CGLATVIA.PDF

Lielums: px
Sāciet demonstrējumu ar lapu:

Download "CGLATVIA.PDF"

Transkripts

1 KOMANDIERA CEÏ VEDIS APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS KONTROLÇ 1998.GADA MARTS

2 Par ðo ceïvedi Komandiera ceïvedis apkârtçjâs vides aizsardzîbas menedþmentâ ir paredzçts, lai armijas komandierus nodroðinâtu ar informâciju par apkârtçjo vidi. Tâ ir arî lietderîga informâcija ðtâba virsniekiem un citiem kadriem. Ðî âbece par apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmâm piedâvâ tikai pamatinformâciju par apkârtçjâs vides jautâjumiem, bet tâ labâk palîdzçs komandieriem sastrâdâties ar saviem kadriem, kas atbild par apkârtçjo vidi, lai attîstîtu un saglabâtu efektîgu apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmu.

3 Saturs Kas ir apkârtçjâs vides aizsardzîbas kontrole un kâpçc tâ ir svarîga? Jums jâzina APKÂRTÇJÂS VIDES APSAIMNIEKOÐANAI JÂPAKÏAUJAS LIKUMU PRASÎBÂM APKÂRTÇJÂS VIDES SAGLABÂÐANAS KONTROLE APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS APSVÇRUMI UN DOKUMENTÂCIJA APKÂ RTÇJÂ S VIDES ATJAUNOÐANA IZSARGÂÐANÂS NO APKÂRTÇJÂS VIDES PIESÂRÒOÐANAS Kâda ir armijas apkârtçjâs vides kontroles politika Kas ir...? APKÂRTÇJÂS VIDES SAGLABÂÐANA APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS LIKUMU IEVÇROÐANA APKÂRTÇJÂS VIDES PIESÂRÒOÐANAS NOVÇRÐANA APKÂ RTÇJÂ S VIDES ATJAUNOÐANA Kas ir apkârtçjâs vides pârskats un dokumentâcija? Kas ir jâdara manâ militârajâ nometnç? KÂ ES VARU ATTÎSTÎT SPÇCÎGU APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS PROGRAMMU? DOKUMENTÇJIET ÐOS ZIÒOJUMUS! APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS KVALITÂTES KONTROLES KOMITEJAS: Kâ es varu zinât, vai ievçroju apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumus? KONTROLES INSPEKCIJAS ECAS PROGRAMMA Ko es varu darît, lai ievçrotu apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumus? Kâ es izmantoju sabiedrîbas iesaistîðanos? TAS RADA SAREÞÌ ÎJUMUS PILDÎT ARMIJAS MISIJU TAS IR LIKUMS PRASÎBAS, LAI IESAISTÎTU SABIEDRÎBU SABIEDRÎBA DOTÂ S PROGRAMMAS Par apkârtçjâs vides aizsardzîbas mâcîbâm Pârskats par likumdoðanu Likumi, kas jums jâzina SABIEDRÎBAS LIKUMS ADMINISTRATÎVÂS DIREKTÎVAS ÐTATA NOTEIKUMI ARMIJAS NOTEIKUMI Kâda ir mana atbildîba? Kâ es varu sagatavoties apkârtçjâs vides aizsardzîbas kontroles inspekcijai? GATAVOÐANÂS KATRU DIENU KONTROLES INSPEKCIJAS ORGANIZÇÐANA Inspekcijas sfçras, kur ïoti iespçjama rûpîga pârbaude 1969.gada Nacionâlais apkârtçjâs vides aizsardzîbas politikas akts KAS TAS IR? Gaisa emisijas uzraudzîba KAS TÂ IR?

4 Azbests KAS TAS IR? Kultûras resursi KAS TIE IR? Dzeramais ûdens KAS TAS IR? Avâriju plânoðana un sabiedrîbas tiesîbas saòemt informâciju KAS TAS IR? Trokðòi apkârtçjâ vidç KAS TIE IR? Zivju un savvaïas floras un faunas pârraudzîðana KAS TÂ IR? Meþu uzraudzîba KAS TÂ IR? Bîstamie materiâli un atkritumi KAS TIE IR? Militârâs munîcijas likums un Darbîbas râdiusa likums Militâro nometòu atjaunoðanas programma KAS TÂ IR? Zemes pârraudzîba: koordinçta apmâcîbu zonu vadîba KAS TÂ IR? Svina kaitîgâs ietekmes pârraudzîba KAS TÂ IR? Ozonu noârdoðâs íimikâlijas KAS TÂS IR? Pesticîdi un kaitçkïu apkaroðana KAS TÂ IR? Piesâròojuma profilakse KAS TAS IR? Radons KAS TAS IR? Darbîbas ar nekustamo îpaðumu un bâzes slçgðana KAS TAS IR? Cietie atkritumi KAS TAS IR?

5 Apdraudçto sugu pârzinâðana KAS TAS IR? Glabâðanas tvertòu sistçma: pazemes tvertnes (UST) un virszemes tvertnes (AST) KAS TÂS IR? Notekûdeòu pârraudzîðana KAS TÂ IR? Purvâji KAS TIE IR? Kâdi jautâjumi man jâuzdod savai apkârtçjâs vides kontroles grupai?

6 Kas ir apkârtçjâs vides aizsardzîbas kontrole un kâpçc tâ ir svarîga? Vai jûs komandçjat ierindas karaspçka daïas apakðvienîbu uz Brîvîbas robeþas, vai raþojat apbruòojumu frontes lînijas karavîriem, vai kontrolçjat militâro bâzi un zemi, atbildîba par apkârtçjâs vides aizsardzîbu ir svarîga jûsu komandiera darba sastâvdaïa. Armijai ir jâsaglabâ un jâatjauno dabas un kultûras resursi, veicot militâro misiju. Armija apsaimnieko vairâk nekâ 12 miljonu akru, ietverot zemi un ierîces, ko sabiedrîba, kontrolieri, Kongress vai tiesas drîkst rûpîgi pârbaudît. Pareiza apkârtçjâs vides aizsardzîbas kontrole un militâro nometòu koordinâcija ir nepiecieðama, lai ne tikai izpildîtu federâlâs, ðtatu, vietçjâs un valstî dzîvojoðâs nâcijas likumus, tie palîdz misijai veikt operâcijas plânotajâ laikâ un saglabât labas attiecîbas ar sabiedrîbu. Vçrðot uzmanîbu èetriem galvenajiem virzieniem - pakïauðanâs likumiem, apkârtçjâs vides saglabâðanai, izsargâðanâs no piesâròoðanas un apkârtçjâs vides atjaunoðanai - armijas apkârtçjâs vides aizsardzîbas programma palîdz stiprinât sagatavotîbu, aizsargât resursus un uzlabot dzîves kvalitâti. Iekïaujiet apkârtçjâs vides vçrtîbas armijas sûtîbâ, lai veicinâtu sagatavotîbu, uzlabotu karavîra dzîves kvalitâti, stiprinâtu attiecîbas ar sabiedrîbu un nodroðinâtu pamatîgu kontroli pâr resursiem. SAGATAVOTÎBA Aizardzîba KONTROLE Saglabâðana Atjaunoðana DZÎVES KVALITÂTE Pakïauðanâs likumiem

7 Jums jâzina Ievieðot praksç apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmu, tajâ jâiekïauj pieci galvenie aspekti: APKÂRTÇJÂS VIDES APSAIMNIEKOÐANAI JÂPAKÏAUJAS LIKUMU PRASÎBÂM Pârliecinieties, vai jûsu militâro bâzu operâcijas apmierina federâlâs, ðtata, vietçjâs un valstî dzîvojoðâs nâcijas apkârtçjâs vides aizsardzîbas prasîbas. Ðajâs prasîbâs ir iekïauti likumi un notiekumi par netîro ûdeòu izvadîðanu, trokðòa samazinâðanu, gaisa kvalitâti, cieto un kaitîgo vielu un atkritumu kontroli. APKÂRTÇJÂS VIDES SAGLABÂÐANAS KONTROLE Galveno uzmanîbu pievçrsiet ilgtermiòa izmantoðanai, ekoloìiskajai kontrolei, zemes saglabâðanai un atjaunoðanai, un atjaunojamiem dabas resursiem, tâdiem kâ augu valstij, dzîvnieku valstij, zivîm un savvaïas dzîvniekiem, izmirstoðajâm sugâm un purviem. Tas arî attiecas uz vçsturiskiem, arheoloìiskiem un citiem kultûras resursiem. APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS APSVÇRUMI UN DOKUMENTÂCIJA Tas iekïauj apsvçrumus - no plânoðanas lîdz izpildei - par operâciju un darbîbu iespçjamo ietekmi uz apkârtçjo vidi. Nacinâlâs apkârtçjâs vides aizsardzîbas politikas akts (The National Environmental Policy Act - NEPA) un AR prasa, lai ðie apsvçrumi ir atspoguïoti dokumentâcijâ un ir izstrâdâtas metodes, lai novçrstu vai samazinâtu apkârtçjai videi kaitîgas darbîbas. APKÂRTÇJÂS VIDES ATJAUNOÐANA Galvenâ uzmanîba jâpievçrð indîgo vielu, kas raduðâs no iepriekðçjâs atkritumu aizvâkðanas, sakopðanai. Atjaunoðana iekïauj militâro bâzu restaurâcijas programmas ievieðanu praksç (Installation Restoration Program - IRP). Agrâk izmantoto aizsardzîbas atraðanâs vietu (Formerly Used Defense Sites - FUDS) un Pamatvienoðanâs un Militârâs darbîbas pârtraukðanas programmas (the Formerly Used Defense Sites - FUDS un the Base Realigment un Closure - BRAC programmas). IRP nodarbojas ar kaitîgo atkritumu attîrîðanu aktîvâs armijas bâzçs. FUDS programma nodarbojas ar atkritumu aizvâkðanu no agrâk izmantotâm aizsardzîbas vietâm. BRAC programma nodarbojas ar kaitîgo atkritumu likvidçðanu militârajâs nometnçs, kuru darbîba tiek pârtraukta. IZSARGÂÐANÂS NO APKÂRTÇJÂS VIDES PIESÂRÒOÐANAS Militârâs bâzes var samazinât izmaksas, samazinot atkritumu daudzumu un apkârtçjâs vides piesâròoðanu, otrreizçji pârstrâdâjot atkritumus un saglabâjot dabas resursus. Tas ietver gan kaitîgo materiâlu izmantoðanas samazinâðanu, gan kaitîgo atkritumu ìenerâciju. Jûsu militârâ bâze var izsargâties no apkârtçjâs vides piesâròoðanas, mazâk izmantojot toksisku materiâlu un veicot vairâk apkârtçjai videi pieòemamas operâcijas, paaugstinot un izsargâjoties no gadîjumiem, kas posta apkârtçjo vidi.

8 Kâda ir armijas apkârtçjâs vides kontroles politika Armijas apkârtçjâs vides kontroles politika: Samazinât vai likvidçt piesâròoðanu uz vietas. Saglabât un aizsargât dabas un kultûras resursus. Iekïaut apsvçrumus par dabas aizsardzîbu visâs aktivitâtçs. Vadît militâro bâzu operâcijas, lai tâs bûtu pieòemamas apkârtçjai videi un uzlabotu karavîru un iedzîvotâju dzîves kvalitâti. Izpildît visus izmantojamos apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumus. Turpinât restaurçt agrâk piesâròotâs vietas. Pieðíirt lîdzekïus mâcîbâm, lai aizsargâtu savu apkârtçjo vidi. Balstâs uz Armijas noteikumiem (1997.gada februâris) un Armijas apkârtçjâs vides aizsardzîbas departamenta kontroles politikas Memorandu, kas datçts 1990.gada 17.jûlijâ (atkârtots 1995.gada 5. decembrî).

9 Kas ir...? APKÂRTÇJÂS VIDES SAGLABÂÐANA Apkârtçjâs vides saglabâðana attiecas uz saprâtîgu izmantoðanu, dabas un kultûras uzlaboðanu un aizsardzîbu, gan lai atbalstîtu militâro, gan lai nodroðinâtu sabiedrîbas labklâjîbu. Tas ir dabas un kultûras resursu kontroles pamats. Militârâs bâzes izstrâdâ plânus, lai efektîvi apsaimniekotu dabas un kultûras resursus. Ðie plâni palîdz jûsu militârajai bâzei un uzlabo ðos resursus, ja programmas nodroðina apkârtçjâs vides kvalitâti, saglabâ vçsturiskos un arheoloìiskos resursus un dzîves kvalitâti. APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS LIKUMU IEVÇROÐANA Apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu ievçroðana ir militâras bâzes statusa mçrs neatkarîgi no federâlâs miriâdes, ðtata, vietçjiem un valstî dzîvojoðâs nâcijas apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumiem. Statuss, lai ievçrotu vides aizsardzîbas likumus, var atðíirties atkarîbâ no noteikuma. Piemçram, jûsu militârâ bâze var ievçrot noteikumu par ûdens kvalitâti, bet neievçro kaitîgo atkritumu noteikumu, jo trûkst pçdçjais izpildes termiòð apkârtçjâs vides aizsardzîbas ziòojumâ. APKÂRTÇJÂS VIDES PIESÂRÒOÐANAS NOVÇRÐANA Apkârtçjâs vides piesâròoðanas novçrðana ir efektîvs mehânisms vai darbîba neatkarîgi no tâ, kâdu cenu tâ prasa, kas likvidç vai samazina piesâròotâja izvadîðanas cçloni vai emisijas. APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS PIESÂRÒOÐANAS NOVÇRÐANA IETVER: Raþoðanas pârveidoðanu, ekspluatâciju vai citas uzòçmçjdarbîbas aktivitâtes. Produkcijas konstrukciju pârveidoðanu. Tehniskâs dokumentâcijas pârveidoðanu, lai ievçrotu kaitîgo materiâlu izmantoðanas prasîbas. Apkârtçjai videi pieòemamas produkcijas un pakalpojumu apgûðanu un izmantoðanu. Enerìijas efektivitâtes paaugstinâðanu un materiâlu uzglabâðanu. Pârstrâdi. Mazinot armijas païauðanos uz produktiem un procesiem, kas degradç apkârtçjo vidi, samazinâs arî attîrîðanas izmaksas un traucçkïi, ievçrojot apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumus un atkritumu savâkðanu. APKÂRTÇJÂS VIDES ATJAUNOÐANA Aizsardzîbas programma apkârtçjâs vides atjaunoðanai (the Defence Environmental Restoration Program - DERP), kas radîta gadâ, ir visaptveroða programma, kas identificç un satîra vietas, kur atrodas kaitîgâs vielas DoD militârajâs bâzçs un agrâk izmantotajos aizsardzîbas sistçmas îpaðumos.

