Par projektu Ar projektu "Latvijas Augu vēstniecība bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai" Latvijas Dabas fonds kā apvienības "Planta Europa" dalībor

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "Par projektu Ar projektu "Latvijas Augu vēstniecība bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai" Latvijas Dabas fonds kā apvienības "Planta Europa" dalībor"

Transkripts

1 Par projektu Ar projektu "Latvijas Augu vēstniecība bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai" Latvijas Dabas fonds kā apvienības "Planta Europa" dalīborganizācija Latvijā piedalalījās starptautiskā komunikāciju projektā "Wake Up Call For Wild Plants", kas gadā norisinājās visās šīs organizācijas dalībvalstīs Eiropā. Sabiedrība ir ieinteresēta saņemt informāciju par iespēju ikdiena sniegt savu ieguldījumu dabas aizsardzībā un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā savā apkārtnē. Daudzas savvaļas augu sugas Eiropā ir apdraudētas, jo tiek iznīcinātas to dabiskas dzīvotnes, tas nereti tiek upurētas cilvēka ekonomisko interešu vārdā. Lai gan vēlme dzīvot, nekaitējot dabai, arvien pieaug, tomēr nekad retu savvaļas augu sugu aizsardzībai Eiropā un pasaulē nav pievērsta tik liela uzmanība kā, piemēram, retajiem putniem. Projekts ir ietvars, ar kura palidzību runāt par nepieciešamību un reālajām iespējām aizsargāt retas augu sugas. Projektu finansē Latvijas Vides aizsardzības fonds. Projektā plānotie pasākumi Projektu konkurss skolām Visas Latvijas skolas tika aicinātas projektu veidā izvirzīt sava rajona īpaši aizsargājamos augus kandidēšanai uz Latvijas Augu vēstniecību. Iesniegtie projekti izvērtēti pēc iepriekš izvirzītiem kritērijiem, atlasot populārākos un dabas daudzveidības aizsardzības ziņā nozīmīgākos augus kandidātus Augu vēstniecības vēlēšanām. Informatīvie materiāli Par katru no Augu vēstniecības vēlēšanām izvirzītajiem augiem sagatavoti informatīvie materiāli katra izvirzītā auga CV, izmantojot gan zinātnisko informāciju, gan skolēnu sagatavotos projektus, - atklātnes ar aprakstu, kam pievienots atdalāms vēlēšanu biļetens. Augu vēstniecības vēlēšanas Rajonu centros, labi apmeklētā pilsētas vietā un internetā gada jūlijā notika Augu vēstniecības vēlēšanas. Vēlēšanu rezultātā visu Latvijas rajonu augi - uzvarētāji veido Latvijas Augu vēstniecību. Noslēguma foto izstāde un sarīkojums, gada kalendārs Projekta noslēguma pasākums foto izstāde Rīgas pilsētvidē gada kalendārs ar augu vēstnieku fotogrāfijām Augu vēstniecības avīze, kurā katrs augs vēstnieks stāsta savu stāstu Latvijas iedzīvotājiem.

2 Meža vizbulis Aizkraukles rajons Meža vizbulis Daugavas krastu vēstnieks Vismaz piecas augu sugas līdz šim Latvijā atrastas tikai Daugavas krastos, vēl vairākām atradnes koncentrējas galvenokārt Daugavas ielejā, kuras siltais mikroklimats un ar kaļķi bagātās augsnes ir sekmējušas augu sugu daudzveidību. Plašā ieleja ir arī svarīgs sugu ieceļošanas koridors. Līdz ar Staburagu, ceļot Pļaviņu hidroelektrostaciju, tika appludinātas vairāku augu vienīgās atradnes Latvijā - pie mums vairs nav atrasta, piemēram, Alpu kreimule, pušķainā jāņeglīte, briežu rūgtdille. Meža vizbuli sauc arī par Daugavas vizbuli, un viņa aicinājums sabiedrībai Daugavas krastu vēstnieka amatā ir upju krastos rīkoties īpaši saudzīgi. Dzeltenā dzegužkurpīte Alūksnes rajons Dzeltenā dzegužkurpīte vērtīgo mežu vēstniece Ja mežā vienkopus sastopami dažādu sugu dažāda vecuma koki, tie mazāk ir pakļauti slimībām, kaitēkļu uzbrukumiem, tajos neveidojas vienlaidus vējgāzes. Koki nodzīvo savu dabisko mūžu, apaugot sūnām un ķērpjiem, dobumos dodot patvērumu putniem un zvēriem, trupošajā koksnē izmitinot visdažādākās sīkbūtnes, līdz koksni noārdošās sēnes savu ir paveikušas. Izveidojas gaismas logs, kurā nātres vai gārsas vēlāk nomainīs koku un krūmu jaunā paaudze. Dabiskā mežā aug arī īsti retumi, kādus jaunā priežu vai egļu tīraudzē neatrast. Starp tiem ir arī pati krāšņākā mūsu orhideja dzeltenā dzegužkurpīte, kas vērtīgo mežu vēstnieces amatā aicina uz saprātīgu mežsaimniecisko darbību, rēķinoties arī ar dabas interesēm!

3 Apaļlapu rasene Balvu rajons Apaļlapu rasene purvu aizsardzības vēstniece Purvs ir sfagnu sūnu vai grīšļu veidota pasaule, kas naktīs pakļauta vējam, mitra un dzestra, bet saules kveldēta dienā. Lai arī ūdens ir pārpārēm, no vēsās kūdras augiem to grūti uzņemt. Tāpēc purva sīkkrūmi virši, vistenes, vaivariņi to taupa daudzu purva augu lapas ir sīkas, klātas ar biezu apvalku. Arī barības vielu purvā ir maz kūdra vēl nav tā sadalījusies, lai augi tās varētu uzņemt. Rasenēm, pūslenēm un kreimulēm ir sava viltība: tās barības vielas uzņem ar visu lapas virsmu, pievilinot, notverot un sadalot uz tām nokļuvušos kukaiņus. Purvu aizsardzības vēstniece rasene atgādina, ka daudzām augu un dzīvnieku sugām īpašie purva apstākļi ir vienīgā iespējamā dzīvesvieta, un mēs esam atbildīgi, lai to saglabātu! Pie tam purvi ir nozīmīga iekšzemes hidroloģiskās sistēmas daļa, un saudzējot purvu, mēs sargājam savus avotus, strautus un upes Tīruma zilausis Bauskas rajons Tīruma zilausis labas lauksaimniecības prakses vēstnieks Mūsdienu intensīvā lauksaimniecība rūpēs par lielāku ražu cīnās ar nezālēm: miglo tīrumus, rūpīgi attīra kultūraugu sēklas. Nezāles kļūst par retumu. Visātrāk izzūd tās, kas aug nabadzīgās, smilšainās augsnēs. Laba lauksaimniecības prakse ir atstāt nemiglotas tīrumu malas, kur augt nezālēm: nelielā daudzumā tās sekmē kultūraugu augšanu cilvēka radītajā vienas sugas augu sabiedrībā. Nezāles ir nektāraugi, ārstniecības augi, arī krāšņa tīrumu rota. Tautasdziesmās apdziedātās magones un rudzupuķes jau vēl mūs priecē, bet senāk ne mazāk zināmo kokali tagad redzējis vien retais. Tīruma zilausis aicina dosim iespēju dabas daudzveidībai arī lauksaimniecībā izmantojamās zemēs!

4 Bruņcepuru dzegužpuķe Cēsu rajons Bruņcepuru dzegužpuķe aizsardzības vēstniece Ļoti retu sugu aizsardzībai tiek veidotas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, kuru dabas aizsardzības plānos paredz pasākumus arī augu valsts retumu saglabāšanai. Mūsu nacionālie parki, rezervāti un liegumi iekļauti kopējā Eiropas īpaši aizsargājamo teritoriju tīklā Natura Ārpus aizsargājamajām teritorijām, ja nepieciešams, var veidot mikroliegumus, lai nodrošinātu retajiem augiem labvēlīgus apstākļus. Noderīgas ir ziņas par retu augu sastopamību gan aizsargājamās teritorijās, gan ārpus tām, un arī nespeciālistu novērojumi var papildināt zinātnieku datu bāzes. Bruņcepuru dzegužpuķe ir ne vien viena no krāšņākajām mūsu savvaļas orhidejām, bet arī viena no Latvijas Sarkanajā grāmatā un īpaši aizsargājamo augu sarakstā ierakstītajām sugām. Bruņcepuru dzegužpuķe aicina uzzini vairāk par aizsargājamiem augiem un īpaši vērtīgām dabas teritorijām savā apkārtnē! Alpu āboliņš Daugavpils rajons Alpu āboliņš tūrisma vēstnieks Augi ir tūrisma objekts. Uz Japānu mēs braucam skatīties ziedošas sakuras, Alpos meklējam ēdelveisu, Libānas kalnu nogāzēs vēl var atrast pēdējās Libānas ciedru birzis. Uz Latviju zviedri, briti, dāņi un nīderlandieši brauc skatīties rasenes purvos, dzegužpirkstītes, drudzenes un gladiolas pļavās, uzpirkstītes mežos. Paši latvieši? Daugavpilietim par piedzīvojumu var būt ne tikai pirmā satikšanās ar jūru, bet arī Kurzemes jūrmalā ieraudzīta jūrmalas dedestiņa. Savukārt liepājnieku iepriecinās nevien Daugavas varenums, bet arī ārstniecības rūgtenes balto ziedu ķekari tās palienē. Var, neatstājot Latviju, iepazīt tundrai raksturīgo pundurbērzu, bet Eiropas dienvidu iemītnieks Alpu āboliņš aicina kļūt par gudriem dabas tūristiem, kas ceļo videi draudzīgi, izmanto tūrismam paredzēto infrastruktūru, radot pēc iespējas mazāku traucējumu dabai.

