŅĶI UN DUDZSTŪRI Temata apraksts Skolēnam sasniedzamo rezultātu ceļvedis Uzdevumu piemēri M_10_SP_08_P1 r riņķa līniju saistītie leņķi Skolēna darba lapa M_10_UP_08_P1 pvilkts daudzstūris Skolēna

Sīkāk

Pašreizējās situācijas raksturojums

Pašreizējās situācijas raksturojums Apstiprināts ar Stopiņu novada domes 10.04.2019.sēdes lēmumu, protokols nr. 49.,4.8.p, Par Stopiņu novada attīstības programmas 2019. 2025. gadam apstiprināšanu STOPIŅU NOVADA ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA 2019.

Sīkāk

Microsoft Word DaugavAbasMalas Pretplūdi Droš pras.docx

Microsoft Word DaugavAbasMalas Pretplūdi Droš pras.docx DROŠĪBAS PRASĪBAS UN PRETPLŪDU PASĀKUMI ŪDENSMALU LABIEKĀRTOŠANĀ Pārskats veikts Publisko un privāto partnerattiecību biedrības Zied zeme projektā Daugavas upes baseina ekonomiskā potenciāla attīstība

Sīkāk

RNP_

RNP_ Rāznas Nacionālais parks kādi esam? Teritorija pētīta Novadi nav automātiski tūrisma galamērėi! Neietekmēs, neitrāli, cerības Novadi nav automātiski tūrisma galamērėi! 3 rajonu un 8 pagastu vietā = 3

Sīkāk

MAKETS.indd

MAKETS.indd Saturs Priekšvārds... 7 Aīda Rancāne ZIEMASSVĒTKU GRĀMATA VECĀKIEM UN SKOLOTĀJIEM I DAĻA LAIKS... 10 Gads. Saulgrieži... 10 Ziema vasara. Saules ceļš... 14 Svētku laiks. Svētie vakari... 16 Kalendārs.

Sīkāk

skaitampuzle instrukcija

skaitampuzle instrukcija MUZLE SKAITĀMPUZLE UZDEVUMU VARIANTI ARITMĒTIKAS PAMATU APGŪŠANAI. 1. 1. Saliek pamatni ar 10 rindām (pirmajā rindā 1 kauliņš, apakšējā 10 kauliņi). Kauliņus aiz apļiem atstāj tukšus. Skaita kauliņus katrā

Sīkāk

Brīvdienu maršruts Nesteidzīgie Limbaži-ceļojums cauri gadsimtiem RĪGA Limbaži Limbažu novads Limbaži region Limbažu novada tūrisma informācijas centr

Brīvdienu maršruts Nesteidzīgie Limbaži-ceļojums cauri gadsimtiem RĪGA Limbaži Limbažu novads Limbaži region Limbažu novada tūrisma informācijas centr RĪGA Limbaži Limbažu novads Limbaži region Limbažu novada tūrisma informācijas centrs Torņa iela 3, Limbaži Tālr.: 64070608, 28359057 e-mail: tic@limbazi.lv skype: visitlimbazi twitter: visitlimbazi www.draugiem.lv/visitlimbazi

Sīkāk

Latvijas 67. matemātikas olimpiādes 2. posma uzdevumi 5. klase Katru uzdevumu vērtē ar 0 10 punktiem 1. Uz autoceļa Brauc un piesprādzējies ir trīs br

Latvijas 67. matemātikas olimpiādes 2. posma uzdevumi 5. klase Katru uzdevumu vērtē ar 0 10 punktiem 1. Uz autoceļa Brauc un piesprādzējies ir trīs br 5. klase 1. Uz autoceļa Brauc un piesprādzējies ir trīs braukšanas joslas. Pa pirmo joslu jābrauc ar ātrumu no 50 līdz 70 kilometriem stundā, pa otro joslu ar ātrumu no 90 līdz 110 kilometriem stundā,