10 Kas ir apkârtçjâs vides pârskats un dokumentâcija? Nacionâlâs apkârtçjâs vides aizsardzîbas politikas akts (The National Environmental Policy Act - NEPA) liek federâlajâm aìentûrâm apsvçrt apkârtçjâs vides aizsardzîbu, izsakot priekðlikumus, uzsâkot darbu apkârtçjâs vides aizsardzîbâ vai ieguldot kapitâlu projektos, operâcijâs vai aktivitâtçs. NEPA rada procesu, lai izdibinâtu sabiedrîbas viedokli un izveidotu lçmumu dokumentâciju, kas apsver apkârtçjâs vides aizsardzîbu. Ierosinâtâs darbîbas apjoms un raksturs, sabiedrîbas viedoklis un esoðâ vai potenciâlâ apkârte.

11 Kas ir jâdara manâ militârajâ nometnç? Jûs esat stiprs, aktîvs apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmas balsts savâ militârajâ nometnç. KÂ ES VARU ATTÎSTÎT SPÇCÎGU APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS PROGRAMMU? Tiecieties ar savu apkârtçjâs vides aizsardzîbas vadîbas grupu, kuras sastâvâ var bût apkârtçjâs vides aizsardzîbas koordinators, virsnieks, kas atbild par sabiedriskajâm attiecîbâm, likumu konsultants, droðîbas un profesionâlâs veselîbas vadîtâjs, medicînas profilakses virsnieks, resursu vadîtâjs, vadîtâjs, kas ir atbildîgs par zemi. Lai viòi visi ïauj jums sniegt îsu informâciju par apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmu. Lieciet pareizu uzsvaru uz apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmu savam personâlam visos lîmeòos. Neskatoties uz to, apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmas realizçðana un panâkumi prasîs visu aktivitâðu pilnîgu izpildi, nelîdzçs, ja programmu pildîs tikai apkârtçjâs vides aizsardzîbas birojs. Atbalstiet aktîvo Apkârtçjâs vides kvalitâtes kontroles komiteju (Environmental Quality Control Committee - EQCC). Vadiet to personîgi un sapulcçjieties ik mçnesi. Pârlieciniet visu lielâko nodaïu direktorus un pârstâvjus no likumdoðanas, medicînas, droðîbas, nozaru un resursu vadîtâjus, sabiedrisko attiecîbu virsniekus, aizmugures un apgâdes virsniekus, izejvielu otrreizçjâs pârstrâdes aizsardzîbas sistçmas virsniekus un mârketinga biroja vadîtâjus un vienîbu komandierus apmeklçt sanâksmes. Pârliecinieties, vai apkârtçjâs vides aizsardzîbas prasîbas ir identificçtas un pârraidîtas uz daþâdâm atbalsta organizâcijâm pa MACOMu vai citiem, atbilstoðiem pârraides tîkliem. Satiecieties ar vienîbu komandieriem un meklçjiet viòu atbalstu un iesaistîðanos programmâ. Veidojiet labas darba attiecîbas ar kontrolieriem un citâm autoritâtçm no EPA, Savienoto valstu Zivju un savvaïas floras un faunas servisu, ðtata un vietçjâm aìentûrâm vai grupâm. DOKUMENTÇJIET ÐOS ZIÒOJUMUS! Rûpes par daudzo kontroles un armijas ziòojumu prasîbâm ir svarîga sastâvdaïa, lai veidotu savas militârâs bâzes apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmu. APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS KVALITÂTES KONTROLES KOMITEJAS: Ja jûsu militârajai bâzei nav savas oficiâlas Apkârtçjâs vides kvalitâtes kontroles komitejas (Environmental Quality Control Committee - EQCC), apsveriet sekojoðo: EQCC - apkârtçjâs vides kontroles komiteja - sasauc forumu, lai vçrstu uzmanîbu un risinâtu kompleksus apkârtçjâs vides aizsardzîbas jautâjumus, kas var ietekmçt militâro bâzi. Regulâri plânotas EQCC sanâksmes palîdz militârâs bâzes komandieriem un personâlam uzzinât vairâk par militârâs bâzes aktivitâðu ietekmi uz apkârtçjo vidi, kâ arî apkârtçjâs vides ietekmi uz militâras bâzes operâcijâm.

12 Kâ es varu zinât, vai ievçroju apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumus? Jûs varat noteikt statusu, kâ ievçrojat apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumus divçjâdi: no kontroles aìentûras oficiâlas inspekcijas (tâdas kâ EPA vai ðtata aìentûra) vai no Apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu ievçroðanas novçrtçjuma sistçmas. KONTROLES INSPEKCIJAS Ðtata vai federâlâs kontroles aìentûra var jums paziòot savu nodomu pârbaudît jûsu militâro nometni. Tomçr kontroles aìentûrâm ir likumîgas tiesîbas pârbaudît federâlos îpaðumus jebkurâ laikâ. Pçc pârbaudes kontroles aìentûra parasti jums sniedz îsu informâciju, kas apkopo kontrolç atklâtos rezultâtus. Jums arî jâsaòem vçstule (parasti trîs lîdz seðus mçneðus pçc inspekcijas), kurâ minçtas visas situâcijas, kad nav ievçroti apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumi. Ðo vçstuli bieþi sauc par PPP vai Paziòojumu par pârkâpumiem (NOV vai Notice of Violence), kas dokumetâli pierâda jûsu statusu par apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu ievçroðanu, pamatojoties uz inspekciju, un lûdz jûs atsaukties ar izstrâdâtu korektîvu darbîbas plânu. ECAS PROGRAMMA Apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu ievçroðanas vçrtçjuma sistçma (Environmental Compliance Assessment System - ECAS) sniedz jums plaðu pârskatu par jûsu militârâs nometnes apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanas statusu. Programmas mçríis ir panâkt, atbalstît, plânot un programmçt resursus, ieviest korektîvas akcijas un vadît apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanu ar pieòemamiem apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumiem. APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS LIKUMA IEVÇROÐANAS VÇRTÇJUMS ATTIECAS UZ: VADÎBU, KAS ATBILD PAR GAISA EMISIJU. KULTÛ RAS RESURSU VADÎBU. VADÎBU, KAS ATBILD PAR KAITÎGO MATERIÂ LU IZMANTOÐANU. VADÎBU, KAS ATBILD PAR KAITÎGO VIELU IZMANTOÐANU. VADÎTÂ JIEM, KAS ATBILD PAR KAITÎGAJIEM ATKRITUMIEM. DABAS RESURSU VADÎBU. CITÂM SFÇRÂM, TÂDÂM KÂ NACIONÂLÂS APKÂRTÇJÂS VIDES POLITIKAS AKTU (NATIONAL ENVIRONMENTAL POLICY ACT). (NEPA), APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBA PRET TROKSNI, MILITÂRÂS NOMETNES RESTAURÂ CIJAS PROGRAMMU (INSTALLATION RESTORATION PROGRAM - IRP), PIESÂRÒOÐANAS NOVÇRÐANU (P2), OZONU POSTOÐAJÂM ÍIMIKÂLIJÂM (OZONE DEPLETING CHEMICALS - ODCS) UN PROGRAMMAS VADÎBU. VADÎTÂJIEM, KAS ATBILDÎGI PAR PESTICÎDU IZMANTOÐANU. VADÎTÂJIEM, KAS ATBILD PAR NAFTAS, EÏÏAS UN LUBRIKANTU IZMANTOÐANU. VADÎTÂ JIEM, KAS ATBILD PAR CIETO ATKRITUMU SAVÂ KÐANU. VADÎTÂ JIEM, KAS ATBILD PAR UZGLABÂ ÐANAS TVERTÒ U IZMANTOÐANU. VADÎTÂ JIEM, KAS ATBILD PAR TOKSISKU VIELU IZMANTOÐANU. VADÎBU, KAS ATBILD PAR ÛDENS KVALITÂTI (DZERAMO ÛDENI). Jums un jûsu personâlam aktîvi jâatbalsta novçrtçjumi un tie, kas tos izstrâdâ. Piedalieties ievadbrîfingâ, ikdienas pârskata sanâksmçs un rezumçjoðâ brîfingâ. Pârliecinieties, lai

13 militârâs nometnes personâls ik pa laikam pârskata atklâtos rezultâtus, un palîdz izvçlçties korektîvas akcijas. Pamatiemesls korektîvai darbîbai var bût administratîva vai politiska, izglîtojoða, operatîva vai proceduâla projekta vai militâro ierîèu orientâcija. Oficiâlajam lîdzekïu ieguldîðanas plânam, kas pazîstams kâ Militârâs nometnes korektîvâs darbîbas plâns (Istallation Corrective Action Plan - ICAP), jâbût pieejamam ne vçlâk kâ astoòas nedçïas pçc ECAS.

14 Ko es varu darît, lai ievçrotu apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumus? IR ÈETRAS VISSVARÎGÂKÂS AKTIVITÂTES, KAS JUMS JÂVEIC, LAI PANÂKTU APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBAS LIKUMU IEVÇROÐANU: Izrâdiet savas rûpes par apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu ievçroðanu. Izveidojiet aktîvu apkârtçjâs vides aizsardzîbas mâcîbu programmu. Izveidojiet operatîvas standartprocedûras, kurâs ietverti apkârtçjâs vides aizsardzîbas apsvçrumi. Izveidojiet iekðçjus piespiedu mehânismus.

15 Kâ es izmantoju sabiedrîbas iesaistîðanos? Termini sabiedriskâs attiecîbas un sabiedrîbas iesaistîðanâs liekas savstarpçji aizstâjami, bet tie nav savstarpçji aizstâjami. Sabiedriskâs attiecîbas ir plânota cenðanâs ietekmçt viedokli, veicot sociâli atbildîgu darbîbu, balstoties uz apmierinoðu divpusîgu sazinâðanos. Sabiedrîbas iesaistîðanâs ir plânota cenðanâs iesaistît iedzîvotâjus lçmumu veidoðanas procesâ un novçrst vai atrisinât iedzîvotâju konfliktu, divpusçji sazinoties. Sabiedrîbas iesaistîðanâs nozîme militârâs nometnes apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmâ nekad nav novçrtçjama par augstu. Daudzas militârâs nometnes ir dabûjuðas pamatîgu mâcîbu negatîvas informâcijas izklâsta, iedzîvotâju izraisîtâs kongresuâlâs intereses un sabiedrîbas noraidoðâs reakcijas dçï - viss liecina par nepareizu sabiedrîbas iesaistîðanos. Negatîvs informâcijas atspoguïojums sanikno politiskos pârstâvjus un nelabvçlîga sabiedrîbas reakcija ir nepatîkama, bet tie nav galvenie iemesli, kâpçc armija aktîvi tiecas iesaistît sabiedrîbu. Ðeit izklâstîti iemesli: TAS RADA SAREÞÌ ÎJUMUS PILDÎT ARMIJAS MISIJU Neatkarîgi no tâ, vai apkârtçjâs vides aizsardzîbas jautâjums ir uzglabât kaitîgus atkritumus vai bûvçt baraku kompleksu, mçríis ir, lai darbs tiktu paveikts. Iedzîvotâju reakcija ir apturçjusi daudzus projektus, vai ar politiska spiediena palîdzîbu vai tiesâm. TAS IR LIKUMS Îstenîbâ katrs apkârtçjâs vides aizsardzîbas likums prasa sabiedrîbas iesaistîðanos. Daþas prasîbas ir stingrâkas, citas nav tik stingras, balstoties uz apkârtçjâs vides aizsardzîbas procesu, ko izmanto dotajâ situâcijâ vai operâcijâ. PRASÎBAS, LAI IESAISTÎTU SABIEDRÎBU Apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma un noteikuma èetras galvenâs sfçras prasa, lai jûsu militârâ nometne sponsorçtu vai piedalîtos sabiedrîbas iesaistîðanâs centienos. Nacionâlais apkârtçjâs vides aizsardzîbas politikas akts (National Environmental Policy Act - NEPA) Sabiedrîbas uzmanîbas un komentâru laiks ir nepiecieðams pirms jebkâdas darbîbas uzsâkðanas, kas var atstât ietekmi uz apkârtçjo vidi, izòemot daþas aktivitâtes, kas ir ierosinâtas, kurâm vajadzîgas îpaði noteiktas izòçmuma prasîbas. Troksnis apkârtçjâ vidç Troksnis apkârtçjâ vidç ir viena no apkârtçjâs vides problçmâm, par kuru praktiski ikviens iedzîvotâjs vçlas izteikt sûdzîbu. Sabiedrîbas iesaistîðanâs paredz atbildçt uz sûdzîbâm, iekïaujot vietçjos plânoðanas speciâlistus, kâ arî sabiedriskâs attiecîbas paredz nepiecieðamîbu izskaidrot armijas misiju un ko jûs darîsiet, lai ierobeþotu troksni.

