Ievērojamākās indonēziešu militārās vadones. Elīna Briede Orientālistikas MSP 1. kursa studente

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Ievērojamākās indonēziešu militārās vadones. Elīna Briede Orientālistikas MSP 1. kursa studente"

Transkripts

1 Ievērojamākās indonēziešu militārās vadones Elīna Briede Orientālistikas MSP 1. kursa studente

2 Saturs Ratu Kalinjamata Ņi Agenga Seranga Marta Kristina Tiahahu Čut Ņa Diena Izmantotā literatūra un avoti Attēlu avoti

3 Ratu Kalinjamata (Ratu Kalinyamat) Dzīvoja 16. gs., konkrēti dzimšanas dati nav zināmi; Karaļa Trenggana, Demakas3. sultāna meita un karavadone; Demakas sultanāta iekarošanas konflikta laikā tika nogalināti viņas brālis un vīrs. Viņa ļoti pārdzīvoja abu tuvinieku nāvi un devās uz Dondžoro kalnu, kur viņa veica īpašu tapa ngrave (tapa ngrawe) askētisma meditāciju, kuras laikā viņa bez drēbēm un citām ērtībām meditēja un nozvērēja, ka viņa mazgāsies tikai sava brāļa un tēva slepkavas asinīs un apģērbsies, kad varēs tam samīdīt matus. Ratu Kalinjamatas portrets, mūsdienu glezna. (1)

4 Raksts no «Demakas hronikām» Nimas Ratu Kalinyamat Tilar puro mratopoingwukir Topo wudo sinjang rambut Aningwukir Donorojo Apratopo nora tapih-tapihan ingsun Yen tan antuk adhiling Hyang Patine sedulur mami Ratu Kalinyamat Leave the gate Gomeditate on a mountain Tapa nude only covered with hair At the top of the mountain Danaraja I swear will not be wearing If haven't yet received the Justice of God On the death of my brother. Nura Muhhamada tulkojums

5 Karalienes Kalinjamatas uzbrukumi portugāļiem gada aprīlī viņa tika pasludināta par Džeparas karalieni Kalinjamatu. Karalienes Kalinjamatas valdīšanas laikā bija novērojama izaugsme dažādās Džeparas reģiona nozarēs: tirdzniecībā, ekonomikā, drošības nozarē, kā arī attīstījās kultūras dzīve un māksla. Viņa veicināja arī islama izplatību reģionā gadā viņa uz Moluku salām nosūtīja 4000 kareivjus 80 kuģos, ar mērķi atbrīvot Moluku no eiropiešu ietekmes. Uzbrukums nebija veiksmīgs gadā, ar cilvēku lielu karaspēku un 300 kuģiem tika veikts atkārtots uzbrukums, tomēr arī tas bija neveiksmīgs un no tā atgriezās 1/3 no karaspēka. Viņa indonēziešu vēsturē ir iegājusi kā neatlaidīga, drosmīga un taisnīga vadītāja, kuras vara un ietekme atzina arī paši portugāļi. Portugāļu rakstnieks Diogo do Kouto (Diogo do Couto, ) savā grāmatā Da Asia pieminēja karalieni Kalinjamatu, rakstot, ka: Džeparas karaliene bija bagāta un spēcīga. Viņa bija drosmīga sieviete.

6 Ņi Agenga Seranga (Nyi Ageng Serang) Serangas militārā vadone, dzīvoja no līdz gadam; Viņa palīdzēja savam tēvam cīnīties pret holandiešu koloniālisma valdību, taču tika sagūstīta un vēlāk atkal nosūtīta atpakaļ uz Serangu. Diponegoro kara sākumā Ņi Agenga Sarenga 73 gadu vecumā vadīja daļu no karaspēka pret holandiešiem, tādā veidā atbalstot Javas princi Diponegoro. Viņa bija arī kara stratēģijas padomniece, un šī kara laikā izdomāja un plaši pielietoja lumbu stratēģiju, kuras laikā karavīri kā kamuflāžu izmantoja lielas kolokāzijas lapas. Tās arī tika piespraustas pie gariem stabiem, lai izskatītos pēc orhidejas ziediem. Veselības iemeslu dēļ viņa pārtrauca šajā karā piedalīties gadā gadā viņa tika atzīta par Indonēzijas nacionālo varoni, kas ir augstākais tituls, ko Indonēzijā var iegūt. Viņai par godu Indonēzijas pilsētā Jogjakartā uzstādīts piemineklis. ŅiAgengas Serangas piemineklis Jogjakartā (2)

7 Marta Kristina Tiahahu (Marta Christina Tiahahu) Moluku salu brīvības cīnītāja, militārā vadītāja; Dzīvoja no līdz gadam; Viņa piedzima gada 4. janvārī, Moluku salās (Nusa Lautas salā), Indonēzijā. Viņa bija moluku tautas armijas vadoņa, kapteiņa Paula Tihahu meita, kas viņu arī uzaudzināja, jo viņas māte nomira kad viņa vēl bija zīdainis; jau bērnībā esot bijusi apņēmīga, spītīga un esot sekojusi savam tēvam visur, pat tad, kad viņš esot plānojis nākamo uzbrukumu gada Indonēzijas pastmarka ar Martas Kristinas Tihahu portretu (3)

8 Martas Kristinas Tiahahu dalība cīņās Kopā ar tēvu viņa pievienojās pretošanās kaujās pret holandiešu kolonizatoriem, kā rezultātā viņa piedalījās Nusa Laut salas un Saparua salas aizsargāšanā gadā. Šo cīņu laikāviņa esot uzrunājusi vietējās sievietes, lai tās iesaistās un palīdz vīriešiem karalaukā. Viņa esot bijusi ļoti prasmīga karotāja, kas piedalījusies vairākās kaujās pret holandiešiem, vienā no tām, Saparuas salas kaujā, Martas vadītā grupa nogalināja holandiešu karavadoni Ričemontu. Pateicoties Martas stratēģijai, viņas grupa veiksmīgi varēja turpināt uzbrukumu, tomēr gada oktobrī Marta, viņas tēvs un citi palikušie moluku kareivji tika sagūstīti. Viņas tēvam tika izpildīts nāvessods, taču Marta tika atbrīvota, viņas vecuma dēļ. Tomēr tēva nāve viņu saniknoja vēl vairāk, kā rezultātā viņa turpināja pretoties holandiešu kolonizatoriem un viņu valdībai, kā rezultātā viņa tika atkārtoti sagūstīta gada decembrī. Viņu un pārējos partizānus izsūtīja uz Javas salu, kur bija plānots viņus izmantot kā vergus kafijas plantācijās. Tomēr ceļa laikā pasliktinājās Martas veselība. Viņa atteicās no holandiešu piedāvātā ēdiena un zālēm, kā rezultātā viņa nomira gada 2. janvārī, 2 dienas pirms savas18. dzimšanas dienas.