Sīkāk

pres-3

pres-3 JAUNA TIPA LĪDZ PAT 85% LĒTĀKA KODINĀŠANAS IEKĀRTA PRECĪZA, VIENMĒRĪGA UN REGULĒJAMA KODINĀŠANA ĻAUJ SAMAZINĀT KODINĀŠANAS IZMAKSAS LĪDZ 1.17 EUR/T* VAIRS NEPĀRMAKSĀJIET PAR GRAUDU KODINĀŠANU UN PAR IEKĀRTĀM,

Sīkāk

SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment Trokšņa stratēģisko karšu izstrāde valsts reģionālā autoceļa P100 Jelgava Dalbe posmam no Ozolniekiem l

SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment Trokšņa stratēģisko karšu izstrāde valsts reģionālā autoceļa P100 Jelgava Dalbe posmam no Ozolniekiem l SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment Trokšņa stratēģisko karšu izstrāde valsts reģionālā autoceļa P100 Jelgava Dalbe posmam no Ozolniekiem līdz autoceļam A8 Rīga Jelgava Lietuvas robeža (Meitene)

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Velotūrisma nacionālās īpatnības īpaši aizsargājamā dabas teritorijās. Ķemeru nacionālā parka piemērs Agnese Balandiņa Carnikavas novads 27.03.2013 Velotūrisms ĪADT kāpēc par krietni zaļāka un videi draudzīgāka

Sīkāk

Liepājas pils.10.vsk. 9.c klases skolnieki Elvis Beldavs,Deniss Ļitviņuks,Rihards Rusānovs. Drošs ceļš uz skolu.

Liepājas pils.10.vsk. 9.c klases skolnieki Elvis Beldavs,Deniss Ļitviņuks,Rihards Rusānovs. Drošs ceļš uz skolu. Liepājas pils.10.vsk. 9.c klases skolnieki Elvis Beldavs,Deniss Ļitviņuks,Rihards Rusānovs. Drošs ceļš uz skolu. Ievads. Sveicināti. Mēs piedalamies šajā projektā, lai parādītu mūsu drošo ceļu uz skolu.

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA TĒRVETES NOVADA DOME Reģ.Nr "Zelmeņi", Tērvetes pagasts, Tērvetes novads, LV-3730, tālr , fakss , e-pas

LATVIJAS REPUBLIKA TĒRVETES NOVADA DOME Reģ.Nr Zelmeņi, Tērvetes pagasts, Tērvetes novads, LV-3730, tālr , fakss , e-pas LATVIJAS REPUBLIKA TĒRVETES NOVADA DOME Reģ.Nr.90001465562 "Zelmeņi", Tērvetes pagasts, Tērvetes novads, LV-3730, tālr.63726012, fakss 63726012, e-pasts:tervetesnd@zemgale.lv TĒRVETES NOVADA TĒRVETES PAGASTĀ

Sīkāk

Microsoft Word - Papildmaterials.doc

Microsoft Word - Papildmaterials.doc SATURS DARBĪBAS AR DARBGRĀMATAS LAPĀM... 2 1.1. Pārvietošanās pa lapām...2 1.2. Lapas nosaukuma maiņa...3 1.3. Jaunas darblapas pievienošana...3 1.4. Lapas pārvietošana un dublēšana, lietojot peli...4

Sīkāk

10.klasei

10.klasei Par mācību priekšmetu vēsturi... Latvijas un pasaules vēstures skolotājs, Dr.paed. Pāvels JURS www.pavelsjurs.lv Vēsture ir zinātne, kas pēta cilvēku sabiedrības attīstību un šīs attīstības posmus no tālas

Sīkāk

ISSkiOM_2009_corrected_2010-LV

ISSkiOM_2009_corrected_2010-LV Starptautiskā specifikācija O-ar slēpēm kartēm ISSkiOM 2009 Apstiprināta IOF O-ar slēpēm komisijā 2009.gada augustā Apstiprināta IOF karšu komisijā 2009.gada septembrī Apstiprināta IOF padomē 2009.gada

Sīkāk

LV IEVĒRO: VISAS LAPASPUŠU NORĀDES ATTIECAS UZ SPĒLES KOMPLEKTĀ IEKĻAUTO SPĒLES NOTEIKUMU GRĀMATIŅU. SPĒLES KOMPLEKTS: 12 pentamino, 5 sarkani klucīši