5 Zīda magone Dobeles rajons Zīda magone Jāņuzāļu vēstniece Reizi gadā kā pagānu laikos latvieši ziedo savvaļas puķes, bērzu meijas, ozolu zarus, kalmju un paparžu lapas. Sentēvu dieviņam? Jānim? Vai vienkārši saulei un īsajai ziemeļu vasarai par prieku? Kurzemē nārbuļi, Vidzemē madaras, Latgalē asinszāles tiek uzskatītas par visīstākajām jāņuzālēm. Zīda magone Jāņuzāļu vēstnieces amatā aicina - Jaņzāles plūcot, nerausim tās ar visām saknēm, bet saudzīgi noplūksim vai nogriezīsim, vismaz vienu trešdaļu ziedošo augu atstāsim ziedam, lai tie nobriedina sēklas un spēj uzziedēt atkal nākamgad. To pašu atcerēsimies, arī vācot ārstniecības augus vai vienkārši lasot puķes, ko ielikt vāzē. Savu Jāņu zāļu pļavu izveidosim arī dārzmalā vai tīruma stūrī, iesējot pīpenes, magones un rudzupuķes, - būs prieks acīm un kukaiņiem! Dumbrāja vijolīte Gulbenes rajons Dumbrāja vijolīte kaimiņattiecību vēstniece Sargājot retu augu atradnes, mēs saglabājam to izplatības areālu iespējami lielāku. Saglabājot parasto īvi Latvijas rietumos, villaino gundegu dienvidos vai lielziedu uzpirkstīti austrumos, šo augu izplatības areāls nesaruks un neatkāpsies līdz mūsu kaimiņiem. Areāla robežas tuvumā nereti augi atšķiras no tiem, kas aug tuvāk tā centram, jo šeit jāpielāgojas mazāk piemērotiem apstākļiem. Saglabājot sugas atradnes areāla robežas tuvumā mēs rūpējamies par šīs sugas ģenētisko daudzveidību. Dumbrāja vijolīte starptautisko attiecību vēstnieces amatā atgādina pat ja kādam augam botāniķi konstatējuši, piemēram, 26 atradnes Latvijā, tātad vidēji katram rajonam vienu, tas ir ļoti maz!

6 Peldošais ezerrieksts Jēkabpils rajons Peldošais ezerrieksts senatnes vēstnieks Augi stāsta par pagātni, tā ierakstīta koku gadskārtu gredzenos, sastingusi priežu sveķu lāsē dzintarā, uzkrājusies sūnu purva kūdras metros. Tur, mitrumā un aukstumā, sfagnu sūnām daļēji sadaloties, veidojas skābes, kas iekonservē ne tikai purvā augošo koku stumbrus, augu augļus, sēklas un putekšņus, bet arī sēklas, augļus un putekšņus, ko vējš atnesis no tuvākas vai tālākas apkaimes. Pēc tiem var spriest par augu izplatību senāk, to ieceļošanu Baltijā, ledājam atkāpjoties, par cilvēka ietekmi uz augiem. Senākais upuris ezerrieksts, kas audzis visā Latvijā, nu sastopams vairs trijos ezeros Jēkabpils un Balvu rajonā. Kūdrā saglabājušies ne tikai tā augļi, bet arī vālītes šo riekstu skaldīšanai. Ezerrieksts atgādina - augi stāsta par mūsu kopīgo pagātni, un mums ir iespēja rūpēties par to, ko šodienas augi reiz liecinās par mums. Meža tulpe Jelgavas rajons Meža tulpe muižu vēstniece Muižas ir daļa no Latvijas kultūrvēstures. To parki un dārzi ir bijusi ne vien apkaimes rota, sava laika modes, īpašnieku un plānotāju gaumes liecinieki, bet arī savdabīgs zaļais izmēģinājumu poligons. Svešzemju koki, krūmi un puķes bijušas pakļautas ne vien bargajām ziemām, bet arī kariem un laikmetu griežu radītām izmaiņām parku kopšanā. To pārdzīvoja tikai paši izturīgākie, tagad papildinot Latvijas sugu daudzveidību. Meža tulpe muižu vēstnieces amatā aicina sabiedrību iepazīt un novērtēt senās kultūraugu šķirnes, iestādīt savā dārzā kādu puķi no vecmāmiņas dārza un rūpēties par dārzbēgļu no koptajiem stādījumiem aizbēgušo kādreizējo kultivēto augu aizsardzību Latvijas dabā!

7 Krāšņā neļķe Kuldīgas rajons Krāšņā neļķe zinātnes vēstniece Augi slēpj neizzināto. Maijpuķītes izmanto ārstniecības līdzekļu iegūšanai, no priedēm ceļ mājas, meža ozolīti audzē dārzā krāšņumam. Savvaļas rozes, mežābeles un meža bumbieres jau izsenis izmanto par potcelmiem izveidotajām kultūršķirnēm. Varbūt vistālāk ziemeļos augošā gladiola - jumstiņu gladiola atklās kādu vēl neizzinātu augu ziemcietības noslēpumu? Varbūt krāšņā neļķe palīdzēs izveidot noturīgu ziemeļnieciski reibinošu smaržu? Zinātnes vēstnieces amatā krāšņā neļķe stāsta - zinātniski pētījumi par reto augu pavairošanu palīdz to aizsardzībai, nodrošinot šo sugu audzēšanu kolekcijās un paverot iespēju tās ieaudzēt dabā. Vēl tā atgādina, ka pagājušajā gadā pie mums konstatēta Baltijai jauna augu suga, tātad savvaļas augu pasaule joprojām ir brīnumu un zinātnisku atklājumu pilna! Meža silpurene Krāslavas rajons Meža silpurene priežu mežu vēstniece Sausie priežu meži piemēroti pastaigām visos gadalaikos, bet rudeņos ļauj ievākt bagātu sēņu un ogu ražu. Latvijas vidienē un austrumos tie ir gandrīz tādi paši kā Kurzemē un jūrmalas kāpās: pelēcīgi ķērpji, zaļš sūnu paklājs vai melleņu un brūkleņu mētras, paretam kāds kadiķis un sarkanbrūni, slaidi priežu stumbri. Apdzīvotu vietu tuvumā nereti tajos saaug daudz dažādu koku un krūmu. Tās ir cilvēka darbības sekas, jo tur augsnē nokļūst daudz papildus barības vielu. Tās sekmē arī graudzāļu un citu bagātākas augsnes mīlošu augu augšanu, bet nabadzīgās augsnēs augošās un gaismas prasīgās priežu mežu sugas izzūd. Tāpēc meža silpurene aicina izturēsimies saudzīgi pret Latvijai tipiskajiem sausajiem priežu mežiem un rūpēsimies par to saglabāšanu sev un neskaitāmām augu un dzīvnieku sugām!

8 Sibīrijas skalbe Liepājas rajons Sibīrijas skalbe dabas un cilvēka sadarbības vēstniece Daudzviet saimnieciskās darbības rezultātā izveidojas specifiski apstākļi, kas īpaši piemēroti noteiktām augu un dzīvnieku sugām, bet nespēj ilgstoši pastāvēt bez cilvēku palīdzības. Sibīrijas skalbe atgādina - ja cilvēks neapsaimniekos retās parkveida pļavas vai ļaus ar krūmājiem aizaugt upju palienēm, Latvijas daba var ciest ievērojamus zaudējumus, jo aizies bojā šīm dzīvotnēm raksturīgās sugas. Tā, piemēram, Latvijā dzīvo apmēram viena ceturtā daļa Eiropas Savienības griežu populācijas, un mēs esam starptautiski atbildīgi par šim putnam piemērotas vides saglabāšanu. Zemeņu āboliņš Limbažu rajons Zemeņu āboliņš piejūras pļavu vēstnieks Lielāko daļu jūras krasta pie mums klāj kāpas. Tikai nedaudzās vietās Latvijā veidojas jūrmalas pļavas. Senāk Gaujas, Daugavas, Lielupes grīvu krastos un Randu pļavās starp Ainažiem un Salacgrīvu gan regulāri pļāva, gan ganīja lopus. Ganībās veidojas zems un ļoti blīvs zelmenis, kurā labi jūtas pie mums tikai jūrmalas pļavās augošā jūrmalas ceļteka, jūrmalas pienzāle un zemeņu āboliņš. Nepļautas un neganītas jūrmalas pļavas aizaug ar niedrēm, tāpēc zemeņu āboliņš kā reto un savdabīgo piejūras pļavu vēstnieks aicina saglabāt šo reto sugu dzīvesvietas, pasargājot tās no aizaugšanas vai, vēl ļaunāk, apbūves!