9 Martas Kristinas Tiahahu piemiņa mūsdienās 2. janvāris oficiāli pasludināta par Martas Kristinas Tiahahu dienu, kurā Moluku salu iedzīvotāji Bandas jūrā izmētā puķu ziedlapiņas, tādā veidā pieminot viņas cīņassparu un grūtības; gadā Marta Kristina Tiahahu tika pasludināta par Indonēzijas nacionālo varoni. Martas Kristinas Tihahu piemineklis Abubu pilsētā (4) Martas Kristinas Tihahu piemineklis piemineklis Ambonas pilsētā (5)

10 Čut Ņa Diena (Cut Nyak Dhien) Indonēziešu pretestības cīnītāja un militārā vadītāja; Dzīvoja no gada līdz gadam; Viņa piedzima gadā Lampadangā, Sumatras salas ziemeļu daļā. Tajā laikā Lampadanga bija neatkarīga teritorija, ko dēvēja par Ačehas (Aceh) sultanātu jeb Ačehas karaļvalsti; Banknote ar Čut Ņa Dienas portretu (6) Čut Ņa Diena piedzima aristokrātu ģimenē viņas tēvs bija sultanāta augsta militārā persona, kā arī viņas māte nāca no militāro vadītāju ģimenes. Bērnībā viņa saņēma labu izglītību, viņa intensīvi mācījās gan par islamu, gan arī dažādām sadzīviskajām prasmēm. Lampadangas teritorija kartē (7)

11 Ačehas kara laikā gadā cīņā pret holandiešu kolonizatoriem tika nogalināts viņas tēvs un vīrs, kurš tajā laikā komandēja Ačehas partizāņu grupējumu. Čut Ņa Diena zvērēja holandiešiem atriebties, un ieņemot vīra pozīciju, sāka komandēt Ačehas militāro grupējumu. Ačehas karš turpinājās 25 gadus, un, lai gan šo gadu laikā holandieši guva kontroli pār daudzām lielām Ačehas pilsētām, Čut Ņa Diena un viņas jaunā vīra Teuku Umara (Teuku Umar) aizsargātās teritorijas iekarot bija neiespējami gadā nomira viņas vīrs, un Čut Ņa Diena esot nevis pārdzīvojusi vīra nāvi, bet gan turpinājusi cīnīties, teikdama, ka: Ačehiem nevajag raudāt par tiem, kas kļuvuši par mocekļiem. Viņa turpināja vadīt pretošanās karapulku, kas laika gaitā sastāvēja ne tikai no vīriešiem, bet arī sievietēm gadā viņu ielenca holandiešu karaspēks, un, lai gan viņa ar saviem biedriem turpināja cīnīties, visa Ačehas teritorija nonāca holandiešu pakļautībā.

12 Pēc Ačehas kara Baidoties, ka Čut Ņa Diena, esot Ačehā, iedvesmos citus vietējos pretoties holandiešu pārvaldei un likumiem, viņa tika nosūtīta trimdā uz Sumedangu, Javassalā. Vietējais islama līderis atzinīgi novērtēja Čut Ņa Dienas islama zināšanas un dievbijību. Ar laiku vietējie iedzīvotāji viņu nodēvēja par Karalieni Dienu (Dhien Ibu Perbu), un Sumedangā viņa turpināja vietējiem iedzīvotājiem mācīt islamu un skaidrot korāna tekstus līdz viņas nāvei gada 6. novembrī. Čut Ņa Diena sagūstījumā (vidū) kopā ar pārējiem pretkustības dalībniekiem (1905) (8) Sumedangas atrašanās vieta kartē (9)

13 Secinājumi Indonēziešu militārās vadītājas sievietes bieži vien šādu nodarbi pieņēma pateicoties ģimenes, īpaši tēva un vīra nodarbei; Indonēziešu sievietes bijušas apņēmīgas un neatlaidīgas, kā arī nepadevās pēc neveiksmīgiem uzbrukumiem vai ģimenes locekļu nāves viņu rīcību motivēja arī atriebība; Arī ja militāro vadītāju paveiktais nebija veiksmīgs (teritorija tāpat tika iekarota), viņu rīcība, raksturs un paveiktais tāpat tika novērtēts, un viņu vārdi ieguva pat simbolisku nozīmi. Indonēziešu sabiedrībā valdīja līdzvērtība citi karavadoņi vīrieši bija gatavi sadarboties ar sieviešu karavadonēm, sievietes arī līdzās vīriešiem cīnijās pret eiropiešu iebrucējiem.

14 Izmantotā literatūra un avoti 1. Cho, Y., Ghosh, R., Sun, Y. J., Mclean, N. G. Current Perspectives on Asian Women in Leasership. London : Palgrave Macmillan, p. 2. Cut Nyak Dhien. Pieejams: [skatīts: ] 3. Permatasari, I. W. Religious Example of Character Nyi Ageng Serang in 2013 Curriculum. Advances in Social Science, Education and Humanities Research : p Robinson, K., Bessell, S. Women in Indonesia: Gender, Equity and Development. Singapore : Institute of Southeast Asian Studies, p. 5. Said, N. Woman Supporting Ethics in Indonesia. International Journal of Business, Economics and Law (4): p Nur, M. Conflict resolution of Ratu Kalinyamat: Thesis. Semarang: Ushuluddin Faculty State Islamic University, Triwibowo, A. Martha Christina Tiahahu a Moluccan Heroine. Pieejams: [skatīts ] 8. Ziherl, V. Cut Nyak Dhien, Nationa Hero of Indonesia. Pieejams: [skatīts: ]

15 Attēlu avoti 1. Ratu Kalinyamat. Pieejams: [skatīts: ] 2. Equestrian statues. Pieejams: [skatīts: ] 3. «Last Dodo» pastmarku katalogs. Pieejams: [Skatīts : ] 4. Martas Kristinas Tihahu piemineklis Abubu pilsētā. Pieejams: [skatīts: ] 5. Martas Kristinas Tihahu piemineklis Ambonas pilsētā. Pieejams: Christina-Tiahahu-Monumet-Ambon&styleid=13 [skatīts: ] 6. Banknote museum. Pieejams: [skatīts: ] 7. Lampadangas teritorija kartē. Pieejams: [skatīts ] 8. Cut Nyak Dhien. Pieejams: [skatīts: ] 9. Geohack karte. Pieejams: [skatīts: ]

16 Paldies par uzmanību!

LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU PLĀNS GADA FEBRUĀRIM IZSTĀŽU PLĀNS GADA JANVĀRIM C

LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU PLĀNS GADA FEBRUĀRIM IZSTĀŽU PLĀNS GADA JANVĀRIM C LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU PLĀNS 2016. GADA FEBRUĀRIM IZSTĀŽU PLĀNS 2015. GADA JANVĀRIM Centrālā zinātniskā bibliotēka info@liepajasczb.lv)

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija Migrācija mūsdienu pasaulē Migrācija ir iedzīvotāju pārvietošanās vienas valsts teritorijā vai pārceļošana no vienas valsts uz citu valsti. 2000.gadā pasaulē bija 175 miljoni migrantu. 2013.gadā migrantu