LV IEVĒRO: VISAS LAPASPUŠU NORĀDES ATTIECAS UZ SPĒLES KOMPLEKTĀ IEKĻAUTO SPĒLES NOTEIKUMU GRĀMATIŅU. SPĒLES KOMPLEKTS: 12 pentamino, 5 sarkani klucīši LV IEVĒRO: VISAS LAPASPUŠU NORĀDES ATTIECAS UZ SPĒLES KOMPLEKTĀ IEKĻAUTO SPĒLES NOTEIKUMU GRĀMATIŅU. SPĒLES KOMPLEKTS: 12 pentamino, 5 sarkani klucīši, 3 brūni klucīši, 1 spēles laukums, 1 barjera izvēlētā

Sīkāk

Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education ( Piemērots skolēniem vecuma

Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education (  Piemērots skolēniem vecuma Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education (http://hctfeducation.ca/lessons/earth-ecosystems-and-ecology/) Piemērots skolēniem vecuma posmā: Pirmsskola līdz 8. klase Kategorija: Ekosistēmas

Sīkāk

2017.gada 8.jūnijā Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Arti

2017.gada 8.jūnijā Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA Talsu namsaimnieks Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Arti 2017.gada 8.jūnijā Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Komisijas locekļi: Sigita Mazzariņa, Normunds Artis Bērziņš Dzīvojamās mājas adrese Aspazijas iela 13,

Sīkāk

Title

Title Stratēģija un koncepcija ilgtspējīgai ātraudzīgo kokaugu stādījumu ierīkošanai un izmantošanai VPR Projekts SRCplus IEE/13/574/SI2.675729 Aivars Žandeckis SIA EKODOMA Mērķi Piedāvāt stratēģiju un ieviešanas

Sīkāk

Microsoft Word - DP_ Kesan_paskaidrojuma raksts 1 redakcija.doc

Microsoft Word - DP_ Kesan_paskaidrojuma raksts 1  redakcija.doc Detālplānojums Mālpils pagasta zemes gabalā Ķešāni (kadastra nr. 8074-001-0094) 1. redakcija Mālpils, 2006 Saturs I PASKAIDROJUMA RAKSTS... 3 Ievads... 3 1.1. Teritorijas pašreizējā izmantošana... 3 1.2.

Sīkāk

Auguma tipi

Auguma tipi Rīgas Stila un modes profesionālā vidusskola Figūru (augumu) tipi Mācību priekšmetā «Vizuālā tēla veidošana» Indra Stanke mg. ped., pedagogs Mērķis izstrādāt uzskates materiālus skaistumkopšanas nozares

Sīkāk

Microsoft Word - TiŃģere - VÄfismas - Copy.docx

Microsoft Word - TiŃģere - VÄfismas - Copy.docx 2017.gada 3. aprīlī Pārvaldnieks: SIA "Talsu namsaimnieks" Dzīvojamās ēkas vizuālās apsekošanas AKTS Aktu apstiprinu: Komisijas locekļi: Jānis Svarinskis, Normunds Artis Bērziņš Aktu apstiprinu: Dzivojamās

Sīkāk

suvenīru katalogs

suvenīru katalogs SUVENĪRU KATALOGS DOD IESPĒJU CITĀDĀKĀM DĀVANĀM! KĀPĒC DOT PRIEKŠROKU MŪSU PIEDĀVĀJUMAM? ORIĢINĀLI UN CITĀDI! PALIEC VĒL ILGI SAŅĒMĒJA PRĀTĀ! RADĪTS TEPAT LATVIJĀ! Ienes pārmaiņas uzņēmumā ar oriģinālām

Sīkāk

Pielikums Pagasta pārvalde Daugavpils novada pašvaldības ceļu fonda vidējā termiņa attīstības programma gadam Objekta nosaukums un remontēj