16 Apkârtçjâs vides atjaunoðana Pçtîjumi apkârtçjâs vides sakopðanâ un aktivitâtes, ko veic Bruòoto spçku Apkârtçjâs vides atjaunoðanas programma (Defence Environmental Restoration Program - DERP) paredz savstarpçju sadarbîbu ar atjaunoðanas konsultatîvo pârvaldi un daþreiz oficiâlas sanâksmes ar sabiedrîbu. Jaunas un pârstrâdâtas atïaujas Atïaujas, kas nepiecieðamas, vadoties pçc Tîrâ ûdens akta (lai izvadîtu rûpnieciski apstrâdâtus notekûdeòus), Tîra dzeramâ ûdens akta (ûdens apstrâdes rûpnîca), Nepiesâròota gaisa akta (gaisa emisijas avoti), resursu saglabâðanas un atveseïoðanas akta (konkrçtas cieto un kaitîgo atkritumu operâcijas) un citiem likumiem parasti ietver sabiedriskâs sanâksmes vai noklausîðanos kâ daïu no regulçjoðo atïauju atbalsta procesa. SABIEDRÎBA Parasti iedzîvotâji iesaistâs apkârtçjâs vides aizsardzîbas problçmâs, kad viòi jût, ka ir izstumti no lçmumu pieòeðanas procesa. Projekts nepieïauj kavçðanos, piedâvâjot iedzîvotâjiem lomu apkârtçjâs vides aizsardzîbas procesâ no sâkuma. Ieinteresçtajâm grupâm un citiem îpaðniekiem jâdod iespçja piedalîties. Nelabvçlîga sabiedrîbas reakcija ierobeþo tehniskos resursus un ekspertîzi, kas jâveic, lai izpildîtu uzdevumu. DOTÂS PROGRAMMAS Apkârtçjâs vides aizsardzîbai veltîtâs programmas sniedz labu iespçju iepazît smago darbu ar jums pakïauto apkârtçjâs vides aizsardzîbas personâlu. Tâs arî ïauj jums parâdît vietçjai sabiedrîbai un kontrolç iesaistîtajai sabiedrîbai jûsu pârâkumu apkârtçjâs vides aizsardzîbas realizçðanâ. KAS JÂZINA, STRÂDÂJOT AR APKÂRTÇJÂS VIDES AIZSARDZÎBÂ IESAISTÎTO SABIEDRÎBU: Jâsaprot, ka apkârtçjâ vide pieder visiem. Jâzina, kâda ir atðíirîba starp attiecîbâm ar sabiedrîbu un sabiedrîbas iesaistîðanos. Jâzina, ka vidusmçra iedzîvotâjs neuzticas tam, kâ valdîba atspoguïo problçmu, tâpçc atklâtîbai un godîgumam ir izðíiroða nozîme. Kritiku nedrîkst uztvert personiski. Nodibiniet kontaktu ar ekspertu (ieteicams sabiedrisko attiecîbu birojâ). Uzaiciniet komentçtâju pat no potencionâliem oponentiem. Tiecieties pçc objektivitâtes un precizitâtes, bet nav nepiecieðams, lai informâcijas izklâsts bûtu pozitîvs. Nekad nesniedziet daïçju, atlases veida vai baltiem diegiem ðûtu informâciju. Saglabâjiet esoðo faktu uzskaites dokumentus un jautâjumu-atbilþu lapas. Sniedziet jebkuru informâciju, cik drîz vien iespçjams. Nebaidieties sacît: es nezinu un esiet gatavs meklçt atbildes. Piedâvâjiert brîfingus, apskates uz vietâm un ekskursijas pa jûsu rîcîbâ esoðo îpaðumu. Publicçjiet iekðçjâs un ârçjâs apkârtçjai videi veltîtâs programmas, lai redzçtu ieguldîjumu vides aizsardzîbâ un informçjiet sabiedrîbu.

17 Par apkârtçjâs vides aizsardzîbas mâcîbâm AR prasa, lai militârâs nometnes personâls bûtu apmâcîts veikt savu darbu ar atbildîbu pret apkârtçjo vidi, apmâcîti, kâ prasîts likumâ un bûtu apmâcîti atbildçt atbilstoði apkârtçjâs vides noteiktajiem apstâkïiem. Jums arî jânodroðina, lai mâcîbu un sertifikâtu iegûðanas dokumentus saglabâ saskaòâ ar likumiem un noteikumiem. Daþi apmâcîbu veidi ir îpaði noteikti ar likumu. Resursu saglabâðanas un atveseïoðanas akts (Resource Conservation and Recovery Act - RCRA), Darba droðîbas un veselîbas akts (Occupation Safety and Health Act - OSHA) un citi likumi norâda mâcîbu prasîbas jûsu personâlam. Daudzi noteikumi, kuros ietverti îpaðas mâcîbu prasîba, liek arî regulâri atsvaidzinât mâcîbu kursu. Daþreiz ir nepiecieðami konkrçti mâcîbu plâni un dokumenti. Jûsu inspektoriem un mazo vienîbu komandieriem jâzina, kur atrast palîdzîbu, lai veiktu savas operâcijas, konsekventi ievçrojot izmantojamos apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumus un noteikumus. Virsniekiem, kas atbildîgi par apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmas ievçroðanu, pirmâ informâcija jâsaòem no militârâs nometnes apkârtçjâs vides aizsardzîbas koordinatora un viòa/viòas personâla. Militârâs nometnes treniòu mâcîbu programmai un citiem avotiem ir jâbût pieejamiem, lai palîdzçtu jums nodroðinât mâcîbas jûsu virsniekiem, kuri atbild par apkârtçjâs vides aizsardzîbas ievçroðanu

18 Pârskats par likumdoðanu Apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumi faktiski ietekmç katru militârâs nometnes operâciju. Komandieri ir atbildîgi par to, ka apkârtçjâs vides aizsardzîbas ietekme ir pârdomâta lçmumu veidoðanas procesâ. Federâlie apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumi tiek realizçti ar noteikumu palîdzîbu, ko bieþi izsludina Savienoto Valstu Apkârtçjâs vides Aizsardzîbas aìentûra (the U.S. Environmental Protection Agency - EPA). Citas aìentûras - tâdas kâ Savienoto Valstu Zivju un savvaïas floras un faunas serviss (the U.S. Fish and Wildlife service - FWS) un Konsultâciju padome vçstures saglabâðanai (Advisory Council on Historic Preservation - ACHP) - attiecîgi kontrolç apdraudçtâs sugas, vçsturiskos un arheoloìiskos resursus. Aizsardzîbas departamenta (Department of Defence - DoD) direktîvas un armijas noteikumi (Army Regulations - Ars) plaðos apjomos un daþâdos militâro nometòu lîmeòos realizç daudzus federâlos apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumus. Likumi, kas jums jâzina Daudzi federâlie apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumi ir izdoti, atsaucoties uz likumiem, ko izsludinâjis Kongress. Galvenie apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumi, kas izdoti pçdçjos divâs dekâdçs, ietver: SABIEDRÎBAS LIKUMU Tîra gaisa akts (Clean Air Act - CAA) izvirza prasîbas, lai novçrstu vai kontrolçtu gaisa piesâròoðanu no stacionâriem vai mobiliem avotiem; ietverot nosacîjumus par gaisa toksînu, skâbâ lietus, CFCs un íîmisko elementu sâïu grupu kontroli. Federâlais insekticîdu, fungicîdu un rodenticîdu akts (Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act - FIFRA) prasa, lai pesticîdu produkti tiktu licenzçti vai reìistrçti, lai pareizi vadîtu pesticîdu izmantoðanu, uzglabâðanu un izvietoðanu. Nepiesâròota dzeramâ ûdens akts (Safe Drinking Water Act - SDWA) kontrolç dzeramâ ûdens kvalitâti, lai tas nebûtu piesâròots ar sârmiem, kas var kaitçt cilvçka veselîbai vai negatîvi ietekmçt dzeramâ ûdens estçtisko kvalitâti. Akts par apdraudçtajâm sugâm (Endangered Species Act - ESA) prasa, lai federâlo aìentûru darbîba nepakïautu briesmâm apdraudçto sugu eksistenci vai nekaitçtu ðo sugu, kas atrodotas uz izzuðanas kritiskâs robeþas, dabiskajai videi. Nacionâlâs vçstures saglabâðanas akts (National Historic Preservation Act - NHPA) prasa, lai federâlâs aìentûras pârdomâ, kâdu iespaidu viòu darbîba (tâda kâ celtniecîba, lîzings vai darîjumi ar zemi) atstâj uz kultûras un vçsturiskajiem resursiem. NHPA 110. nodaïa prasa, lai federâlâs aìentûras rada programmu, kurâ bûtu noteiktas vçsturisko îpaðumu atraðanâs vietas, tie bûtu identificçti un noteikta to vçrtîba un noteikts minçto îpaðumu izvietojums, lai sastâdîtu vçsturisko vietu nacionâlo reìistru.

19 Arheoloìisko resursu aizsardzîbas akts (Archeological Resouces Protestion - ARPA) pieprasa atïauju no katra, kas pçta arheoloìiskos resursus uz federâlâs zemes. Personâlam, kas ir atbildîgs par militârâs nometnes apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu, jâzina tie arheoloìiskie resursi, kuriem vajadzîga aizsardzîba un ðâdas vietas regulâri jâpârbauda. Iedzimto amerikâòu kapu aizsardzîbas un repatriâcijas akts (Native American Graves Protection and Repatriation Act - NAGPRA) prasa, lai federâlâs aìentûras apkopo un inventarizç visas arheoloìiskâs kolekcijas, kurâs varçtu bût noteikti kultûras priekðmeti un cilvçku mirstîgâs atliekas. NAGPRA arî pieprasa, lai informâciju nodod kultûras pieminekïos iekïautâm, federâli atzîtâm iedzimtajâm amerikâòu ciltîm, Aïaskas iedzimto ciemiem un korporâcijâm vai iedzimto havajieðu organizâcijâm, liekot âtri atgût NAGPRA atbildes materiâlus no minçtajâm grupâm; un konsultçties ar ðîm grupâm pirms cilvçku mirstîgo atlieku un kultûras priekðmetu rakðanas. Ja atklâj cilvçku mirstîgâs atliekas vai kultûras priekðmetus, jâpârtrauc rakðana atklâtajâ rajonâ uz 30 dienâm un jâpaziòo kultûras pieminekïos iekïautâ iedzimto amerikâòu grupai. Amerikas indiâòu reliìiskâs brîvîbas akts (American Indian Religious Freedom Act - AIRFA) veido politiku, lai aizstâvçtu iedzimto amerikâòu reliìisko darbîbu un atïauju piekïût svçtajâm vietâm, kas atrodas uz federâlâs zemes. Dabas resursu apsaimniekoðanas akts (Sikes Act ) prasa, lai militârie dienesti apsaimniekotu dabas resursus uz savâm zemçm, lai militârie dienesti realizçtu dabas resursu saglabâðanas programmu un izpildîtu Integrçto dabas resursu apsaimniekoðanas plânu, kas ir saskaòots ar Savienoto Valstu Zivju un savvaïas floras un faunas servisu un valsts dzîvâs dabas aizsardzîbas aìentûrâm, un nodroðinâtu sabiedrîbas piekïûðanu resursiem. Tas arî paredz sadarbîbas lîgumus par dabas resursu apsaimniekoðanu. Tîrâ ûdens akts (Clean Water Act - CWA) regulç notekûdeòu izvadîðanu no jebkura netîrâ ûdens avota, ieskaitot rûpnieciskâs iekârtas un kanalizâcijas ûdeòu apstrâdes iekârtas; prasa, lai tiktu sniegta informâcija par to, kâ tiek attîrîta nafta un kaitîgo vielu nokïûðana ûdenskrâtuvçs; arî aizsargâ ûdenskrâtuves. Visaptveroða atsaucîbas, kompensâcijas un atbildîbas akts par apkârtçjâs vides aizsardzîbu (Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act - CERCLA), pazîstams arî kâ ârkârtas fonda likums, norâda kâ tîrît noplûstoðo, kaitîgo atkritumu aizvâkðanas vietas. Tas arî liek cilvçkiem (ieskaitot uzòçmumus un federâlos îpaðumus) bût atbildîgiem par kaitîgo vielu raþoðanu, tiem, kam ir jâatbild par ðo raþoðanas atkritumu satîrîðanu un kompensâcijas izmaksâm. Ârkârtas fonda uzlaboðanas pilnvaru atjaunoðanas akts (Superfund Amendments Reauthorization Act - SARA), kas ir Visaptveroðas atsaucîbas, kompensâcijas un atbildîbas apkârtçjâs vides aizsardzîbas akta uzlabojums; Neatliekamâs plânoðanas un Sabiedrîbai tiesîbas zinât akts (Emergency Planning and Community Right-to-Know Act - EPCRA) ir nodaïa no SARA III. daïas. Resursu saglabâðanas un atveseïoðanas akts (Resource Conservation and Recovery Act - RCRA) norâda pamatlînijas un standartus, kâ operçt, transportçt, apstrâdât, uzglabât un aizvâkt kaitîgos atkritumus.