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija lai mācītos jebkurā laikā un vietā 2016. gada 24. augusts Lielais dzintars, Liepāja www.iespejutilts.lv IESPĒJU TILTS 2016, lai mācītos jebkurā laikā un vietā Liepājas koncertzālē Lielais dzintars norisināsies

Sīkāk

Microsoft Word - NVO jurista 1.padoms

Microsoft Word - NVO jurista 1.padoms NVO Jurista padoms Padoma autore: Marija Heislere Celma Redaktore: Rasma Pīpiķe Noformējums: Edgars Grigorjevs Latvijas Pilsoniskā alianse, 2010 NVO jurista padoms tapis ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas

Sīkāk

LATVIJAS BASKETBOLS CEĻĀ UZ SASNIEGUMIEM – Dace

LATVIJAS BASKETBOLS  CEĻĀ UZ   SASNIEGUMIEM – Dace LATVIJAS LATVIJAS BASKETBOLA BASKETBOLA SASNIEGUMI SASNIEGUMI LATVIJAS LATVIJAS LEPNUMS LEPNUMS Basketbola Basketbola attīstības attīstības programma programma STRATĒĢISKIE VIRZIENI KONKURĒTSPĒJĪGU KONKURĒTSPĒJĪGU

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Pieredze diplomu atzīšanā: izglītības dokumenti no Bangladešas un Ķīnas S E M I N Ā R A Ā RVA L S T U I Z G L Ī T Ī B A S D O K U M E N T U S AT U R A N O Z Ī M E T O AT Z Ī Š A N Ā L AT V I J Ā I E T

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013

LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013 LATVIJAS REPUBLIKAS AIZSARDZĪBAS MINISTRIJA NACIONĀLO BRUŅOTO SPĒKU KIBERAIZSADZĪBAS VIENĪBAS (KAV) KONCEPCIJA Rīga 2013 Ievads Saskaņā ar Nacionālās drošības koncepciju viens no aktuālākajiem nacionālās

Sīkāk

Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošana

Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošana Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošana Latvijas valsts simtgades Reģionālo un nevalstisko projektu vadītāja Jolanta Borīte 2016.gada 31.maijs, Liepāja Latvijas valsts simtgades organizatoriskā

Sīkāk

Microsoft Word - NOLIKUMS_BASKETBOLS

Microsoft Word - NOLIKUMS_BASKETBOLS Basketbols 3x3 Talsos Nolikums 1. Turnīra mērķis. 1.1. Veicināt 3x3 basketbola starptautiskos turnīros; 1.2. Pilnveidot jauno sportistu treniņos iegūtās prasmes un iemaņas; 1.3. Sagatavoties Latvijas Jaunatnes

Sīkāk

Sociālo tīklu neizmērojamais spēks

Sociālo tīklu neizmērojamais spēks Sociālo tīklu neizmērojamais spēks Sociālo tīklu izplatība Latvijā lieto 2/3 Latvijas iedzīvotāju Populārākie Draugiem (1.2M/ 665 tk), Facebook (415 tk), Youtube un Twitter (180 tk/ 82 tk) Facebook & Draugiem.lv

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation DAUGAVPILS UNIVERSITĀTES STUDIJU PROGRAMMAS SKOLOTĀJA KVALIFIKĀCIJAS IEGŪŠANAI Prof. Arvīds Barševskis LR Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas un Izglītības un zinātnes ministrijas praktiskā konference

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija BIBLIOTĒKAS POPULARIZĒŠANA SOCIĀLAJOS TĪKLOS: krājums, pakalpojumi, tēla veidošana LATGALES CENTRĀLĀS BIBLIOTĒKAS SABIEDRISKO AT TIECĪBU VADĪTĀJA INGA GEDŽŪNE Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu

Sīkāk

1 "Visi darbi nobāl un paliek mazi to varoņu darbu priekšā, kuri par Latviju un Latvijas tapšanu ir savas galvas ķīlā likuši, kurus mūža miegā aijā si

1 Visi darbi nobāl un paliek mazi to varoņu darbu priekšā, kuri par Latviju un Latvijas tapšanu ir savas galvas ķīlā likuši, kurus mūža miegā aijā si 1 "Visi darbi nobāl un paliek mazi to varoņu darbu priekšā, kuri par Latviju un Latvijas tapšanu ir savas galvas ķīlā likuši, kurus mūža miegā aijā sirmās Daugavas sēru dziesmas Nāves salas malā, kurus

Sīkāk

Metodiskais materiāls Patriotisma audzināšana audzēkņos piedaloties mācību ekspedīcijā Latvijas brīvības cīņu vēstures ceļos Mērķis: Padziļināt izprat

Metodiskais materiāls Patriotisma audzināšana audzēkņos piedaloties mācību ekspedīcijā Latvijas brīvības cīņu vēstures ceļos Mērķis: Padziļināt izprat Metodiskais materiāls Patriotisma audzināšana audzēkņos piedaloties mācību ekspedīcijā Latvijas brīvības cīņu vēstures ceļos Mērķis: Padziļināt izpratni par latviešu militāro formējumu lomu Latvijas valstiskuma

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Liene Kubliņa liene.kublina@cvor.lv www.cvor.lv IT nozares attīstības iespējas ierobežota darba tirgus apstākļos Latvijas darba tirgus Ko dara Latvijas IT uzņēmumi Patiesie motivatori un jēgpilna komandas

Sīkāk

Pielikums

Pielikums Pielikums Ministru kabineta 2011.gada 4.oktobra noteikumiem Nr.763 Valsts statistikas pārskata paraugs (Pielikums MK 17.12.2013. noteikumu Nr.1491 redakcijā) BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU 2013. GADĀ Bāriņtiesas

Sīkāk

LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU UN PASĀKUMU PLĀNS GADA NOVEMBRIS Liepājas publiskajās bibliotēkās no 13. līdz 19. novembrim tiek

LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU UN PASĀKUMU PLĀNS GADA NOVEMBRIS Liepājas publiskajās bibliotēkās no 13. līdz 19. novembrim tiek LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU UN PASĀKUMU PLĀNS 2017. GADA NOVEMBRIS Liepājas publiskajās bibliotēkās no 13. līdz 19. novembrim tiek atzīmēta Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa. Centrālā

Sīkāk

Microsoft Word - Rūjienas_vidusskola_3b.docx

Microsoft Word - Rūjienas_vidusskola_3b.docx Izglītības iestāde un klase : Rūjienas vidusskola, 3.b klase 11.februārī Rūjienas vidusskolas 3.b klases skolēni, skolotāja un daži vecāki devās ciemos uz Valmieras SOS bērnu ciematu, lai Labdarības akcijas

Sīkāk

Microsoft Word - ! SkG makets 4-5. nodala.doc

Microsoft Word - ! SkG makets 4-5. nodala.doc 1. Ekonomikas priekšmets I variants Vārds Uzvārds Klase Punkti Datums Vērtējums 1. Apvelciet pareizās atbildes burtu (katram jautājumam ir tikai viena pareiza atbilde). (6 punkti) 1. Ražošanas iespēju