9 Ruiša pūķgalve Ludzas rajons Ruiša pūķgalve teiku un pasaku vēstniece Latvijas botāniķim neticamākais ir stāsts par papardes ziedu. Papardes nezied. Tām nav sēklu. Bet vai grieķu teiksma par brāļiem gladiatoriem, kam bija jācīnās arēnā vienam pret otru un no kuru zemē iedurtajiem šķēpiem uzplauka gladiolas, ir ticamāks? Tad jau labāk iespraust stenderē usni, lai raganas saduras, vai iet zīlēt ar jānīšiem, tos liekot pagalvī tieši Jāņu naktī. Savukārt kaklā pakārta mazpurenītes gumu buntīte ļaujot tikt galā ar hemoroīdiem. Ruiša pūķgalve, teiku un pasaku vēstniece, aicina iepazīt mītus, pasakas, teikas un ticējumus, kas saistītas ar augiem, jo katrā no tiem slēpjas daļa patiesības. Ar bebrukārkliņu zobus gan nedrīkst bakstīt, pūķgalve atgādina, zobi būs laukā kā likts! Laksis Madonas rajons Laksis garšaugu vēstnieks Garšvielu pasaulē globalizācija noris nepārtraukti - no pirmās aizvēsturiskās maltītes līdz mūsdienām, pasaulei gadsimtu gaitā iepazīstot nevien vietējos, bet arī svešzemju brīnumaugus, kas iekaro tirgus un virtuves. Senās zināšanas nereti tika aizmirstas, dodot priekšroku eksotikai. Taču bez ķimenēm nav iedomājama ne rudzu maize, ne Jāņu siers, ne apaļās ķimeņmaizītes. Neviens vairs nelieto meža ingvera kumeļpēdas sakneņus; arī tās lapas ir garšviela: sasmalcinātas tās aizstāj piparus. Pat savas raudenes un mārsila vietā tirgū pērkam timiānu un oregano. Ne sliktākas par kultivētajām avotkresēm ir avoksnājos un strautmalās augošās rūgtās ķērsas lapas. Par mežloku dēvētais garšaugu vēstnieks laksis aicina atcerēties šīs gudrības, likt tās lietā un darīt to saprātīgi, piemēram, pavasarī tirgū pērkot tikai tādas lakša buntītes, kas audzēts dārzā, ne noplūkts nelielā audzītē mežā.

10 Smiltāja esparsete Ogres rajons Smiltāja esparsete kukaiņu vēstniece Augi ir nozīmīga barība daudzām kukaiņu sugām. Vieni ēd lapas, citi augļus un sēklas, vēl citi pārtiek no sakneņos, gumos un bumbuļos uzkrātajām barības vielām. Ir kukaiņi, kas našķojas ar putekšņiem, ar nektāru, pat ar pumpuriem vai ziedlapiņām. Ja pieaugušie kukaiņi sev tīkamo barību var meklēt uz dažādu sugu augiem, tad pēcnācējiem tie sagādā vispiemērotāko. Daudzas tauriņu sugas oliņas dēj tikai uz vienas noteiktas sugas augiem, piemēram esparsetu zilenītis. Tāpēc smiltāja esparsete atgādina iznīcinot vienu, mēs iznīcinām daudzas, aizsargājot vienu sugu, mēs vienlaikus rūpējamies arī par citām, ar kurām šī viena cieši saistīta! Mazā lēpe Preiļu rajons Mazā lēpe ezeru vēstniece Ūdensaugi zinātājam var daudz ko pavēstīt par ezeru, tā ūdens sastāvu un tīrību, pat vecumu. Vieni augi visu savu dzīvi pavada ūdenī, nespeciālistu nepamanīti, citi virs ūdens izslej tikai ziedus, par citiem var spriest pēc rudenī krastā izskalotajiem augļiem vai sēklām. Taču katrs no tiem ir liecinieks daudz plašākam stāstam par ezeros notiekošajiem procesiem. Latvijas ezeros mīt daudzas retas augu sugas, un mazā lēpe ezeru vēstnieces amatā aicina rūpēties par ezeru ūdeņu kvalitāti, lai dotu šiem augiem iespēju izdzīvot arī nākotnē!

11 Mānīgā knīdija Rēzeknes rajons Mānīgā knīdija palieņu pļavu vēstniece Palienēs ir gana daudz mitruma un barības vielu, tās piegādā palu ūdeņi. Reizēm arī pēc ilgstošām lietavām upju un ezeru lēzenie krasti pārplūst. Palienes jau vismaz 3 tūkstošus gadu tiek izmantotas kā ganības un siena pļavas. Tur augošās graudzāles, grīšļi un augstie lakstaugi labi piemērojušies gan palaikam pārbagātajam mitrumam, gan nopļaušanai. Palieņu pļaušana slapjās vasarās nebija viegls darbs, tāpēc daudzviet tās nomeliorētas vai aizaugušas kārkliem. Pat agrāk tik bieži sastopamās saulpurenes tagad aug ne visur. Palieņu pļavu vēstniece mānīgā knīdija atgādina, ka Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kur saglabājušās dabiskas palieņu pļavas un to aizsardzība lielā mērā ir atkarīga no sabiedrības ieinteresētības. Kur dzīvos palieņu putni, piemēram, ķikuts un grieze, ja mēs nosusināsim un uzarsim Dvietes palieni vai Rūjas, Burgas, Užavas augšteces vai Kalnciema slapjās pļavas? Pļavas silpurene Rīgas rajons Pļavas silpurene kāpu vēstniece Kāpās aug ne tikai pelēcīgas graudzāles un cilvēka stādītu kārklu rindas. Kāpās var ieraudzīt arī pa kādam krāsainākam akcentam. Pērkoņamoliņš, asais laimiņš vai mauraga dod dzelteno toni, tumšsarkanā dzeguzene īstu Latvijas karoga sarkano, nokarenā plaukšķene balto. Rudens pusē kāpas violetas iekrāso mazais mārsils, bet maijā - violetās pļavas silpurenes. Nav daudz sugu, kas spēj pielāgoties ilgstošam sausumam, vējam, irdenajām un barības vielu ziņā nabadzīgajām smiltīm, kur nu vēl izspraukties no smilšu slāņa pēc pamatīgāka vēja pūtiena. Trauslā bet spītīgā pļavas silpurene, ko pēc dabas izslāpušie rīdzinieki droši vien būs redzējuši pastaigu laikā Pierīgas kāpās, aicina ja gribat šos skaistos augus sastapt arī citugad, esiet saudzīgi pret jutīgo kāpu ekosistēmu un māciet šo attieksmi arī saviem bērniem!

12 Mušu ofrīda Saldus rajons Mušu ofrīda stratēģiju vēstniece Augu ziedi ir reklāma kukaiņiem. To pievilināšanai augi izmanto smaržas, krāsas un formas. Kukaiņiem ceļu norāda krāsainas līnijas, punkti vai raksti, nereti veidojot tikai viņiem vien redzamu zīmējumu uz ziedlapiņām. Tie kā ceļazīmes virza kukaini līdz nektāra krājumiem, lai tas nepaietu garām pašam augam svarīgajām putekšņlapām un auglenīcai. Vieni ziedu kā krāšņu bļodu atver ikvienam mielojies droši, jo putekšņu pietiks visiem. Citi ielaiž tikai vēlamos apputeksnētājus bites un kamenes, bet paši izvēlīgākie tikai vienas sugas kukaiņus, bet tie tad noteikti nespēs atturēties tādam aicinājumam, vismaz tēviņi ne, ja zieds atgādina viņa sugas mātīti. Mušu ofrīda aicina iepazīsti daudzveidīgo un krāsaino augu pasauli sev līdzās un novērtē, cik daudz spēka un izturības augiem nepieciešams, lai konkurētu cīņā par izdzīvošanu! Smaržīgā naktsvijole Talsu rajons Smaržīgā naktsvijole skaistuma vēstniece Orhidejas ir ziedu karalienes. To ziedi ar savu krāsu, formu un smaržu daudzveidību pārsteidz un izbrīna. Mūsu ziemeļniecēm grūti sacensties ar savām tropu radiniecēm vai lielveikalos nopērkamajām kultivētajām šķirnēm. Taču arī to ziedi liek noliekties tuvāk, lai smaržotu un apbrīnotu, nereti arī lai noplūktu. Taču visas orhidejas, arī naktsvijoles, ātri vīst. Arī smarža nākamajā vakarā vairs nav tik reibinoša. Atstāsim puķu pļavu ziedam ne tikai šo praktisko apsvērumu vadīti, ļausim, lai orhidejas un citi augi nozied un izsēj sēklas, jo tikai pēc vairākiem gadiem no uzdīgušās sēklas izaugusī orhideja uzziedēs. Smaržīgā naktsvijole kā skaistuma vēstniece aicina iepazīsti Latvijas orhidejas, atstāj tās ziedam un nekad nepērc aizsargājamus augus tirgū! Ja Tu nepirksi, tirgotājiem nebūs iemesla tās iznīcināt...