Pielikums Pagasta pārvalde Daugavpils novada pašvaldības ceļu fonda vidējā termiņa attīstības programma gadam Objekta nosaukums un remontēj Pielikums Pagasta pārvalde Daugavpils novada pašvaldības ceļu fonda vidējā termiņa attīstības programma 2018. 2020.gadam Objekta nosaukums un remontējamā posma garums Nepieciešamie darbi un pamatojums

Sīkāk

Likumi.lv

Likumi.lv Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 28 Pieņemts: 23.05.2014. Stājas spēkā: 30.05.2014. Publicēts: "Latvijas Vēstnesis", 103 (5163), 29.05.2014. OP numurs: 2014/103.7 Attēlotā

Sīkāk

Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā

Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā 2013 Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā Aptaujas rezultāti Aptauja daļēji finansēta Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā INTERREG IVC programmas projekta Micropol

Sīkāk

Aizsargājamo ainavu apvidus «Veclaicene dabas aizsardzības plāns Sabiedriskās apspriešanas sanāksme

Aizsargājamo ainavu apvidus «Veclaicene dabas aizsardzības plāns Sabiedriskās apspriešanas sanāksme Aizsargājamo ainavu apvidus «Veclaicene dabas aizsardzības plāns Sabiedriskās apspriešanas sanāksme 02.02.16. Saturs Kas ir dabas aizsardzības plāns (DA plāns)? Kas ir sabiedriskā apspriešana? Aizsargājamo

Sīkāk

III LATGALES EKZOTĒRIKAS UN TAUTAS ZINTNIEKU DIENAS Pasākuma idejas apraksts Latgale zilo ezeru zeme, kas izauklējusi neskaitāmus izcilus dziedniekus,

III LATGALES EKZOTĒRIKAS UN TAUTAS ZINTNIEKU DIENAS Pasākuma idejas apraksts Latgale zilo ezeru zeme, kas izauklējusi neskaitāmus izcilus dziedniekus, III LATGALES EKZOTĒRIKAS UN TAUTAS ZINTNIEKU DIENAS Pasākuma idejas apraksts Latgale zilo ezeru zeme, kas izauklējusi neskaitāmus izcilus dziedniekus, zintniekus, ekzotēriķus un vienkārši apgarotus, atvērtus

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 E.Petručeņa POZITĪVA BĒRNA AUDZINĀŠANA Psihologa un vecāku sadarbības ceļi... Robežas bērna audzināšanā. Pirms es apprecējos man bija sešas teorijas par bērnu audzināšanu, tagad man ir seši bērni un nevienas

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr , fakss , e-pasts:

LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr , fakss , e-pasts: LATVIJAS REPUBLIKA DAUGAVPILS NOVADA DOME Rīgas iela 2, Daugavpils, LV5401, tālr. 654 22238, fakss 654 76810, e-pasts: dome@dnd.lv, www.dnd.lv 12.05.2011. saistošie noteikumi Nr.13 Par Daugavpils novada

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PILSĒTAS TRANSPORTA INFRASTRUKTŪRAS ATTĪSTĪBA Satiksmes departamenta direktora p.i. Emīls Jakrins Maģistrālo ielu shēma un trūkstošie posmi Salu tilta kompleksa rekonstrukcija 1.kārta Salu tilta kompleksa

Sīkāk

Ministerstvo kultury České republiky

Ministerstvo kultury České republiky PROTOKOLS Tulkojums no čehu valodas TEHNOLOĢIJAS LABORATORIJA Pasūtītājs: Milošs Gavenda Jūsu vēstules reģ. nr. / datums: - / 11. 1. 2016 Mūsu reģ. nr.: NPÚ/310/2282/2016 Kārto / telefons: Ing. Dagmar

Sīkāk

Ieraugi. Iedvesmojies. Īsteno. Pieredzes apmaiņas brauciens Partnerība Laukiem un jūrai piedāvā braucienu, kurā smelties pieredzi un iedvesmu jauniem