20 Toksisko vielu un kontroles akts (Toxic Substances Control Act - TSCA), starp citu, kontrolç PCBs, CFCs un azbestu. Liek arî pârbaudît íîmiskâs vielas, kas nonâk apkârtçjâ vidç, kontrolçjot raþoðanu, kur tas nepiecieðams. Trokðòa kontroles akts (Noise Control Act) veido nacionâlo politiku, lai veicinâtu apkârtçjâs vides atbrîvoðanu no trokðòa, kas pakïauj briesmâm veselîbu un labklâjîbu, un kontrolç trokðòa emisijas no komercproduktiem, tâdiem kâ transports un celtniecîbas ierîces. ADMINISTRATÎVÂS DIREKTÎVAS Administratîvâ pavçle Purvu aizsardzîba aicina militâro nometòu komandierus uz vadîbu un darboties tâ, lai lîdz minimumam samazinâtu purvu iznîcinâðanu, zaudçðanu vai bojâðanu un uzlabot purvu dabiskâs un derîgâs vçrtîbas. Saskaòâ ar pavçli militâro nometòu komandieriem jâcenðas panâkt, lai nav vçrtîbu tîrâ zaudçjuma un militârâs nometnes purvi funkcionçtu. Administratîvâ pavçle Federâlâ apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðana atbilstoði piesâròotîbas kontroles standartiem ir kritiska saikne strap federâlajiem apkârtçjâs vides noteikumiem un federâlajâm iespçjâm. Pavçlç noteikts, ka federâlie darbinieki kontrolç un uzrauga piesâròotîbu saskaòâ ar federâlajiem noteikumiem. Administratîvâ pavçle Attiecas uz lielâkajâm federâlajâm akcijâm ârzemçs, kas ietekmç apkârtçjo vidi. Pavçle nosaka federâlo aìentûru iekðçjâs procedûras, lai apsvçrtu savas darbîbas nozîmîgo ietekmi uz apkârtçjo vidi ârpus Savienotajâm Valstîm. Valsts departaments koordinç visa veida sadarbîbu starp federâlajâm aìentûrâm un ârzemju valdîbâm. Ðîs programmas mçríis ir nodroðinât lçmumu izstrâdâtâjus ar informâciju, paaugstinât apzinîgumu un palielinât interesi par apkârtçjâs vides problçmâm un veicinât sadarbîbu par apkârtçjo vidi ar citâm tautâm. Administratîvâ pavçle Federâlais apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðana ar Tiesîbas zinât likumiem un piesâròoðanas novçrðanas prasîbas ir izstrâdâts, lai palîdzçtu militâro nometòu komandieriem un citiem federâlo îpaðumu vadîtâjiem saprast un samazinât kaitîgo materiâlu izmantoðanu savâs militârajâs nometnçs. Pavçle prasa, lai federâlâ darbîba saskançtu ar neatliekamâs plânoðanas un Sabiedrîbai tiesîbas zinât aktâ ietvertajâm prasîbâm; lai rakstiski sagatavo Piesâròoðanas novçrðanas plânus; samazina toksisko íimikâliju izvadîðanu lîdz 50 procentiem no lîdz gadam; un identificç un ierobeþo kaitîgo materiâlu pieprasîjumu tehniskajâ dokumetâcijâ. Pavçle arî pieprasîja, lai federâlâs aìentûras attîsta piesâròojuma novçrðanas stratçìijas lîdz 1995.gada beigâm.

21 Administratîvâ pavçle Federâlie pasâkumi par apkârtçjâs vides justîciju mazâkumtautîbâm un trûcîgajiem iedzîvotâjiem, datçts 1994.gada 11.februârî. Administratîvâ pavçle Indiâòu svçtâs vietas prasa, lai militârâs nometnes komandieri nodroðinâtu indiâòu grupâm pieeju svçtajâm vietâm, cik vien iespçjams praktiski risinot ðos jautâjumus un novçrst ðâdu vietu fiziskâs integritâtes nelabvçlîgu pârveidoðanu. Prezidenta memorandums Starpvaldîbu attiecîbas norâda, ka administratîvâs varas departamentu vadîtâjiem un aìentûrâm veidot starpvaldîbu attiecîbas ar federâli atzîtajâm cilðu valdîbâm un kâ konsultçties ar cilðu valdîbâm, cik vien iespçjams praktiski, pirms tâdu operâciju, kas var ietekmçt federâli atzîtas cilðu valdîbas, uzsâkðanas. ÐTATA NOTEIKUMI Katram ðtatam ir paðam sava kontroles organizâcija, kas ir atbildîga par apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumu izveidoðanu un realizçðanu. Ja federâlâs suverenitâtes neaizskaramîba neattiecas uz miltârajâm nometnçm, tad ðtatu likumi un to noteikumu izpildîðana var attiekties uz federâlajâm militârajâm nometnçm. Ja EPA atbalsta ðtata programmu, tad ðtatam ir primârâs tiesîbas uz noteikto progranmmu. ARMIJAS NOTEIKUMI Armija ir izveidojusi apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumus, kas nosaka procedûru politiku un atbildîbu, lai sekmçtu militârâs nometnes pârvaldîðanu, aizsargâtu militâro gatavîbu un uzlabotu dzîves kvalitâti. Lai gan daudzi no ðiem noteikumiem ir lîdzîgi EPA noteikumiem, vairâkas prasîbas ir stingrâkas nekâ tâs, kas ir EPA noteikumos.

22 Kâda ir mana atbildîba? Nepareiza apkârtçjâs vides apsaimniekoðana rada apstâkïus potencionâlam civilsodam un kriminâlsodam. Tâ kâ komandieri ir atbildîgi par apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu ievçroðanu, jums ir jâiepazîstas ar likumiem. Maksimâlais sods pçc likumdoðanas akta atðíiras, bet soda naudas apjoms ir no lîdz dolâru par likuma pârkâpðanas dienu un ieslodzîjums no 1 lîdz 15 gadiem. Daþos gadîjumos militârajâm nometnçm un personâlam var izvirzît piespiedu prasîbas ðtata tiesâs par ðtata apkârtçjâs vides likumu pârkâpðanu. Ir arî iespçjama civilpiespiedu prasîba; civilpiespiedu prasîbu var ietekmçt sabiedrîbas viedokïi par jûsu militâro nometni un tâs budþetu. Komandiera tieða piedalîðanâs apkârtçjâs vides likumdoðanas aktu pârkâpðanâ ir tikai viena daïa no atbildîbas, kas var bût iemesls, lai iesniegtu prasîbu federâlajâ vai ðtata tiesâ. Bet, ja jûs nekavçjoties neko nedarât, lai labotu apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma pârkâpumu, pret jums arî var izvirzît prasîbu pat tad, ja jûs tieði neesat iesaistîts likuma pârkâpðanâ. Ja likuma pârkâpumi patieðâm atgadâs, informçjiet un rîkojieties ar ticîbu, pieliekot visas pûles, lai panâktu, ka jûs ievçrojat apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu.

23 Kâ es varu sagatavoties apkârtçjâs vides aizsardzîbas kontroles inspekcijai? Tâ kâ kontrolçtâji bieþi dod maz laika vai arî iepriekð nepaziòo par inspekciju, tad jûsu militârajai nometnei jâbût gatavai jebkurâ laikâ. Ðeit ir minçti daþi pasâkumi, lai palîdzçtu jûsu militârajai nometnei sagatavoties apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanas kontroles inspekcijai. GATAVOÐANÂS KATRU DIENU Mâcîbas par nolikumu un ar tâm saistîtie dokumenti ir pirmâs sfçras, kas tiek pârbaudîtas. Ierakstiem jâbût par tekoðajâm mâcîbâm un personâlam jâbût atbilstoði apmâcîtam (tâpçc ðîm sfçrâm jâpievçrð uzmanîba un tâs jâuzsver). Apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanas novçrtçjuma sistçma (the Environmental Compliance assessment System - ECAS) nosaka kontroles trûkumus un korektîvu darbîbu, piedâvâ potencionâlos lîdzekïus un sniedz ðo lîdzekïu izmaksu aprçíinus. Novçrtçjumus izdara katru gadu un tiem jâbût tekoðiem. Kontrolieri vienmçr atgrieþas un pârbauda iepriekðçjos likuma pârkâpçjus un pârkâpumus, lai noteiktu progresu vai to, kâ ir ievçrots apkârtçjâs vides aizsardzîbas likums. Sistçmai jâbût veidotai tâ, lai bûtu redzama uzskaite, kâdi korektîvie darbi ir veikti, kad apkârtçjâs vides aizsardzîbas likums netika ievçrots. Apkârtçjâs vides aizsardzîbas birojam jâdodas iekðçjos personâla palîdzîbas vizîtçs vismaz reizi gadâ vai jâveic ðâdas iekðçjâs inspekcijas pçc pieprasîjuma. Daïa no ECAS prasîbâm ir, ka militârajai nometnei jâizdara iekðçjie novçrtçjumi, kas novçrtç operâcijas veikðanu saskaòâ ar federâlo vai ðtata apkârtçjâs vides aizsardzîbas kontroles prasîbâm. Katram iekðçjam novçrtçjumam jârada Militârâs nometnes Korektîvo darbîbas plânu (Installation Corective Action Plan - ICAP), kurâ uzskaitîti korektîvie pasâkumi, kas veikti, lai novçrstu jebkuru kontroles trûkumu tajâ vietâ. Jâieceï visas militârâs nometnes aktivitâðu kontaktpersonas ar apkârtçjo vidi lîdz pat posma lîmenim. Ðie POCs (points of contact) attiecîgi jâapmâca, lai viòi spçtu veikt savus pienâkumus, ievçrojot apkârtçjâs vides aizsardzîbas likumu, un viòiem jâveido labas darba attiecîbas ar militârâs nometnes apkârtçjâs vides aizsardzîbas biroju.

24 Militârâs nometnes apkârtçjâs vides aizsardzîbas kvalitâtes kontroles komitejai (Environmental Quality Control Committee - EQCC) regulâri un bieþi jâsanâk kopâ. Tâs sanâksmçm jâbût labi apmeklçtâm. Izmantojiet militârâs nometnes komunikâcijas lîdzekïus, lai nostiprinâtu nometnes kopienas apzinîgumu un çtiku pret apkârtçjo vidi. Bez komandiera vçstulçm vai pavçlçm par apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanu, apsaimniekoðanu vai dzîves kvalitâti, var izmantot televîziju, radio, avîzes un citus lîdzekïus. Apsveriet militârâs nometnes reglamenta izdoðanu, kurâ iekïauti visi jautâjumi, kas attiecas uz apkârtçjâs vides aizsardzîbas programmâm, îpaði uzsverot militârâs nometnes apkârtçjâs vides vienreizîgumu. Pârliecinieties vai piemçroti ieraksti un dokumentâcija ir derîga un viegli pieejama inspekcijas grupai. Ierakstiem un dokumetâcijai jâbût salasâmai, viegli pârskatâmai. Indeksçjiet ierakstus un dokumetâciju un sakârtojiet hronoloìiski. iepriekðçjo inspekciju ziòojumu kopijâm arî ir jâbût viegli pieejamâm. KONTROLES INSPEKCIJAS ORGANIZÇÐANA Vai par inspekciju tiek paziòots, vai nç, kontrolieriem ir likumîgas tiesîbas veikt apkârtçjâs vides likuma ievçroðanas inspekciju Aizsardzîbas departamenta îpaðumos. Daþi ieteikumi, kâ rîkoties apkârtçjâs vides likuma ievçroðanas kontroles inspekcijas laikâ, ir: Ja laiks atïauj, izplatiet kontroles inspekcijas paziòojuma vçstuli, ko parakstîjis militârâs nometnes komandieris, ka: Komandieris pilnvaro inspekcijas grupu, sadarbojoties ar to pilnîgi un atklâti. Nosaka, kas, ko, kad, kur un kâ. Vçstules izplata, cik drîz vien iespçjams pirms kontroles inspekcijas, iekïaujot mçrítiecîgu rîcîbu, kas gan tieði, gan netieði ir saistîtas ar apkârtçjâs vides operâcijâm. Atsaucas uz inspekcijas potenciâlajiem norâdîjumiem (tâdiem kâ NOVs, soda naudu un atklâtîbu). Veic un saglabâ ierakstus un dokumetâciju par apkârtçjâs vides aizsardzîbu nevainojamâ kârtîbâ. Pievçrð uzmanîbu: kaitîgo atkritumu uzglabâðanai un savâkðanai; plâniem/sops; noplûdes plâniem/sop; atkritumu analîzes plânam/sop; ieþogojumu plâniem; manifestiem; iknedçïas inspekcijai;

25 mâcîbu dokumetâcijai un plâniem; lîgumiem par atkritumu uzglabâðanu, savâkðanu un pârstrâdi; droðîbas plâniem; zemes aizliegto zonu izvietojuma formâm; atïaujas un atïauju izmantoðanai; integrçtiem dabas resursu plâniem; integrçtiem kaitçkïu iznîcinâðanas plâniem; integrçtiem kultûras resursu plâniem; ðtata un vietçjâs dokumentu saglabâðanas prasîbâm. Lûdziet kontrolierus, lai informç jûs vai jûsu nozîmçto pârstâvi par inspekcijas ieraðanos militârajâ nometnç. Oficiâlo pârstâvju (SJA) klâtbûtne ir obligâta. KONTROLIERIEM PALÎDZÇS ESKORTS: Inspektori norâda inspekcijas vietu. Inspektori kontaktçjas ar apkârtçjâs vides aizsardzîbas POC. Sagatavojiet atbildes uz inspektoru jautâjumiem, uz kuriem netika atbildçts vietas apskates laikâ. Panâciet, lai tiktu iegûts pozitîvs militârâs nometnes stâvoklis, hronoloìiski atspoguïojot apkârtçjâs vides aizsardzîbas pasâkumus militârajâ nometnç, kur notiek inspekcija. Ðîm vienîbâm jâpaziòo inspekcijas laiks un ieraðanâs dislokâcijas vietâ, cik drîz vien iespçjams. Âtra izziòoðana ïauj attiecîgajiem POC sniegt atbildes uz jautâjumiem, uz kuriem neatbildot, parasti nonâk pie atklâjumiem, ka apkârtçjâs vides aizsardzîbas likums nav ievçrots. Pârstâvjiem no apkârtçjâs vides aizsardzîbas biroja inspekcijas laikâ jâpavada kontrolieri. Izvçlieties pavadoòus, kuriem ir zinâðanas par aktivitâtçm, par kurâm tiek veikta inspekcija, un, kas ir bûtiskas apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumiem, kâ arî, òemiet vçrâ viòu komunikâcijas spçjas.