13 Krūmu čuža Tukuma rajons Krūmu čuža botānisko retumu vēstniece Usmas ezers 43 gadus bija vienīgā zināmā lokanās najādas atradne Latvijā pēc tās atrašanas gadā, līdz gadā to atrada arī Latgales pusē, bet deviņdesmitajos gados vēl dažos citos Latgales un Augšzemes ezeros. Ziemas svertiju neviens nebija redzējis kopš gada Kurzemē, līdz gandrīz 50 gadus vēlāk botāniķi to konstatēja Vidzemē. Tie ir tikai divi no vairākiem laimīgajiem stāstiem. Vairogu palēpe vienīgajā atradnē Ziemupes grīvā nav atrasta kopš gada - upi iztaisnoja un palienes nomeliorēja. Ziemeļu kauleni neviens nav redzējis kopš gada, kad vienīgo atradni purvā Valkas pusē nosausināja. Vienīgās ozolu embotiņa, briežu rūgtdilles, sānziedu mēringijas atradnes appludināja gadā, ceļot Pļaviņu HES. Čužupurvā Kandavas novadā izveidota īpaši aizsargājama teritorija, lai aizsargātu vienīgo kopš 1847.gada zināmo krūmu čužas atradni Latvijas teritorijā. Toties Alpu kreimule pie Raunas Staburaga vairs nav atrodama. Iespējams - tieši tāpēc, ka kāds to meklēja īpaši centīgi, atgādina botānisko retumu vēstniece krūmu čuža. Vīru dzegužpuķe Valkas rajons Vīru dzegužpuķe Gaujas ielejas vēstniece Visām lielajām Latvijas upēm ir savi augi - tādi, kas pie mums sastopami tikai šīs vienas upes krastos. Gaujai tā ir kailā dobspārne sausu pļavu un mežmalu, upmalas krūmāju augs. Gaujas ielejā ir gan ēnaini platlapju meži, gan staltu priežu sili. Upes krastos izveidojušās gan smilšu sēres, gan vītolu audzes, bet Gauja nav iedomājama arī bez vecupēm un pļavām to krastos, tik daudzveidīgām kā reti kur citur Latvijā. Īsta šo pļavu rota ir vīru dzegužpuķe - orhideja, kas aicina gan vietējos, gan ūdenstūristus būt iecietīgiem pret dabas interesēm skaistajās Gaujas krastu pļavās.

14 Bezdelīgactiņa Valmieras rajons Bezdelīgactiņa dabisko pļavu vēstniece Lielākai ražai un labākai barības vērtībai cilvēki zālājus sēj un mēslo. Sētajos zālājos augu sugu daudzveidība ir mazāka nekā pļavās, kur attīstība notiek dabiski. Ielabotos zālājos neieraudzīt ne dzegužpuķes, ne naktsvijoles, tur neaug arī saulpurenes, jumstiņu gladiolas, gandrenes. Ne tikai šīs, bet arī daudzas citas pļavu augu sugas veido dabisko pļavu raibo un daudzkrāsaino puķu paklāju, kas veidojas, šādas pļavas pļaujot un ganot. Tajās nav sētas ne graudzāles, ne āboliņš vai lucerna. Dabisko pļavu mitrākajās vietās pavasarī sazied arī bezdelīgactiņas, kas atgādina - par bioloģiski vērtīgu pļavu apsaimniekošanu zemnieki saņem īpašu agrovides maksājumu. Parastā purvmirte Ventspils rajons Parastā purvmirte veselības vēstniece Ikviens būs dzirdējis, ka saaukstēšanās gadījumā palīdz liepziedu, aveņu vai pelašķu tēja. Dažādas mētras tāpat kā kumelītes, raudenes vai mārsils lietojamas gremošanas traucējumu gadījumā. Šo un citu augu dziednieciskās spējas ir ļoti daudzveidīgas. Savukārt kreimenes un vilkābeles izmanto rūpnieciski ražotu zāļu pagatavošanai, tās uz savu galvu lietot nevajadzētu. Diemžēl par daudziem ārstniecības augiem mēs varam vienīgi izlasīt grāmatās, bet lietot vairs neprotam, jo tos izkonkurējuši sintētiskie dabisko vielu aizstājēji, ko iespējams iegūt lielākā koncentrācijā un ar mazākām izmaksām. Tomēr īsto - tipisko aromātu Rīgas melnajam balzāmam piešķir tieši parastās purvmirtes sveķi. Par balzāmkārkliņu dēvētā veselības vēstniece aicina atcerēties dabas dziedinošo spēku un iepazīt Latvijas augus, lai nekaitīgas puķes vietā nenoplūktu driģeni vai čūskogu.

15 Plant Embassy of Latvia for Biodiversity Protection The project took place in 2007 and was implemented by Latvian Fund for Nature. Summary The aim of the project is to raise public awareness on the need of wild plant conservation in Latvia. The project is implemented by Latvian Fund for Nature and financed by the Latvian Environmental Protection Fund. The project partner is Society of Botanists of Latvia. The project output will be 26 wild plant species carrying a message on the plant diversity loss or use of wild plants in each of the districts of Latvia. The project is a part of the Planta Europa initiative Wake Up Call For Wild Plants. The main project activities will be as follows: Activities for secondary schools The secondary schools will be asked to prepare the list of wild plants to be put on the voting list for the district they are located. The submitted projects will be evaluated by the project team at the Latvian Fund for Nature according to several criteria and the final voting list will be prepared. It is expected to have 3 4 wild plant species for each district. Informative materials for voting For each plant species short scientific information prepared by the secondary schools and experts of the Latvian Fund for Nature and the Society of Botanists of Latvia will be put on the specially designed postcard with the ballotpaper attached to it. Voting on the Plant Embassy The voting on wild plants will take place in the main city of the district and on the web site. Besides the ballot-paper more information on flora of the district and plant protection needs in Latvia will be given in the voting place and the best projects of the secondary schools will be exhibited there. Finally, the Plant Embassy of Latvia will include the winners in each of the districts and there will be 26 ambassadors of wild plants of Latvia. Project publicity One-week photo exhibition in the Riga City will take place in autumn The representatives of the secondary schools will be asked to take part at the opening of the exhibition. The calendar for 2008 with the pictures of the plants-winners will be produced and distributed. The Plant Embassy newspaper will inform the society on the plant conservation needs in each of the districts and actions to be taken to prevent biodiversity loss. National media will be informed on a regular basis on the main project activities.

GAISA TEMPERATŪRAS ĢEOGRĀFISKAIS SADALĪJUMS LATVIJĀ PIE ATŠĶIRĪGIEM GAISA MASU TIPIEM

GAISA TEMPERATŪRAS ĢEOGRĀFISKAIS SADALĪJUMS LATVIJĀ PIE ATŠĶIRĪGIEM GAISA MASU TIPIEM Klimata pārmaiņu raksturs Latvijas klimata mainība A.Briede, M.Kļaviņš, LU ĢZZF Globālās klimata izmaiņas- novērojumi un paredzējumi ES mājas Sarunu istaba, 2012.gada 16.maijā Gaisa temperatūras raksturs

Sīkāk

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas 204.-2020. gadam ietvaros Meža nozares konference 206 «Izaicinājumi un iespējas meža apsaimniekošanā» Rīga, 0 Normunds Strūve Zemkopības ministrijas

Sīkāk

Parex index - uzņēmēju aptaujas atskaite

Parex index - uzņēmēju aptaujas atskaite PAREX INDEX LATVIJAS UZŅĒMĒJU APTAUJAS ATSKAITE 2008. gada jūnijs Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs market and public opinion research centre SATURA

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Hidrometeoroloģiskā situācija Latvijas upju baseinos 2019. gadā Ķegums, 08.03.2019. Andris Vīksna Prognožu un klimata daļas vadītājs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs RUDENS ZIEMAS PERIODA

Sīkāk

Laura 90 koka gulta - Gultas no koka

Laura 90 koka gulta - Gultas no koka Laura 90 koka gulta Gultas no koka Guļamistaba Ļauj sev tas. mebeles.buv.lv Laura 90 koka gulta Gultas no koka 60.00 EUR Mēbeļu ražotājs Sendeko Laura 90 koka gulta - Gultas no koka - Guļamistaba - Sendeko

Sīkāk

Faktiskā siltumenerģijas patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā Lpp.1 no 25 Nr. p.k. Adrese faktiskai

Faktiskā siltumenerģijas patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā Lpp.1 no 25 Nr. p.k. Adrese faktiskai Faktiskā patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā 06.2019 Lpp.1 no 25 1 1. pasažieru 4 2 1. pasažieru 8 3 1. preču 30a 4 1.Oficieru 4 2.840 2.680 5 1.Oficieru 6 0.951 1.484

Sīkāk

Latvian Rural Advisory and Training Centre subsidiary FOREST ADVISORY SERVICE CENTRE

Latvian Rural Advisory and Training Centre   subsidiary  FOREST ADVISORY SERVICE CENTRE Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas 2014-2020 gadam ietvaros Raimonds Bērmanis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Meža konsultāciju pakalpojumu centrs www.mkpc.llkc.lv ES

Sīkāk

KONTAKTINFORMĀCIJA VALSTS APMAKSĀTU PSIHIATRU KONSULTĀCIJU SAŅEMŠANAI Materiāls sagatavots Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles c

KONTAKTINFORMĀCIJA VALSTS APMAKSĀTU PSIHIATRU KONSULTĀCIJU SAŅEMŠANAI Materiāls sagatavots Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles c KONTAKTINFORMĀCIJA VALSTS APMAKSĀTU PSIHIATRU KONSULTĀCIJU SAŅEMŠANAI Materiāls sagatavots Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra kampaņas Nenovērsies! ietvaros. Kampaņas mērķis