Sīkāk

Biedrības Latvijas Basketbola Savienība VALDES SĒDE Biedrība Latvijas Basketbola Savienība, Ieriķu ielā 3, Rīgā gada 11.janvārī Nr.1 Sēde sasauk

Biedrības Latvijas Basketbola Savienība VALDES SĒDE Biedrība Latvijas Basketbola Savienība, Ieriķu ielā 3, Rīgā gada 11.janvārī Nr.1 Sēde sasauk Biedrības Latvijas Basketbola Savienība VALDES SĒDE Biedrība Latvijas Basketbola Savienība, Ieriķu ielā 3, Rīgā 2017. gada 11.janvārī Nr.1 Sēde sasaukta: 2017. gada 11.janvārī pl.10:00 Sēdi vada: Sēdē

Sīkāk

Absolventi

Absolventi Latvijas lauku telpas attīstība vēsturiskā skatījumā Gatis Krūmiņš, dr.hist. 2014.gada 9.decembris Latvijas lauku telpas unikalitāte tās vēsturiskajā kontekstā Lauku telpas pārvaldības īpatnības Pēdējos

Sīkāk

Es esmu vadītājs –> es esmu profesionāls vadītājs

Es esmu vadītājs –>  es esmu profesionāls vadītājs BRABANTIA LATVIA DARBINIEKU IEKŠĒJĀ MĀCĪBU UN ATTĪSTĪBAS SISTĒMA EVA NOLENDORFA 2019 MĒS ESAM DAĻA NO RISINĀJUMA, NEVIS DAĻA NO PROBLĒMAS SPĒJ SASNIEGT 112 KM/H Attīstības programmas vai sistēmas ieviešana

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Premium kvalitātes aromatizēto Arabika kafijas pupiņu katalogs Kafija ir kas vairāk par rīta dzērienu... Kafija dod enerģiju, spēku un mundrumu. Sniedz baudu. Nodrošina atmosfēru. Tā reizē ir neatņemama

Sīkāk

> > < < > < < Jauno matemātiķu konkurss 2016./2017. mācību gads 1. kārtas uzdevumi 1. Nevienādību mīkla Tukšajās rūtiņās katrā rindā un kolonnā tieši

> > < < > < < Jauno matemātiķu konkurss 2016./2017. mācību gads 1. kārtas uzdevumi 1. Nevienādību mīkla Tukšajās rūtiņās katrā rindā un kolonnā tieši > > < < > < < 1. kārtas uzdevumi 1. Nevienādību mīkla Tukšajās rūtiņās katrā rindā un kolonnā tieši vienu reizi ieraksti kādu naturālu skaitli no 1 līdz 5 tā, lai atzīmētās nevienādības būtu patiesas!

Sīkāk

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4 Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits 29.10.2017-05.11.2017 no 459 ir 05.11.2017-12.11.2017 no 459 ir 12.11.2017-19.11.2017 no 459 ir 19.11.2017-26.11.2017

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tematiskā pārbaude kokapstrādes, mēbeļu ražošanas un mežizstrādes nozarēs 2013.gadā Nelaimes gadījumu darbā skaita dinamika (2008. 2012.) *2008. gada beigās Baltijas jūrā, apgāžoties un nogrimstot zvejas

Sīkāk

Eiropas Jauniešu basketbola līgas (EJBL) sacensību nolikums 2018./ gada sezonā. 1. Mērķi un uzdevumi 1.1. Radīt vispusīgu bērnu un jauniešu attī

Eiropas Jauniešu basketbola līgas (EJBL) sacensību nolikums 2018./ gada sezonā. 1. Mērķi un uzdevumi 1.1. Radīt vispusīgu bērnu un jauniešu attī Eiropas Jauniešu basketbola līgas (EJBL) sacensību nolikums 2018./ 2019. gada sezonā. 1. Mērķi un uzdevumi 1.1. Radīt vispusīgu bērnu un jauniešu attīstību. 1.2. Sekot līdzi augsta līmeņa basketbolistu

Sīkāk

PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS

PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS NELLEULLA ŠOKOLĀDE MŪSU STĀSTS Ieskaties viņai acīs. Senā valodā viņas vārds nozīmē zeltaina gaisma, mirdzums un spēks. Patiesi ieskaties acīs viņām visām, gaismas

Sīkāk

Microsoft Word - EB71 Résultats bruts Crise financière LV.doc

Microsoft Word - EB71 Résultats bruts Crise financière LV.doc Komunikācijas ģenerāldirektorāts (C) Direktorāts attiecībām ar pilsoņiem SABIEDRISKĀS DOMAS NOVĒROŠANAS NODAĻA 2009. gada 24. martā EIROPIEŠI UN EKONOMISKĀ KRĪZE Standard Eurobarometer (EB 71) Iedzīvotāji:

Sīkāk

Ko mēs vēlētos, lai speciālisti zinātu par bērnu ar AST uzvedības problēmām?

Ko mēs vēlētos, lai speciālisti zinātu par bērnu ar AST uzvedības problēmām? Problēmizraisoša uzvedība. Cēloņsakarību meklējumos 2018.gada 13.novembrī Līga Bērziņa Latvijas Autisma apvienība Stāsts nr 1 Ir bērni, kuri nonāk izglītības iestādēs, nezinot: kas ir droša distance, kas

Sīkāk

PPP

PPP PUBLISKO IEPIRKUMU DIREKTĪVAS INTEREŠU KONFLIKTI IZSLĒGŠANAS IEMESLI CENTRĀLĀ IZSLĒGŠANAS DATUBĀZE Artis Lapiņš (FM TAD) 08.11.2012. «KLASISKAIS» UN SABIEDRISKO PAKALPOJUMU SEKTORS 2 Esošās ES direktīvas

Sīkāk

APSTIPRINĀTS LVF Senioru komisijas sēdē PROJEKTS APSTIPRINĀTS LVF Valdes sēdē A.Dakša LVF Ģener

APSTIPRINĀTS LVF Senioru komisijas sēdē PROJEKTS APSTIPRINĀTS LVF Valdes sēdē A.Dakša LVF Ģener APSTIPRINĀTS LVF Senioru komisijas sēdē 27.09.2017 APSTIPRINĀTS LVF Valdes sēdē 11.10.2017 -------------------------------- A.Dakša LVF Ģenerālsekretārs 2. Latvijas Senioru volejbola čempionāts sieviešu

Sīkāk

Microsoft Word - P Beihmanis apraksts g

Microsoft Word - P Beihmanis apraksts g Latvijas ūdens motosporta Goda zāle Par labiem rezultātiem sportā Pēteris Beihmanis Dzimis: 1946.gada 3.janvārī Dzīvesvieta: Jelgava Pēteris Beihmanis dzimis un audzis dzelzceļnieka Jāņa un mājsaimnieces

Sīkāk

Par Latgales Dziesmu svētkiem

Par Latgales Dziesmu svētkiem Es esmu piedalījusies Latgales Dziesmu svētkos. Tolaik man bija 19 gadi. Dziedātāji bijām daudz. Braucām ar vilcienu, pa ceļam dziedājām. Man ir bilde, kur mēs abas ar draudzeni skatāmies pa vilciena logu,

Sīkāk

Masu plānošanas pamati. Tēma 6

Masu plānošanas pamati. Tēma 6 Tēma #6 MEDIJU PLĀNOŠANAS PROCESS. Konstantīns Kuzikovs RISEBAA 2015 Sākotnējo datu izpēte Mediju plānošanas uzdevumu un mērķu formulēšana Mediju plāna izstrāde Brīfs/ galvenās veicamā darba vadlīnijas

Sīkāk

Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk?

Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk? Kas mums izdodas un ko darīsim tālāk? 08.06.2016. Kā notiek aprobācijas pētījums? Pētījumos balstītu piemēru radīšana (research based design) Piemēru un modeļu izstrāde Teorētiskais pamatojums un modelis

Sīkāk

Ministru kabineta noteikumu projekts „Noteikumi par bāriņtiesas ikgadējā pārskata veidlapas paraugu un pārskata veidlapas paraugu un pārskata iesniegš

Ministru kabineta noteikumu projekts „Noteikumi par bāriņtiesas ikgadējā pārskata veidlapas paraugu un pārskata veidlapas paraugu un pārskata iesniegš Pielikums Ministru kabineta 2011.gada 4.oktobra noteikumiem Nr.763 Valsts statistikas pārskata paraugs Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU 2011. GADĀ Bāriņtiesas

Sīkāk

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai Ventspils ielā 53, Rīgā, LV 1002 BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU GADĀ Bāriņtiesas nosaukums Pasta a

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai Ventspils ielā 53, Rīgā, LV 1002 BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU GADĀ Bāriņtiesas nosaukums Pasta a Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai Ventspils ielā 53, Rīgā, LV 12 BĀRIŅTIESAS PĀRSKATS PAR DARBU 214. GADĀ Bāriņtiesas nosaukums Pasta adrese P Ā R G A U J A S NOVADA BĀRIŅTIESA Pagastmāja,

Sīkāk

Izglitiba musdienigai lietpratibai ZO

Izglitiba musdienigai lietpratibai ZO ZANE OLIŅA, mācību satura ieviešanas vadītāja, Skola2030 1 Projekta mērķis Aprobēt, pilnveidot, pēctecīgi ieviest vispārējās izglītības saturu un pieeju mācīšanai, kas skolēnos attīstītu dzīvei 21. gadsimtā

Sīkāk

Dziesma pretī pavasarim…

Dziesma pretī pavasarim… Dziesma pretī pavasarim Date : 17/04/2019 Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku sekmīga norise ir saistīta ar starpsvētku posmu. Šajā laika periodā ir būtiska nepārtraukta kolektīvu darbība. Ikviens

Sīkāk

Mūsu programmas Programmu ilgums 1 semestris 15 nodarbības 1,5 h nodarbības ilgums

Mūsu programmas Programmu ilgums 1 semestris 15 nodarbības 1,5 h nodarbības ilgums Mūsu programmas Programmu ilgums 1 semestris 15 nodarbības 1,5 h nodarbības ilgums Algoritmika un datorzinības (Vecums: 8 gadi) Kursa mērķis ir sniegt bērniem kopīgo izpratni par datoru un datorprogrammām.

Sīkāk

LATVIEŠU KARAVĪRU APBRUŅOJUMS AR KĀJNIEKU IEROČIEM LATVIJAS NEATKARĪBAS KARĀ, daļa. Šautenes un karabīnes Latvijas Neatkarības karā. 19. g

LATVIEŠU KARAVĪRU APBRUŅOJUMS AR KĀJNIEKU IEROČIEM LATVIJAS NEATKARĪBAS KARĀ, daļa. Šautenes un karabīnes Latvijas Neatkarības karā. 19. g LATVIEŠU KARAVĪRU APBRUŅOJUMS AR KĀJNIEKU IEROČIEM LATVIJAS NEATKARĪBAS KARĀ, 1918-1920 1.daļa. Šautenes un karabīnes Latvijas Neatkarības karā. 19. gs. vidū notika viens no svarīgākajiem sasniegumiem

Sīkāk

cert v2

cert v2 Situācija IT drošības jomā Latvijā 23.04.2012, Rīga Baiba Kaškina, Varis Teivāns, Māris Andžāns Par CERT.LV CERT.LV Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Misija: Veicināt IT

Sīkāk

Prezentācijas tēmas nosaukums

Prezentācijas tēmas nosaukums Godīgas konkurences aspekti publisko iepirkumu procedūrās Kristaps Riekstiņš Iepirkumu uzraudzības biroja Tiesību aktu piemērošanas departamenta vecākais referents Publiskajam iepirkumam ir svarīga nozīme,

Sīkāk

Koksnes izmantošana būvniecībā – iespējas un perspektīva

Koksnes izmantošana būvniecībā – iespējas un perspektīva Mežs - Latvijas ekonomikas stūrakmens Kristaps Ceplis biedrības «Zaļās mājas» valdes loceklis Kur slēpjas Latvijas iespēja? «The wealth embodied in natural resources makes up a significant proportion of

Sīkāk

Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā

Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā 2013 Iedzīvotāju viedoklis par teledarba attīstības iespējām Latvijā Aptaujas rezultāti Aptauja daļēji finansēta Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā INTERREG IVC programmas projekta Micropol

Sīkāk

B_Briede

B_Briede LLU pirmā kursa studentu pašvirzītās studijas LLU TF IMI prof. Baiba Briede Saturs Pašvirzīto studiju būtība Aktualitāte Pasaules ekonomikas foruma 2018 un Boloņas procesa kontekstā LLU 1. kursa studentu

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zigfrīda Annas Meierovica dzīve un personība Lai visus mūs vieno un vada viena doma par Latviju! SATURS ZIGFRĪDS ANNA MEIEROVICS 2 Ģimene un saknes 3 Izglītība Nopelni un sasniegumi Idejas un politiskie

Sīkāk

Reiz sensenos laikos, tajā tālajā 1286

Reiz sensenos laikos, tajā tālajā 1286 Reiz sensenos laikos, tajā tālajā 1286. gadā Rīgas parādu grāmatā pirmoreiz parādījās ziņa par apdzīvotu vietu Walck. Vēlāk arī ar citiem nosaukumiem Walco, Walk, Valk tā tika minēta arī citos avotos.