26 Inspekcijas sfçras, kur ïoti iespçjama rûpîga pârbaude Federâlo îpaðumu apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanas akta, ðtata vai federâlie kontrolieri drîkst veikt militârâs nometnes inspekcijas katru gadu. Tâ kâ pieaug uzlikto soda naudu skaits, kas piedzîtas no federâlajiem îpaðumiem par apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma neievçroðanu, ir svarîgi pârskatît apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanas novçrtçjuma sarakstus. Ja militârâ nometne pievçrðas jautâjumiem, kas ietverti ðajos pârbaudes sarakstos pareizi un attiecîgi sagatavojas tâm aktivitâtçm, tâ viegli iziet inspekciju. Parauga pârbaudes saraksts, kas tiek uzrâdîts, ietver tikai RCRA jautâjumus. Jums ir jâbût pârbaudes sarakstiem, kas identificç visus potenciâli lielâkos apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumu pârkâpumus, ieskaitot tos, kas attiecas uz gaisu, ûdeni, piesâròojuma novçrðanu un dabas un kultûras resursiem. Tos var reìistrçt, vadoties pçc Apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanas novçrtçjuma sistçmas (Environmental Compliance Assessment System - ECAS) un pârskatiem, iepriekðçjâm kontroles inspekcijâm. SFÇRAS, KUR ÏOTI IESPÇJAMA RÛPÎGA PÂRBAUDE, VADOTIES PÇC RCRA 1. Vai nometne ir saòçmusi Savieto Valstu Apkârtçjâs vides aizsardzîbas aìentûras (Environmental Protection Agency - EPA) identifikâcijas numuru? 2. Vai ìenerators ir noteicis, ka konkrçti atkritumi ir kaitîgi? 3. Vai ìenerators ir paziòojis EPA par to, ko darîs ar atkritumiem? 4. Vai uz konteineriem ir uzraksti kaitîgi atkritumi vai citi vârdi, kas norâda konteineru saturu? 5. Vai konteineri, kuros uzglabâ kaitîgos atkritumus, ir labâ stâvoklî un ar tiem var droði strâdât? 6. Vai konteineru saturs ir atbilstoðs konteinera materiâlam, piemçram, skâbe metâla tvertnç? 7. Vai konteineri, kas satur kaitîgos atkritumus ir noslçgti, izòemot tad, kad konteineros iepilda vai izòem kaitîgos atkritumus? 8. Vai ar konteineriem strâdâ tâ, lai izsargâtos no postîjumiem, plîsumiem vai sûcçm? 9. Vai uz konteineriem ir atzîmçts kaitîgo atkritumu uzglabâðanas sâkuma datums? 10. Vai kaitîgie atkritumi tiek uzglabâti tai vietâ ilgâk par 90 dienâm? (Tikai ìeneratora uzrâdîtais laiks). 11. Vai ìenerators akumulç vairâk nekâ 55 galonus kaitîgo atkritumu vai vienu kvartu no faktiskâ kaitîgo atkritumu daudzuma konteineros ìenerâcijas vai tuvu pie ìenerâcijai esoðâ lîmeòa? 12. Vai ir sagatavoti manifesti par katru kaitîgo atkritumu kravu, ko aizvâc aiztransportçðanai no uzglabâðanas vietas, apstrâdei vai uzglabâðanai? 13. Vai nometnes personâls sekmîgi pabeidzis prasîto apkârtçjâs vides aizsardzîbas mâcîbu kursu? 14. Vai konteineru uzglabâðanas vietas tiek kontrolçtas norâdîtajos intervâlos? 15. Vai konteineri, kas satur atkritumus, kas âtri aizdegas vai reaktîvos atkritumus, ir novietoti vismaz 15 metru (50 pçdu) no raþotnes robeþas?

27 16. Vai raþotnes îpaðnieks vai ìenerators ir radîjis lîdzekïus, lai kontrolçtu ieieðanu vai pieejamîbu rûpnîcas vietai, kur tiek uzglabâti atkritumi? 17. Vai raþotni vada tâ, lai pçc iespçjas samazinâtu ugunsgrçka, eksplozijas vai kaitîgo atkritumu vai citu kaitîgo sastâvdaïu noplûdes iespçju? 18. Vai ir ievçrota piemçrota ejas vieta, lai ïautu personâlam netraucçti pârvietoties, novietotu ugunsdzçsîbas ierîces, kâ arî ierîces, kas novçrð ðíidruma izðïakstîðanos un dekontanimâcijas rîkus? 19. Vai raþotnei ir Neatliekamâ sagatavotîba avârijas gadîjumâ un plâns neparedzçtiem gadîjumiem? 20. Vai personâlam ir âtri pieejama iekðçjâ signalizâcija vai steidzamas komunikâcijas ierîces? 21. Vai dokumeti, ieskaitot plânus, ir sagatavoti tâ, lai bûtu pieejami inspekcijai pieòemamâ laikâ?

28 1969.gada Nacionâlais apkârtçjâs vides aizsardzîbas politikas akts 1969.gada Nacionâlais apkârtçjâs vides aizsardzîbas politikas akts (the National Environmental Policy Act of NEPA) faktiski ietekmç visas ierosinâtâs darbîbas militârajâ nometnç. Armijas noteikums 200-2, Apkârtçjâs vides ietekme uz armijas darbîbu, ir armijas radîtais noteikums, lai izpildîtu NEPA. Jebkura armijas darbîba ir pakïauta NEPA prasîbâm, ieskaitot mâcîbas, ieroèu sistçmas pârbaudi, operâcijas vai tranzîtu celtniecîbu vai bûvju nojaukðanu un misijas pârvietoðanos. KAS TAS IR? NEPA ir mûsu nacionâlâ apkârtçjâs vides aizsardzîbas harta. Tâ satur piespiedu darbîbu izmantoðanu, kas liek federâlajâm aìentûrâm apsvçrt savu darbîbu ietekmi uz apkârtçjo vidi, pirms tâs tiek îstenotas, dokumentçt ðos apsvçrumus un iesaistît sabiedrîbu savâ plânoðanas procesâ. Administratîvâ pavçle nosaka federâlo aìentûru apsvçrumu procedûras par lielâko federâlo aktivitâðu ietekmi uz apkârtçjo vidi ârpus Savienotajâm Valstîm. MÇRÍI... Integrçt apsvçrumus par apkârtçjo vidi lçmumu veidoðanas procesâ. Saskaòot militârâs misijas aktivitâtes ar zemes un dabas resursu ekoloìisko atbilstîbu. Identificçt un plânot apkârtçjâs vides aizsardzîbas prasîbas, kas attiecas uz misijas aktivitâtçm (palîdz izvairîties no misijas atcelðanas). KOMANDIERIEM OBLIGÂTI... Vadiet aktivitâtes, kas jums ir ieteiktas, un pârliecinieties, vai ir sagatavota atbilstoða apkârtçjâs vides aizsardzîbas dokumetâcija. Apsveriet alternatîvas apkârtçjâs vides ietekmes pirms lçmuma pieòemðanas. Nodroðiniet pieòemto mçru atbilstoðu îstenoðanu. Nodroðiniet sabiedrîbu un ieinteresçtâs aìentûras ar piemçrotu iespçju piedalîties plânoðanas procesâ un apkârtçjâs vides aizsardzîbas analîzç.

29 Gaisa emisijas uzraudzîba KAS TÂ IR? Laba gaisa kvalitâte palîdz armijas sagatavotîbai un dzîves kvalitâtei, sniedzot tieðus labumus karavîru un civiliedzîvotâju veselîbai un ekonomikai. Noteikumi par vielu elementârdaïiòâm, visvairâk nekâ jebkurðs cits Tîrâ gaisa akta (Clean Air Act - CAA) noteikums, ir saistîts ar mâcîbâm. Ðo noteikumu ievçroðana ir ierobeþojusi dûmu/obskurantu emisijas. Obskurantu mâkoòi satur vielas elementârdaïiòas samçru mazâku par 2,5 mikrometri aerodinamiskâ diametra. Lielâ daudzuma dçï, kâdu tâs ìenerç, naftas miglas mâkoòi var izraisît vielas elementâdaïiòu robeþu pârkâpðanu. Komandieri var îstenot programmas, tâdas kâ piesâròojuma novçrðana un automâtiskâs datu sistçmas, kas samazinâs militâro nometòu Tîrâ gaisa akta noteikumu ievçroðanas izmaksas, piesâròojuma novçrðana vai P2 nozîmç aizstâðanu ar procesiem vai materiâliem, kas mazâk piesâròo gaisu. Ðie jaunie procesi un materiâli atmaksâjas paði par sevi, samazinot materiâlu, enerìiju, atkritumu vai apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanas izmaksas. Tîrâ gaisa akts prasa, lai militârâs nometnes kontrolç, uzrauga, samazina un nosaka gaisa emisijas apjomu. Uzlabojot datus, var gan samazinât likuma ievçroðanas izmaksas, gan apkârtçjâs vides aizsardzîbas soda naudas, kas tiek piedzîtas no jûsu militâras nometnes. Neadekvâti savâktie dati ietekmç lielâko daïu CAA paziòojumus par pârkâpumiem. MÇRÍI... Identificçt, inventarizçt un uzraudzît gaisa piesâròojuma emisijas un gaisa kvalitâtes tendenci. Samazinât piesâròotâju daudzumu lîdz apmierinoðam lîmenim, lai aizsargâtu veselîbu un samazinâtu pieïaujamâs izmaksas. Ieviest bîstamo vielu uzraudzîbas sistçmu. Iegâdâties kontrolierîces, kas atbilst kontroles standartiem. Pârliecinieties, vai militâro ierîèu konstrukcija un darbîba atbilst noteikumiem. KOMANDIERIEM OBLIGÂTI... Jâpârbauda, jâidentificç, jâuzrauga un jâsaglabâ emisijas avotu modernais inventârs. Jâiegûst atïaujas un jâsniedz ziòojumi par emisijas avotu atbilstîbu noteikumiem. Jâpiedalâs gaisa piesâròoðanas kontroles veidoðanas procesâ. Jâievieð lçtas piesâròojuma novçrðanas sistçmas un jâpanâk, lai institucionâlâ pretestîba mainâs. Saglabât programmas gaisa emisijas uzraudzîbas personâla apmâcîðanai. Vadît transporta lîdzekïu inspekcijas un ekspluatâciju, lai panâktu apmierinoðu apkârtçjâs vides aizsardzîbas likuma ievçroðanu.

30 Îstenot piesâròojuma novçrðanas pasâkumus, kas samazina apkârtçjâs vides aizsardzîbas izmaksas. Pârliecinieties, vai Aizmugures un apgâdes un Sabiedrisko darbu departamentu personâls vâc materiâlu izmantoðanas datus, kâdus prasa V nodaïas atïauja. Pârbaudiet, vai militârâs nometnes apkârtçjâs vides aizsardzîbas personâls zina ðtata gaisa kvalitâti un emisijas noteikumus. Ziòojiet MACOM nekavçjoties, tiklîdz ir saòemts Paziòojums par pârkâpumu (NOV).

31 Azbests KAS TAS IR? Azbests, kas sadalâs stingrâs, smalkâs, karstuma izturîgâs ðíiedrâs ir dabisko minerâlu grupas nosaukums. To izmanto daþâdos termiskos, akustiskos un dekoratîvos nolûkos, boileru un cauruïu izolâcijai, celtniecîbas materiâlos un ierîcçs. Kad azbests sadrûp mikroskopiskâs ðíiedrâs, tas kïûst veselîbai bîstams. Tas var notikt, ja azbestu saturoðus materiâlus aizskar. Sadrupis vai izjucis azbests ir pazîstams ar nosaukumu irdenais azbests. Ja tas reiz ir iekïuvis atmosfçrâ, suspendçtas azbesta ðíiedras var palikt gaisâ ilgu laiku un, ja to ieelpo, tâs viegli var nonâkt íermeòa audos. Azbesta ðíiedras izraisa azbestozi, hronisku plauðu slimîbu, kas strauji apgrûtina elpoðanu un mezoteliomu, krûðu un vçdera plçves vçzi. Citi vçþa veidi, galvenokârt gremoðanas traktu un plauðu arî ir saistîti ar azbesta iedarbîbu íermeòa audos. MÇRÍI... Samazinât apkârtçjâs vides piesâròoðanu, profesionâlu un nejauðu pakïauðanu azbesta iedarbîbai. Neiegâdâties un neizmantot azbestu, kur eksistç azbestu nesaturoði aizstâjçji. Strâdât ar azbestu, uzglabât, transportçt un novietot azbestu, ievçrojot apkârtçjâs vides aizsardzîbas noteikumus. Attîstît un uzturçt kârtîbâ visu azbestam paredzçto inventâru armijas struktûrâs un noteikt portencionâlo bîstamîbu cilvçkam. Îstenot programmu, lai samazinâtu azbesta iedarbîbu sfçrâs, kurâs ir zinâms, kas tas tiek izmantots, lîdz ir noteikta azbesta izmantoðanas atcelðana. Saglabât tîru no azbesta apkârtçjo vidi, kur ar to nestrâdâ. Pildît Azbesta uzraudzîbas plânu. Apmâcît personâlu, kas saistîts ar azbesta izmantoðanu, saskaòâ ar federâlajiem ðtata un vietçjiem likumiem un noteikumiem. KOMADIERIEM OBLIGÂTI... Jâizveido militârâs nometnes azbesta pârraudzîbas komanda, kura sagatavo un izpilda militârâs nometnes azbesta pârraudzîbas plânu; jâapstiprina, ka azbesta apskates ir veiktas un modernizçtas. Jâpaziòo savam MACOM vienmçr, kad ir saòemts Paziòojums par pârkâpumu (NOV). Jâpârliecinâs, vai visas paziòojumâ ietvertâs prasîbas ir ievçrotas, pirms jebkâdas nojaukðanas vai rekonstrukcijas aktivitâðu uzsâkðanas.