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 NACIONĀLAIS KULINĀRAIS CEĻŠ apsekojumi, secinājumi, turpmākie plāni Lauku tūrisma pārskata seminārs, 11.09.2014., Bīriņu pils APTAUJA: VAI TŪRISTIEM PATĪK NACIONĀLIE ĒDIENI? VAI CITĀS VALSTĪS CENŠATIES

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valsts augu aizsardzības dienests AKTUALITĀTES Mēslošanas līdzekļu lietošana Ar kūtsmēsliem un digestātu iestrādātais slāpekļa daudzums uz 1 ha LIZ gadā nedrīkst pārsniegt 170 kg Jāievēro virszemes ūdensobjektu

Sīkāk

Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education ( Piemērots skolēniem vecuma

Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education (  Piemērots skolēniem vecuma Esi biodaudzveidības detektīvs! Tulkots no: HTFC Education (http://hctfeducation.ca/lessons/earth-ecosystems-and-ecology/) Piemērots skolēniem vecuma posmā: Pirmsskola līdz 8. klase Kategorija: Ekosistēmas

Sīkāk

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos

Jaunums! ZANDA POLAR - izturīgs jumts matētos, dabīgos krāsu toņos ZANDA POLAR - izturīgs jumts Betona dakstiņš ar matētu virsmu ir lielisks Zanda klāsta papildinājums Mēs esam padarījuši Zanda klāstu spēcīgāku, papildinot to ar jauno, matēto betona dakstiņu Polar. Šī

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Velotūrisma nacionālās īpatnības īpaši aizsargājamā dabas teritorijās. Ķemeru nacionālā parka piemērs Agnese Balandiņa Carnikavas novads 27.03.2013 Velotūrisms ĪADT kāpēc par krietni zaļāka un videi draudzīgāka

Sīkāk

Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas

Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore: Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumsskolas skolotāja Kuldīga, 2015 Saturs Ievads... 3 1. Putnu

Sīkāk

Microsoft Word - LAAPC_Atskaite_2017_nezāļu_projekts_ _LLU.docx

Microsoft Word - LAAPC_Atskaite_2017_nezāļu_projekts_ _LLU.docx SATURS Projekta izpildītāji......3 Ievads... 5 1. Nezāļu populāciju sastāvs, dominējošās sugas, to izplatības līmenis laukaugu sējumos un stādījumos, izplatību ietekmējošie kultūraugu audzēšanas agrotehniskie

Sīkāk

PDF_Saldudens_gids_A5

PDF_Saldudens_gids_A5 Saldūdens zivju ceļvedis, Pasaules Dabas Fonds. Pirmais izdevums. Teksta konsultants: Vides risinājumu institūts. Fotoattēli: www.latvijasdaba.lv; Karpa (Cyprinus carpio) un Strauta forele (Salmo trutta

Sīkāk

Aizsargājamo ainavu apvidus «Veclaicene dabas aizsardzības plāns Sabiedriskās apspriešanas sanāksme

Aizsargājamo ainavu apvidus «Veclaicene dabas aizsardzības plāns Sabiedriskās apspriešanas sanāksme Aizsargājamo ainavu apvidus «Veclaicene dabas aizsardzības plāns Sabiedriskās apspriešanas sanāksme 02.02.16. Saturs Kas ir dabas aizsardzības plāns (DA plāns)? Kas ir sabiedriskā apspriešana? Aizsargājamo

Sīkāk

Kuldīgas 2

Kuldīgas 2 Kuldīgas 2. vidusskola Putnu barotava Pētnieciskais darbs Darba autore Amanda Kāle 4. klases skolniece Darba vadītāja: Sanita Miltoviča sākumskolas skolotāja Kuldīga, 2015 Saturs Ievads...3 1.Putnu barošana

Sīkāk

SABIEDRISKĀ TRANSPORTA PADOME Rīgā, Vaļņu ielā 30 Sabiedriskā transporta padomes Lēmums Nr gada 10.maijā (prot.nr.5 1) 1. Par Sabiedriskā trans

SABIEDRISKĀ TRANSPORTA PADOME Rīgā, Vaļņu ielā 30 Sabiedriskā transporta padomes Lēmums Nr gada 10.maijā (prot.nr.5 1) 1. Par Sabiedriskā trans SABIEDRISKĀ TRANSPORTA PADOME Rīgā, Vaļņu ielā 30 Lēmums Nr.1 2019.gada 10.maijā (prot.nr.5 1) 1. Par lēmumu izpildi. Pamatojoties uz 2013. gada 17. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr.1511 nolikums

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Segsēkļu paaudžu maiņa Drīksna Putekšnīca Sēklotne Pieaudzis sporofīts ar ziediem (2n) 2n n 3n Putekšnīca Megasporas mātšūna (2n) Sēklaizmetnis Mejoze Mikrosporas Mikrosporu mātšūnas (2n) Mejoze Endosperma

Sīkāk

Book 1

Book 1 1. MEŽA RESURSI LATVIJĀ, TO NOZĪME TAUTSAIMNIECĪBĀ PLATĪBA KRĀJA ĪPAŠNIEKI MEŽSAIMNIECISKO DARBU APJOMI IETEKME UZ EKSPORTU, IEKŠZEMES KOPPRODUKTU, ENERĢIJAS BILANCI UN NODARBINĀTĪBU Kas jāzina MEŽA ĪPAŠNIEKAM

Sīkāk

Latvijas Mežu sertifikācijas padome un sertifikācija Latvijā

Latvijas Mežu sertifikācijas padome un sertifikācija Latvijā Centralizētais Nacionālais Riska Novērtējums Latvijai (CNRA) Sandra Ikauniece Meža biotopu eksperts Viesturs Lārmanis Biologs Jānis Rozītis Meža politikas eksperts = Viesturs Ķeruss Meža politikas eksperts,

Sīkāk

APPLŪSTOŠO TERITORIJU NOTEIKŠANA VECUMNIEKU NOVADĀ Vecumnieku novada teritorijas plānojums gadam Izpildītājs: L. Eņģele 2012.

APPLŪSTOŠO TERITORIJU NOTEIKŠANA VECUMNIEKU NOVADĀ Vecumnieku novada teritorijas plānojums gadam Izpildītājs: L. Eņģele 2012. APPLŪSTOŠO TERITORIJU NOTEIKŠANA VECUMNIEKU NOVADĀ Vecumnieku novada teritorijas plānojums 2014. 2026. gadam Izpildītājs: L. Eņģele 2012. SATURS Ievads... 3 1. Aizsargjoslu likumā un Virszemes ūdensobjektu

Sīkāk

“Mana sēta, mana māja , mans pagalms”

“Mana sēta, mana māja , mans pagalms” Skaista mana tēvu zeme par visām zemītēm: Plaši lauki, zaļi meži, Zilis jūras ūdentiņš. Mana sēta, mana māja, mans pagalms Projekta autori 5.a klase 2018.g. 18.-20.aprīlis Projekta mērķis Veidot sadarbības

Sīkāk

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Pralinē Saturs Izejvielas Par eļļas sēklām Ražošanas process Apstrāde Izmantošanas iespējas Izejvielas. Lazdu rieksti. Botānika Parastās lazdas (Corylus avellana) rieksts ir neveronis, kas nozīmē, ka sēkla

Sīkāk

Title

Title Stratēģija un koncepcija ilgtspējīgai ātraudzīgo kokaugu stādījumu ierīkošanai un izmantošanai VPR Projekts SRCplus IEE/13/574/SI2.675729 Aivars Žandeckis SIA EKODOMA Mērķi Piedāvāt stratēģiju un ieviešanas

Sīkāk

Meza skola metodes pirmsskola

Meza skola metodes pirmsskola FIGŪRU APGŪŠANA Veidot konkrēto figūru sadarbojoties ar citu bērnu Ar maziem solīšiem viens pāris sniegā veido vienu figūru Ar sniegu pārklāts laukums, laminētas kartiņas ar figūrām Bērni sadalās pa pāriem.