Sīkāk

1

1 VALSTS A/S LATVIJAS DZELZCEĻŠ LATVIJAS DZELZCEĻA VĒSTURES MUZEJS 2013. GADA DARBA PĀRSKATS 1925.g. III klases pasažieru vagona restaurācija dzelzceļa modeļu izstāde - Liliputija Fotogrāfijas un dokumenti

Sīkāk

Labas Ziņas Bērniem dod labu padomu ikvienam bērnam, rosina darīt labus darbus un ļauj uzzināt daudz jauna! Nr.19 Drosme, krūze, lāpa un taure Šoreiz

Labas Ziņas Bērniem dod labu padomu ikvienam bērnam, rosina darīt labus darbus un ļauj uzzināt daudz jauna! Nr.19 Drosme, krūze, lāpa un taure Šoreiz Labas Ziņas Bērniem dod labu padomu ikvienam bērnam, rosina darīt labus darbus un ļauj uzzināt daudz jauna! Nr.19 Drosme, krūze, lāpa un taure Šoreiz izdevuma Labas Ziņas Bērniem lappusēs saruna ar zēniem

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Ceļojums laikā: manas bibliotēkas ēkas vēsture Variņu bibliotēka 1951. gadā dibinātās Variņu pagasta (tolaik Sebru ciema) bibliotēkas pirmā mājvieta ir Vilciņi. Ēkā atrodas arī Sebru ciema padome. 1954.

Sīkāk

Ozolnieku novada bibliotēkas 2015 Ikvienas pilsētas un ciema bibliotēkas ir vietējās Gaismas pilis, tāpat kā Nacionālā bibliotēka, tikai mazāka mēroga

Ozolnieku novada bibliotēkas 2015 Ikvienas pilsētas un ciema bibliotēkas ir vietējās Gaismas pilis, tāpat kā Nacionālā bibliotēka, tikai mazāka mēroga Ozolnieku novada bibliotēkas 2015 Ikvienas pilsētas un ciema bibliotēkas ir vietējās Gaismas pilis, tāpat kā Nacionālā bibliotēka, tikai mazāka mēroga. Ozolnieku novadā darbojas 5 publiskās bibliotēkas:

Sīkāk

IRM in Audit

IRM in Audit Fizisko personu datu aizsardzība un tai piemērojamie standarti 07.10.2015 Saturs Esošā likumdošana 2 Standartu un metodoloģiju piemērošana datu aizsardzībai 3 LVS ISO / IEC 27001:2013 standarts 4 PTES

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Atbalsts pašnodarbinātības vai uzņēmējdarbības uzsākšanai Diāna Balode Nodarbinātības valsts aģentūras Pakalpojumu departamenta Nodarbinātības pasākumu nodaļas Jauniešu garantijas eksperte Tālr. 67021696,

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Lifelong Learning Grundtvig Partnership Project 2012-1-LV1-GRU06-03580 1 How to Ensure Qualitative Lifelong Learning for Different Age Groups Adult education teachers will discuss the ways how to involve

Sīkāk

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 Tā tiek vadīta Solna Pilsētas deputāti likumu un noteikumu robežās var brīvi izlemt, kā tiks vadīta Solna. Politiskā vīzija ir tāda, ka Solnai ir jābūt vienotai un dzīvotspējīgai

Sīkāk

Presentation

Presentation Futbola spēles prasības Sporta skolotāju profesionālo un pedagoģisko kompetenču pilnveide inovatīvo pieeju pielietošanā skolēnu fizisko spēju attīstīšanai 17.03.2014 Futbola mērķis: Uzvarēt Futbola momenti:

Sīkāk

prezentacija_LAB

prezentacija_LAB LATVIJAS DALĪBA LONDONAS GRĀMATU TIRGŪ 2016-2019 Funkciju īsteno platforma Latvian Literature (SRTM, LGA, LRS) sadarbībā ar KM, LIAA un LI. IZDARĪTAIS 4 semināri par grāmatu tiesību pārdošanu 5 starptautiskas

Sīkāk

APSTIPRINĀTI ar Latvijas Kultūras akadēmijas Senāta sēdes Nr. 9 lēmumu Nr gada 17. decembrī. Grozījumi ar Senāta sēdes Nr. 1 lēmumu Nr

APSTIPRINĀTI ar Latvijas Kultūras akadēmijas Senāta sēdes Nr. 9 lēmumu Nr gada 17. decembrī. Grozījumi ar Senāta sēdes Nr. 1 lēmumu Nr APSTIPRINĀTI ar Latvijas Kultūras akadēmijas Senāta sēdes Nr. 9 lēmumu Nr. 4 2012. gada 17. decembrī. Grozījumi ar Senāta sēdes Nr. 1 lēmumu Nr. 8 2019. gada 21. janvārī Noteikumi par studiju kursu akadēmisko

Sīkāk

Prezentācijas tēmas nosaukums

Prezentācijas tēmas nosaukums Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai Solveiga Kabaka Pakalpojumu departamenta Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Tālr. 67021712 Solveiga.Kabaka@nva.gov.lv 24.02.2015, Rīga Mērķis:

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Mācīšanās Virtuālajā Realitātē P O T E N C I Ā L S I N O VAT Ī VĀ M M Ā C Ī B U S T R AT Ē Ģ I J Ā M UN M Ā C Ī B U M Ē R Ķ U S A S N I E G Š A N A I L a n a D r e i m a n e KUR SĀKSIM? KĀPĒC VR MĀCĪBU

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Jelgavas Zinātniskā bibliotēka reģiona galvenā bibliotēka Pārskats par darbu 2015.gadā 2 2015. gada galvenās atziņas un secinājumi Arvien populārāks pakalpojums - grāmatu un citu iespieddarbu rezervēšana

Sīkāk

Baltic HIV Association

Baltic HIV Association - 2014.gada pārskats 12/03/2015 Inga Upmace, Valdes priekšsēdētāja Dibināta 2010.gadā Reģ. Nr.40008153882 Fakti par biedrību Jurid. adrese Druvienas iela 36-144, LV-1079 Valdes sastāvs E.Dompalma-Linuža,

Sīkāk

nas_jauns.redirect_doc-30

nas_jauns.redirect_doc-30 APSTIPRINĀTS ar LU administratīvā direktora 13.05.2013. norādījumu Nr. 6/13 LATVIJAS UNIVERSITĀTES SPORTA SPĒLES 2013 NOLIKUMS 1. Mērėis un uzdevumi 1.1. Popularizēt sportu Latvijas Universitātes (LU)

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Akadēmiskā personāla darba samaksa Vidzemes Augstskolā Gatis Krūmiņš Vidzemes Augstskolas rektors Iveta Putniņa Vidzemes Augstskolas administratīvā prorektore Vispārējie principi Docēšana Pētniecība Administratīvais

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - 10 sesija kampana.ppt

Microsoft PowerPoint - 10 sesija kampana.ppt Kas ir komunikāciju kampaņa? Case Study Jauns cilvēks ienāk kafejnīcā un pie galdiņa pamana jauku vientuļi sēdošu meiteni. Ko darīt? Ķerties vērsim pie ragiem, lieki nedomājot? Tas var būt kļūdaini. Taču