SBT30_00 latviesu.cdr

SBT30_00 latviesu.cdr Reìistrçjiet savu preci un saòemiet atbalstu www.philips.com/welcome SBT30/00 Lietoðanas instrukcija Attçli 2 Attçli 3 Attçli 4 Attçli 5 Attçli 6 Attçli 7 1. Svarîgi Droðîba Svarîga droðîbas informâcija

Sīkāk

SDV5225_12 latviesu.cdr

SDV5225_12 latviesu.cdr Reìistrçjiet Jûsu preci un saòemiet atbalstu mâjas lapâ www.philips.com/welcome SDV 5225/12 Tiecieties ar Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija 2010 Koninklijke Philips Electronics

Sīkāk

Celvedis_Numerologijaa_labots_bez_beigam.qxd

Celvedis_Numerologijaa_labots_bez_beigam.qxd Celvedis_Numerologijaa_labots_bez_beigam.qxd 10.05.2010 16:20 Page 7 Îss ieskats saturâ Pirmâ daïa. Skaitïu intuitîvais spçks........................................ 29 1. Numeroloìijas gudrîba un dzimðanas

Sīkāk

Lauziet dzimumu stereotipus, dodiet talantam iespçju Izdevums MVU konsultantiem un cilvçkresursu vadîtâjiem Sagatavojis Starptautiskâs Darba organizâc

Lauziet dzimumu stereotipus, dodiet talantam iespçju Izdevums MVU konsultantiem un cilvçkresursu vadîtâjiem Sagatavojis Starptautiskâs Darba organizâc Lauziet dzimumu stereotipus, dodiet talantam iespçju Izdevums MVU konsultantiem un cilvçkresursu vadîtâjiem Sagatavojis Starptautiskâs Darba organizâcijas (SDO) Starptautiskais Apmâcîbu centrs sadarbîbâ

Sīkāk

HD7854_60 latviesu.cdr

HD7854_60 latviesu.cdr Reìistrçjiet savu preci un saòemiet atbalstu www.philips.com/welcome HD7854 Lietoðanas instrukcija 2 Satura râdîtâjs Ievads...3 Vispârîgs apraksts...4 Svarîgi...6 Darbîbas uzsâkðana...8 SENSEO kafijas

Sīkāk

Latvijas ilgtspçjîgas attîstîbas indikatoru pârskats Informâcijas pieejamîba Indikatori Interneta lietotâju skaits Fiksçto un mob

Latvijas ilgtspçjîgas attîstîbas indikatoru pârskats Informâcijas pieejamîba Indikatori Interneta lietotâju skaits Fiksçto un mob 33. Informâcijas pieejamîba Indikatori 33.1. Interneta lietotâju skaits 33.2. Fiksçto un mobilo tâlruòu lietotâju skaits 33.3. Izdoto grâmatu un broðûru skaits 33.4. Izdotâs periodikas daudzums uz vienu

Sīkāk

Novembris_2016.pmd

Novembris_2016.pmd Nr. 82 2016. gada 6.decembris Aizputes novada domes izdevums Pasniedz Aizputes novada domes apbalvojumus No kreisâs Raivis Balodis, Sindija Èîma, Ejvind Gyldenkaerne, Edîte Dovkante, Mâra Vçtra, Aizputes

Sīkāk

Nr_9_9.pmd

Nr_9_9.pmd Nr.9 (81) ROPAÞU VÇSTIS 2005.GADA SEPTEMBRIS ROPAÞU NOVADA DOMES IZDEVUMS IZNÂK REIZI MÇNESÎ BEZMAKSAS Ðajâ numurâ: Skolotâju dienâ ar labu vârdu atceramies savus skolotâjus. Ðoreiz skaisti pateicîbas

Sīkāk

DC190 latviesu.cdr

DC190 latviesu.cdr Reìistrçjiet Jûsu preci un saòemiet atbalstu www.philips.com/welcome DC 190 Tiecieties ar Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija 2009 Koninklijke Philips Electronics N.V. Visas

Sīkāk

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm

Ziņojums par Kopienas Augu šķirņu biroja gada pārskatiem ar Biroja atbildēm C 449/46 LV Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 1.12.2016. ZIŅOJUMS par Kopienas Augu šķirņu biroja 2015. gada pārskatiem ar Biroja atbildēm (2016/C 449/08) IEVADS 1. Kopienas Augu šķirņu biroju (turpmāk

Sīkāk

Avize_2017_februaris.pmd

Avize_2017_februaris.pmd Nr. 95 2018. gada 5. februâris 1 Nr. 95 2018. gada 5. februâris Aizputes novada domes izdevums Latvijas simtgadei velta radoðo darbu krâjumu Aizputes vidusskolas radoðie skolçni 18. janvârî tika oficiâli

Sīkāk

HD7870_7872_10 latviesu.cdr

HD7870_7872_10 latviesu.cdr HD7870, HD7872 Lietoðanas instrukcija Lai saòemtu atbalstu, dodieties uz: www.philips.com/senseo-twist/support 2 Satura râdîtâjs 1. Ievads 1. Ievads...3 2. Vispârîgs apraksts...4 3. Svarîgi...5 4. Kafijas

Sīkāk

PD7060_12 latviesu.cdr

PD7060_12 latviesu.cdr Reìistrçjiet Jûsu preci un saòemiet atbalstu www.philips.com/welcome PD 7060 Tiecieties ar Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija SATURA RÂDÎTÂJS 7. TRAUCÇJUMU NOVÇRÐANA 1 Svarîgi...3

Sīkāk

Nr gada 1.aprîlis 1 Nr gada 1. aprîlis Aizputes novada domes izdevums Iedzîvotâji tiekas ar novada vadîbas pârstâvjiem Aizputes

Nr gada 1.aprîlis 1 Nr gada 1. aprîlis Aizputes novada domes izdevums Iedzîvotâji tiekas ar novada vadîbas pârstâvjiem Aizputes Nr. 108 2019. gada 1.aprîlis 1 Nr. 108 2019. gada 1. aprîlis Aizputes novada domes izdevums Iedzîvotâji tiekas ar novada vadîbas pârstâvjiem Aizputes novada domes priekðsçdçtâjs Juris Grasmanis informç

Sīkāk

Junija_vaks

Junija_vaks 1 0112009 0212009 0312009 0412009 0512009 0712009 0812009 0912009 1012009 1112009 1212009 Visās 2009. gada publikācijās attēlots 200 euro banknotes motīvs. Eiropas Centrâlâ banka, 2009 Adrese Kaiserstrasse

Sīkāk

Nr gada 4.jûnijs 1 Nr gada 4. jûnijs Aizputes novada domes izdevums Gudrîba ir lielâkais, ko cilvçks ðai dzîvç var sasniegt Prof

Nr gada 4.jûnijs 1 Nr gada 4. jûnijs Aizputes novada domes izdevums Gudrîba ir lielâkais, ko cilvçks ðai dzîvç var sasniegt Prof Nr. 110 2019. gada 4.jûnijs 1 Nr. 110 2019. gada 4. jûnijs Aizputes novada domes izdevums Gudrîba ir lielâkais, ko cilvçks ðai dzîvç var sasniegt Profesionâlâs ievirzes un intereðu izglîtîbas programmu

Sīkāk

JAUNA APES AVIZE 2012.qxd

JAUNA APES AVIZE 2012.qxd 23. marts laikraksta «Latvijas Avîze» diena Apç 19. maijâ Trapenç - Upju festivâls! 21. APRÎLÎ LIELÂ TALKAS DIENA Aktivitâtes Lielâs Talkas laikâ Apes novadâ tiks sakoptas sekojoðas teritorijas â Gaujienas

Sīkāk

OTT2000_12 latviesu.cdr

OTT2000_12 latviesu.cdr Vienmçr ðeit, lai jums palîdzçtu Reìistrçjiet savu preci un saòemiet atbalstu www.philips.com/welcome OTT2000/12 Jautâjumi? Sazinieties ar Philips Lietoðanas instrukcija Satura râdîtâjs 1. Droðîba...3

Sīkāk

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā

Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā Šeit top veiksmīgas karjeras Bioekonomikas attīstības iespējas Latvijā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress 2018.gada 18.-20.jūnijs Irina Pilvere Rektore, profesore www.llu.lv Kāpēc bioekonomikas attīstība

Sīkāk

Mersr_2011_03_1g.vp

Mersr_2011_03_1g.vp Nr. 4(101) REDAKTORA SLEJA Piektdiena, 2011. gada 11. marts Ledus, kuìi, osta Vai atceraties, kad Ls 5,- veikalâ bija liela nauda un ka pat autoinspektora kukulim pietika ar piecîti? Laiki mainâs, diemþçl,

Sīkāk

untitled

untitled ILÛKSTES NOVADA VÇSTIS ILÛKSTES NOVADA INFORMATÎVAIS BIÏETENS Ilûkste a Subate a Bebrene a Dviete a Eglaine a Pilskalne a Prode a Ðçdere a Nr. 4 2011.gada 4. jûlijs Cena 0,10 Ls Fotoorientçðanâs Dvietes

Sīkāk

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l

Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma vai nekustamā īpašuma) padziļinātā juridiskā izpēte (angliski – „legal due diligence”) nu jau l KAS IR PĀRDEVĒJA JURIDISKĀ IZPĒTE UN KAD TĀ IR VAJADZĪGA? Guntars Zīle, zvērināts advokāts, Zvērinātu advokātu biroja Lejiņš, Torgāns un Partneri Pirkuma objekta (parasti, kapitālsabiedrības, uzņēmuma

Sīkāk

PR_INI

PR_INI EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja 10.8.2012 2011/2246(INI) ZIŅOJUMA PROJEKTS par ES hartu standartu noteikšana attiecībā uz plašsaziņas līdzekļu brīvību Eiropas

Sīkāk

1 LATVIJAS REPUBLIKA AKNĪSTES NOVADS AKNĪSTES NOVADA PAŠVALDĪBA Skolas iela 7, Aknīste, Aknīstes novads, LV-5208, tālrunis, fakss , e-pasts ak

1 LATVIJAS REPUBLIKA AKNĪSTES NOVADS AKNĪSTES NOVADA PAŠVALDĪBA Skolas iela 7, Aknīste, Aknīstes novads, LV-5208, tālrunis, fakss , e-pasts ak 1 LATVIJAS REPUBLIKA AKNĪSTES NOVADS AKNĪSTES NOVADA PAŠVALDĪBA Skolas iela 7, Aknīste, Aknīstes novads, LV-5208, tālrunis, fakss 65237751, e-pasts akniste@akniste.lv Aknīstē 2017.gada 24.aprīlī ZIŅOJUMS

Sīkāk

PET944 latviesu.cdr

PET944 latviesu.cdr Reìistrçjiet Jûsu preci un iegûstiet atbalstu www.philips.com/welcome PET 944 Tiecieties ar Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija SATURA RÂDÎTÂJS 1 Svarîgi...3 Svarîgi droðîbas

Sīkāk

Civilās aizsardzības likums Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents izsludina šādu likumu: 1.pants. Likumā lietotie termini Likumā ir lietoti šādi te

Civilās aizsardzības likums Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents izsludina šādu likumu: 1.pants. Likumā lietotie termini Likumā ir lietoti šādi te Civilās aizsardzības likums Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents izsludina šādu likumu: 1.pants. Likumā lietotie termini Likumā ir lietoti šādi termini: 1) civilā aizsardzība organizatorisku, inženiertehnisku,

Sīkāk

Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietau

Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietau Istockphoto.com / WWF-Canada Kas ir Zaļais birojs? WWF Zaļais birojs ir praktiska vides pārvaldības sistēma birojiem. Ar tās palīdzību Jūs varat ietaupīt līdzekļus, samazināt ekoloģiskās pēdas nospiedumu

Sīkāk

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm

Ziņojums par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm 15.12.2009. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 304/49 ZIŅOJUMS par Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2008. finanšu gada pārskatiem, ar Aģentūras atbildēm (2009/C 304/10)

Sīkāk

Avize jauna 2007.qxd

Avize jauna 2007.qxd LÎVÂNU NOVADA DOMES INFORMATÎVAIS IZDEVUMS Nr. 04/05 (51-52) 2008. GADA 21. MAIJS BEZMAKSAS Aicina nosaukt LÎVÂNU GODA PILSONI 2008. gads ir pirmais gads, kad tiks pieðíirts LÎVÂNU GO- DA PILSOÒA nosaukums.