Sīkāk

Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atba

Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atba Agroresursu un ekonomikas institūts Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa Priekuļu pētniecības centrs PĀRSKATS Par ZM subsīdiju programmas Atbalsts selekcijas materiāla novērtēšanai integrēto lauksaimniecības

Sīkāk

Nr.p.k. Neapbūvētu pašvaldības nekustamo īpašumu pilsētā, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai, saraksts Zemes vienības adrese Statuss Kadastr

Nr.p.k. Neapbūvētu pašvaldības nekustamo īpašumu pilsētā, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai, saraksts Zemes vienības adrese Statuss Kadastr Nr.p.k. Neapbūvētu pašvaldības nekustamo īpašumu pilsētā, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai, saraksts Zemes vienības adrese Statuss Kadastra apzīmē jums Kop platība m2 Zemes lieto šanas veids

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Latvijas Valsts augļkopības institūts, Lauku diena, 2014. gada 10. aprīlis LAP projekts, uzsāktie pētījumi, kā turpmāk Kā uzsākām? Pierādījumu un pamatojuma sagatavošana Briselei 2004.-2005.g. Projekts

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Meža kaitēkļi Latvijas mežos A.Šmits, Dr.Biol. LVMI «Silava» 1971 1974 1977 1980 1983 1986 1989 1992 1995 1998 2001 2004 2007 2010 2013 2016 Egļu astoņzobu mizgrauža paaudžu skaits 0- viena paaudze 1-

Sīkāk

LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU PLĀNS GADA FEBRUĀRIM IZSTĀŽU PLĀNS GADA JANVĀRIM C

LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU PLĀNS GADA FEBRUĀRIM IZSTĀŽU PLĀNS GADA JANVĀRIM C LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA LIEPĀJAS CENTRĀLĀ ZINĀTNISKĀ BIBLIOTĒKA IZSTĀŽU PLĀNS 2016. GADA FEBRUĀRIM IZSTĀŽU PLĀNS 2015. GADA JANVĀRIM Centrālā zinātniskā bibliotēka info@liepajasczb.lv)

Sīkāk

Microsoft Word - 6.pielikums.Priekšlikumi un institūciju atzinumi

Microsoft Word - 6.pielikums.PriekÅ¡likumi un institÅ«ciju atzinumi Atzinuma /iesnieguma iesniedzējs Inese Silamiķele Pēteris Strancis Arhitekts, Mag.geogr., Jaunciema gatves 47b iedzīvotājs Dabas aizsardzības pārvalde Atzinuma /Iesnieguma Nr., datums Epasta priekšlikums

Sīkāk

Microsoft Word - LLU Skriveri 2017 kartupe ļi un vasaras kvieši.docx

Microsoft Word - LLU Skriveri 2017 kartupe ļi un vasaras kvieši.docx Latvijas Lauksaimniecības universitāte Zemkopības institūts Atskaite Organiskā mēslojuma OrganiQ efektivitātes noteikšana vasaras kviešos un kartupeļos Pētījuma vadītājs: Pētījuma izpildītāji: Jānis Vigovskis

Sīkāk

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4

Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits no 459 ir no 4 Atpūta pie Sarkanās jūras Izraēlas Eilatas kūrortā Brauciena datums Cena Brīvo vietu skaits 29.10.2017-05.11.2017 no 459 ir 05.11.2017-12.11.2017 no 459 ir 12.11.2017-19.11.2017 no 459 ir 19.11.2017-26.11.2017

Sīkāk

Cilvēka radītas ietekmes novērtēšana dabas aizsargājamās teritorijās Latvijas-Lietuvas pārrobežu teritorijā 2014 Cilvēka radītas ietekmes novērtēšana

Cilvēka radītas ietekmes novērtēšana dabas aizsargājamās teritorijās Latvijas-Lietuvas pārrobežu teritorijā 2014 Cilvēka radītas ietekmes novērtēšana Cilvēka radītas ietekmes novērtēšana dabas aizsargājamās teritorijās Pētījums Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007. 2013. gadam projekta LLIV-316 Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju Zemgalē

Sīkāk

RNP_

RNP_ Rāznas Nacionālais parks kādi esam? Teritorija pētīta Novadi nav automātiski tūrisma galamērėi! Neietekmēs, neitrāli, cerības Novadi nav automātiski tūrisma galamērėi! 3 rajonu un 8 pagastu vietā = 3

Sīkāk

MAKETS.indd

MAKETS.indd Saturs Priekšvārds... 7 Aīda Rancāne ZIEMASSVĒTKU GRĀMATA VECĀKIEM UN SKOLOTĀJIEM I DAĻA LAIKS... 10 Gads. Saulgrieži... 10 Ziema vasara. Saules ceļš... 14 Svētku laiks. Svētie vakari... 16 Kalendārs.

Sīkāk

*Pareizā atbilde un pareizo atbilžu daudzums procentos zaļā krāsā. 3. klase 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazini

*Pareizā atbilde un pareizo atbilžu daudzums procentos zaļā krāsā. 3. klase 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazini 1. Ja Tu esi sadraudzējies un vēlies satikties ar kādu, ar ko esi iepazinies internetā, bet dzīvē nekad neesi saticis, kā visdrošāk būtu rīkoties?: Pareizas atbildes: 6728 no 8404 1) Tikties publiskā vietā.

Sīkāk

11/29/2018 Dabas kapitāla saglabāšanas iespējas mežu apsaimniekošanā Juris Jātnieks Dabas Aizsardzības Pārvaldes Ģenerāldirektors Mežu nozares konfere

11/29/2018 Dabas kapitāla saglabāšanas iespējas mežu apsaimniekošanā Juris Jātnieks Dabas Aizsardzības Pārvaldes Ģenerāldirektors Mežu nozares konfere Dabas kapitāla saglabāšanas iespējas mežu apsaimniekošanā Juris Jātnieks Dabas Aizsardzības Pārvaldes Ģenerāldirektors Mežu nozares konference Dabas aizsardzības pārvalde www.daba.gov.lv VARAM tiešas pārvaldības

Sīkāk

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr

Valsts bioloģijas olimpiāde klase Teorētiskie uzdevumi Dalībnieka kods 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr 1. uzdevums (10 p) Sportistu energoapgādi limitējošais faktors vienmēr ir ogļhidrāti neatkarīgi no tā, cik lieli ir tauku uzkrājumi ķermenī. Uzkrātās ogļhidrātu rezerves ir visai ierobežotas: aknās vidēji

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Jelgavas Zinātniskā bibliotēka reģiona galvenā bibliotēka Pārskats par darbu 2015.gadā 2 2015. gada galvenās atziņas un secinājumi Arvien populārāks pakalpojums - grāmatu un citu iespieddarbu rezervēšana

Sīkāk

1

1 1 SATURS PROJEKTA izpildītāji... 4 IEVADS... 6 1. Ieteikumi izplatītāko, kā arī saimnieciski kaitīgāko nezāļu sugu, tajā skaitā vējauzas ierobežošanas pasākumiem Latvijas apstākļos... 8 1.1. Nezāļu sugu

Sīkāk

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS

KŪDRAS ĪPAŠĪBU PĒTĪJUMI DAŽĀDI IETEKMĒTAJĀS LAUGAS PURVA TERITORIJĀS KŪDRAS ĪPAŠĪBU IZMAIŅAS DABAS APSTĀKĻU UN CILVĒKA DARBĪBAS IETEKMES REZULTĀTĀ Laimdota KALNIŅA 1,5, Jānis Dreimanis 1, Ilze OZOLA 2, Elīza PLATPĪRE 1,2, ReInis BITENIEKS 1, Inārs DREIMANIS 3, Ingrīda KRĪGERE

Sīkāk

LEMUMS_GND_2015_26

LEMUMS_GND_2015_26 Gulbenes novada domes iepirkuma komisijas LĒMUMS Gulbenē, 2015. gada 4.augustā Nr. GND-2015/26 Gulbenes novada domes iepirkuma komisija izveidota saskaņā ar Gulbenes domes sēdes 2015.gada 29.janvāra lēmumu

Sīkāk

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference

Latvijas Universitātes 74. zinātniskā konference Klimats skolēnu zinātniski pētnieciskajos darbos: idejas un risinājumi, meklējumi un atradumi Mg. geogr. Andris Ģērmanis, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija Klimats no A līdz Z, Latvijas Universitāte, 26.02.2016.

Sīkāk

Prakses un to loma augstākās izglītības lauksaimniecībā ieguvē

Prakses un to loma augstākās izglītības lauksaimniecībā ieguvē Prakses un to loma augstākās izglītības lauksaimniecībā ieguvē Zinta Gaile LLU Lauksaimniecības fakultāte Lauksaimniecības zinātne Augstākā izglītība lauksaimniecībā Lauksaimnieciskā ražošana 2 Darba devēju

Sīkāk

Rīgas 34. vidusskolas vasaras attīstošās atpūtas dienas nometnes Arcus APSTIPRINU: Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Rīgas 34.vi

Rīgas 34. vidusskolas vasaras attīstošās atpūtas dienas nometnes Arcus APSTIPRINU: Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Rīgas 34.vi Rīgas 34. vidusskolas vasaras attīstošās atpūtas dienas nometnes Arcus APSTIPRINU: Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Rīgas 34.vidusskola direktore Nataļja Rogaļeva (paraksts) Rīgā,

Sīkāk

Produkcijas katalogs

Produkcijas katalogs Saldā baltā tāfelīte 100 gr. 40 gab. Fantazia dark tumšā tāfelīte 100 gr. 40 gab. Karameļu tāfelīte 100 gr. 25 gab. Tumšās šokolādes glazūra 0,5 kg. 0,5 kg. Piena šokolādes glazūra 0,5 kg. 0,5 kg. Baltās

Sīkāk

Latvijas tradicion?lo ?rstniec?bas augu izmantošana

Latvijas tradicion?lo ?rstniec?bas augu izmantošana Latvijas tradicionālo ārstniecības augu izmantošana Dr.pharm.Vija Eniņa 09.10.2018. Ārstniecības augu izmantošana Latvijā Nosacīti iedalāma 4 posmos no sendienām līdz 20.gadsimtam 20.gadsimts (līdz Otrajam

Sīkāk

DETALPLANOJUMA_1.REDAKCIJA (1)