Sīkāk

Microsoft Word - Kartiba_Cemex_ RTUAF-341.doc

Microsoft Word - Kartiba_Cemex_ RTUAF-341.doc Nodibinājums «Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds», Reģ. Nr. 40008067097, Kaļķu iela 1, Rīga, LV-1658, Latvija Tālr. 67089429, e-pasts: fonds@rtu.lv, www.fonds.rtu.lv Kārtība SIA CEMEX praktisko

Sīkāk

Изпълнение на план за равенство между половете в академичните среди и изследователските организации — ръководство за действия стъпка по стъпка

Изпълнение на план за равенство между половете в академичните среди и изследователските организации — ръководство за действия стъпка по стъпка STRUKTURĀLAS PĀRMAIŅAS PĒTNIECĪBAS JOMĀ Šo publikāciju sagatavoja saistībā ar Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta dzimumu līdztiesības integrēšanas programmu. Tā ir pieejama tiešsaistē EIGE Dzimumu

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ZANE OLIŅA, mācību satura ieviešanas vadītāja Dzīvo patstāvīgi un veselīgi Apzinās sevi, savas vēlmes un intereses, Spēj dzīvot patstāvīgi, saskaņā ar savām vērtībām, Saglabā un nostiprina savas garīgās

Sīkāk

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat

AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA NAUDAS PASAULE APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Lat AKTĪVĀS METODES SKOLĒNU IZGLĪTOŠANĀ LATVIJAS BANKAS ZINĀŠANU CENTRA "NAUDAS PASAULE" APMEKLĒJUMS DARBA LAPAS PAMATSKOLAI (7. 9. KLASEI) 8 varianti Latvijas Banka, 2019 1. darba lapa pamatskolai Atbildi

Sīkāk

protokols_19_01_17_rezultati_ml

protokols_19_01_17_rezultati_ml Iepirkuma Ēdināšanas pakalpojumu sniegšana Ventspils Augstskolai projekta Juridiskās sistēmas un komercsabiedrību tiesības ES: tulkošana daudzveidībā ietvaros piedāvājumu vērtēšanas sēdes protokols Nr.

Sīkāk

HIV infekcijas izplatība

HIV infekcijas izplatība Aktualitātes HIV profilaksē un ārstēšanā. Sociālo darbinieku iespējas. Seminārs sociālo dienestu darbiniekiem 2019. gada 25. aprīlis Inga Bulmistre «Baltijas HIV asociācija» Sagatavots sadarbībā ar GlaxoSmithKline

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Konference Starpdisciplinaritāte, radošums un uzņēmība mūsdienu izglītības aktualitātes, 2014. gada 29. oktobris ESF projekts Atbalsts izglītības pētījumiem 2011/0011/1DP/1.2.2.3.2/11/IPIA/VIAA/001 Pētījums

Sīkāk

February 21, LU Rakstu sērijas «Zinātņu vēsture un muzejniecība» publikāciju atpazīstamība ( ) Interneta vidē (ieskats) LU 76. konferen

February 21, LU Rakstu sērijas «Zinātņu vēsture un muzejniecība» publikāciju atpazīstamība ( ) Interneta vidē (ieskats) LU 76. konferen February 21, 2018 1 LU Rakstu sērijas «Zinātņu vēsture un muzejniecība» publikāciju atpazīstamība (2001-2016) Interneta vidē (ieskats) LU 76. konference: Zinātņu vēstures un muzejniecības sekcija 2018.

Sīkāk

8. TĒMA FEBRUĀRIS SĀTANS SAKAUTS IENAIDNIEKS Sabata pēcpusdienai NEDĒĻAS PĒTĪJUMIEM: Atkl. 12, 1Moz 3:15, Jes 14:12 15, Dan 7:23 25, 2tes 2:8

8. TĒMA FEBRUĀRIS SĀTANS SAKAUTS IENAIDNIEKS Sabata pēcpusdienai NEDĒĻAS PĒTĪJUMIEM: Atkl. 12, 1Moz 3:15, Jes 14:12 15, Dan 7:23 25, 2tes 2:8 8. TĒMA 16. 22. FEBRUĀRIS SĀTANS SAKAUTS IENAIDNIEKS Sabata pēcpusdienai NEDĒĻAS PĒTĪJUMIEM: Atkl. 12, 1Moz 3:15, Jes 14:12 15, Dan 7:23 25, 2tes 2:8 12, Atkl 13:13, 14, Atkl 19:20. ATMIŅAS PANTS: Viņi

Sīkāk

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation No farmaceitiskajām vielām tīri ūdeņi - CWPharma seminārs ieinteresētajām pusēm 22.marts, 2019, Peldu iela 25, Rīga Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, 101.telpa Ieva Putna-Nīmane,

Sīkāk

Pārbaudes darbs. Varbūtību teorija elementi. 1.variants Skolēna vārds,uzvārds... 1.uzdevums. ( 1punkts) Kurš no notikumiem ir drošs notikums: a) nākoš

Pārbaudes darbs. Varbūtību teorija elementi. 1.variants Skolēna vārds,uzvārds... 1.uzdevums. ( 1punkts) Kurš no notikumiem ir drošs notikums: a) nākoš Pārbaudes darbs. Varbūtību teorija elementi. 1.variants Skolēna vārds,uzvārds... 1.uzdevums. ( 1punkts) Kurš no notikumiem ir drošs notikums: a) nākošais auto, kas iebrauks manā ielā, būs zilā krāsā; b)

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Latvijas Universitāte LU 75. zinātniskā konference Sekcija Ģeomātika DRONU / BEZPILOTA LIDAPARĀTU IZMANTOŠANAS TIESISKAIS ASPEKTS Artis Markots ĢIS ražošanas vadītājs SIA METRUM Jomu regulējošie normatīvie

Sīkāk

1

1 8. Datu struktūras un aritmētika Nodaļas saturs 8. Datu struktūras un aritmētika...8-1 8.1. Vienkāršie datu objekti...8-1 8.2. Datu apviešana struktūrās, izmantojot funktorus...8-1 8.3. Terma jēdziena

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zinātnieku un praktiķu sadarbības tīkli: ES zinātnisko projektu pieredze Tālis Tisenkopfs Baltic Studies Centre un LU Referāts Starpresoru forumā Mūžizglītības un pieaugušo izglītības sistēma, IZM, Rīga,

Sīkāk

PR_INI

PR_INI EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja 10.8.2012 2011/2246(INI) ZIŅOJUMA PROJEKTS par ES hartu standartu noteikšana attiecībā uz plašsaziņas līdzekļu brīvību Eiropas

Sīkāk

CETA eksportētāju stāsti

CETA eksportētāju stāsti Westland Cheese Group (Nīderlande) Vēl sieru? Jā, lūdzu! (un paldies CETA) Westland Group ir Nīderlandes ģimenes uzņēmums, kas visplašāk pazīstams kā Old Amsterdam un Maaslander siera šķirņu ražotājs.