Ieraugi. Iedvesmojies. Īsteno. Pieredzes apmaiņas brauciens Partnerība Laukiem un jūrai piedāvā braucienu, kurā smelties pieredzi un iedvesmu jauniem Ieraugi. Iedvesmojies. Īsteno. Pieredzes apmaiņas brauciens Partnerība Laukiem un jūrai piedāvā braucienu, kurā smelties pieredzi un iedvesmu jauniem darbiem un idejām. Pasākumā iekļauta ciemošanās pie

Sīkāk

Microsoft Word - Paskaidrojuma raksts

Microsoft Word - Paskaidrojuma raksts Daugavas labā krasta attīstības un labiekārtojuma koncepcija Paskaidrojuma raksts Devīze: TEV MAN - ĂIMENEI Ir vietas, kurās mēs gribam atgriezties. Tādai vietai nevajag daudz: ziedošu pļavu, bērnu smieklus,

Sīkāk

Kuldīgas 2

Kuldīgas 2 Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumskolas skolotāja Kuldīga, 2015 Saturs Ievads...3 1.Putnu barošana

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Velosipēdisti ceļu satiksmē 2018. gada 11.janvārī, Ādaži Valda Kjaspere, Mag.Ped. Trieciena spēks un iespējamība, ka ies bojā Velosipēdu vadītāju rīcība - veicinošs aspekti CSN izraisīšanā: nepareizi veikts

Sīkāk

Book 1

Book 1 1. MEŽA RESURSI LATVIJĀ, TO NOZĪME TAUTSAIMNIECĪBĀ PLATĪBA KRĀJA ĪPAŠNIEKI MEŽSAIMNIECISKO DARBU APJOMI IETEKME UZ EKSPORTU, IEKŠZEMES KOPPRODUKTU, ENERĢIJAS BILANCI UN NODARBINĀTĪBU Kas jāzina MEŽA ĪPAŠNIEKAM

Sīkāk

Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas

Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas skolotāja Kuldīga, 2015 Saturs Ievads... 3 1. Putnu

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne CEĻVEDIS PIRCĒJIEM DELAKTIG Sēdmēbeļu kolekcija DIZAINS Toms Diksons (Tom Dixon) DAĻAS Atpūtas krēsls divvietīgs modulis trīsvietīgs modulis Atzveltne ar polsterējumu Roku balsts ar polsterējumu Sānu galdiņš

Sīkāk

CR 90 Crystaliser Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mik

CR 90 Crystaliser Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mik Trīskārša aizsardzība pret ūdeni 1. Blīvējošais pārklājums 2. Kristalizācijas process tiek novērsta ūdens iekļūšana materiālā 3. Mikroplaisu blīvēšana betonā Trīskārša aizsardzība pret ūdeni ir vairāk

Sīkāk

Eiro viltojumi Latvijā

Eiro viltojumi Latvijā Eiro drošības pazīmes un to pārbaude Andris Tauriņš Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs 5, 10, 20 eiro naudas zīmes 120 x 62 mm 127 x 67 mm 133 x 72 mm Jaunā 5 eiro naudas

Sīkāk

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS KŪDRAS ĪPAŠĪBU IZMAIŅAS DABAS APSTĀKĻU UN CILVĒKA DARBĪBAS IETEKMES REZULTĀTĀ Laimdota KALNIŅA 1,5, Jānis Dreimanis 1, Ilze OZOLA 2, Elīza PLATPĪRE 1,2, ReInis BITENIEKS 1, Inārs DREIMANIS 3, Ingrīda KRĪGERE

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis , fakss:

LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis , fakss: LATVIJAS REPUBLIKA SKRUNDAS NOVADA PAŠVALDĪBA Reģistrācijas Nr. 90000015912 Raiņa iela 11, Skrunda, Skrundas novads, LV 3326 tālrunis 63331555, fakss: 63350452, e-pasts: dome@skrunda.lv SAISTOŠIE NOTEIKUMI

Sīkāk

Simetrija spēlēs Teorija un piemēri, gatavojoties Atklātajai matemātikas olimpiādei 2018./2019. mācību gadā Olimpiādes uzdevumu komplektā katrai klašu