DETALPLANOJUMA_1.REDAKCIJA (1) 1. PASKAIDROJUMA RAKSTS 1.1. IEVADS Detālplānojuma grozījumi Cidoniju iela 47 izstrāde, uzsākta atbilstoši Stopiņu novada domes 2016. gada 14. septembra lēmumam Nr.82 Par detālplānojuma Saulīši (1.z.g.),

Sīkāk

Untitled

Untitled 1.pielikums Rīgas domes 2015.gada 15.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.185 Lokālplānojums zemesgabaliem Kantora ielā 10 (kadastra Nr.01001062132, kadastra Nr.01001062134) Redakcija 1.1. Teritorijas

Sīkāk

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts:

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts: VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: +371 64123834, E-pasts: vidzeme@mantojums.lv, www.mantojums.lv 27.02.2014. Nr.14.4-07/78

Sīkāk

RĪGAS DOMES 63. SĒDES DARBA KĀRTĪBA Nr. Nosaukums Dok.Nr. Ziņotājs 1. Grozījumi Rīgas domes 2015.gada 27.janvāra saistošajos noteiku

RĪGAS DOMES 63. SĒDES DARBA KĀRTĪBA Nr. Nosaukums Dok.Nr. Ziņotājs 1. Grozījumi Rīgas domes 2015.gada 27.janvāra saistošajos noteiku RĪGAS DOMES 63. SĒDES DARBA KĀRTĪBA 03.11.2015. 14.00 Nr. Nosaukums Dok.Nr. Ziņotājs 1. Grozījumi Rīgas domes 2015.gada 27.janvāra saistošajos noteikumos Nr.133 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības 2015.gada

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lauksaimniecības sektoru ekonomiskā analīze Latvijā SIA «Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs» Ekonomikas nodaļa 2016 Atsevišķu produktu vērtības dinamika 2010.-2015.gados (bāzes cenās, milj.

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Lifelong Learning Grundtvig Partnership Project 2012-1-LV1-GRU06-03580 1 How to Ensure Qualitative Lifelong Learning for Different Age Groups Adult education teachers will discuss the ways how to involve

Sīkāk

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d

Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās d Kā noteikt savu konstitucionālo tipu-tests. Katram cilvēkam ir sava unikālā došu (konstitucionālā) harmonija. Visbiežāk harmoniju izjauc dominējošās došas pastiprināšanās. Ja jūs varēsiet noteikt cilvēka

Sīkāk

Apstiprināts ar

Apstiprināts ar Apstiprinu: Normunds Grinbergs Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents 2018.gada 1.februārī Latvijas profesionālās izglītības iestāžu būvniecības nozares audzēkņu profesionālās meistarības konkursa Sienu

Sīkāk

Sapropelis Latvijā

Sapropelis Latvijā Ogre, 10.decembris 2015. gads Andrejs Maršāns biedrība LPZAB tel. 29853674; amarshans@gmail.com Pētījuma mērķis Veikt Lobes ezera priekšizpēti, lai noskaidrotu ezera potenciālos, iespējamos attīstības

Sīkāk

grand-media-buklets-final higher prices

grand-media-buklets-final higher prices capture the moment in film iemūžini mirkli ar video Kāzas ir brīnumjauks, satraucošs un neaizmirstams dzīves notikums. Šī ir diena, kad likteņus mij divas mīlošas sirdis. Ir svarīgi, lai tā tiktu iemūžināta

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Jūrtaka: Nida Tallina. Daba, kultūra, pakalpojumi 24.-25. aprīlis, 2018, Liepāja, Roja Jūrtaka garas distances maršruts divās valstīs LV & EST statistika o Dienu skaits: 50; o Noietie kilometri: ~ 1230

Sīkāk

Aizsargiepakojuma marķējums

Aizsargiepakojuma marķējums Aizsargiepakojuma marķējums GLYPHOGAN 360 SL Herbicīds Vispārējs sistēmas iedarbības herbicīds īsmūža un daudzgadīgo viendīgļlapju un divdīgļlapju nezāļu un to sakņu iznīcināšanai tīrumos pēc ražas novākšanas,

Sīkāk

Inga Borg Ziema pie Plupa

Inga Borg Ziema pie Plupa Inga Borg Ziema pie Plupa Plups ir maziņš neredzamais, kas var sarunāties ar dzīvniekiem. Cilvēki viņu neredz, izņemot tevi un mani. Plups dzīvo tālu tālu starp augstajiem kalniem. Viņš dzīvo maziņā kūdras

Sīkāk

Title

Title Ātraudzīgo kokaugu stādījumu ierīkošanas un izmantošanas koncepcija Vidzemes plānošanas reģionā Linda Drukmane SIA EKODOMA Valmiera 25/08/2015 Mērķis Izstrādāt ieviešanas koncepciju ilgtspējīgai ātraudzīgo

Sīkāk

L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sa

L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sa L LATVIJAS PIEKRASTES PAŠVALDĪBU APVIENĪBAS PIEKRASTES INFRASTRUKTŪRAS TEMATISKAIS PLĀNOJUMS RPR PROJEKTI Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības sapulce Grobiņa, 26.08.2016. Inga Brieze Rīgas plānošanas

Sīkāk

LATVIJAS LAUKSAIMNIECĪBAS UNIVERSITĀTE MEŽA FAKULTĀTE Imants Liepa, Olga Miezi te Solveiga Luguza, Viesturs Šulcs Inga Straupe, Aigars Indriksons Andr

LATVIJAS LAUKSAIMNIECĪBAS UNIVERSITĀTE MEŽA FAKULTĀTE Imants Liepa, Olga Miezi te Solveiga Luguza, Viesturs Šulcs Inga Straupe, Aigars Indriksons Andr LATVIJAS LAUKSAIMNIECĪBAS UNIVERSITĀTE MEŽA FAKULTĀTE Imants Liepa, Olga Miezi te Solveiga Luguza, Viesturs Šulcs Inga Straupe, Aigars Indriksons Andrejs Dreimanis, Aleksandrs Savel jevs Andris Dre ska,

Sīkāk

PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS

PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS PAVASARIS 2016 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS NELLEULLA ŠOKOLĀDE MŪSU STĀSTS Ieskaties viņai acīs. Senā valodā viņas vārds nozīmē zeltaina gaisma, mirdzums un spēks. Patiesi ieskaties acīs viņām visām, gaismas

Sīkāk

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3

CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 CEĻVEDIS PIRCĒJIEM VIMLE Dīvāni DIZAINS Elēna Jūhansone (Ehlén Johansson) DAĻAS Roku balsts Modulis ar 1 sēdvietu Modulis ar 2 sēdvietām Modulis ar 3 sēdvietām Stūra modulis Zvilņa modulis Kāju soliņš

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Premium kvalitātes aromatizēto Arabika kafijas pupiņu katalogs Kafija ir kas vairāk par rīta dzērienu... Kafija dod enerģiju, spēku un mundrumu. Sniedz baudu. Nodrošina atmosfēru. Tā reizē ir neatņemama

Sīkāk

Neparasto koku dārzā 2

Neparasto koku dārzā 2 Neparasto koku dārzā 2 Īsta atpūta dabā nāc! Atrašanās vieta Jaunkalsnava Kalsnavas pagasts Madonas rajons 150 km no Rīgas 30 km no Madonas 25 km no Gaiziņkalna Ja gribas baudīt ziedētprieku, saskatīt

Sīkāk

MKN grozījumi

MKN grozījumi Latvijas graudu nozares attīstības tendences Rigonda Krieviņa 22.10.2015. Latvijas graudu un rapša sējumu platības, kopraža un ražība 2 Graudu kopraža (tūskt.t) un platība (tūkst.ha) Ražība, t/ha Latvijas

Sīkāk

LDF-24LPP_ieksha.indd

LDF-24LPP_ieksha.indd LAUKSAIMNIECĪBA DAŽĀDAS SAIMNIEKOŠANAS METODES Mēs izmantojam arī šādu informāciju, iesakām arī jums Izdevējs: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs Foto: D. Arbidāns, A. Briedis, L. Delvera,

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija BIBLIOTĒKAS POPULARIZĒŠANA SOCIĀLAJOS TĪKLOS: krājums, pakalpojumi, tēla veidošana LATGALES CENTRĀLĀS BIBLIOTĒKAS SABIEDRISKO AT TIECĪBU VADĪTĀJA INGA GEDŽŪNE Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu

Sīkāk

NAOS, SIA Zemitānu iela 2b, Rīga, LV 1012, Latvija Tālrunis/phone: , Fakss/Fax: E pasts/e mail:

NAOS, SIA Zemitānu iela 2b, Rīga, LV 1012, Latvija Tālrunis/phone: , Fakss/Fax: E pasts/e mail: Grand Rose Spa Hotel /www.grandrose.ee/ Pagājušā gada decembrī savas durvis Kuresāres centrā vēra jauna, ekskluzīva 130 vietīga Grand Rose SPA viesnīca ar luksusa SPA un pirts kompleksu Rosaarium. Pēc

Sīkāk

MILUPA_RIMI_noteikumi_2019_LV

MILUPA_RIMI_noteikumi_2019_LV 13.03.2019. Loterijas atļaujas numurs 5651 Milupa preču loterijas Pērc 2 Milupa produktus un laimē! noteikumi. 1. PREČU IZPLATĪTĀJS SIA Nutricia, reģistrācijas nr.: 40103070928, juridiskā adrese: Skanstes