Sīkāk

Valsts Prezidenta funkcijas

Valsts Prezidenta funkcijas Latvijas Republikas Valsts Prezidenta funkcijas 12. Saeimas Juridiskās komisijas Darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai 2015.gada 12.maijs (Saeima, Sarkanā zāle) POLITISKAS

Sīkāk

PR_Dec_Agencies

PR_Dec_Agencies Eiropas Parlaments 2014-2019 Budžeta kontroles komiteja 2017/2173(DEC) 5.2.2018 ZIŅOJUMA PROJEKTS par Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes 2016. finanšu gada budžeta izpildes apstiprināšanu (2017/2173(DEC))

Sīkāk

Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Tēma: Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Latviešu valoda: Runāšana: Rodas cieņa pret latviešu valodu. Att

Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Tēma: Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Latviešu valoda: Runāšana: Rodas cieņa pret latviešu valodu. Att Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Rodas cieņa pret latviešu valodu. Attīstas skaidra izruna. Uzsver vārdus un zilbes pareizi. Izrunā pareizi gaŗos un īsos

Sīkāk

Apstiprināts

Apstiprināts MPK SUPERCROSS motokrosā nolikums 2019. gada 7. jūlijs, Kandava 1. MPK Supercross sacensības motokrosā: 1.1. Sacensības notiek atbilstoši LaMSF Sporta kodeksam, LaMSF Motokrosa noteikumiem, Tehniskajiem

Sīkāk

Liepājas pils.10.vsk. 9.c klases skolnieki Elvis Beldavs,Deniss Ļitviņuks,Rihards Rusānovs. Drošs ceļš uz skolu.

Liepājas pils.10.vsk. 9.c klases skolnieki Elvis Beldavs,Deniss Ļitviņuks,Rihards Rusānovs. Drošs ceļš uz skolu. Liepājas pils.10.vsk. 9.c klases skolnieki Elvis Beldavs,Deniss Ļitviņuks,Rihards Rusānovs. Drošs ceļš uz skolu. Ievads. Sveicināti. Mēs piedalamies šajā projektā, lai parādītu mūsu drošo ceļu uz skolu.

Sīkāk

Auguma tipi

Auguma tipi Rīgas Stila un modes profesionālā vidusskola Figūru (augumu) tipi Mācību priekšmetā «Vizuālā tēla veidošana» Indra Stanke mg. ped., pedagogs Mērķis izstrādāt uzskates materiālus skaistumkopšanas nozares

Sīkāk

ICC-02/05-01/09-1-tLAV /10 VW PT Oriģināls : angļu Nr. : ICC 02/05 01/09 Datums : gada 4. marts PIRMSTIESAS PALĀTA I Šādā sastāvā: T

ICC-02/05-01/09-1-tLAV /10 VW PT Oriģināls : angļu Nr. : ICC 02/05 01/09 Datums : gada 4. marts PIRMSTIESAS PALĀTA I Šādā sastāvā: T ICC-02/05-01/09-1-tLAV 16-03-2009 1/10 VW PT Oriģināls : angļu Nr. : ICC 02/05 01/09 Datums : PIRMSTIESAS PALĀTA I Šādā sastāvā: Tiesnese Akua Kuenjeja [Akua Kuenyehia], prezidējošā tiesnese Tiesnese Anita

Sīkāk

Latvijas Kērlinga asociācija (LKA) Reģ.Nr , Biķernieku ielā 121h, Rīgā, LV-1021 VALDES SĒDES PROTOKOLS gada 15. janvārī Nr. 1/

Latvijas Kērlinga asociācija (LKA) Reģ.Nr , Biķernieku ielā 121h, Rīgā, LV-1021 VALDES SĒDES PROTOKOLS gada 15. janvārī Nr. 1/ Latvijas Kērlinga asociācija (LKA) Reģ.Nr.40008058075, Biķernieku ielā 121h, Rīgā, LV-1021 VALDES SĒDES PROTOKOLS 2018. gada 15. janvārī Nr. 1/2018-1 Sēde notiek Rīgā, Šmerļa ielā 3-231.k. Sēdē piedalās:

Sīkāk

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm 15.12.2009. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 304/49 ZIŅOJUMS par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm (2009/C 304/10)

Sīkāk

S-7-1, , 7. versija Lappuse 1 no 5 KURSA KODS VadZPB10 STUDIJU KURSA PROGRAMMAS STRUKTŪRA Kursa nosaukums latviski Inovāciju vadība un ekoi

S-7-1, , 7. versija Lappuse 1 no 5 KURSA KODS VadZPB10 STUDIJU KURSA PROGRAMMAS STRUKTŪRA Kursa nosaukums latviski Inovāciju vadība un ekoi Lappuse 1 no 5 KURSA KODS VadZPB10 STUDIJU KURSA PROGRAMMAS STRUKTŪRA Kursa nosaukums latviski Inovāciju vadība un ekoinovācija Kursa nosaukums angliski Innovation Management and Eco Innovation Kursa nosaukums

Sīkāk

LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikum

LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikum LATVIJAS REPUBLIKA JŪRMALAS PILSĒTAS DOME NOLIKUMS Jūrmalā 2016.gada 25.februārī Nr. 8 (protokols Nr.2, 15.punkts) Jūrmalas vakara vidusskolas nolikums Izdots saskaņā ar Izglītības likuma 22.panta pirmo

Sīkāk

Biznesa plāna novērtējums

Biznesa plāna novērtējums [uzņēmuma nosaukums] biznesa plāns laika posmam no [gads] līdz [gads]. Ievads I. Biznesa plāna satura rādītājs II. Biznesa plāna īss kopsavilkums Esošais stāvoklis III. Vispārēja informācija par uzņēmumu

Sīkāk

AK_PD_Rezekne_0206

AK_PD_Rezekne_0206 Piespiedu darba kā kriminālsoda ieviešanas vēsture Latvijā 1999-2003 1. posms Anhelita Kamenska Latvijas Cilvēktiesību centrs Rēzekne, 2016.gada 9.jūnijs Vēsture 1999. gada 1.aprīlis stājas spēkā KL nav

Sīkāk

APSTIPRINĀTS

APSTIPRINĀTS AIZKRAUKLES NOVADA PAŠVALDĪBA AIZKRAUKLES NOVADA DOME Reģ. Nr. 90000074812 Lāčplēša iela 1A, Aizkraukle, Aizkraukles novads, LV 5101, tālrunis 65133930, fakss 65133934, e-pasts: dome@aizkraukle.lv Aizkrauklē

Sīkāk

Pēteris Valdemārs Radziņš (1880. gada 2. maijs gada 8. oktobris). Foto no atv. pulkv. J. Hartmaņa arhīva

Pēteris Valdemārs Radziņš (1880. gada 2. maijs gada 8. oktobris). Foto no atv. pulkv. J. Hartmaņa arhīva Pēteris Valdemārs Radziņš (1880. gada 2. maijs 1930. gada 8. oktobris). Foto no atv. pulkv. J. Hartmaņa arhīva ĢENERĀĻA Pētera Valdemāra Radziņa RAKSTU KRĀJUMS SASTĀDĪTĀJS Nacionālo bruņoto spēku majors

Sīkāk