Sīkāk

Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja 2.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses p

Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja 2.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses p Ēkas energosertifikāts REĢISTRĀCIJAS NUMURS 017018-19-7a311 DERĪGS LĪDZ - 1. Ēkas veids daudzdzīvokļu māja.1 Adrese Kokneses nov., Kokneses pag., Koknese, Indrānu iela 3.1 Ēkas daļa -.1 Ēkas vai tās daļas

Sīkāk

RojasNV_02_27_09g.vp

RojasNV_02_27_09g.vp Rojas mûzikas un mâkslas skolas Izstâþu zâlç Mâkslas skolas 4. klases audzçkòu mâcîbu darbu izstâde Glezna, foto, interpretâcija... Laipni lûdzam to apskatît katru darba dienu no 16.30 19.00. 6. martâ

Sīkāk

DC315_05 latviesu.cdr

DC315_05 latviesu.cdr Reìistrçjiet Jûsu preci un saòemiet atbalstu www.philips.com/welcome Izklaides sistçma ar ipod pieslçgvietu DC 315 Tiecieties ar Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija SVARÎGI

Sīkāk

Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Di

Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Di Iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas veicināšanai Dr.sc.ing. Maija Rubīna, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Diskusija Rīgas pilsētas arhitektu birojā 20.11.2012

Sīkāk

DS9800W_10 latviesu.cdr

DS9800W_10 latviesu.cdr Reìistrçjiet preci un iegûstiet atbalstu www.philips.com/welcome DS9800W Tiecieties ar Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija SATURA RÂDÎTÂJS 1 Svarîgi...3 Droðîba...3 Ievçrîbai...4

Sīkāk

Mobila Satura pakalpojumu kodeksa projekts

Mobila Satura pakalpojumu kodeksa projekts Mobilo satura pakalpojumu kodekss 1. Ievads 1.1 Satura pakalpojumu piedāvājums arvien paplašinās, ko veicina straujā mobilo tehnoloģiju attīstība un mobilo sakaru Lietotāju augošā vajadzība pēc aizvien

Sīkāk

Saulkrastu_DZ_8

Saulkrastu_DZ_8 Saulkrastu novada domes informatîvs izdevums Mûsu darbs Saulkrastu novada veiksmîgai attîstîbai Nr.2 DOMES AKTUALITÂTES kvalificçtu sociâlo darbinieku. Turpmâk sociâlajâ dienestâ atkal strâdâs èetri speciâlisti.

Sīkāk

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu

Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Lēmums (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās zinātniskās komitejas locekļu C 39/10 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 8.2.2011. EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJA EIROPAS SISTĒMISKO RISKU KOLĒĢIJAS LĒMUMS (2011. gada 20. janvāris) par Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvās

Sīkāk

Oa.p65

Oa.p65 No «Aizupçm» - lîdz Briselei Jelgavas Autobusu parka (JAP) 1. marðruta lînijas pagarinâðana lîdz «Aizupçm» ir ieguvums Ozolnieku novada iedzîvotâjiem. Par to priecâjas arî LLU studenti, kuri apgûst hipoloìiju

Sīkāk

HD8750_11 latviesu.cdr

HD8750_11 latviesu.cdr Reìistrçjiet savu preci un saòemiet atbalstu www.philips.com/welcome Modelis HD8750 LIETOÐANAS INSTRUKCIJA PIRMS LIETOÐANAS, LÛDZU, RÛPÎGI IZLASIET ÐO INSTRUKCIJU. SVARÎGA DROÐÎBAS INFORMÂCIJA Lietojot

Sīkāk

Latvijas Pilsoniska alianse

Latvijas Pilsoniska alianse Interešu aizstāvība lēmumu pieņemšanas procesā Rasma Pīpiķe, direktore Latvijas Pilsoniskā alianse Inta Šimanska, politikas koordinatore Latvijas Pilsoniskā alianse Apmācību saturs Sabiedrību veido dažādas

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 2018. 2019. gada kampaņa «Turi grožos bīstamās vielas» Renārs Lūsis Valsts darba inspekcijas direktors Kas ir bīstamas vielas? Jebkura viela (gāze, šķidrums vai cieta viela), kas apdraud darbinieku drošību

Sīkāk

HD8821_HD8822_dfu_LV.cdr

HD8821_HD8822_dfu_LV.cdr Automâtiskais espresso kafijas automâts 3000 sçrija LIETOÐANAS INSTRUKCIJA Pirms ierîces lietoðanas, lûdzu, rûpîgi izlasiet ðo instrukciju. HD8821 HD8822 Reìistrçjiet savu preci un saòemiet atbalstu www.philips.com/welcome

Sīkāk

2014. GADA 5. MARTS Ludzas novada paðvaldîbas bezmaksas informatîvais izdevums Nr. 2 (50) Dârgâs sievietes, sirsnîgi sveicam Jûs Starptautiskajâ sievi

2014. GADA 5. MARTS Ludzas novada paðvaldîbas bezmaksas informatîvais izdevums Nr. 2 (50) Dârgâs sievietes, sirsnîgi sveicam Jûs Starptautiskajâ sievi 2014. GADA 5. MARTS Ludzas novada paðvaldîbas bezmaksas informatîvais izdevums Nr. 2 (50) Dârgâs sievietes, sirsnîgi sveicam Jûs Starptautiskajâ sievieðu dienâ! Lai ðajos svçtkos saòemtie apsveikumi ïauj

Sīkāk

DDD gada janvâris Latvijas Nacionâlâs frontes LAIKRAKSTS LATVIEÐU NÂCIJAS SIRDSAPZIÒAI ISSN c

DDD gada janvâris Latvijas Nacionâlâs frontes LAIKRAKSTS LATVIEÐU NÂCIJAS SIRDSAPZIÒAI   ISSN c DDD 1 2011. gada 14. 27. janvâris Latvijas Nacionâlâs frontes LAIKRAKSTS LATVIEÐU NÂCIJAS SIRDSAPZIÒAI WWW.DDDLNF.COM ISSN 1407-9933 9 771407 993004 cena: Ls 0,50 Nr. 1(231) 02 Ðajâ numurâ lasiet: HELÇNAS

Sīkāk

19augusts

19augusts ZIEMEÏLATGALES LAIKRAKSTS aduguns VOtrdiena 2014. gada 19. augusts Îsziòas Izglâbj divas sievietes Balvu novada svçtku noslçguma koncerta laikâ Balvu novada paðvaldîbas policistam Vilmâram Kubakam nâcâs

Sīkāk

Overskrift

Overskrift PRIMES [3] ZPI process praksē Piedāvā Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union Pārskats 1) Iepirkuma process 2) Konkursa kritēriji 3) Pārbaude/pierādīšanas līdzekļi (atbilstības

Sīkāk

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1

LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 LETTISKA Solnas pilsēta Ievads 1 Tā tiek vadīta Solna Pilsētas deputāti likumu un noteikumu robežās var brīvi izlemt, kā tiks vadīta Solna. Politiskā vīzija ir tāda, ka Solnai ir jābūt vienotai un dzīvotspējīgai

Sīkāk

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes

Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes Daugavpils pieredze kapitāla daļu pārvaldībā, saimnieciskās darbības starp Domi un kapitālsabiedrību valdes locekļiem organizēšana, uzdevumi, izpildes un kontroles mehānismi. Kapitālsabiedrību pārraudzības

Sīkāk

AK_PD_Rezekne_0206

AK_PD_Rezekne_0206 Piespiedu darba kā kriminālsoda ieviešanas vēsture Latvijā 1999-2003 1. posms Anhelita Kamenska Latvijas Cilvēktiesību centrs Rēzekne, 2016.gada 9.jūnijs Vēsture 1999. gada 1.aprīlis stājas spēkā KL nav

Sīkāk

APSTIPRINU

APSTIPRINU APSTIPRINĀTS ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2002. gada 8.janvāra rīkojumu Nr. 10 PROFESIJAS STANDARTS Reģistrācijas numurs PS 0054 Profesija Viesnīcu servisa organizators Kvalifikācijas līmenis

Sīkāk

CM_PETI

CM_PETI EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Lūgumrakstu komiteja 29.8.2014 PAZIŅOJUMS KOMITEJAS LOCEKĻIEM Temats: Lūgumraksts Nr. 1453/2007, ko Ringsend Irishtown un Sandymount Vides grupas vārdā iesniedza Īrijas valstspiederīgais

Sīkāk

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u

Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai u Sadzīves ķīmija - ir dažas lietas, ko Tev derētu zināt! Sadzīves ķīmijas veidi Bīstamības simboli Ekoloģiskais marķējums Ieteikumi produktu pareizai un drošai lietošanai Materiālu iespiešanai sagatavoja:

Sīkāk

Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/ un 23. pantu 28/03/2018 ESMA LV

Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/ un 23. pantu 28/03/2018 ESMA LV Pamatnostādnes Sadarbība starp iestādēm saskaņā ar Regulas (ES) Nr. 909/2014 17. un 23. pantu 28/03/2018 ESMA70-151-435 LV Satura rādītājs 1 Piemērošanas joma... 3 2 Mērķis... 5 3 Atbilstības un ziņošanas

Sīkāk

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā

Grozījumi darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājumā 2014.gada 20.jūnija Rīkojums Nr. 315 Rīgā (prot. Nr.33 59. ) Grozījumi darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā 1. Izdarīt darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas papildinājumā

Sīkāk

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež

Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas gadam ietvaros Meža nozares konference 2016 «Izaicinājumi un iespējas mež Atbalsts meža īpašniekiem Lauku attīstības programmas 204.-2020. gadam ietvaros Meža nozares konference 206 «Izaicinājumi un iespējas meža apsaimniekošanā» Rīga, 0 Normunds Strūve Zemkopības ministrijas

Sīkāk

1

1 Latvijas Republika PĀVILOSTAS NOVADA DOME Adrese Dzintaru iela 73, Pāvilosta, Pāvilostas novads, LV3466 Tālrunis 63498261, fakss 63484567 APSTIPRINĀTI ar Pāvilostas novada domes 24.11. 2011. lēmumu (prot.

Sīkāk

21marts

21marts ZIEMEÏLATGALES LAIKRAKSTS aduguns VPiektdiena 2014. gada 21. marts Îsziòas Spraiga nedçïa ìimnâzistiem Nâkamnedçïu Balvu Valsts ìimnâzijas skolçni un pedagogi pavadîs globâlâs izglîtîbas zîmç. Pirmdien

Sīkāk

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx

BoS 2018 XX (Extension of the JC GL on complaints-handling - draft Final report).docx 04/10/2018 JC 2018 35 Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru un banku nozarē Pamatnostādnes par sūdzību izskatīšanu vērtspapīru (EVTI) un banku (EBI) nozarē Mērķis 1. Lai nodrošinātu patērētāju

Sīkāk

15janvaris

15janvaris ZIEMEÏLATGALES LAIKRAKSTS aduguns VSestdiena 2011. gada 15. janvâris Nr. 4 (8202) CENA abonentiem 33 s tirdzniecîbâ 38 s Veiksmes stâsts 5. Laba ziòa Policistiem palielina algas Ar 1.februâri katrs Valsts

Sīkāk

4novembris2016

4novembris2016 ZIEMEÏLATGALES LAIKRAKSTS aduguns VPiektdiena 2016. gada 4. novembris Îsziòas Melânijas hroniku demonstrçs Upîtç Viestura Kairiða spçlfilma Melânijas hronika valsts svçtku mçnesî bûs skatâma vairâk nekâ

Sīkāk

Gipsa_Fabrika_APVIENOTAIS_PP+Cookies

Gipsa_Fabrika_APVIENOTAIS_PP+Cookies PRIVĀTUMA POLITIKA Mēs, Ģipša Fabrika, apzināmies, ka apmeklējot Ģipša Fabrika tīmekļa vietni un nododot savus personas datus, piemēram: vārdu, uzvārdu, dzimšanas datus, e-pasta adresi, tālruņa numuru,

Sīkāk

Polija

Polija Braukšanas ierobežojumi Polijā 2019. gadā Vispārējie ierobežojumi pilnu masu virs 12t Visaptverošs (visā valstī) no plkst. 18.00-22.00 dienu pirms valsts noteiktas svētku dienas(-ām). Aizliegums attiecināms

Sīkāk

Gada parskats

Gada parskats reģistrācijas numurs Biedrību un nodibinājumu reģistrā 40008250497 2016. GADA PĀRSKATS Saturs Lpp. Vispārīga informācija par biedrību VĀCU KALNU ĪPAŠNIEKI 3 Bilance 4 Ieņēmumu un izdevumu pārskati 5 Ziedojumu

Sīkāk

Draft council conclusions Austrian Presidency

Draft council conclusions Austrian Presidency Eiropas Savienības Padome Briselē, 2019. gada 14. jūnijā (OR. en) 10354/19 SOC 485 EMPL 374 SAN 304 DARBA REZULTĀTI Sūtītājs: Datums: Saņēmējs: Padomes Ģenerālsekretariāts 2019. gada 13. jūnijs delegācijas

Sīkāk

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis

Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis Latvijas Republika TALSU NOVADA DOME Nodokļu maksātāja reģistrācijas nr. 90009113532 Kareivju ielā 7, Talsos, Talsu novadā, LV 3201, tālrunis 63232110; fakss 63232130; e-pasts: dome@talsi.lv APSTIPRINĀTS

Sīkāk

5maijs

5maijs ZIEMEÏLATGALES LAIKRAKSTS aduguns VCeturtdiena 2011. gada 5. maijs Nr. 34 (8232) CENA abonentiem 33 s tirdzniecîbâ 38 s Skatâs multenîti 4. Laba ziòa Atbalsta Skreini un Sâtu Sorosa fonds Latvija no 145

Sīkāk

Aroda veselība, drošība un vides aizsardzība - tiesību zinātnes tālmācības studiju kurss

Aroda veselība, drošība un vides aizsardzība - tiesību zinātnes tālmācības studiju kurss Studiju kursa nosaukums ARODA VESELĪBA, DROŠĪBA UN VIDES AIZSARDZĪBA Kredītpunkti 2 Apjoms (stundās) 80 Priekšzināšanas (Studiju kursu nosaukumi) Ķīmija, fizika, bioloģija vidusskolas kursa apjomā Zinātņu