Sīkāk

1.Vaks_saturs_atskaite

1.Vaks_saturs_atskaite Inženierģeoloģija, Ģeotehnika, Ģeoekoloģija SIA Ģeologu grupa Silūrs Tērbatas iela 88-45, Rīga, LV-1001, Tālrunis 7294324 Marka : ĢT Pasūtītājs : Siguldas novada dome Projektēšanas stadija : Tehniskais

Sīkāk

Microsoft Word - JAL_6.kl.GRAMATA.doc

Microsoft Word - JAL_6.kl.GRAMATA.doc LATVIJAS VALSTS TERITORIJA Latvija ir valsts, kas atrodas Eiropas ziemeļaustrumos. Mūsu valsts ir viena no 3 Baltijas valstīm, tai ir 490 km gara jūras robeža gar Baltijas jūru un Rīgas jūras līci. Jūra

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ATBALSTA CENTRS VISIEM KURUS SKAR HIV/AIDS HIV infekcija apdraudoša aktualitāte LV. Ārstēšanās pieejamības veicināšana sociāli atstumtajām riska grupām RD LD konference Rīgas pilsētas pašvaldības sociālā

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Ceļojums laikā: manas bibliotēkas ēkas vēsture Variņu bibliotēka 1951. gadā dibinātās Variņu pagasta (tolaik Sebru ciema) bibliotēkas pirmā mājvieta ir Vilciņi. Ēkā atrodas arī Sebru ciema padome. 1954.

Sīkāk

Produkta nosaukums

Produkta nosaukums Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un tās dalīborganizāciju publicitātes pārskats 0.gada janvāris decembris Publicitātes pārskats sagatavots Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta nr. DP/.../08/IPIA/NVA/00

Sīkāk

Microsoft Word - Parskats_Kraslava_2007.doc

Microsoft Word - Parskats_Kraslava_2007.doc SIA Krāslavas nami Pārskats par siltumnīcefekta gāzu emisiju 2007. gadā Saturs I. Ziņas par operatoru...3 II. Vispārīga informācija par piesārņojošajām darbībām...4 III. Emisijas aprēķini sadedzināšanas

Sīkāk

LEMUMS_GND_2015_27

LEMUMS_GND_2015_27 Gulbenes novada domes iepirkuma komisijas LĒMUMS Gulbenē, 2015. gada 4.augustā Nr. GND-2015/27 Gulbenes novada domes iepirkuma komisija izveidota saskaņā ar Gulbenes domes sēdes 2015.gada 29.janvāra lēmumu

Sīkāk

Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Tēma: Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Latviešu valoda: Runāšana: Rodas cieņa pret latviešu valodu. Att

Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Tēma: Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Latviešu valoda: Runāšana: Rodas cieņa pret latviešu valodu. Att Klase: 1. klase Mēnesis: septembris Skola, krāsu nosaukumi Mana skola un ģimene Rodas cieņa pret latviešu valodu. Attīstas skaidra izruna. Uzsver vārdus un zilbes pareizi. Izrunā pareizi gaŗos un īsos

Sīkāk

МПС – СССР

МПС – СССР VALSTS AKCIJU SABIEDRĪBA «LATVIJAS DZELZCEĻŠ» PIEPILSĒTAS VILCIENU KUSTĪBAS DIENESTA SARAKSTS 1995/1996 g. Stājas spēkā ar 28. maiju RĪGA 1995 Pārdrukāt drīkst ar Latvijas Dzelzceļš atļauju. SATURA RĀDĪTĀIS

Sīkāk

1.pielikums Talsu novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas lēmumam Nr.4 "Par Talsu novada sporta un atpūtas pasākumu 2017.gad

1.pielikums Talsu novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas lēmumam Nr.4 Par Talsu novada sporta un atpūtas pasākumu 2017.gad 1.pielikums Talsu novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas 03.10.2016. lēmumam Nr.4 "Par Talsu novada sporta un atpūtas pasākumu 2017.gada kalendāro plānu" SPORTA PASĀKUMI TALSU NOVADĀ 2017.GADĀ

Sīkāk

Personalizētas saldās dāvanas 2018

Personalizētas saldās dāvanas 2018 Personalizētas saldās dāvanas 2018 Iepriecini, apsveic, pasaki Paldies! un palutini sadarbības partnerus, darbiniekus un draugus ar gaumīgi un Jūsu uzņēmuma korporatīvajā stilā veidotām saldām dāvanām

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ Sociālās rehabilitācijas un institūcijām alternatīvu sociālās aprūpes pakalpojumu attīstība reģionos otrās kārtas otrā apakškārta 2011.gada maijs Nodarbinātības valsts aģentūras

Sīkāk

Vēja elektrostaciju parku Dobele un Pienava būvniecība Dobeles un Tukuma novados Ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējās sabiedriskās apspriešanas mat

Vēja elektrostaciju parku Dobele un Pienava būvniecība Dobeles un Tukuma novados Ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējās sabiedriskās apspriešanas mat Vēja elektrostaciju parku Dobele un Pienava būvniecība Dobeles un Tukuma novados Ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējās sabiedriskās apspriešanas materiāli Rīga, 2017. gada oktobris Vides pārraudzības

Sīkāk

KOCĒNU NOVADA DOME Reģistrācijas Nr Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Kocēnu nov., LV 4220 Tālrunis , fakss , e-pasts:

KOCĒNU NOVADA DOME Reģistrācijas Nr Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Kocēnu nov., LV 4220 Tālrunis , fakss , e-pasts: KOCĒNU NOVADA DOME Reģistrācijas Nr. 90009114171 Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Kocēnu nov., LV 4220 Tālrunis 64207690, fakss 64207688, e-pasts: info@kocenunovads.lv PUBLISKO IEPIRKUMU KOMISIJA Kocēnu

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TŪRISMA UZŅĒMĒJU TIKŠANĀS VASARA/RUDENS 2016 Kurzemes uzņēmēju dienas LOC 27. 28.maijs Brīvdabas muzeja gadatirgus 3.-5.jūnijs, 7.augusts Palangas un Klaipēdas info dienas 7.jūlijs, 29. 31.jūlijs, 3.augusts

Sīkāk

APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu pad

APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu pad APSTIPRINĀTS ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2019.gada 16.maija lēmumu Nr.102 Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes konkursa Apraides tiesību piešķiršana radio programmas

Sīkāk

PAVASARIS 2015 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS

PAVASARIS 2015 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS PAVASARIS 2015 KORPORATĪVO DĀVANU KATALOGS SATURS NELLEULLA šokolāde mūsu stāsts Mūsu produktu kategorijas Dāvanas Valentīndienai Dāvanas Sieviešu dienai Dāvanas Lieldienām Meistarklases un Saldumu Galds

Sīkāk

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 Tā tiek vadīta Solna Pilsētas deputāti likumu un noteikumu robežās var brīvi izlemt, kā tiks vadīta Solna. Politiskā vīzija ir tāda, ka Solnai ir jābūt vienotai un dzīvotspējīgai

Sīkāk

Print

Print Skaitļi un fakti Mežu zeme Latvija 5 Misija un vīzija 7 Produkti un klienti 15 Sociālā atbildība 27 Vides atbildība 31 Uzņēmuma resursi 35 Uzņēmuma struktūra 48 1 Mežu zeme Latvija Vairāk nekā pusi no

Sīkāk

Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošana

Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošana Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošana Latvijas valsts simtgades Reģionālo un nevalstisko projektu vadītāja Jolanta Borīte 2016.gada 31.maijs, Liepāja Latvijas valsts simtgades organizatoriskā

Sīkāk

PARADOR jaunā lamināta kolekcija ECO Balance. Kas ir ECO Balance? Mums, dzīvot nozīmē radīt perfektu līdzsvaru starp ekoloģiju un stilu. Kā mēs vēlami

PARADOR jaunā lamināta kolekcija ECO Balance. Kas ir ECO Balance? Mums, dzīvot nozīmē radīt perfektu līdzsvaru starp ekoloģiju un stilu. Kā mēs vēlami PARADOR jaunā lamināta kolekcija ECO Balance. Kas ir ECO Balance? Mums, dzīvot nozīmē radīt perfektu līdzsvaru starp ekoloģiju un stilu. Kā mēs vēlamies dzīvot? Un kā mēs aizsargājam savu veselību un tajā

Sīkāk

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode]

Biogaze_CHP_GoesGreen [Read-Only] [Compatibility Mode] Biogāzes staciju tehnoloģiskie risinājumi Ilze Dzene, SIA Ekodoma projektu vadītāja Līguma Nr. IEE/09/848 SI2.558364 Projekta ilgums 01/05/2010 31/10/2012 Projektu atbalsta Rīga, 2011.gada 13.maijs Biogāze...

Sīkāk

Microsoft Word _vadlinijas_ _majaslapai.doc

Microsoft Word _vadlinijas_ _majaslapai.doc 2180 Mežainas piejūras kāpas 1. BIOTOPA RAKSTUROJUMS... 2 1.1. Īss apraksts... 2 1.2. Pazīmes, kas raksturo biotopu labvēlīgā aizsardzības stāvoklī... 2 1.3. Biotopam nozīmīgi procesi un struktūras...

Sīkāk