Simetrija spēlēs Teorija un piemēri, gatavojoties Atklātajai matemātikas olimpiādei 2018./2019. mācību gadā Olimpiādes uzdevumu komplektā katrai klašu Simetrija spēlēs Teorija un piemēri, gatavojoties Atklātajai matemātikas olimpiādei 28./29. mācību gadā Olimpiādes uzdevumu komplektā katrai klašu grupai tiek iekļauts algebras, ģeometrijas, kombinatorikas

Sīkāk

1.Vaks_saturs_atskaite

1.Vaks_saturs_atskaite Inženierģeoloģija, Ģeotehnika, Ģeoekoloģija SIA Ģeologu grupa Silūrs Tērbatas iela 88-45, Rīga, LV-1001, Tālrunis 7294324 Marka : ĢT Pasūtītājs : Siguldas novada dome Projektēšanas stadija : Tehniskais

Sīkāk

Futbola spēles, rotaļas un vingrinājumi, kur nepieciešamas bumbas vadīšanas prasmes Noķer un izsit! Laukuma izmēri: apmēram 15x15m (atkarībā no vecuma

Futbola spēles, rotaļas un vingrinājumi, kur nepieciešamas bumbas vadīšanas prasmes Noķer un izsit! Laukuma izmēri: apmēram 15x15m (atkarībā no vecuma Futbola spēles, rotaļas un vingrinājumi, kur nepieciešamas bumbas vadīšanas prasmes Noķer un izsit! Laukuma izmēri: apmēram 15x15m (atkarībā no vecuma un dalībnieku skaita Rotaļas apraksts: Katram spēlētājam

Sīkāk

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr. 90009113532 Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis 63232110; fakss 63232130; e-pasts: dome@talsi.lv L Ē M U M

Sīkāk

RM-9 Radiālās riepas sānu bojājumu remonts CENTECH 1 Pārbaudīt riepu, lokalizēt bojājumu. 2 Marķēt bojājuma vietu riepas iekšpusē un ārpusē. Izņemt sv

RM-9 Radiālās riepas sānu bojājumu remonts CENTECH 1 Pārbaudīt riepu, lokalizēt bojājumu. 2 Marķēt bojājuma vietu riepas iekšpusē un ārpusē. Izņemt sv RM-9 Radiālās riepas sānu bojājumu remonts CENTECH 1 Pārbaudīt riepu, lokalizēt bojājumu. 2 Marķēt bojājuma vietu riepas iekšpusē un ārpusē. Izņemt svešķermeni, ja tāds atrasts. 3 Noskaidrot bojājuma apjomu,

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - Relaksejosie_vingrojumi

Microsoft PowerPoint - Relaksejosie_vingrojumi Darba vingrošana Relaksējoši vingrojumi pleciem, mugurai un rokām 1 2 1. vingrojums 2. vingrojums Izpildot šo vingrojumu, nedaudz ieliekties kājās. Vienu roku pārlikt pāri otras rokas plecam, kā parādīts

Sīkāk

Gada parskats

Gada parskats reģistrācijas numurs Biedrību un nodibinājumu reģistrā 40008250497 2016. GADA PĀRSKATS Saturs Lpp. Vispārīga informācija par biedrību VĀCU KALNU ĪPAŠNIEKI 3 Bilance 4 Ieņēmumu un izdevumu pārskati 5 Ziedojumu

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA PĻAVIŅU NOVADS PĻAVIŅU NOVADA DOME Reģ.Nr Dzelzceļa iela 11, Pļaviņas, LV Tālruņi: , Fakss 6513

LATVIJAS REPUBLIKA PĻAVIŅU NOVADS PĻAVIŅU NOVADA DOME Reģ.Nr Dzelzceļa iela 11, Pļaviņas, LV Tālruņi: , Fakss 6513 LATVIJAS REPUBLIKA PĻAVIŅU NOVADS PĻAVIŅU NOVADA DOME Reģ.Nr.90000043649 Dzelzceļa iela 11, Pļaviņas, LV-5120. Tālruņi: 65133054, 29273156. Fakss 65133052 E-pasts dome@ plavinas.lv Pļaviņās 2011. gada

Sīkāk