Sīkāk

NP3300_12 latviesu.cdr

NP3300_12 latviesu.cdr Reìistrçjiet Jûsu preci un iegûstiet atbalstu www.philips.com/welcome NP 3300/12 Tiecieties ar Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija SATURA RÂDÎTÂJS 1 Svarîgi...3 Droðîba...3

Sīkāk

Eiropas Datu aizsardzības uzraudzītāja atzinums par priekšlikumu Padomes lēmumam par nolīguma noslēgšanu starp Eiropas Savienību un Amerikas Savienota

Eiropas Datu aizsardzības uzraudzītāja atzinums par priekšlikumu Padomes lēmumam par nolīguma noslēgšanu starp Eiropas Savienību un Amerikas Savienota C 355/10 Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis 29.12.2010. Eiropas Datu aizsardzības uzraudzītāja atzinums par priekšlikumu Padomes lēmumam par nolīguma noslēgšanu starp Eiropas Savienību un Amerikas

Sīkāk

Microsoft Word - ZinojumsLV2015_2.doc

Microsoft Word - ZinojumsLV2015_2.doc Ziņojums par atklātu konkursu Rīgā 2015.gada 25.jūnijā Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs finanšu direktors Heino Spulģis Iepirkumu komisijas locekļi Oficiālo paziņojumu oficiālās publikācijas nodrošināšanas

Sīkāk

Microsoft Word - ! SkG makets 4-5. nodala.doc

Microsoft Word - ! SkG makets 4-5. nodala.doc 1. Ekonomikas priekšmets I variants Vārds Uzvārds Klase Punkti Datums Vērtējums 1. Apvelciet pareizās atbildes burtu (katram jautājumam ir tikai viena pareiza atbilde). (6 punkti) 1. Ražošanas iespēju

Sīkāk

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Latvijas Universitāte LU 75. zinātniskā konference Sekcija Ģeomātika DRONU / BEZPILOTA LIDAPARĀTU IZMANTOŠANAS TIESISKAIS ASPEKTS Artis Markots ĢIS ražošanas vadītājs SIA METRUM Jomu regulējošie normatīvie

Sīkāk

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti

ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Finanšu instrumenti ESIF finanšu instrumenti attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētie finanšu instrumenti ir ilgtspējīgs un efektīvs veids,

Sīkāk

SPF1207_10 latviesu.cdr

SPF1207_10 latviesu.cdr Reìistrçjiet Jûsu preci un iegûstiet atbalstu www.philips.com/welcome Foto Râmîtis SPF 1207 Tiecieties ar Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija SATURA RÂDÎTÂJS 11. VÂRDNÎCA 1

Sīkāk

Slide 1

Slide 1 Prezentācija: Runas taktika Notikums: Latvijas Studentu apvienības Senatoru seminārs 2011. gada 22. janvārī Zināšanas brīvība saruna Mijiedarbības māksla Sarunas laikā Notiek izmaiņas Izdomā no kā atteiksies

Sīkāk

COM(2006)510/F1 - LV

COM(2006)510/F1 - LV EIROPAS KOPIENU KOMISIJA Briselē, 9.10.2006 COM(2006) 510 galīgā redakcija Priekšlikums PADOMES LĒMUMAM par pagaidu aizliegumu Austrijā izmantot un pārdot ģenētiski modificētu kukurūzu (Zea mays L. līnija

Sīkāk

Microsoft Word - 6.pielikums.Priekšlikumi un institūciju atzinumi

Microsoft Word - 6.pielikums.PriekÅ¡likumi un institÅ«ciju atzinumi Atzinuma /iesnieguma iesniedzējs Inese Silamiķele Pēteris Strancis Arhitekts, Mag.geogr., Jaunciema gatves 47b iedzīvotājs Dabas aizsardzības pārvalde Atzinuma /Iesnieguma Nr., datums Epasta priekšlikums

Sīkāk

Microsoft Word - lv-COM674.doc

Microsoft Word - lv-COM674.doc EIROPAS KOPIENU KOMISIJA Briselē, 10.11.2006 KOM(2006)674 galīgais redakcija KOMISIJAS ZIŅOJUMS Gada ziņojums par pirmspievienošanās struktūrpolitikas instrumentu (ISPA) 2005 SEK(2006)1430 LV LV SATURS

Sīkāk

Microsoft PowerPoint - Dompalma_21Apr_2009

Microsoft PowerPoint - Dompalma_21Apr_2009 UNODC grantu shēma un atbalstītie projekti Evija Dompalma, UNODC Nacionālā koordinatore Latvijā Prezentācijas saturs UNODC grantu shēmas mērķis un attīstības posmi HIV profilakses punktu iesniegto projektu

Sīkāk

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt

EIROPAS KOMISIJA Briselē, COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt EIROPAS KOMISIJA Briselē, 10.8.2017. COM(2017) 423 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM UN PADOMEI par to, kā tiek īstenotas pilnvaras pieņemt deleģētos aktus, kas Komisijai piešķirtas ar Eiropas

Sīkāk

Presentation

Presentation Futbola spēles prasības Sporta skolotāju profesionālo un pedagoģisko kompetenču pilnveide inovatīvo pieeju pielietošanā skolēnu fizisko spēju attīstīšanai 17.03.2014 Futbola mērķis: Uzvarēt Futbola momenti:

Sīkāk

lnb zinojums

lnb zinojums LNB/2016/18 Iepirkuma procedūras IT apmācību kursu iegāde Iepirkuma identifikācijas Nr. LNB/2016/18 ZIŅOJUMS Rīga 2016. gada 15. jūnijā 1. Vispārēja informācija par iepirkuma procedūru 1.1. Pasūtītājs

Sīkāk

Zaļe-Nieks Zaļenieku 3x3 nometnes avīze 2008.gads Pirmdiena 14. Precizçsim terminus - kas ir kas Visu Zaïenieku 3x3 nometnes laiku ar vârdu skola tiek

Zaļe-Nieks Zaļenieku 3x3 nometnes avīze 2008.gads Pirmdiena 14. Precizçsim terminus - kas ir kas Visu Zaïenieku 3x3 nometnes laiku ar vârdu skola tiek Zaļe-Nieks Zaļenieku 3x3 nometnes avīze 2008.gads Pirmdiena 14. Precizçsim terminus - kas ir kas Visu Zaïenieku 3x3 nometnes laiku ar vârdu skola tiek domâta Zaïe nieku 3x3 pamatskola - Zaïenieku Izglîtîbas

Sīkāk

infografika-valsts prezidenta ievēlesanas

infografika-valsts prezidenta ievēlesanas VALSTS PREZIDENTA IEVĒLĒŠANA Latvijas Valsts prezidents Latvijas augstākā amatpersona 51 BALSS 4 GADi Ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 deputāta balss Ievēlē Saeima uz četriem gadiem 8 GADI Ievēlēšanu

Sīkāk

Lieta Nr Lietvedības Nr.K /13 Spriedums Latvijas Republikas vārdā Valmierā 2013.gada 11.oktobrī Valmieras rajona tiesa: tiesnesis A.

Lieta Nr Lietvedības Nr.K /13 Spriedums Latvijas Republikas vārdā Valmierā 2013.gada 11.oktobrī Valmieras rajona tiesa: tiesnesis A. Lieta Nr.11130007313 Lietvedības Nr.K39-0317/13 Spriedums Latvijas Republikas vārdā Valmierā 2013.gada 11.oktobrī Valmieras rajona tiesa: tiesnesis A.Melbergs ar tiesas sēdes sekretāri S.Stāmeri, piedaloties

Sīkāk

Noraksts

Noraksts NORAKSTS Lieta Nr.A420800910 SKA-568/2013 SPRIEDUMS Rīgā 2013.gada 2.jūlijā sastāvā: Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šādā senatore L.Slica senatore J.Briede

Sīkāk

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts:

VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: , E-pasts: VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA VIDZEMES REĢIONĀLĀ NODAĻA Pils laukums 5, Cēsis, LV-4101, Tel.: +371 64123834, E-pasts: vidzeme@mantojums.lv, www.mantojums.lv 27.02.2014. Nr.14.4-07/78

Sīkāk

18julijs

18julijs ZIEMEÏLATGALES LAIKRAKSTS aduguns VPiektdiena 2014. gada 18. jûlijs Îsziòas Balvenietei Inesei atgrieztas abas meitiòas Pirmdienas pçcpusdienâ saòçmâm labu ziòu - pçc pusotra mçneða piespiedu atðíirðanas

Sīkāk

KULDIGAS_vestis_jauns_LABS.pmd

KULDIGAS_vestis_jauns_LABS.pmd www.kuldiga.lv Par ES finansçjumu nâkamajiem septiòiem gadiem ÐAJÂ NUMURÂ KULDÎGAS NOVADA DOMES INFORMATÎVAIS IZDEVUMS Nodod apsprieðanai svarîgus dokumentus > 3. lpp. Gada skolotâjas > 5. lpp. Nr. 97

Sīkāk

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija ISO sertificēto grāmatvežu asociācija Grāmatvežu kompetences un sertifikācijas problēmas nacionālajā jeb valstiskajā līmenī 1 ISO biedrības valdes priekšsēdētāja Anda Ziemele 2014. gada 15. maijs Par GSC

Sīkāk

Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: Stājas spēkā: Šī Luminor

Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: Stājas spēkā: Šī Luminor Klientu statusa noteikšanas politika 1. Mērķis Apstiprināts: Luminor Bank AS valde Apstiprināts: 26.01.2018. Stājas spēkā: 02.01.2019. 1.1. Šī Luminor Bank AS Latvijas filiāles Klientu statusa noteikšanas

Sīkāk

2018 Finanšu pārskats

2018 Finanšu pārskats 2018 2 Neatkarīga revidenta ziņojums akcionāram Ziņojums par finanšu pārskatu revīziju Atzinums Mēs esam veikuši (Sabiedrība) finanšu pārskatu, kas ietver atsevišķu ziņojumu par finansiālo stāvokli 2018.

Sīkāk

16novembris

16novembris ZIEMEÏLATGALES LAIKRAKSTS aduguns VPiektdiena 2012. gada 16. novembris Nr. 89 (8388) CENA abonentiem Ls 0,33 tirdzniecîbâ Ls 0,38 Godinâs Veltiòu 4. Laba ziòa Atklâs EKO laukumu 16.novembrî plkst. 11.00

Sīkāk

lnb zinojums

lnb zinojums LNB/2016/19 Iepirkuma procedūras Videonovērošanas sistēmas uzturēšana Iepirkuma identifikācijas Nr. LNB/2016/19 ZIŅOJUMS Rīga 2016.gada 22.jūnijā 1. Vispārēja informācija par iepirkuma procedūru 1.1. Pasūtītājs

Sīkāk

BDP3380_BDP3382_BDP3390_12 la...

BDP3380_BDP3382_BDP3390_12 la... Reìistrçjiet savu preci un iegûstiet atbalstu www.philips.com/welcome BDP3380 BDP3382 BDP3390 Apmeklçjiet Philips Internetâ http://www.philips.com Lietoðanas instrukcija Pirms ðî Blu-ray disku atskaòotâja

Sīkāk

KONTEINERU LIFTERS Ražotājs: SmartTEH Apraksts: SmartTEH piedāvā lielisku risinājumu beramkravas pārkraušanai. Revolucionārais konteineru lifters ļauj

KONTEINERU LIFTERS Ražotājs: SmartTEH Apraksts: SmartTEH piedāvā lielisku risinājumu beramkravas pārkraušanai. Revolucionārais konteineru lifters ļauj KONTEINERU LIFTERS Ražotājs: SmartTEH Apraksts: SmartTEH piedāvā lielisku risinājumu beramkravas pārkraušanai. Revolucionārais konteineru lifters ļauj pielādēt konteineru līdz malām, turklāt ātrākā veidā,

Sīkāk

PowerPoint prezentācija

PowerPoint prezentācija VALSTS PĀRBAUDĪJUMU NORISE 2017./2018.MĀCĪBU GADĀ Juta Upīte, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktora vietniece juta.upite@svg.lv 2017 NOTEIKUMI PAR VALSTS PAMATIZGLĪTĪBAS STANDARTU (MK Nr.468) 23. Valsts

Sīkāk

7decembris

7decembris ZIEMEÏLATGALES LAIKRAKSTS aduguns VTreðdiena 2011. gada 7. decembris Nr. 95 (8293) CENA abonentiem Ls 0,33 tirdzniecîbâ Ls 0,38 Automehâniía profesija 11. Laba ziòa Mis un Misters Balvi 2011 bûs! Jau ðo

Sīkāk

Microsoft Word - Kartiba_Cemex_ RTUAF-341.doc

Microsoft Word - Kartiba_Cemex_ RTUAF-341.doc Nodibinājums «Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds», Reģ. Nr. 40008067097, Kaļķu iela 1, Rīga, LV-1658, Latvija Tālr. 67089429, e-pasts: fonds@rtu.lv, www.fonds.rtu.lv Kārtība SIA CEMEX praktisko

Sīkāk

Nr gada 2.septembris Aizputes novada domes izdevums 1.septembra aktualitâtes priekðsçdçtâjs Jânis Ruðko. Pçc tam izpilddirektore izglîtîbas

Nr gada 2.septembris Aizputes novada domes izdevums 1.septembra aktualitâtes priekðsçdçtâjs Jânis Ruðko. Pçc tam izpilddirektore izglîtîbas Nr. 47 2013. gada 2.septembris Aizputes novada domes izdevums 1.septembra aktualitâtes priekðsçdçtâjs Jânis Ruðko. Pçc tam izpilddirektore izglîtîbas jomâ E.Malovka analizçja paveikto un sasniegumus pagâjuðajâ

Sīkāk